فهرست مطالب

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 46 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید حسنی، رضا اکبریان صفحه 1
    ابن سینا، نظام فلسفی خویش را بر اصل تمایز وجود و ماهیت مبتنی ساخته است، اما، برخی دیگر از فلاسفه و متفکرین در جهان اسلام شدیدا این سخن ابن سینا را مورد انتقاد قرار داده اند. از گذشته عقیده بسیاری از صاحب نظران بر این بوده، و هنوز هم عقیده بسیاری بر این است، که، گروهی از این منتقدان، از جمله سهروردی و ابن رشد، در فهم منظور ابن سینا از این تمایز دچار اشتباه شده اند. اما آیا واقعا این گونه است؟ پاسخ مقاله در قبال مساله ی بدفهمی این است که ابن رشد به این اشتباه دچار گشته ولی سهروردی خیر. زیرا ابن رشد، گمان می کند ابن سینا، در شرح فلسفه ی ارسطو دچار خطا شده است. در حالی که موضع شیخ اشراق چنین نیست. تحلیل «اعتبارات عقلیه» ی سهروردی نشان می دهد که وی، با فهم تمایز میان ارسطو و ابن سینا در مبنا و ریشه، و بر اساس مبنایی جدید از علیت و ایجاد، یعنی نظریه ی انوار الهیه و اضافه اشراقیه به عنوان بیانی فلسفی از قاعده ی «ایجاد الشیء لا من شیء» ، به انتقاد از ابن سینا می پردازد. ابن سینا، خود در مواضعی اشاره می کند که تمایز مورد نظر او تمایزی خارجی نیست. آنچه مورد نظر ابن سیناست، تمایز متافیزیکی است نه خارجی؛ خود سهروردی نیز بر این دیدگاه شیخ کاملا واقف بوده است. در واقع، شیخ اشراق اشکالات خویش را بر تمایز متافیزیکی وجود و ماهیت وارد ساخته، نه تمایز خارجی؛ هر چند، چارچوب اشکال وی بسیار شبیه به اشکالی است که ابن سینا خود بر تمایز خارجی وجود و ماهیت وارد می سازد؛ و به همین دلیل است که گمان بدفهمی درباره سهروردی رفته است.
  • حسن سعیدی، سمانه فیضی صفحه 21
    نسبت ما با حضرت حق و حقیقت متعالی عالم چیست آیا می توان او را شناخت ؟ یا به دلیل اینکه هرگز «بحر در قطره» و «مهر در ذره» جای نمی گیرد او «برون از وهم و قال و قیل» آدمی است. این مساله از دغدغه های دیرینه الهیات پژوهان است و پیوسته ذهن محققان این عرصه رابه خود معطوف داشته در این راستا است که گونه ها و [T1] رویکردها به الهیات شکل می گیرد از این رو برخی مدعی اند که امکان معرفت به خداوند وجود ندارد. زیرا لازمه ی معرفت به چیزی احاطه بر آن چیز است و از آنجاکه ابزار معرفتی انسان عقل اوست، و به دلیل آنکه عقل محدودیت دارد وتوان احاطه به خدای نامحدود ندارد. بنا بر این شناخت حق نا ممکن است. در این راستا دانشوران با نگرش های مختلف کلامی، فلسفی، و عرفانی، با تفاوت هایی به این مسئله پرداخته اند، اما در نگرش عرفانی رویکرد سلبی متمایز تر است. حکیم سنایی یکی از چهره های شاخص عرفانی است که بسیاری از عرفای نامی پس از او خود را در اندیشه های عرفانی، وامدار وی می دانند. به گونه ای با این زاویه ی نگرش به شناخت خداوند نگریسته حکیم سنایی است [m2] [T3]. وی در تبیین هستی شناختی عقل را مخلوق نخستین می شمارد و در ساحت های وجودی به عقل فعال توجه کامل دارد همچنین به مکانت عقل در دو حوزه عمل و نظر توجه دارد از این رو آن را می ستاید وی بحث شناخت خداوند را به دو حوزه ذات وصفات تفکیک می کند و معتقد است شناخت اکتناهی و ذاتی حق ناممکن است از این رو وی در این بخش نگاهی سلبی دارد و علی رغم این نگرش اما در دام تعطیل و لا ادریگری نیفتاده است همچنین با پذیرش دو ساحت معرفتی عقل و ذوق در ترازوی سنجش معرفتی خود ساحت عشق را برتر از عقل می داند هدف نوشتار حاضرکه با روش توصیفی تحلیلی و با اتکا بر منابع کتابخانه ای به بررسی مسئله می پردازد، آن است که با تکیه بر آثار سنایی به توان عقل در حوزه ی معرفت خدا بپردازد.
  • حسین هاشم نژاد صفحه 42
    زیبایی یکی از کشش های روح بشر است. رکن اصلی و مقوم هنر هم زیبایی است، هنر حضور حداکثری در زندگی بشر امروز دارد. آثار هنری بسته به این که هنرمند چه تعریفی از زیبایی دارد، متفاوت و متنوع می شوند. پس ماهیت زیبایی به تبع هنر در زمان ما اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. در طول تاریخ برای زیبایی تعاریف گوناگونی ارائه شده است. در این جستار ابتدا تعریف فارابی از زیبایی محور مقایسه واقع شده، آنگاه تعریف افلاطون، ارسطو، فلوطین از متقدمین و تعریف هیوم، کانت، هگل، شلینگ و…از متاخرین با آن مقایسه شده است. این مساله که تعریف فارابی از زیبایی چه ویژگی های اختصاصی نسبت به تعاریف مشهور دیگر دارد؟ پرسش اصلی این پژوهش است. آفاقی یا انفسی بودن زیبایی طبق تعریف فارابی و کاربردی بودن یا نبودن آن در دوره معاصر، دو مساله فرعی این پژوهش اند. طبق تعریف فارابی زیبایی یعنی تحقق وجود برتر و کمال نهایی در هر نوع و پدیده ای، اعم از طبیعی یا مصنوع. در این پژوهش نشان داده شده است که تعریف فارابی نسبت به تعاریف متقدمین و متاخرین جامع تر و کامل تر است. تعریف فارابی شامل زیبایی های مجردات و امور معنوی هم می شود. در حالی که دیگر تعاریف فاقد این مزیت اند. طبق تعریف فارابی زیبایی امری عینی و آفاقی است. تعریف فارابی درون مکتبی یا درون دینی نیست. همه هنرمندان از هر دین و مکتبی می توانند آن را مبنا قرار دهند. تعریف فارابی برای همه زمان ها و مکان ها بخصوص عصر ما کاربردی است. در صورتی که هنرمندان تعریف فارابی را مبنای آثار هنری خود قرار بدهند، می توانند حرف های نو و بدیعی در عرصه هنر جهانی داشته باشند.
  • منصوره رحمانی، اخد فرامرز قراملکی صفحه 61
    نظام پردازی هر فیلسوف و روی آورد او به مسائل فلسفی، متاثر از انگاره وی از فلسفه است. این انگاره، به مثابه نقشه ای برای سامان فلسفی است. در این مقاله به مقایسه انگاره افلاطون و سهروردی از فلسفه می پردازیم. از آنجا که یکی از مواضع شناخت انگاره فیلسوف، تعریف وی از فلسفه است، تحلیل مقایسه ای تعریف افلاطون و سهروردی از فلسفه را که با جهت گیری نظام فلسفی آنان نیز سازگار است، به عنوان رهیافتی برای کشف انگاره آنان، برمی گزینیم. هر دو فیلسوف، نگاه فرایندی به فلسفه دارند و فلسفه را گذار از عالم کثرت به عالم وحدت می دانند. برای هر دو، ثمره این گذار مشاهده حقایق، در پرتو اشراق است. از نظر افلاطون، حیرت، درگیری وجودی با پرسش فلسفی و اشتیاق به حکمت، مراحل ابتدایی فرایند فلسفه اند که به تحلیل درون فیلسوف اختصاص دارند. تمرین مرگ، راهکار افلاطون برای گذار از محسوسات است. ولی سهروردی بدون پرداختن به تحلیل درون فیلسوف، این فرایند را با انسلاخ از دنیا می آغازد. غایت فلسفه، برای افلاطون تشبه به اله و هم نشینی با او وجاودانگی است و در نگاه سهروردی، نهایت حکمت بی نهایت است.
  • حسین نعیم آبادی، محمدتقی سبحانی صفحه 81

    این مقاله به بررسی چهار منبع از منابع معرفت کلامی با رویکرد متمایزی از امامیه نخستین در دوران حضور می پردازد. در این کار به منظور دست یابی به مولفه های لازم برای پیدا کردن یک پارادایم و الگوی مستقل فکری در میان امامیه دوران حضور که آنان را از متکلمان عصر خود و هم چنین از اندیشمندان دوره های متاخر متمایز می کند از روش تحلیل تاریخی بر مبنای منابع حدیثی، کلامی و تاریخی استفاده شد. به نظر می رسد همه امامیه به جز گروهی اندک از محدثان درباره منبع معرفتی اول یعنی عقل و ارتباط آن با وحی معتقد به نوعی حجیت توامان بودند. امامیه نخستین درعین اعتقاد به حجیت مستقل عقل، برخلاف معتزله حجیت عقل را انحصاری و بدون نیاز به وحی نمی دانستند. در مسئله فطرت، امامیه نخستین معتقد بودند یکی از مهم ترین رسالت های پیامبران نه استدلال عقلانی کردن درباره توحید بلکه زنده کردن میثاق فطرت انسان ها بوده است. در بحث ادراک حسی، صائب بودن ادراک حسی به حقیقت خصوصا با توجه به تعالیم قرآن کریم امری مفروغ عنه بود. دست آخر اینکه در مسئله شهود، امامیه درست در مقابل دو دیدگاه افراطی و تفریطی اهل سنت حدیث گرا و معتزله عقل گرا، به تبیین رویت قلبی خداوند پرداختند.

  • محمد شکری صفحه 105
    نظریه مکان در پدیدارشناسی ادراک مرلوپونتی یکی از موضوعات جذاب و دلکش این فلسفه است. او برخلاف هوسرل که واقعیت متقن را در حوزه آگاهی ناب یعنی ساحت مبرا از مفروضات طبیعی مانند زمان و مکان و…جست و جو می کند، و موافق با ایده اساسی اگزیستانسیالیسم که بودن جسمانی در عالم یا واقع بودگی را عین طبیعت انسان می داند، بر این باور است که مکان فهمی صورت پیشین و شرط شناخت اعیان و رویدادهاست. او با تامل در یافته های روان-تنی برخی روانشناسان معاصر نهایتا به این باور می گراید که تن ما به مثابه زمینه و افقی است که با آن و به اقتضای آن اعیان مختصات مکانی می یابند و از این رو نسبتی دو سویه میان سوژه و عالم برقراراست و بواسطه همین نسبت و ایجاد تراز مکانی است که تجربه ما از عالم تعین می یابد. مرلوپونتی تاکید می کند که تجربه های ما جملگی نتیجه ایجاد ترازهای مکانی جدیدی است که یکی پس از دیگری شکل می گیرد و هر تجربه مسبوق و مصبوغ به تجربه های مکانی قبلی سوژه تن یافته است. یکی از نتایج چنین دیدگاهی آن است که سوژه فردی سوژه ای است تاریخی که لحظات آن را تجربه هایی تشکیل می دهند که در آن ترازهای مکانی متوالی را ایجاد کرده و تجربه در هر تراز مکانی، تراز مکانی کامل تری را سبب می شود
  • اسماعیل سعادتی خمسه صفحه 121
    خودادراکی یا ادراک نفسانی مهم ترین تعلیم کانت در استنتاج استعلایی نقد عقل محض و اصل بنیادی معرفت شناسی کانتی است. این اصطلاح در کتاب کانت صفات محض، اصلی و استعلایی به خود می گیرد. این تعلیم را شارحان نقد گاه با کوگیتوی دکارت مقایسه کرده اند و گاه پاسخی به شکاکیت هیوم شمرده اند. برخی آن را بیانگر انتساب تصورات به خود می دانند و برخی دیگر با قرائتی منطق گرایانه شان صوری به آن می دهند. تعلیم خودادراکی، در اصل، درصدد تبیین معقول وحدت اندیشه و اندیشنده است. کانت با این تعلیم به علم حضوری نزدیک می شود ولی از اخذ نتایج هستی شناختی در مورد آن خودداری کرده و آن را در محدوده ی علم حصولی صرف توجیه می کند.
    این مقاله کوششی است برای توضیح و بررسی تحلیلی انتقادی تعلیم خودادراکی کانتی و تفاسیر مختلفی که از آن ارائه شده است.
|
  • Hamid Hassani , Reza Akbarian Page 1
    Avicenna has based his philosophical system on the principle of distinction between existence and quiddity. However, this principle has been criticized by some other philosophers and thinkers in the Islamic world. It has been accepted by many scholars since past times that some of these critics such as Suhrawardi and Ibn Rushd, have misunderstood Avicennian view of this distinction. But, is there really such a misunderstanding? Our response to the question of misunderstanding is that, as for Ibn Rushd, yes he did, but, as for Suhrawardi, the answer is no, he did not. Because Ibn Rushd sees Avicenna as a commentator who had misinterpreted Aristotle. While Suhrawardithinks differently. The analysis of Suhrawardi's 'iitibarat aqliyyah' (rational considerations) shows that, understanding the basic differences between Aristotle and Avicenna and basing himself on the new elements of 'anvar-I ilahiyyah' (metaphysical lights]) and 'idhafah ishraqiyyah' (illuminative relation) which are the philosophical explanations of the theorem of 'iijado-shey la min shey' (existentiating the thing not from something), makes him a different critic of Avicenna’s philosophy. Avicenna himself in some cases has mentioned that he has never meant external distinction between existence and quiddity; what he had in mind is a metaphysical and not an external distinction. Suhrawardi was aware of this kind of distinction precisely. Indeed, Suhrawardi's criticism is about metaphysical distinction, not external distinction, though the structure of his specific objections is similar to those which Avicenna and Ibn Rush pose against external distinction. This may be the reason why some have formed the idea that Suhrawardi misunderstood Avicenna’s distinction between existence and quiddity.
    Keywords: Avicenna, Suhrawardi, existence, quiddity, metaphysical distinction, ational considerations, existential causality, metaphysical lights.
  • Hassan Saeedi, Samaneh Feizi Page 21
    What is our relation to God and the transcendent reality of the world? Can we know Him? Or because it is impossible to imagine "the ocean in a drop" and "the sun in a particle", He is totally beyond any human delusion and preoccupations. It is a long-standing issue in the discussions of theological scholars; an issue which has attracted the attention of the researchers everywhere. Various approaches have emerged to deal with this issue; one of them is negative theology in contrast with positive theology. Based on negative theology, we cannot acquire knowledge of God, for our knowledge is absolutely finite, while He is infinite.Therefore, knowing Him is impossible. One of the most important thinkers who thinks negatively concerning the knowledge of God is Hakim Sanai (1080 to 1141) as a Persian famous poet and theosophist. Many grand mystics after Sanai have drawn on him and have acknowledged that they had been affected by him. The purpose of the present article is to explain the role of reason in acquiring knowledge of God based on negative theology, drawing on Sanai's ideas. To this end, the authors have adopted a descriptive-analytical method relying on library sources.
    Keywords: Sanai, negative theology, essence of God, reason, love
  • Hossein Hashemnez Page 42
    Beauty is one of the attractions of human soul. It is also the fundamental and consolidating element of art. Depending on the definition of art by the artist, works of art can vary and take different forms. Throughout history, various definitions have been provided for art. The present article first provides Farabi’s definition of beauty and then tries to compare it with those of Plato, Aristotle, Plotinus from the ancient times and Hume, Kant, Hegel and Hutcheson from the modern period. So the main question of this article is: What are distinctive features of Farabi’s definition compared to other definitions? The extroversive and introversive nature of beauty in Farabi’s definitions and its applied or non-applied nature in the modern definitions or secondary issues discussed in the present article. According to Farabi's definition, beauty is exactness of supreme being and ultimate perfection of a kind irrespective of its being natural or fabricated. The study shows that Farabi's definition of beauty is more comprehensive and complete than other definitions. His definition is applicable to abstract and spiritual beings while the other definitions are devoid of this feature. His definition of beauty is objective, practical and not school–based. If artists take his definition as their starting point, they would be able to contribute to the world of art in an innovative way.

    Keywords: beauty, Farabi’s definition of beauty, Farabi, ancient definitions of beauty, modern definitions of beauty
  • Mansoreh Rahmani , Ahad Framarz Gharamaleki Page 61
    In comparative philosophy, the philosophers’ conception of philosophy within their philosophical systems are compared. As one way to infer a philosopher’s conception of philosophy is through his/her definition of philosophy, in this article, we compare the definitions of philosophy provided by Plato and Sohrevardi. Both philosophers consider philosophy as a process and consider it as a transition from multiple world to the world of oneness. For both, the outcome of this transition is observation through illumination. From Plato’s point of view, the first stage of this process is wonder, love of wisdom, existential involvement with a philosophical problem, all of which are dedicated to theanalysis of the philosopher’s inside world. For Plato the transition from the multiple world is possible through practice of death while Sohrevardi starts this process with complete separation from universe without the analysis of the philosopher’s inside world. Assimilation to God, being in company with God, and becoming eternal are the final goals of philosophy from Plato’s point of view. For Sohrevardi wisdom has no limits.
    Keywords: assimilation to God, journey, Plato, practice of death, Sohrevardi
  • Hossein Naeemabadi, Mohammad Taghi Sobhani Page 81

    The present paper examines four of the theological knowledge sources with a distinct approach from that of the early Imamyyah theologians during the presence ara. To this end and to identify the necessary components of a paradigm and an independent model of thought among early Imamyyah theologians who distinguished themselves from their contemporary ones and also from the thinkers of the later eras, the study adopts a historical analysis based on narrative, theological, and historical sources. About the first source (intellect) and its relation to revelation, all of Imamyyah theologians, except for a small group of scholars, believed in joint authority. The early Imamyyah theologians also believed in the independent authority of intellect, but, unlike the Mu’tazila, not exclusively and without recourse to revelation. In relation to the issue of fiṭrah, the early Imamyyah theologians believed that one of the most important missions of the prophets was the awakening of human nature not rational argumentation about monotheism. As for the issue of perception, the sharp-sightedness of sense perceptions is not what theologians questioned. Finally, in contrast with the extreme views of tradition-oriented Sunnis and also intellect-oriented Mu'tazilites, they took the position of explaining the ultimate being through heart sight..

    Keywords: knowledge resources, reason, revelation, nature, perception, intuition
  • Mohammad Shokry Page 105
    The notion of space is one of the most interesting and attractive topics in Merleau-Ponty̕ s phenomenology of perception. Unlike Husserl who looks for certain facts in the field of pure consciousness, i.e., in the field devoid of natural assumptions such as time and place, but more like Heidegger’s idea of Being- in- the- world as the essential state of human beings; Merleau-Ponty believes that cognition of space is an a priori condition for our knowledge of objects and events. In addition, through more reflection on the psycho-physiological findings in contemporary psychology, Merleau-Ponty argues that our body is the ground or horizon by which objects take spatial features, and therefore it is the source of a dual relation between the subject and the world. He reiterates the point that all of our experiences followed by creation of new spatial levels that formed successively, and that our experiences are the result of the formation of new spatial levels of embodiment subject. A significant result of this view is that the individual subject is a historical one whose moments are formed by successive experiences in which the body’s spatial levels are aggregated to form a more complete special level compared with the previous ones.
    Keywords: being in the world, cognition of space, lived space, Merleau-Ponty, embodied subject, point-horizon
  • Ismail Saadati Khamseh Page 121
    Apperception is the most important Kantian teaching and his major epistemological principle in transcendental deduction of the Critique of Pure Reason derived from the most fundamental form of Being’s experience. This term has been used in Kant’s work with pure, original, and transcendental attributes. Some commentators have interpreted this principle as confirmation of Cogito, as a replay to Hume’s skepticism, as the attributability of representation to oneself, and some others have presented a logocenteric reading of that. Indeed, apperception is a reasonable account of unity of thinking and thinker, which is based on presential cognition and the experience of existence in concreto or non-conceptual being. But such an original experience is inconsistent with Kantian subjectivism. Kant, in principle, should not have spoken of predicative, concrete and external existence, otherwise his words would become incompatible with the limitations he has imposed upon himself.
    Keywords: apperception, presential cognition, existence, predicative existence