فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 28 (پاییز 1390)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 28 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عین الله خادمی، مرتضی حامدی صفحه 1
    از جمله مباحثی که شیخ الرئیس آن را به مطمح نظر گذاشته، معاد و حالات اخروی آن است. او در حکمت خویش پس از آنکه به بحث جنجالی لذت و رنج پرداخته، در پی آن بود تا لذت و الم اخروی را نیز به متالهان و دینداران تفهیم نماید. شیخ الرئیس در آثار خود، پس از اثبات وجود نفس و بقای جنبه نفسانی، قوای متنوعه انسانی را با مرگ مضمحل می دانست، اما براین باور فلسفی پای می فشرد که تنها قوه عقلانی است که با مرگ انسان، فانی نشده و به سرای باقی خواهد شتافت. او ضمن تقسیم بندی های گوناگون و دامنه دار، نفوس بشری را به دسته های مختلفی تقسیم می کرد تا جایگاه اخروی آنان را روشن سازد. در حکمت سینوی پس از آنکه فراگیری و اکثری بودن سعادت اخروی بر کرسی اثبات نشست، لذت و الم نفوس نیز، عقلانی به شمار آمد. از نگاه شیخ الرئیس،ثواب ها،خوشی ها، لذت ها و دردهای عالم عقبی، کاملا عقلی است و آنچه در متون وحیانی از وعده ها و وعیدهای اخروی تشریح شده، چیزی جز گزاره های استعاری و کنایی نیست. او فقط برای نفوس ناقصه، جایگاهی جسمانی که معلق به اجرام سماوی هستند در نظر می-گرفت و لذت یا الم اخروی آنان را مادی می انگاشت.
    کلیدواژگان: لذت، الم، نفوس کامله، نفوس ناقصه، سعادت، شقاوت، بله و صبیان، خلود، ابن سینا
  • سیده مریم موسوی، محمدسعیدی مهر صفحه 29
    هدف از مقاله حاضر بررسی نظریه التفاتی در باب ادراک حسی است. این نظریه تلاشی برای ارائه تبیینی از ادراک حسی است که درصدد است افزون بر موارد ادراک حسی غیرواقعی ارتباط ذهن با عین در ادراک حسی واقعی را نیز توجیه کند.
    در این نظریه، ادراک حسی، اعم از واقعی و غیرواقعی، عبارت است از یک حالت ذهنی التفاتی که بازنمودی را عرضه می کند. با اینکه اکثر التفات گرایان متعلق تجربه حسی را شیء فیزیکی می دانند اما در نظر آنان شیء فیزیکی در تحقق ادراک حسی ضرورتی ندارد و به بیان دیگر، ارتباط ذهن با عین شرط لازم شکل گیری ادراک حسی نیست. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که تبیین التفات گرایانه از ادراک حسی، با این فهم شهودی که حواس می توانند جهان فیزیکی را بر فاعل شناسا عرضه کنند، هماهنگ نیست و از این رو، با نوعی شکاکیت قابل جمع است.
    کلیدواژگان: نظریه التفاتی، ادراک حسی، محتوای التفاتی، اصل بازنمودی، اصل شیئیت پدیدار، اصل مشابهت کیفی
  • اسماعیل سعادتی خمسه صفحه 51
    اهمیت و کارکرد معرفتی خاص قوه خیال در بحث استنتاج استعلایی نقد عقل محض به عنوان واسطه حس و فاهمه مورد تاکید قرار می گیرد. کانت، برخلاف دکارت، نقش معرفتی ایجابی برای قوه خیال قائل است. خیال یکی از قوای اصلی در فرایند تالیف های سه گانه استعلایی است. تالیف بازسازی کاملا بر عهده قوه خیال است. در تالیف بازشناسی، که با مشارکت خیال و فاهمه محقق می شود، معلوم می شود که کانت فقط علم حصولی را به رسمیت می شناسد. با این حال، پرسش از آگاهانه یا ناآگاهانه بدون تالیف ها پرسشی است که کانت نمی تواند براساس علم حصولی پاسخ قابل قبولی به آن ارائه دهد. در انتهای مقاله با توجه به نظر ملاصدرا درباره خیال و علم، آراء کانت درباره قوه خیال و فرایند تالیف مورد ارزیابی مقایسه ای قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قوه خیال، استنتاج استعلایی، تالیف، شناخت، آگاهی، علم حصولی
  • رضا اکبریان، زهرا سادات ربیعی هاشمی صفحه 75
    در فلسفه و عرفان نظری متاثر از دیدگاه های مختلف، در باب رابطه وجود و ماهیت تقریرات متفاوتی از برهان صدیقین ارائه شده است. بر این اساس ابن سینا با مبنا قرار دادن تمایز متافیزیکی وجود و ماهیت و شیخ اشراق با انکار این تمایز و بر اساس نظریه انوار و ملاصدرا بر مبنای تقدم وجود بر ماهیت و وحدت تشکیکی به اثبات وجود حق تبارک و تعالی می پردازند، اما هیچ یک از این براهین نتوانسته اند وجود حق تعالی را به عنوان اولین مسئله فلسفی به اثبات برسانند. علامه طباطبائی با اتخاذ مبنای جدیدی در باب رابطه وجود و ماهیت با استفاده از اصل واقعیت (=وجود) کوتاه ترین راه را برای اثبات خدا پیموده است. اتکای برهان علامه بر مبنای فوق ثمرات گرانبهایی چون اثبات واجب به عنوان اولین مسئله فلسفی و. . را به بار آورده است.
    کلیدواژگان: اثبات وجود خدا، تمایز وجود و ماهیت، برهان صدیقین، علامه طباطبائی، اصالت واقعیت (=وجود)
  • زهره توازیانی، سیده نرجس عمرانیان صفحه 97
    نظر به اینکه علم بودن یک علم مرهون انسجام مسائل و انسجام مسائل در گرو عاملی وحدت آفرین است؛ اغلب حکما این عامل وحدت آفرین را موضوع علم می خوانند. پرسش اصلی مقاله حاضر تبیین رابطه موضوع و مسائل فلسفی طبق دیدگاه ابن سینا و ملاصدراست. چنان که در منطق آمده، موضوع هر علم چیزی است که در آن علم از عوارض ذاتی آن بحث می شود؛ به تعبیر دیگر محمولات هرعلم و مسائل آن از عوارض ذاتی آن است، لذا بین موضوع هر علم و مسائل آن رابطه تنگاتنگی برقرار است. طبق دیدگاه ابن سینا و ملاصدرا، موضوع فلسفه - در مقام تعریف- «موجود بما هو موجود» است و مسائل آن نیز از عوارض ذاتی وجودند، اما تطبیق قواعد منطقی علم شناسی بر همه آنچه به عنوان مسائل فلسفی مطرح است، بسیار چالش برانگیز است؛ چرا که در مقام تعریف، مسائل فلسفه باید از عوارض ذاتی «موجود بما هو موجود» باشند، اما در مقام تحقق به مشکل برخورده و به نظر می رسد در برخی از مسائل فلسفی این نکته رعایت نشده است؛ لذا شکافی میان مقام تعریف و مقام تحقق فلسفه، به وجود می آید که باید برای پر کردن این شکاف و رسیدن به فهمی دقیق از موضوع فلسفه و مسائل مطرح شده در آن و چگونگی هماهنگی میان موضوع و مسائل آن تلاش هایی انجام شود
    کلیدواژگان: فلسفه، موضوع، مسائل، عوارض ذاتی، وجود
  • رضا محمدزاده، جواد طاهری * صفحه 121

    بداء آموزه ای مهم در مذهب شیعه امامیه به شمار می رود. اهل تسنن، گویی، در کتب اعتقادی روایی خود این آموزه را بدعتی آشکار در مبانی اعتقادی اسلام انگاشته و آن را مورد رد و انکار قرار داده اند. امامیه بر این باور است که تبیین درست و حقیقی بداء می تواند راه را برای پذیرش آن از سوی تمامی مسلمانان بویژه اهل تسنن هموار سازد. بر این اساس تلاش های چشمگیری در رسیدن به این هدف از خود نشان داده است. در این مقاله اهم عقاید و نظرگاه های مشاهیر اهل سنت و عمده مباحث عقلی و روایی شیعی حول محور مفهوم بداء مورد بحث قرار گرفته است. بدین منظور پس از بیان معنای لغوی و اصطلاحی واژه بداء و تعریف نسخ و نیز تمایز آن از اصطلاح نسخ، نسبت موجود میان علم الهی و معنای مقتبس از واژه بداء با شیوه ای تحلیلی و عقلی بررسی می شود.

    کلیدواژگان: بداء، نسخ، شیعه امامیه، کلام عقلی (تحلیلی)، علم الهی
  • حسنعلی بختیار نصرآبادی، نفیسه اهل سرمدی، مریم انصاری صفحه 151
    سخن از معرفت در ساحت فلسفه به دو صورت کلی هستی شناسی و معرفت شناسی انجام می گیرد. این نوشتار که ادعا دارد به معرفت پژوهی در آثار حضرت امام (ره) پرداخته است در مقام تفکیک این دو ساحت نیست، بلکه بالاجمال به تبیین کلیاتی در عرصه معرفت و تاثیر آن بر فلسفه تربیتی امام می پردازد.
    مسائلی از قبیل چیستی معرفت و تعریف آن، اقسام معرفت، شرایط حصول معرفت نافع، سامان بخش چارچوب کلی این مقاله است. تقسیم های مختلفی که برای علم انجام می گیرد از حصولی و حضوری، نظری و عملی و نیز تقسیمی منطبق بر ساحت های وجودی انسان، ادامه بخش این نوشتار است. تبیین شرایط سودمندی علم که از آن جمله است ضرورت ملازمت علم با تواضع و تهذیب نفس، درونی شدن علوم و معارف و حسن فاعلی از دیگر مباحثی است که مورد اشارت قرار می گیرد و در نهایت فلسفه تربیتی ماخوذ از این مباحث معرفی می شود.
    کلیدواژگان: معرفت، علم حصولی و حضوری، علم نظری و عملی، فلسفه تربیتی
|
  • Aynolah Khademi , Morteza Hamedi Page 1
    One of the issues discussed by Avicenna is resurrection and its Eschatological states. In his philosophy, Avicenna paid due attention to the controversial issue of pleasure and pain with the purpose of making the deists and theologians understand the issue pleasure and pain. In his works, Avicenna provides proof for the existence of soul and the immortality of soul, but he insists that various human faculties vanish after death; the only faculty which remains and transferred to the hereafter is the intellectual faculty. Avicenna used different categories to classify human souls so that he could clarify their eschatological positions. In Avicennian philosophy, proof is provided for the comprehensiveness and dominance of other-worldly happiness and the souls’ pleasure and pain is considered intellectual. From Avicenna’s point of view, all other-worldly spiritual; rewards, pleasures and pain are thought to be intellectual. The other-worldly promises which have been included in the holy scriptures are only allusions and metaphors. It is for imperfect souls that he considered a carnal position hanging over celestial bodies. His contention was that the pleasure and pain of imperfect souls is of a materialistic nature.
  • Sayedeh Maryam Mousavi, Mohammad Saeedimehre Page 29
    The present article aims at examining the intentional theory of perception. This theory is an attempt to provide an account which could explain both veridical and non-veridical perceptions. Based on this theory, both types of perception are treated as an intentional mental state which is representational. Although for many intentionalists, the physical object is immediately experienced, it is not an essential element of the perceptual experience. In other words, for them, the relationship between the mind and the object is not a necessary condition for the perceptual experience. So it can be concluded that the theory of perception cannot totally support the intuition that perception is openness to the world. Thus it is consistent with a kind of skepticism.
  • Ismael Saadati Khamseh Page 51
    In the transcendental deduction of the critique of the pure reason, Kant emphasizes the importance and function of imagination. Kant, in contrast with Descartes, believed that imagination is one of the essential faculties in the process of threefold transcendental synthesis. The reproduction synthesis is the special function of imagination. In the recognition synthesis, which is to be fulfilled by partnership of understanding and imagination, it is revealed that Kant only recognizes acquired knowledge. Yet, using the acquired knowledge as a basis, Kant fails to present an acceptable answer to the question that whether this synthesis is a conscious process or not. Drawing on Mulla Sadra’s views on imagination and knowledge, the present article assesses Kant’s views of imagination and the process of synthesis comparatively.
  • Reza Akbarian, Zahrasadat Rabiee Hashemi Page 75
    In philosophy and theoretical mysticism, different views have been expressed on the interpretation of Seddiqin argument with regard to the relationship between existence and quiddity. Avicenna by basing his argument on the differentiation between quiddity and existence; Sohravardi by his denial of this differentiation and basing his argument on the theory of lights and Mulla Sadra by deriving his argument from two bases: the priority of existence over quiddity and modulation of existence have tried to provide proof for the existence of God, as the first philosophical issue. But none of these arguments have provided the proof they have sought for. Allame Tabatabaee, taking a new approach to the connection between existence and quiddity and using the originality of reality, runs the shortest way toward the provision of proof for existence of God. Reliance on Allameh’s argument has had valuable outcomes among which we can refer to the proof for the necessary being as the first philosophical issue.
  • Zohreh Tavaziany, Sayedeh Narjess Omranian Page 97
    A field of knowledge for its being a field of knowledge is indebted to the coherence of its issues and the coherence of issues is indebted to a unifying factor. This factor is considered the subject matter of any field of knowledge. The question focused on in the present paper is the determination of the subject matter of philosophy and its difference from the other fields of knowledge from Avicenna’s and Mulla Sadra’s points of view. The subject matter of any field of knowledge is the one whose essential accidents are the focus of discussion. In other words, the predicates of issues in any field of knowledge constitute the essential accidents of that filed of knowledge. Therefore, there is a close relationship between each field of knowledge and its issues. According to Avicenna and Mulla Sadra, the subject matter of philosophy is existence as it exists and the issues of existence as it exists are among the essential accidents of existence in general. However, the application of the logical rules of philosophy on what is propounded as philosophical issues is controversial, since the philosophical issues must be among the essential accidents of existence as it exists, while this application to some of the issues is truly problematic. So there is a gap between the definition of philosophy and its realization which needs to be bridged. For example, if we wish to prove our beliefs philosophically we can examine them in a separate field of knowledge or in co-related philosophies. Therefore, there is no ban to the efforts to identify and define the different areas of philosophy with different domains through which we can reach at specific and general philosophies.
  • Reza Mohammadzadeh, Javad Taheri Page 121

    Badā is an important concept in Imamite Shiism. The Sunnis, in their narrated theological works, disapprove of Badā as heretical. Imamite Shiism is of this belief that Badā’s appropriate delineation can pave the way for its acceptance by all Muslims especially the Sunnis. That is why it has made considerable efforts to achieve this aim. The present article first discusses in brief the beliefs of famous Sunni scholars regarding Badā and then continues with the discussion of the Shiites’ major rational and narrative discussions on Badā.

  • Hassanali Bakhtiarnasrabadi, Nafiseh Ahlsarmadi, Maryam Ansari Page 151
    The concept of knowledge has been discussed in philosophy from the ontological and epistemological perspectives. Though the present article takes an epistemological view of Imam Khomeini’s works, its aim is not to separate the two perspectives. It rather aims at explaining some major points in the field of knowledge and their implications for Imam Khomeini’s educational philosophy. Questions like the quiddity of knowledge and its definition, types of knowledge, conditions on reaching a useful knowledge constitute the focus of the present article. This would include the different divisions made in the categorization of knowledge including acquired and intuitive, pragmatic and theoretical, and also a division based on the domains of human existence. The article also provides an explanation of the conditions for the usefulness of knowledge including the contiguity of knowledge with humbleness and self-refinement, internalization of sciences and knowledge, and the goodness of the agent. The final part covers the educational implication of the above-mentioned concepts.