فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 32 (پاییز 1391)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 32 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا صادقی صفحه 1
    در چند دهه اخیر پیرامون مفهوم تبیین، پرسش های مهمی در فلسفه علم طرح شده است که بیشتر آنها تاکنون پاسخ قانع کننده ای نیافته اند. این نوشتار قابلیت-های عقلگرایی را در پاسخ به این پرسش ها بررسی می کند. دیدگاه عقلگرایانه ای که محور این نوشتار است تبیین یک رویداد را مستلزم کشف علت آن می داند. استدلال اصلی این است که بیشتر مشکلات مربوط به تبیین ناشی از سیطره رویکردی تجربه گرایانه است و موفقیت رهیافت عقلی در حل این مشکلات، حتی از نگاهی عملگرایانه نیز دلیلی کافی برای لزوم بازخوانی و احیای این رهیافت به حساب می آید و چالشی جدی در برابر رهیافت تجربی است که با سیطره بر فلسفه علم، بیشتر در مسئله سازی و تولید معضلات فکری و فلسفی موفق بوده است تا در ارائه راه حلی برای آنها.
    کلیدواژگان: عقلگرایی، تجربه گرایی، علیت، تبیین، کارکرد، مکانیسم
  • سید محمد اسماعیل سیدهاشمی، مهدی سجادی فر صفحه 29
    مسئله تطابق ذهن و عین نه تنها حکمای اسلامی را به خود مشغول ساخته، بلکه در میان فلاسفه غرب نیز معرکه آراء بوده است. از جمله نظریاتی که ذیل این بحث مطرح شده، نظریه وجود ذهنی بین فلاسفه متاخر و نظریه شبح در بین متکلمان است. طرح این نظریه، ثمره پرسش هایی است که متکلمان در ارتباط با چگونگی وجود ماهیات اشیا در ذهن مطرح میساختند. کنجکاوی متکلمان دراین زمینه، سبب پیدایش نظریه اضافه و نظریه شبح در بین آنان گردید. در میان فلاسفه اسلامی، اولین کسی که نظریه شبح را جداگانه مطرح و نقد کرده، علامه طباطبایی (ره) است.
    در این مقاله پس از نقل مقدمهای کوتاه، تطابق عین و ذهن در معرفت شناسی اسلامی بررسی می شود، سپس نگارنده به تبیین نظریه شبح از دیدگاه علامه طباطبایی میپردازد. لزوم سفسطه و به وجود آمدن دور، اشکالاتی است که علامه بر پیکر این نظریه وارد میسازد. نگارنده با نقد هر یک از آنها، زمینه را برای تقویت نظریه شبح فراهم ساخته و با نقل نقدهایی بر نظریه حکما، به تاییدات خود بر نظریه شبح می افزاید
    کلیدواژگان: نظریه شبح، صورت ذهنی، ماهیت خارجی، سفسطه، علم حضوری، علم حصولی، قوه خیال
  • رضا علی نوروزی، شهناز شهریاری صفحه 53
    در این مقاله عقل نظری و مراتب آن بر اساس دیدگاه ابن سینا و تبیین پیامدهایی برای تعلیم و تربیت بررسی می شود. نتایج حاصل که با استفاده از روش تحلیلی استنباطی انجام شد ضمن آنکه گویای خصایصی برای هر مرتبه عقلی بود، نشان داد که علاوه بر لزوم تعریف دو نوع هدف واسطه ای و غایی برای تعلیم و تربیت، پرورش عقل باید به صورت تدریجی و با توجه به محدوده سنی فرد انجام شود. نظام تعلیم و تربیت نیز باید به گونه ای سازماندهی گردد که به فعلیت هر چه بیشتر استعدادهای بالقوه کمک نماید وتوجه به محیط به عنوان یک عامل مبنایی در رشد عقلانی، جهت دهی صحیح ودقیق فرد در فرایند اکتساب، در نظر گرفتن تفاوت های فردی، فراهم آوردن زمینه های بروز و رشد خلاقیت و ایجاد تنوع در برنامه درسی و محتوای آموزشی به منظور شکوفایی عقل از مشخصه های اصلی این نظام باشد. در بحث روش های تعلیم و تربیت نتایج حاکی از آن بود که روش های اتخاذی ضمن برخورداری از دو ویژگی تطابق با اهداف و محدوده سنی متربی، باید به گونه ای باشند که فرایند گذر از یک مرتبه به مرتبه دیگر را میسر سازد و باعث غنی سازی هر چه بیشتر مراتب عقل گردند. در پایان نیز الگویی برای رشد عقلانی، براساس دیدگاه ابن سینا در زمینه عقل و مراتب آن مطرح شد.
    کلیدواژگان: عقل نظری، ابن سینا، پیامدهای تربیتی
  • زکریا بهارنژاد، کمیل شمس الدینی مطلق صفحه 83
    ارسطو از معدود اندیشمندانی است که تاملاتی ژرف درباره عدالت و سعادت داشته است. وی تاثیر عدالت در تحصیل سعادت را پذیرفته، به گونهای که دستیابی به سعادت را بدون اجرای عدالت امکان ناپذیر میداند. به تعبیر صحیحتر از نظر وی اعتدال از فضایل عمده در تحصیل سعادت است؛ میان عدالت و سعادت رابطه عمیق و ژرفی وجود دارد به گونهای که عدالت شرط لازم برای تحصیل سعادت است و معنای این سخن این است که امور دیگری نظیر داشتن حکمت، عفت، شجاعت، خیراتخارجی و دوستی نیز در تحصیل سعادت نقش دارند و همراه عدالت علتتامه برای نیل به سعادت میگردند و این بدین خاطر است که هر پدیدهای برای تحقق به صدها عامل نیاز دارد و عدالت تنها یکی از عوامل تحصیل سعادت است، بنابراین عدالت به عنوان شرط لازم، وسیله و مقدمه ای برای نیل به سعادت به شمار میآید و نسبت منطقی میان آن دو عام و خاص مطلق است.
    کلیدواژگان: ارسطو، عدالت، سعادت، فضیلت، خیرات خارجی
  • علی محمد ساجدی، یدالله رستمی صفحه 105
    مسئله «رابطه خدا با جهان» در اندیشه ارسطو و ابن سینا، محوری ترین پرسش مطرح در این مقاله است. در این مقاله اثبات می شود که نگرش این دو فیلسوف مشایی در مورد خدا از جهات متعددی متفاوت است؛ ارسطو، با تکیه بر برهان طبیعی و متوسل شدن به مقوله حرکت به اثبات محرک ثابتی دست می یابد که آن را جوهر نام گذاری نموده و شارحان وی آن را خدا نامیده اند. از نظر وی جوهر علت غایی همه حرکات عالم است. در حالی که در اندیشه ابن سینا، خدا به عنوان واجب الوجود وجود محض، معطی وجود به همه کائنات، می باشد. از دیدگاه ارسطو خداوند علت است لیکن، علیت او صرفا تحریکی است. از دیدگاه ابن سینا این علیت ایجادی است و نه تحریکی. وی با تقسیم موجود به واجب و ممکن و اثبات نیازمندی ذاتی ممکنات به واجب، تعالی، مدل نوینی از مناسبات خدا و جهان را مطرح ساخت که براساس آن، جهان باویژگی حدوث ذاتی به طور پیوسته از خالق سرمدی فیض هستی دریافت می کند(به عبارت دیگر جهان، همواره به وصف وجوب غیری موجود بوده است). از دیدگاه ارسطو، خدانه تنها خالق جهان نیست، بلکه به آن علم و التفاتی نیز ندارد. از دیدگاه ابن سینا خدا به عالم علم عنایی دارد که سبب افعال اوست. در این جستار که بررسی تطبیقی در خداشناسی فلسفی دو فیاسوف مشایی است، برتری و تفوق حکمت بوعلی بر فلسفه ارسطو آشکار می گردد.
    کلیدواژگان: ارسطو، ابن سینا، جوهر، علیت تحریکی، علیت ایجادی، برهان صدیقین
  • اعظم پرچم صفحه 133
    هدایت مخلوقات به سوی کمال از سنت های الهی است. دستگاه آفرینش با هدایت تکوینی، انواع موجودات را به سوی کمال مناسب خویش سوق داده است، ولی انسان را از نوع هدایت تشریعی با ارسال پیامبران و انزال کتاب به تکامل می رساند.
    از دیدگاه قرآن و عهدین، انسان شبیه به خدا آفریده شده است، ازاین رو هدف از خلقتش، تکامل روحی و معنوی به همراه دانش است. شباهت انسان به خدا درگرو رحمت الهی و فراگیری صفات اخلاقی خدا و داشتن حیات معنوی است.
    آنچه این مقاله بدان اهتمام می ورزد، شناخت مفهوم هدفمندی و نوع حیات معنوی در قرآن و عهدین است. از دیدگاه قرآن، انسان با توانمندی هایش در خلقت، مظهر تجلی صفات الهی است و قرار است در دنیا شایستگی خلافت الهی را پیدا کند ومحل ظهور اسمای الهی شود.
    تعالیم انبیا در تورات، مبنی بر قداست است که گویای کیفیتی است که نفیا مستلزم دوری جستن از همه چیزهایی است که مخالف اراده الهی است و اثباتا خود را وقف عبادت کردن است.
    در اناجیل، هدفمندی حیات بشر به دنبال انگاره سقوط بشر و گناه نخستین است و به مفهوم فدا و رستاخیز مسیح اتکا دارد. لطف الهی توسط مسیح عامل اصلی نجات بشر است و ایمان آوردن به مسیح به تنهایی و به عبارتی دیگر آموزه فیض یا همراه بودن آن با اعمال نیک در نجات بشر و آمرزیدگی او، در دو دیدگاه کاتولیک و پروتستان تفسیر متفاوت دارد.
    این مقاله درصدد است که چگونگی هدفمندی حیات بشر را از منظر قرآن و عهدین «تورات و انجیل» بررسی نموده تا مشترکات و مفترقات ادیان را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: حیات، هدایت، قرآن، عهدین، هدفمندی، لطف الهی، نجات
  • قربان علمی، مسعود شاورانی صفحه 163
    خودکشی به عنوان معضلی پیچیده و چند بعدی، امروزه به همراه تغییرات سریع جوامع رو به افزایش است. در این مقاله، نقش و جایگاه باورها و مناسک اسلامی، با در نظر گرفتن چند تباری بودن پدیده خودکشی، برای تعیین تاثیر آنها در پیشگیری از خودکشی و در نتیجه، کمک به کاهش آن بررسی می شود. به دلیل چند تباری بودن مسئله خودکشی، روش تحقیق به صورت اسنادی، تحلیلی و فراتحلیلی است. مروری بر برخی مطالعات، تحقیقات و مستندات آماری و تجربی موجود و در دسترس بیانگر ارتباط برخی عوامل همچون افسردگی، روابط جنسی نامشروع، ضعف خانواده و مشروبات الکلی با خودکشی است. حرمت خودکشی و وسوسه و فکر آن در قرآن و روایات، نقش باورهای اسلامی در معنادار ساختن زندگی (همچون موهبت زندگی، توبه، امید و خوش بینی، آزمایش و ابتلا، صبر، توکل، یاد مرگ و آخرت، ارتباط با خدا و قضا و قدر) و مناسک جمعی و گروهی در اسلام و شبکه های مذهبی حمایت اجتماعی در پیشگیری از خودکشی بسیار موثر است. در مجموع متغیر دینداری در دو بعد فردی و اجتماعی و مستقیم و غیر مستقیم در این امر تاثیر زیادی دارد.
    کلیدواژگان: خودکشی، باور، مناسک، پیشگیری، اسلام
|
  • Reza Sadeghi Page 1
    Over the last few decades, several important questions have been raised in the philosophy of science about the concept of explanation. The present article is an attempt to investigate the answers provided by the rationalistic approach to these questions. The rationalistic approach, which is the focus of the present article, makes the explanation of a phenomenon dependent on the uncovering of its causes. The main argument is that the problems in finding an explanation are originated from the predominance of an empiricist view in this field and the success of the rationalistic approach in solving these problems, even from a pragmatist standpoint, provides sufficient reasons for examining and revitalizing this approach as a real challenge to the empiricist view which has dominated the field of philosophy of science and has been more successful in creating problems than solving them.
    Keywords: empiricism, causation, explanation, function, mechanism
  • Seyyed Mohammad Esmail Sayyed Hashemi, Mehdi Sajadifar Page 29
    The issue of matching mind with reality has been not only a concern for Islamic philosophers but it has also been the center of controversies among western philosophers. Among the theories related to this issue, one can refer to the theory of the mental mode of existence among the latest philosophers and the ghost theory among theologians. The rise of this theory has been due to the questions raised by theologians about the nature of objects in the mind. Theologian’s curiosity in this context led to the emergence of new theories one of which was the ghost theory. Among the Islamic philosophers, Allameh Tabataba’i was the first who proposed this theory and provided an independent critique of it. In the present article, subsequent to a brief introduction, the compliance of mind and reality is examined. The explanation of the ghost theory from Allameh Tabataba’i’s point of view comes next. The inevitability of adopting sophistry and the creation of a vicious circle are the objections made by Allameh against this theory. The article provides a critique of these objections as the basis for strengthening the ghost theory and by citing some of the objections raised by the Islamic philosophers adds to the significance of the defense provided for the ghost theory.
    Keywords: ghost theory, mental image, external existence, sophistry, innate knowledge, acquired knowledge, imagination faculty
  • Reza Ali Nowroozi, Shahnaz Shariyari Page 53
    The present article is concerned with the study and precise investigation of Avicenna’s view of theoretical intellect and its ranks and the explanation of its educational consequences. The results of the research which was conducted adopting an analytical-deductive method, while explaining the characteristics of each intellectual rank, revealed that, in addition to the necessity to define two sets of objectives as gradual/intermediate and ultimate for education, the development of intellect should be a gradual process consistent with the age range of the individuals. The system of education should also be organized in such a way that it would assist the actualization of potential talents, would have the characteristics of recognizing the environment as a basic factor in intellectual growth, considering the individual differences, providing the right conditions for creativity to flourish and creating diversity in the curriculum and educational content. With regard to teaching methodology, the results show that the adopted methods, in addition to being consistent with objectives and age range, should be capable of facilitating the transition process from one rank of intellect to the other and enriching the ranks. The article concludes with a model of intellectual development based on Avicenna’s view of intellect and its ranks.
    Keywords: theoretical intellect, Avicenna, educational consequences
  • Zakariya Baharnezhad, Komail Shamsoddini Motlagh Page 83
    Aristotle is among the very few thinkers who have had profound thoughts on happiness and justice. He has acknowledged the influence of justice on the accomplishment of happiness to the extent that he considers access to justice impossible without the exercise of justice. In more specific terms, moderation is one of the basic virtues in the way of accomplishing happiness. There is a strong relationship between happiness and justice so that justice is considered as a necessary covenant for obtaining justice. This means that other issues such as having philosophy, chastity, bravery, external charities and friendship are, along with justice, the absolute cause of accomplishing happiness. This is due to the fact that each phenomenon has hundred of causes and happiness is not an exception. Therefore, justice, as the necessary covenant, is the medium and the first step for accomplishing happiness and the relationship between the two is absolute common and special.
    Keywords: Aristotle, justice, happiness, virtue, external charities
  • Ali Mohammad Sajedi, Yadollah Rostami Page 105
    The issue of the “relationship of God with the universe” in the system of thought of Aristotle and Avicenna is the question dealt with in the present study. The article tries to support the idea that the views of these two peripatetic philosophers with regard to this issue are different. Relying on the natural cause and the concept of movement, Aristotle accomplishes to prove the existence of an ultimate stimulus which he calls essence and his commentators God. From his perspective, essence is the ultimate cause of all possible movements in the universe. On the other hand, from Avicenna’s perspective, God is considered the necessary being from whom the existence of the universe is derived. views God as the ultimate cause but his causality is instigatory while Avicenna views the causality as existential rather than instigatory. Dividing the existents into the necessary and the possible and proving the contingency of the existent possibilities to the necessary being, Aristotle provided an innovative model for the relationship of God and the universe with the feature that contingent existence is continually in need of the grace of the creator. According to Aristotle, God is not the creator of the universe and is unaware of its existence. While according to Avicenna, God possesses the ultimate knowledge of the universe. The present article presents a comparative study of the philosophical theology of these two peripatetic philosophers to show the supremacy of Avicenna’s theology.
    Keywords: Aristotle, Avicenna, essence, instigatory causality, existential causality, argument of truthful ones, essential coming, into, being
  • Azam Parcham Page 133
    The guidance of creatures is one of God’s traditions toward perfection. The system of creation has led the species to their proper perfection through evolution guidance, but with regard to man the perfection is brought about through guidance in the form of sending books and the messengers. From the viewpoint of the Quran, the Torah and the Bible man has been created on the image of God. Therefore, the purpose of his creation is movement toward spiritual perfection along with knowledge. Human resemblance to God is conditioned to divine mercy, the acquisition of God’s moral attributes and living a spiritual life. The present paper attempts to provide a recognition of the concept of purposefulness of human life and the type of spiritual life intended in the Quran, the Torah and the Bible. _________________________ Isfahan University azamparcham@gmail. comAccording to the Quran, man with the capabilities bestowed upon him through creation, is the epitome of manifestation of divine attributes and is supposed to acquire the qualification of being the Divine Caliphate on the Earth and to be the locus of manifestation of God’s names. The teaching of prophets in the Torah are based on sanctity which requires man to keep distance from what is contrary to God’s will and to be devoted to His worship. In the bibles, the purpose of human life is to follow the idea of Fall of Man and the original sin and to rely on the concept of the Christ sacrifice and resurrection. God’s grace through Christ is the main cause of human salvation. Whether the rescue of man and his being forgiven is the result of only faith in Christ or what is called the doctrine of grace or the need to its being accompanied with good deeds is controversial among the Catholics and the protestants. The paper intends to study the purposefulness of human life in the Quran, the Torah and the bible with a focus on the commonalities and differences.
    Keywords: life, guidance, the Quran, the Bible, the Torah, purposefulness, God's grace, human rescue
  • Ghorban Elmi, Masud Sharvani Page 163
    Committing suicide, as a complex multidimensional problem, is on increase parallel with the rapid change of human societies. The present study is an attempt to study the impact of Islamic beliefs and rituals on the prevention of committing suicide and as a result its reduction. Due to the interdisciplinary nature of this problem, the research method incudes document analysis and meta-analysis. A review of related studies and available statistical documents and empirical evidence shows that there is a relationship between variables such as depression, illicit sex, alcohol and poor family morals on the one hand and committing suicide on the other. The impermissibility of committing suicide and its temptation in the Quran and Hadith, the role of Islamic beliefs (such as the blessing of life, repentance, hope and optimism, divine tribute, patience, trust, remembrance of death and the hereafter, relation with God and destiny) and the role of collective rituals and religious group social support networking in making life meaningful are very effective in preventing committing suicide. Altogether, the variable of religiosity with its individual and social aspects has an impact on this phenomenon directly or indirectly.
    Keywords: committing suicide, belief, ritual, prevention, Islam