فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 33 (زمستان 1391)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 33 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر واعظی، علی کیادربندسری صفحه 1
    مقاله حاضر به بررسی تلقی گادامر از سنت و نسبت میان عقل و سنت می پردازد. ابتدا ضمن اشاره به معنای لغوی واژه سنت، سه تعریف انسان شناسانه، کلامی و سنت گرایانه از سنت ارائه و با یکدیگر مقایسه و در نهایت معنای اصطلاحی مورد نظر گادامر بیان می شود. گادامر که یک فیلسوف احیاگر سنت است دیدگاه خود در خصوص رابطه عقل و سنت را با تحلیل چگونگی نگاه روشنگری و رومانتیسم به عقل و سنت آغاز می کند. درحالی که فیلسوفان عصر روشنگری سنت را در برابر عقل قرار داده و برای پاسداری از حریم عقل، سنت را بی اعتبار کردند، رومانتیسم در واکنشی افراطی به این طرز تلقی ضمن تایید تقابل عقل و سنت، عقل را به نفع سنت کنار زد. اما این خط کشی جدایی ساز بین دو قلمرو متمایز عقل و سنت با مخالفت جدی فیلسوفانی نظیر مایکل اوکشات، ادموند برک، فردریش فون هایک و گادامر مواجه شد. از نظر این عده نسبت میان سنت و عقل پیچیده‎تر از آن است که بتوان آنها را در تقابلی واضح قرار داد. سنت نه تنها مانعی برای عقل محسوب نمی‎شود بلکه از جهاتی مقوم آن نیز هست و بدون سنت عقلی در کار نخواهد بود.
    کلیدواژگان: سنت، عقل، پیشداوری، روشنگری، رومانتیسم
  • حسن سعیدی، ولی الله نصیری صفحه 25
    مولوی برخلاف برخی عارفان که از سر بی مهری به عقل می نگرند، در آثار خود به ویژه در مثنوی معنوی با اهتمامی ویژه به عقل نگریسته است. او تمام گونه ها و اطلاقات عقل و زوایای آن را بررسی کرده است. از این رو گاه به نکوهش و گاه به ستایش عقل پرداخته است. وی در مواردی مقام راهبری را به عقل سپرده و بیان می کند که کدام گونه عقل است که آدمی را به مقصد می رساند وکدام گونه آن آدمی را از رسیدن به هدف باز می دارد. از آنجا که به نظر مولوی، عقل های جزوی، معاش وهم و خیال اند، به نکوهش آن می پردازد و معتقد است که این عقول نمی توانند راهبر انسان باشند ولی از دیگرسو، عقل های کل، کلی را به عنوان عقولی راهگشا معرفی می کند و اظهار می دارد که این عقل ها هستند که می توانند سرانجام انسان را به سر منزل مقصود برسانند. هدف اصلی این نوشتار آن است که مسئله عقل وجایگاه آن را از دیدگاه مولوی به روش تحلیلی و با استفاده از آثار وی مورد کند وکاو قرار دهد.
    کلیدواژگان: عقل، عقل جزئی، عقل کلی، عقل معاش، عقل ایمانی و عقل کسبی
  • رضا اکبریان، محسن اصلانی صفحه 43
    تبیین و تشریح صادر اول، دغدغه ذهن حکمای اسلامی بوده است. حکمای مشاء، صادر اول را عقل اول دانسته اند. ملاصدرا صادر اول را گاهی عقل اول و در برخی آثار خود وجود منبسط دانسته است. این مقاله تلاش دارد، علاوه بر ارائه نظر ملاصدرا در باب این موضوع، عبارات به ظاهر متعارض ملاصدرا در باب صادر اول را توجیه کند. این تحقیق به این پرسش پرداخته که آیا فلسفه ملاصدرا توان اثبات فلسفی وجود منبسط به عنوان صادر اول را دارد؟ و این اثبات بر پایه کدام تقریر از وحدت وجود صورت می گیرد؟ در ادامه با اثبات ادعاهای فوق لوازم فلسفی و احکام و عوارض صادر اول به نحو استقرائی إحصا شده است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، صادر اول، وجود منبسط، وحدت شخصی، وحدت حقه حقیقیه
  • شکرالله پورالخاص، فاطمه فرجی صفحه 65
    مثنوی معنوی اثر گرانبهای مولانا جلال-الدین بلخی دریای متلاطمی از مفاهیم و رموز حیات است. یکی از این مفاهیم، ارتباط معنادار زندگی در راستای اعتقاد به خداست. در این دیدگاه نگاه مولانا به پدیده مرگ با نگاه طرفداران فلسفه پوچی متفاوت است و همین تفاوت در دیدگاه تفاوت در اندیشه و آراء را سبب شده است. طرفداران فلسفه پوچی مرگ را پایان حیات بشری می دانند، بنابراین بدیهی است که با چنین اندیشه ای کل نظام هستی را پوچ و بی-معنا می انگارند. اما متفکران و اندیشمندانی مانند مولانا نه تنها مرگ را پایان زندگی نمی دانند بلکه آن را به مثابه نقطه عطف و آغازین مرحله جدیدی از حیات بشری می دانند. حیاتی که در پرتو اعتقاد به خدا معنادار می شود. در این جستار علاوه بر اینکه دیدگاه های مولانا درباره حیات، فلسفهآفرینش و تکلیف آدمی در نشاه دنیوی تبیین می شود، با ذکر دلایل متقن و مبرهن اندیشه طرفداران فلسفه پوچی که ناشی از تفاوت نگاه آن ها به پدیده مرگ و نیز عدم وجود دیدگاهی الهی است، بررسی می شود. این جستار بر اساس منابع کتابخانه ای و اینترنتی، به روش تجزیه و تحلیل داده ها، پس از تعریف مختصر و اجمالی از معنا و مفهوم زندگی، فلسفه آفرینش، حیات را از منظر مولوی بررسی می کند و سپس بر اساس داده های به دست آمده به تببین دیدگاه مولانا درباره حیات معنادار در پرتو اعتقاد به خدا و دیدگاه طرفداران فلسفه پوچی پرداخته است و سرانجام تبیین نماید آیا مرگ پایان زندگی است یا مقدمه ای برای حصول به کمال و حیات ابدی.
    کلیدواژگان: آفرینش، انسان، حیات، خدا، مثنوی معنوی، مرگ
  • سید محمدعلی دیباجی، سید محسن اسلامی صفحه 85
    در چند دهه اخیر اندیشمندان و متفکران به فلسفه اسلامی به عنوان موضوع و مسئله ای مهم توجه نشان داده اند. این پرسش مهم در این زمینه مطرح است که تعبیر فلسفه اسلامی به چه معناست. پس از روشن شدن این معنا و نیز تفسیر ویژگی «اسلامی» در این فلسفه، باید تفاوت های این فلسفه را با آنچه فلسفه غرب می خوانیم نشان دهیم، یعنی بگوییم که چه تفاوت هایی به ما اجازه می دهند از چنین تعبیری استفاده کنیم. در این مقاله کوشش شده تا پاسخ این پرسش ها را با توجه به آثار شهید مطهری (و به تعبیری از دیدگاه ایشان) بررسی کنیم. از نظر شهید مطهری فلسفه اسلامی و فلسفه غرب تفاوت های زیادی دارند که این تفاوت ها را در سه بخش پرسش ها، پاسخ ها و زیست- محیط می توان دسته بندی کرد. با این بیان که در فلسفه اسلامی شاهد پرسش های جدید و پاسخ های جدید به پرسش های قدیمی هستیم و اینها تا حد زیادی به سبب زیست- محیط خاصی است که فلسفه اسلامی در آن پرورش یافته است. در این زیست- محیط عناصر فرهنگی خاصی از جمله قرآن، روایات، کلام اسلامی حضور دارند که افق های ویژه ای را در برابر دیدگان فیلسوفان مسلمان گشوده اند.
    کلیدواژگان: فلسفه اسلامی، فلسفه غرب، فلسفه مادی، مطهری
  • محمد غفوری نژاد صفحه 105
    علامه طباطبایی به عنوان فیلسوفی مانوس با کتاب و سنت، نظریه خداشناسی و دین فطری را از منابع دینی اقتباس کرده و در راه تبیین عقلانی آن کوشیده است. خداشناسی فطری براساس ادراک احتیاج به موجودی غیر محتاج، شناخت خداوند از طریق نظم جهان، شناخت خداوند از طریق علم حضوری معلول به علت و خداشناسی از طریق علم به ثبات واقعیت تقریرهایی است که علامه در مواضع مختلف از خداشناسی فطری ارائه کرده است. وی همچنین انسان را فطرتا خداگرا می داند و این گرایش فطری را بر اساس محبوبیت فطری پروردگار، گرایش فطری به تامین کننده سعادت، امید فطری به خداوند در شداید و... تبیین می-کند. علامه دین اسلام را فطری معرفی می-کند. وی در تفسیر این انگاره، گاه تلاش می کند تا اصول اعتقادی اسلام را از طریق تمسک به مقتضیات فطرت اثبات نماید و گاه در صدد برمی آید با تبیین های ویژه خود، مجموعه معارف اسلام(شامل اعتقادات، اخلاقیات و احکام) را متناسب با ساختمان وجودی انسان معرفی کند.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، فطرت، خداشناسی فطری، دین فطری، ادراکات فطری، گرایش های فطری
  • محسن عمیق، لیلا فهیمی صفحه 129
    مسئله اراده الهی از جمله مباحثی است که از دیر باز در اندیشه خردورزان خداباور مطرح بوده است، در قلمرو تفکر اسلامی نیز این موضوع همواره محل تضارب آراء واقع شده است. از نظرگاه حکمت متعالیه، اراده الهی، جزء صفات کمالیه ذاتی و همان علم به نظام احسن می باشد، گرچه به عقیده این گروه اراده خداوند نیز همانند برخی دیگر از اوصاف او دارای مراتب است و لذا خداوند در مرتبه فعل نیز متصف به این صفت می باشد. البته در میان این گروه از فلاسفه، علامه طباطبایی اراده الهی را فقط جزء صفات فعلیه بر می شمارد و با تفسیر آن به علم الهی مخالف است. تقسیم بندی اراده الهی به مراتب اجمالی و تفصیلی و نیز تکوینی و تشریعی از جمله مباحث مهمی است که حکیمان متاله در تبیین این مسئله بدان پرداخته اند.
    کلیدواژگان: اراده الهی، حکمت متعالیه، اراده اجمالی، اراده تفصیلی
|
  • Asghar Vaezi Ali Kiadarbandsari Page 1
    The present paper examines Gadamer’s account of tradition and the relationship between reason and tradition. At first, with reference to the etymological meaning of tradition, the three definitions of tradition (anthropological, theological and traditionalistic) are presented and compared and finally Gadamer’s definition of the words is given. Trying to revive tradition, Gadamer begin with an explanation of the relationship between reason and tradition with an analysis of Romanticism’s and Enlightenment’s approaches to tradition and reason. While the Enlightenemnt philosophers put tradition against reason and in this way discredit tradition, Romanticism philosophers, despite their confirmation of the contrast between tradition and reason, overreact to this position by rejecting reason in favor of tradition. However, a lot of philosophers including Michael Oakeshott, Edmund Burke, Friedrich August von Hayek and Gadamer seriously have rejected this account of the relationship between tradition and reason which separates these two spheres of reason. These philosophers think that the relationship between tradition and reason is so complicated that we cannot put them in clear contrast. Tradition is not an obstacle in the way of reason. In some respects it even supports reason. There is no reason without tradition.
    Keywords: tradition, reason, prejudice, enlightenment, romanticism
  • Hassan Saeedi, Valiolah Nassiri Page 25
    Contrary to some mystics who disregard reason, Mawlavi in his works, notably Masnavi-e Mawlavi, puts emphasis on this notion. He has considered all kinds of reason and its facets. In some cases, he criticizes reason and in some other cases he praises it. He gives reason the status of a guide; and then expresses which kind of reason guides man to his destination and which kind impedes him from reaching his goal. He criticizes “particular reasons” (carnal reasons) as illusions. He believes that this kind of reason cannot be the leader of human beings. On the other hand, he introduces “universal reason” as a kind of reason that can eventually lead man to his final destination. By scrutinizing Mawlavi’s works, this article aims to explore reason and its status from Mawlavi’s perspective.
    Keywords: particular reason, universal reason, carnal reason, belief reason, acquired reason
  • Reza Akbarian, Mohsen Aslani Page 43
    The explanation and delineation of the first emanation has been an abiding preoccupation of Islamic philosophers. Peripatetic philosophers consider the first emanation as the first intelligence. Mulla Sadra considers it as the first intelligence but in some of his works he has taken it as the self-unfolding existence. In addition to the delineation of Mulla Sadra’s views on this issue, the present article attempts to explain the apparent contradiction identified in Mulla sadra’s works with regard to the first emanation. The question dealt with in this paper is whether Sadra’s philosophy has the capacity to philosophically prove the self-unfolding existence as the first emanation and if yes which expression of the unity of existence is the basis of the answer. Evidence provided for the above claims and the philosophical implications of the first emanation are inferred deductively.
    Keywords: Mulla Sadra, the first emanation, self, unfolding existence, particular unity, true, real unity
  • Shokrollah Pourkhas, Fatemeh Faraji Page 65
    Masnavi Ma’navi, the greatest work of Jalal al-Din Balkhi, is full of concepts and mysteries of human life. One of these concepts is the meaningfulness of life and its relationship with belief in God. With regard to the death phenomenon, Moulana’s views are different from those of the followers of nihilism and it is this difference which has led to a difference in perspective. The followers of nihilism consider death as the end of human life. So obviously, for them, the whole system of being is void and meaningless. But for scholars such Moulana, death is not the end of life. It is a turning point and the beginning of a new phase in human life. The present article intends to delineate Moulana’s views on life, philosophy of creation and man’s moral obligation in his worldly mode of being and with reference to sound arguments to demonstrate the absurdity of the notions of nihilism followers. Adopting a library research methodology, the article provides an overview of the meaning of life and philosophy of creation from Moulana’s perspective followed by an overview of the nihilistic views on life and its meaning. The article concludes with an answer to the question whether death is the end of life or it is the path to perfection and eternal life.
    Keywords: creation, human being, life, God, Masnavi Manavi, death
  • Seyed Mohammad Ali Dibaj, Seyed Mohsen Eslami Ardakani Page 85
    In recent decades, Muslim thinkers and scholars have paid great attention to “Islamic philosophy”. The question raised in this regard is the meaning of the term Islamic philosophy. The present paper tries to first sketch an outline of the Islamic philosophy with reference to the meaning of term “Islamic” and then to show the differences between the Islamic philosophy and the so-called “western philosophy” as a basis for an account of the distinctions which enable us to use the term Islamic philosophy. To this end, the article borrows from Shahid Motahhari’s works. From his perspective, the Islamic philosophy and the western philosophy have a lot of differences which can be classified into differences in questions, differences in answers, and differences in the (cultural) environment. In the context of Islamic philosophy, we confront novel questions and novel answers to old questions as a result of the cultural environment in which Islamic philosophy has grown. This environment includes specific cultural elements like the Quran, hadith and theology which have opened new horizon to Islamic philosophers.
    Keywords: Islamic philosophy, western philosophy, Motahhari, philosophy, Islamic culture
  • Moahmmad Ghafoorinezhad Page 105
    Allameh Tabatabai, as a philosopher and scholar of Quran and Hadith, has derived the theory of innate knowledge of God and the innate religion from religious sources and has attempted to explain it rationally. His explanations of the innate theology constitute the perception of deficiency in the light being in need of a perfect being, the knowledge of God through order in the universe, the knowledge of God through the immediate perception of the effect due to the perfect cause and the perception of God through the erudition of the stability of the Fact. He also contends that there is a natural tendency to God among human beings. He explains this tendency through the innate popularity of the Supreme Being, a natural tendency to supplier of happiness and the innate hope created in the moments of hardship. From his point of view, Islam is a natural religion. In his interpretation of this notion, he sometimes tries to provide proof for the principles of Islamic belief through his references to the innate natural disposition (Fitreh); and in some cases he argues that the collection of Islamic teachings is consistent with the structure of human nature.
    Keywords: Tabatabai, innate natural disposition, innate theology, innate religion, innate perceptions, innate impulses
  • Mohsen Amigh Leila Fahimi Page 129
    The divine will is among the issues which have always been the focus of thought among the theists. In the realm of Islamic thought, it has also been the subject of disparate views. From the perspective of transcendental wisdom, the divine will is considered among the inherent perfect traits which are synonymous with the knowledge of the best system. Though some are of the view that, like some other traits, this one also has different levels and as a result it is God’s attribute at the level of action. Among this group of philosophers, Allameh Tabatabai considers divine will as an action trait and opposes its interpretation in terms of divine knowledge. The classification of divine will into undifferentiated and detailed and also into legislative and existential has been among the significant issues that have been used by transcendental philosophers in the their delineation of divine will.
    Keywords: divine will, transcendental wisdom, global will, detailed will, existential will, legislative will