فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 52 (پاییز 1396)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 52 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود هدایت افزا صفحات 1-22
    با تامل در آثار ملاصدرای شیرازی درمی یابیم که مهم ترین و یا حداقل مشهورترین برهان مثبت اصالت وجود، استدلال از طریق سببیت وجود در تحقق اشیاء (ماهیات) است که در المشاعر، به صرف اختلاف در تقریر و نه محتوا دو دلیل نمایانده شده است. نیز برخی فضلای معاصر، تقریرات ملاهادی سبزواری و مدرس زنوزی از این برهان را، استدلال جدیدی انگاشته اند، در نتیجه تقریرات گونه گون از برهان واحدی، از روی بی توجهی به قواعد فلسفی ملحوظ در این تقریرات، محتوای مقدمات و نحوه نتیجه گیری از آنها؛ چهار برهان مستقل قلمداد شده است. موید دیگر این ادعا، ایرادات مشابه اهل نظر بر این تقریرات است. در این طریق، نظریه انتساب ماهیات به جاعل، تاکید بر مجعول بالذات بودن ماهیات بدون حیثیت تقییدیه و اشکال «مصادره به مطلوب» از حیث برخی مبادی تصوری؛ بیش از هر چیز مطمح نظر منتقدان بوده است.
    نوشتار پیش رو ابتدا هر یک از تقریرات برهان مزبور را، توضیح و پس از تبیین یکسانی محتوای این براهین از حیث مقدمات، حد وسط و مفروضات اولیه؛ نقدهای اهل نظر را بر آن، مورد سنجش قرار داده است. نتیجه آنکه از میان ایرادات اهل نظر، اشکال «مصادره به مطلوب» از قوت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: وجود، اصیل، اعتباری، ماهیت من حیث هی، انتساب به جاعل، حیثیت تقییدیه، مجعول بالذات، مصادره به مطلوب
  • رضا اکبری، سعید حسن زاده صفحات 23-46
    فیلسوفان مسلمان از جمله فارابی، اخوان الصفاء، ابن سینا، شیخ اشراق و ملاصدرا برای آموزش فلسفه شرایطی ذکر کرده اند. این شرایط اخلاقی یا معرفتی است و شرایط معرفتی برخی ناظر به حالات طالب فلسفه در مسیر آموزش فلسفه است و برخی ناظر به علوم مقدماتی ای که قبل از فلسفه اولی باید بخواند. از ویژگی های مطرح شده، برخی اختصاص به یک نظام خاص فلسفی دارد و برخی مربوط به همه فلسفه ها می شود. بعضی از این ویژگی ها ضروری و غیر قابل جایگزین است و برخی دیگر الزامی نیست. از جمله ویژگی های اخلاقی ضروری، دوری از شهوات، ریاست طلبی و ترک عادات نفسانی است، همچنین پایبندی به یک شریعت. از جمله ویژگی های ضروری که اختصاص به یک نظام فلسفی دارد، تقدم آموزش ریاضیات و طبیعیات بر الهیات است؛چرا که به عنوان مثال، برخی از مباحث فلسفه اولی مشائی، مبتنی بر مسائلی در ریاضیات و طبیعیات است. تقدم آموزش منطق از جمله ویژگی هایی است که برای هر فلسفه ای با روش برهانی، نیاز است، اما ضروری نمی باشد.
    کلیدواژگان: آموزش فلسفه، طالب فلسفه، فلسفه اسلامی، فارابی، اخوان الصفا، شیخ اشراق، ابن، سینا، ملاصدرا
  • عباس عباس زاده، سمانه ارجمند منش صفحات 47-68
    در بحث جبر و اختیار، جبریون علم پیشین الهی را مستمسک خود قرار داده اند. فلاسفه بر مبنای اصول اعتقادی خویش پاسخ هایی بر این مسئله آورده اند. در این میان ملاصدرااز فلاسفه ای است که تحلیل نظریه وی می تواند در این مسیر راهگشا باشد. وی در موارد متعددی (وجود ذهنی، کیف، اتحاد عاقل و معقول) بحث علم را مطرح کرده است که از آن جمله طرح مبحث علم به عنوان صفت الهی است. ملاصدرا دشواری درک علم الهی را با به کارگیری از مبانی اختصاصی خود از جمله قاعده ی بسیط الحقیقه، حل می کند و علم واجب تعالی به ماسوا را علم اجمالی در عین کشف تفصیلی می داند. وی معتقد است خدا محصور در زمان نیست و در علم او هیچ جنبه امکانی وجود ندارد. ملاصدرا با اثبات اختیار برای انسان از طریق وحدت شخصی وجود می گوید علم و آگاهی خدا هر چند در سلسله ی اسباب صدور فعل از انسان قرار دارد ولی اقتضای علم او این است که فعل انسان با قدرت و اختیار او صورت گیرد و در نتیجه شبهه جبر از طریق علم پیشین الهی را به طور کلی نفی می کند. در این راستا پیروان مکتب ملاصدرا هر یک با بیان های مختلف بر جامعیت این اندیشه تاکید نموده اند.
    کلیدواژگان: علم پیشین، جبر، اختیار، بسیط الحقیقه، وحدت شخصی وجود، ملاصدرا
  • عبدالرضا سلامی زواره، حسن سعیدی صفحات 69-90
    توحید افعالی هم از نظر فهم علمی و هم به لحاظ عملی و هم به جهت تعارض ظاهری آن با اراده انسان مسئله ای چالشی است. اشاعره، آن را بر اراده انسان مقدم دانسته و قائل به جبر او در افعالش شدند و معتزله جانب اراده انسان را گرفته و قائل به تفویض شدند و تنها، امامیه، پیرو تفسیر بزرگان خود، اراده انسان را در کنار توحید افعالی و اراده الهی، به صورت دیدگاه «امر بین امرین» پذیرفتند. دیدگاه فلاسفه و عرفا به دیدگاه امامیه نزدیک است اما عرفا در مبحث وحدت وجود عنایت خاصی به این مسئله، داشته و به تفسیری دقیق تر از آن چه دیگران بیان کرده اند اعتقاد دارند. یعنی اثبات اراده در انسان به عنوان تجلی صفت (یا اسم) الهی در او. هدف ما در این نوشتار که با روش تحلیلی و با مراجعه به منابع کتابخانه ای صورت می گیرد آن است که این توحید از منظر عرفانی که تابعی از مساله وحدت وجود است با تکیه بر آیات و روایات تبیین گردد.
    کلیدواژگان: توحید، توحید افعالی، اراده انسان، اراده الهی، جبر
  • احمد عسگری صفحات 91-108
    آنچه در آیات متعدد قرآن در خصوص عیسی و مسیحیت وارد شده همواره محل توجه و موضوع بحث از جانب متکلمان و مبلغان مسیحی بوده است. در دوره اخیر برخی از متکلمین مسیحی، برخلاف رویه متداول سنتی که سعی در مجادله و تقابل داشت، در جهت تقریب منظر اسلام و مسیحیت در خصوص عیسی تلاش کرده اند. در مساعی این متفکرین دو نکته حائز اهمیت است، اول ادعای آنکه انتقادات قرآن در مواضعی که به شدت و تندی میگراید نه متوجه مسیحیت رسمی بلکه ناظر بر برخی افهام و تعابیر خاص از مسیحیت است؛ دوم آنکه سعیی وافر در پیش گرفته اند تا از عقیده مسیحیت در خصوص تثلیث بر پایه تطبیق آن با بحث اسماء و صفات الهی در قرآن دفاع کنند، و براین اساس تقریب منظر اسلام و مسیحیت را در این موضوع به انجام رسانند. علی رغم مساعی وافر این متفکران به نظر می رسد همچنان فرقی فارق مابین دو منظر وجود دارد. درحالی که در مسیحیت «شخص» عیسی محوریت تام و منحصر به فرد در نجات دارد، در قرآن عیسی و محمد همانند سایر پیامبران تنها هادی به سوی حقیقتند، حقیقتی که مستقل از آنهاست. لذا مسیحیت قائل به الوهیت عیسی است و قرآن منکر آن.
    کلیدواژگان: عیسی، قرآن، تثلیث، مسیحیت، الوهیت
  • نعمت الله قربانی پطرودی، علی علم الهدی، محمدرضا ضمیری صفحات 109-128
    بحث وگفتگو پیرامون کلام الهی ازجهت انتساب به خداوندمتعال وتاثیرگسترده وعمیق آن درزندگی فردی واجتماعی متدینین، ازاهمیت فوق العاده ای برخورداراست.در این تحقیق، ویژگی های کلام الهی از نظر اشاعره موردبررسی قرارگرفت.دراین نوشتار بعد از ذکرمقدمات، دیدگاه اشاعره درخصوص کلام الهی که معتقدند قائم به ذات،ازلی وقدیم،نفسی وغیرلفظی،واحد،متمایز از علم واراده،غیرقابل انتقال وغیرحال است وادله هر یک تبیین شد.آنها در ادله نقلی با استفاده از ظاهر ایات وروایات ودراستدلال عقلی غالبا با دوروش سبر وتقسیم وتمثیل به اثبات ادعای خود پرداختند. ودر بخش نقد نظریه ، مبانی وهمچنین مورد به مورد ادله آنها موردتحلیل و بررسی قرار گرفت واشکالات این نظریه ذکر شد. و به این جمع بندی رسید که نظریه اشاعره درمورد کلام الهی بطور پیوسته وابسته ومترتب بر هم می باشند.یعنی باصفت ذات پنداشتن کلام الهی به کلام قدیم واز آن به کلام نفسی ونهایتا به سایرویژگی ها رسیدند.در نتیجه باابطال اولین مبناء سایر فروعات پیاپی باطل می شوند.علاوه بر این ادله عقلی ونقلی آنها بسیار ضعیف واثبات کننده ادعای آنها نمی باشند. از همه مهمتر اینکه نظریه کلام نفسی دارای پیامدهاولوازم کلامی مخالف با اصول پذیرفته شده مسلمانان همانند نفی وحیانی بودن کلام الهی دارد وموجب تنزل آن تا سرحد کلام بشری می شود.
    کلیدواژگان: اشاعره، کلام الهی، کلام قدیم، کلام نفسی، واحد، حال
  • حسین یزدی صفحات 129-148
    پس از طرح آزادی به صورت مساله بعد از قرون وسطی در مغرب زمین و اهمیت دادن به آن به عنوان یک ارزش مهم، نسبت دین و آزادی در اسلام مورد بررسی فلاسفه و اندیشمندان اسلامی قرار گرفت. در این مقاله به زیربنای مساله آزادی میان فرق مختلف فکری اسلامی پرداخته شده است و به صورت استدلالی فرقه امامیه به عنوان فرقه موجود و دارای زیربنای تفکر آزادی معرفی گردیده است و ادله مختلف مکتب فکری اسلام در وجود داشتن حق طبیعی آزادی مورد بررسی قرار می گیرد.
    در این مقاله سعی نویسنده بر آن است تا با مطالعه تطبیقی، ضمن بررسی مشابهت دو مکتب فکری فلسفی اسلام و غرب بر حق طبیعی و ذاتی آزادی، به اختلاف نظر این دو مکتب در منشاء حیثیت ذاتی انسان بپردازد. منشا این حق ذاتی در غرب، امانیسم است و در اسلام عقل انسانی است که بوسیله آن قابلیت تعالی و تکامل وجود دارد و این همان است که خداوند در خلقت انسان از دمیدن روح خود به وی یاد کرده است و نکته مهم آنکه در دیدگاه اسلامی، آزادی جزئی از هندسه سعادت می باشد و مساله به صورت پازل و هندسه دیده شده است و اینگونه نیست که ارزشهای آزادی، عدالت، امنیت، ثروت و غیره به صورت مستقل و هم عرض دیده شوند. تفاوت نگاه اسلام و غرب در منشا حیثیت ذاتی به تفاوت دیدگاه در حدود و ثغور آزادی می انجامد. در نگاه غربی بر پایه مبنا بودن امانیسم حد و مرز آزادی، آزادی دیگران است. اما در نگاه تفکر اسلامی بر پایه مبنا بودن عقل برای حیثیت ذاتی، حد و مرز آزادی علاوه بر آزادی دیگران، مصالح فرد و اجتماع و خروج از مرز عقل نیز در نظر گرفته می شود. همچنین عوامل نگهداشت آزادی مورد مطالعه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آزادی، اختیار، حیثیت ذاتی، عقل، عقیده
|
  • Mahmood Hedayatafza Pages 1-22
    Deliberating on Mulla Sadra Shirazi’s works, we realize that the most important or at least the most famous positive argument of the principality of existence is the argument by the causality of existence in certainty of objects (quiddities) which is presented as two reasons in Al-Mashaer merely because of the difference in the assertions and not the substance. Furthermore, some contemporary scholars have considered Molla Hadi Sabzevary and Molla Modarres Zonouzi’s assertions of this argument as new arguments. As a result, different assertions of the same argument are considered four separate arguments due to disregarding the philosophic principles enshrined in these assertions, the content of their premises and their conclusions. Further confirmation of this claim comes from similar criticisms raised by different scholars against these assertions. In this regard, theory of attribution of quiddities to the forger, emphasis on quiddities being forged in essence without the merits of restraining and the problem of “begging the question” in terms of some subjective principles have attracted the attention of the critics more than anything else. The aim of the present paper, is to describe each of the assertions of this argument and then reflect on the critiques of critics on this argument after explaining the equality of these arguments in terms of their premises and their substance, and also intermediate and initial assumptions. In this respect, it is concluded that the problem of begging the question is more dominant in the sbove-mentioned argument.
    Keywords: Mulla Sadra, existence, principality, credibility, non-sensical essence, attribution to forger, merits of restraining, forged in essence, begging the question
  • Reza Akbari, Saeed Hassanzade Pages 23-46
    Islamic philosophers such as Al-Farabi, Ikhwan Ai-Safa, Avicenna, Suhrawardi and Mulla Sadra have mentioned a number of attributes for the philosophy aspirant. These attributes are either moralistic or knowledge-based. The knowledge-based attributes are divided into those related to the aspirant’s modes over the process of studying philosophy and those related to knowledge bases considered as pre-requisites for studying metaphysics. Some attributes are relevant to some special philosophical systems and some are common to all. Some are considered as necessary and not subject to substitution and some as unnecessary. From among the moralistic attributes we can refer to keeping away from inordinate desires and aspirations of high positions and adherence to a religious belief system. From among the pre-requisite knowledge bases we can refer to the study of math and science as pre-requisites for the study of peripatetic philosophy. Logic is needed for studying any type of philosophy which requires logical argumentation but it is not essential.
    Keywords: philosophy instruction, philosophy aspirant, Islamic philosophy, Al-Farabi, Ikhwan Ai-Safa, Avicenna, Suhrawardi, Mulla Sadra
  • Abbas Abbaszadeh, Samaneh Arjmand Manesh Pages 47-68
    In the discussion of determinism and freedom of the will, the determinists have taken the incompatibility of the divine prior knowledge and human freedom of the will as a pre-text for their deterministic views. Accordingly, some others have taken for granted the human freedom of the will and rejected the divine prior knowledge, and still a third group have considered the divine knowledge as a passive and subordinated one which has no role in human acts. In this context, Mulla Sadra is one of the philosophers whose theory can clarify the issue; for he insists on accepting the divine prior knowledge and human authority simultaneously and regards the divine prior knowledge as actional knowledge which plays a creational role in relation to creatures and their acts. In many cases (mental existence, quality, the unity of reason and wisdom), he has proposed knowledge as a divine attribute. Mulla Sadra solves the difficulty of understanding the divine knowledge by employing his own fundamental principles, including the law of comprehensive truth and the uncertainty levels of existence. He regards the previous knowledge of the most high Necessary existent as concise knowledge which is no different from detailed discovery. He believes that God is not enclosed and limited in time and there is no locality aspect to God’s knowledge. Mulla Sadra, proving man’s authority through personal unity, claims that similar to the lack of contradiction between God's previous knowledge and the natural causality as the means, there is no contradiction between human free will and the requirement of divine previous knowledge. In fact, Mulla Sadra resembles divine knowledge to the divine nature saying that as the divine nature is the cause of existence which has not contradiction with the law of causality, the divine active prior knowledge like divine nature has also no contradiction with man’s authority and power. By this argument, he rejects the doubt of determinism implied by the divine prior knowledge. In this regard, the followers of Mulla Sadra's school have put emphasis on the comprehensiveness of his theory.
    Keywords: Prior Knowledge, Determinism, Authority, Comprehensive Truth, Personal Unity of Existence, Mulla Sadra
  • Abdolreza Salami Zavareh, Hassan Saeedi Pages 69-90
    Unity of Divine Acts is a challenging issue not only because of its scientific understanding and practical considerations but also because of its apparent conflict with human will. Asharites gave priority to the Divine Acts over human will and Mutazilis took side with human will and delegation. It is only Imamiah followers who, in pursuit of the interpretation of their elders, accept human will parallel to Unity of Divine Acts and Divine Will, according to the perspective of “a command in between two commands”. The philosophers’ and Gnostic’s perspective is very close to the Imamiah perspective. But Gnostics have attended tothis issue more closely and provided a more accurate interpretation of oneness of existence in the sense of providing proof for human will as the manifestation of the divine attribute (or name). Adopting a library research method, the present paper aims to explain the unity of existence from a mystic perspective relying on Quranic verses and Islamic traditions.
    Keywords: Unity, Unity of Divine Acts, human will, Divine Will, Compulsion
  • Ahamd Askari Pages 91-108
    Whatever mentioned in the Quranic verses about Jesus and Christianity have always drawn the attention of Christian theologians and missionaries. In recent times, however, in contrast with their traditional approach, some Christian theologians have changed their tone and tried to substitute opposition and dispute with reconciliation. The present article is an attempt to show that there are two points in their approach that need to be explained. First, they claim that Quran’s criticism, especially when harsh words are used, is not directed toward official Christianity, but toward some minority interpretations of Christianity. Second, they have tried rigorously to reconcile the doctrine of Trinity to thedoctrine of Names and Attributes of Allah in the holy Quran, concluding that there is no sharp and fundamental disagreement between Quran and Christianity. In this article, however, it is demonstrated that given their premises and claims there is still a basic disagreement; according to Christianity, Christ has a central role in saving man while in the holy Quran both Christ and Muhammad are considered as guides toward the Ultimate Truth.
    Keywords: Jesus, Quran, Trinity, Christianity, Divinity
  • Nematolah Ghorbani Petroudi, Ali Alamolhoda, Mohammad Reza Zamiri Pages 109-128
    Discussion on Divine word has an extremely significant impact on the individual and social lives of believers as they originate from a Divine source. The present article aims to investigate Divine word from Ashatrites’ point of view. To this end, following introductory notes, the Asharites’ views on divine word, the nature of God, eternity, non-verbality, the one existent as distinct from knowledge and will are delineated with adequate reasons. In their narrative reasoning, the Asharites have drawn on the surface meaning of the verses of the holy Quran and in their intellectual reasoning, they have made an attempt to use the methods of division and allegories in their reasoning. The critique of their views has focused on their foundational reasons case by case. The conclusion is that their views on divine word are successive and interdependent. In other words, they moved from attributing concreteness to divine words to reach eternal word and spiritual word and to other divine characteristics. Consequently, by the revocation of the initial principle, other subsequent principles are successively revoked. In addition, their intellectual and narrative reasoning is poor and short of supporting their claims. Above all, the theory of spiritual word and its consequences which are opposing to the Muslims’ accepted principles lead to the denial of revelation and to the degradation of the divine word to human word.
    Keywords: Asharites, divine word, eternal word, spiritual word, the one existent
  • Hossein Yazdi Pages 129-148
    Right after the medieval ages in the west and when freedom became a recurrent value of significance, the relationship between religion and freedom was investigated by the Islamic scholars and researchers. The present study is an attempt to investigate the foundations of freedom within different Islamic schools of thought. Shiite sect is introduced, based on reasoning, as an existing sect possessing the underlying thought foundations for the idea of freedom. In addition, freedom, as a natural right, is investigated based on the Islamic system of thought. Attempts are made to investigate both the similarities and differences between the Islamic and Western thought systems with regard tofreedom as one of the human's inherent rights using a comparative frame of reference. In fact, humanism is considered to be the origin of freedom in the Western thought system, while it is the human intellect that is considered the origin of freedom in Islam and the means through which man can develop and evolve. This is what God has referred to as blowing His soul into humans. From the Islamic point of view, freedom is regarded as one element in the geometry of prosperity. In other words, this issue has been treated as a puzzle with a geometry. Values such as freedom, justice, security, wealth, etc. are not regarded as independent and parallel. The difference between the Islamic and Western perspectives with regard to inherent dignity results in differences within the realm of freedom. From a western perspective, resting upon Humanism, one’s freedom is limited by other's freedom. However, from an Islamic perspective based upon reason, the limits of freedom include individual's interests, society's interests and moving beyond the boundaries of reason as well as other's freedom. Moreover, the factors contributing to maintenance of freedom are also investigated.
    Keywords: free will, inherent dignity, reason, belief