فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 29 (زمستان 1390)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 29 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منیر سادات پورطولمی، فاطمه باقرپور صفحه 1
    تغییر و تحول یک اصطلاح علمی و تخصصی در سیر تاریخ تفکر و اندیشه حائز اهمیت خاصی است که مفهوم مهم و بنیادی تشکیک نیز از آن مصون نبوده است. این واژه نخستین بار در منطق درباره الفاظ و سپس مفاهیم، مطرح شده و در فلسفه راه یافته و در آنجا نیز موضوع مباحثات و مناظرات بسیاری قرار گرفته است. مقاله حاضر پس از طرح معانی متفاوت و کاربردهای مختلف این واژه در عرصه تحول و تطور به موارد اختلاف آن در فلسفه و منطق و سپس فلسفه و عرفان پرداخته است و در نهایت نتیجه می گیرد که اصطلاح تشکیک در فلسفه و منطق مشترک لفظی است؛ لذا اختلاف در آنجا معنایی است، اما کاربرد این واژه در عرفان و فلسفه به یک معنا و با تفاوت در مصداق آن معنا به دلیل اختلافات مبنایی بوده است و نشان می دهد چگونه عدم توجه به این موارد اختلافی ابهامات و مناظرات فلسفی درباره مسئله تشکیک را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: تشکیک، وحدت وجود، اصالت وجود، تجلی و ظهور
  • نصرالله شاملی، وحیده حداد صفحه 19
    شیخ الرئیس در بحث قوه واهمه باورهای خاصی دارد؛ از آن جمله جسمانی بودن قوه واهمه است. از منظر این فیلسوف میان قوه واهمه و دستگاه ادراکی انسان ارتباط ویژه ای برقرار است. به علاوه میان واهمه و بدن ارتباطی تنگاتنگ وجود دارد. او این تاثیر و تاثر را به گونه ای خاص تبیین کرده است. ما در این مقاله درصددیم ضمن آوردن دلایل وافی و کافی شیخ در نوشته هایش بر تعامل قوه واهمه و ارتباط آن با قوای فعاله دیگر از جمله نفس ناطقه و مراتب گوناگون آن، نتایج حاصل که منطبق بر روشمندی فلسفه مشاء است، بگیریم و در این خصوص سعی خواهیم کرد تاثیرات واهمه را بر حواس ظاهر و حواس باطن از منظر شیخ به تماشا گذاریم.
    کلیدواژگان: قوه واهمه(وهم)، مغز، واسطه، تاثیر، معانی جزئی
  • امیر دیوانی، رحیم دهقان سیمکانی صفحه 43
    آرای ملاصدرا و قاضی عبدالجبار معتزلی نسبت به کارکردهای عقل در اخلاق از جهاتی با هم قابل مقایسه است. به طور کلی می توان سه جهت اشتراک و سه جهت افتراق در اندیشه های ایشان در این زمینه به دست آورد. جهات اشتراک این است که اولا هر دو قائل به تلازم معرفت و فضیلت هستند؛ ثانیا مسئولیت اخلاقی را مبتنی بر عقل دانسته اند؛ ثالثا قائل به وجوه و اعتبارات در باب ارزش های اخلاقی هستند. جهات افتراق هم از این قرار است که اولا معنای عقل از دیدگاه آنان متفاوت است؛ به این بیان که عقل از نظر ملاصدرا قوهای از نفس است ولی در اندیشه عبدالجبار، علوم یا بدیهیاتی است که آدمی از پیش آنها را واجد است. ثانیا به لحاظ وجودشناختی،کاربرد عقل در اخلاق در اندیشه ملاصدرا به جهت برخورداری از مبانی فلسفه ملاصدرا نظیر اصالت وجود و حرکت جوهری، به اخلاق متعالیه منجر می شود اما در اندیشه قاضی عبدالجبار به جهت فقدان این مبانی، گرایش به انسان گرایی دارد. ثالثا شهود عقلانی در دیدگاه این دو اندیشمند متفاوت است
    کلیدواژگان: عقل، اخلاق، مسئولیت، ارزش اخلاقی، ملاصدرا، عبدالجبار
  • سید محمد اسماعیل سیدهاشمی، سیدصفی الله موسوی خو صفحه 65
    مسئله اراده الهی و نسبتش با افعال انسان از دیرباز در تاریخ تفکر اسلامی مورد بحث و نزاع بوده است و شاید از موضوعاتی بوده که در شکل گیری نحله های کلامی اولیه نقش مهمی ایفا کرده است. این موضوع در کلام و فلسفه و حتی علم اصول فقه به مناسبتی مطرح شده است. یکی از اندیشمندانی که به این مسئله پرداخته، امام خمینی (ره) است. وی که به عنوان فقیه، فیلسوف و عارف به مسائل کلامی نگاه جامع نگر دارد به این مسئله نیز با نگاهی عمیق و جامع وارد شده است به نحوی که نه دچار افراط و تفریط های معتزله و اشاعره شده و نه گرفتار برخی تنگ نظری های متکلمان شیعه. وی در عین حال که از مبانی صدرایی در تحلیل مباحث بهره گرفته، نگاهی مستقل به این مسئله داشته است. از سویی دیدگاه معتزله و اشاعره را به خوبی تقریر نموده و سپس مورد نقد قرار داده است و از سوی دیگر نارسایی برخی نظرات متکلمان و اصولین شیعه را نشان داده و با نگاهی فلسفی، عرفانی و نقلی اراده خدا را در مقام ذات و فعل، تبیین و سازگاری آن را با اختیار انسان اثبات کرده است.
    کلیدواژگان: اراده الهی، اراده ذاتی، اراده فعلی، اختیار انسان، جبر و تفویض
  • یحیی بوذری نژاد صفحه 87
    طی تاریخ بشر، پیامبران ضمن دعوی رسالت از ناحیه خداوند، معجزه و کرامت را دلیل برتایید صدق گفتار و رسالت خود می دانستند. موضوع کیفیت معجزه و کرامت، تبیین عقلی و فلسفی و تفاوت آن با اموری همانند سحر، مورد توجه فلاسفه بزرگ اسلامی همانند ابن سینا، ملاصدرا و سهروردی بوده است. سهروردی - شیخ اشراق - در اکثر آثار خود ضمن بیان و تبیین قوای انسان تلاش کرده علاوه بر بیان کیفیت وحی و الهام، موضوع کرامت و اعجاز را نیز بررسی نماید. مفروض مقاله حاضر آن است که به عقیده سهروردی چون قوای انسانی پیامبر نسبت به دیگر مردم از طهارت و تزکیه برخوردار است؛ نفس نبی می تواند علاوه بر تاثیر در بدن خود بر سایر موجودات طبیعت تاثیر نماید. به عبارتی در اندیشه سهروردی کرامت و معجزه تاثیر نفس نبی بر مواد و هیولی عالم جسمانی است. بنابراین در این مقاله برآنیم تا این فرضیه را که معجزه تاثیر خارجی و واقعی نفس بر مواد عالم است در حالی که سحر تاثیر نفس بر خیال و تخیل مردم است را اثبات نماییم.
    در این پژوهش تلاش شده است بر اساس روش اسنادی و تحلیلی به این پرسش بنیادین که کیفیت تبیین معجزه و کرامت و تفاوت آن با سحر از دیدگاه سهروردی چیست، پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: سحر، کرامت، قوای نفس، متخیله، معجزه
  • غلامحسین ابراهیمی دینانی، نجمه سادات رادفر صفحه 115
    تبیین فلسفی «وحی» از دیدگاه موسس فلسفه اسلامی، ابو نصر فارابی، فعالیتی عقلانی در جهت معقولیت بخشیدن و توجیه آموزه اصلی نبوت در دین مبین اسلام است که می کوشد سازگاری عناصر گوناگون آن را در نظام فلسفی هماهنگی به منصه ظهور برساند. بر این پایه، نگارنده این مقاله می کوشد با تحلیل ابعاد مختلف «وحی»، نگاه فارابی در مورد عناصر چهارگانه فرستنده وحی، گیرنده وحی، واسطه در ارسال وحی و ماهیت وحی را طی چهار بخش مستقل مورد بررسی قرار دهد که براین اساس موجود اول در نظام صدوری موجودات، فرستنده وحی و مراتب متخیله و عاقله در نفس نبی گیرنده وحی به شمار می روند. در همین راستا عقل فعال در روند ارسال وحی نقش واسطه را بر عهده دارد که حقایق کلی را به نفس نبی انتقال می دهد. بدین ترتیب تبیین معقول فارابی از ماهیت وحی در نظام فلسفی وی روشن می شود.
    کلیدواژگان: ابونصر فارابی، وحی، نبی، عقل فعال، جبرئیل
  • مجتبی زروانی، قربان علمی، اکرم مشهدی صفحه 139
    ویلیام جیمز، فیلسوف و روان شناس آمریکایی(1910 - 1842) و مبتکر نظریه تجربه گرایی اساسی است. این نظریه که دارای ابعاد فلسفی و روان شناختی است، به نوبه خود نظریه ای بدیع در هر یک از این دو قلمرو به شمار می آید و با دیدگاه فلسفی پراگماتیسم او در ارتباط کامل و ژرف است که تفسیر نوینی در سنت پراگماتیستی آمریکایی تلقی می شود. واکاوی اندیشه های فلسفی و روان شناختی جیمز به ویژه در باب ه تجربه دینی، بدون ملاحظه و فهم دقیق این ارتباط میسر نیست؛ از سویی دیگر هر یک از این دو رهیافت نیز به نوعی با چگونگی مواجهه شخصی جیمز با مفاهیم دین و تجربه دینی یا ایده های خداگروانه وی مرتبط است. از آنجا که در بررسی دیدگاه جیمز در باب تجربه دینی، کید بر هر یک از این رهیافت ها به نحو خاص، یکسونگرانه تلقی می شود؛ در این مقاله سعی داریم چگونگی درهم تنیدگی این سه نوع رویکرد شخصی یا رهیافت را در معرفی اجمالی ویژگی های تجربه دینی از سوی جیمز نشان دهیم.
    کلیدواژگان: تجربه گرایی اساسی، خردگریزی، پراگماتیسم، پویایی، ایده های خداگروانه، دین، عقیده یقینی، نیایش
|
  • Monirossadat Pourtolami, Fatimah Baqherpour Page 1
    The evolutionary process of change of a technical term is of prime importance in the history of thought. The transformation of the fundamental and important concept of Gradation is not an exception in this regard. This word was first introduced in logic and applied to expressions and later to concepts and then was adopted in philosophy and was made the subject of so many debates and discussions. The present article first introduces the process of change in the meaning of this word and tries to find the differences in meaning and use of it first in philosophy and logic and next in philosophy and mysticism. The article then concludes that the term gradation forms a pair of homonyms in philosophy and logic with different meanings. In philosophy and mysticism, gradation is used with the same meaning but different referents due to differences in the nature of the two fields. The article shows how lack of consideration of these differences has led to philosophical disputes over the term gradation.
  • Nasrolah Shameli, Vahideh Haddad Page 19
    In discussing the fancy potential, Avicenna has expressed certain beliefs such as the one which considers this potential as a physical property. From Avicenna’s point of view, there is a close connection between fancy potential and perception on the one hand and fancy potential and body on the other. He has delineated this mutual effect in a special way. The present article intends to provide enough evidence from Avicenna’s works showing the interaction between fancy potential and other soul potentials including the rational soul and its various degrees. The results are presented in accordance with the methodology of Masha philosophy. In this connection, the article attempts to show the effect of fancy potential on internal and external senses from Avicenna’s point of view.
  • Amir Divani, Rahim Dehghan Simkani Page 43
    Mulla Sadra’s and Abdol-Jabbar Motazeli’s views on the function of reason in ethics are to some extent comparable. One can find three points of agreements and three points of differences between the two scholars in this regard. The points of agreement are the unification of virtue and knowledge, reason as the basis of moral responsibility and the evils and virtues having different aspects. The first point of difference is their views on the meaning of reason, that is, according to Mulla Sadra, reason is a particular faculty of human’s soul but from Abdol-Jabbar’s viewpoint it is a set of prepositions which are self-evident and reasonable. Based on an ontological approach, according to Mulla Sadra, the function of reason in ethics is its capacity to constitute human grades of existence which leads to transcendental ethics. Whereas, in Abdol-Jabbar’s ethics, due to a lack of philosophical principles, the same issue has led to humanism. The concept of intellectual intuition is the third point of difference between the two scholars.
  • Seyed Mohammad Esmail Sayedhashemy, Seyed Safiallah Mosavikhoo Page 65
    One of the challenging problems in Islamic thought has been the divine will and its relation with human deeds. It is one of those issues which might have played an important role in the formation of primary theological branches and an issue which has been involved for one reason or another in the discussions of theology, philosophy and even jurisprudence. Imam Khomeini (P. B. U. H.) is one of the scholars who have dealt with this issue. He, as a jurist, philosopher and mystic, discusses this theological issue with a comprehensive view in such a way that his discussions are influenced neither by the restrictions of Motazilite and Asharite theologies nor by the narrow-mindedness of some Shiite theologians. Although he uses Molla Sadra’s principles in his analyses, he considers this issue from a different perspective. He both analyses and critiques Ashaerite’s and Motazele’s views and also shows the problems with some Shiite theologians. Using a philosophical, mystical and narrative perspective, Imam Khomeini further demonstrates that human will is in accordance with divine will.
  • Yahya Bouzarinejad Page 87
    In human history, all prophets who claimed to have missions from God appealed to miracles and kiramah to prove the authenticity of their claim. Muslim philosophers like Ibn Sina, Mulla Sadra and Sohravardi, have all discussed the issue of quality of miracle and kirama and provided intellectual and philosophical explanations for it. They have also tried to explain the distinction between the two concepts and magic. Sohrivardi, in many of his works, has studied human powers, the quality of revelation and divine inspiration as well as miracles and kiramah. According to Sohrivardi, because the human powers in the prophet are pure and elevated compared to ordinary people, the soul of the prophet can influence the natural world as well as his own soul. In other words, the miracle and kiramah issued by the prophet constitute the external influence of his soul on the material world. Therefore, the hypothesis is that a miracle is the external influence of the soul on the material world, while magic is the influence of the soul on people’s imagination and senses. The present article is an attempt to address the fundamental question of the difference between miracle and kiramah and magic from Sohrivardi’s point of view using a document analytic method.
  • Gholamhossein Ebrahimi Daynani, Najmaehsadat Radfar Page 115
    The philosophical explanation of revelation from the perspective of Abu Nasr Farabi, the father of Islamic philosophy, is an intellectual endeavor for the purpose of rationalizing and propounding the teachings of revelation in Islam in their original form through integrating its different elements in a balanced philosophic system. The present article is an attempt to examine the four elements of sender, receiver, intermediary in transmission and the nature of revelation in four different sections. In this system the prime being is the sender, and the prophet’s different levels of intellect and imagination constitute the receiver of revelation.
  • Mojtaba Zarvani, Ghorban Elmi, Akram Mashadi Page 139
    William James is an American philosopher and psychologist (1842-1910) who first introduced radical empiricism. This theory which has philosophical and psychological aspects and is considered an innovative one in both fields, has, in both aspects, a deep connection with his philosophical pragmatism view which is regarded as a new interpretation within the American tradition of pragmatism. A close examination of James’ philosophical and psychological ideas, especially on religious experience, is not possible without a thorough understanding of this relationship.__________________________ University of Tehran University of Tehran University of Tehran akrammashhadi.1349@yahoo.comOn the other hand, each one of these approaches has a relationship with the way James personally faced such concepts as religion and religious experience or his deistic ideas. Since emphasis on each one of these approaches, when evaluating James’ views on religious experience, may be regarded as biased, the present article aims at showing how these three personal approaches are interwoven in the context of introducing the major feature of his religious experience.