فهرست مطالب

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 41 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • افسر خلیلی صدرآباد، فرامرز سهرابی *، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور، زهرا خوشنویسان صفحات 11-26
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش برنامه ایمن سازی تربیتی- اجتماعی با رویکرد آموزه های اسلامی بر رفتارهای پرخطر دانش آموزان بود.
    روش
    این پژوهش به شیوه ی نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه اجرا شد. جامعه ی آماری این پژوهش عبارت بود از: دانش آموزان سال سوم دوره ی متوسطه ی دبیرستان های دولتی شهرستان یزد در سال تحصیلی 1394 -1393. نمونه ی این پژوهش شامل 36 دانش آموز دارای رفتار پرخطر بود؛ بدین صورت که شرکت کنندگان پس از نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس رفتارهای پرخطر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش برنامه ایمن سازی تربیتی–اجتماعی مبتنی بر آموزه های اسلامی می تواند رفتارهای پرخطر نوجوانان را کاهش دهد.
    نتیجه گیری
    از آموزش برنامه ایمن سازی تربیتی–اجتماعی با رویکرد آموزه های اسلامی می توان به عنوان یک مداخله در جهت کاهش رفتارهای پرخطر دانش آموزان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ایمن سازی تربیتی- اجتماعی، آموزه های اسلامی، رفتارهای پرخطر، نوجوان
  • سیدمحمدحسین جوادی، اعظم پیله وری * صفحات 27-48
    هدف
    سوءمصرف مواد یکی از عمده ترین مشکلات سلامت بی خانمانان است. مردمی که به سیکل بی خانمانی وارد و یا از آن خارج می شوند، غالبا همزمان به سیکل سوءمصرف مواد نیز وارد و یا از آن خارج می شوند. رابطه میان سوءمصرف مواد و بی خانمانی نیازمند آن است که این دو پدیده به صورت همزمان و نه مستقل و جدای از یکدیگر مورد ملاحظه قرار گیرند. بررسی ها نشان می دهد که تعداد تحقیقات در این حوزه رو به افزایش است، اما غالب این تحقیقات پراکنده و ناکامل هستند. توسعه و بهبود ابزارهای مداخله ای و نیز پیشگیری از افزایش تعداد مصرف کنندگان بی خانمان تحقیقات بیشتر در این حوزه را ضروری می سازد. در همین راستا هدف از انجام این مطالعه توصیف تجربه زیسته مصرف کنندگان بی خانمان به منظور فهم بهتر عوامل موثر در درمان این گروه می باشد.
    روش
    این مقاله با بهره گیری از تئوری زمینه ای انجام شده است. داده ها از طریق مصاحبه عمیق با 20 مصرف کننده بی خانمانی که در پروژه نوروزی بازتوانی مصرف کنندگان مواد(1393) شرکت داشتند، جمع آوری شده است و سپس با استفاده از روش کدگذاری نظری تحلیل شده است.
    یافته ها
    طردشدگی، تجربه تروما، احساسات و هیجانات منفی، شکل گیری سرمایه های منفی، انزوای اجتماعی، بی تفاوتی اجتماعی و فقدان زیرساختهای رفاهی- آموزشی از جمله مهمترین یافته های این تحقیق بودند.
    نتیجه گیری
    تجربه زیسته مصرف کنندگان بی خانمان حاکی از آن است که درمان این گروه از مصرف کنندگان به تبع پیامدهای زندگی در خیابان برای ایشان، بسیار متفاوت از افرادی است که به رغم اعتیاد، همراه با خانواده زندگی می کنند.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، اعتیاد، بی خانمانی، طرد اجتماعی
  • امیر سلطانی نژاد *، ادیبه برشان، سمیه درتاج ثانی، محمدرضا انارکی، رضا صابری صفحات 49-63
    هدف
    پژوهش حاضربا هدف مقایسه اثربخشی گروه درمانی با رویکرد پذیرش خویشتن به روش درایدن با آموزه های گروه های معتادین گمنام بر مولفه های سلامت روان افراد معتاد انجام شد.
    روش
    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح مقایسه گروه های نابرابر بود. در بخش گروه درمانی 21 نفر به طور داوطلبانه به عنوان نمونه انتخاب شدند و تحت 10 جلسه گروه درمانی بارویکرد پذیرش خویشتن قرار گرفتند. در بخش گروه معتادین گمنام نیز 27 نفر به طور داوطلبانه به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به مدت شش ماه تحت آموزه های این جلسات قرار گرفتند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسش نامه سلامت روان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اثربخشی آموزه های گروه های معتادین گمنام در مقایسه با گروه درمانی با رویکرد پذیرش خویشتن به شیوه درایدن بر سلامت روانی و کاهش علائم جسمانی و افسردگی افراد معتاد بیشتر است.
    نتیجه گیری
    آموزه های گروه های معتادین گمنام به سبب ایجاد حس همدلی و انتخاب خود معتادین نسبت به روش گروه درمانی برای درمان علائم جسمانی، افسردگی و بهبود سلامت روان معتادان موثرتر می باشد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی پذیرش خویشتن، معتادین گمنام، سلامت روان، مردان
  • فاطمه مکی زاده *، افسانه حاضری صفحات 65-84
    هدف
    با ترسیم گرافیکی یک حوزه علمی، راه برای شناسایی هرچه بهتر و دقیقتر آن شاخه از دانش بشری و تبدیل مفهوم انتزاعی آن به مفهومی عینیتر هموار میشود. هدف از این پژوهش، ترسیم نقشه موضوعی مقالات مرتبط با اعتیاداست.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی با رویکرد علم سنجی انجام شد. توصیف گرهای مقالات مرتبط، با جستجوی عبارت «behavior، addictive» در سرعنوان موضوعی «مش»، از وبگاه پاب مد در بازه زمانی 2014-2005، استخراج شدند. تحلیل داده ها و ترسیم تقشه علمی با استفاده از نرم افزارهای Ucinet، Netdraw و Ravar Matrix انجام شد.
    یافته ها
    رشد تولیدات علمی در حوزه اعتیاد در بازه زمانی پژوهش سیر صعودی دارد. با توجه به شاخص های مرکزیت، مفاهیمی از قبیل: اختلالات مرتبط به سوءمصرف مواد، سیگار و دخانیات، و... از پرکاربردترین موضوعات این حوزه به شمار می روند.
    نتیجه گیری
    استفاده از شاخص های تحلیل شبکه اجتماعی در تحلیل نقشه های علمی موثر است. دانش و بینش جدیدی که از طریق تحلیل نقشه های موضوعی به دست می آید، به مسئولین و نهادهای ذی ربط حوزه اعتیادکمک می کند.
    کلیدواژگان: نقشه موضوعی، اعتیاد، تحلیل هم رخدادی واژگان، تحلیل شبکه ای اجتماعی، پایگاه مدلاین
  • علی محمد ناعمی *، طاهره تاج آبادی صفحات 85-101
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش گروهی عوارض سوءمصرف مواد بر نگرش دانش آموزان دختر دارای والد معتاد انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با استفاده از روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را 84 دانش آموزان دختر دارای والد معتاد تشکیل می دادند که در سال 1394در دوره دوم دبیرستان های شهر ششتمد مشغول به تحصیل بودند. از بین دانش آموزان داوطلب شرکت در برنامه آموزشی 60 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه به صورت تصادفی جای گرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت برنامه آموزش گروهی قرار گرفتند و گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. داده های مورد نیاز پژوهش با استفاده از پرسش نامه نگرش نسبت به اعتیاد جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش گروهی بر مولفه های نگرش به اعتیاد (01/0 P<) دانش آموزان دختر دارای والد معتاد تاثیر مثبت داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که آموزش گروهی عوارض سوءمصرف مواد موجب نگرش منفی نسبت به اعتیاد در دانش آموزان دختر دبیرستانی دارای والد معتاد شد، لازم است که این گونه برنامه های آموزشی در دبیرستان ها و دانشگاه ها مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش گروهی، نگرش، معتاد، دانش آموز دختر
  • علیرضا رشیدی، زهراسادات محسنی، محسن گل محمدیان * صفحات 103-123
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش جو عاطفی خانواده، ادراک شیوه فرزند پروری، الگوهای ارتباطی خانواده و ادراک حمایت اجتماعی (خانواده) در پیش بینی سوءمصرف مواد روان گردان صنعتی دانشجویان انجام شده است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان پسر کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه رازی کرمانشاه در سال تحصیلی 94-93 بود که با استفاده از نمونه گیری طبقه ای، تعداد 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها عبارت بودند از: پرسش نامه های جو عاطفی خانواده، ادراک شیوه فرزندپروری، الگوهای ارتباطی خانواده و ادراک حمایت اجتماعی (خانواده). برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل ممیز به شیوه همزمان و گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل نشان داد که ترکیب خطی متغیرهای جو عاطفی خانواده، ادراک شیوه فرزندپروری، الگوهای ارتباطی خانواده و ادراک حمایت اجتماعی (خانواده) پیش بینی کننده خوبی برای پیش بینی سوءمصرف مواد روان گردان صنعتی می باشد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نقش و اهمیت متغیرهای جو عاطفی خانواده، ادراک شیوه های فرزندپروری و ادراک حمایت اجتماعی در سوءمصرف مواد را متذکر می سازد.
    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، ادراک شیوه ی فرزندپروری، الگوهای ارتباطی خانواده، ادراک حمایت اجتماعی، سوءمصرف مواد
  • رقیه خانبابایی *، ذکرالله مروتی، مهرنوش حیدری صفحات 125-152
    هدف
    هدف این پژوهش ارزیابی مدل مفهومی پیشایندها و پسایندهای مهم اعتیاد در مراجعین به مراکز درمانی زنجان بود.
    روش
    در این مطالعه توصیفی-همبستگی، نمونه پژوهش شامل 250 نفر مرد معتاد بود که به روش تصادفی ساده، از بین معتادین مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر زنجان انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل پرسش نامه های فرزندپروری بامریند، حمایت اجتماعی فیلیپس و همکاران، ویژگی های شخصیتی نئو و هیجان خواهی زاکرمن، کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، بهزیستی روان شناختی ریف و بررسی وضعیت مصرف مواد محقق ساخته بودند.
    یافته ها
    ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری انجام گرفت. جهت آزمون روابط از آزمون بوت استراپ ( AMOS ) استفاده شد. براساس نتایج این پژوهش، مدل پیشنهادی معادلات ساختاری روابط علی بین متغیرهای مذکور، از برازش قابل قبولی برخوردار بودند. همچنین نتیجه پژوهش حاضر نشان داد که پیشایندها (سبک های فرزندپروری، حمایت اجتماعی، ویژگی های شخصیتی) در اعتیاد جوانان تاثیر دارد و همچنین اعتیاد بر کیفیت زندگی، بهزیستی روانی جوانان تاثیرگذار می باشد. براساس نتایج مدل معادلات ساختاری کلیه فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها تلویحات مهمی در زمینه توجه به تدوین برنامه های آموزشی-درمانی و سبک فرزندپروری مناسب به منظور تغییر و اصلاح ویژگی های شخصیتی و همچنین آموزش شادکامی در زندگی می توانند گام های موثری در پیشگیری و مهار اعتیاد باشند.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، حمایت اجتماعی، ویژگی های شخصیتی، کیفیت زندگی، بهزیستی روانی و اعتیاد
  • مریم حق شناس *، مسعود غلامعلی لواسانی، جلیل فتح آبادی صفحات 153-172
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه سیستم فعال سازی/ بازداری رفتاری و ویژگی های سرشت و منش در افراد وابسته به مواد و افراد غیروابسته صورت گرفت.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی و روش آن علی-مقایسه ای بود. جامعه پژوهش شامل تمامی مردان وابسته به مواد و غیر وابسته ساکن در جزیره کیش بودند که تعداد 200 نفر از آنان به روش در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه سرشت و منش کلونینجر و مقیاس سیستم فعال سازی/سیستم بازداری رفتاری استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس چندمتغیره انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه از نظر میانگین های سیستم فعال سازی رفتاری، جستجوی سرگرمی و پاداش وابستگی، تفاوت وجود ندارد و فقط در ویژگی سائق و سیستم بازداری رفتاری تفاوت وجود دارد (05/0>P). همچنین بین دو گروه از نظر آسیب پرهیزی و خودراهبری تفاوت معناداری وجود داشت (01/0>P). به علاوه، نتایج تفاوت معناداری را در ویژگی های نوجویی، پشتکار، همکاری و تعالی بخشی خود بین دو گروه نشان نداد.
    نتیجه گیری
    افراد وابسته به مواد نسبت به افراد غیروابسته سیستم بازداری رفتاری ضعیف تری دارند. اما برخلاف تحقیقات قبلی، حساسیت سائق در افراد غیروابسته بیشتر از افراد وابسته به مواد است. آسیب پرهیزی بالا و خودراهبری پایین شدت اعتیاد را در افراد وابسته به مواد تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به حجم نمونه بالا نسبت به تحقیقات قبلی و تک جنسیتی بودن نمونه تحقیق، انجام تحقیقات مشابه در جهت نیل به نتایج روشن تر ضروری است.
    کلیدواژگان: سیستم فعال سازی، بازداری رفتاری، ویژگی های سرشت و منش، افراد وابسته به مواد، افراد غیر وابسته
  • هاشم جبراییلی *، علیرضا مرادی، مجتبی حبیبی صفحات 173-190
    هدف
    با توجه به اهمیت شناسایی عوامل موثر بر مصرف مواد به منظور طراحی مداخلاتی جهت پیشگیری و درمان، پژوهش حاضر در غالب مدلی با هدف بررسی نقش واسطه ای اختلال در تنظیم هیجانی در رابطه میان ابعاد ویژگی شخصیتی تکانشگری و مصرف و مصرف چندگانه مواد، الکل و دخانیات انجام شد.
    روش
    تعداد 352 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین جمعیت عمومی 60- 18 ساله شهر تهران انتخاب و با استفاده از مقیاس رفتار تکانشی پنج عاملی، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان و پرسش نامه های محقق ساخته در زمینه مصرف مواد مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها بر مبنای آزمون های همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن بود که ابعاد تکانشگری و اختلال در تنظیم هیجانی همبستگی معناداری را با مصرف و مصرف چندگانه مواد، الکل و دخانیات دارند. مدل پیشنهاد شده برای بررسی نقش واسطه ای اختلال در تنظیم هیجانی در رابطه میان ابعاد تکانشگری و مصرف مواد برازش خوبی با داده ها داشت، اما اثر اختلال در تنظیم هیجانی بر مصرف مواد به اندازه ای نبود که از لحاظ آماری معنادار شود. هیجان واهی (01/0>P، 42/0=β) و فقدان تامل (01/0>P، 46/0=β) بر مصرف مواد و فقدان تامل (01/0>P، 27/0-=β)، فوریت منفی (01/0>P، 83/0=β) و فقدان پشتکار (05/0>P، 13/0=β) بر اختلال در تنظیم هیجانی اثر معنادار داشتند.
    نتیجه گیری
    اگرچه هم ابعاد تکانشگری و هم اختلال در تنظیم هیجانی همبستگی معناداری را با مصرف و مصرف چندگانه مواد، الکل و دخانیات داشتند، اما زمانی که در یک مدل به کار گرفته شدند ابعاد تکانشگری اثرات قوی تری بر مصرف مواد داشتند و نقش برجسته تری را در پیش بینی مصرف مواد ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: تکانشگری، تنظیم هیجانی، فوریت، مصرف مواد، هیجان خواهی
  • عبدالله برهانی *، علیرضا مرادی، روژین میرانی صفحات 191-205
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی راهبردهای نظم جویی فرآیندی هیجان در بهبود کارکردهای اجرایی در معتادان بهبود یافته مراکز کاهش آسیب شهر کرج بود.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل می باشد. نمونه مورد نظر شامل 24 مرد از معتادان بهبود یافته مراکز کاهش آسیب شهر کرج بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. گروه آزمایش برنامه راهبردهای نظم جویی هیجان مبتنی بر مدل گروس به مدت ده جلسه گروهی دریافت کردند در حالی که گروه کنترل تا پایان طرح هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری اطلاعات از آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین و برای تحلیل از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش راهبردهای تنظیم فرآیندی هیجان موجب ارتقا کارکردهای اجرایی در افراد گروه آزمایش شد.
    نتیجه گیری
    آموزش راهبردهای نظم جویی فرآیندی هیجان تلویحات کاربردی مفیدی در درمان و پیشگیری از عود اعتیاد دارد.
    کلیدواژگان: تنظیم فرآیندی هیجان، کارکردهای اجرایی، اعتیاد، مراکز کاهش آسیب
  • مریم رضایی *، ایمان الله بیگدلی، شاهرخ مکوندحسینی صفحات 207-226
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش مدیریت هدف بر بهبود توجه پایدار، حافظه آینده نگر و بازداری پاسخ سوءمصرف کنندگان مت آمفتامین انجام شد.
    روش
    در یک پژوهش شبه آزمایشی 40 مصرف کننده مت آمفتامین که در اوایل دوره بهبود خود بودند، به صورت تصادفی به دو گروه آموزش مدیریت هدف بعلاوه ی دارودرمانی و گروه دارودرمانی منتسب گشتند. به منظور بررسی توجه پایدار، حافظه آینده نگر و بازداری پاسخ شرکت کنندگان از آزمون های عملکرد پیوسته، پرسش نامه سنجش حافظه مربوط به آینده، و آزمون رنگ- واژه استروپ استفاده گردید.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد بین میانگین تمام مولفه های توجه پایدار و حافظه آینده نگر در دو گروه تفاوت وجود دارد (05/0P<). تفاوت میانگین خطای همخوان و ناهمخوان در آزمون مربوط به بازداری پاسخ نیز در دو گروه تفاوت داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد آموزش مدیریت هدف بهبود معنادار توجه پایدار، حافظه آینده نگر و بازداری پاسخ را در سوءمصرف کنندگان مت آمفتامین به همراه دارد. این یافته ها بیانگر تاثیر توانبخشی های عصب- روان شناختی در درمان وابستگی به داروهای مت آمفتامینی است.
    کلیدواژگان: مت آمفتامین، آموزش مدیریت هدف، توجه پایدار، حافظه آینده نگر، بازداری پاسخ
  • جواد عبدلی سلطان احمدی *، مهدی کاظم زاده بیطالی، جواد امانی ساری بگلو صفحات 227-246
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر مصرف موادمخدر از دیدگاه دانشجویان با استفاده از نقشه های شناختی فازی است.
    روش
    شرکت کنندگان این پژوهش 20 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه بودند که به پرسش نامه ای متشکل از 30 عبارت فازی پاسخ دادند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که متغیر بیکاری با درجه بیرونی 53/1، مهم ترین متغیر تاثیر گذار بر متغیرهای دیگر است. پس از آن اعتیاد اعضای خانواده با درجه بیرونی 08/1، همسالان منحرف با درجه بیرونی 70/0 در مدل می باشد. از طرف دیگر، شاخص درجه درونی نشان داد که مهم ترین متغیر تاثیرپذیر، اعتیاد با درجه درونی 03/7 می باشد که نشان می دهد این متغیر بیشترین تاثیر را از سایر عوامل موجود در نقشه پذیرفته است. دومین متغیر تاثیرپذیر، همسالان منحرف با درجه درونی آن 37/1، و سومین متغیر تاثیر پذیر نیز امید به آینده با درجه درونی 72/0 می باشد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که از نظر دانشجویان هنگامی که جوانان بیکار باشند احتمال گرایش آن ها به گروه همسالان منحرف جهت گذراندن اوقات و کسب لذت و شادی بسیار بالا می رود، در نتیجه احتمال بیشتری دارد که گرفتار مصرف مواد شوند.
    نتیجه گیری
    این یافته ها تلویحات مهمی در زمینه توجه به عوامل موثر بر سوءمصرف موادمخدر در دانشجویان و انجام اقدامات لازم به منظور پیشگیری از گرایش دانشجویان به آسیب های اجتماعی به خصوص مصرف مواد را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: سوءمصرف موادمخدر، نقشه های شناختی فازی
  • اسماعیل صدری دمیرچی *، احمدرضا کیانی چلمردی صفحات 247-263
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مشاورهرفتاری کاهش رفتارهای پرخطر بربهبود کیفیت زندگی ومهار عقاید وسوسه انگیز در افراد دارای اختلال سوءمصرف مواد می باشد.
    روش
    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی، طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه این پژوهش شامل افراد وابسته به مواد مخدر در سال 1394 در شهرستان ارومیه بوده است. نمونه پژوهش شامل 40 نفر مرد در گستره سنی 20 تا 45 سال با اختلال سوءمصرف مواد بودند که به روش نمونه گیری ملاک محور انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گروه گواه (20 نفر) قرار گرفتند. سپس برنامه مشاوره رفتاری کاهش رفتارهای پرخطر به مدت 12 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. گروه گواه در طول این مدت هیچ مداخله ای دریافت نکرد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه های عقاید وسوسه انگیز و کیفیت زندگی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که مشاوره رفتاری کاهش رفتارهای پرخطر بر افزایش کیفیت زندگی و بهبود عقاید وسوسه انگیز گروه آزمایشی تاثیر داشته است. همچنین اثربخشی این روش در پیگیری یک و نیم ماهه از ثبات نسبی برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    مشاوره رفتاری کاهش رفتارهای پرخطر شیوه اثربخش بر کنترل و درمان در افراد وابسته به موادمخدر بوده و می تواند به عنوان یک برنامه مداخله روان شناختی در مراکز درمانی مورد استفاده درمان گران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مشاوره رفتاری رفتارهای پرخطر، کیفیت زندگی، عقاید وسوسه انگیز، وابستگی به مواد
  • مریم باقری *، فرامرز سهرابی صفحات 265-280
    هدف
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی روش های ترک اعتیاد، دارودرمانی و درمان شناختی رفتاری بر میزان سازگاری خانواده های داوطلبان ترک انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش بیماران مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران در سال 1393 بود. نمونه پژوهش 30 شرکت کننده بود که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به طور گزینشی در سه گروه (10 نفر در هر گروه) قرار گرفتند و هر گروه با روش درمانی مورد نظر که شامل درمان شناختی-رفتاری و دارودرمانی بود تحت درمان قرار گرفتند، ولی گروه گواه در انتظار درمان ماندند. پیش و پس از دوازده هفته درمان، همه شرکت کنندگان با پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر (1976) مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که هر دو شیوه درمانی بر میزان سازگاری افراد موثرند و روش «شناختی- رفتاری» موثرتر از روش «دارو درمانی» است.
    نتیجه گیری
    درمان های روان شناختی درمان های موثری برای اختلالات هستند و می توانند جایگزین دارودرمانی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، دارو درمانی، سازگاری، داوطلبان ترک
  • سیده حمیده نقیبی *، ام النبی خزایی، فاطمه خزایی، یوسف رنجبر سودجانی صفحات 281-298
    هدف
    پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی گروه درمانی با رویکرد تحلیل ارتباط متقابل (TA) بر کاهش شدت اعتیاد بیماران زن تحت درمان با متادون بود.
    روش
    طرح تحقیق، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری، شامل تمامی زنان وابسته به موادمخدر بودند که درسال 1395 برای درمان به یکی از مراکز ترک اعتیاد، در شهرمشهد مراجعه نموده بودند و با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند. تعداد 40 نفر از بیماران زن تحت درمان با متادون به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند و از ابزارهای شاخص شدت اعتیاد و پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی استفاده گردید. برنامه مداخله گروه درمانی با رویکرد تحلیل ارتباط متقابل بر روی گروه آزمایش به صورت گروهی به مدت 10 جلسه 2 ساعته (در هر هفته یک جلسه) انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ابعاد شدت اعتیاد بین دو گروه، تفاوت معناداری داشت (001/0P<). همچنین تحلیل متغیرها به تفکیک بیانگر آن بود که در ابعاد وضعیت روان پزشکی، مصرف مواد و مصرف الکل تفاوت در سطح (001/0P<) معنادار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق چنین به نظر می رسد که گروه درمانی با رویکرد تحلیل ارتباط متقابل بر کاهش شدت اعتیاد بیماران زن تحت درمان با متادون، موثر است.
    کلیدواژگان: رویکرد تحلیل ارتباط متقابل، شدت اعتیاد، متادون
|
  • A. Khalili Sadr Abad, F. Sohrabi *, E. Sadipour, A. Delavar, Z. Khoshnevisan Pages 11-26
    Objective
    The present study was aimed at determining the effectiveness of the training of social-educational immunization program with the Islamic teachings approach in school student's high-risk behaviors.
    Method
    This research was carried out through a quasi-experimental and pre-test-posttest with control group research design. The statistical population of this study included the third-year students of public high schools in Yazd in the academic year of 2014-15. The research sample consisted of 36 students with high-risk behaviors. The participants were randomly divided into two experimental and control groups. High-Risk Behaviors Scale was used for data collection purposes.
    Results
    The results of this study showed that the training of social-educational immunization program based on the Islamic teachings approach can reduce the high-risk behaviors among adolescents.
    Conclusion
    The training of social-educational immunization program with the Islamic teachings approach can be used as an intervention to reduce student's high-risk behaviors.
    Keywords: social-educational immunization, Islamic teachings, high-risk behaviors, adolescents
  • Mh Javadi, A. Pilevari * Pages 27-48
    Aim: Substance abuse is recognized as a major health problem among the homeless. People who cycle in and out of homelessness tend to cycle in and out of alcohol and drug abuse. The relationship between substance abuse and homelessness requires that they are treated simultaneously and not independently. Although there is an increase in public interest concerning the homeless population, research on the issues of homelessness has been fragmented and incomplete. Research is necessary to understand substance abuse among the homeless so that prevention and intervention measures can be developed and implemented. The aim of this study was to describe a homeless population’s lived experience with substance abuse and to better understand factors that effect to substance abuse treatment among the homeless.
    Method
    This paper fulfilled by the method of grounded theory. The data were gathered through in-depth interviews with 20 men who participating in Project of rehabilitation of drug user (1393). Data from the interviews were analyzed by theoretical coding.
    Finding: Categories that emerged from the data included: experience of rejection from family and friends, traumatic experience, negative feelings and emotions, social isolation, social apathy, loss welfare –education infra-structure.
    Discussion
    Homeless population's lived experience with substance abuse show that treatment for this group is very different with addicts that they lived with family.
    Keywords: Lived experience, addiction, homelessness, social rejection
  • A. Soltaninejad *, A. Barshan, S. Dortaj Sani, Mr Anaraki, R. Saberi Pages 49-63
    Objective
    The present study aimed to compare the effectiveness of self-acceptance group therapy by Dryden method with the teachings of NA groups in addict's mental health.
    Method
    A semi-experimental research design with unequal groups was used for the conduct of this study. In group therapy section, 21 participants were voluntarily selected as the sample units and received 10 group therapy sessions with self-acceptance approach. In NA group, 27 participants were voluntarily selected as the sample units and received the teachings for six months. Mental Health Questionnaire (GHQ28) was used to collect data.
    Results
    The results showed that teachings of NA groups were more effective in addict's mental health and the reduction of physical and depression symptoms compared to self-acceptance group therapy by Dryden's approach.
    Conclusion
    In comparison to group therapy, the teachings of NA groups are more effective in the treatment of physical and depression symptoms and the improvement of mental health in addicts due to the creation of a sense of empathy and freedom of selection.
    Keywords: self-acceptance group therapy, NA, mental health, men
  • F. Makkizadeh *, A. Hazery Pages 65-84
    Objective
    With graphical mapping of a scientific field, it is facilitated to better and more accurately identify that branch of human knowledge and convert its abstract concept to a more objective concept. The aim of this study is to draw the thematic map of addiction articles.
    Method
    The present study was carried out with a scientific approach and falls within the category of applied research. The descriptors of the related articles were extracted with a search for the term «behavior, addictive» in the subject heading "mesh" of the PubMed website in the period of 2005 to 2014. The data analysis and map drawing were conducted by using Ucinet, Netdraw, and Ravar Matrix software.
    Results
    The growth of scientific production in the field of addiction has witnessed an increasing trend throughout the period of the study. Considering the centrality indices, such concepts as disorders pertaining to substance abuse, smoking, tobacco, and so on are the most frequently used topics in this field.
    Conclusion
    The use of social network analysis indices in the analysis of scientific maps is effective. The new knowledge and insight gained through the analysis of thematic maps are of great help to policy-makers in this filed to make appropriate decisions for the promotion of scholarly products.
    Keywords: thematic map, addiction, co-word analysis, social network analysis, MEDLINE database
  • Am Naemi *, T. Tajabad Pages 85-101
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of group training about drug of substance abuse complications on female high school student's attitudes with an addicted parent in Sheshtamad (Sabzevar).
    Method
    A quasi-experimental research design along with pretest-posttest and control group was used for the conduct of this study. The number of 84 female high school students with one addicted parent in Sheshtamad city in 2015 constituted the statistical population of this study. From among this population, 60 participants were selected through random sampling method and were randomly divided into control and experimental groups. The experimental group received group training program for 8 sessions and the control group received no treatment. The required data were collected through Attitude toward Addiction Questionnaire.
    Results
    The results of covariance analysis showed that group training had a significant positive effect on attitude to addiction components in female students with an addicted parent (P
    Conclusion
    Since group training of substance abuse complications led to the emergence of negative attitudes to addiction among female students with an addicted parent, it seems necessary to assign credit to these educational programs in high schools and universities.
    Keywords: group training, attitude, addiction, female students
  • Ar Rashidi, Z. Mohseni, M. Golmohammadian* Pages 103-123
    Objective
    The current study was an attempt to examine the role of family emotional atmosphere, perception of parenting styles, family communication patterns, and perceived social support in predicting the abuse of industrial psychoactive substances in students.
    Method
    The statistical population of this study included all male students in Bachelor and Master's programs in Razi university of Kermanshah in the academic year of 2014-15. The number of 400 students was selected by cluster sampling. The data collection instruments consisted of Family Emotional Atmosphere Questionnaire, Perception of Parenting Styles Scale, and Family communication Patterns and Social Support Perception. discriminant analysis in simultaneous and stepwise modes was used for data analysis.
    Results
    The results of data analysis showed that the liner combination of family emotional atmosphere, perception of parenting styles, family communication patterns and perceived social was a good predictor of the abuse of industrial psychoactive substances in students.
    Conclusion
    The findings of this study suggest the importance of family emotional atmosphere, perception of parenting styles, family communication patterns and social support perception in substance abuse.
    Keywords: Family Emotional atmosphere, perception of parenting styles, family communication patterns, social support perception, substance abuse
  • R. Khanbabaie *, Z. Morovati, M. Heidari Pages 125-152
    Objective
    The present study was an attempt to evaluate the conceptual model of the important antecedents and aftermath of addiction in the patients presenting to treatment centers in Zanjan.
    Method
    In this study, 250 addicted men constituted the participants who were selected by random sampling from the addicts presenting to treatment centers in Zanjan. The instruments used in this study were Baumrind's Parenting Style Inventory, Phillips et al.'s Social Support Appraisals (SS-A) Scale, NEO Personality Inventory, Zuckerman's Sensation Seeking Scales, World Health Organisation Quality of Life (WHOQOL) Assessment Instrument, Ryff's Psychological Well-being, and the Researcher-Constructed Substance Use Assessment Scale.The proposed model of the relationships between variables was tested using structural equation modeling.
    Results
    The proposed model was assessed using structural equation modeling. Bootstrap Test (AMOS) was used to determine the relationship between the variables. Based on the results of this study, the proposed model had an acceptable fitness. The results also showed that the antecedents (parenting styles, social support, and personality traits) have a significant impact on young adult's addiction; moreover, addiction was found to have an effect on quality of life and psychological well-being among young adults. Based on the results of structural equation modeling, the research hypotheses were confirmed.
    Conclusion
    According to the research findings, significant attention should be assigned to the development of educational and health programs as well as appropriate parenting styles in order to modify and enhance personality traits. In addition, happiness training in life can be an effective step in preventing and controlling addiction.
    Keywords: parenting styles, social support, personality traits, quality of life, psychological well-being, addiction
  • M. Haghshenas *, Mgha Lavasani, J. Fathabadi Pages 153-172
    Objective
    This study was aimed to compare the behavioral activation/inhibition system and temperament and character between addicted and non-addicted people.
    Method
    A descriptive research design along with a causal-comparative method was used for the conduct of this research. The research population consisted of all dependent and non-dependent men living in Kish Island, among whom 200 individuals were selected by convenience sampling method. The data were gathered using Cloninger's Temperament and Character Inventory and Behavioral Inhibition/Activation System. Data analysis was performed using Pearson correlation test and multivariate analysis of variance.
    Results
    The results showed that there was no significant difference between the two groups in terms of behavioral activation system, fun seeking, and reward dependence, while there was only a significant difference between the groups in Drive and inhibition system (P
    Conclusion
    Substance dependent individuals have a weaker behavioral system than non-addicted subjects. However, unlike previous studies, the drive sensitivity in non-addicted individuals was obtained higher than those addicts in this study. High levels of harm avoidance and low self-directedness affect the severity of addiction in drug dependent people. Regarding the sample large size of this study in comparison with previous studies and the homogeneity of the research sample, the conduct of similar research is needed to achieve more clear results.
    Keywords: Behavioral Activation-Inhibitory System, temperament, mood, addicted people, non-addicted people
  • H. Jebraeili *, Ar Moradi, M. Habibi Pages 173-190
    Objective
    Considering the importance of identifying the factors effective in substance use for the design of some interventions on addiction prevention and treatment, the present study aimed at examining the mediating role of emotional dysregulation in the relationship between impulsivity personality trait and consumption & multiple consumption of drugs, alcohol, and tobacco.
    Method
    The number of 352 subjects was selected through convinince sampling method from among the 18-to-60-year-old population of Tehran city and were assessed by means of UPPS-P Impulsive Behavior Scale, Difficulties in Emotion Regulation Scale, and researcher-constructed questionnaires on substance use. The data were analyzed through correlation tests and structural equation modeling (SEM) in SPSS and Mplus software.
    Results
    The results of this study showed that impulsivity dimensions and emotional dysregulation had a significant correlation with consumption & multiple consumption of drugs, alcohol, and tobacco. The proposed model had a good fitness index with the data; however, the effect of emotional dysregulation on substance use was not statistically significant. Sensation seeking (β=0.42, P
    Conclusion
    Although both impulsivity dimensions and emotional dysregulation had a significant correlation with consumption & multiple consumption of drugs, alcohol, and tobacco, when they were used in one model, the impulsivity dimensions had a stranger effect on substance use and played a more prominent role in the anticipation of substance use.
    Keywords: emotional dysregulation, impulsivity, sensation seeking, substance use, urgency
  • A. Borhani *, Ar Moradi, R. Mirany Pages 191-205
    Objective
    The current study was an attempt to investigate the effectiveness of cognitive emotion-regulation strategies in the improvement of executive functions in addicts recovered in drug information centers (DICs).
    Method
    An experimental research design along with pretest-posttest/follow-up and control group was used for the conduct of this study. The sample size of the study consisted of 24 male addicts recovered in Drug Information Centers in Karaj city who were selected by convenience sampling method and were randomly assigned to control and experimental groups. The experimental group received Gross Emotion Regulation Strategies for ten sessions, while the control group did not receive any intervention until the end of the project. Wisconsin Card Sorting Test was used for data collection and multivariate analysis of covariance analysis was used for data analysis.
    Results
    The results of this study showed that the training of cognitive emotion-regulation strategies led to the promotion of executive functions in the experimental group.
    Conclusion
    Training of cognitive emotion-regulation strategies has useful implications for the treatment and prevention of addiction relapse.
    Keywords: cognitive emotion-regulation, executive functions, addiction, harm reduction centers
  • M. Rezaee *, I. Bigdeli, Sh Makvand Hosseini Pages 207-226
    Objective
    The current research was conducted to investigating the effectiveness of Goal Management Training (GMT) in the improvement of sustained attention, prospective memory, and response inhibition in methamphetamine abusers.
    Method
    In a quasi-experimental study, 40 methamphetamine abusers who were in their early recovery period were selected through random cluster sampling method. They were then randomly assigned into two groups, goal management training plus pharmacotherapy and pharmacotherapy. In order to assess sustained attention, prospective memory and response inhibition, the researchers used Continuous Performance Test, Prospective and Retrospective Memory Questionnaire, and Stroop Color and Word Test. The data were analyzed by multivariate analysis of variance.
    Results
    The results of the data analysis revealed that there was a significant difference between the two groups in terms of all components of sustained attention and prospective memory (P
    Conclusion
    The present study showed that goal management training significantly improves sustained attention, response inhibition, and prospective memory in former methamphetamine abusers. These findings suggest the influence of neuropsychological rehabilitations on addiction treatment among methamphetamine users.
    Keywords: methamphetamine, goal management training, sustained attention, prospective memory, inhibition response
  • J. Abdoli Soltanahmadi *, M. Kazemzadehbeytali, J. Amani Saribaghlo Pages 227-246
    Objective
    This study is an attempt to examine the factors influencing drug use from the perspective of university students through fuzzy cognitive maps.
    Method
    The number of 20 Master's students in Islamic Azad University of Urmia constituted the participants of this study. They responded to a questionnaire consisting of 30 fuzzy items.
    Results
    The results of this study showed that the unemployment rate with the outer degree of 1.53 is the most effective variable in other variables. Family member's addiction with the outer degree of 1.08 and deviant peers with the outer degree of 0.70 were the next effective factors in the model. On the other hand, the inner degree index showed that addiction with the inner degree of 7.03 was the factor that was influenced to the greatest extent by the other available factors in the map. In this regard, deviant peers with the inner degree of 1.37 and hope for the future with the inner degree of 0.72 were placed in the second and third in terms of the degree of the effect they received from the other factors. The results also showed that when students are unemployed, they will be more likely to turn to deviant peers to spend leisure time and, consequently, they will be susceptible to be trapped in substance use.
    Conclusion
    These findings have important implications in regard to the assignment of attention to the factors contributing to drug abuse among students and the development of necessary measures to prevent student's tendency to social problems, especially drug use.
    Keywords: drug abuse, fuzzy cognitive maps
  • E. Sadri Damirchi *, Ar Kiani Chalmari Pages 247-263
    Objective
    The aim of this research was to investigate the effectiveness of behavioral counseling in the decrease of high-risk behaviors in the promotion of quality of life and control of craving beliefs in substance abusers.
    Method
    A quasi-experimental method along with pretest/posttest design and control group was used for the conduct of this research. The research sample consisted of 40 males in the age range 20 to 45 years with substance abuse disorder who were selected through criterion-based sampling method and were randomly assigned in two groups, i.e. experimental group (n = 20) and control group (n = 20). Then, the behavioral counseling program for reducing high-risk behaviors was administered to the experimental group for 12 sessions. The control group did not receive any intervention during this period. For data collection purposes, Craving Beliefs Questionnaire and Quality of Life Questionnaire were used.
    Results
    The results showed that behavioral counseling on the decrease of high-risk behaviors has had a significant effect on the promotion of life quality and the improvement of craving beliefs in experimental group. Moreover, the effectiveness of this method in the one-and-a-half follow-up held a relative stability.
    Conclusion
    Behavioral counseling on the reduction of high-risk behaviors is an effective method in the control and treatment of drug dependent people and can be used as a psychological intervention program in addiction treatment centers.
    Keywords: behavioral counseling, addiction, high-risk behaviors, quality of life, craving beliefs, drug dependence
  • M. Bagheri *, F. Sohrabi Pages 265-280
    Objective
    The present study was aimed at comparing the effectiveness of medicinal and cognitive-behavioral rehabilitation approaches in the adjustment rate of the families seeking rehabilitation. In this study, a quasi-experimental research design with pretest-posttest and control group was employed.
    Method
    The statistical population of this study included all the patients presenting to Tehran’s rehabilitation centers in 2014. The search sample consisted of 30 participants who were selected through purposive sampling and were selectively assigned into three 10-participant groups. The two experimental groups were treated by medicinal and cognitive-behavioral rehabilitation approaches, and the control group awaited the treatment. Twelve weeks after the intervention, all the participants were evaluated through Spanier Dyadic Adjustment Scale (1976).
    Results
    The results of the data analysis indicated that both treatment approaches were effective in the individuals’ adjustment rate (P
    Conclusion
    Psychological treatments are effective methods for treatment of disorders and can replace medicinal therapies.
    Keywords: cognitive-behavioral treatment approach, medicinal treatment approach, rehabilitation volunteers
  • H. Naghibi *, O. Khazaei, F. Khazaei, Y. Ranjbarsudejani Pages 281-298
    Objective
    The current study was an attempt to investigate the effectiveness of group therapy with transactional analysis (TA) approach in the reduction of addiction severity among female patients under methadone treatment.
    Method
    A quasi-experimental research design along with pretest-posttest and control group was used in this study. The statistical population of this research consisted of all female drug addicts presenting to one of the addiction treatment centers in Mashhad city in 2016. From among this population, a total of 40 female patients undergoing methadone treatment were selected via purposive sampling method and were randomly assigned to two experimental and control groups. Addiction Severity Index and demographic characteristics questionnaire were the instruments used in this study for data collection purposes. The group therapy intervention with transactional analysis was administered to the experimental group for 10 two-hour sessions (one session per week).
    Results
    The results of this study showed that there was a significant difference between the two groups in terms of the severity of addiction (P
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that group therapy with transactional analysis approach is effective in reducing the addictive severity in women undergoing methadone treatment.
    Keywords: transactional analysis, addiction severity, methadone