فهرست مطالب

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 39 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/29
  • تعداد عناوین: 15
|
  • هادی بهرامی احسان، رضا رستمی، فهیمه حکیما* صفحات 9-30
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه دو گروه از بیماران سوءمصرف کننده مواد با افراد سالم در عوامل خطرساز فردی و شناسایی مهم ترین عامل متمایزکننده دو گروه در عوامل خطرساز فردی انجام شد.
    روش
    روش مطالعه حاضر پس رویدادی بود، بدین تریب که 120 نفر از بیماران سوءمصرف کننده مواد و 120 نفر از افراد سالم که در ویژگی های جمعیت شناختی با گروه بیمار همتا بودند، مقیاس های اضطراب، استرس و افسردگی، تکانشگری، پرخاشگری، نگرش به مواد و وضعیت مصرف مواد را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیماران سوءمصرف کننده مواد در متغیرهای خطرساز فردی در مقاسیه با گروه سالم نمره بیشتری کسب کرده اند. تکانشگری، پرخاشگری، افسردگی و نگرش مثبت به مواد به ترتیب بهترین عوامل تشحیص داده شده برای تمایز دو گروه بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد، نقص درونی در سوءمصرف کنندگان، آن ها را مستعد سوءمصرف مواد می کند. هیجان های منفی، نگرش مثبت به مواد و ناتوانی در کنترل تکانه ها به مصرف انواع مواد منجر می شود.
    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، عوامل خطرساز، تحلیل ممیزی
  • عباس ابوالقاسمی *، صدیف دادفر، علیرضا نبی دوست صفحات 31-44
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش حل مسئله اجتماعی بر خودکنترلی، خودکارآمدی و تکانشوری دانش آموزان مستعد اعتیاد می باشد.
    روش
    روش تحقیق از نوع آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. برای این منظور 50 نفر از دانش آموزان پسر دارای استعداد اعتیاد از بین دبیرستان های مشکین شهر از طریق پرسش نامه استعداد اعتیاد شناسایی و بطور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. مقیاس های خودکنترلی، خودکارآمدی و تکانشوری قبل و بعد از آموزش حل مسئله اجتماعی توسط دانش آموزان تکمیل شد. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش حل مسئله اجتماعی قرار گرفته و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش حل مسئله اجتماعی موجب افزایش خودکنترلی، و خودکارآمدی؛ و کاهش تکانشوری در دانش آموزان دارای استعداد اعتیاد شد.
    نتیجه گیری
    این نتایج حاکی از اثربخشی آموزش حل مسئله اجتماعی بر متغیرهای روان شناختی در افراد مستعد اعتیاد می باشد. لذا پیشنهاد می شود از این آموزش به منظور پیشگیری از اعتیاد در مدارس استفاده شود.
    کلیدواژگان: حل مسئله اجتماعی، استعداد اعتیاد، خودکنترلی، خودکارآمدی و تکانشوری
  • تقی زوار *، رامین حبیبی، مریم حسنوند صفحات 45-62
    هدف
    این پژوهش با هدف تحلیل محتوای بسته های آموزشی پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی براساس مولفه های پیشگیری از اعتیاد انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوا و بر اساس مدل آنتروپی شانون انجام گرفته است. جامعه آماری شامل بسته های آموزشی مرتبط با پیشگیری از اعتیاد سازمان بهزیستی، و نمونه بررسی، بسته آموزشی پیشگیری از سوء مصرف مواد، مهارت های زندگی (1) و مهارت های زندگی (2) بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در محتوای بسته آموزشی پیشگیری از اعتیاد، بیشترین توجه به مولفه های خودآگاهی و همدلی سپس به مولفه تصمیم گیری و حل مساله و کم ترین توجه به ترتیب به ارتباطات موثر، تفکر خلاق و انتقادی، آموزش مواد، مقابله با استرس شده است. در کتاب مهارت های زندگی (1) بیشترین توجه به مولفه تصمیم گیری و حل مساله و ارتباط موثر و آموزش مواد و کم ترین توجه به مولفه مقابله با استرس، هیجان، و تفکر خلاق و انتقادی و خودآگاهی و همدلی شده است. در کتاب مهارت های زندگی (2) بیشترین توجه، به مولفه تصمیم گیری و حل مساله، خودآگاهی و همدلی و ارتباط موثر و کم ترین توجه به مولفه تفکر خلاق و انتقادی، آموزش درباره مواد و مقابله با استرس و هیجان شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که به برخی از مولفه های پیشگیری از اعتیاد توجه چندانی نشده، لذا لحاظ کردن آن ها در بسته های آموزشی، کمک موثری به ارتقاء دانش جامعه ی هدف خواهد داشت.
    کلیدواژگان: پیشگیری از اعتیاد، پیشگیری اولیه، تحلیل محتوا، سازمان بهزیستی
  • صغری ابراهیمی قوام، یحیی محمدی* صفحات 63-78
    هدف
    از وظایف اصلی تعلیم و تربیت افزایش معلومات دانش آموزان از مضرات اعتیاد به مواد مخدر است. پژوهش حاضر به بررسی محتوای اعتیاد به مواد مخدر در کتاب مطالعات اجتماعی می پردازد.
    روش
    این پژوهش از نوع ترکیبی است جهت مشخص نمودن مولفه های اعتیاد به مواد مخدر از روش توصیفی و سپس از روش تحلیل محتوا به منظور بررسی و تحلیل برنامه درسی مطالعات اجتماعی استفاده شده است. جامعه آماری محتوای برنامه درسی کتاب مطالعات اجتماعی پایه هشتم متوسطه چاپ سال 1393بود و نمونه گیری به صورت هدفمند انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، سیاهه تحلیل محتوای کتب درسی، سیاهه تحلیل فعالیت ها، کاربرگه ها و سیاهه تحلیل تصاویر بود که پس از مطالعه مبانی نظری و بسترهای قانونی، طرح پیشنهادی تهیه و تدوین شد و روایی آن توسط متخصصان علوم تربیتی و کارشناسان مربوطه تعیین گردید. این کتاب شامل 12 فصل و 190 صفحه و بر اساس واحد تحلیل جمله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. واحد تحلیل جملات مندرج در متن کتب درسی، متن فعالیت ها و به کار ببندید و نیز تصاویر مندرج در کتب درسی بوده است.
    یافته ها
    در مجموع در برنامه درسی مطالعات اجتماعی پایه هشتم 18% به مفاهیم مربوط به مواد مخدر، 28% به انواع آسیب ها، 17% به علل گرایش به مواد مخدر و 36% به راه های پیشگیری از مواد مخدر پرداخته شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، توجه به علل گرایش به سمت مواد مخدر و همچنین انواع مواد مخدر در این کتاب درسی کمتر به آن پرداخته شده که نیاز به توجه بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، اعتیاد به مواد مخدر، تحلیل محتوا
  • زهرا امیرافضلی، محمود شیرازی * صفحات 79-93
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش سلامت معنوی، خودکارآمدی، و استعداد اعتیاد برای پیش بینی افراد معتاد و غیر معتاد شهرستان جیرفت بود.
    روش
    مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش تمامی معتادان مرد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد سرپایی و افراد مرد غیر معتاد شهرستان جیرفتدر سال 1394 بودند. روش نمونه گیری به ترتیب تصادفی ساده و در دسترس بود که 136 نفر معتاد و 147 نفر غیرمعتاد به عنوان نمونه انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که هر سه متغیر سلامت معنوی (P<0/04)، خودکارآمدی (P<0/001) و استعداد به اعتیاد (P<0/03) توانستند بطور معناداری دو گروه را از هم تفکیک کنند.
    نتیجه گیری
    بنابراین در کنار روش های معمول ترک، آموزش سلامت معنوی و دینداری وآموزش خودکارآمدی به ویژه در افراد مستعد اعتیاد می تواند در کاهش وابستگی به اعتیاد نقش ایفا کند.
    کلیدواژگان: استعداد اعتیاد، سلامت معنوی، خودکارآمدی
  • روح الله حدادی *، مجید قربانی، رضا رستمی، قاسم کشاورز، الهام فراهانی صفحات 95-108
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی پیامد درمانی مدل درمانی ماتریکس بر کیفیت زندگی سوءمصرف کنندگان مت آمفتامین بود.
    روش
    در یک طرح شبه آزمایشی از میان 30 سوءمصرف کننده شیشه که تحت درمان بودند، 15 نفر به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر به عنوان گروه گواه گمارده شدند. گروه آزمایش از آموزش گروهی ماتریکس به مدت 24 جلسه 60 دقیقه ای بهره برده، اما برای گروه گواه مداخله خاصی صورت نگرفت. گروه آزمایش و گواه در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مقیاس کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات کیفیت زندگی بین دو گروه در مرحله پس آزمون تفاوت معنادار داشته لیکن این تفاوت در مرحله پیگیری معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    جلسات گروهی ماتریکس توانسته اند کیفیت زندگی سوءمصرف کنندگان مت آمفتامین را در کوتاه مدت بهبود بخشند اما پایدار نمانده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سوءمصرف کنندگان مت آمفتامین، پیامد درمانی، مدل درمانی ماتریکس
  • علی شیخ الاسلامی *، احمدرضا کیانی، شیلان احمدی، اسماعیل سلیمانی صفحات 109-128
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی گرایش به مصرف مواد براساس سیستم های فعال ساز و بازدارنده ی رفتاری، انعطاف پذیری شناختی و تحمل آشفتگی در دانش آموزان انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. دانش آموزان پسر دوره ی متوسطه ی دوم شهر اردبیل در سال تحصیلی 95-1394 جامعه‏ی آماری این پژوهش را تشکیل می دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 255 دانش‏آموز به عنوان نمونه انتخاب شدند که 230 پرسش نامه قابل تحلیل بود. از پرسش نامه های آمادگی به اعتیاد زرگر و همکاران (1385)، شخصیت گری-ویلسون (1989)، انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) و تحمل آشفتگی سیمونز و گاهر (2005) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین سیستم فعال ساز رفتاری با گرایش به مصرف مواد در دانش‏آموزان رابطه‏ی مثبت، و بین سیستم بازدارنده ی رفتاری، انعطاف‏پذیری شناختی و تحمل آشفتگی با گرایش به مصرف مواد رابطه‏ی منفی وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سیستم های فعال ساز و بازدارنده ی رفتاری، انعطاف‏پذیری شناختی و تحمل آشفتگی در مجموع 45 درصد از واریانس گرایش به مصرف مواد را پیش‏بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    می توان گفت سیستم های فعال ساز و بازدارنده ی رفتاری، انعطاف‏پذیری شناختی و تحمل آشفتگی از متغیرهای مرتبط با گرایش به مصرف در دانش آموزان می باشند که باید در پیشگیری و درمان اعتیاد مد نظر باشند.
    کلیدواژگان: گرایش به مصرف مواد، سیستم های فعال ساز و بازدارنده ی رفتاری، انعطاف پذیری شناختی، تحمل آشفتگی، دانش آموزان
  • طیبه رحیمی پردنجانی *، علی محمدزاده ابراهیمی، زهرا صبور صفحات 129-145
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی امیدمحور بر انگیزش درمان افراد وابسته به مواد مخدر انجام شد.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی و طرح آن از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری عبارت بودند از: افراد وابسته به مواد مخدر مراجعه کننده به مراکز و کلینیک های ترک اعتیاد مناطق 9، 10 و 11 شهر مشهد. برای نمونه گیری تعداد 40 نفر از بین افراد داوطلب انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند و کاربندی نیز به تصادف به یک گروه (آزمایش) اختصاص پیدا کرد. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای روان درمانی گروهی امیدمحور دریافت نمودند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. هر دو گروه، مقیاس آمادگی برای تغییر و انگیزش درمان میلر و تونیگان را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد روان درمانی امیدمحور بر افزایش انگیزش درمان و مولفه های بازشناسی، دوسوگرایی و گام برداری افراد وابسته به مواد مخدر موثر است.
    نتیجه گیری
    به کارگیری اصول روان درمانی امید محور نقش مهمی در افزایش انگیزش درمان افراد وابسته به مواد مخدر داشته و استفاده از آن می تواند موفقیت برنامه های درمانی و سایر پیامدهای مثبت درمانی را در آن ها به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: روان درمانی امیدمحور، انگیزش درمان، وابستگی به مواد مخدر
  • مریم پرنیان خوی *، حسن بافنده قراملکی، بهزاد شالچی صفحات 147-162
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی کارکرد توجه پایدار در افراد وابسته به مت آمفتامین، هروئین و افراد عادی بود.
    روش
    در مطالعه ی حاضر که از نوع علی - مقایسه ای می باشد، از بین مردان مراجعه کننده به کانون ترک اعتیاد تولد دوباره شهر تبریز، با استفاده از نمونه گیری هدفمند، تعداد 30 نفر برای گروه وابسته به متامفتامین، تعداد 30 نفر برای گروه وابسته به هروئین، و تعداد 30 نفر نیز برای گروه عادی انتخاب شدند. این سه گروه از نظر سن، جنسیت، میزان تحصیلات، وضعیت تاهل، و وضعیت اجتماعی-اقتصادی با هم همتا شده بودند. هر سه گروه با استفاده از پرسشنامه ی خصوصیات جمعیت شناختی، و آزمون عملکرد پیوسته مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در زمان واکنش آزمون عملکرد پیوسته، به عنوان شاخصی از توجه پایدار، تفاوت بین گروه متامفتامین و گروه هروئین و بین گروه مت آمفتامین و افراد عادی معنادار بود، که میانگین گروه متامفتامین بیشتر بود (0/01 P<). در خطای ارتکاب و پاسخ حذفی این آزمون نیز به عنوان شاخص های دیگری از توجه پایدار تفاوت بین گروه عادی و هروئین معنادار به دست آمد (0/01 P<).
    نتیجه گیری
    در نتیجه می توان مطرح کرد که کارکرد افراد مصرف کننده ی متامفتامین و هروئین در تکلیف توجه پایدار نسبت به افراد عادی، ضعیف تر است. شناسایی و درک بهتر این عوامل علاوه بر درک دقیق تر مشکل، می تواند راهگشای موثرتر بودن درمان های کنونی و نیز ارائه ی راهکارهای جدید درمانی باشد.
    کلیدواژگان: توجه پایدار، متامفتامین، هروئین
  • منصور سودانی *، علی مهدی زاده تواسانی، غلامرضا رجبی، رضا خجسته مهر صفحات 163-177
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش گروهی مفاهیم نظریه انتخاب بر کیفیت زندگی معتادان بود.
    روش
    پژوهش مورد نظر از نوع روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش عبارت بودند از: مردان معتادی که در سال 1394 به مراکز ترک اعتیاد شهر اهواز مراجعه کرده بودند.50 نفر از این معتادان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شده و بطور تصادفی کاربندی آزمایش انجام شد. شرکت کنندگان پرسش نامه کیفیت زندگی را در سه مرحله (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بعد از 60 روز) تکمیل کردند. گروه آزمایش، آموزش گروهی مفاهیم نظریه انتخاب را در 10 جلسه، 90 دقیقه ای، هرهفته یک بار دریافت نمودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش گروهی مفاهیم نظریه انتخاب منجر به افزایش کیفیت زندگی در حیطه های جسمانی، روان شناختی، اجتماعی و محیطی در معتادان شد.
    نتیجه گیری
    آموزش گروهی مفاهیم نظریه انتخاب می تواند افزایش کیفیت زندگی در معتادان را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: مفاهیم نظریه انتخاب، کیفیت زندگی، معتادان
  • مهدی زمستانی *، محمد بابامیری، علیرضا سپیانی صفحات 179-194
    هدف
    هم آیندی مرضی سوء مصرف مواد و اختلالات خلقی و اضطرابی، در مطالعات مختلف به اثبات رسیده و تلویحات بالینی زیادی را به همراه داشته است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مداخله پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان متعارف بر سوء مصرف مواد و شدت علائم افسردگی و اضطراب معتادان انجام شد.
    روش
    پژوهش در چارچوب یک طرح نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون وپیگیری با گروه گواه، انجام شد. بر اساس مصاحبه بالینی ساختاریافته و کسب ملاک های ورود، از میان بیماران مرد مبتلا به سوء مصرف مواد و افسردگی و اضطراب هم آیند، تعداد شصت و سه نفر به صورت هدفمند انتخاب و در دو گروه مداخله ی پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی و یا درمان متعارف گماشته شدند. مقیاس ولع الکل پنسیلوانیا، اضطراب بک، و افسردگی بک مورد مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که مداخله پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش نمرات ولع و شدت علائم افسردگی و اضطراب اثربخش بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مداخله پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش ولع و بهبود علائم افسردگی و اضطراب در معتادان، این نتایج برای متخصصان بالینی دست اندرکار در مراکز ترک اعتیاد تلویحات کاربردی مطلوبی دارد.
    کلیدواژگان: پیشگیری از عود مبتنی بر ذهن آگاهی، سوء مصرف مواد، اعتیاد، افسردگی، اضطراب
  • جواد عبدلی سلطان احمدی *، جواد امانی ساری بگلو صفحات 195-212
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناخت عوامل موثر بر سوء مصرف مواد مخدر از دیدگاه افرادی که درگیر درمان آن هستند، انجام شد.
    روش
    به علت ساختار پیچیده و مبهم عوامل موثر بر اعتیاد جوانان از روش نقشه های شناختی فازی برای گردآوری و تحلیل داده ها استفاده شد. شرکت کنندگان پژوهش شامل 16 نفر پزشکان و روان شناسان مراکز درمان اعتیاد ارومیه بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد از نظر متخصصان به ترتیب متغیرهای اعتیاد اعضای خانواده با درجه بیرونی 1/54، بیکاری با درجه بیرونی 1/32 و همسالان منحرف با درجه بیرونی 0/88بیشترین تاثیر را بر اعتیاد دارند. همچنین از نظر این متخصصان اعتیاد توان فرد برای مقابله با مشکلات زندگی را کاهش می دهد، ناتوانی در حل مشکلات نیز باعث افزایش احساس انزوا در فرد می شود و این امر نیز باعث تشدید اعتیاد فرد می گردد.
    نتیجه گیری
    نتایج دارای تلویحات کاربردی است.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد مخدر، جوانان، نقشه های شناختی فازی
  • فاطمه مدرسی فرد *، علیرضا ماردپور صفحات 213-230
    هدف
    گرایش روزافزون به مصرف مواد مخدر به ویژه با کاهش سن اعتیاد و رواج آن در میان جوانان یکی از مشکلات بزرگ اجتماعی است و تلاش های بسیاری در راستای بررسی ارتباط سوءمصرف مواد و سازه های شخصیت انجام شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی و راهبردهای مقابله ای و خودکارآمدی پرهیز از مواد در جوانان آلوده به اعتیاد شهر مرودشت انجام شد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی-همبستگی بوده و جامعه ی آماری آن را افراد معتاد تحت درمان در 7 کانون ترک اعتیاد شهر مرودشت تشکیل می دادند که 116 نفر از آنان به روش در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند و با استفاده از پرسش نامه مقیاس ابعاد شخصیت نئو، خودکارآمدی پرهیز از مواد و راهبردهای مقابله ای لازاروس مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد خودکارآمدی پرهیز از مواد با بعد روان رنجورخویی شخصیت رابطه منفی و با بعد انعطاف پذیری، رابطه مثبت دارد. راهبرد مقابله ای مساله مدار با بعد انعطاف پذیری شخصیت رابطه مثبت و راهبرد مقابله ای هیجان مدار با بعد روان رنجورخویی رابطه منفی دارد. همچنین خودکارآمدی پرهیز از مواد با راهبرد مقابله ای مساله مدار رابطه مثبت دارد.
    نتیجه گیری
    ابعاد شخصیتی مختلف و سطوح متفاوت خودکارآمدی و انتخاب سبک و الگوی مقابله ای از عوامل موثردر گرایش و یا عدم گرایش افراد به مصرف مواد و اعتیاد می باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، خودکارآمدی پرهیز از مواد، راهبردهای مقابله ای
  • مسعود حجازی *، سکینه آقایاری، علی جارچی صفحات 231-248
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه نگرش های ناکارآمد، تحریف های شناختی و دشواری تنظیم هیجان در افراد دارای سوء مصرف مواد با افراد بهنجار بود.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری عبارت بود از: مردان دارای سوء مصرف مواد از نوع تریاک و شیره که به یکی از کمپ های ترک اعتیاد شهرستان ماهنشان مراجعه کرده بودند. همچنین افراد بهنجار این شهرستان جامعه مقایسه را تشکیل داد. برای نمونه گیری تعداد90 نفر افراد دارای سوء مصرف مواد با توجه به ملاک های ورود و خروج از روش نمونه گیری هدفمند و تعداد90 نفر افراد عادی که از نظر سن و میزان تحصیلات با گروه دیگر همتا شده بودند بصورت در دسترس انتخاب شدند. سپس مقیاس های نگرش های ناکارآمد (DAS-40)، تحریف های شناختی و دشواری تنظیم هیجان در هر دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت دو گروه در هرسه متغیر معنادار است و افراد سوء مصرف کننده مواد دارای نمرات بالاتری در باورهای ناکارآمد، ناسازگاری و تحریف های شناختی می باشند.
    نتیجه گیری
    این تفاوت ها در طراحی مداخلات بالینی برای درمان حائز اهمیت می باشند.
    کلیدواژگان: نگرش ناکارآمد، تحریف شناختی، دشواری تنظیم هیجان، سوء مصرف مواد
  • شیما محمدی *، محمد مسعود دیاریان صفحات 249-262
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش رفتارهای سالم جنسی بر کاهش بدکارکردی جنسی زنان معتاد بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل زنان معتاد در حال بهبودی در مراکز ترک اعتیاد عطار، سپاهان، پاک مهر و کنگره 60 در سال 1394 در شهر اصفهان بودند. برای انتخاب نمونه، از روش داوطلبانه استفاده شد که درنتیجه بعد از اجرای پرسش نامه، از بین 100 داوطلب، 30 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای در جلسات آموزشی شرکت کردند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش رفتارهای سالم جنسی بر کاهش بدکارکردی جنسی زنان معتاد و مولفه های آن تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
    آموزش رفتارهای سالم جنسی می تواند بر کاهش بدکارکردی جنسی زنان معتاد تاثیر داشته باشد؛ بنابراین می توان از این روش در مراکز ویژه ترک اعتیاد زنان مورداستفاده قرارداد.
    کلیدواژگان: آموزش رفتارهای سالم جنسی، بدکارکردی جنسی زنان، معتاد
|
  • Hadiy Bahrami Ehsan, Reza Rostami, Fahimeh Hakima* Pages 9-30
    Objective
    This study aimed to compare two groups of substance abusers and healthy people with each other in individual risk factors and to identify the most important individual risk factor that draws a distinction between the two groups.
    Method
    A retrospective method was used in this study. Indeed, 120 substance abusers and 120 healthy subjects who were matched with each other in demographic characteristics. These particpants reosnded to the items of anxiety, stress and depression, impulsivity, aggression, attitude to substance, and status of substance use.
    Results
    The results of this study showed that the patients with substance abuse obtained higher scores in individual risk factors in comparison with the control group. Impulsivity, aggression, depression, and positive attitude to drugs were respectively the most discriminant factors in distinguishing the two groups.
    Conclusion
    The results show that internal defects in substance users make them susceptible to abuse drugs. Negative emotions, positive attitude to drugs, and the inability to control impulses lead them to use the variety of substances.
    Keywords: substance abuse, risk factors, discriminant analysis
  • Abbas Abolghasemi*, Sodeif Dadfar, Alireza Nabidoost Pages 31-44
    Objective
    The present study aims to evaluate the effectiveness of social problem-solving in self-control, self-efficacy and impulsivity in students with addiction potential.
    Method
    An experimental research design with pretest-posttest control group was employed for the conduct of this study. For this purpose, 50 high school students with addiction potential were identified from Meshkinshar high schools through Addiction Potential Scale and were randomly divided into control and experimental groups. Self-control, self-efficacy, and impulsivity scales were completed by students before and after social problem-solving training. The experimental group received eight training sessions of social problem-solving and the control group received no intervention.
    Results
    The results showed that social problem-solving training leads to the increase of self-control and self-efficacy and the reduction of impulsivity in students with addiction potential.
    Conclusion
    These results suggest the effectiveness of social problem-solving training in psychological variables among the individuals with addiction potential. Therefore, it is recommended that this training be used to prevent addiction in schools.
    Keywords: social problem-solving, addiction potential, self, control, self-efficacy, impulsivity
  • Taghi Zavvar*, Ramin Habibi, Maryam Hasanvand Pages 45-62
    Objective
    The aim of this research was to conduct a content analysis on addiction prevention educational packages related to Welfare Organization based on addiction prevention components.
    Method
    A qualitative research method and content analysis based on Shannon entropy model were used for the conduct of this study. The statistical population of the study included all educational packages of addiction prevention belonging to Welfare Organization and the sample of the study consisted of Addiction Prevention Package, Life Skills (1), and Life Skills (2).
    Results
    The results showed that self-awareness and empathy have received the highest attention and decision-making and problem-solving are ranked in the next places in the content of addiction prevention package. On the other hand, effective communication, creative and critical thinking, teaching about drugs, and coping with stress have received the minimum attention in the content of the package. In book of Life Skills (1), decision-making, problem-solving, effective communication, and teaching about drugs have been assigned the highest attention whereas coping with stress, emotions management, creative and critical thinking, self-awareness, and empathy have been given the lowest voice. In book of Life Skills (2), the highest attention has been paid to decision-making, problem-solving, self-awareness, empathy, and effective communication while the lowest attention has been given to creative and critical thinking, teaching about drugs, coping with stress, and emotions management.
    Conclusion
    Given that some components of addiction prevention have not been given enough attention, their inclusion into educational packages will make an effective contribution to the improvement of knowledge in the target population.
    Keywords: addiction prevention, primary prevention, content analysis, Welfare Organization
  • Soghra Ebrahimi Ghavam, Yahya Mohamadi* Pages 63-78
    Objective
    One of the main tasks of education is to increase student's knowledge about the dangers of drug addiction. The present study seeks to investigate the content of drug addiction in book of Social Studies.
    Method
    A mixed method was used in this study to identify the components of drug addiction via descriptive analysis and then to evaluate and analyze the social studies curriculum through content analysis. The content of the book of Social Studies in the eighth grade of junior high school published in 2014 was the statistical population of this study and the sampling was done in a purposive method. The Inventory of Textbook Content Analysis, Inventory of Activity Analysis, Worksheets, and Inventory of Picture Analysis Drafts were used as data collection tools. Following the study of theoretical foundations and legal framework, the proposal was developed and its validity was determined by Educational Sciences experts and other relevant experts. This book consists of 12 chapters and 190 pages and was analyzed based on the analysis unit of sentence. The sentences in the textbook, the text of activities, and also the images in the course books constituted the analysis units.
    Results
    In total, 18%, 28%, 17%, and 36% of the content in Social Studies curriculum of the eighth grade pertain to concepts related to drugs, the variety of injuries, causes of tendency to drug use, and methods of drug use prevention, respectively.
    Conclusion
    According to the results, less attention has been paid to the causes of tendency to use drug and the variety of narcotic drugs in this textbook and, thereby, it needs to be given more attention.
    Keywords: curriculum, drug addiction, content analysis
  • Zahra Amirafzali, Mahmoud Shirazi* Pages 79-93
    Objective
    The present study aimed to examine the relationship of spiritual health and self-efficacy with addiction potential among addicts and non-addicts in Jiroft.
    Method
    The method of the present study was correlational. The statistical population of this study included all male addicts who had referred to drug rehab centers and male non-addicts of Jiroft in 2015. From among the population, 136 addicts and 147 non-addicts were selected as the sample via simple random and convenience sampling methods, respectively.
    Results
    The results of logistic regression analysis indicated that all the three variables of spiritual health (P
    Conclusion
    Therefore, training spiritual health and religiosity as well as training self-efficacy to clients, especially to people with addiction potential can play a crucial role in decreasing their dependence on drugs in addition to conventional withdrawal methods.
    Keywords: addiction potential, spiritual health, self-efficacy
  • Rohulla Hadadi*, Majid Ghorbani, Reza Rostami, Ghasem Keshavarz, Elham Farahani Pages 95-108
    Objective
    The aim of this study was to investigate the outcome of the Matrix Model of therapy on quality of life in methamphetamine abusers.
    Method
    In a quasi-experimental research design, 15 participants were selected as the experimental group and15 participants were selected as the control group from among the 30 individuals of methamphetamine abusers who were under medical treatment. The experimental group received 24 one-hour sessions of the Matrix Model of therapy whereas the control group did not receive any intervention. The experimental and control groups completed the World Health Organization Quality of Life Scale (WHOQOL-BREF) at the pre-test, post-test, and follow-up stages.
    Results
    The results showed that there was a significant difference in the mean scores of quality of life between the two groups in the post-test stage while there was no such significant difference between the two groups at the follow-up stage.
    Conclusion
    Group sessions of Matrix Model of therapy have improved the short-term quality of life in methamphetamine abusers, but not their long-term quality of life.
    Keywords: quality of life, methamphetamine abusers, treatment outcome, Matrix Model of therapy
  • Ali Sheykholeslami*, Ahmad Reza Kiani, Shilan Ahmadi, Esmaeel Soleimani Pages 109-128
    Objective
    This study was aimed at predicting tendency to drug use based on behavioral activation and inhibition systems, cognitive flexibility, and distress tolerance among students.
    Method
    The research method used in this study was descriptive and correlational. The statistical population of this study included all high school students in Ardabil in the academic year of 2015-2016. From among the population, 255 students were chosen via cluster random sampling method as the aprticipants, but the total of 230 questionnaires was analyzed at the end. For data collection, Zargar et al.'s Addiction Potential Scale (2006), Gray-Wilson Personality Questionnaire (1989), Dennis and Vander Wal Cognitive Flexibility Questionnaire (2010), and Simons and Gaher’s Distress Tolerance Questionnaire (2005) were used.
    Results
    The results indicated that behavioral activation system has a significant positive relationship with tendency to drug use in students. In addition, it was found that behavioral inhibition system, cognitive flexibility, and distress tolerance were significantly correlated with tendency to drug use in students. In addition, regression analysis revealed that almost 45% of the total variance in student's tendency to drug use was predicted by behavioral activation and inhibition systems, cognitive flexibility, and distress tolerance.
    Conclusion
    It can be concluded that behavioral activation and inhibition systems, cognitive flexibility, and distress tolerance are the variables interrelated with tendency to drug use in students. Therefore, these variables should be taken inrto account in addiction prevetion and treatment programs.
    Keywords: tendency to drug use, behavioral activation, inhibition systems, cognitive flexibility, distress tolerance, students
  • Tayebe Rahimi Pordanjani*, Ali Mohamadzade Ebrahimi, Zahra Sabour Pages 129-145
    Objective
    This study aimed to investigate the effectiveness of hope-oriented psychotherapy in motivation for treatment among drug dependent individuals.
    Method
    A quasi-experimental research design along with pretest-posttest and control group was employed in this study. All drug dependent individuals who had referred to addiction rehabilitation centers and clinics of districts 9, 10, and 11 in Mashhad city constituted the statistical population of this study. The number of 40 volunteers was selected as the sample from among this population. Then, the participants were randomly assigned to two experimental and control groups, each group containing 20 subjects. The experimental group received eight 90-minute sessions of hope–oriented group psychotherapy and the control group received no intervention. Both groups completed Stages of Change Readiness and Treatment Eagerness Scale as the pre-test and post-test.
    Results
    The results demonstrated that hope–oriented psychotherapy has a significant effect on increasing motivation for treatment, recognition, ambivalence, and taking steps among the drug dependent individuals in the experimental group.
    Conclusion
    The utilization of the principles of hope–oriented psychotherapy has an important role in increasing motivation for treatment in drug dependent individuals and can lead to the success of therapeutic programs and other positive treatment outcomes.
    Keywords: hope-oriented psychotherapy, motivation for treatment, drug dependency
  • Maryam Parnian Khooy*, Hasan Bafandeh Gharamaleki, Behzad Shalchi Pages 147-162
    Objective
    The aim of this study was to compare sustained attention between three groups of methamphetamine addicts, heroin addicts, and normal people.
    Method
    In this causal-comparative study, 30 methamphetamine dependent participants and 30 heroin dependent participants were selected using purposive sampling from among the men who referred to RIBIRTH Center for Addiction of the city of Tabriz. In addition, 30 normal individuals were selected for the control group. These three groups had been matched in terms of age, gender, education, marital status, and socioeconomic status. All three groups were evaluated by means of demographic questionnaire and continuous performance test.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between methamphetamine and heroin groups and between methamphetamine users and normal people in terms of the reaction time of CPT, as a measure of sustained attention; indeed, the methamphetamine group gained higher mean scores in that regard (P
    Conclusion
    Therefore, it can be argued that the application of sustained attention tasks is lower in methamphetamine and heroin users than that in normal people. In addition to the more accurate understanding of the problem, the better identification and recognition of these factors can pave the way for the higher effectiveness of the current treatment methods and also for the provision of new therapeutic strategies.
    Keywords: sustained attention, methamphetamine, heroin
  • Mansour Sudani*, Ali Mehdizadeh Tavasani, Gholamreza Rajabi, Reza Khojasteh Mehr Pages 163-177
    Objective
    This study aimed to investigate the effectiveness of group training of the concepts of Choice Theory in addict's quality of life.
    Method
    A quasi-experimental research design along with pre-test and post-test and follow-up and control group was employed for the conduct of this study. The population of this study consisted of the addicted men who referred to addiction treatment centers in Ahvaz in 2015. From among these addicts, 50 subjects were randomly selected using purposive sampling and were randomly assigned to two groups. The participants completed Quality of Life Questionnaire in three stages (pre-test, post-test and follow-up after 60 days). The experimental group received ten 90-minute sessions of group training on the concepts of Choice Theory (once a week).
    Results
    The results showed that group training of the Choice Theory concepts leads to enhanced quality of life in physical, psychological, social, and environmental domains in addicted people.
    Conclusion
    Group training of Choice Theory concepts can enhance the quality of life in addicts.
    Keywords: Choice Theory concepts, quality of life, addicts
  • Mehdi Zemestani*, Mohammad Babamiri, Alireza Sepyani Pages 179-194
    Objective
    The comorbidity of substance abuse and mood and anxiety disorders have been proven in various studies and have led to a lot of clinical implications. This study aimed to compare the effectiveness of mindfulness-based relapse prevention and common treatment in substance abuse and symptoms of depression and anxiety among addicts.
    Method
    This study was conducted within the framework of a quasi-experimental design with pretest-posttest control group and follow-up. Based on the Structured Clinical Interview and the acquisition of inclusion criteria, the number of sixty-three participants was selected via purposive sampling from among the men suffering from substance abuse, anxiety, and depression. Thereafter, the participants were divided into two groups, mindfulness-based relapse prevention group and conventional treatment group. Pennsylvania Alcohol Craving Scale, Beck Anxiety Inventory, and the Beck Depression Inventory were used for data collection.
    Results
    The results showed that mindfulness-based relapse prevention interventions were effective in reducing cravings and symptoms of depression and anxiety.
    Conclusion
    Due to the effectiveness of mindfulness-based relapse prevention interventions in the decrease of cravings and symptoms of depression and anxiety in addicts, these results can have good practical implications for clinicians working in addiction centers.
    Keywords: mindfulness, based relapse prevention, substance abuse, addiction, depression, anxiety
  • Javad Abdeli Soltan Ahmadi*, Javad Amani Saribagloo Pages 195-212
    Objective
    This study aimed to identify the factors influencing drug abuse from the perspective of people who are involved in addiction treatment.
    Method
    Due to the complex and ambiguous structure of the effective factors in youth addiction, fuzzy cognitive maps were used for data collection and analysis. The participants consisted of 16 physicians and psychologists working in Urmia medical and psychological treatment centers.
    Results
    The results showed that the following variables had the highest effect on addiction from the perspective of specialists and experts: addiction of family members with the out degree of 1.54, unemployment with the out degree of 1.32, and deviant peers with the out degree of .88. In addition, these experts believe that addiction reduces one's ability to cope with life's problems and, thereby, inability to solve problems increases the person's sense of isolation. At the end, the whole process results in the severity of addiction.
    Conclusion
    These results have practical implications.
    Keywords: drug abuse, youth, fuzzy cognitive maps
  • Fatemeh Modaresifard*, Alireza Maredpour Pages 213-230
    Objective
    The increasing tendency to drug use is one of the major social problems particularly because the age of drug users has reduced and it has been spread among youth. In this regard, many efforts have been made to investigate the relationship between substance abuse and personality-related constructs. This study aimed to investigate the relationship of personality traits and coping strategies with drug abstinence self-efficacy in addicted youth at Marvdasht.
    Method
    This research was a descriptive-correlation study and the addicts under treatment at 7 Addiction treatment centers of Marvdasht city constituted its statistical population. From among this population, 116 participants were chosen by convenience sampling and in a voluntary fashion. These participants were evaluated in terms of the research variables by means of NEO Personality Inventory, Drug Abstinence Self-efficacy Scale, and Lazarus Ways of Coping Questionnaire.
    Results
    The results showed that drug abstinence self-efficacy was negatively correlated with neuroticism (one of the dimensions of personality) and positively correlated with the dimension o resiliency. Problem-focused coping strategies are positively associated with the personality dimension o resiliency and emotion-focused coping strategies are negatively correlated with neuroticism dimension. In addition, drug abstinence self-efficacy has a positive relationship with problem-focused coping strategies.
    Conclusion
    Different personality dimensions, different levels of self-efficacy, and choice of coping styles and model are among the effective factors in tendency or lack of tendency to drug use and addiction.
    Keywords: personality traits, drug abstinence self, efficacy, coping strategies
  • Massoud Hejazi*, Sakineh Aghayari, Ali Jarchi Pages 231-248
    Objective
    The aim of this study was to compare dysfunctional attitudes, cognitive distortions, and difficulty in emotion regulation between people with substance abuse and normal people.
    Method
    The research method of this study was descriptive and causal-comparative. The population of this study consisted of the men with substance abuse (opium and opium sap) who had referred to one of the rehabilitation camps of Mahneshan city. In addition, the normal people of this city constituted the population of the control group in this study. The number of 90 subjects with substance abuse was selected as the sample units via purposive sampling according to the inclusion criteria of this study. Similarly, the number of 90 normal subjects was selected as the sample units of the comparison group via convenience sampling method. The subjects of both groups had been matched together in terms of age and education level. Then, Dysfunctional Attitude Scale (DAS-40), Cognitive Distortions Scale, and Difficulties in Emotion Regulation Scale were administered to both groups.
    Results
    The results showed that there were significant differences between the two groups in all three variables and drug abusers gained higher scores in dysfunctional beliefs, emotional regulation difficulties, and cognitive distortions.
    Conclusion
    These differences are important in the design of clinical interventions for treatment.
    Keywords: dysfunctional attitudes, cognitive distortions, emotional regulation difficulties, substance abuse
  • Shima Mohamadi*, Mohammadmasoud Dayariyan Pages 249-262
    Objective
    This study aimed to investigate the effectiveness of sexual health behaviors training on sexual dysfunction of addicted women.
    Methods
    A semi-experimental research method with pre-posttest with witness group design was used. The research population included all women were recovering addict in rehab centers of Attar, Sepahan, Pake Mehre and Conger 60 in 2015 in Isfahan. To select a sample, voluntary method was used and administering of the questionnaires, from 100 volunteers, 30 patients were selected and assigned randomly in two groups (n = 15) and witness (n = 15). Experimental group was under 8 training sessions, each one 90 minutes. The witness group did not receive any intervention.
    Results
    The results showed that sexual health behaviors training have a significant effect on sexual dysfunction of addicted women and its components.
    Conclusion
    It can be concluded, sexual health behaviors training education can reduce sexual dysfunction of addicted women. So this method can be used in addiction treatment centers for women.
    Keywords: sexual health behaviors training, woman's sexual dysfunction, addiction