فهرست مطالب

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 44 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد اسماعیل سیدهاشمی، ذلیخا مجدانی صفحه 1
    توحید ذات و صفات باری تعالی از موضوعات مهم در الهیات، کلام، فلسفه و فلسفه دین ودغدغه متکلمان، فیلسوفان و عرفای ادیان ابراهیمی بوده است. در این مقاله تلاش بر این است که با نگاهی مقایسه ای ، نظرات دو فیلسوف و مفسر یهودی و مسلمان مورد بررسی وتحلیل قرار گیرد. این دو اندیشمند سعی کرده اند صفات الهی مطرح شده در کتاب آسمانی خود را به گونه ای توجیه کنند که با صرافت و بساطت ذات الهی منافات نداشته باشد.
    ابن میمون مفسر بزرگ یهودی برای حفظ بساطت ذات هرگونه صفت ایجابی برای خدا را نفی کرده است. وی انتساب این صفات به خدا را همچون انتساب جسمانیت به او محال دانسته و به الهیات سلبی روی آورده است و در نتیجه تمام صفاتی که در عهد عتیق به کار رفته اعم از صفات اخباری و صفات کمالی ایجابی را تاویل می نماید درحالیکه علامه طباطبائی بعنوان یکی از متفکران شیعی در عالم اسلام منافاتی بین توحید ذاتی و اسناد حقیقی صفات ایجابی جمالی و جلالی که در قرآن به خدا نسبت داده شده نمی بیند. در این مقاله مبانی و لوازم دو دیدگاه مورد مقایسه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تورات، قرآن، توحید ذاتی، توحید صفاتی، صرافت ذات، ابن میمون، علامه طباطبائی
  • حمیدرضا ورکشی (طالقانی)، علی سلمانی صفحه 25
    یکی از محورهای بحث کانت در نقد قوه حکم آن است که نشان دهد زیبایی شناسی نه به لذت و ادراک حسی وابسته است و نه وابسته به مفهوم سازی؛ بلکه تجربه خاصی است که از تعادل میان خیال و عقل حاصل می شود. و لذتی ضروری است و چیزی است که بدون هیچ مفهومی به متعلق رضایتی ضروری شناخته شود. کانت بعد از تحلیل زیبایی با یک تناقض مواجه می شود که زیبایی از طرفی حکمی ذوقی محض است و صرفا شخصی است. و از طرفی دیگر ضروری و کلی است؛ بر این اساس وی در صدد رفع این تناقض برآمد. در این پژوهش برآنیم تا موفقیت کانت در مساله استنتاج را مورد ارزیابی قرار دهیم و این که آیا کانت در استنتاج احکام زیبا شناختی محض موفق بوده است؟ و نتیجه اینکه وجه ضمان کلیت در حکم ذوقی محض «پیشینی بودن سوبژکتیویستی ذوق» است. و در پایان به نقد و بررسی منتقدین دیدگاه کانت پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: کانت، حکم ذوقی، استنتاج، منتقدین، نفس
  • حسن سعیدی، امین محمدی پارسا، عبدالله محمدی پارسا صفحه 37
    تبیین آیات خلقت انسان، به جهت محذورات کلامی و فلسفی در فهم ظاهری از آن، یکی از مباحث پرچالش در حوزه علوم قرآن و تفسیر بوده و از این رهگذر برخی از مفسران به دلالت ظاهری این آیات تمسک کرده و برخی نیز نگرش تاویلی و فهم باطنی را برگزیده اند؛ در این میان مفسرانی چون شیخ محمد عبده، علامه طباطبایی و آیت الله جوادی آملی، با رویکردی نوین، در عین اصرار بر چهارچوب و اشارات معنای ظاهری، قائل به فهمی تکوینی و تمثیلی از این آیات شده اند. از نظر ایشان مواردی چون تخاطب خداوند با ملائکه، نافرمانی ابلیس، اسکان آدم ع در بهشت و فریب وی توسط ابلیس، همگی ریشه در امری تکوینی و حقیقتی غیبی داشته که با بیانی تمثیلی بیان شده است. این مقاله می کوشد که در ابتدا رویکرد تمثیل تکوینی در تبیین آیات خلقت انسان را تبیین کرده و در ادامه با اشاره به پاره ای از نقد ها و مخالفت ها و با ارائه شواهد و خاستگاه های تفسیری، فلسفی و عرفانی، آن را مورد سنجش و ارزشیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: تمثیل، تمثیل تکوینی، تاویل، تشبیه، آیات خلقت انسان
  • ابراهیم نویی صفحه 61
    مخالفان علم منطق از قدیم الایام با رویکردهایی متفاوت، شبهاتی را علیه منطق پژوهی وارد کرده، از ناروایی روی آوری به این دانش سخن گفته اند. این شبهات در یک دسته بندی قابل ارجاع به چهار دسته کلی هستند. نوشتار حاضر می کوشد ضمن گزارش این دسته ها، نشان دهد که علامه طباطبائی کوشیده است در دفاع از منطق پژوهی، پاسخ های استواری را در برابر این قبیل شبهات پیش روی نهد. علامه علم مدون منطق را بازتاب طریق فطری فکر و استدلال می داند و تصریح می کند که بدون استمداد از منطق در معارف حقه اسلامی، حتی یک مساله را نمی توان اثبات کرد. به باور وی حتی معترضان منطق پژوهی نیز در شبهات خود نسبت به اشتغال به علم منطق و صدور فتوای ناروایی اشتغال به این علم، چاره ای از تمسک به همین طریق فطری ندارند. شبهات معترضان در یک دسته بندی کلی در چهار دسته زیر جای می گیرند؛
    - شبهات ناظر به فایده علم منطق؛
    - شبهات ناظر به درستی علم منطق؛
    - شبهات ناظر به انگیزه های ورود، ترجمه و ترویج منطق در جهان اسلام؛
    - شبهات ناظر به پیامدهای اشتغال به علم منطق.
    نوشتار حاضر می کوشد شبهات فوق را به آثار علامه طباطبایی از جمله تفسیر المیزان عرضه کند و پاسخ های وی به آنها را بیان و تا حد امکان با پاسخ های دیگران مقارن سازد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، المیزان، منطق، منطق دانان، مخالفان منطق
  • سیدعلی دلبری، محمد اسحاق عارفی صفحه 85

    از مباحث مهمی که از آغاز پیدایش دین در باب دین شناسی مطرح بوده، روش کشف معارف دینی است. یکی از روش هایی که در این باره مورد توجه قرار گرفته روشی است که دین شناس سترگ و اندیشمند توانا حضرت آیت الله میرزا مهدی اصفهانی ارائه کرده است. بر اساس این روش معارف دینی به ویژه معارف مربوط به خدا شناسی یک امر فطری بوده و پس از تقوا و عبادت در پرتو نور عقلی که خارج از حوزه وجود انسان است مکشوف می گردد؛ اما داده های عقلانی که از طریق قوه عقلی انسان پدید می آید و برهان های عقلی که بر بدیهیات استوار بوده و به وسیله نیروی ادراکی انسان تحقق می یابد و همچنین معارف برون دینی، نه تنها در کشف معارف دینی دخالت ندارد؛ بلکه مانع و حجاب برای معارف مزبور قلمداد می شود.
    در بررسی این نظریه به روش توصیفی - تحلیلی این مطلب به دست آمده که هم کشف معارف دینی به وسیله عقلی خارج از وجود انسان خالی از ابهام نیست و هم مانع بودن استدلال های عقلی مبتنی بر بدیهیات و معارف بیرون دینی قابل دفاع نبوده و با مشکل جدی مواجه است.

    کلیدواژگان: معارف دینی، کشف معارف دینی، عقل نوری و استدلال های عقلی
  • راضیه حجتی زاده صفحه 109
    جهان بینی و معرفت شناسی عرفانی که خود را در قالب نگاهی ژرف به ژرفنای دین می شناساند، همواره در تلاش برای ایجاد گفتمانی دو سویه با چشم اندازهای موجود بوده است تا از این مجری، بتواند مبانی و شالوده ها ی خود را در بستر فکر و فرهنگ ایرانی-اسلامی تکوین و تثبیت کند. در همین راستا، عرفان اسلامی در حین جهت دهی به تعاملات معرفت شناختی، هستی شناختی و جامعه شناسیک خود، در صدد برآمده است تا این همه را در قالب دو محور «تعلیم و آموزش» و «تربیت و پرورش» استمرار بخشد. برای آگاهی از چند و چون دستیابی عرفان اسلامی در نیل به این مقصود، مقاله حاضر بر آن است تا ضمن تاملی بر مفهوم تعلیم و تادیب و تفاوت میان این دو، روش های دستیابی به اهداف آموزشی و ابعاد آن را در قالب برنامه های عملی عرفان بررسی کند. به این منظور، ابتدا به نقش پیر یا مودب در شکوفایی ساحت ها ی فردی-اجتماعی سالک اشاره می شود و سپس، برای تعریف کلید واژه های تربیتی در عرفان اسلامی، دیدگاه های شناختی-اجتماعی در مبحث خودشناسی (معرفت النفس) و جایگاه خود در روانشناسی تربیتی صوفیانه تبیین و نقش زبان در هر یک از مراتب و گونه های تربیتی تشریح می گردد. در پایان این نوشتار به پرسش های ذیل پاسخ داده می شود: آیا تربیت عرفانی، به غیر از ابعاد شناختی و فردی، قادر است به رشد و بالندگی اجتماعی و بینافردی انسان ها نیز نظری داشته باشد؟ و دوم این که ماهیت این نوع تعلیم، تا چه اندازه به ابزارهایی وابسته است که زمینه های مناسب برای تحقق اهداف چنین نظامی را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: عرفان، خودشناسی، ادب، زبان عرفان، معرفت شناسی
  • رضا صادقی صفحه 135
    کوهن پیشرفت علم را بدون استفاده از مفهوم صدق یا تقرب به صدق تبیین می کند. او با این تلقی رایج موافق نیست که انباشت نظریه های تایید شده عامل پیشرفت علم است. انقلاب علمی در نظام فکری او گسستی است که باعث پیدایش پارادایمی قیاس ناپذیر است. یک پارادایم امکان پژوهش در مسائل تخصصی و جزئی را فراهم می کند و در حل مسائل درونی خود رو به پیشرفت است. توافق دانشمندان بر معیارهای ارزیابی نیز باور به پیشرفت را دامن می زند. کوهنهمچنین با تمسک به فرضیه تطور هیچ گونه غایتی را برای تاریخ علم در نظر نمی گیرد و پیچیدگی شاخه های تخصصی علوم را ناشی از تحولات بی هدف می داند. با این که او انقلاب را به عنوان گسست معرفی می کند اما این ادعا از نظر تاریخی قابل اثبات نیست و منتقدین او نشان می دهند کهحتی در انقلاب های علمی مورد ادعای او نیز بسیاری از دستاوردهای گذشته حفظ شده اند. شاید به همین دلیل است که کوهن در آثار بعدی خود از لزوم تحول درمفهوم انقلاب خبر داد.
    کلیدواژگان: کوهن، انقلاب علمی، پیشرفت، صدق، تاریخ علم، غایت
|
  • Seyyed Mohammad Esmaeil Seyyed Hashemi, Zoleykha Majdani Page 1
    The Unity of the Divine Essence and Attributes has always been one of most important topics in theology and an issue of high interest to theologians, philosophers and the mystics of Abrahamic Religions.
    The present article is an attempt to consider the viewpoints of one Jewish and one Muslim philosopher and to analyze them in a comparative manner with reference to the Old Testament and Quran. Maimonides, as a Jewish theologian, takes the view that as God is incorporeal no attribute dependent upon material constitution can be applied to His essence. So he considers the attribution of affirmative attributes to God in the Old Testament interpretative. While Allameh Tabatabaei, one of the Muslims thinkers, does not believe in the incompatibility of the unity of essence and the real ascription of attributes of affirmative eternal beauty and divine majesty to God in Quran. The present articles compares the basic principles and the requirements of these two viewpoints.
    Keywords: Torah, Quran, Unity of Divine Essence, Unity of Devine Attributes, Maimonides, Allameh Tabatabaei
  • Hamid Reza Varkashi, Ali Salmani Page 25
    In his critique of judgment, Kant tries to show that the aesthetic is neither tied to perception nor to conceptualization of reason; and that it is a certain type of experience which results from harmony of imagination and understanding. This experience necessarily involves pleasure and it is known without any concept of its object. In his analysis of beauty, Kant meets a contradiction: on the one hand, aesthetic judgment is pure judgment of taste and is merely personal judgment; on the other hand, it is universal and essential judgment. Kant attempts to solve this contradiction. The present paper intends to evaluate Kant’s attempt to solve the contradiction. In specific, it provides answer to the question whether Kant succeeds to find a solution. The conclusion is that the priority of the subjective principle of taste is the guarantee for the universality principle and the essentiality of aesthetic judgment. The paper ends with the discussion of the critics of Kant’s view.
    Keywords: Kant, judgment of taste, inference, critics, impulsive mind
  • Abdullah Mohammadi Parsa, Amin Mohammadi Parsa, Hassan Saeidi Page 37
    The conflict between the literal meaning of some verses of the holy Quran due to philosophical and theological limitations has always been a big challenge for interpreters of the holy Quran. Some interpreters have chosen the literal meanings over the other meanings of the verses and some others have stuck to the interpretative implied meaning. In between, meaning interpreters like Sheikh Mohammad Abdu, and Allameh Tabatabai, and Ayatollah Javadi Amoli have adopted a new approach which insists on the literal meaning as a frame of reference and at the same time gives due attention to the analogical ontological meaning of the verses. In this view, every event like dialogue of God with angels, disobedience of the Satan, living in the heaven, deception of Adam by Satan, offering the trust of god to humans, all of which have their origins in an ontological unseen reality which is revealed in a analogical way. The present article attempts first to consider the ontological approach to interpretation and then by responding to criticisms evaluates the validity of the approach.
    Keywords: analogy, ontological analogy, interpretation, actual meaning, verses on the human creation
  • Ebrahim Noei, Abstract Page 61

    Since ancient times, the opponents of logic with different approaches have cast doubts on the logical approach deeming it invalid or at best inappropriate. Criticisms leveled against logic can largely be divided into four groups which are concerned with: its utility, its validity, the motivation behind translation and dissemination of texts on logic in the Islamic world, and the consequences of employing logic. The present article first introduces these groups and then attempts to provide Allameh Tabataba’i’s precise and definitive answers to them, drawing mostly upon his works and comparing his answers to those of others. Considering logic as the man’s natural way of thinking and reasoning, Allameh argues that without employing it we cannot even prove a single issue in Islamic teachings. In his view, even in their criticism, critics of logic inevitably use such a natural way of reasoning.
    Keywords: Allameh Tabataba’i, Tafsir al-Mizan, logic, logician, critics of logic
  • Seyyed Ali Delbari, Muhammad Ishaq Arefi Page 85

    Since the beginning, the method of revealing (exploring) religious knowledge has been one of the important issues in religion. One such method has been proposed by the great theologian and prominent intellectual Ayatollah Mirza Mahdi Esfahani. Based on this method, religious teachings especially the part related to theology (the study of the concept of God) is innate (fetri, that is, part of the constitution of human beings). It is only revealed through piousness (fear of God) and worship of God in the light of an intellect which moves beyond human existence. While intellectual data, which are subject to man’s intellectual faculty and reasoning based on axioms, are realized through cognitive capacities and bodies of knowledge which are external to religion. These are not involved in the process of revealing religious knowledge. Thy rather create obstacles which veil religious knowledge. Adopting a descriptive-analytic method, the present study concludes that revealing religious knowledge through an intellect beyond human existence is not free of ambiguities. On the other hand, considering the body of knowledge which rests upon human intellect as an obstacle to gaining religious knowledge is not defendable and faces insurmountable challenges.

    Keywords: religious teachings, revelation of religious teachings, active intellect, intellectual reasoning
  • Raziyeh Hojjatizadeh Page 109
    Mystical epistemology, which is mostly known for its deeper look into the depth of religion, makes a perpetual effort to develop a mutual discourse between mysticism and other epistemological perspectives. With this orientation, mysticism has managed to consolidate its foundations in the context of Iranian-Islamic tradition. In this respect, mysticism’s development of its epistemological, ontological and sociological aspects has paved the way for the transmission of the above-mentioned foundations through instruction (âmoozesh) and education (parvaresh). The present paper intends to reflect on these directions and investigates the differences between the two with the aim of examining the way mysticism achieves its educational and instructional goals through training programs to formulate and conceptualize the mystic training path. To this end, the present paper is concerned; first, with the master's (pïr) role in efflorescence of both individual and social dimensions of the spiritual disciple; second, with the redefinition of the key terms of the didactical tradition of Islamic mysticism; third, with the description of socio-cognitive perspectives of self-knowledge; fourth, with the position of self in Sufi's psychological education; and fifth, with the role of language in several levels of mystical training modes. The paper is an attempt to finds answers to the following questions: (1) Is mystic education capable of contributing to the social and interpersonal development of man in addition to his individual and cognitive development? (2) To what extent is this kind of education dependent on its adequate instruments to set the scene for development?
    Keywords: mysticism, self-knowledge, mystical language, education, epistemology
  • Reza Sadeghi Page 135
    Kuhn explains the progress of science without appeal to the concept of truth or truthlikeness. He does not agree with the common view which considers the accumulation of confirmed theories as the cause of progress in science. From his viewpoint, the scientific revolution was an interruption which led to an incommensurable paradigm.Drawing on approximation, he rejects ultimate truth as the final goal of science and attributes the complexity of scientific branches to unfocused transitions. From his point of view, progress is the capacity of a paradigm in providing an appropriate background for research on specific and specialized issues and in solving its own internal puzzles. The present paper argues that in spite Kuhn’s view that revolutions are interruptions his claim is not confirmed by the history of science and as his critiques have argued even in his so-called revolutions many of the results of the past researches are maintained. In his later works, Kuhn himself acknowledges that the concept of revolution needs to be revisited.
    Keywords: Kuhn, scientific revolution, progress, truth, history of science, final goal