فهرست مطالب

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 45 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حسین نظم فر، علی عشقی چهاربرج، سعیده علوی صفحات 11-30
    هدف
    هدف پژوهش ارزیابی و تحلیل فضایی جرائم مرتبط با مواد مخدر در استان های ایران بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش 31 استان کشور براساس داده های سال 1394 می باشد. مدل به کاربرده شده جهت تحلیل داده ها، پرومته، آماره موران جهانی و بیضی انحراف معیار بود.
    یافته ها
    استان ایلام و تهران با کسب امتیاز 736/0 و 803/0- از نظر جرائم مرتبط با مواد مخدر در بهترین و بدترین شرایط قرار دارند. تحلیل فضایی مدل موران جهانی نشان می دهد که شاخص های قاچاقچیان و عوامل توزیع کننده، معتاد و مصرف کننده، شیشه، کوکائین، آمپول و قرص های روان گردان و مواد پیش ساز دارای الگو توزیع تصادفی و شاخص های سایر مواد، گراس، حشیش، تریاک و شیره تریاک، مرفین، هروئین و اتباع بیگانه دارای الگو توزیع خوشه ایهستند. همچنین نتایج حاصل از آزمون بیضی انحراف معیار نشان از جهت توزیع جنوب شرقی– شمال غربی دارد.
    نتیجه گیری
    ارزیابی و تحلیل فضایی جرائم مرتبط با مواد مخدر حاکی از این واقعیت می باشد که استان های مرزی و تهران به عنوان پایتخت کشور بیشتر در معرض جرائم مواد مخدر قرار دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تحلیل فضایی، جرم، مواد مخدر، ایران
  • رسول افضلی، حمید صرامی، احمد ایرانخواه صفحات 31-52
    هدف
    این تحقیق با هدف تحلیل محتوای روزنامه ها در امر کنترل و مقابله با مواد مخدر درایران انجام شد.
    روش
    تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از تحلیل محتوا انجام شد. در جامعه آماری تحقیق (روزنامه های اطلاعات و ایران) برای تحلیل محتوای مقالات و گزارش های تحلیلی روزنامه ها، از 20 گویه محتوایی استفاده شد. هریک از این گویه ها به گزینه های مختلفی تقسیم شدند.
    یافته ها
    طبقه بندی اخبار پوشش داده شده در این روزنامه ها بیانگر این است که انعکاس خبری روزنامه ها در مورد مواد مخدر بیشتر مربوط به قاچاق کلان مواد مخدر، نهادهای مبارزه با مواد مخدر، پیشگیری و درمان و اعتیاد و گروه های قربانی بوده است. بازنمایی این دو روزنامه از مسائل اعتیاد و مواد مخدر در جامعه چندان منطبق با واقعیات اجتماعی این حوزه نبوده است.
    نتیجه گیری
    بازنمایی موضوعات مواد مخدر در روزنامه های ایران و اطلاعات تقریبا مشابه بوده است. تفاوت ها بیشتر مربوط به اهداف رسانه ای هر یک از این روزنامه ها بوده است. روزنامه ایران به عنوان رسانه ی رسمی دولت در انعکاس اخبار مربوط به مواد مخدر عمدتا بر حوزه های رسمی تاکید داشته و در مقابل روزنامه اطلاعات برخی از ابعاد اجتماعی مثل مجازات قاچاقچیان یا قاچاق کلان مواد مخدر را بیشتر پوشش داده است.
    کلیدواژگان: روزنامه های اطلاعات و ایران، اعتیاد، مبارزه با مواد مخدر، تحلیل محتوا، رسانه
  • محمد ارقبایی، علی اکبر سلیمانیان، محمد محمدی پور صفحات 53-70
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی نقش جو عاطفی خانواده در گرایش به مصرف مواد با توجه به نقش میانجی عاطفه منفی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش از نوع همبستگی با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه تحقیق شامل دانشجویان دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید بهشتی مشهد در سال تحصیلی 1397-1396 بود که تعداد 400 نفر (311 دانشجوی مرد و 89 دانشجوی زن) از آن ها به عنوان نمونه به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی برگزیده شدند. از پرسش نامه های گرایش به اعتیاد (میرحسامی، 1388)، جو عاطفی خانواده (برن، 1964) و عاطفه مثبت و منفی (واتسون و همکاران، 1988) استفاده شد. اطلاعات با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معدلات ساختاری و به کمک نرم افزارهای 18 SPSSو 21 AMOSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد عاطفه منفی نقش میانجی در ارتباط جو عاطفی خانواده با گرایش به مصرف مواد دارد. همچنین شاخص های برازش، در دامنه های مورد قبول می باشند. با توجه به این مطالب، مدل نهایی تحقیق دارای برازش می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش جو عاطفی خانواده و عاطفه منفی در پیش بینی اعتیاد می توان از نتایج موجود در جهت آموزش خانواده ها و مداخلات پیش گیرانه در مراکز آموزشی با برگزاری کارگاه های آموزشی مناسب استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، گرایش به مصرف مواد، عاطفه منفی، دانشجویان
  • فرشاد احمدی، جعفر حسنی، صابر سعیدپور صفحات 71-90
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تشخیصی انقطاع پاداش تاخیری و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد محرک، افیون و سیگاری بود.
    روش
    در قالب یک طرح علی-مقایسه ای از بین مراجعه کنندگان مبتلا به مصرف مواد محرک، افیون و سیگاری به صورت در دسترس شامل 45 بیمار مبتلا به افیون و 45 بیمار مبتلا به محرک و 45 بیمار مبتلا به سیگاری انتخاب شدند و توسط پرسش نامه های انتخاب پاداش (کربای، پرتی و بیکل، 1999) و فرم کوتاه راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان (حسنی، 1390) مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل تابع تشخیصی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تابع تشخیصی با دو متغیر انقطاع پاداش تاخیری و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان توانست 93/3 درصد افراد مواد محرک، 88/9درصد افراد مواد افیونی و 86/4 درصد افراد سیگاری را درست گروه بندی کند؛ به عبارت دیگر به صورت کلی 89/6 درصد کل شرکت کنندگان درست طبقه بندی شدند.
    نتیجه گیری
    در تفکیک و تشخیص سه گروه مواد محرک، افیون و سیگاری، متغیر انقطاع پاداش تاخیری و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان سهم معناداری داشتند، بنابراین در برنامه های پیشگیری و درمان مرتبط با این سه اختلال پیشنهاد می شود به این عوامل توجه ویژه ای شود.
    کلیدواژگان: انقطاع پاداش تاخیری، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، مواد محرک، مواد افیونی، سیگار
  • آیسان ابراهیمی، علی زینالی صفحات 91-112
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین روابط علی شیوه های فرزندپروری، سبک های دلبستگی و خودتنظیمی در افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به مراکز درمانی بود.
    روش
    پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. تعداد 449 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از جامعه آماری معتادان مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهرستان ارومیه، انتخاب شدند. پرسش نامه های سبک های والدینی، خودتنظیمی و سبک های دلبستگی اجرا شد. داده های جمع آوری شده با ارائه دو مدل، به روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که در مدل پدران و مادران سبک های والدینی استبدادی و بی اعتنا اثر منفی و سبک های اقتداری و آزادگذار اثر مثبت (0/001>p ) بر خودتنظیمی داشتند. در هر دو مدل سبک های اقتداری و آزادگذار اثر مثبت بر سبک دلبستگی ایمن داشتند (0/001>p ) ؛ اثر سبک استبدادی و بی اعتنا در مدل پدارن بر سبک دلبستگی ایمن معنی دار نبود؛ ولی در مدل مادران اثر منفی داشت (0/05>p)؛ اثر سبک آزادگذار بر سبک دلبستگی ایمن در هر دو مدل منفی، اثر سبک تربیتی بی اعتنا بر سبک ناایمن نیز در هر دو مدل مثبت بود (0/001>p ) ؛ اثر سبک استبدادی در هر دو مدل معنادار نبود. همچنین اثر سبک اقتداری بر سبک ناایمن در مدل پدران منفی (0/001>p) و در مدل مادران معنادار نبود؛ اثر دلبستگی ناایمن بر خودتنظیمی در هر دو مدل منفی (0/001>p) و اثر سبک دلبستگی ایمن بر خودتنظیمی در هر دو مدل معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    دلبستگی ناایمن میانجی معنادار بین سبک های تربیتی والدین و خودتنظیمی معتادان به دست آمد. سبک های والدینی اقتداری و آزادگذار با کاهش دلبستگی ناایمن در معتادان، موجب افزایش خودتنظیمی در آنان شده و سبک والدینی استبدادی با افزایش دلبستگی ناایمن در معتادان، موجب کاهش خودتنظیمی در آنان می شود.
    کلیدواژگان: مصرف کننده مواد، سبک های والدینی، سبک های دلبستگی، خودتنظیمی
  • اسماعیل صدری دمیرچی، سجاد رئیس قره درویشلو، نقی رحیمی زرج آباد صفحات 113-130
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش الگوهای ارتباطی خانواده و سبک های دلبستگی در پیش بینی سوءمصرف مواد در جوانان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش مورد استفاده توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 96-1395 بود که نمونه ای به حجم 380 نفر به صورت خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. سه پرسش نامه ی الگوهای ارتباطی خانواده، دلبستگی بزرگسالان هازن و شیور و مقیاس آمادگی برای اعتیاد مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss-19 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که متغیرهای الگوهای ارتباطی خانواده و سبک های دلبستگی با گرایش به سوءمصرف مواد رابطه دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش متغیرهای فوق در پیش بینی گرایش به اعتیاد در جوانان، می توان از نتایج پژوهش حاضر در برنامه های پیشگیری و درمان اعتیاد به عنوان متغیرهای تاثیرگذار استفاده کرد.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، سبک های دلبستگی، سوءمصرف مواد، جوانان
  • الهه عبادی، ایمان الله بیگدلی، فرحناز کیان ارثی صفحات 131-150
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای معنویت، حس انسجام و راهبردهای مقابله ای در رابطه بین استرس ادراک شده و شدت وابستگی به مواد است.
    روش
    روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. نمونه ی آماری پژوهش شامل 200 نفر مردان مصرف کننده مواد افیونی مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهرستان مینودشت می باشند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته شاخص شدت اعتیاد و پرسش نامه های شدت استرس ادراک شده، حس انسجام، معنویت استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و LISREL و با استفاده از روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدل ساختاری پژوهش با داده های تجربی برازش کافی ندارد و تنها متغیر معنویت و راهبرد مقابله ای متمرکز بر هیجان در رابطه بین استرس و شدت وابستگی به مواد میانجی گری می کردند.
    نتیجه گیری
    اهمیت بعد معنوی به عنوان عامل حفاظت کننده افراد در برابر استرس و جلوگیری از رفتارهای سوءمصرف مواد باید بخش مهمی از برنامه های درمان سوءمصرف مواد باشد.
    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، شدت وابستگی به مواد، معنویت، حس انسجام، راهبردهای مقابله ای
  • طاهره قربانی، مجید صفاری نیا، حسین زارع، احمد علیپور صفحات 151-168
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان پیشگیری از بازگشت بر پایه ی ذهن آگاهی در افزایش بهزیستی اجتماعی و پیشگیری از عود در مصرف کنندگان شیشه انجام شد.
    روش
    در طرح نیمه آزمایشی 40 نفر مراجع با تشخیص اختلال سوءمصرف شیشه که دوره سم زدایی را با موفقیت به پایان رسانده بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت ده هفته و هر هفته یک جلسه گروهی تحت درمان ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه گواه در طول این مدت درمانی دریافت نکردند. پرسش نامه بهزیستی اجتماعی کیز (1998) و نیز آزمایش مورفین پیش از شروع درمان، و پس از آن انجام شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین دو گروه در بهزیستی اجتماعی در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت وجود دارد. همچنین نتایج آزمون مجذور خی نشان داد بین فراوانی بازگشت در دو گروه تفاوت وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد درمان پیشگیری از بازگشت بر پایه ی ذهن آگاهی در افزایش بهزیستی اجتماعی و پیشگیری از عود در مصرف کنندگان شیشه موثر است.
    کلیدواژگان: درمان پیشگیری از بازگشت بر پایه ی ذهن آگاهی، بهزیستی اجتماعی، پیشگیری از عود، مصرف کنندگان شیشه
  • اصغر جعفری، ساتی نژادمحمد صفحات 169-188
    هدف
    مصرف شیشه کارکردهای مغزی و شناختی را مختل می کند و ولع شدیدی در مصرف کننده ایجاد می کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخلات مبتنی بر الگوی ماتریکس در تغییر منبع کنترل و کاهش ولع و گرایش به مصرف شیشه انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. از بین مردان معتاد به شیشه تحت درمان در کلینیک ترک اعتیاد در شهر رشت 20 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی و مساوی در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند. مداخلات مبتنی بر الگوی ماتریکس4 جلسه گروهی برای آزمودنی های گروه آزمایش اجرا شد و برای گروه کنترل هیچ برنادر گروه آزمایش انجام شد. در پایان منبع کنترل، ولع مصرف و تمایل به اعتیاد در هر دو گروه دوباره اندازه گیری شد (پس آزمون) و داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مداخلات مبتنی بر الگوی ماتریکس می تواند منبع کنترل مصرف کنندگان شیشه را تغییر دهد و ولع مصرف و تمایل به اعتیاد را کاهش دهد (01/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که مداخلات مبتنی بر الگوی ماتریکس روش آموزشی- درمانی مناسبی برای تغییر منبع کنترل و کاهش ولع مصرف و تمایل به مصرف شیشه باشد.
    کلیدواژگان: الگوی ماتریکس، منبع کنترل، ولع مصرف، مصرف شیشه
  • فرشته پورمحسنی کلوری، شیوا حضرتی صفحات 189-208
    هدف
    سوءمصرف مواد با مجموعه ای از بدکارکردی های اجرایی مغز همراه است که پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارکردهای اجرایی تکانشگری شناختی (تصمیم گیری و بازداری پاسخ) و برنامه ریزی در افراد معتاد و بهنجار صورت گرفت.
    روش
    روش پژوهش مطالعه حاضر از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی معتادان بستری در مراکز ترک اعتیاد شهر اردبیل بودند که از اردیبهشت تا تیر ماه سال 1396 به مراکز ترک اعتیاد مراجعه کرده بودند. نمونه پژوهش حاضر شامل 60 نفر از افراد مذکور بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. همچنین 60 فرد غیرمعتاد که به لحاظ سن، سطح تحصیلات و وضعیت تاهل با گروه معتاد همتا بودند نیز از میان همراهان بیماران به شیوه در دسترس انتخاب شدند. هر دو گروه در آزمون قماربازی آیوا (IGT)، آزمون برو/نرو (GO/NO GO) و برج لندن شرکت کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تکانشگری شناختی (تصمیم گیری و بازداری پاسخ) در افراد معتاد بیشتر و توانایی برنامه ریزی در آنان ضعیف تر از افراد غیرمعتاد است.
    نتیجه گیری
    افراد وابسته به مواد مخدر نسبت به افراد عادی تصمیم گیری پرخطر، بازداری پاسخ کمتر و توانایی برنامه ریزی ضعیف تری دارند. بنابراین نقص در کارکردهای اجرایی با سوءمصرف مواد رابطه دارد.
    کلیدواژگان: تکانشگری شناختی، تصمیم گیری، بازداری پاسخ، برنامه ریزی، اعتیاد
  • خدیجه ابوالمعالی، مهری رضایی نیارکی صفحات 209-230
    هدف
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی تنظیم شناختی هیجان در دو بعد سازگارانه و ناسازگارانه بر اساس باورهای فراشناخت و سبک های اسناد در معتادان در حال ترک بود.
    روش
    جامعه تحقیق شامل افرادی بود که به یکی از مراکز درمان اعتیاد در شهر قدس (تحت درمان با متادون) در سال 1395 مراجعه کرده بودند. تعداد 163 شرکت کننده سه پرسش نامه ی باورهای فراشناخت ولز، سبک های اسنادی سلیگمن و تنظیم هیجان گرانفسکی و همکاران را تکمیل کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دو مولفه باورهای فراشناخت، یعنی باورهای مثبت در مورد نگرانی و خودآگاهی هیجانی، توانستند به صورت مثبت راهکارهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان را پیش بینی کنند؛ و سه مولفه سبک های اسنادی، یعنی اسناد شکست به عوامل درونی، و پایدار و کلی توانستند به صورت منفی راهکارهای تنظیم شناختی هیجان سازگارانه را پیش بینی کنند. همچنین راهکارهای تنظیم شناختی سازگارانه بر اساس اسناد موفقیت به عوامل درونی و کلی به صورت مثبت پیش بینی شدند. به علاوه باورهای مثبت در مورد نگرانی و نیاز به کنترل افکار، به ترتیب به صورت منفی و مثبت توانستند راهکارهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان را پیش بینی کنند. اسناد شکست به عوامل درونی، پایدار و کلی، به صورت مثبت راهکارهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان را پیش بینی کردند. همچنین اسناد موفقیت به عوامل پایدار به صورت مثبت تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه را پیش بینی کرد.
    نتیجه گیری
    باورهای فراشناخت و سبک های اسنادی نقش تعیین کننده ای در تبیین مولفه های تنظیم هیجانی شناختی معتادان در حال ترک با متادون دارند.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناخت، سبک های اسنادی، تنظیم شناختی هیجان
  • باران برآبادی، حکیمه آقایی، شهناز نوحی صفحات 231-246
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر شناسایی عوامل موثر بر گرایش به مواد مخدر در زنان استان سمنان بود.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی_ پیمایشی و مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمام زنانی بود که تجربه مصرف مواد مخدر را داشتند و در مدت 6 ماه به کمپ ترک اعتیاد زنان استان سمنان مراجعه کرده بودند. نمونه آماری (54 نفر) به صورت نمونه در دسترس انتخاب و از نظر تعداد برابر با جامعه آماری بود. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه «میزان گرایش به اعتیاد» استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل و تبیین اجزاء مدل و روابط بین آن ها از نرم افزارهای SPSS22 و PLS2 Smart استفاده شد.
    یافته ها
    پس از ارائه مدل و بررسی عوامل موثر بر گرایش به مواد، «عوامل خانوادگی- محیطی» مهمترین عامل گرایش به مصرف بود و پس از آن «عوامل اجتماعی» و در نهایت «عوامل فردی» برگرایش به مواد اثرگذار بودند.
    نتیجه گیری
    خانواده ناسالم، محیط ناسالم ایجاد می کند و زندگی کردن در چنین خانواده و محیطی، فرد را به سوی انحرافات اجتماعی و اعتیاد هدایت می کند. پیشنهاد می گردد که برنامه ریزان و سازمان های مسئول مبارزه با مواد مخدر بیش از سایر گروه ها برای نوجوانان، جوانان و زنان اهمیت ویژه ای قائل شوند. برای این مهم به تلاشی جدی برای سالم سازی محیط های اجتماعی از طریق ابزارهای فرهنگی و ارشادی به جای ابزارهای نظامی و اجباری نیاز است.
    کلیدواژگان: اعتیاد، زنان، عوامل موثر، گرایش به مواد مخدر، استان سمنان
  • سهیلا اثنی عشران، فریبا یزدخواستی، حمیدرضا عریضی صفحات 247-264
    هدف
    هدف این تحقیق مقایسه اثربخشی دو روش رفتار درمانی دیالکتیک و روان نمایشگری بر تحمل پریشانی و تنظیم هیجانی در افراد دارای سابقه اعتیاد بود.
    روش
    این مطالعه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون –پس آزمون با گروه گواه بود. بر روی 90 نفر از زنان بالای 20سال که در دوره ترک به سر می بردند، درسال 95 در اصفهان صورت گرفته است. جامعه آماری شامل زنان دارای سابقه اعتیاد زندانی در بند نسوان زندان اصفهان سال 1395 می باشند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند در میان زنان دارای سابقه اعتیاد بود که به صورت فراخوان و داوطلبانه انجام گرفت. افراد به طور تصادفی به 3 گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه ) تقسیم شدند.گروه های آزمایش تحت آموزش با روش درمانی روان نمایشگری و دیالکتیک قرار گرفته و گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. ابزارگردآوری اطلاعات، پرسش نامه های تحمل پریشانی و پرسش نامه محقق-ساخته حالت های هیجانی رفتاری مشکل آفرین بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد روش های درمانی مورد استفاده در این مطالعه بر تنظیم هیجان و تحمل پریشانی زنان معتاد اثربخش بوده است (001/0P<). همچنین نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی نشان داد تفاوتی بین دو روش درمانی نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، روش های درمانی روان نمایشگری و رفتار درمانی دیالکتیک بر تنظیم هیجان و تحمل پریشانی زنان معتاد موثر می باشد.
    کلیدواژگان: روان نمایشگری، رفتار درمانی دیالکتیک، تحمل پریشانی، تنظیم هیجان، زنان معتاد
  • مظفر قلی زاده، لادن احمدی، زیبا قلی زاده صفحات 265-280
    هدف
    هدف پژوهش حاضر آزمون الگوی رابطه علی دلبستگی ناایمن و هوش اخلاقی با آمادگی به اعتیاد از طریق میانجی گری هیجان خواهی در دانش آموزان پسر سال دهم دبیرستان های شهر اهواز بود. در این مطالعه توصیفی- همبستگی، جامعه آماری را دانش آموزان پسر سال دهم دبیرستان های دولتی شهر اهواز تشکیل دادند که به روش تصادفی چند مرحله ای، 364 دانش آموز از بین نواحی یک و سه شهر اهواز به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش از مقیاس سبک دلبستگی ناایمن سیمپسون (1990)، مقیاس هوش اخلاقی لنیک و کیل (2008)، سیاهه هیجان خواهی آرنت (1994) و مقیاس ایرانی آمادگی برای اعتیاد زرگر (1385) استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت. جهت آزمون روابط غیر مستقیم از آزمون بوت استراپ در دستور کامپیوتری ماکرو پریچر و هیز استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این پژوهش، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی با داده ها برخوردار بود. به طور کلی نتایج نشان داد که در کل نمونه تمامی ضرایب مسیر بین متغیرها از لحاظ آماری معنا دار بودند. همچنین، مسیرهای مستقیم دلبستگی ناایمن و هوش اخلاقی به هیجان خواهی نیز معنادار بودند. علاوه بر این، نتایج نشان داد مسیرهای غیر مستقیم دلبستگی ناایمن و هوش اخلاقی با آمادگی به اعتیاد از طریق هیجان خواهی معنا دار بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که مدل پیشنهادی از نیکویی برازش خوبی برخوردار است و می تواند در شناخت عوامل تاثیرگذار در آمادگی به اعتیاد مفید باشد. همچنین، این مدل می تواند به مثابه الگویی مطلوب برای تدوین برنامه های پیشگیری از اعتیاد مثمر ثمر باشد.
    کلیدواژگان: آمادگی برای اعتیاد، دلبستگی ناایمن، هوش اخلاقی و هیجان خواهی
  • محمد بیرجندی فخرآبادی، مریم لاریجانی، محمد شبیری صفحات 281-295
    هدف
    اعتیاد و محیط زیست در برنامه های توسعه ای مهم هستند. سازمان های مردم نهاد در روند توسعه پایدار نقش دارند. به تازگی فعالیت های کاهنده ی مصرف مواد مخدر با رویکرد حفظ محیط زیست و آموزش از طریق سمن ها اهمیت یافته است. مشارکت مردمی در توسعه کارآفرینی در حوزه محیط زیست و ممانعت از گسترش مواد مخدر نقش کلیدی دارد.
    روش
    روش این پژوهش کیفی است. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته در جامعه آماری شامل متخصصان، خبرگان و مدیران سمن ها استفاده شد. تحلیل در بخش کیفی با استفاده از کدگذاری باز و محوری و در سه مرحله انجام پذیرفت.
    یافته ها
    تعداد 80 عامل فرعی و11 عامل محوری شناسایی شد: اهداف، قابلیت های مدیریتی، فرهنگ، منابع، سطح بلوغ فناوری آموزشی، فرآیندها، ارتباط با شبکه های بیرونی، ساختار، راهبردهای سازمانی، مدیریت دانش و روش های آموزشی.
    نتیجه گیری
    شناسایی عوامل سازمانی باعث بهبود فرایندهای عملیاتی و بهینه شدن اثربخشی آموزش می گردد.
    کلیدواژگان: عوامل سازمانی، اعتیاد، محیط زیست، سازمان های مردم نهاد، آموزش کارآفرینی
|
  • H. Nazmfar, A. Eshghei, S. Alavi Pages 11-30
    Objective
    The aim of this study was to evaluate the spatial analysis of drug-related crimes in Iran's provinces.
    Method
    The statistical population of this study consisted of 31 provinces of the country based on the data of 2015. The model used for datat analysis included Prometheus, Global Moran statistics, and Oval standard deviation.
    Results
    The provinces of Ilam and Tehran with Phi values of 0.736 and – 0.803 were placed in the best and worst ranks for drug-related offenses, respectively. The spatial analysis of the global Moran model shows that drug traffickers and distributors, addicts and consumers od crystal, cocaine, ampoules, psychedelic pills, and precursors are the indexes that contain randomized distribution model; and the indicators of other substances, grasses, hashish, opium and sap, morphine, heroin, and foreign substances have a cluster distribution pattern. In addition, the results of the oval test indicated a standard deviation from the distribution direction of southeast to northwest.
    Conclusion
    The assessment and spatial analysis of drug-related crimes showed that border provinces and Tehran as the capital of the country are exposed to drug-related crimes more than other provinces
    Keywords: evaluation, spatial analysis, crime, drugs, Iran
  • R. Afzali, H. Sarami, A. Irankhah Pages 31-52
    Objective
    This research aimed at analyzing the contents of newspapers in controlling and combatting narcotics in Iran.
    Method
    The current research was conducted using descriptive-analytical method and content analysis. In the statistical population of the research (Ettelaat and Iran newspapers), 20 content items were used to analyze the content of articles and analytical reports of the newspapers. Each of these items was divided into several options.
    Results
    The classification of the news items released in these newspapers indicates that the news coverage of newspapers about drugs is more related to drug trafficking, institutes involved in drug counter, drug prevention, addiction treatment, drug addiction, and victim groups. The representation of these two newspapers from narcotics and addiction issues in the society has not been that much consistent with the social realities of this domain.
    Conclusion
    The representation of narcotics was almost the same in Ettelaat and Iran. The differences are more related to the media objectives of each of these newspapers. Iran newspaper, as one of the government's official media, has focused mostly on official sites in reflecting drug-related news. In contrast, Ettelaat newspaper has covered some social dimensions, such as narcotics trafficking or punishment of traffickers.
    Keywords: Ettelaat, Iran newspapers, addiction, counter against narcotics, content analysis, media
  • M. Arghabaei, A.A. Solimanian, M. Mohammadipoor Pages 53-70
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the role of emotional family atmosphere in drug use tendency based on the mediating role of negative affect.
    Method
    A correlational research method was used for the conduct of this study by using structural equation modeling. The statistical population of the research included students of Farhangian Shahid Beheshti Campus of Mashhad in the academic year 2017-18. From among this population, the number of 400 students (311 male students and 89 female students) was selected as the participants of the study via random cluster sampling method. Addiction Tendency Questionnaire (Mirhesami, 2009), Emotional Family Atmosphere Scale (Burn, 1964), and Positive and Negative Affect Scale (Watson et al., 1988) were used for data collection. The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural simulation modeling in SPSS (version 18) and AMOS (version 21).
    Results
    The results showed that negative affect has a mediating role in the relationship between emotional family atmosphere and drug use tendency. In addition, the fit indices are also placed in the domains. According to these points, the final model of the research enjoys a desired goodness of fit.
    Conclusion
    Considering the role of emotional family atmosphere and negative affect in predicting addiction, it is possible to make use of the current findings to train families and conduct preventive interventions in educational centers through the conduct of appropriate workshops.
    Keywords: family emotional atmosphere, drug use tendency, negative affect, students
  • F. Ahmadi, J. Hasani, S. Saeidpoor Pages 71-90
    Objective
    The aim of this study was to examine the diagnostic role of delayed reward discounting and cognitive emotion regulation strategies in people with stimulant abuse, opiate abuse, and smoking disorders.
    Method
    In the form of a causal-comparative research design, 45 patients with opioid use, 45 patients stimulant use, and 45 patients with smoking were selected via convenience sampling method from among the clients with stimulant use, opioid use, and smoking. These participants were evaluated through Monetary-Choice Questionnaire (Kirby, Petry, & Bickel, 1999) and Short Form of Emotional Cognitive Ordering Strategies (Hassani, 2011). Diagnostic function analysis was used to analyze the data.
    Results
    The results of diagnostic function with two variables of delayed reward discounting and cognitive emotion regulation strategies could correctly group 93.3% of stimulant abusers, 88.9% opiate abusers, and 86.4% of smokers; in other words, 89.6% of all participants were classified correctly.
    Conclusion
    Delayed reward discounting and cognitive emotion regulation strategies made a significant contribution to the diagnosis of and differentiation among the three groups of stimulant abusers, opioid abusers, and smokers. Therefore, it is recommended that these factors be considered in the prevention and treatment programs associated with these three disorders.
    Keywords: delayed reward discounting, cognitive emotion regulation strategies, stimulants, opioids, smoking
  • I. Ebrahimy, A. Zeinali Pages 91-112
    Objective
    The present study aimed at investigating the causal relationship between parenting styles, attachment styles, and self-regulation among drug dependent individuals in Urmia city.
    Method
    In this correlational/ descriptive research, the number of 449 addicts was chosen through multi-stage cluster sampling method from among the addicts who had referred to addiction treatment clinics in Urmia city. They then filled out the questionnaires, namely Parenting Styles Questionnaire (Zeinali, Sharifi, Enayati, Asgari, & Pasha, 2012), Self-Regulation Questionnaire (Carey, Neil, & Collins, 2004), and Attachment Styles Questionnaire (Van Oudenhoven, Hofstra, & Bakker, 2003). The collected data were analyzed by presenting two models through path analysis in AMOS software.
    Results
    The results of this study showed that authoritarian and neglectful parenting styles have a significant negative effect on self-regulation; and authoritative and permissive parenting styles have a significant positive effect on self-regulation in fathers and mother's model (P
    Conclusion
    Insecure attachment was revealed to be a significant mediator between parenting styles and self-regulation among addicts. Authoritative and permissive parenting styles increase self-regulation in them through the reduction of insecure attachment; and authoritarian parenting style decrease self-regulation in addicts through the increase of insecure attachment.
    Keywords: addicts, parenting styles, attachment styles, self-regulation
  • E. Sadri Damirchi, S. Raeis Gharedarvishloo, N. Rahimi Zaragabad Pages 113-130
    Objective
    This study aimed to investigate the role of family communication patterns and attachment styles in predicting drug abuse among young people.
    Method
    A descriptive/ correlational research method was used for the conduct of this study. The statistical population of this research included all students of University of Mohaghegh Ardabili in academic year 2016-17. From among this population, 380 participants were randomly selected through random clustering method and responded to the three questionnaires, namely Family Communication Patterns Questionnaire, Hazan and Shaver Adult Attachment Questionnaire, and Addiction Potential Scale (APS). The data were analyzed in SPSS-19.
    Results
    The results showed that attachment styles and family communication patterns are correlated with addiction potential.
    Conclusion
    Considering the role of the above variables in predicting addiction potential in young people, the findings of this study can be used in prevention and treatment programs of addiction.
    Keywords: family communication patterns, attachment styles, drug abuse, youth
  • E. Ebadi, I. Bigdeli, F. Kianersi Pages 131-150
    Objective
    The aim of this study was to determine the mediating role of spirituality, sense of coherence, and coping strategies in the relationship between perceived stress and severity of substance dependence.
    Method
    A descriptive-correlation research method was used for the conduct of this study. The statistical population of the study consisted of 200 male opioid users who had referred to Addiction Treatment Centers in Minoodasht city. It is noteworthy that these participants were selected via convenience sampling method. In order to collect data, a semi-structured interview on the severity of addiction and the questionnaires pertaining to perceived stress, sense of coherence, and spirituality were used. The collected data were analyzed through path analysis in SPSS and LISREL software.
    Results
    The results showed that the structural model of the research does not have a suitable fit with the empirical data; and only the spirituality variable and emotion-focused coping strategy mediated the relationship between stress and severity of substance dependency.
    Conclusion
    The importance of spiritual dimension, as a protective factor against stress and a preventive factor against substance abuse behaviors, should be included as an important part of substance abuse treatment programs.
    Keywords: perceived stress, severity of substance dependency, spirituality, sense of coherence, coping strategies
  • T. Ghorbani, M. Saffarinia, H. Zare, A. Alipour Pages 151-168
    Objective
    The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based return prevention therapy in social well-being and relapse prevention in crystal users.
    Method
    In a quasi-experimental research design, 40 clients with a diagnosis of crystal abuse disorder (who successfully completed the detoxification period) were selected via purposive sampling and were then divided into two experimental and control groups. The experimental group received 10 group sessions of mindfulness-based therapy (one session per week), while the control group did not receive any treatment during this period. The participants responded to Keyes's Social Well-Being Scale (1998) and also took a morphine test before and after the onset of the treatment.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the two groups in terms of social well-being at the post-test and follow-up stages. In addition, the results of Chi-square test indicated that there was a significant difference between the two groups in the frequency of return.
    Conclusion
    The findings of this study showed that mindfulness-based return prevention therapy is effective in increasing social well-being and preventing relapse in crystal consumers.
    Keywords: mindfulness-based return prevention, social well-being, relapse prevention, crystal users
  • A. Jafari, S. Nezhadmohammad Pages 169-188
    Objective
    The consumption of crystal disrupts the brain and cognitive functions and generates a severe craving in users. The present study aimed to determine the effectiveness of matrix-based model in changing the locus of control, reducing craving, and reducing tendency to use crystal in inpatient men.
    Method
    A quasi-experimental research method along with pretest/ posttest and control group was used for the conduct of this study. From among the crystal addicted men under treatment in the addiction clinic of Rasht, 20 participants were selected via purposive sampling and were randomly assigned to two groups, i.e. one experimental group and one control group. Intervention based on the matrix model was administered to the experimental group in 24 group sessions, whereas the control group did not receive any intervention. At the end of the intervention, the level of craving and tendency to use crystal was measured in all participants again (posttest) and the data were analyzed by MANCOVA.
    Results
    The results indicated that the intervention based on matrix can significantly reduce locus of control, craving, and tendency to use crystal (P
    Conclusion
    The findings of this research provide some evidence that the intervention based on matrix model is an appropriate educational- therapeutic method for changing locus of control and reducing the level of craving and tendency to use crystal.
    Keywords: matrix-based model, locus of control, craving, tendency to use crystal
  • F. Pourmohseni Koluri, Sh Hazrati Pages 189-208
    Objective
    Substance abuse is associated with a series of brain executive dysfunctions. This research aims at comparing cognitive impulsivity (decision-making and response inhibition) and planning ability between addicted and non-addicted people.
    Method
    The method of the current study was causal-comparative. All the Addicts admitted to addiction treatment centers of Ardabil city who had referred to the centers from April 21, 2017 to July 22, 2017 constituted the statistical population of this research. The research sample consisted of 60 participants who were selected via convenience sampling method from among the research population. Moreover, 60 non-addicts who were matched with the addicted group in terms of age, education, and marital status were selected via convenience sampling method from among the patient's companions and others. Both groups participated in Iowa Gambling test, Go-No Go task, and Tower of London task.
    Results
    The results showed that cognitive impulsivity (decision-making and response inhibition) is observed in addicts more than that in non-addicts while planning ability is observed in the addicted group to a lower extent than that in the non-addicted group.
    Conclusion
    Drug dependent individuals have more risky decision-making processes, lower response inhibition, and weaker planning ability compared to ordinary people. Thus, executive dysfunctions are associated with substance abuse.
    Keywords: cognitive impulsivity, decision-making, response inhibition, planning, addiction
  • Kh Abolmaali, M. Rezaei Niaraki Pages 209-230
    Objective
    The purpose of this study was to predict cognitive emotion regulation strategies based on metacognitive beliefs and attribution styles in the addicted people under abstinence period.
    Method
    The statistical population of this consisted of the individuals who had referred to one of the addiction therapy centers in Ghods city in 2016 (under methadone therapy). One hundred and sixty-three participants were randomly selected and completed three questionnaires, namely Wells's Metacognitions Questionnaire, Garnefski's Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, and Seligman et al.'s Attributional Style Scale. Multiple regression analysis was used to analyze the data.
    Results
    The results showed that two components of metacognitive beliefs, i.e. positive beliefs about worry and self-awareness could positively predict adaptive emotion regulation strategies; and three components of attribution styles, namely attribution of failure to internal, consistent, and global factors could negatively predict adaptive emotion regulation strategies. Additionally, adaptive cognitive emotion strategies were predicted positively based on the attribution of success to internal and global factors. In addition, positive beliefs about worry and need for thought control could negatively and positively predict maladaptive cognitive emotion regulation strategies, respectively. Also, the attribution of failure to internal and consistent factors could positively predict maladaptive cognitive emotion regulation strategies; and the attribution of success to consistent factors could positively predict maladaptive cognitive emotion regulation strategies.
    Conclusion
    The components of metacognitive beliefs and attribution styles have a determinative role in the explanation of cognitive emotion regulation strategies in the addicted people under the abstinence period.
    Keywords: metacognitive beliefs, attribution styles, cognitive emotion regulation strategies
  • B. Barabadi, H. Aghaea, Sh Noohi Pages 231-246
    Objective
    The aim of this study was to identify the factors affecting drug addiction in women in Semnan province.
    Method
    This research was a descriptive-survey study based on structural equations. The statistical population of the study included all women who had the experience of drug use and who had come to Semnan women's addiction center during six months. The statistical sample (n = 54) was selected through convenience sampling method and was equal to the statistical population in terms of number. For data collection, Addiction Tendency Questionnaire was used. SPSS22 and PLS2 Smart software were used to analyze and explain the model components and their relationships.
    Results
    After presenting the model and examining the factors affecting drug use tendency, family-environmental factors were revealed as the most important factor of drug use tendency, which was followed by social factors and, finally, individual factors.
    Conclusion
    Unhealthy families create an unhealthy environment, and living in such families and environments leads the person to social deviations and addiction. It is suggested that planners and organizations responsible for counter-narcotics assign credit and value to adolescents, young people, and women more than other groups. For this purpose, serious efforts are needed to improve the social environment through cultural and guidance tools rather than military and compulsory means.
    Keywords: addiction, women, drug use tendency, Semnan Province
  • S. Esnaasharan, F. Yazdkhasti, Hr Oreyzi Pages 247-264
    Objective
    This study aimed at comparing the effectiveness of dialectical behavioral therapy and psychodrama in distress tolerance and emotion regulation among people with a history of addiction.
    Method
    A quasi-experimental research design along with pretest/posttest and control group was used for the conduct of this research. This research was carried out on 90 women over the age of 20 years who were in the abstinence period in Isfahan in 2016. The statistical population of this research consisted of all women with a history of addiction in the prison of Isfahan in 2016. A purposive sampling was conducted among the women with a history of addiction through recall and in a voluntary fashion. The participants were randomly divided into 3 groups (two experimental groups and one control group). The experimental groups were trained through psychodrama and dialectic therapy, whereas the control group received no training. Distress Tolerance Questionnaire and a researcher-constructed Problematic Behavioral Emotional States Questionnaire constituted the data collection tools in this study. Finally, the data were analyzed through covariance analysis with the observance of the required assumptions.
    Results
    The results showed that the therapeutic methods used in this study were effective in emotion regulation and distress tolerance among addicted women (P
    Conclusion
    According to the findings of this study, psychodrama therapy and dialectical behavioral therapy have been effective in emotion regulation and distress tolerance among addicted women.
    Keywords: psychodrama therapy, dialectic behavioral therapy, emotion regulation, distress toleration, addicted women
  • M. Gholizadeh, L. Ahmadi, Z. Gholizadeh Pages 265-280
    Objective
    The aim of this study was to examine the causal relationship of secure attachment and moral intelligence with addiction potential through the mediating role of sensation seeking in 10th-grade male students of high schools in Ahwaz.
    Method
    In this descriptive-correlational study, all 10th-grade male students of public high schools in Ahwaz constituted the statistical population. From among this population, the number of 64 students was selected from educational districts one and three of Ahvaz through multi-stage random sampling method. For data collection, the following instruments were used: Simpson's Attachment Style Scale (1990), Lennick, & Kiel's Moral Intelligence Scale (2008), Arnett's Inventory of Sensation Seeking (AISS) (1994), and Iranian Addiction Potential Scale (IAPS) (Zargar, 2006). The proposed model was evaluated via path analysis method. In order to assess the indirect relations, the Bootstrap test was used in the Macro Preacher and Hayes computer instructions.
    Results
    According to the results of this study, the proposed model enjoyed a good fit with the data. In general, the results showed that all path coefficients among the variables were statistically significant in the whole sample. Also, direct paths of insecure attachment and moral intelligence towards sensation seeking were also significant. In addition, the results showed that indirect paths of insecure attachment and moral intelligence towards addiction potential were significant through sensation seeking.
    Conclusion
    The findings of this study showed that the proposed model has an acceptable goodness of fit and can be useful in identifying effective factors in addiction potential. Moreover, this model can be useful for the development of addiction prevention programs.
    Keywords: addiction potential, insecure attachment, moral intelligence, sensation seeking
  • M. Birjandi Fakhrabadi, M. Larijani, M. Shabiri Pages 281-295
    Objective
    Addiction and the environment are important in developmental plans. NGOs play some part in the process of sustainable development. Drug reduction activities have recently assumed importance in the context of environmental protection and education through NGOs. Public participation plays a key role in the development of entrepreneurship in the field of the environment and prevention of the spread of drugs.
    Method
    The research is a qualitative study. Semi-structured interviews were conducted in the statistical population, including experts, specialists, and managers of NGOs. Analysis in the qualitative section was performed using open and axial coding in three steps.
    Results
    In this regard, 80 sub-factors and 11 core factors were identified, which are as follows: goals, managerial capabilities, culture, resources, educational maturity level, processes, relationships with external networks, structure, organizational strategies, knowledge management, and teaching methods.
    Conclusion
    The identification of organizational factors improves the operational processes and optimizes the effectiveness of training and education.
    Keywords: organizational factors, addiction, environment, NGOs, entrepreneurship training