فهرست مطالب

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 38 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا خادمی، سید حسن حسینی صفحه 1
    از جمله تلاش های ابن سینا در خصوص امکان حصول معرفت برای آدمی، ترسیم فرایند شناخت و مراحل آن است. امکان معرفت از منظر ابن سینا بر مبنای ارتباط واقع گرایانه میان معلوم بالذات و معلوم بالعرض با برقراری رابطه ماهوی میان آنها تصویر می گردد. وی با دو وجهی دانستن معنای حقیقت، حقیقت به معنای مطابقت صورت ذهنی با متعلق شناسایی را می پذیرد، اما با این فرض که در مطالعه متعلق شناخت، تمام وجوه معرفتی آن به ذهن منتقل گردد، مخالفت می ورزد و این به دلیل محدودیت های منابع شناختی در پوشش حقیقت و گزارش آن به دستگاه ادراکی انسان است. از دیگر تلاش های ابن سینا، تحلیل ها و پاسخ هایی است که وی در رویارویی با شکاکیت و نقض ادعای اصلی شکاک در امکان شناخت و باور موجه، به سود معرفت و واقع نمایی آن عرضه می دارد. ابن سینا باورهای غیر پایه را که در ارتباط و نسبت با دیگر باورها موجه می شوند، بر باورهای پایه مبتنی ساخته و با توجه به چگونگی حصول تصورات سازنده باورهای پایه، توجیه آنها را با ارجاع به واقعیت و حکایت از آن مستند می سازد. وی با ارائه برخی راه حل ها، در نهایت بر اساس اصل معنابخشی زبان و دلالت ارجاعی معنی، با شکاک به چالش برمی خیزد. ابن سینا با رویکردی واقع گرایانه در معرفت شناسی، اصل تناقض را در حقیقت از اوصاف موجود بماهو موجود دانسته و با ارجاع آن به متن واقع نظریه هستی شناختی معنی را به تصویر می کشد.
  • مریم سالم صفحه 23
    بشر از بدو پیدایش خود همواره با مسئله علیت دست به گریبان بوده است، چرا که این موجود متفکر و اندیشمند درباره هر چیزی به فکر فرو می رفت و در پی یافتن منشا پیدایش و اصل آن برمی آمد و همین امر سبب شد که او روز به روز در وادی علم و دانش و زندگی در کره خاکی پیشرفت کند. اولین فیلسوف باستانی که به تفصیل به بحث علل می پردازد ارسطوست. وی نظریه علیت و علل اربعه را به صورت یک بحث مشخص و مجزای فلسفی مطرح کرد که کاربرد آن نه تنها در مابعدالطبیعه، بلکه در باب برهان منطق و حرکت طبیعت، محرز بود. توماس آکوئینی که از شارحان ارسطو محسوب می شود نگاه متفاوتی به نظریه علیت دارد و در آثار کلامی خود علیت ارسطویی را به گونه ای دیگر تبیین می کند، اگرچه می کوشد در شروحش بر آثار ارسطو به تفاوت دیدگاه خود اشاره ای نکند، ولی در آراء کلامی به ارسطو پایبند نمی ماند و بر اساس نگاه مسیحی علیت را تفسیر می کند.
  • احمد غنی پور ملکشاه، مرتضی محسنی، مرضیه حقیقی صفحه 43
    جهان شناسی به معنای درک حقیقت پدیده های جهان، یکی از مباحث مهم فلسفی به شمار می آید. با وجودی که بسیاری از پژوهشگران، ناصرخسرو را فیلسوف نمی دانند، آثار او سرشار از اندیشه هایی است که به چرایی هستی و نوع تلقی او نسبت به آفرینش و رستاخیز اشاره دارد. این رویکرد بیش از پیش تحت تاثیر علوم و معارف و آیین هایی است که در عصر وی رواج داشته و ناصرخسرو نیز، از آنها در جهت تثبیت نظام اندیشه خویش سود جسته است. یکی از آیین هایی که در عصر زندگی وی، بارقه هایی از آن وجود داشته و او برخی از مبانی جهان شناسی خویش را از آن اخذ کرده، آیین مانی است. دستاورد این پژوهش حاکی از آن است که گرچه جهان بینی فکری ناصرخسرو توحیدی است و در مقابل، آیین مانی بر پایه ثنویت بنا شده است، اما جهان شناسی ناصرخسرو در پاره ای موارد مانند: آفرینش جهان، اسارت روح در کالبد تن، چرایی هستی و راه رستگاری انسان و به ویژه بدبینی و بیزاری از دنیا، تحت تاثیر آموزه های مانی و به ویژه جهان شناسی او بوده است.
  • ابراهیم نویی، محمد مهدی باباپور گل افشانی صفحه 65
    آثار صدرالمتالهین شیرازی مجال برداشتهای مختلف از مفهوم دین را برای مخاطبان فراهم آورده است، زیرا عبارات وی گاهی دین را «تسلیم» ، بره های «ایمان» و زمانی «شریعت» معرفی میکند. تعریف ها و برداشت هایی که هیچ یک خالی از ملاحظه نیستند. به رغم این میتوان تعریف مرضی وی از دین را چنین دانست: دین قانون و برنامه ای است که از سوی پروردگار و به واسطه انسان برگزیدهای که نبی یا رسول نامیده می شود به منظور سامانبخشی به امور فردی و اجتماعی خلق در حین حیات و پس از آن و رساندن آنان به کمال و سعادت شایستهشان - در دو بعد نظری و عملی نفس - فرستاده میشود. صدرا وارد مباحث مهم دیگری در شناخت دین نیز شده است. او هم اقسام گزاره های دین را تبیین کرده است و هم نسبت میان آنها را به خوبی نشان میدهد. وی مراتب تکاملی دین، انبیا و امتهایشان را روشن ساخته است؛ هچنانکه به تفصیل در باب درجات دینداران و نسبت میان آنها هم سخن میگوید. نوشتار حاضر میکوشد اندیشه های صدرا در محورهای مزبور را با کاوش آثار متعدد این حکیم مسلمان بررسی کند.
  • زکریا بهارنژاد، کمیل شمس الدینی مطلق صفحه 97
    فارابی عدالت را در سه حوزه تکوین، اجتماع و فرد بررسی می کند و در هر سه به اعتدال توجه دارد، به گونه ای که در تکوین، به معنای اعطای بهره وجودی به موجودات، متناسب با اهلیت آنها، از سوی خداوند و در اجتماع به معنای توزیع خیرات مشترک، بر اساس شایستگی افراد و در اخلاق به معنای رعایت اعتدال و حدوسط نظر دارد، از سویی وی با تقسیم سعادت به دنیوی و اخروی، سعادت دنیوی را ابزاری برای دستیابی به سعادت حقیقی می داند که بالاترین مرتبه آن مختص حکیمان در آخرت است. وی با تاثیرپذیری از افلاطون و ارسطو تاثیر عدالت را در دستیابی به سعادت پذیرفته و این بدین جهت است که عدالت دارای مطلوبیت غیری است و اینکه در تحصیل سعادت به امور دیگری غیر از عدالت نیاز است، نشان می دهدکه عدالت، شرط لازم برای سعادت است ولی شرط کافی نیست.
  • حسین اترک، مریم خوشدل روحانی صفحه 123
    نظریه اعتدال یکی از انواع نظریات اخلاق فضیلت است که افلاطون و ارسطو نظریه پردازان اصلی آن در یونان باستان بودند. این نظریه به دلیل سازگاری با متون دین اسلام، نزد فیلسوفان و علمای اخلاق اسلامی رواج زیادی یافت؛ به نحوی که اغلب حکمای اسلامی چون فارابی، ابن سینا، مسکویه، خواجه نصیر طوسی و ملاصدرا تابع این نظریه اند. هسته اصلی نظریه اعتدال قاعده اعتدال است که بر اساس آن فضیلت اخلاقی به اعتدال و میانه روی تعریف و همه فضایل اخلاقی به لحاظ وجودی مابین دو رذیلت افراط و تفریط در نظر گرفته می شوند. لذا توصیه عملی این نظریه رعایت اعتدال در همه عواطف و اعمال است. نظریه اعتدال با وجود نکات قوتی چون سادگی، شهرت و مورد پذیرش عامه بودن، از اشکالاتی نیز چون عدم انسجام درونی، ابهام در مفهوم حد وسط، مشکل تعیین حد وسط، نقص در حل تعارضات اخلاقی و عدم شمول و فراگیری بر تمام فضایل و رذایل برخوردار است. این مقاله به ارزیابی نظریه اعتدال بر اساس معیارهای سنجش نظریه های اخلاقی می پردازد.
  • شهناز شهریاری نیسیانی، محمد نجفی صفحه 155
    مقاله حاضر با استناد به نظر برخی از فلاسفه مسلمان، فعالان هدایت جامعه و صاحب نظران حوزه روان شناسی و تعلیم وتربیت مبنی بر اینکه ریشه بسیاری از مشکلات، انحرافات و فجایع موجود در جامعه را باید در عدم توجه به نفس و تهذیب و تزکیه آن جستجو کرد، با هدف بررسی تهذیب و تزکیه نفس در دیدگاه ابن سینا و تبیین راه های حصول آن با اتخاذ روش تحلیلی- استنباطی به رشته تحریر درآمده است. این مقاله ضمن آنکه گویای تقدم آگاهی از عیوب خود به عنوان یک شناخت جزئی بر تهذیب نفس است، حاکی از آن است که تهذیب و تزکیه نفس در دیدگاه ابن سینا از دو جهت ضرورت دارد؛ نخست نقشی که تهذیب و تزکیه در تامین سعادت اخروی دارد و دیگری تاثیر مثبت آن از لحاظ تربیتی است. از دیدگاه ابن سینا وصول به سعادت اخروی یا همان مرتبه عقل بالمستفاد تنها با عقل نظری حاصل نمیشود، بلکه عقل عملی نیز باید به بالاترین مرتبه خود دست یابد و این جنبه عملی نفس است که بیشتر با تهذیب و تزکیه ارتباط دارد و تاکید ابن سینا بر اصلاح جزء عملی به دلیل رابطه آن با بدن و نقشی است که در ارتباط با عقل نظری جهت دریافت معرفت از عقل فعال دارد. راه های تهذیب و تزکیه نفس در ذیل دو دسته روش های اتخاذی از جانب خود (روش های اولیه و ثانویه) و روش های اتخاذی از جانب دیگران قرار میگیرد که این روش ها به تقویت و توانمندسازی نفس میانجامد.
|
  • Hamid Reza Khademi, Sayed Hassan Hosseini Page 1
    One of Avicenna’s attempts with regard to the possibility of knowledge for man is the delineation of the process of knowledge and its stages. The possibility of knowledge, from Avicenna’s point of view, is based on a realistic relationship between the immediately known and the indirectly known. Assuming that the meaning of truth is two-dimensional, he agrees with truth in the sense of correspondence between a real object and its knowledge associates but he opposes the assumption that in studying the real object all of its knowledge associates are transferred to the mind. The reason is the limitations of knowledge resources in reporting the truth of the real object to the man's cognitive system. Avicenna makes further efforts to respond through analysis to the skeptic’s major claim of the impossibility of knowledge and justified belief through enumerating the benefit of knowledge and its realism. Avicenna has based the secondary beliefs which are justified in their relation with other beliefs on fundamental beliefs and has tried to justify the way images constitutive of fundamental beliefs are achieved through reference to the reality and the way it is documented. Ultimately, it is through his provision of some solutions through his references to the principle of the meaningfulness of language and its quality of being referential that he challenges the skeptic. Adopting a realistic approach in epistemology, Avicenna regards contradiction as an attribute of being- qua- being and by making references to the actual text he draws up the theory of ontology of meaning.
    Keywords: possibility of knowledge, epistemology, realism, correspondence, skepticism, fundamentalism, Avecenna.
  • Maryam Salem Page 23
    Causation has always been with man from the time of his creation for the simple reason that, as a thinking creature, he has been thinking about almost everything seeking the origins of their genesis. This can be considered as the source of his progress in the sciences leading to the improvement of life on earth.
    Aristotle is the first ancient philosopher who dealt in depth with the question of causation. He discussed causation and the four causes as an independent philosophical issue which has been used not only in metaphysics but also in logical argumentation and physical motion.
    Thomas Aquinas who is one of commentators of Aristotle has a different view about causation. In his theological works, he explains causation in a different way. Although he tries not to show his different view of causation in his commentaries, he does not follow Aristotle in his theological works and interprets causation according to his Christian beliefs.
    Keywords: causation, cause, effect, the four causes, existential cause, God
  • Ahmad Ghanipour Malekshah, Morteza Mohseni, Marzieh Haghighi Page 43
    Cosmology, defined as the understanding of the real nature of the universe, is one of the most important philosophical topics. In spite of the fact that a lot of researchers have not considered Naser Khosro as a philosopher, his works are full of ideas and assumptions which refer to the why of the universe and his interpretation of creation and resurrection. This approach is rather influenced by the special sciences, teachings and beliefs which were so common in his time and he drew upon them in establishing his way of thinking. One of the belief systems whose trances were detectable at that time and he had used to develop some of the foundations of his cosmology was the Manichaeism.
    The results of the present study shows that although Naser Khosro`s cosmology is monotheistic which is just the opposite of Mani’s dualistic cosmology, it is affected by this cosmology in cases such as the creation of universe, captivity of the spirit in the body, the why of the universe, and man's salvation and especially hatred of universe and pessimism.
    Keywords: cosmology, Naser Khosro, lyrics, Manichaeism, Esmailieye, Gnostic religion.
  • Ebrahim Noei, Mohammad Mahdi Babapour Golafshani Page 65
    The works of Sadr al-Muta’allehin Shirāzi, widely known as Mullā Sadrā, offer readers an opportunity to have different readings of the concept ‘religion’ because his definition of religion sometimes suggests ‘surrender’, in certain occasions ‘faith’ and at times the ‘Divine law’. None of these definitions and readings are exempt from certain considerations. In spite of this diversity, his own accepted definition of religion is as follows: Religion is a law and a plan revealed by Allah through a chosen man called Prophet or Messenger to organize personal and social affairs of the people both in their lives of this world and in those of the other (hereafter), and lead them to the desired and deserved state of perfection and happiness or eternal bliss— in the theoretical and practical aspects of the soul (nafs). Mullā Sadrā has also opened up some other significant discussions on the way through which one can come to know religion. Not only has he explained statements of religion but also he has nicely illustrated the relations that exist among them. He has also made clear the evolutionary levels (states) of religion, Prophets and religious communities, as he has spoken of the grades of the people of faith and their interrelations in detail. The present paper seeks to explore Mullā Sadrā’s thoughts on the above-mentioned issues by examining the numerous works of this Muslim sage.
    Keywords: religion, the pious, Mull? Sadr?, theologian, philosopher, mystic
  • Zakaria Baharnezhad, Komeil Shamsuddini Motlagh Page 97
    Farabi considers justice in the three domains of genesis, society and individual being and in all three pays close attention to moderation. In his view, moderation, in genesis, means giving existence to creatures based on eligibility, in society, it means the distribution of common good based on individuals’ merits and, in relation to morality, it means respect for the mean or the middle. He classifies felicity to worldly felicity and heavenly felicity; the former is the means through which the latter is achieved. Heavenly felicity, as the highest rank to be achieved is specified for sages. Being influenced by Plato and Aristotle, he agrees with the contribution of justice to the achievement of true happiness and this is due to its nature which makes it a necessity for other things which are desirable. The fact that gaining true happiness necessitates things other than justice provides evidence that justice is only a requisite condition.
    Keywords: Farabi, justice, felicity, virtue, middle-of- the-rods, moderation
  • Hossein Atrak, Maryam Khoshdel Rohani Page 123
    The doctrine of the mean is a version of the virtue ethics theories which were originally introduced by Plato and Aristotle. This theory because of its compatibility with Islamic texts is the most prevalent theory of ethics among Islamic scholars. Farabi, Miskawayh, Avicenna, Nasir al-Din Tusi, Mullsadra and others have been influenced by this theory. The principle of the mean constitute the core of this doctrine and is the basis upon which the moral virtue is defined as moderation and all moral virtues are considered as the desirable middle between the two extremes excess and deficiency. The practical implication of this theory is respect for moderation in all actions and emotions. The doctrine of the mean, beside its strong points such as simplicity and public acceptance, suffer some weak points such as internal inconsistency, ambiguity in the concept of the mean itself, the issue of the difficulty of determining the mean, defects in resolving ethical conflicts and its failure to be applicable to all virtues and vices. The present article examines the doctrine of the mean based on the criteria for evaluating moral theories.
    Keywords: Ethics, the Doctrine of the Mean, Moderation, the desired middle, virtues, vices, Aristotle
  • Shahnaz Shahriari Nayesiani , Mohammad Najafi Page 155
    Drawing upon the views of some Muslim philosophers, social guidance activists and psychology and education authority figures who attribute the root of many societal problems, perversities and calamities to the self and its refinement and cultivation, the present paper aims at investigating refinement and self-purification from Avicenna’s viewpoint adopting an analytical-deductive method. The paper gives priority to the awareness of one’s flaws as a partial step toward the recognition of self-refinement and indicates that refinement and self-improvement from Avicenna’s viewpoint is doubly necessary; first, because of the role that refinement and cultivation plays in securing the hereafter bliss, and secondly because of its positive effect from and educational standpoint. From Avicenna’s point of view, achieving hereafter bliss or acquired intelligence cannot rest only on theoretical reason; the pragmatic reason should also reach its highest position. It is the pragmatic aspect of the self which is more related to refinement and cultivation, and Avicenna’s emphasis on improving the pragmatic component is due to its relation to the body and the role it has in relation to theoretical reason gaining sapience from active reason. Refinement and self-purification fall under two categories of methods those adopted by oneself (primary and secondary methods), and those adopted by others; both methods lead to the reinforcement and empowerment of the self.
    Keywords: self (soul), practical reason, speculative reason, refinement, purification.