فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 21 (زمستان 1388)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 21 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین محمدخانی صفحه 1
    جلال الدین محمد بن اسعد دوانی(908-830) یکی از برجسته ترین متفکران اسلامی مکتب شیراز است که پرداختن به اندیشه های او می تواند کمک زیادی در شناخت بیشتر این مکتب و تاثیر آن بر فلسفه اسلامی داشته باشد.
    بی شک مهم ترین اندیشه های محقق دوانی را می توان در نظریات وجودشناسی جستجو کرد. وی در این خصوص با دو رویکرد به بحث می پردازد: 1. اساس دیدگاه وحدت وجودی (ذوق تاله)، وجود را منحصر در ذات خداوند دانسته، آن را حقیقت وجود و وجود خاص معرفی می کند و معتقد است سایر موجودات تنها در پرتو انتساب به آن وجود خاص موجود می شوند. بر این اساس اشتراک موجودات را اشتراک نسبی می داند یعنی اشتراک در وجود از جهت نسبتی که با وجود دارند. در وجود ذهنی معتقد است صورت علمی غیر از حقیقت است و در علیت، معلول را شان و تجلی علت می خواند؛ 2. در خصوص موجودات خارجی (با نگاه استقلالی)، با بنا نهادن فلسفه اش بر موجودات ممکن، موجود خارجی را شیء متشخص دانسته که نمی توان در آن وجود را از ماهیت متمایز کرد لذا قاعده فرعیه را در خصوص رابطه وجود و ماهیت جاری نمی داند و معتقد است مجعول بالذات ماهیت موجوده است چراکه هر چه به عنوان مجعول، لحاظ شود ماهیتی از ماهیات است.
    این مقاله درصدد است نقش وحدت وجود در اندیشه های وجودشناسی دوانی را ارزیابی کند، از این رو به بیان مباحث مربوط به وجود و ماهیت، جعل، وجود ذهنی و علیت می پردازد.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، وجود خاص، وجود مطلق، ماهیت موجوده، تجلی و تشان
  • محمدعلی تیوای صفحه 35
    عالم عین از منظر افلاطون به دو دسته تقسیم می شود:1. عالم مثل، 2. عالم محسوسات.
    ارائه نظریه مثل از سوی افلاطون مبتنی بر همین مبنا بوده است. به طور قطع می توان گفت افلاطون با ارائه این نظریه درصدد بود که به گمان خود بتواند پیدایی عالم محسوسات را با نظر به ناپایداری آن و قابل شناخت نبودن یقینی آن توجیه کند.
    نقادی های ارائه شده علیه نظریه مثل عمدتا از سوی فلاسفه مشاست. ارسطو شاگرد و هم عصر افلاطون در مواجهه با این نظریه معتقد است:«قائل شدن به این نظریه نتایج غیر منطقی در پی خواهد داشت.»ابن سینا نیز با ارائه ارزیابی منفی از این نظریه، «آن را محصول دوره خامی اندیشه یونانی دانسته است و برای آن شتوانه-ای برهانی قائل نیست». نگارنده درصدد است که با توجه به جایگاه نظریه مثل در اندیشه افلاطون، ضمن تقریر و ترسیم ناکارآمدی آن نزد ارسطو و ابن سینا در تبیین نظام پیدایی عالم، با گریز به براهین موید دیدگاه مثل، نشان دهد که نقدهای ارسطو و به ویژه ابن سینا تا چه اندازه موجه اند.
    کلیدواژگان: مثل افلاطون، ارسطو، ابن سینا، عالم محسوسات، موجود مفارق، شناسایی، علیت، امکان اشرف
  • مسعود امید صفحه 61
    در این مقاله، نظریه علم تصدیقی یقینی ابن سینا با نظریه معرفت، از باب مولفه ها و منابع، در معرفت شناسی جدید و معاصر مقایسه می شود. برای این منظور، نخست به تحلیل نظریه ابن سینا و معرفت شناسی جدید در مورد دو مسئله مذکور پرداخته شده و سپس به مقایسه آن دو اقدام شده است. حاصل این مقایسه آن است که تحلیل ابن سینا از علم تصدیقی یقینی با تحلیل معرفت شناسی جدید از معرفت، در بخشی از موارد اساسی دارای اشتراک یا شباهت است و در برخی ازمولفه ها بین این دو نظریه، تفاوت هایی به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: نظریه علم یقینی تصدیقی سینوی، نظریه معرفت در معرفت شناسی، مولفه های معرفت، منابع معرفت، مقایسه دو نظریه، اشتراک و اختلاف نظریات
  • مجید اکبری، فاطمه امین صفحه 79
    اخلاق و سیاست از شاخه های حکمت عملی و در پی تامین سعادت انسان هستند. سعادت مفهوم محوری اخلاق ارسطوست. او در اخلاق به دنبال مطلوبی است که فی نفسه مطلوب باشد، نه آنکه به دلیل چیز دیگر مطلوب باشد. به تعبیر دیگر، ارسطو در پی «خیر اعلاء»است، که همان سعادت است. جامعه هم باید در پی خیر اعلاء باشد، حصول سعادت های فردی از راه سعادت های اجتماع امکان پذیر است و نیز بالعکس. فلسفه اخلاق درباره خصال فردی انسان هاست به این اعتبار که در جامعه زندگی می کنند، فلسفه سیاست هم درباره زندگی، رفتار و کردار اجتماعی انسان هاست. در نوشتار حاضر، سعی بر آن است تا تبیینی برای نسبت میان اخلاق وسیاست بیابیم.
    کلیدواژگان: ارسطو، اخلاق، سیاست، خیر اعلاء، سعادت، فضیلت
  • مهدی عبدالهی صفحه 105
    فیلسوفان پیش از ملاصدرا جملگی معقتد بودند که نفس در ذات خود همانند عقول مجرد از ماده است، اما برخلاف عقول، تعلق به بدن داشته، افعال خود را با اضافه تدبیری بدن از طریق آن انجام می دهد و از همین طریق استکمال می یابد. ایشان بر همین اساس، معتقد بودند تعاریف ارائه شده برای نفس، ناظر به اضافه نفسیت، یعنی تعلق آن به بدن است و حقیقت نفس را نمی نمایاند.
    اما ملاصدرا به مدد اصول فلسفی خاص خود، همچون اصالت وجود، حرکت جوهری نفس و تشکیک در وجود، دیدگاهی نوین ارائه کرده است که به مثابه سنگ بنای علم النفس حکمت متعالیه است. وی با نفی دیدگاه فلاسفه پیشین در باب حقیقت نفس که رابطه نفس مجرد با بدن مادی، را امری عارضی و خارج از ذات نفس می دانستند، بر این اعتقاد رفت که حیثیت تعلقی نفس به بدن که تعبیر نفس نیز اشاره به همین جهت دارد داخل در ذات نفس است، یعنی نحوه وجود نفس، به گونه ای است که تعلق به بدن دارد.
    او با دو استدلال، اولا نشان می دهد که اگر آن گونه که فلاسفه پیشین معتقد بودند، نفس در ذات خود، مجرد از ماده باشد، محال است به بدن مادی تعلق بگیرد. ثانیا اگر نفس مجرد عقلی باشد، محال است از ترکیب یک امر مجرد از ماده با بدن مادی، نوع طبیعی واحدی به نام انسان محقق شود.
    ملاصدرا به دنبال اثبات ذاتیت تعلق به بدن برای نفس، سایر مسائل نفس شناسی را بر اساس این مسئله حل می کند، یعنی نفس را در حدوثش جسمانی می داند، تفسیری متفاوت از رابطه نفس و بدن سبب مرگ طبیعی ارائه و استدلال های جدیدی برای ابطال تناسخ اقامه می کند.
    کلیدواژگان: نفس، هویت تعلقی نفس، نفس و بدن، جسمانی، ه الحدوث، ملاصدرا
  • مجید موحد، مینا صفا صفحه 137
    مفهوم خدا، پس از مدت ها که در جامعه شناسی دین، به حاشیه رانده شده بود، با رویکردهای جدید جامعه شناسی دین، دوباره اهمیت خود را بازیافته است. این مقاله، با تاکید بر مفهوم خدا به عنوان یکی از بنیادی ترین مفاهیم جامعه شناسی دین و با رویکردی جامعه شناختی و برون دینی، به دنبال بررسی منشاها، پویایی ها و اثرات اجتماعی مفهوم خداست. هر چند این مفهوم با وجود متعالی خداوند یکی نیست و نباید با آن اشتباه گرفته شود چرا که مفهوم و تصور ما از خدا متحول و متکامل می شود نه وجود متعالی خداوند که از هر گونه تطور و تکامل مبراست.
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که افزون بر ریشه های روان شناسانه و انسان شناسانه، مفهوم جامعه شناختی خدا در یک رابطه دیالکتیکی هم محصول ساختارها و شرایط گوناگون اجتماعی است و هم عمیقا بر آنها تاثیر می گذارد. این مفهوم همواره طی زندگی اجتماعی بشر متحول و پویا بوده، طوری که پس از روشنگری و در دوره مدرن و پست مدرن، تحولات زیادی را پشت سر گذاشته است. طرفداران بازسازی مفهوم خدا نیز بر فهم تازه و متناسب با شرایط جدید انسان، جامعه و جهان تاکید دارند.
    کلیدواژگان: مفهوم خدا، دین، ساختارهای اجتماعی، الهیات پست مدرن، تکثرگرایی، جامعه شناسی دین
  • حسین سیاح صفحه 171
    پرواضح است که در جهان، ادیان بسیاری با باورها و خاستگاه های گوناگون وجود دارد. برای پیروان هر دینی نسبت به ادیان دیگر پرسش هایی بنیادین مطرح است از قبیل: حقانیت آن ادیان، نجات اخروی و چگونگی تعامل با پیروان آن. در این باره چهار رویکرد مشهور وجود دارد: ابطال گرایی1، انحصارگرایی2، شمول گرایی3 و کثرت گرایی.4 کثرت گرایی از موضوع های مهم فلسفی دوران معاصر است که به حوزه های متعددی همچون دین، سیاست، فرهنگ، جامعه شناسی، اخلاق و... تسری یافته است. در این میان کثرت گرایی دینی که نخستین بار در آرای جان هیک، فیلسوف معاصر مطرح شد اهمیتی ویژه دارد. کثرت گرایی دینی هنجاری، پاسخی به پرسش چگونگی همزیستی با پیروان ادیان دیگر است. بر پایه این نظریه باید با آنان رفتاری با احترام و مدارا داشت. اسلام کسی را به پذیرفتن دین مجبور نمی داند و نیک زیستی را با ناهمکیشان، چه دیندار باشند و چه بی دین، به گونه واقعی و گسترده آن پذیرفته و بر آن بسیار سفارش کرده است. اگر کافران و مشرکان با مومنان سر جنگ نداشته باشند و حقوق آنان را نادیده نگیرند، مومنان نیز حق هیچ گونه برخورد ناخوشایند با آنان را ندارند. حتی اگر آنان با مومنان وارد جنگ شوند نیز، قرآن کریم مومنان را به، از اندازه نگذشتن، فرمان داده است.
    کلیدواژگان: ادیان، اسلام، کثرت گرایی دینی، مدارا، ناهمکیشان، همزیستی
|
  • Hossein Mohammadkhani Page 1
    Jalal al-Din Dawani is one of the prominent Islamic scholars of the school of Shiraz whose thoughts can greatly help our acquaintance with this school and its impact on Islamic philosophy. No doubt Dawani’s most important thoughts can be sought out in his anthological theories. He sets forth two approaches in this respect which are as follows:1.With regard to the unity of being, he ascribes existence to the essence of God and believes that all other beings acquire existence through ascription to that particular existence. On this basis, he considers communion of beings as relative communion which means communion in entity. With regard to the mental being, his belief is that the scientific form is different from the true being and with regard to causality he defines effect as dignity and manifestation of the cause.2.With regard to outside beings, he bases his philosophy on contingent beings whose existence cannot be distinguished from their essence. On this basis, he rejects the applicability of the incidental rule to the relation between existence and essence.
  • Mohammad Ali Tivay Page 35
    Plato divides the real world into two categories: the world of forms and the world of obvious things. It can be said with certainty that, with presenting the theory of forms, Plato was trying to explain the world of obvious things considering its instability and the lack of its understanding with certainty. The criticisms against the theory of forms have come mainly from the Peripatetians. Aristotle, Plato’s student and his contemporary, in his reaction to this theory asserts that accepting this theory leads to illogical conclusions. In his negative assessment of this theory, Avicenna also considers it as the product of the era of immaturity of Platonic thought. The present article intends to delineate the inefficacy of this theory in explaining the world of obvious things drawing upon views of Aristotle and Avicenna and by making references to the arguments which confirm the theory of forms show the degree to which the views of Aristotle and Avicenna are justifiable.
  • Masoud Omid Page 61
    The present article compares views of Avicenna and modern epistemology on the elements and sources of propositional knowledge. For this purpose, first views of Avicenna and modern epistemology are analyzed and then compared. The conclusion is that while the views of the two sides show similarities in certain respects, there are also differences between them.
  • Majid Akbari , Fatemah Amin Page 79
    Ethics and politics belong to practical wisdom which aims at providing felicity and happiness among human beings. Happiness is the central concept in the Aristotelian ethics wherein he seeks something which is desired for its own sake not for the sake of something else, that is, the supreme good which is the same as happiness. The society should also seek supreme good because it is through the society’s happiness that individual happiness is achieved and vice versa. Ethics has to do with the personal characteristics of human beings for the basic reason that individuals live in the society. The philosophy of politics is also about the social life, behaviour and performance of human beings. The present article intends to explain the relationship between ethics and politics.
  • Mehdi Abdolahi Page 105
    Muslim philosophers preceding Mullâ Sadrâ unanimously believed that the soul, like immortal intellect, is in essence free from matter. The difference, however, is that unlike intellects, the soul is in need of a body to perform its actions. These actions, carried out under the auspices of the soul, give rise to the development of the soul. Accordingly, they held that the definitions presented for the soul were drawing on I-ness, that is, its dependence on the body and as a result they do not show the reality of the soul.But in the light of the principles of his transcendental theosophy – the fundamentality of being, the gradational nature of being and the substantial motion of the soul – Mullâ Sadrâ offers a new perspective which has become the basis for his philosophical psychology. Refuting the idea of the previous philosophers who believed that the relation of the immaterial soul to the material body is something extrinsic and beyond the essence of the soul, he argues that the interdependence of the soul and the body is intrinsic to the soul itself. Stated differently, the To substantiate his claim, Mullâ Sadrâ firstly argues that if the soul was essentially free from matter, as is generally believed, it would be impossible for it to be related to the material body. Secondly, if the soul was immaterial intellect, it would be impossible that a single natural species called ‘man’ comes out of the synthesis of an immaterial substance and a material body.Based on the essentiality of the dependence of the soul on the body, Mullâ Sadrâ resolves the rest of issues in philosophical psychology. By considering the temporal soul as being material, he offers various expositions on the relationship between the soul and body and the cause of natural death. He further formulates new arguments to disprove the doctrine of metempsychosis.
  • Majid Movahed , Mina Safa Page 137
    The concept of God has been marginalized in the sociology of religion for a long time. But with the new approaches in the sociology of religion, it has regained its importance. The present article, with an emphasis on the concept of God as one of the most fundamental concepts of sociology of religion and with a sociological extrinsic approach, intends to examine the origin, dynamics and social effects of the concept of God. The concept of God is not the same as the transcendental existence of God and the two should not be confused, because it is our concept and image of God which changes and evolves not the transcendental existence of God which is free from change and evolvement. The results of the study indicate that, in addition to thepsychological and anthropological origins, the sociological concept of God, in a dialectical relationship, is both the product of various social structures and conditions and at the same time the causes of great changes in it. Throughout the history of human social life, this concept has changed and evolved and the changes can be seen in the enlightenment, modern and postmodern eras. Advocates of the reconstruction of the concept of God have emphasized the appropriate new understanding of God consistent with new conditions of human beings, the society and the world.
  • Hossein Sayah Page 171
    It is an obvious fact that there are religions with different beliefs and origins in the world. In their reaction to other religions, the believers of each specific religion raise fundamental questions about the legitimacy of other religions, the destiny of their believers, and the way to interact with them. There are four well known approaches to answering these questions: nullificationism, exclusivism, inclusivism and pluralism. Pluralism is a major topic in contemporary philosophy which has extended to other fields including religion, politics, culture, sociology, ethics, etc. Among all these, religious pluralism which was first introduced by John Hick, the contemporary philosopher, is of prime importance. The normative theory of religious pluralism is an answer to the question of how to coexist with the followers of other religions. According to this theory, believers should treat the followers of other religions with respect and tolerance. In Islam, there is no compulsion for accepting this religion and good coexistence with the followers of other religions and even with non-believers is realistically and extensively accepted and strongly recommended. If non-believers and polytheists have no animosity against Moslems and do not violate their rights, Muslims should not ill-treat them. Even if the non-believers and the polytheists decide to fight against Moslems, the holy Quran orders them not to go to the extremes.