فهرست مطالب

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 51 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن رهبر، شمس الله سراج، سیدیحیی یثربی صفحات 1-20
    یکی از مهم ترین نظریه ها در باب روش شناسی فلسفه ملاصدرا نظریه تفکیک مقام گردآوری از مقام داوری است. بر اساس این دیدگاه، ملاصدرا صرفا در مقام گرداوری از کشف و شهود عرفانی بهره گرفته است و در مقام داوری صرفا تکیه بر برهان به عنوان روش حقیقی فلسفه دارد. پژوهش حاضر نشان می دهد برخلاف مدعای معتقدان به نظریه مذکور، ملاصدرا در مقام داوری نیز از کشف و شهود عرفانی در عرض برهان استفاده کرده است. ملاصدرا علاوه بر اینکه به این امر اذعان می کند آن را نقطه قوت فلسفه خود محسوب می کند. به عقیده نگارنده استفاده از کشف و شهود عرفانی در مقام داوری مسائل و مباحث فلسفی دارای نقدها و آسیب های روش شناختی مهمی است که می توان آنها را در قالب سه مساله بیان ناپذیری، عدم قابلیت انتقال و نقدناپذیری کشف و شهود عرفانی مورد بحث و برسی قرار داد.
    کلیدواژگان: نقد روش شناختی، مقام گردآوری، مقام داوری، جایگاه عرفان، ملاصدرا
  • مریم باروتی، رضا اکبریان صفحات 21-45
    بساطت حقیقی واجب بالذات یکی از مهمترین مسایل مورد بحث الهی دانان اسلامی است که جوانب گوناگون دارد. علامه طباطبایی در آثار مختلف خود بر بساطت حقیقی ذات الهی تاکید می کند و ادله ی بسیاری بر آن اقامه می سازد. اما با تحلیل مبانی ایشان، می توان دریافت که حداقل دو دیدگاه در باب این مساله دارد؛ اصطلاح بساطت حقیقی واجب بالذات و ادله ی اثبات آن بر مبنای نگرش ثبوتی به ماهیت و اصطلاح بساطت حقیقی او و ادله ی اثبات آن بر مبنای نگرش سلبی به ماهیت. از نظر نگارنده، دیدگاه دوم دیدگاه نهایی علامه طباطبایی است، از مشکلات دیدگاه نخست مبراست و مستقیما به اثبات بساطت حقیقی می پردازد. نگارنده به تبیین، تحلیل و اثبات برتر بودن دیدگاه دوم نسبت به دیدگاه نخست می پردازد. فمن الله توفیق.
    کلیدواژگان: بساطت حقیقی، واجب الوجود بالذات، نگرش ثبوتی به ماهیت، نگرش سلبی به ماهیت، علامه طباطبایی
  • میترا (زهرا) پورسینا، حسین اجتهادیان، فاطمه (مهناز) توکلی صفحات 47-72
    بر اساس تحقیقات جدیدی که در غرب انجام شده فرضیه نوینی در مورد اندیشه غزالی شکل گرفته است که مدعی است بر خلاف تصور رایج، تفکر عقلانی از نظر غزالی مهمترین ابزار معرفت و رسیدن به غایی ترین هدف انسان است. گرچه غزالی به عنوان منتقد فلاسفه شناخته می شود ولی روش فکری وی همواره مشحون از استدلالات عقلی و فلسفی است و لذا از دید برخی از محققان، غزالی سهم مهمی در عقلی سازی فرهنگ جهان اسلام و انتقال اندیشه های ابن سینا به اخلاف خود داشته است و خودش نیز در نظریه پردازی های دینی و عرفانی خود از مبانی سینوی بهره های فراوان برده است. در این مقاله سعی شده است محورهای اصلی غزالی شناسی جدید و همچنین مبانی تصوف عقلانی غزالی مورد تحلیل قرار بگیرد. همچنین نشان داده شده است که رسیدن به بالاترین مراتب معرفت که در اندیشه غزالی به قلب نسبت داده می شود از نظر او تنها پس از طی مقدماتی ممکن می شود که در حوزه معرفت عقلانی است.
    کلیدواژگان: عقل، قلب، معرفت، مکاشفه، ذوق، مشاهده، غزالی
  • حمید ایماندار، حامد مصطفوی فرد صفحات 73-96
    یکی از مولفه های اساسی مکتب سلفیه تلقی خاص ایشان از صفات خبریه الهی است. این تفسیر منحصر به فرد که تحت عنوان مکتب اثبات صفات ارائه می شود ضمن عدم همخوانی با آراء و بیانات سلف واجد نوعی جزم اندیشی افراطی بوده و مجالی را برای تخطئه اعتقادی مخالفین سلفیه فراهم آورده است.در نوشتار حاضر رویکرد تفسیری ابوالثناء محمود آلوسی در مبحث صفات خبریه به عنوان محملی برای سنجش پایبندی وی به مکتب سلفیه مطرح شده است.آلوسی از رویکرد تفویض معانی صفات خبریه به عنوان رای مشهور سلف دفاع نموده و مراد بودن ظواهر صفات خبریه را به علت لوازم فاسدی چون تجسیم مردود می شمارد.وی در کنار اصالت دادن به مکتب تفویض تاویلات شائع و مجمع علیه سلف در تفسیر آیات صفات را نیز مقبول می داند.نگارنده بر این باور است که تفسیر آلوسی از صفات خبریه نه تنها قرابتی با مکتب اثبات مورد ادعای سلفیه ندارد بلکه نشانگر موافقت اصولی وی با مکتب کلامی متاخرین اشاعره است،هر چند آزاد اندیشی فقهی و کلامی آلوسی تمایزاتی جزئی را در این حوزه رقم زده است.
    کلیدواژگان: آلوسی، صفات خبریه، سلفیه، اشاعره
  • مرتضی سمنون * صفحات 97-124
    موضوع شاکله بحثی است درارتباط با انسان شناسی اسلامی وبحث سرنوشت انسان . آیا انسان دررقم زدن سرنوشت خوددارای اختیار بوده ودر این راستا تاثیردارد یاخیر از مباحثی است که ازهمان ابتدای تاریخ اندیشه در اسلام مطرح گردیده وموافقین ومخالفینی پیدا کرده که برای اثبات دیدگاه خود به آیات قرآنی وسنت نبوی استناد کرده اند.یکی از آیاتی که مورداستنادقائلین به سرنوشت مکتوب ومحتوم انسان قرار گرفته آیه 84 سوره اسراء بوده که دلالت دارد براینکه هر فردی برطبق شاکله خود رفتار می کندوطبق این دیدگاه شاکله عبارتست از همان طبیعت وسرشت اولیه ای که خداوند برای انسان آفریده است.اما مخالفین با این دیدگاه معتقدنددرتمام معانی که برای شاکله بیان گردیدیعنی «طبیعت ،باطن، خلق وخوی،روش وشیوه رفتار،مذهب،عادات،نیت ،وآنچه انسان به درستی اش باوردارد» به نوعی معنای وابستگی انسان بدان نهفته است و شاکله امری است که انسان درارتباط مستقیم با آن وتحت تاثیر آن عمل می کند واز آن آزاد ورها نیست واز این جهت تفاوتی نداردکه شاکله را طبیعت اولیه انسان دانسته ودر این رابطه دیدگاه جبری داشته باشیم یا اینکه شاکله را محصول اخلاق ورفتار وعادات انسان دانسته ودر این رابطه دیدگاه غیر جبری داشته باشیم.در دیدگاه دوم، شاکله در ارتباط با شخصیت وهویت انسان بوده ویکی ازعمیقترین آموزه های قرآنی درارتباط با انسان وشخصیت او ومولفه های تشکیل دهنده شخصیت واساس تعلیم وتربیت اسلامی می باشدوازاین رواین بحث گستره ای بیشتر وعمیقتر ازبحث جبر واختیار وسرنوشت دارد.تاثیرگذاری عمل درشاکله واینکه انسان درگروعمل خود بوده ومیزان هویت انسان وابسته به میزان سعی اوست واینکه نیت وانگیزه هایی که فرد برای عمل خود دارد بطور مستقیم بر شخصیت وهویت او تاثیر گذاشته وسبب ایجاد شاکله برای او می گرددازنتایج همین دیدگاه درباره شاکله است.بر این اساس برای انسان سه سطح هویت تحقق می یابد که عبارتست از هویت ظاهری، هویت واقعی وهویت حقیقی.
    کلیدواژگان: شاکله، هویت، انسان، نیت، رفتار، تفکر
  • عادل مقدادیان، مسعود صادقی صفحات 125-147
    طمانینه مقامی است که اهل عرفان، معتقدند قرار دائمی با وصول به آن امکان پذیر است. اما طمانینه به عنوان یک مشترک لفظی با متعلق های متفاوت در قرآن کریم و به تبع آن در کلام صوفیان مطرح شده است. در قرآن، دنیا متعلق اطمینان قرارگرفته و امکان طمانینه به دنیا نیز تصدیق شده است. (یونس:7)
    البته صوفیان می گویند هر نوع آرامش، غیر از «طمانینه»ای که از طریق رسیدن به «وطن»، یعنی خاستگاه وجودی انسان، ایجاد شود نه دائمی است و نه اصیل. تستری در تفسیر عرفانی خود و ذیل آیه ی «فإن‏ اصابه‏ خیر اطمان‏ به‏» (حج:11) معتقد است انسانی که هنوز دارای هواست و به عبارتی به طمانینه مطلق نرسیده، هر دریافت (مادی یا معنوی) که باعث احساس «رضایت قلبی» و «نشاط نفس» او بشود، به همان طمانینه می یابد.‏(تستری: 1423: 106)
    اما با نظر دقیق عرفانی، طمانینه مخلوط به هوا، یا همان طمانینه پیش از وصول به وطن، «طمانینه در غربت» است و مجازا به آن طمانینه گفته شده است.
    آیا وصول به طمانینه مطلق شدنی ست؟ معنای «وطن» که عارفان، طمانینه را جز با وصول به آن امکان پذیر نمی دانند چیست؟ اعتقاد به حقیقت عرفانی «طمانینه» چه تلازماتی در بینش عرفان نظری و علمی عارفان داشته است و آنان بر این اعتقاد چه تلازماتی را بار کرده اند. در این نوشتنار به بررسی پاسخ این سوالات از متون عرفانی صوفیان نخستین تا عصر ابن عربی پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: طمانینه وطن، پیمان الست، تصوف، ابن عربی
  • مجید احسن، میلاد نوری یالقوز آغاجی صفحات 149-172
    مسئله ثبات شخصیت از آن جایی که به مقولات و مباحث هستی شناختی و معرفت شناختی گره می خورد از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ در این میان، ملاک هایی که برای ثابت شخصیت ارائه شده است گرچه به لحاظ معرفت شناختی می توانند به کار آیند، اما از جهت هستی شناختی محل اختلافات جدی بوده و مستلزم بررسی نقادانه است. در باب جنبه وجودی بحث از هویت شخصیه، گروهی منکر هرگونه هویت و جوهر ثابت برای انسان گشته و به این ترتیب خود را از ارائه ملاک ثبات شخصیت نیز رهانیده اند؛ درحالی که مدافعان ثبات شخصیت نیز سه ملاک بدن، حافظه و نفس مجرده را به عنوان مبنای حفظ هویت شخصیه مطرح ساخته اند؛ از آن میان، ملاصدرا منکر ملاکیت بدن و حافظه برای این امر می باشد و نفس مجرده را ملاک ثبات و این همانی شخصی معرفی می کند. این در حالی است که قول به حرکت جوهری نفس توسط صدرا، زمینه طرح این شبهه می شود که اگر نفس در حرکت دائمی جوهری است، پس ثبات شخصیت که هر انسانی آن را احساس می کند و خود صدرا هم آن را قبول دارد، چگونه قابل تبیین خواهد بود؟ و آیا بین پذیرش توامان این دو مدعا، تهافت وجود ندارد؟ به نظر می رسد که با تدقیق و تامل در اندیشه صدرایی و بیان تقسیمات مختلف حرکت جوهری می توان تهافت مذکور را ظاهری و قابل رفع دانست.
    کلیدواژگان: هویت شخصیه، حرکت جوهری نفس، ملاک ثبات شخصیت، ملاک بدن، ملاک حافظه، ملاک نفس مجرد
|
  • Hassan Rahbar, Shemasalah Seraj, Seyed Yahya Yasrebi Pages 1-20
    One of the most important theories in relation to the methodology of Mulla Sadra’s philosophy is the distinction between collection and judgment. It is argued that, in the collection position, Mulla Sadra draws on mystical intuitions. While in the judgment position, he relies on reasoning as the real method of philosophical deliberations. The present paper demonstrates that, in contrast with the claim made by the proponents of the distinction theory, Mulla Sadra makes use of mystical intuitions along side reasoning in his position as the judge of the collected evidence. He not only confirms this point but he also considers it as the strong point of his philosophy. This paper argues that drawing on mystical intuitions in making judgments on philosophical issues suffers from serious flaws that can be presented in terms of ineffability, lack of transferability of mystical intuitions and the fact that they do not lend themselves to criticism.
    Keywords: critique of methodology, collection position, judgment position, role of mysticism, Mulla Sadra
  • Maryam Barooti, Reza Akbarian Pages 21-45
    The simplicity of the necessary-by-itself is one of the most important issues discussed by Islamic philosophers and theologians. It has also a prominent position in transcendental wisdom (Hikmat e Motaaliyeh). Allameh Tabatabai, as a transcendental philosopher, puts emphasis on the real simplicity of the divine nature and provides a lot of arguments for it. With the analysis of the foundations of his arguments, it is demonstrated that two different views are expressed on this issue: one is the simplicity of the necessary-by-itself and the arguments for its affirmation based on the positive attitude to quiddity; the other is the simplicity of the necessary-by-itself and the arguments for its affirmation based on the negative attitude to quiddity. It seems that Allameh Tabatabai assumes the second view which is free from the first view’s difficulties as it proves simplicity in a direct way. The present article aims at delineating the second view and demonstrating its superiority to the first one.
    Keywords: simplicity of the necessary-by-itself, positive attitude to quiddity, negative attitude to quiddity, Allameh Tababtabai
  • Mitra (Zahra) Poursina, Hossein Ejtehadian, Fatemeh (Mahnaz) Tavakoli Pages 47-72
    Although al-Ghazali is known as a critic of philosophers, his intellectual approach is full of rational and philosophical argumentations. That is why, some scholars have taken the view that al-Ghazali has had a big contribution to the rationalization of the Islamic culture and especially in transferring Avicenna's thoughts to his successors. He has also used Avicenna's thought foundations in his religious and mystical theorizations. The present article is an attempt to analyze the relationship between the rational knowledge and the heart-knowledge based on al-Ghazali’s rational mysticism and the main pillars of the new approaches to his works in the last two decades. Based on these bases, it will be argued that the achievement of the highest level of knowledge, which is associated to the heart in al-Ghazali’s thought, is made possible after rational preliminaries. Even the heart knowledge itself is in principle equal to the perfection of the rational knowledge.
    Keywords: reason, the heart, knowledge, unveiling, spiritual taste, witnessing, al-Ghazali
  • Hamid Immandar, Hamed Mostafavifard Pages 73-96
    One of the constitutive elements of the Salafist School is its approach to God’s attributes. The Salafist unique interpretation which is presented as the school of proof for attributes lacks compatibility with forefathers’ views in addition to its being extremely dogmatic. Extreme dogmatism has provided opportunities for the opponents to satirize Salafist views. The present article aims at examining Alusi’s approach to interpretation in terms of its adherence to the Salafi School. In his opposition to the Salafist School of proof, Alusi takes side with the approach of delegating the meaning of attributes to the forefathers’ generally accepted views and rejects the manifest meanings due to the corrupted requirements like incarnation. He also agrees with the popular interpretation of attribute verses upon which there is unanimous agreement. The authors take the view that Alusi’s interpretation of narrated attributes do not show any affinities with the Salafist interpretations but they are rather in agreement with the latest Ash’ariyyah theological school of thought. However, it should be mentioned that his liberalistic theology and jurisprudence has had a minor effect on the distinctions in this field.
    Keywords: Alusi, narrated attributes, Salafiyyah, Ashariyyah
  • Morteza Semnoon * Pages 97-124
    “Shakelah” or disposition is an issue in relation to Islamic anthropology and the issue of destiny. The question of whether man is in control of his destiny or not has attracted the attention of Islamic thinkers since the early stages of history of thought in Islam. The proponents and opponents have tried to refer to the Quranic verses in their efforts to support their position. One of the verses, which has been used by the supporters of determinism is verse 84, Surah Al-Isra which reads “everyone acts according to his own disposition”. Here disposition means the God-given human nature. The opponents of this view believe that the meanings proposed for shakelah such as nature, inner state, temperament, behavior, habits, intention and whatever one believes in its truth indicate that man is in direct relation with shakelah and behaves under its effect. So it makes no difference whether we take a deterministic view or non-deterministic one. According to the second view, shakelah pertains to human personality and identity; it is a profound Quranic doctorine concerning man and his identity as well as an Islamic foundation for education. Thus, this issue has wider signification than the issue of determinism and freedom. Human action, therefore, plays an important role in shakelah, and so identity depends on man’s efforts. Furthermore, whatever intent one has for his actions, they would affect shakelah. It is also important to note that believing in the divine realm, just as denying it, also forms the shakelah of every believer and non-believer. The conclusion is that three levels of identity are realized: manifest identity, real identity and true identity.
    Keywords: shakelah, personality, identity, effort, intent
  • Adel Meghdadian, Masoud Sadeghi Pages 125-147
    Tuma`nina is a mystical station by which man can reach constant tranquility. But the word “Tumanina” has been used in relation to different objects in the holy Quran and sophistic writings. One of those objects mentioned in the holy Quran is the world where the possibility of reaching tranquility is confirmed (Surah Yunus / 7). Of course the Sufis’ view is that any tranquility acquired other than the one acquired by reaching “vatan” (homeland or existential origin of mankind) is not constant and original. The kind of tranquility that one acquires before reaching their homeland (their existential origin) is tranquility in a foreign land and therefore it is transitory. In his mystical Tafsir, Tustari, with reference to Surah Haj/11 which reads “if good reaches him, then he is content therewith”, believes that for an individual who behaves based on his instincts as not achieved absolute tranquility, any perception which brings him heartfelt satisfaction can be a means to tranquility. But is it possible to reach constant and absolute tranquility? What does vatan (homeland/ existential origin) mean in sufi words? What is the status of tranquility in the Islamic practical and theoretical mysticism? The present article is an attempt to discuss the answers to these questions based on Sufi's works from the earliest years of Sufism to Ibn Arabi.
    Keywords: Tumanina (tranquility), Vatan (Homeland), Primordial Convention, Sufism, Ibn Arabi
  • Majid Ahsan, Milad Nouri Yalguzaghaji Pages 149-172
    The issue of a single solid base for personality is of significance as it is tied to the ontological and epistemological discussions. Meanwhile, although the criteria put forward for a single solid base can be helpful from an epistemological point of view, they seem dubious and controversial from an ontological perspective. Ontologically speaking, some philosophers have denied the existence of personality and a single solid base for it; and therefore, they have freed themselves from the need to discuss it. While those who support the idea have put forward three criteria- body, memory and immaterial soul- as the basis for sticking to a single solid base for personality. However, among these philosophers, Molla Sadra denies the body and memory as criteria and considers the immaterial soul as the sole criterion for a single solid base for personality. As he believes in the transsubstantial motion of the immaterial soul, the question may arise as how a moving soul can be the criterion for a single solid base for personality. Are these apparently opposing views inconsistent? The present paper concludes that this dilemma can be solved through a deeper understanding of Mulla Sadra’s philosophy and the different kinds of transsubstantial motion he has proposed.
    Keywords: personality_soul's transsubstantial motion_criteria for a single solid base for personality_the criterion of body_the criterion of memory_the criterion of immaterial soul