فهرست مطالب

اعتیاد پژوهی - پیاپی 49 (زمستان 1397)

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 49 (زمستان 1397)

  • ویژه نامه 2
  • تاریخ انتشار: 1397/12/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ابوالفضل پورمنافی*، ابراهیم قربانی صفحات 9-22
    هدف
    جذابیت و گسترش فضای مجازی در بین اقشار جامعه و کارکردهای این بستر در ارتکاب جرائم مربوط به مواد مخدر، باعث شده تا مسئولین امر به فکر استفاده از این بستر در جهت تدوین برنامه های پیشگیرانه از اعتیاد به مواد مخدر باشند. البته در حال حاضر کارکردهای این فضا یکی از عوامل موثر در گرایش به اعتیاد و مصرف مواد مخدر تلقی می شود. هدف تحقیق حاضر بررسی نقش رسانه مجازی (فضای سایبر) در پیشگیری از از اعتیاد به مواد مخدر در بین اقشار گوناگون جامعه در قالب ارائه الگویی کاربردی بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر از حیث روش از نوع توصیفی- تحلیلی و از لحاظ گردآوری اطلاعات از نوع پیمایشی بوده که با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته انجام شد. جامعه ی آماری پژوهش شامل خبرگان و سرمتخصصان پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، پلیس فتاناجا و سازمان های مرتبط با موضوع تحقیق و به تعداد 65 نفر بوده که برابر فرمول کوکران تعداد 56 نفر از جامعه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوتن نمونه انتخاب شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد 1- فضای مجازی و مسئول سازی، 2- فضای مجازی و مشارکت اجتماعی، 3- فضای مجازی و آگاه سازی، 4-فضای مجازی و تولیدات خاص و در نهایت 5- فضای مجازی و مدیریت می توانند به ترتیب نقش بسزایی در پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر داشته باشند. نتیجه گیری: نتایج تحقیق حاضر می تواند گامی مهم برای تبیین روش های پیشگیری از اعتیاد در فضای مجازی و الگویی مناسب برای طراحی برنامه های جامع پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر در فضای مجازی باشد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، پیشگیری، اعتیاد، مواد مخدر، فضای سایبر
  • فریده حمیدی*، سلیمه خیران صفحات 23-38
    هدف
    سوءمصرف مواد و وابستگی و اعتیاد به آن اختلالی پیچیده است که با علل و آثار زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی همراه است. عود مصرف مواد یکی از معضلات اصلی درمان افراد دچار سوء مصرف مواد است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخلات آموزشی پیشگیری از بازگشت برپایه ذهن آگاهی بر وسوسه، تنظیم هیجان و پرخاشگری افردا وابسته به مت آمفتامین شهرستان کاشان بود.
    روش
    طرح پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه این پژوهش شامل بیماران مرد و زن مصرف کننده مت آمفتامین مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد اقامتی کوتاه مدت، مراکز ترک اعتیاد متادون درمانی شهرستان کاشان بود. با استفاده از نمونه گیری تصادفی 30 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. پرسش نامه های دشواری های تنظیم هیجان، عقاید وسوسه انگیز، پرخاشگری آیزنک و ویلسون مورد اجرا قرار گرفتند. گروه آزمایش با استفاده از روش مداخلات آموزشی پیشگیری از بازگشت مبتنی بر ذهن آگاهی در 8 جلسه مورد آموزش قرار گرفتند. پس از اتمام مداخلات آموزشی، هر دو گروه مجددا در مرحله پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین گروه در متغیرهای وسوسه، تنظیم هیجان و پرخاشگری تفاوت وجود دارد. ضرایب اتا برای متغیر وسوسه 27/0، تنظیم هیجان 21/0، و برای پرخاشگری 53/0 می باشد.
    نتیجه گیری
    پیشگیری از بازگشت بر پایه ذهن آگاهی می تواند در کلینیک های ترک اعتیاد مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پیشگیری از بازگشت، ذهن آگاهی، وسوسه، تنظیم هیجان، پرخاشگری، مت آمفتامین
  • سهراب عبدی زرین، حسین مهدوی* صفحات 39-56
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر خودکارآمدی و تاب آوری معتادان مراجعه کننده به کمپ های ترک اعتیاد بهشهرانجام شد.
    روش
    با توجه به هدف و ماهیت تحقیق، مطالعه حاضر از نظر ساختار پژوهشی شبه آزمایشی (طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه) بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل معتادان مراجعه کننده به کمپ های ترک اعتیاد بهشهر در سال 1396 بود. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از بین جامعه آماری تعداد 30 نفر انتخاب شدند. نمونه ها به تعداد 15 نفر برای گروه آزمایش و تعداد 15 نفر برای گروه گواه به صورت تصادفی ساده جایگزین شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و مقیاس خودکارآمدی شرر (1982) بود. مداخله شامل نه جلسه درمانی بود که به وسیله درمانگر اجرا شد. هر جلسه 90 دقیقه و فاصله زمانی بین جلسات یک هفته به طول انجامید. پس از پایان جلسات گروه درمانی، هر دو گروه ارزیابی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، تفاوت معناداری در ترکیب خطی نمرات خودکارآمدی و تاب آوری با توجه به گروه وجود دارد. مجذور اتا نیز نشان داد که 64 درصد از واریانس متغیر وابسته توسط متغیر گروه بندی (آزمایش و گواه) تعیین می شود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج می توان گفت: درمان شناختی-رفتاری منجر به افزایش خودکارآمدی وتاب آوری معتادان مراجعه کننده به کمپ های ترک اعتیاد بهشهر شده است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، خودکارآمدی، تاب آوری، معتاد، بهشهر
  • امین زندی*، امیر محسنی، مجتبی حبیبی صفحات 57-70
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی درمان گروهی نقش گذاری روانی (سایکودرام) بر پیشگیری از عود در وابستگی به مواد و نشخوار ذهنی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش مراجعه کنندگان مبتلا به سوءمصرف مواد در کلینیک های ترک اعتیاد در شهر تهران بودند. گروه نمونه شامل 40 نفر مرد بود که به صورت در دسترس از مراجعان کلینیک ترک اعتیاد انتخاب شده و در دو گروه 20 نفری به عنوان گروه گواه و گروه آزمایش قرار داده شدند. به علت ریزش نمونه در مرحله پس آزمون، گروه آزمایش شامل 16 و گروه گواه شامل 18 شرکت کننده شد. مقیاس پیش بینی بازگشت و پرسش نامه نشخوار ذهنی در میان تمام شرکت کنندگان اجرا شد.
    یافته ها
    تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد، مداخله روان نمایشگری تاثیر معناداری را بر پیشگیری بازگشت و نشخوار ذهنی دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان گفت: درمان گروهی مبتنی بر سایکودرام بر پیشگیری از عود و نشخوار ذهنی موثر است.
    کلیدواژگان: سایکودرام، پیشگیری از عود مواد، نشخوار ذهنی
  • سعاده بهره بر، حسن احدی*، علیرضا آقا یوسفی صفحات 71-98
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان و مقابله درمانگری بر خلق و نگرش به مواد مخدر نوجوانان در معرض خطر سوءمصرف مواد انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های شبه آزمایشی با دو گروه آزمایش ویک گروه گواه بود. جامعه آماری در این پژوهش را دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم در جزیره کیش در سال تحصیلی 97-96 تشکیل می دادند که 577 نفر بودند. در این بین 45 نفر از دانش آموزان بر اساس ملاک ورود انتخاب، به صورت انتساب تصادفی به 3 گروه (گروه آموزش تنظیم هیجان، گروه مقابله درمانگری و گروه گواه) تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه عوامل خطرساز و حفاظت کننده مصرف الکل، سیگار و سایر مواد و پرسش نامه عاطفه مثبت و منفی می شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد برنامه های آموزش تنظیم هیجان و مقابله درمانگری بر عواطف مثبت و نگرش به مصرف مواد تاثیر مثبت داشته و این تغییرات در مرحله پیگیری پایدار بوده است. ولی این برنامه ها تاثیری بر عواطف منفی شرکت کنندگان نداشته است.
    نتیجه گیری
    جهت افزایش عاطفه مثبت و تصحیح نگرش به مصرف مواد در نوجوانان می توان از برنامه های آموزش تنظیم هیجان و مقابله درمانگری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: عاطفه مثبت، عاطفه منفی، تنظیم هیجان، مقابله درمانگری، نگرش به مصرف مواد
  • کیومرث ارجمند قجور*، مجید محمود علیلو، زینب خانجانی، عباس بخشی پور رودسری صفحات 99-122
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) در کاهش تکانشگری کلی، شناختی، حرکتی و بی برنامگی در بیماران وابسته به مت آمفتامین بود.
    روش
    در مطالعه حاضر از طرح تجربی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه ناهمزمان استفاده شد. سه نفر از بیماران مرد وابسته به مت آمفتامین که به اداره بهزیستی تکاب و مرکز ترک اعتیاد این شهرستان مراجعه کرده بودند از طریق مصاحبه تشخیصی و مصاحبه بالینی ساختاریافته و به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. از ابزارهای پژوهش مانند مصاحبه بالینی ساختاریافته، پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی، آزمایش ادرار، مقیاس تکانشگری بارت و پروتکل انفرادی ACT برای افراد سوء مصرف کننده مواد استفاده شد. نتایج به دست آمده به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (RCI)، فرمول درصد بهبودی، بهبود بالینی معنادار و سنجش عملیاتی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    داده های به دست آمده نشان دادکاهش تکانشگری کلی و خرده مقیاس های آن در بیماران از لحاظ آماری، بالینی و سنجش عملیاتی معنادار است.
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) در کاهش شدت تکانشگری کلی، شناختی، حرکتی و بی برنامگی در بیماران وابسته به مت آمفتامین موثر است.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تکانشگری، مت آمفتامین
  • حامد حجرگشت، افسانه زمانی مقدم*، رضا شعبان نژاد صفحات 123-144
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف ارائه مدل آموزش مهارت های اثربخش در پیشگیری از سوءمصرف مواد مخدردر میان مددجویان کانون های اصلاح و تربیت کشور انجام شده است. به همین منظور به بررسی مولفه های تاثیر گذار در بعد مهارتی شامل حل مسئله، برقراری ارتباط، کنترل استرس، خشم، رفتار و شناسایی شکاف بین وضع موجود و وضع مطلوب و ارائه ساز و کارهای اجرایی برای پیاده سازی مدل آموزش اثربخش در پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر و محرک پرداخته شد.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها از تحقیقات توصیفی از نوع پیمایشی است گه در آن از روش آمیخته (کیفی و کمی) استفاده شد. تعداد 22 متخصص با سابقه مربی گری و 212 نفر از شاغلین در کانون اصلاح تربیت اعضای دلفی بودند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسش نامه محقق ساخته بود. برای تعیین روایی محتوایی از قضاوت خبرگان استفاده شد. آلفای کرونباخ پرسش نامه 0/981 به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد موثرترین مولفه ها در وضعیت مطلوب در بعد مهارتی عبارت بودند از: حل مسئله مددجویان (0/92)، برقراری ارتباط (0/93)، مدیریت استرس (0/91) و رفتار (0/95).
    نتیجه گیری
    تفاوت معناداری بین وضع موجود و مطلوب در زمینه حل مسئله، برقراری ارتباط، کنترل استرس و خشم و رفتار مددجویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، نگرش، مواد مخدر و محرک، مددجویان
  • حسین جناآبادی*، شکوفه شکاری محمد صفحات 145-154
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش خوش بینی کودکی بر امنیت روانی فرزندان مقطع ابتدایی والدین معتاد در زاهدان بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل، فرزندان 7 تا 11 ساله معتادان به مصرف مواد مخدر سنتی شهرستان زاهدان بود که برای ترک اعتیاد مراجعه کرده بودند. از این تعداد، 30 نفر با ملاک های ورود انتخاب و در دو گروه گواه و آزمایش به صورت تصادفی قرار گرفتند. پرسش نامه های امنیت روانی مازلو و آزمون جهت گیری زندگی بر روی آن ها اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، آموزش خوش بینی بر ارتقای امنیت روانی فرزندان والدین معتاد موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان گفت آموزش خوش بینی موجب ایمن سازی روانی کودکان والدین وابسته به مواد می شود .
    کلیدواژگان: آموزش خوش بینی، امنیت روانی فرزندان، والدین معتاد
  • بهاره میراحمدی*، جعفر حسنی صفحات 155-172
    هدف
    تکانشگری یکی از عوامل خطرساز شخصیتی گرایش به مصرف مواد، به شمار می رود. هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت نظم جویی هیجان مبتنی بر رفتاردرمانی دیالکتیک در تکانشگری افراد مبتلا به سوءمصرف مواد بود.
    روش
    پژوهش در چارچوب طرح تجربی تک آزمودنی اجرا شد. بر اساس مصاحبه تشخیصی ساختار یافته و ملاک های ورود، از میان مردان مبتلا به اختلال سوءمصرف مواد، چهار نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و به صورت انفرادی طی ده جلسه تحت آموزش مهارت نظم جویی هیجان مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیک قرار گرفتند. از مقیاس تکانشگری بارت (2004) جهت اندازه گیری تکانشگری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش مهارت نظم جویی هیجان مبتنی بر رفتاردرمانی دیالکتیک به شرکت کنندگان موجب کاهش نمرات هر چهار نفر در تکانشگری هیجانی، زود انگیختگی حرکتی و بی برنامگی شناختی می شود. به طوری که هر چهار شرکت کننده در طی جلسات کاهش قابل ملاحظه ای در این مقیاس نسبت به خط پایه داشتند.
    نتیجه گیری
    مداخلات مبتنی بر کاهش تکانشگری نظیر آموزش راهبردهای نظم جویی هیجان می تواند نقش محوری در درمان و پیشگیری از سوءمصرف مواد داشته باشد.
    کلیدواژگان: نظم جویی هیجان، رفتاردرمانی دیالکتیک، تکانشگری، سوءمصرف مواد
  • سجاد رئیس قره درویشلو*، حسین قمری کیوی، علی شیخ الاسلامی صفحات 173-188
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی خانواده درمانی ساختاری بر انگیزش درمان و عملکرد خانواده در خانواده های افراد مبتلا به سوءمصرف مواد بود.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی خانواده هایی بود که به همراه عضو مبتلای خود در پاییز و زمستان سال 1395 به مراکز ترک اعتیاد در شهر اردبیل مراجعه کردند. بدین منظور 30 خانواده، با دارا بودن شرایط ورود به پژوهش به صورت هدفمند انتخاب و 15 خانواده در گروه آزمایش و 15 خانواده در گروه گواه گمارده شدند و از نظر انگیزش درمان و عملکرد خانواده مورد آزمون قرار گرفتند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش تحت خانواده درمانی ساختاری به مدت 8 جلسه 5/1 ساعته قرار گرفتند. گروه های آزمایش و گواه پس از مداخله، مجددا از نظر متغیرهای مورد پژوهش، ارزیابی شدند. مقیاس مراحل آمادگی برای تغییر و انگیزش درمان و ابزار سنجش خانواده برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتیجه ی تحلیل کواریانس نشان داد که رویکرد خانواده درمانی ساختاری در افزایش انگیزه ی درمان و بهبود عملکرد خانواده در خانواده های افراد مبتلا به سوءمصرف مواد اثربخش بوده است.
    نتیجه گیری
    خانواده درمانی ساختاری روشی موثر برای افزایش انگیزش درمان و عملکرد خانواده است.
    کلیدواژگان: خانواده درمانی ساختاری، انگیزش درمان، عملکرد خانواده، سوءمصرف مواد
  • مریم عظیمی* صفحات 189-208
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی آموزش راهبردهای نظم جویی فرآیندی هیجان بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و مشکلات سلامت عمومی دختران نوجوان با والدین معتاد بود.
    روش
    روش این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 نفر از دانش آموزان دختر متوسطه ناحیه 3 کرج که والدین معتاد داشتند و در پرسش نامه سلامت عمومی (گلبرگ و هیلیر) نمره بالاتر از برش کسب کرده بودند، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش10 جلسه آموزش راهبردهای نظم جویی فرایندی هیجان دریافت کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش راهبردهای نظم جویی فرایندی هیجان باعث تغییر در 7 خرده مقیاس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (ملامت خویش، پذیرش، نشخوارگری، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، دیدگاه گیری و ملامت دیگران) و کاهش مشکلات سلامت عمومی (افسردگی، اضطراب، جسمانی و کل) شده است.
    نتیجه گیری
    یکی از مداخله های موثر در تنظیم راهبردهای شناختی هیجان و کاهش مشکلات سلامت، آموزش نظم جویی فرایندی هیجان است.
    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای نظم جویی فرآیندی هیجان، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، سلامت عمومی، والدین معتاد
  • آزاده هادی*، حمزه احمدیان صفحات 209-222
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی آموزش سبک زندگی به شیوه گروهی بر کاهش مشکلات روان شناختی و افزایش امیدواری بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون می باشد.
    روش
    طرح پژوهشی نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش حاضر را همه مردان معتاد تحت درمان نگهدارنده با متادون مراکز درمان سوءمصرف موادمخدر شهر کامیاران در سال 1395 تشکیل دادند. با استفاده از نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفراز بیماران مرد مرکز درمان سوءمصرف مواد سایبان مهر کامیاران به عنوان نمونه انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه گماشته شدند. برای گروه آزمایش روش مداخله ای آموزش تغییر سبک زندگی به شیوه گروهی در10 جلسه اجرا شد و گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. در هر دو گروه پرسش نامه های سلامت روانی و امیدواری میلر اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد میانگین مولفه های سلامت عمومی در گروه آزمایش کاهش و میانگین امیداوری افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    آموزش سبک زندگی به شیوه گروهی در مشکلات روان شناختی و افزایش امیدواری بیماران تحت درمان نگهدارنده متادون موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش سبک زندگی، مشکلات روان شناختی، امیدواری، درمان نگهدارنده متادون
  • مهدیس ترکمن*، محمدرضا ذوقی پایدار، حمزه گنجی، مسیب یارمحمدی صفحات 223-242
    هدف
    افراد دارای وابستگی مصرف مواد محرک با عدم شناخت صحیح از عواطف و احساسات خویش در به کار بردن درست هیجان ها مشکل دارند و این مشکلات در تنظیم هیجان ها منجر به مصرف مواد می شوند. هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس بر کاهش ولع و افسردگی پس از ترک در افراد وابسته به متامفتامین بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری افراد وابسته به متامفتامین مراجعه کننده به کلینیک ترک اعتیاد امید پویا در شهر تهران در سال 1395 بود. به روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی 15 نفر درگروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش، آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس را دریافت کردند و گروه گواه آموزش دریافت نکردند. داده ها با استفاده از پرسش نامه های سنجش ولع مصرف لحظه ای، و افسردگی (لاویبوند، 1995) به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش تنظیم هیجانی مبتنی بر مدل گراس بر کاهش ولع و افسردگی پس از ترک افراد وابسته به متامفتامین موثر است (0/01p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت دشواری در تنظیم هیجان ها یکی از مشکلات افراد وابسته به متامفتامین است و آموزش نحوه ابراز و مدیریت هیجانات به این افراد می تواند در کاهش ولع و افسردگی پس از ترک مواد موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، ولع، افسردگی، متامفتامین
  • آرش صداقت زاده، سعید ایمانی*، امید شکری صفحات 243-268
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری و ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت بر کاهش ولع مصرف در معتادان در حال ترک افیونی صورت گرفت.
    روش
    روش این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل افراد وابسته به مواد افیونی مراجعه کننده به مرکز ترک اعتیاد وابسته به شبکه بهداشت و درمان شهرستان سرپل ذهاب در نیمه اول سال 1396 بود. به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 36 نفر با تشخیص وابستگی به مواد افیونی -بر پایه ی معیارهای راهنمای تشخیصی و آماری نسخه پنجم، از افرادی که داوطلب دریافت خدمات درمانی و واجد معیارهای ورود بودند- انتخاب شدند. به صورت تصادفی (12 نفر گروه آزمایش اول، 12 نفر گروه آزمایش دوم و 12 نفر گروه گواه) تخصیص داده شدند. از مصاحبه ی بالینی ساختاریافته DSM-5 نسخه ی بالینی (SCID-5)، مصاحبه ی بالینی ساختاریافته DSM-5 نسخه ی بالینی (SCID-5-PD) و پرسش نامه سنجش ولع هروئین برای جمع آوری داده ها استفاده شد. روش درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت در 8 جلسه 2 ساعته و روش درمان شناختی- رفتاری در 12 جلسه 90 دقیقه ای در گروه های آزمایش اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری و ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت در کاهش ولع مصرف (به جز مولفه ی عدم کنترل بر مصرف) در معتادان افیونی تفاوت وجود ندارد، اما در مقایسه با گروه گواه این تفاوت معنادار است.
    نتیجه گیری
    گروه درمانی شناختی- رفتاری و ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت از روش های درمانی تاثیر گذار بر کاهش ولع مصرف در معتادان افیونی می باشد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی- رفتاری، گروه درمانی ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت، ولع، معتادان افیونی
  • سهیلا پزشک زاد*، معصوم اسماعیلی، کیومرث فرحبخش، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 269-293
    هدف
    این پژوهش با هدف تدوین و اعتباریابی الگوی مقابله ای مبتنی بر مولفه های معنایی-ارزشی زبان در پیشگیری از عود سوءمصرف مواد شهر اصفهان در سال 1395 انجام شد.
    روش
    روش پژوهش آمیخته بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل چندین نفر از سوءمصرف کنندگان مواد بودند که به شکل هدفمند انتخاب شدند. تعدادنمونه در این بخش بر اساس شیوه تئوری زمینه ای به اندازه ای انتخاب شد که مصاحبه ها به حالت اشباع برسد. پژوهشگر بعد از 15 مصاحبه به اشباع رسید یعنی از مصاحبه شونده یازدهم به بعد هیچ شاخص دیگری به عوامل تشکیل دهنده مولفه های معنایی-ارزشی زبان اضافه نشد. همچنین جامعه آماری در بخش کمی شامل 30 نفر از سوءمصرف کنندگان مواد بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل همتاسازی شدند. گروه آزمایش 9 جلسه 45 دقیقه ای مشاوره بر مبنای مولفه های معنایی-ارزشی زبان دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه عمیق بود که با تائیدیه گرفتن از اعضاء ضبط شد و بعد از انجام مطالعه مقدمانی بر روی چهار فرد، با در نظر گرفتن جمع بندی نظر چهار متخصص (روان شناس ومشاور) از روایی محتوایی اطمینان حاصل شد. در بخش کمی به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه عود رایت (1993) استفاده شد. داده های گردآوری شده حاصل از بخش کیفی از طریق کدگذاری و در بخش کمی از طریق تحلیل کواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد سوءمصرف کنندگان با هویت منفعل و تسلیم پذیر تحت تاثیر گفتمان حاکم در جامعه مصرف کنندگان به ساختار شکنی و از بین بردن هژمونی گفتمان حاکم در جامعه می پردازند و در جنگ (ضدیت و غیرت) با مراجع حاکم مثل خانواده، مشاور و راهنما به دال مرکزی خود که همان سرلوحه قرار دادن مصرف مواد است پناه برده و با شکل گرفتن دال تهی که همان دور شدن از صمیمیت، محبت و اعتماد است با ناکارآمدی، و بی کفایت شدن در جامعه به مصرف مجدد مواد و تثبیت معنای مصرف روی می آورند.
    نتیجه گیری
    مشاوره بر مبنای الگوی درمانی مبتنی بر مولفه های معنایی-ارزشی زبان در پیشگیری از عود سوءمصرف مواد تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: الگوی درمانی، مولفه های معنایی-ارزشی زبان، عود
|
  • A Pourmanafi*, E Ghorbani Pages 9-22
    Objective
    The attractiveness and expansion of the virtual space among strata of society and the functions of this platform in the commission of drug offenses have prompted authorities to take advantage of this context to develop drug prevention programs. Of course, the functions of this space at the present moment are considered among the effective factors in the tendency towards addiction and drug use. The aim of this study was to investigate the role of virtual media (cyberspace) in preventing drug addiction among various strata of society in the form of developing a functional model.
    Method
    The present study employed a descriptive-analytic method where a survey was carried out using a researcher-constructed questionnaire for the purpose of data collection. The statistical population of the study included experts and drug control police officers of Law Enforcement Force of the Islamic Republic of Iran, Iranian Cyber Police, and related organizations. According to Cochran formula, 56 sample units were selected by simple random sampling method.
    Results
    The results indicated that virtual space and responsibility, virtual space and social participation, virtual space and awareness-raising, virtual space and specific productions, and, finally, virtual space and management can respectively play a significant role in the prevention of drug addiction.
    Conclusion
    The findings of this study can be regarded as an important step for explaining cyber squat addiction prevention methods and as a suitable model for designing comprehensive drug addiction prevention programs in cyberspace.
    Keywords: cyberspace, prevention, addiction, drugs, cyberspace
  • F Hamidi*, S Kheiran Pages 23-38
    Objectives
    Substance abuse, dependence, and addiction are all complicated disorders associated with biological, psychological, social, and spiritual causes. Relapse into substance use is one of the main problems in the treatment of substance abuse. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of mindfulness-based relapse prevention interventions in craving, emotion regulation, and aggression among methamphetamine patients in Kashan city.
    Method
    A quasi-experimental research design along with pre-test/post-test and control group was employed for the conduct of this study. The statistical population of this study included male and female methamphetamine users presenting to short-term residence addiction treatment centers and methadone treatment addiction centers in Kashan. Through random sampling, 30 subjects were selected and were assigned to experimental and control groups. Difficulties in Emotion Regulation Scale, Craving Beliefs Questionnaire, and Eysenck and Wilson's Aggression Scale were used for data collection in this study. The experimental group was trained in eight sessions of mindfulness-based relapse prevention interventions. After the completion of the training interventions, both groups were re-evaluated in the post-test phase.
    Results
    The results of this study showed that there is a significant difference between the two groups in terms of craving, emotion regulation, and aggression. The Eta coefficients for the variables of craving, emotion regulation, and aggression were obtained equal to 0.27, 0.21, and 0.53, respectively.
    Conclusion
    Mindfulness-based prevention can be used in addiction treatment clinics.
    Keywords: relapse prevention, mindfulness, craving, emotion regulation, aggression, methamphetamine
  • S Abdi Zarrin, H Mahdavi* Pages 39-56
    Objective
    The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy in self-efficacy and resilience among the addicts presenting to addiction treatment camps in Behshahr city.
    Method
    According to the purpose and nature of the research, the present study employed a quasi-experimental design (pre-test, post-test with a control group). The statistical population of the present study included all the addicts presenting to addiction treatment camps in Behshahr city in 2017. To this end, 30 participants were selected using the convenience sampling method. The sample units were randomly assigned to an experimental group and a control group (n = 15). The data gathering tools in this research included Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC) (2003) and Sherer General Self-Efficacy Scale (1982). The intervention included nine therapy sessions that were performed by a therapist. Each session lasted 90 minutes on a weekly basis. After the end of the therapy sessions, both groups were evaluated.
    Results
    The results of this study showed that there is a significant difference between the two groups in the linear composition of self-efficacy and resiliency scores. ETA squared also showed that 64% of the variance of the dependent variable is accounted for by the grouping variable (experimental and control groups).
    Conclusion
    Based on the research findings, cognitive-behavioral therapy has led to an increase in the self-efficacy and resiliency among the addicts presenting to addiction treatment camps in Behshahr city.
    Keywords: cognitive-behavioral therapy, self-efficacy, resiliency, addicts, Behshahr
  • Amin Zandi*, Amir Mohseni, Mojtaba Habibi Pages 57-70
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of psychodrama therapy in relapse prevention and rumination.
    Method
    A semi-experimental research design along with pre-test/post-test and control group was employed for the conduct of this study. All the patients with drug abuse presenting to Tehran addiction treatment clinics constituted the statistical population of this study. The sample group consisted of 40 male patients who were selected from among the clients of addiction treatment clinics via convenience sampling method. The participants were then assigned to the control group and the experimental group (n = 20). Due to the sample loss in the post-test phase, the experimental group consisted of 16 and the control group included 18 participants. Relapse Prediction Scale and Rumination Questionnaire were administered to all the participants.
    Results
    Multivariate covariance analysis showed that psychodrama intervention had a significant effect on relapse prevention and rumination.
    Conclusion
    According to the research findings, group psychodrama therapy can be effective in relapse prevention and rumination.
    Keywords: psychodrama, relapse prevention, rumination
  • S Bahrebar, H Ahadi*, AR Agha Yosefi Pages 71-98
    Objective
    The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion regulation training and coping therapy in mode and attitudes to narcotics among the adolescents at risk of substance abuse.
    Method
    The present study employed a quasi-experimental research design along with two experimental and control groups. The statistical population of this study included all male secondary school students in Kish Island in the academic year of 2017-2018 (577 students). To this end, 45 students were selected in accordance with the entry criteria of the research and were randomly assigned to three groups (emotion regulation training group, coping therapy group, and control group). The research tools in this study consisted of Questionnaire of Risk and Protection Factors of Alcohol Consumption, Smoking, and other Substances; and Positive and Negative Affect Questionnaire.
    Results
    The results showed that emotional regulation training and coping therapy programs had a positive effect on positive affects and attitude toward drug use, and these changes occurred in the follow-up phase. However, these programs did not affect the participants' negative effects.
    Conclusion
    To increase positive affects and to correct attitudes toward substance use in adolescents, emotion regulation and coping therapy programs can be used.
    Keywords: positive affects, negative affects, emotion regulation, coping therapy, attitude towards drug use
  • K Arjmand Ghujur*, M Mahmoud Alilou, Z Khanjani, A Bakhshipour Roodsari Pages 99-122
    Objective
    The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy (act) in reducing total, cognitive, motor, and nonplanning impulsiveness among methamphetamine-dependent patients.
    Method
    In the present study, a single-case experimental design of a linear asynchronous baseline was used. Research tools, such as structured clinical interviews, demographic characteristics questionnaire, urine test, Barrett Impulsiveness Scale, and individual protocol of ACT for substance abusers were used for data collection. The obtained results were evaluated using visual imaging, permanent change index (RCI), recovery percentage, meaningful clinical improvement, and operational measurements.
    Results
    The obtained data showed that total impulsiveness and its subscales in patients were statistically, clinically, and operationally significant.
    Conclusion
    Acceptance and commitment therapy (ACT) is effective in reducing the total, cognitive, motor, and nonplanning impulsiveness in methamphetamine-dependent patients.
    Keywords: acceptance, commitment therapy, impulsiveness, methamphetamine
  • H Hajargasht, A Zamani Mogadam*, R Shabannejad Pages 123-144
    Objective
    The aim of this study was to provide an effective skills training model abuse prevention of narcotics and stimulants among patients of correctional educational centers. To this end, the influential factors in the skill dimension, including problem-solving, communications, stress management, anger, behavior, and identification of the gap between the status quo and the desired situation have been investigated and it has been attempted to present the executive mechanisms required for implementing an effective training model in prevention of drug abuse and stimulant abuse.
    Method
    This research falls within the category of applied research in terms of purpose and is regarded as a survey descriptive research in terms of data collection where a mixed method (qualitative and quantitative) has been used. Twenty-two experts with a history of mentoring and 212 employees at correctional educational centers constituted the research subjects.  A semi-structured interview and a researcher-constructed questionnaire were the data collection tools in this research. Expert opinion was employed to determine the content validity of the tools. The Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire was obtained equal to 0.981.
    Results
    The results of this study showed that the most effective components in the optimal state of the skill level were problem-solving (0.92), communications (0.93), stress management (0.91), and behavior (0.95).
    Conclusion
    There is a significant difference between the present and the desired situation in the area of problem-solving, communications, stress management, anger, and behavior among clients.
    Keywords: training, attitude, narcotics, stimulants, clients
  • H Jenaabadi*, Sh Shekari Mohammad Pages 145-154
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of optimism training on the psychological security of addicted parents' primary school children in Zahedan.
    Method
    A quasi-experimental research design along with pre-test/post-test and control group. The statistical population of this study consisted of addicted children aged 7 to 11 years old who had come to addiction centers in Zahedan city. From among them, 30 subjects were selected based on the entry criteria and were randomly assigned to control and experimental groups. Maslow's Security-Insecurity Inventory and Life Orientation Test were administered to the subjects.
    Results
    The results of this study showed that optimism has been effective in the improvement of mental health in addicted parents' children.
    Conclusion
    Therefore, optimism training can lead to psychological security among addicted parents' children.
    Keywords: optimism training, children's psychological security, addicted parents
  • B Mirahmadi*, J Hasani Pages 155-172
    Objective
    Impulsivity is one of the personality risk factors of substance use tendency. The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion regulation skills training based on dialectical behavioral therapy in impulsivity among substance abusers.
    Method
    The current research was conducted within the framework of experimental single-subject design. Based on structured diagnostic interviews and entry criteria, four men with substance abuse disorders were randomly selected and were individually trained in 10 sessions of emotion regulation training based on dialectical behavioral therapy. Barratt Impulsiveness Scale (2004) was employed to measure impulsivity.
    Results
    The results of this study showed that the training of emotion regulation training based on dialectical behavior therapy to participants reduced the scores of all four subjects in attention impulsiveness, motor impulsiveness, and nonplanning impulsiveness. In fact, all four participants experienced a significant reduction in this scale during the training sessions.
    Conclusion
    Interventions based on impulsiveness reduction, such as training of emotion regulation strategies can play a central role in the treatment and prevention of drug abuse.
    Keywords: emotion regulation, dialectical behavior therapy, impulsiveness, substance abuse
  • S Raeis Gharedarvishloo*, H Ghamari Kivi, A Sheykholeslami Pages 173-188
    Objective
    The aim of this study was to determine the effectiveness of structural family therapy in therapy motivation and family functioning in families with substance abusers.
    Method
    A quasi-experimental research design along with pre-test/post-test and control group was employed for the conduct of this study. The statistical population of this study consisted of all families who presented to addiction treatment centers in Ardabil city in the fall and winter of 2016. For this purpose, 30 families were selected using purposive sampling, and 15 families were placed in the experimental group and 15 ones were assigned to the control group. In terms of therapy motivation and family function, they were evaluated. Then, the experimental group underwent structural therapy for eight 90-minute sessions. The experimental and control groups were evaluated once more in terms of the variables under study. Stages of Change Readiness and Treatment Eagerness Scale and Family Assessment Device were used for data collection.
    Results
    The results of covariance analysis indicated that structural family therapy has been effective in increasing the treatment motivation and improving family function in families with substance abusive members.
    Conclusion
    Structural family therapy is an effective method to increase treatment motivation and family functioning.
    Keywords: structural family therapy, treatment motivation, family function, substance abuse
  • M Azimi* Pages 189-208
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of process emotion regulation strategies in cognitive emotion regulation strategies and general health problems among adolescent girls with addicted parents.
    Method
    A quasi-experimental research design along with pre-test/post-test and control group was employed for the conduct of this study. The number of 30 female high school students with addicted parents in municipal district three of Karaj was selected via convenience sampling method. These sample units had obtained scores higher than the cut-off one in General Health Questionnaire (Goldberg, & Hillier) and were randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received 10 training sessions of process emotion regulation strategies.
    Results
    The results of this study showed that the training of process emotion regulation strategies has brought about changes in seven subscales of cognitive emotion regulation strategies (self-blame, acceptance, rumination, positive refocus, planning, observing, and other-blame) and has reduced general health problems (depression, anxiety, physical difficulties, and total health problems) in adolescent girls.
    Conclusion
    Process emotion regulation strategies is one of the effective interventions in cognitive emotion regulation strategies and reduction of health problems.
    Keywords: process emotion regulation strategies, cognitive emotion regulation strategies, general health, addicted parents
  • A Hadi*, H Ahmadian Pages 209-222
    Objective
    The aim of this study was to determine the effectiveness of group lifestyle training in the reduction of psychological difficulties and increase of hope among the patients undergoing methadone maintenance therapy.
    Method
    A semi-experimental research design along with pre-test/post-test and control group was employed for the conduct of this study. The statistical population of this study consisted of all addicted men treated with methadone in drug addiction treatment centers in Kamyaran city in 2016. The number of 30 male patients was selected as the participants through convenience sampling method. Then, they were randomly assigned to two 15-person groups. The experimental group received 10 group sessions of the interventional method of lifestyle change training and the control group did not receive any intervention. In both groups, Psychological Health Scale and Miller Hope Scale were used for data collection.
    Results
    The results of covariance analysis showed that general health components decreased in the experimental group decreased while the means score of hope increased in them.
    Conclusion
    Lifestyle training is effective in the reduction of psychological difficulties and the increase of hope among patients undergoing methadone maintenance therapy.
    Keywords: lifestyle training, psychological difficulties, hope, methadone maintenance therapy
  • M Torkaman*, MR Zoghi Paidar, H Gangi, M Yarmohammadi Pages 223-242
    Objective
    Individuals with addiction to stimulant drugs have difficulty in proper employment of emotions due to the misconception of their feelings and, thereby, these difficulties in emotion regulation lead to substance use. The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion regulation training based on Grass model in the reduction of craving and depression after withdrawal among methamphetamine-dependent individuals.
    Method
    The current study employed a quasi-experimental research design along with pre-test/post-test and control group. The methamphetamine-dependent patients presenting to Omid Pooya addiction treatment clinic in Tehran in 2016 constituted the statistical population of this study. A sample of 30 participants was selected via convenience sampling method and, then, 15 subjects were assigned to the experimental group and 15 subjects were assigned to the control group at random. The experimental group received emotion regulation training based on Grass model, but the control group did not receive any training. The data were collected by means of Instantaneous Craving Questionnaire and Depression Questionnaire (Lovibond, 1995).
    Results
    The results of this study showed that emotion regulation training based on Grass model is effective in decreasing craving and depression after withdrawal among methamphetamine-dependent patients (p <0.01).
    Conclusion
    According to the research findings, difficulty in emotion regulation is one of the problems of methamphetamine-dependent patients and teaching how to express and manage emotions can help them reduce craving and depression after addiction withdrawal.
    Keywords: emotion regulation, craving, depression, methamphetamine
  • A Sedaghat Zadeh, S Imani*, O Shokri Pages 243-268
    Objective
    The aim of this study was to compare the effectiveness of group cognitive-behavioral therapy and mindfulness-based cognitive therapy in reducing craving among opiate addicts.
    Method
    A quasi-experimental research design along with pre-test/post-test and control group was employed for the conduct of this study. The statistical population of this study included the opiate dependent individuals who had presented to the addiction treatment center affiliated to the Healthcare Network of Sarpol-e Zahab city in the first half of 2017. The number of 36 participants diagnosed with opioid dependence-based on the diagnostic and statistical guidance criteria (the fifth version) was selected via convenience sampling method out of the population volunteered for receiving health care services and qualified with the entry criteria of the study. At random, 12 patients were assigned to the first experimental group, 12 ones were assigned to the second experimental group, and 12 ones were placed in the control group. Structured Clinical Interview for DSM-5 Axis I Disorders (SCID-5), Structured Clinical Interview for DSM-5(R) Personality Disorders, and Heroin Craving Questionnaire constituted the data collection tools in this study. The experimental groups received eight two-hour sessions of mindfulness-based cognitive therapy and twelve 90-minute sessions of group cognitive-behavioral therapy.
    Results
    The results of this study showed that there is no significant difference between the effectiveness of group cognitive-behavioral therapy and mindfulness-based cognitive therapy in decreasing craving (except for the component of no control over consumption) in opiate addicts. However, there is a significant difference in this regard between the experimental groups and the control group.
    Conclusion
    Group cognitive-behavioral therapy and mindfulness-based cognitive therapy are effective treatments for decreasing craving in opiate addicts.
    Keywords: group cognitive-behavioral therapy, mindfulness-based cognitive therapy, craving, opiate addicts
  • S Pezeshkzad*, M Esmaeili, K Farahbakhsh, MR Pezeshkzad Pages 269-293
    Objective
    This research sought to develop and validate a coping model based on semantic-value components of language in relapse prevention of substance abuse in Isfahan in 2016.
    Method
    A mixed research method was used in this regard. The sample units in the qualitative section included a number of substance abusers that were selected via purposive sampling method. The sample size in this section was considered based on grounded theory in such a way that the interviews would reach saturation. The researcher reached saturation after 15 interviews, which means that no further indicators were added to the constituent elements of the semantic-value components of the language from the eleventh interviewee onward. The statistical population of this study in the quantitative section included 30 drug abusers who were selected by random sampling method and were matched in two groups, i.e. experiment and control ones. The experimental group received nine 45-minute counseling sessions based on semantic-value components of language and the control group remained on the waiting list. In-depth interviews were conducted to collect data in the qualitative section where data were recorded with the subjects' confirmation. After the preliminary study on four experts, the content validity of the interview was assured considering the opinion of the four experts (psychologists and consultants). In order to collect data in the quantitative section of the study, Wright Relapse Questionnaire was used (1993). The collected data in the qualitative section were analyzed through coding and the data in the quantitative section were analyzed through covariance analysis.
    Results
    The results showed that substance abusers with submissive and passive identities were in the process of breaking the structure and eliminating the hegemony of the dominant discourse in the society under the influence of the dominant discourse in the consumer society. In the fight (antagonism and otherness) with dominant authorities, such as the family, counselor, and guide; they also take refuge in their own central signifier, i.e. drug use. With the formation of empty signifier, which is distance from intimacy, affection, and trust, they turn to drug use once more with inefficiency and insufficiency in the society and stabilize the meaning of consumption.
    Conclusion
    Counseling based on the therapeutic model of semantic-value components of language is significantly effective in preventing substance abuse relapse.
    Keywords: therapy model, semantic-value components of language, relapse