فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 35 (تابستان 1392)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 35 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا اکبریان*، غلامعلی مقدم صفحه 1
    پیدایش علم و چگونگی ارتباط آن با خارج، از مسائل مهم فلسفه است. وجود ذهنی از سویی با علم و از سوی دیگر با وجود در ارتباط است. دیدگاه رایج در وجود ذهنی، بر محور ماهیت و انحفاظ آن در ذهن و خارج استوار است. در این مقاله دیدگاه خاص علامه طباطبایی، تبیین مبانی فلسفی و تفاوت آن با آراء فلاسفه پیشین بررسی شده است. علامه با توجه به مبانی خاص خود در باب وجود و ماهیت، نفس الامر، کاشفیت ذاتی علم، تقدم علم حضوری و ملاک صدق، بر خلاف اغلب فلاسفه که در تبیین علم به نوعی از ماهیت استفاده کرده اند وجود ذهنی را وجودی مقیسی نسبت به خارج می داند که عین کشف و حاکویت از واقع می باشد، همچنین در این مقاله، تاثیر مبانی این دیدگاه را بر فروعات مرتبط با مسئله وجود ذهنی از جمله مناط صدق در قضایا نشان داده ایم.
    کلیدواژگان: وج، ود ذهنی، ماهیت، م، لاصدرا، ع، لامه طب، اطبایی، مناط صدق، حاکویت علم
  • اسحاق طاهری سرتشنیزی* صفحه 33
    این مقاله نزاع کربن و حائری پیرامون اطلاق فیلوسوفی و تئوسوفی بر فلسفه اسلامی در محافل غربی را می کاود؛ از نظر کربن و پیروانش اطلاق فلسفه به معنای غیردینی و مصطلح آن در غرب بر فلسفه اسلامی رسا نیست و با بخش مهمی از آموزه های آن در تعارض است. بدین منظور واژه تئوسوفی نظر به معنا و موارد کاربرد آن از آغاز فلسفه در یونان تاکنون ترجیح دارد. در طرف مقابل، حائری که فلسفه اسلامی را در اصل هلنیکی و کار فیلسوفان مسلمان را شرح و تفسیر فلسفه ارسطو و ارائه استشهادات قرآنی و روایی می داند، بین گونه های مختلف فلسفی به نوعی همگونی قائل است. بر این اساس، از نظر وی عنوان فیلوسوفی به همان معنایی که بر فلسفه های غربی اطلاق می گردد بر فلسفه اسلامی نیز صادق است و تئوسوفی چنین اعتباری را ندارد. این قلم نه ادله حائری را کافی می داند و نه فلسفه اسلامی را در برابر فلسفه هلنیکی قرار می دهد. در فلسفه اسلامی مایه های استوار یونانی، حفظ و افزون بر آن، ابداعات فراوانی نیز بر آن افزوده شده است. از این رو مقاله آوانویسی «حکمت اسلامی» را ارجح می داند.
    کلیدواژگان: تئوسوفی، سوفیا، فیلوسوفی، حکمت الهی، فلسفه اسلامی، حسین نصر، هانری کربن، مهدی حائری، توشیهیکو ایزوتسو
  • اسدالله فلاحی* صفحه 55
    استنتاج قضیه ممکنه از دو قضیه ممکنه یکی از نزاع های پردامنه در منطق قدیم است که ارسطو، ابن سینا، فخر رازی، خواجه نصیر و قطب رازی بر آن مهر تایید زده اند، در حالی که خونجی، ابهری، ارموی و کاتبی آن را مردود شمرده اند. شگفت این است که منطق جدید در این نزاع جانب گروه دوم را می گیرد. از سوی دیگر، اخیرا معلوم شده است که منطق دانان قدیم هر یک از قضیه حقیقیه و خارجیه را به اشتراک لفظ در دو معنا به کار برده اند بدون اینکه از این اشتراک لفظ آگاه باشند: ملاک تقسیم، در یک معنا، رابطه عقدالوضع و عقدالحمل است و در دیگری، ظرف وجود موضوع. بنا به ملاک نخست، قضایای حقیقیه به صورت موجهاتی و با ادات های ضرورت و امکان تفسیر می شوند؛ در حالی که بنا به ملاک دوم، این قضایا فاقد هر گونه جهتی هستند و در برابر، قضایای خارجیه با محمول وجود تحلیل می شوند. در این مقاله، پس از گزارش نزاع یاد شده درباره استنتاج از دو ممکن، نظرات، ایرادات و دفاعیه ها را به زبان منطق جدید صورت بندی کرده و نشان داده ایم که طرفین نزاع تصور یکسانی از قضایای حقیقیه و خارجیه نداشته اند: موافقان استنتاج از دو ممکن، تفسیر نخست و مخالفان، تفسیر دوم را در ذهن داشته اند.
    کلیدواژگان: قضیه ممکنه، استنتاج، حقیقیه و خارجیه
  • محمد مهدی باباپورگل افشانی*، قدیر اسفندیار صفحه 75
    در این مقاله به معناشناسی «عقل» و «تفکر» و به ارتباط آن دو با «نفس» و «فطرت انسان» پرداخته شده است. اگرچه «عقل» در اصطلاح معروف و فلسفی اش در دو معنای «جوهر بسیط» و «قوه نفس» استعمال شده است، ولی بررسی های لغوی و قرآنی نشان می دهد که معنای اصلی این ماده -یعنی «امساک» و «نگهداری»- است و برای آن باید به قرآن توجه شود. ارشاد قرآن به تعقل، تنها ارشاد به علم و دانستن نیست بلکه به معنای پای بندی بر حقایق و معلومات فطری و بهره گیری از آنهاست. معنای اصلی ماده «تفکر»، «تردد و حرکت درونی نفس برای جداسازی معلومات صحیح از سقیم» می باشد. ماده «فکر» در باب «تفعل» دو معنی «مطاوعه باب تفعیل» و «تکلف» را دربردارد. با توجه به این معانی، به تلاش درونی نفس برای کشف، بازیابی و شناخت معلومات فطری»، «تفکر» اطلاق می شود که حاصل آن، بازیابی بینش های فطری و معرفت نفس است. نفس در این فرایند و رجوع به فطرت با موانع گرایشی و مقاومت های بعد طبیعی خود مواجه است که از این مواجهه با عنوان «جهاد با نفس» نیز یاد می شود. در نتیجه «تفکر» با شرایطی که بیان گردید، اولین گام برای موفقیت در جهاد با نفس خواهد بود.
    کلیدواژگان: عقل، تفکر، قرآن، معرفت، فطرت، جهاد با نفس، انسان
  • احمد بدری* صفحه 99
    مثنوی معنوی اثری گران سنگ است. انسان متفکر می تواند با تعمق در این کتاب علاوه بر مفاهیم بلند عرفانی، منابع سرشاری از حکمت و فلسفه و جهان بینی های مترقی بشری را جستجو کند. یکی از زوایای پنهان اندیشه مولوی، توجه دقیق او به روش شناسی است که یکی از شاخه های اصلی معرفت شناسی به شمار می آید. هدف این مقاله ورود به موضوع روش شناسی در اندیشه مولوی است که به نظر می رسد تاکنون به آن پرداخته نشده است. برای نیل به این مقصود، اولین حکایت مثنوی در دفتر اول، با نگاهی متفاوت مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج این بررسی موید یافته های پیش روست؛ نخست اینکه در نگاه مولوی، معرفت شناسی دینی از حیث روش جامع نگر است و تمامی شیوه های رایج شناخت را به رسمیت می شناسد. دوم اینکه، آنچه امروز شیوه علمی در روش شناسی نامیده می شود، به دقت تمام در مثنوی معرفی و توصیف شده است. سوم، محدود کردن اعتبار روش های پژوهش در علوم انسانی به شیوه تجربی، نادرست بوده و راه صواب، به کارگیری روش عام و ترکیبی است. چهارم، رعایت اخلاق علمی در فرایند پژوهش یک ضرورت است. امانتداری و صداقت دو ویژگی مهم اخلاق علمی است و پنجم اینکه، اگرچه عقل و تجربه دو ابزار قدرتمند شناخت است و در نتیجه هر دو رویکرد خردگرایانه و علمی دارای جایگاهی رفیع و ارزشمند می باشد، اما درعین حال دارای محدودیت های قابل تاملی در شناخت کامل انسان و جهان هستی است.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، معرفت شناسی دینی، روش شناسی، شیوه های خردگرایانه، شیوه های علمی، مولوی، مثنوی
  • اصغر واعظی*، موسی صیفی هزاری صفحه 127
    غزالی در سیر حقیقت طلبی خویش پس از کلام، فلسفه و باطنیه به طریقه صوفیه روی می آورد. وی مرتبه صوفیان را تا جایی ارتقا می دهد که عقل توان درک آن را ندارد و همه حرکات و سکنات آنان را مقتبس از نور نبوت می داند. از این رو، برخلاف متکلمان، فلاسفه و باطنیه، انتقاد مهمی را متوجه آنان نمی کند. البته او خود در رتبه عارفان بزرگ قرار نمی گیرد و فاقد بسیاری از تجارب ایشان است. آثار عرفانی او نیز بسیار ضعیف تر از عرفای دیگر است. هر چند تربیتی صوفیانه داشته و در محیطی صوفیانه پرورش یافته ولی وجود پیر و مرشد که به اذعان خود او از لوازم سیر و سلوک عارفانه است در زندگی اش گزارش نشده است. وجود چنین گرایش ها و عواملی صوفی دانستن غزالی را دچار شک و تردید می کند.
    کلیدواژگان: غزالی، عقل، صوفیه، عارف، سیر و سلوک
  • فاطمه فرضعلی*، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحه 149
    سیر عباد خدا و راهروان راه حق و حقیقت، دو گو نه است: سیر محبی و سیر محبوبی. متناسب با این دوگروه، دوگو نه ذکر وجود دارد: مجازی و حقیقی. برخلاف ذکر مجازی که قیام به نفس اعتباری بنده دارد، در ذکر حقیقی که اصالتا به محبوبان حق یعنی معصومان -که درود خدا بر ایشان باد - اختصاص دارد، میان ذاکر و مذکور هیچ نحوه دوگانگی وجود ندارد؛ زیرا دوگانگی از آن محجوبان است و با عصمت ناسازگار است. بنابراین حقیقت وجودی انسانکامل، حقیقت ذکر و ذاکر و مذکور می باشد. این حقیقت واحد در مراتب ظهور، خود را به صورت اذکار تکبیر، تهلیل، تحمید و تسبیح، با زبان تکوین و تشریع در صور مظاهر، یاد می کند و می ستاید. این نوشتار به همراه بررسی تفاوت مرتبه ذکر محبوبان و محجوبان، به تبیین سریان احاطی و انبساطی ذکر انسان کامل درمراتب هستی می پردازد.
    کلیدواژگان: سیر محبوبی، سیر محبی، حقیقت ذکر، مراتب ذکر، ذکر انبساطی، انسان کامل
|
  • Reza Akbarian*, Gholamali Moghadam Page 1
    The conceptual being and its relation with the external world is one the important issues in philosophy. The common view of conceptual being is based on its essence and its correspondence with the external world. The present paper is concerned with the specific view of Allameh Tabatabai, the delineation of its fundamental philosophical bases and its difference with the views of the former philosophers. Contrary to the former philosophers who have used essence in their explanation of knowledge, Allameh Tabatabai’s expressed view on reality, being, and essence is based on the primacy of immediate knowledge and the truth criterion. An attempt has been made to show the effect of the origins of this view on its relevant derivatives including the principles of truth.
    Keywords: conceptual being, essence, Mula Sadra, Allameh Tabatabai, principles of truth
  • Eshaq Taheri Sarteshnizi* Page 33
    The present paper is concerned with the study of a controversy over the application of the term theosophy to Islamic philosophy. From the point of view of Corbin and his followers, the application of the term philosophy in its current secular meaning to the Islamic philosophy is misleading and in contradiction with some significant elements of this philosophy and its teachings. They prefer the term theosophy due to its meaning and application since the beginning of the Hellenic philosophy. On the other hand, Ha’iri considers Islamic philosophy similar to Hellenic philosophy and from his point of view Islamic philosophers have provided commentaries on and interpretations of Aristotle’s philosophy along with Quranic references and narratives. On this basis, for him the term philosophy rather than theosophy is applicable to the Islamic tradition in philosophy. The present paper argues for the insufficiency of Ha’iri’s reasoning and Corbin’s reasoning for distinguishing between Hellenic philosophy and Islamic philosophy. The conclusion is that the Islamic philosophy is substantially based on the Hellenic philosophy but it includes a lot of innovatory additions. For this reason it is more appropriate to use the transliterated form of ‘Al-Hikmah al-Ilahiyyah’ or ‘Islamic Hikmah’ to refer to Islamic philosophy.
    Keywords: theosophy, Sophia, philosophy, Islamic philosophy, Hikmah al Ilahiyyah, Islamic Hikmah, Henry Corbin, Mahdi Hairi, Hossein Nasr, Toshihiko Izutsu
  • Assadolah Fallahi* Page 55
    In ancient logic, the deductibility of a possible proposition from two possible ones is an enduring controversy confirmed by Aristotle, Ibn-Sina, Fakhr-Al-Din-Al-Razi, Nasir-Al-Din-Al-Toosi and Qutb-Al-Din Al-Razi and disconfirmed by Khunaji, Abhari, Urmavi and Katibi. It is surprising that Modern Logic supports the latter group. On the other hand, it has recently been revealed that the ancient logicians had unconsciously applied the verity- and actuality-propositions equivocally in two meanings, in one of which, the criterion of the division was the relation between the subject and predicate, and in the other, the domain of the universe. By the former criterion, verity-propositions were interpreted by the modal connectives of necessity and possibility; whereas, by the latter criterion, verity-propositions were interpreted by no modal connectives, and actuality propositions were analyzed by the existence predicate. After reporting the related controversies, the present paper translates the opinions, the objections and the defenses into the language of modern logic and shows that the two sides of the controversy do not share the same ideas about the verity- and actuality-propositions. The first group had in mind the first interpretation and the second group the second interpretation.
    Keywords: possible proposition, deduction, verity, proposition, actuality, proposition
  • Mohammad Mehdi Babapour Golafshani*, Ghadir Esfandyari Page 75
    The present paper is concerned with the semantic meaning of ‘reason’ and ‘contemplation’ and their relationship with ‘the self’ and ‘human nature’. Although the term reason has been frequently used in its two philosophic meanings of ‘extended essence’ and ‘judicial self’, the Quranic and lexical meanings of the term that is ‘modesty’ and ‘keeping’ needs to be taken into consideration. The Quran’s constant appeal to reason does not just refer to the quest for wisdom and knowledge; it further manifests an adherence to truth and the innate knowledge and their application in practice. The basic meaning of contemplation is the internally generated movement of the self to make a distinction between the wrong knowledge and the true one. The Arabic term for contemplation contains the meanings of ‘obedience’ and ‘hard work’. These meanings refer to the innate attempt of the self to investigate, discover and identify the indigenous knowledge with the aim of regaining the innate insights and the knowledge of the self. In this process of returning to the true nature, the self is to face the orientation obstacles and the resistance of its natural dimension. This confrontation is usually referred to as ‘jihad with the self’. The conclusion is that contemplation with the above-mentioned conditions can be the first step toward the jihad with the self.
    Keywords: reason, contemplation, Quran, knowledge, human nature, jihad with the self, human being
  • Ahmad Badri* Page 99
    Masnavi is a valuable piece of work. Through contemplating its content, a thoughtful individual can get access to a rich source of civilized human wisdom, philosophy and insight in addition to the deep philosophical concepts. One of the hidden aspects of Molavi’s thought is his careful attention to methodology which is one of the major branches of epistemology. The focus of the present paper is on the issue of methodology in Molavi’s thought which is assumed to have been a neglected issue. To this aim, the first narrative of Masnavi in the first book is analyzed adopting a new approach. The results of the analysis are as follows: first, from Molavi’s point of view religious epistemology is methodologically comprehensive as it confirms all the different methods of knowledge acquisition; second, what is now called scientific method is accurately described in Masnavi; third, restricting the validity of research methods in humanities to the experimental method is not justified and it is more appropriate to use a general and a mixed method; fourth, observing the scientific ethical codes including honesty and loyalty as the most important ones is a necessity; fifth, although wisdom and experience are the two powerful tools of recognition and both approaches are of a high position they suffer from significant limitations in studying the man and the world.
    Keywords: epistemology, religious epistemology, methodology, rationalistic methods, scientific methods, Molavi, Masnavi
  • Asghar Vaezi*, Mousa Seyfi Page 127
    In his quest for truth, Ghazali embraced Sufism, after his involvement with theology, philosophy and Batinism. He elevates Sufis’ position to such a degree that reason fails to grasp its meaning. He treats the whole of Sufis’ praxis as something inferred from prophecy light. A study of Ghazali’s ideas shows that other factors and motives apart from is quest for truth influenced his preference for Sufism, and his tendency to introduce the group as a salvaged sect and to give precedence over other sects of the time. Ghazali is not considered one of the great mystics, he lacks their experiences and his works are of a lower status compared with those of the great mystics. Although he was raised in an environment influenced by Sufism, he is not reported to have had a mentor as a necessary element of the mystical journey as acknowledged by Ghazali himself. Such tendencies and the factors mentioned above cast doubt on his identification with Sufis.
    Keywords: Ghazali, reason, Sufism, mystic, mystical journey, mystical conduct
  • Fatemeh Farzali*, Seyed Mortaza Hosseini Sharoudi Page 149
    The path of God’s servants toward His truth is of two types: the lover path and the beloved path. Consistent with this classification, there are two types of recollection: virtual and real. Contrary to virtual recollection which is dependent on the servant’s arbitrary soul, the real recollection which belongs to the beloved innocents (peace be upon them) there is no duality between the recollector and the recollected as duality can only be attributed to the innocents and not the incompetents. Therefore, the truth of the perfect man’s existence is the truth of the integration of recollection, recollector and recollected. The truth of this unity is realized in different levels through the recollections of exaltation, adornment, praising and glorification using the language of genesis and legislation. The present paper is concerned with the study of the levels of recollection among the beloved innocents and the incompetents. To achieve this goal, it delineates the permeation of the encompassing recollection in different levels of existence.
    Keywords: lover path, beloved path, truth of recollection, levels of recollection, encompassing recollection, perfect man