فهرست مطالب

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 42 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رسول افضلی *، حمیدرضا صرامی، حامد رحمانی، محمد رحمانی اصل صفحات 9-30
    هدف
    آگاه سازی و نشان دادن پیامدهای سوء و مخرب موادمخدر یکی از راه های موثر برای کاهش این معضل می باشد. امروزه به واسطه گسترش تکنولوژی های ارتباط جمعی و اثر بخشی آن ها، آموزش و پیشگیری از اعتیاد سهل تر شده است. رسانه ها ابزار مناسبی برای آموزش، آگاهی بخشی و جلب مشارکت عمومی برای پیشگیری از اعتیاد هستند. طی سال های گذشته، رسانه ها فعالیت گسترده ای در این زمینه داشته اند. این تحقیق در پی پاسخگویی به این پرسش بوده است که اقدامات رسانه های مختلف در حوزه کنترل و پیشگیری از اعتیاد تا چه اندازه اثربخش بوده اند.
    روش
    روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی بوده و شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات، مطالعه ی پیمایشی بود. جامعه آماری، جمعیت کل کشور است. برای نمونه گیری از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تصادفی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که میزان اثربخشی اقدامات رسانه ای ضعیف بوده است. این ضعف به ویژه در مناطقی که مصرف موادمخدر شیوع بالاتری دارد، بیشتر مشهود است. اثربخشی بیشتر و مطلوب تر رسانه ای به ترتیب مربوط به تلویزیون، سایت های اینترنتی، روزنامه و رادیو بوده است. رسانه ها در این حوزه بیشتر هدف اطلاع رسانی داشته اند و اهداف آگاهی بخشی و آموزشی کمتر مورد توجه بوده است. تمرکز رسانه ها بیشتر بر گروه های سنی جوانان، کودکان و نوجوانان بوده است.
    نتیجه گیری
    بطورکلی مردم از میزان اثربخشی اقدامات مختلف رسانه ای رضایت خیلی کمی داشته اند.
    کلیدواژگان: موادمخدر، اقدامات رسانه ای، اعتیاد، پیشگیری، ایران
  • کمال کوهی *، صغرا قلی زاده صفحات 31-51
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف مدل سازی علل تمایل دانشجویان به مصرف مواد مخدر با کاربرد نرم افزار لیزرل انجام شده است.
    روش
    این تحقیق به روش پیمایشی انجام شده است. روش نمونه گیری، طبقه ای تصادفی بوده و تعداد 220 نفر از دانشجویان دختر انتخاب و داده های لازم نیز بوسیله پرسشنامه گردآوری شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل آزمون فرضیه ها نشان می دهد که میزان تمایل دانشجویان دختر به مصرف مواد مخدر برحسب سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال والدین، رشته تحصیلی یکسان بوده و اختلاف مشاهده شده معنی داری نیست. همچنین، نتایج حاصل از بررسی مدل ساختاری نیز بیانگر این است که میزان دینداری، سرمایه اجتماعی، اختلافات خانوادگی و بیگانگی اجتماعی متغیرهایی هستند که 31 درصد از تغییرات تمایل دانشجویان دختر به مصرف مواد مخدر را تبیین می کنند. میزان دینداری و سرمایه اجتماعی تاثیر منفی و بیگانگی اجتماعی و اختلافات خانوادگی نیز تاثیر مثبت بر تمایل دانشجویان دختر به مصرف مواد مخدر داشتند.
    نتیجه گیری
    اختلافات خانوادگی و بیگانگی اجتماعی زمینه ساز افزایش تمایل دانشجویان دختر به مصرف مواد مخدر بوده و میزان سرمایه اجتماعی و میزان دینداری از افزایش گرایش دانشجویان دختر به مصرف مواد پیشگیری می کند.
    کلیدواژگان: تمایل به مواد مخدر، اختلافات خانوادگی، بیگانگی اجتماعی، سرمایه اجتماعی، دینداری
  • بهروز اسلامی *، محمدعلی طالبی، ملیحه مهدی پور خراسانی، راضیه ذاکری هامانه، اعظم کاظمی صفحات 53-70
    هدف
    هدف این تحقیق ارزیابی تطبیقی میزان اثربخشی اقدامات کلینیک ها، کمپ ها و گروه های معتادین بی نام و ارائه مدلی کارآمد در کنترل و کاهش اعتیاد بود.
    روش
    به این منظور150 نفر از معتادان کلینیک ها، کمپ ها و گروه های معتادین بی نام شهر یزد (هرکدام 40 مرد و 10 زن) به روش کیفی و به شیوه مصاحبه عمیق مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هرکدام از اقدامات کلینیک ها، کمپ ها و گروه های معتادین بی نام دارای نقاط ضعف و قوتی متفاوت هستند.
    نتیجه گیری
    در درمان اعتیاد بایستی درمان خشک و درمان با متادون مورد توجه قرار گیرد و در هر دو شیوه ارتباط مستمر فرد معتاد با خانواده، لزوم مشارکت وی در فعالیت های مرکز ترک و ایجاد حس امنیت و اشتغال برای وی باید مدنظر قرار گیرد/
    کلیدواژگان: اعتیاد، کلینیک، کمپ، معتادین بی نام
  • بهزاد شالچی *، فریده تنگستانی زاده، مریم پرنیان خوی، شهرام یاقوتی آذری صفحات 71-92
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط هوش هیجانی، وضعیت اجتماعی اقتصادی و آسیب پذیری نسبت به اعتیاد با نقش واسطه ای نیازهای بنیادین روان شناختی در دانشجویان صورت گرفته است.
    روش
    در پژوهش حاضر که از نوع مطالعات همبستگی می باشد، تعداد 400 دانشجوی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شده و پرسش نامه ی شناسایی افراد در معرض خطر اعتیاد، مقیاس رگه ی فراخلقی، مقیاس رضایتمندی از نیازهای بنیادین روان شناختی و پرسش نامه ی موقعیت اجتماعی اقتصادی را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین آسیب پذیری نسبت به اعتیاد با هوش هیجانی و ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی، رابطه ی معکوس معنادار وجود دارد. مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی با داده ها برخوردار بوده است.
    نتیجه گیری
    ابعاد هوش هیجانی و موقعیت اجتماعی اقتصادی به واسطه ی تسهیل ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی قادر به تبیین اعتیادپذیری دانشجویان می باشند و توجه به این امر می تواند پیشنهادهایی در راستای پیشگیری و مداخله در حوزه اعتیاد داشته باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، وضعیت اجتماعی، اقتصادی، آسیب پذیری نسبت به اعتیاد، نیازهای بنیادین روان شناختی، دانشجویان
  • جواد هاشمی، بهنام بهشتی، جابر علیزاده* صفحات 93-110
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی هیپنوتیزم درمانی بر پیشگیری از عود، کاهش تکانشگری و ولع در افراد ترک کننده مواد محرک صورت گرفت.
    روش
    در یک طرح نیمه آزمایشی گروهی 40 نفری با تشخیص وابستگی به مواد محرک که مرحله سم زدایی را به پایان رسانده بودند و گروه گواه که به مراکز ترک اعتیاد مراجعه کرده بودند به صورت نمونه گیری در دسترس در دو گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند. گروه آزمایشی 5 جلسه 45 دقیقه ای به صورت گروهی تحت آموزش هیپنوتراپی قرار گرفتند. افراد از طریق آزمایش مرفین، مقیاس تکانشگری ارنست بارت و مقیاس ولع مصرف مواد قبل از شروع درمان و پس از پایان درمان گروهی مورد ارزیابی قرار گرفتند.گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکرد و در انتظار درمان بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش هیپنوتراپی در پیشگیری از عود، کاهش تکانشگری و ولع مصرف مواد موثر بود.
    نتیجه گیری
    آموزش هیپنوتراپی را می توان به عنوان درمان جایگزین در کنار سایر مداخلات روان شناختی در درمان وابستگی به مواد محرک مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: هیپنوتیزم درمانی، عود، تکانشگری، مواد محرک
  • مهرداد حامدنیا *، لیلی پناغی، مجتبی حبیبی، ایرج مختارنیا صفحات 111-124
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تدوین و برازش مدل علی تاثیر دلبستگی اضطرابی و اجتنابی به والدین بر گرایش به مصرف مواد مخدر با نقش میانجی نگرش به مواد بود.
    روش
    طرح پژوهش از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری شامل دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی تهران بود. نمونه ای شامل 253 دانشجو با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسش نامه های آمادگی به اعتیاد زرگر، تجارب روابط نزدیک و نگرش به موادمخدر پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل مسیر نشان داد که دلبستگی اضطرابی و اجتنابی به والدین دارای رابطه مثبت معنادار با نگرش به مواد و آمادگی به اعتیاد بود. همچنین دلبستگی اضطرابی و اجتنابی به والدین با واسطه نگرش به مواد، رابطه مثبت معناداری با آمادگی به اعتیاد داشتند.
    نتیجه گیری
    در مجموع نگرش به مواد، می تواند به عنوان متغیر واسطه ای، میان دلبستگی و آمادگی به اعتیاد در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: دلبستگی، نگرش به مواد، آمادگی به اعتیاد
  • فریبا داودی *، مهناز مهرابی زاده هنرمند، سید اسماعیل هاشمی صفحات 125-140
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه علی سبک های والدگری و سبک دلبستگی ناایمن با آمادگی به اعتیاد، از طریق میانجی گری ویژگی های شخصیتی و سبک های هویت در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز بود.
    روش
    این پژوهش از نوع همبستگی بود و شرکت کنندگان 178 نفر از دانشجویان بودند که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس ایرانی آمادگی اعتیاد، مقیاس سبک های والدگری (سهل گیرانه و مستبدانه)، مقیاس سبک دلبستگی ناایمن (دوسوگرا / اضطرابی و اجتنابی)، پرسش نامه ویژگی های شخصیتی نئو- فرم کوتاه (روان رنجورخویی و باز بودن نسبت به تجربه) و مقیاس سبک های هویت (هویت سردرگم و زودرس) بود.
    یافته ها
    ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت. جهت آزمون روابط غیرمستقیم از روش بوت استراپ (نرم افزار AMOS- 21) استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی برازش قابل قبولی با داده ها دارد. ضرایب مسیر مستقیم (حاصل از تحلیل مسیر) و غیر مستقیم (حاصل از روش بوت استراپ) نشان دادند که سبک های والدگری سهل گیرانه و مستبدانه و سبک دلبستگی ناایمن به طور مستقیم و به طور غیر مستقیم از طریق ویژگی های شخصیتی روان رنجورخویی و بازبودن نسبت به تجربه و سبک های هویت زودرس و سردرگم روی آمادگی اعتیاد تاثیر دارند.
    بحث و نتیجه گیری
    برای مهار و درمان اعتیاد باید هم به متغیرهای نزدیک مانند ویژگی های شخصیتی و هم متغیرهای دور مانند سبک های هویت و سبک های والدگری توجه کرد.
    کلیدواژگان: آمادگی به اعتیاد، سبک های والدگری، سبک دلبستگی ناایمن، ویژگی های شخصیتی، سبک های هویت
  • امیر مغنی باشی منصوریه *، منصور فتحی، فرید براتی سده، ایوب اسلامیان صفحات 141-160
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثربخشی مداخلات درمان اجباری معتادان بوده است.
    روش
    این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی بود و با توجه به روش اجرا، مطالعه مرور سیستماتیک یا مرور نظام مند تلقی می شود. جامعه آماری این مطالعه تمام مقالات، پژوهش ها، طرح ها و گزارش های تحقیقاتی به زبان فارسی و انگلیسی در خصوص ارزیابی و نتایج درمان اجباری معتادان در دوره زمانی 2000 تا 2015 بود (به شرط چاپ در مجلات معتبر).
    یافته ها
    پس از مرور مقالات در پایگاه های اطلاعاتی، تعداد 11 مقاله که معیارهای ورود را دارا بودند وارد مطالعه شدند. میزان 5/54 درصد مقالات مربوط به کشور آمریکا بودند. تحقیقات نشان دادند که بیماران تحت درمان اجباری شرایط نامناسب تری داشته اند. تعداد اندکی از پژوهش ها بهبود وضعیت سلامت جسمی و روانی و در کل سلامت عمومی را در درمان اجباری گزارش داده اند.
    نتیجه گیری
    پژوهش های مورد بررسی قرار گرفته حاکی از آن است که درمان داوطلبانه خروجی بهتری نسبت به درمان اجباری داشته هرچند که برای تصمیم گیری قابل اتکا پیشنهاد می شود تحقیقات بیشتری با روش تحقیق مناسب انجام شود.
    کلیدواژگان: درمان اجباری، مرور سیستماتیک، معتادان
  • لطیفه شمس الدینی، افسانه توحیدی*، قاسم عسکری زاده صفحات 161-180
    هدف
    هدف پژوهش حاضرتعیین برازش مدل روابط علی سبک های دلبستگی، احساس تنهایی، و عزت نفس با آمادگی به اعتیاد بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. از بین تمام دانشجویان دانشگاه های شهر کرمان 596 دانشجو به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند و مقیاس های سبک های دلبستگی هازان و شیور، نسخه کوتاه شده مقیاس احساس تنهایی اجتماعی و عاطفی بزرگسالان دیتوماسو، برانن و بست، عزت نفس روزنبرگ، و پرسش نامه آمادگی به اعتیاد زرگر را پاسخ دادند. به منظور بررسی مدل از روش تحلیل مسیر در نرم افزار AMOS استفاده شد.
    یافته ها
    مدل به دست آمده از شاخص های برازندگی مناسبی برخوردار بود. از میان متغیرها، سبک دلبستگی دوسوگرا اثر مستقیم و معناداری برآمادگی به اعتیاد داشت ولی از طریق متغیر عزت نفس آمادگی به اعتیاد رابطه معکوس و معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    از سبک های دلبستگی فقط سبک دلبستگی دوسوگرا هم مستقیم و هم غیرمستقیم به واسطه احساس تنهایی و عزت نفس پیش بینی کننده آمادگی به اعتیاد بود.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، عزت نفس، احساس تنهایی، آمادگی به اعتیاد
  • مهدی قدرتی میرکوهی *، ناهید بالداران، قاسم عبداللهی بقرآبادی صفحات 181-196
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی انعطاف پذیری شناختی براساس فرانگرانی، اضطراب، مدت و میزان مصرف متادون در مردان تحت درمان با متادون انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مردان وابسته به مواد، تحت درمان با متادون شهر قزوین در سال 1395 بود که تعداد 254 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های فرانگرانی آدریان ولز (2005)، اضطراب بک (1988) و انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج رگرسیون چند متغیری به شیوه گام به گام نشان داد که فرانگرانی و اضطراب، انعطاف پذیری شناختی مردان تحت درمان با متادون را پیش بینی می کند (05/0p≤). همچنین مدت و میزان مصرف متادون، انعطاف پذیری شناختی را در مردان مصرف کننده متادون پیش بینی نمی کند (05/0p>).
    نتیجه گیری
    بنابراین نتیجه گرفته می شود فرانگرانی و اضطراب، انعطاف پذیری شناختی مردان تحت درمان با متادون را پیش بینی می کند و میان آن ها همبستگی منفی و معنادار وجود دارد. بدین صورت که فرانگرانی و اضطراب بالا منجر به انعطاف پذیری شناختی پایین می شود. بنابراین، توجه به مولفه های فراشناختی برای رسیدن به انعطاف پذیری شناختی بالا و استفاده از رویکرد فراشناخت درمانی در مشاوره به افراد تحت درمان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: درمان نگهدارنده با متادون، اضطراب، فرانگرانی، انعطاف پذیری شناختی
  • فرزانه میکائیلی منیع، علی عیسی زادگان، نورالله خلیل زاده* صفحات 197-212
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه مشکلات تنظیم هیجانی و عواطف منفی با ولع مصرف با توجه به میانجی گری افسردگی بود.
    روش
    روش پژوهش مطالعه حاضر همبستگی از نوع مطالعات ساختاری بود. جامعه آماری شامل معتادان بستری در مراکز ترک اعتیاد استان آذربایجان غربی بود که در 6ماهه دوم 1394در مراکز بستری شده بودند (N=526). نمونه مورد مطالعه 216 نفر از افراد مذکور با استفاده از نمونه گیری دردسترس از جامعه انتخاب شدند و به پرسش نامه های سیستم های مغزی رفتاری، عاطفه منفی پاناس، مشکلات تنظیم هیجان، افسردگی بک و ولع مصرف پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل روابط ساختاری نشان داد که ضرایب استاندارد مسیر مشکلات تنظیم هیجان به ولع مصرف (0/62 =β)؛ مسیر مشکلات تنظیم هیجان به افسردگی (0/35 =β)؛ مسیر عواطف منفی با ولع مصرف(0/59 =β)؛ مسیر عواطف منفی به افسردگی (0/41=β) و مسیر افسردگی به ولع مصرف (0/43 =β) در سطح آماری معنا دار بود؛ و همچنین حدپایین و حد بالای مسیرهای غیرمستقیم مشکلات تنظیم هیجان و عاطفه منفی به ولع مصرف از طریق افسردگی صفر را در بر نگرفت و این حاکی از معنا دار بودن این مسیرهای غیر مستقیم است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه یکی از مشکلات اساسی جامعه اعتیاد است واین معضل بیشتر افراد فعال جامعه را درگیر خود کرده، و افسردگی و کنترل هیجانات نقش اساسی در این مشکل دارد؛ پیشنهاد می شود خانواده ها و دستگاه های دولتی در پیشگیری از اختلالات رفتاری فعال تر عمل کنند و از مراکز مشاوره جهت درمان و آموزش مهارت های زندگی بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: سیستم های مغزی، رفتاری، عاطفه منفی، افسردگی، مشکلات تنظیم هیجانی، ولع مصرف
  • فرامرز سهرابی*، محبوبه ناطقی صفحات 213-228
    هدف
    اعتیاد به موادمخدر به عنوان یک پدیده در هر کشوری اعم از توسعه یافته یا درحال توسعه رخ می دهد که به جهت پیامدهای حاصل از آن، این پدیده در مقوله آسیب های اجتماعی قرار داده می شود که خود زمینه ساز بسیاری از آسیب های دیگر است. پژوهش حاضر باهدف سنجش اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر افکار خودکشی و تکانشگری در نوجوانان انجام شد.
    روش
    جامعه پژوهش حاضر شامل مراجعه کنندگان به کمپ های ترک اعتیاد شهرستان تهران بود. جهت انتخاب نمونه با استفاده از روش غیر احتمالی در دسترس، 30 نفر انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. پرسش نامه های تکانشگری و افکار خودکشی مورد استفاده قرار گرفت. درمان شناختی رفتاری برای افراد گروه آزمایش اعمال شد اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. پس آزمون نیز برای هر دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان شناختی رفتاری، تکانشگری و افکار خودکشی نوجوانان دارای اعتیاد را به طور معنا داری کاهش می دهد.
    نتیجه گیری
    از این نوع درمان برای بهبود معتادان می توان بهره برد.
    کلیدواژگان: افکار خودکشی، اعتیاد، تکانشگری، درمان شناختی رفتاری
  • معصومه اسماعیلی شهنا *، بهزاد شالچی، عزت الله احمدی صفحات 229-248
    هدف
    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش دشواری در تنظیم هیجان به عنوان متغیر میانجی در تبیین رابطه کارکرد خانواده و ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی با اعتیادپذیری انجام شده است.
    روش
    تعداد 452 نفر از دانشجویان (207 پسر و 245 دختر) دانشگاه های تبریز با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده و پرسش نامه های شناسایی افراد در معرض خطر اعتیاد، مقیاس سنجش کارکرد خانواده، دشواری در تنظیم هیجان و ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی با داده ها برخوردار بوده و می توان از دشواری در تنظیم هیجان به عنوان متغیر میانجی در ارتباط کارکرد خانواده و ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی به منظور تبیین اعتیادپذیری استفاده کرد.
    نتیجه گیری
    دشواری در تنظیم هیجان به عنوان متغیر میانجی در ارتباط کارکرد خانواده و ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی قادر به تبیین اعتیادپذیری می باشند و توجه به این امر می تواند پیشنهادهایی برای پیشگیری و مداخله در حوزه اعتیاد داشته باشد.
    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، دشواری در تنظیم هیجان، ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی، اعتیادپذیری، نقش واسطه ای
  • فرشید علی پور *، جعفر حسنی، صابر سعیدپور، الهه بداقی صفحات 249-268
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تهیه نسخه فارسی ابزار سنجش هم وابستگی و بررسی اعتبار و روایی آن بود.
    روش ها
    نسخه فارسی ابزار سنجش هم وابستگی با استفاده از تکنیک ترجمه مضاعف تدوین و بر روی 430 نفر (119 نفر مرد و 311 نفر زن) از دانشجویان دانشگاه خوارزمی تهران اجرا شد. اعتبار نسخه فارسی ابزار سنجش هم وابستگی بر اساس روش های همسانی درونی، همبستگی های مجموعه ماده و بازآزمایی موردبررسی قرار گرفت. علاوه بر این، به منظور بررسی روایی، از روش های تحلیل عاملی، همبستگی بین خرده مقیاس ها و روایی ملاکی استفاده شد.
    یافته ها
    دامنه آلفای کرونباخ (0/54 تا 0/88) نشان داد که نسخه فارسی ابزار سنجش هم وابستگی و خرده مقیاس های آن از همسانی درونی مطلوبی برخوردار است. همچنین، نمره های ماده و نمره های کلی خرده مقیاس ها، همبستگی معناداری با یکدیگر داشتند. ارزش ضرایب بازآزمایی (0/82 تا 0/88) بیانگر ثبات مقیاس بود. تحلیل عاملی تاییدی از الگوی 5 عاملی ابزار سنجش هم وابستگی حمایت کرد. در نهایت، وجود الگوهای خاص ضرایب همبستگی بین خرده مقیاس های نسخه فارسی ابزار سنجش هم وابستگی با سیستم های مغزی رفتاری و سبک های دل بستگی، حاکی از روایی ملاکی خوب مقیاس بود.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی ابزار سنجش هم وابستگی، خصوصیات روان سنجی رضایت بخشی در جامعه ایران دارد و در موقعیت های مختلف بالینی و پژوهشی قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: هم وابستگی، نسخه فارسی ابزار سنجش هم وابستگی، تحلیل عاملی، اعتبار، روایی
  • کریم سواری *، شهرزاد شانچی صفحات 269-280
    هدف
    در تحقیق حاضر اثربخشی آموزش مهارت های خودآگاهی هیجانی بر افزایش کنترل تکانه و کاهش استعداد گرایش به مصرف موادمخدر مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    روش تحقیق شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه آموزش و پرورش ناحیه چهار اهواز، جامعه آماری تحقیق را تشکیل داده، که 50 نفر از آنان (25 نفرگروه آزمایشی و 25 نفر گروه گواه) به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. گروه آزمایش در معرض 11 جلسه آموزشی مهارت های خودآگاهی هیجانی قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از خرده مقیاس کنترل تکانه هوش هیجانی بارآن (1997) و آزمون استعداد گرایش به اعتیاد زرگر (1385) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش مهارت خودآگاهی هیجانی در گروه آزمایش باعث افزایش کنترل تکانه و کاهش استعداد گرایش به مصرف موادمخدر در آنان شد.
    نتیجه گیری
    برای ارتقاء رفتارهای پیشگیری از سوء مصرف موادمخدر، آموزش مهارت های خودآگاهی هیجانی ضروری است.
    کلیدواژگان: خودآگاهی هیجانی، کنترل تکانه، گرایش به مصرف موادمخدر
|
  • Rasool Afzali*, Hr Sarami, H. Rahmani, M. Rahmani Asl Pages 9-30
    Objective
    Informing and demonstrating the harmful and negative consequences of narcotics is an effective way to reduce this problem. Today, the education and prevention of addiction have become easier due to the development of mass communication technologies and their effectiveness. Media is a suitable tool for education, awareness raising, and public participation in preventing addiction. Over the past years, the media have become widespread in this regard. The current study sought to answer the question of how effective the various media actions in the field of control and prevention of addiction have been.
    Method
    The research method in this paper was descriptive-analytic and the method of data collection was of a survey type. The statistical population of this study included the total population of the country. A multi-stage cluster sampling was used for sampling.
    Results
    The results of this research showed that the effectiveness of media actions has been weak. This weakness is more evident in areas where drug use is more prevalent. The higher effectiveness and efficiency of the media belonged to TV, internet sites, newspapers, and radio, respectively. The media in this area were more targeted at informing purposes, while educational and training goals were less important. The focus of the media has been on youth age groups, children, and adolescents.
    Conclusion
    Generally, people held very little satisfaction with the effectiveness of various media actions.
    Keywords: narcotic drugs, media actions, addiction, prevention, Iran
  • Kamal Koohi*, Sogra Ghlizadeh Pages 31-51
    Objective
    This study was conducted with the aim of modeling the causes of student's tendency to drugs use by means of LLISREL software.
    Method
    This study was carried out as a survey research wherein the number of 220 female students was selected as the participants through stratified random sampling method. The required data were collected through questionnaire.
    Results
    The hypothesis testing results show that the female student's desire for drug use was the same based on education level, parental employment status, and academic discipline; and the observed difference was not significant. In addition, the results of the structural model indicate that religiosity, social capital, family disputes, and social alienation can explain nearly 31% of the variations of female student's desire for drug use. Religiosity and social capital had a negative impact but social alienation and family disputes had a positive effect on female student's desire for drug use.
    Conclusion
    Family disputes and social alienation provide the grounds for the increased desire female students for drug use while social capital and religiosity prevent the increased desire of female students for drug use.
    Keywords: tendency to drug use, family disputes, social alienation, social capital, religiosity
  • B. Eslami*, Ma Talebi, M. Mahdiopour Khorasani, H. Zakeri Hamaneh, A. Kazemi Pages 53-70
    Objective
    The current study was an attempt to conduct a comparative evaluation of the success of the actions and measures taken by clinics, camps, and NA groups, and also to develop an efficient model for the prevention and reduction of drug addiction.
    Method
    For this purpose, 150 addicted people (40 men and 10 women) from clinics, camps, and NA groups were qualitatively studied using in-depth interviews.
    Results
    The findings of the present study showed that all the activities of clinics, camps, and NA groups have some strengths and weaknesses.
    Conclusion
    As a result, both dry and methadone treatments should be considered in addiction treatment. In both treatment methods, the continuous relations of addicts with their family requires their participation in activities of the rehabilitation center, and the creation of a sense of security, and employment.
    Keywords: addiction, clinic, camp, NA, model
  • B. Shalchi*, F. Tangestanizadeh, M. Parnian Khoy, Sh Yaghouti Azari Pages 71-92
    Objective
    The present study aimed to investigate the relationship of emotional intelligence and socioeconomic status with vulnerability to addiction with the mediating role of basic psychological needs among university students.
    Method
    In this study, which falls within the category of correlational studies, 400 students from Azarbaijan Shahid Madani University were selected using cluster sampling method. Then, they answered Identifying People in Risk of Addiction Questionnaire, Trait Meta-Mood Scale (TMMS), Basic Psychological Needs Scale, and Socioeconomic Status Questionnaire.
    Results
    The results showed that vulnerability to addiction had a significant negative correlation with emotional intelligence and the satisfaction of basic psychological needs. The proposed model had a good fit with the data.
    Conclusion
    The dimensions of emotional intelligence and socioeconomic status can explain vulnerability to addiction in university students because of their facilitative role in the satisfaction of basic psychological needs and, thereby, attention to this matter can lead to the proposal of some recommendations for addiction prevention and treatment.
    Keywords: emotional intelligence, socioeconomic status, vulnerability to addiction, basic psychological needs, university students
  • J. Hashemi, B. Beheshti, J. Alizadeh* Pages 93-110
    Objective
    The aim of this study was to determine the effectiveness of hypnosis therapy in relapse prevention, reduction of impulsivity, and decline of craving in treated stimulant users.
    Method
    In a semi-experimental design, a 40-patient group diagnosed by drug dependence was selected via convenience sampling method. They had undergone the detoxification stage and referred to addiction treatment centers. Then, they were randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group received five 45-minute sessions of group hypnotherapy. The participants were evaluated through morphine test, Barratt Impulsivity Scale, and Drug Craving Scale before and after the end of group therapy. The control group did not receive any training and just awaited treatment.
    Results
    The results showed that hypnotherapy training was effective in relapse prevention, reduction of impulsivity, and reduction of craving for drugs.
    Conclusion
    Hypnotherapy training can be used as an alternative treatment along with other psychological interventions in the treatment of drug dependence.
    Keywords: hypnotherapy, relapse, impulsivity, stimulants
  • M. Hamednia*, L. Panaghi, M. Habibi, I. Mokhtonnia Pages 111-124
    Objective
    This study aimed at investigating the impact of anxious and avoidant attachment styles on addiction potential.
    Method
    This was a correlational study. The population of this study included all Shahid Beheshti University students in Tehran where a 253-student sample was selected by convenience sampling method. In so doing, 253 students were selected through convenient sampling. The participants responded to Zargar's Addiction Potential Questionnaire, Experiences in Close Relationships Scale, and Drug Attitude Scale.
    Results
    The results of path analysis indicated that parental avoidance and anxiety attachment styles had a significant positive relationship with attitude to drugs and addiction potential.
    Conclusion
    In general, drug attitude can act as a mediator between attachment and addiction potential.
    Keywords: attachment, drug use attitude, addiction potential
  • F. Davoodi*, M. Mehrabizadeh Honarmand, E. Hashemi Pages 125-140
    Objective
    The aim of this study was to investigate the causal relationship of parenting styles and insecure attachment style with addiction potential under the mediating role of personality traits and identity styles in students of Shahid Chamran University.
    Method
    This was a correlational study where 178 participants were selected by multistage random sampling method. Iranian addiction potential scale, Parenting Styles Scale, Insecure Attachment Style Scale (ambivalent/anxiety and avoidance), NEO Personality Inventory (neuroticism and openness to experience), and Identity Style Scale (diffusion and premature identity) constituted the data collection tools in this study.
    Results
    The proposed model was tested using path analysis. To test the indirect correlates, Bootstrap test was used. The results indicated that the proposed model was well fitted with the data. Specifically, the results showed that permissive and authoritarian parenting styles and insecure attachment style had a significant direct effect and an indirect effect through neuroticism, openness, diffusion identity, and premature identity on addiction potential.
    Conclusion
    It was concluded that both proximal factors (personality traits) and distal factors (identity and parenting styles) should be considered for the control and treatment of addiction.
    Keywords: addiction potential, parenting styles, insecure attachment style, personality traits, identity styles
  • A. Moghanibashi-Mansourieh*, M. Fathi, F. Barati Sedeh, A. Eslamian Pages 141-160
    Objective
    The present research aimed at investigating the efficiency of interventions of compulsory addiction treatment.
    Method
    The present study is descriptive and is considered as a systematic review or structured review based on its methodology. The statistical population of the study covers all research papers, studies, projects, and reports in Persian and English with regard to the evaluation and findings of compulsory treatment among substance abusers published from 2000 to 2015.
    Results
    After reviewing the studies in databases, the number of eleven papers meeting the inclusive criteria was selected, 54.5% of which were from the U.S.A. These pieces of research indicated that the clients under compulsory treatment experienced more inappropriate conditions. A few of the studies reported that compulsory treatment improved physical and mental health and overall general health of the clients.
    Conclusion
    The studies under review indicated that voluntary treatment had a better outcome than compulsory treatment, although it is recommended that more research be conducted with more appropriate methodologies for reliable decision-making.
    Keywords: compulsory treatment, systematic review, addicts
  • L. Shamsodini, A. Towhidi*, Gh Askarizadeh Pages 161-180
    Objective
    The aim of the present research was to determine the fitness of the model of causal relationships of attachment styles, loneliness, and self-esteem with addiction potential.
    Method
    The current research was a descriptive-correlational one. From among all universities in the city of Kerman, 596 students were selected via multistage cluster sampling method; and responded to Hazan and Shaver’s Adult Attachment Scale (AAS); DiTommaso, Brannen, and Best’s Social and Emotional Loneliness Scale for Adults (short form); Rosenberg’s Self-Esteem Scale; and Zargar’s Iranian Addiction Potential Scale (IAPS). Path analysis through AMOS software was used to evaluate the model.
    Results
    The attained model enjoyed proper fit indexes. From among the variables, ambivalent attachment style has a direct and significant effect on addiction potential; however, it had a reverse and significant relationship through the mediation role of self-esteem.
    Conclusion
    from among attachment styles, only ambivalent attachment style has both a direct and an indirect relationship with addiction potential under the mediating role of loneliness and self-esteem.
    Keywords: attachment styles, loneliness, self-esteem, addiction potential
  • M. Ghodrati Mirkoohi*, N. Baldaran, Gh Abdollahi Pages 181-196
    Objective
    The aim of this study was to predict cognitive flexibility based on meta-­worry, anxiety, duration and dose of methadone use.
    Method
    The current research was a descriptive-correlational one. The statistical population of this study included all male drug-dependents who were under methadone treatment in Qazvin in 2016. From among this population, 254 participants were selected via purposive sampling method and completed Wells's Meta-Worry Questionnaire (2005), Beck Anxiety Inventory (1988), and Dennis and Vander Wal's Cognitive Flexibility Inventory (2010).
    Results
    The results of step-wise multivariate regression method showed that meta-­worry and anxiety significantly predicted cognitive flexibility in men under methadone treatment (p 0/05).
    Conclusion
    It can be concluded that meta-worry and anxiety have a negative significant correlation with cognitive flexibility. In this way, the high levels of meta-worry anxiety lead to low cognitive flexibility. Therefore, it is necessary to focus on metacognitive components for achieving high cognitive flexibility; in addition drug addicts under methadone maintenance treatment are recommended to use metacognitive therapy.
    Keywords: methadone maintenance treatment, anxiety, meta-­worry, cognitive flexibility
  • F. Mikaeli Mani, A. Issazadegan, Nourollah Khalilzadeh* Pages 197-212
    Objective
    The present study aimed at investigating the relationship of emotional regulation and negative affect with craving for drug use with the mediating role of depression.
    Method
    This study was a correlational and structural research. The statistical population of this study included all the addicts hospitalized in addiction treatment centers in West Azerbaijan Province who had been admitted to the centers during the second six months of 2012 (N = 526). The number of 216 participants was selected using convenience sampling method from the population and responded to the questionnaires of Behavioural Brain System, Negative Affectivity of PANAS, Emotional Regulation Difficulties, Beck Depression Scale, and Drug Craving Scale.
    Results
    The results of structural correlation analysis showed that the standard coefficients of the paths of emotional regulation difficulties to craving (β = 0.62); emotional regulation difficulties to depression (β = 0.35); the path of negative affects to craving (β = 0.59); the path of negative affects to depression (β = 0.41); and the path of depression to craving (β = 0.43) were statistically significant. In addition, the lower and upper limits of indirect pathways did not entail emotional regulation difficulties and negative affects to craving through zero depression, which indicates the significance of these indirect paths.
    Conclusion
    One of the main problems of the society is addiction and this problem has mostly involved the active people of the society; on the other hand, depression and emotional control play an important role in this problem. Hence; it is suggested that families and governmental agencies act more effectively in the prevention of behavioral disorders and that counseling centers be used for the treatment and training of life skills.
    Keywords: behavioral-brain systems, negative affect, depression, emotional regulation difficulties, craving
  • F. Sohrabi*, M. Nateghi Pages 213-228
    Objective
    Drug addiction is a phenomenon that occurs in any country, whether developed or developing, which is categorized in the group of social ills because of its consequence. This provides the grounds for other harms. The current study was an attempt to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy in suicidal thoughts and impulsivity in adolescents.
    Method
    The population of the present study included the addicted adolescents who had attended rehab camps in Tehran. The number of 30 participants was selected using convenience non-probabilistic sampling method. Then, the participants were randomly assigned to two experimental and control groups. The questionnaires pertaining to impulsiveness and suicidal thoughts were used for data collection purposes. Cognitive-behavioral therapy was offered to the experimental group, but the control group received no intervention. The posttest was also administered to both groups.
    Results
    The results showed that cognitive-behavioral therapy could significantly reduce impulsivity and suicidal thoughts in addicted adolescents.
    Conclusion
    This type of treatment can be used to treat addicts.
    Keywords: suicidal thoughts, addiction, impulsivity, cognitive-behavioral therapy
  • M. Esmaeli Shahna*, B. Shalchi, E. Ahmadi Pages 229-248
    Objective
    This study aimed at investigating on the role of emotion regulation difficulties as a mediator in the relationship of family function and satisfaction of basic psychological needs with addictibility.
    Method
    The number of 452 students (245 girls and 207 boys) from the universities in Tabriz was selected through multistage cluster sampling. Then, they filled out Addiction Susceptibility Questionnaire, Family Assessment Device, Difficulties in Emotion Regulation Scale, and Basic Psychological Need Satisfaction Scale.
    Results
    The results of this study showed the proposed model has a desired goodness of fit with the data and it possible to use emotion regulation difficulties as a mediator in the relationship of family function and the satisfaction of basic psychological needs with addictibility.
    Conclusion
    Emotion regulation difficulties as a mediator in the relationship of family function and the satisfaction of basic psychological needs can explain addiction susceptibility and, thereby, the assignment of attention to this matter can lead to the proposal of some recommendations for addiction prevention and treatment.
    Keywords: family function, difficulties in emotional regulation, satisfaction of basic, psychological needs, addictibility, mediating role
  • F. Alipour*, J. Hassani, S. Saeedpour, E. Bodaghi Pages 249-268
    Objective
    The purpose of the present study was to develop the Persian version of Codependency Inventory and assess its reliability and validity.
    Method
    The Persian version of the Co-dependency Inventory was developed using double translation technique and was administered to 430 students (119 males and 311 females) from Kharazmi University of Tehran. The reliability of the Persian version of the Co-dependency Inventory was examined based on internal consistency methods, correlational methods, and test-retest method. In addition, factor analysis, the correlation between sub-scales, and criterion validity were used to assess the scale validity.
    Results
    The Cronbach's alpha range of 0.54 to 0.88 showed that the Persian version of the Co-dependency Inventory and its subscales have a desirable internal consistency. Similarly, the item scores and total scores of the sub-scales had a significant correlation with each other. The value of the test-retest coefficients (0.82-0.88) indicated the stability of the scale. The confirmatory factor analysis supported the 5-factor model of the Co-dependency Inventory. Finally, the existence of specific patterns of correlation coefficients between the subscales of the Persian version and behavioral brain systems and attachment styles indicated the good criterion validity of the scale.
    Conclusion
    The Persian version of Codependency Inventory has desired psychometric features in the Iranian community and can be used in different clinical and research situations.
    Keywords: co-dependency, Persian version of Codependency Inventory, factor analysis, validity, reliability
  • K. Sevari*, Sh Shnachi Pages 269-280
    Objective
    In the present study, the effectiveness of emotional self-aware­ness skills training in increasing impulse control and decreasing tendency to drug use was investigated.
    Method
    In this quasi-experimental study with pre-test post-test/control group, all the male students in third grade high school in district 3 of Ahvaz constituted the population of the study. Among the population, fifty participants were selected via simple random sampling method and were divided into two groups (experimental and control). Only the experimental group was exposed to eleven training sessions of emotional self-aware­ness. For data collection purposes, Bar-on's Impulse Control Subscale and Zargar's Addiction Potential test were used.
    Results
    The results showed that emotional self- aware­ness skills training in the experimental group led to the increase of impulse control and the decrease of addiction potential.
    Conclusion
    Emotional self- aware­ness skills training is necessary to promote prevention of abusive behaviors of narcotics.
    Keywords: emotional self-aware­ness skills, impulse control, addiction potential