فهرست مطالب

پژوهشهای زراعی ایران - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1393)

نشریه پژوهشهای زراعی ایران
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/26
  • تعداد عناوین: 34
|
  • علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، رضا دیهیم فرد، رضا میرزایی تالارپشتی، محمد خیرخواه صفحات 535-542
    به منظور ارزیابی رقابت در سیستم کشت مخلوط ذرت- لوبیا، آزمایش مزرعه ای جهت ارزیابی برخی از شاخص های رقابتی و نیز کارایی طراحی گردید. تیمارهای آزمایشی نسبت های مختلف کاشت ذرت و لوبیا شامل 50:50، 50:100، 50:150، 100:50، 100:100، 100:150، 150:50، 150:100 (لوبیا:ذرت) و نیز کشت خالص هر یک از آنها بود که در سه تکرار کشت شد. نتایج این تحقیق نشان داد که در مجموع دو نسبت کشت 150:50 و 150:100 (لوبیا:ذرت) که در آنها تراکم ذرت 50 درصد بیشتر از تراکم مطلوب آن است (تیمارهای افزایشی)، بالاترین عملکرد کل دانه و نیز شاخص معادل عملکرد ذرت (EY) بدست آمد. نتایج همچنین نشان داد که بر اساس شاخص درجه تهاجم (A)، تیمارهایی که در آنها سهم نسبی هر جزء در مخلوط بیشتر بود، مقدار این شاخص نیز در آنها مثبت تر و آن جزء از نظر رقابتی جزء غالب تلقی گردید. بر اساس ضریب تراکم نسبی (K)، تیمارهای100:150،150:50 و 150:100 (لوبیا:ذرت) در این تحقیق از برتری عملکرد برخوردار بودند و اجزای مخلوط در این نسبت های کشت، حالت تکمیلی با یکدیگر داشتند. در تیمار جانشینی (50:50) نسبت برابری زمین کمتر از 1 بود و اکثر شاخص های محاسبه شده در پائین ترین مقدار خود قرار داشت. به طور کلی، ایده آل ترین نسبت در کشت مخلوط ذرت – لوبیا با توجه به شاخص های محاسبه شده در این تحقیق، نسبت کاشت 150:100 بود که در آن هر دو جزء اثرات رقابتی یکسان بر یکدیگر داشته اند و آشیان اکولوژیک یکدیگر را در شرایط مخلوط تکمیل کرده اند.
    کلیدواژگان: شاخص های کشت مخلوط، کارایی، نسبت برابری زمین
  • سید محمدکاظم تهامی، پرویز رضوانی مقدم*، محسن جهان صفحات 543-553

    استفاده از کود های آلی و کودهای زیستی حاوی میکروارگانیسم های مفید خاکزی به عنوان جایگزین کودهای شیمیایی، راهکاری موثر برای بهبود رشد گیاه، از طریق تامین مواد غذایی و کمک به سلامت محیط زیست و حفظ بهره وری خاک شناخته شده اند. با توجه به عدم وجود مطالعات مستند در رابطه با ارزیابی منابع مختلف کودی بر روی گیاه ریحان، آزمایشی در سال 1388در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و10 تیمار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل: 1) کود گاوی، 2) کود گوسفندی، 3) کود مرغی، 4) کمپوست 5) ورمی کمپوست، 6) کود بیولوژیکی نیتروکسین (حاوی باکتری های Azotobacter sp. و Azospirillum sp.)، 7) کود زیستی باکتری هایحلکننده فسفات)حاوی باکتری های Bacillus sp. و Pseudomonas sp.)، 8) ترکیب کودهای حاوی باکتری های حل کننده فسفات و نیتروکسین، 9) کود شیمیایی و 10) شاهد (بدون کود) بود. نتایج نشان داد که، بالاترین ارتفاع بوته، در گیاهان تیمار شده با کود گوسفندی حاصل شد. تعداد ساقه فرعی در گیاهان تیمار ورمی کمپوست و تعداد گل آذین در کود گاوی به طور معنی داری بیشتر از تیمارهای دیگر بودند. تعداد چرخه گل به ترتیب در تیمارهای کمپوست، کود گوسفندی و گاوی بیشترین مقدار بود. بیشترین شاخص سطح سبز و شاخص سطح برگ در تیمار کود بیولوژیکی نیتروکسین مشاهده شد. بیشترین عملکرد بیولوژیکی از تیمار کود گوسفندی حاصل شد که به جز کود گاوی با دیگر تیمارها تفاوت معنی داری داشت. حداکثرعملکرد دانه از گیاهان تحت تیمار کمپوست به میزان 1945 کیلوگرم در هکتار حاصل شد و کمترین عملکرد دانه در تیمارهای کود شیمیایی و شاهد مشاهده شد. در تمام صفات اندازه گیری شده (به جز تعداد گل آذین)، کود شیمیایی و شاهد تفاوت معنی داری نداشتند.

    کلیدواژگان: کود گاوی، کمپوست، کود بیولوژیکی، عملکرد دانه، شاخص سطح سبز
  • الهام عزیزی، علیرضا کوچکی، پرویز رضوانی مقدم، مهدی نصیری محلاتی صفحات 554-566
    گرایش مجدد به استفاده از چندکشتی به علت پتانسیل این الگوهای کشت برای افزایش عملکرد از طریق استفاده بهتر از منابع مختلف نظیر تشعشع خورشیدی می باشد. به منظور بررسی اثر تنوع گیاهی و نوع منبع تغذیه ای بر کارایی مصرف نور، آزمایشی به صورت کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 1385-1384 و 1386-1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. تیمارهای مورد بررسی دو منبع کود دامی و کود شیمیایی در کرتهای اصلی و کشت مخلوط سه واریته سویا (Glycine max L.) (ویلیامز، سحر و گرگان 3)، کشت مخلوط سه گونه ارزن (ارزن معمولیPanicum miliaseum L.، مرواریدیPennisetum glaucum L. و دم روباهیSetaria italica L.)، کشت مخلوط ارزن- سویا-کنجد(Sesamum indicum L.) و کشت مخلوط ارزن- کنجد- شنبلیله(Trigonella foenum-graecum L.)-زنیان(Trachyspermum ammi L.) همراه با تک کشتی هر یک از گیاهان مورد بررسی در کرتهای فرعی را شامل می شد. نتایج نشان داد که در هر دو نوع منبع تغذیه ای، شاخص سطح برگ هر یک از گیاهان در کشت مخلوط در مقایسه با تک کشتی آنها کاهش یافت. اثر نوع الگوی کشت بر کارایی مصرف نور از نظر آماری معنی دار بود. در بین الگوهای تک کشتی، بیشترین کارایی مصرف نور بر اساس تشعشع فعال فتوسنتزی در تک کشتی های ارزن معمولی و سویا رقم ویلیامز و گرگان 3 مشاهده شد. کمترین میزان کارایی مصرف نور نیز در تک کشتی کنجد و ارزن دم روباهی بدست آمد. در الگوهای کشت مخلوط، هرچه قدر شباهت گیاهان موجود در مخلوط از نظر مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی کمتر و تنوع کارکردی موجود افزایش یافت از نور به نحو بهتری استفاده شده و کارایی مصرف نور افزایش پیدا کرد، به طوریکه بیشترین میزان ماده خشک تولیدی به ازای نور جذب شده بر اساس تشعشع فعال فتوسنتزی در کشت مخلوط چهارگونه ارزن، کنجد، شنبلیله و زنیان به مقدار3/31 حاصل شد. کمترین میزان کارایی مصرف نور نیز در مخلوط سه گونه ارزن (1/96 گرم بر مگاژول) مشاهده گردید. اثر متقابل نوع الگوی کشت و نوع منبع تغذیه ای بر کارایی مصرف نور براساس تشعشع فعال فتوسنتزی از نظر آماری معنی دار بود. به طور کلی، بیشترین میزان کارایی مصرف نور در کشت مخلوط چهار گونه ارزن، شنبلیله، کنجد و زنیان با نهاده تغذیه ای آلی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تشعشع فعال فتوسنتزی، تک کشتی، پوشش گیاهی، کشت مخلوط
  • پرویز رضوانی مقدم، سید محمد سیدی، مسعود آزاد صفحات 567-573
    به منظور بررسی اثرات کود های آلی و بیولوژیک بر عملکرد و اجزای عملکرد سیاهدانه، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 15 تیمار و سه تکرار در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش عبارتند بودند از 1- شاهد، 2- نیتروکسین (حاوی ازتوباکتر و آزوسپیریلوم)، 3- میکوریزا، 4- بیوسولفور (حاوی تیوباسیلوس)، 5- کمپوست، 6- ورمی کمپوست، 7- نیتروکسین+ کمپوست، 8- نیتروکسین+ ورمی کمپوست، 9- میکوریزا + کمپوست، 10- میکوریزا + ورمی کمپوست، 11- بیوسولفور + کمپوست، 12- بیوسولفور + ورمی کمپوست، 13- نیتروکسین+ میکوریزا، 14- نیتروکسین+ میکوریزا + کمپوست و 15- نیتروکسین+ میکوریزا + ورمی کمپوست. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، بجز تعداد و وزن دانه در فولیکول و نیز وزن هزار دانه، سایر شاخص های مورد مطالعه سیاهدانه تحت تاثیر تیمارهای آزمایش قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد بجز تیمار بیوسولفور، سایرکودهای بیولوژیک اثر معنی داری بر عملکرد دانه سیاهدانه نداشتند. در بین تیمارهای آزمایشی نیز تیمارهای کمپوست + بیوسولفور و ورمی کمپوست + بیوسولفور دارای بیشترین عملکرد دانه (به ترتیب 790/83 و 790/80 کیلوگرم در هکتار) در مقایسه با تیمار شاهد (338/83 کیلوگرم در هکتار) بودند. به نظر می رسد در خاک های با pH قلیایی، استفاده از کود بیولوژیک بیوسولفور به همراه مصرف گوگرد با کاهش اسیدیته خاک می تواند در افزایش عملکرد سیاهدانه نقش ویژه ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، آزوسپیریلوم، میکوریزا، تیوباسیلوس، گوگرد، گیاه دارویی
  • ریحانه بیگناه، پرویز رضوانی مقدم *، محسن جهان صفحات 574-581

    به منظور مطالعه اثر میکوریزا و ورمی کمپوست بر خصوصیات کمی و درصد اسانس بذر گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum) آزمایشی در سال زراعی 89-1388 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل: 1) ورمی کمپوست، 2) میکوریزا، 3) کود شیمیایی فسفر، 4) مخلوط میکوریزا و ورمی کمپوست، 5) مخلوط میکوریزا و کود شیمیایی فسفر، 6) مخلوط ورمی کمپوست و کود شیمیایی فسفر و 7) شاهد (بدون مصرف کود) بود. هر کرت آزمایشی جهت مطالعات عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه به دو قسمت تقسیم شد. برداشت عملکرد بیولوژیک گیاه در دو چین زمانی که 5درصد گیاهان به گل رفته بودند و برداشت عملکرد دانه گیاه، هنگامی که قسمت اعظم بوته ها زرد شده بودند انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد تیمار ورمی کمپوست و شاهد به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه و ارتفاع بوته را دارا بودند. تیمارهای ورمی کمپوست و میکوریزا به ترتیب در چین اول و دوم بیشترین عملکرد بیولوژیک و وزن خشک برگ در بوته را به خود اختصاص دادند، در حالی که گیاهانی که هیچ نوع کودی در آنها بکار برده نشده بود، کمترین مقادیر این صفات را دارا بودند. گیاهان تحت تیمار میکوریزا و مخلوط میکوریزا و فسفر دارای بیشترین تعداد چتر و تیمار شاهد از کمترین تعداد چتر برخوردار بود. بیشترین و کمترین درصد اسانس دانه به ترتیب در تیمار شاهد و تیمار ورمی کمپوست مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اسانس، تعداد چتر، عملکرد بیولوژیک
  • حسن عبدی، محمدرضا بی همتا، ابراهیم عزیز اف، رجب چوگان صفحات 582-596
    این تحقیق به منظور بررسی سطوح مختلف تنش خشکی با استفاده از پلی اتیلن گلیکول (6000) بر روی مولفه های جوانه زنی و سلیکسیون اولیه ژنوتیپ های متحمل به خشکی گندم و همبستگی بین صفات مرتبط با جوانی زنی در آزمایشگاه و مزرعه، در قالب دو آزمایش جداگانه انجام شد. در آزمایشگاه 40 ژنوتیپ گندم نان با 3 تکرار به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با استفاده از 4 سطح پلی اتیلن گلیکول (0، 3-، 6-، 9- بار) مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش صفات طول ریشه چه، طول ساقه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه، طول کلئوپتیل، وزن خشک و تر ریشه چه، سرعت و درصد جوانی زنی اندازه گیری شدند. آزمایش مزرعه ای در هر دو شرایط مطلوب و تنش خشکی با 3 تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که اعمال تیمارهای تنش خشکی اثر معنی داری بر کلیه صفات مورد بررسی داشت. همچنین اختلاف بین ژنوتیپ های مورد بررسی برای این صفات معنی دار شد. بالاترین درصد و سرعت جوانی زنی بترتیب 79/9 درصد و 4/2 روز متعلق به شرایط نرمال بود. اعمال تنش (3-) بار اثر معنی داری بر طول ساقه چه، طول کلئوپتیل، طول ریشه چه و وزن خشک ریشه چه نداشت اما موجب کاهش معنی دار درصد جوانی زنی شد، به گونه ای که در تیمار تنش شدید (6- بار) به جز طول ریشه چه و نسبت طول ریشه چه به ساقه چه سایر صفات به صورت کاملا معنی دار کاهش یافتند. در شرایط مطلوب (صفر بار) بین کلیه صفات اندازه گیری شده در آزمایشگاه با عملکرد دانه و شاخص های مقاومت، همبستگی مثبت و معنی دار بود. ولی در شرایط تنش خفیف (3- بار) و تنش شدید (6- بار) وزن تر و خشک ریشه چه و طول ریشه چه با عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و معنی دار بود. نتایج آزمایش مزرعه ای نشان داد که بین ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر عملکرد دانه در شرایط مطلوب و تنش خشکی تفاوت معنی داری وجود داشت. نتایج تحلیل همبستگی بین شاخص های مقاومت به خشکی و عملکرد دانه نشان داد که شاخص تحمل به تنش، شاخص میانگین بهره وری و شاخص میانگین هندسی بهره وری برای شناسایی ژنوتیپ هایی با عملکرد بالا در هر دو شرایط مطلوب و تنش خشکی مناسب هستند. بر اساس نتایج ضرایب همبستگی بین مولفه های جوانی زنی با عملکرد دانه و همچنین همبستگی شاخص های تحمل به تنش خشکی با عملکرد دانه در هر دو شرایط محیطی، ژنوتیپ های شماره 38 (9-82-WS)، 39 (11-DN) و 22 با پدیگیری (mbul/Alamo/M.73-18) و 25 با پدیگیری (Alvd//Aldans/Las58/4/Bb//Cj”s”/3/Horkk”s”) متحمل ترین و ارقام مهدوی و گاسپارد حساس ترین ژنوتیپ ها نسبت به تنش خشکی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: ژنوتیپ، سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، شرایط نرمال و تنش
  • مرتضی گلدانی، سارا بخشایی، پرویز رضوانی مقدم صفحات 597-604
    علف های هرز از جمله عوامل محدودکننده تولید محصولات زراعی محسوب می شوند. بنابراین شناخت دقیق نوع رقابت اندام هوایی، ریشه علف های هرز و مطالعه اثرات تداخلی آن ها با گیاه زراعی حائز اهمیت می باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثرات رقابت اندام های هوایی و زمینی علف هرز تاجریزی (Solanum nigrum)، بر عملکرد گیاه زراعی ماش (Vigna radiate L.) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. تیمار های این آزمایش شامل سه تراکم تاجریزی 2، 4 و 6 بوته در متر مربع و سه وضعیت رقابتی جداسازی ریشه، جداسازی اندام هوایی و عدم جداسازی ریشه و اندام هوایی و تیمار شاهد (بدون علف هرز) اجرا شد. در این آزمایش تراکم گیاه ماش برای تمام تیمارها 30 بوته در متر مربع بود. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن شاخه های جانبی، وزن دانه درتک بوته، عملکرد دانه در متر مربع، عملکرد بیولوژیک در متر مربع و شاخص برداشت بین تراکم های مختلف علف های هرز تفاوت معنی داری (0/05≥p) داشت به طوریکه با افزایش تراکم علف هرز تاجریزی ارتفاع بوته، تعداد غلاف و تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت گیاه ماش کاهش یافت. بین تراکم دو و چهار بوته علف هرز در متر مربع در اکثر صفات مورد بررسی اختلاف معنی دار حاصل نشد، ولی نسبت به تراکم شش بوته در متر مربع اختلاف معنی داری بدست آمد. در این آزمایش با افزایش تراکم علف هرز تاج ریزی تاثیر رقابت ناشی از ریشه بر عملکرد و اجزاء عملکرد ماش نسبت به سایر تیمارهای رقابتی کمتر شد. همچنین در رقابت توام اندام هوایی و ریشه نسبت به هر کدام از رقابت های اندام هوایی و ریشه به صورت جداگانه، کاهش عملکرد دانه ماش در اکثر صفات مورد ارزیابی بیشتر بود. به طوریکه در تراکم دو بوته در متر مربع علف هرز تاجریزی، در رقابت توام اندام هوایی و ریشه، ارتفاع بوته 11/38سانتی متر از تیمار رقابت ریشه و 11/34سانتی متر از تیمار رقابت اندام هوایی در همان تراکم علف هرز کمتر بود.
    کلیدواژگان: حبوبات، علف هرز، تداخل، تراکم گیاه
  • عبدالله ملافیلابی، علیرضا کوچکی، پرویز رضوانی مقدم، مهدی نصیری محلاتی صفحات 605-612
    به منظور مطالعه تاثیرمنطقه و سن مزارع زعفران بر عملکرد بنه، وزن پوشش بنه، در صد وزن پوشش به وزن کل بنه، روند تغییرات قطر نسبت به وزن بنه و تعیین فراوانی وزن بنه ها در سنین مختلف مزارع زعفران پزوهشی درقالب طرح آشیانه ای (نستد کامل) در 3 منطقه عمده تولید زعفران (شهرستان های تربت حیدریه، زاوه و بشرویه)، با هشت سن مزرعه و در سه مشاهده مزرعه ای (تکرار) انجام پذیرفت. در این پژوهش پس از زرد شدن برگهای زعفران در نیمه اول خرداد از هر مزرعه دو نمونه یک متر مربعی انتخاب و بنه های موجود از خاک خارج و به آزمایشگاه منتقل و صفات مورد نظر بررسی شدند. نتایج نشان داد که مناطق از نظر عملکرد بنه اختلاف معنی دار نداشته ولی از نظر وزن پوشش بنه در سطح 1% و در صد وزن پوشش به وزن بنه در سطح 5 % اختلاف نشان دادند وزن پو شش بنه درمزارع مختلف متفاوت بود. میانگین عملکرد بنه در مناطق بین 4/87 تا 16/09 تن در هکتار به ترتیب در مزارع یکساله و 8 ساله در هر سال بود، بیشترین درصد وزن پوشش از وزن کل بنه در مزارع 8 ساله و به میزان 25/04 در صد مشاهده شد. مقایسه در صد وزن بنه های 4/1 تا 6، 6/1 تا 8، 18/1 تا 20، 22/1 تا 24، 24/1 تا 26 و بیشتر از 30 گرم در مزارع با سنین مختلف نشان داد که بین درصد بنه های با وزن های قید شده در سطح 1 % و بنه های 14/1 تا 16گرم در سطح 5 % اختلاف معنی دار وجود داشت. میانگین تعداد بنه در یک متر مربع در مزارع 1 تا 8 ساله به ترتیب 55، 65، 71، 128، 152، 151، 184 و 248 عدد و بیشترین درصد بنه های 8 گرم و بیشتر که موثر در گل آوری زعفران می باشند به میزان 59/05 در صد درمزارع 3 ساله مشاهده شد. بین قطر بنه و وزن بنه همبستگی مثبت مشاهده شد (0/98=r2).
    کلیدواژگان: بنه های زعفران، قطر بنه، وزن بنه
  • جعفر نباتی، محمد کافی، احمد نظامی، پرویز رضوانی مقدم، علی معصومی، محمد زارع مهرجردی صفحات 613-620
    افزایش شوری خاک و آب در بسیاری از مناطق دنیا تولید محصولات زراعی را به چالش کشیده است. کوشیا از جمله گیاهانی است که قابلیت رشد در محیط های شور را داشته و استفاده از آن به عنوان علوفه، فرصت ارزشمندی برای بهره برداری از این منابع می باشد. به همین منظور مطالعه ای روی گیاه شور زیست کوشیا در سطوح مختلف تنش شوری (0، 10، 20، 30، 40، 50 و 60 دسی زیمنس بر متر)، با اعمال تنش از ابتدای کاشت، مرحله گیاهچه ای و اعمال متناوب تنش با آب شور و غیر شور در سه آزمایش جداگانه با استفاده از طرح کاملا تصادفی و چهار تکرار در محیط طبیعی در گلدان های بزرگ انجام گرفت. نتایج اعمال تنش شوری در ابتدای کاشت حاکی از این بود که بذور کوشیا تنها تا 30 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم توانایی سبز شدن دارند. ارتفاع بوته، تعداد شاخه ها، وزن تر و خشک اندام هوایی، عملکرد ماده خشک قابل هضم، ارزش هضمی، عملکرد پروتئین خام و محتوی خاکستر با افزایش شوری در مرحله کاشت و گیاهچه ای کاهش یافتند. از طرف دیگر با افزایش سطح تنش شوری قابلیت هضم ماده خشک، قابلیت هضم ماده آلی، درصد پروتئین خام و درصد خاکستر با اعمال تنش در مرحله کاشت و گیاهچه ای افزایش یافت. میزان فنل کل در هیچ یک از آزمایش ها تحت تاثیر شوری قرار نگرفت. اعمال متناوب آبیاری با آب شور و غیر شور در مرحله گیاهچه ای تاثیر معنی داری بر صفات مورد مطالعه به جز ارزش هضمی و درصد خاکستر نداشت. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که گیاهچه های کوشیا در ابتدای رشد به شوری حساس هستند و در صورت دسترسی به آب شیرین بهتر است تا استقرار کامل با آب شیرین و سپس با آب شور آبیاری شوند. اعمال متناوب آبیاری با آب شور و غیر شور در مرحله گیاهچه ای موجب عدم کاهش تولید زیست توده کوشیا می شود.
    کلیدواژگان: ارزش هضمی، پروتئین، خاکستر، فنل، قابلیت هضم
  • نفیسه اسدی نسب، پیمان حسیبی، حبیب الله روشنفکر، موسی مسکر باشی صفحات 621-631
    با توجه به این که هر ساله استمرار پدیده خشک سالی، گرم شدن جهانی و افزایش پدیده گرد و غبار سبب افزایش شوری اراضی کشاورزی می-گردد، شناخت برخی مکانیزم های فیزیولوژیکی در گیاه چغندرقند طی مواجهه با شوری امری ضروری است، لذااین آزمایش به منظور مطالعه تاثیر تنش شوری بر خصوصیات رشد، تنفس، تبادلات گازی و فتوسنتز در سه رقم چغندرقند (1BR، جلگه و رسول) در سال زراعی 1389، در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. گیاهان 35 روز پس از کاشت به مدت هشت هفته تحت سه سطح شوری شامل شاهد (صفر)، 100 و 200 میلی مولار نمک کلرید سدیم قرار گرفتند. تنش شوری میزان ماده خشک اندام هوایی و ریشه و هم چنین سطح برگ را کاهش داد. با افزایش شوری میزان فتوسنتز (اسیمیلاسیون دی اکسید کربن)، هدایت روزنه ای و سرعت تعرق برگ ها کاهش و میزان تنفس، دمای برگ و عدد SPAD افزایش یافت. بررسی مولفه های فلئورسانس کلروفیل نشان داد که با افزایش شوری عملکرد کوانتومی فتوسیستم دو (ФPSII) کاهش یافت، اما خاموشی غیر فتوشیمیایی انرژی الکترون برانگیخته (NPQ) افزایش پیدا کرد. با توجه به نتایج همبستگی صفات، در غلظت 200 میلی مولارکلرید سدیم، ماده خشک ریشه همبستگی منفی بالایی (**0/95-= r) با شاخص حساسیت به تنش نشان داد و هر گونه کاهش در تجمع ماده خشک با افزایش در شاخص حساسیت به تنش همراه بود و مقادیر پایین شاخص حساسیت به تنش نشان از تحمل بیشتر رقم به تنش شوری داشت. بر اساس شاخص حساسیت به تنش با استفاده از ماده خشک ریشه، در غلظت 200 میلی مولار کلرید سدیم، ارقام رسول، 1BR و جلگه به ترتیب ارقام متحمل، نیمه متحمل و حساس شناخته شدند. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که وزن خشک ریشه، می تواند به عنوان معیار مناسبی جهت غربال ارقام مقاوم به شوری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسیمیلاسیون دی اکسید کربن، تعرق، چغندرقند، شوری، فلئورسانس کلروفیل
  • فاطمه جوادی، هدایت آباد، احمد نظامی، محمد کافی، جواد شباهنگ صفحات 632-640
    رشد و عملکرد گیاهان دارویی تحت تاثیر تاریخ کاشت، به عنوان یک عامل مدیریتی مهم، قرار می گیرد. به منظور مطالعه واکنش تعدادی از اکوتیپ های سیاهدانه به تاریخ کاشت مطلوب و تاخیری، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 89- 1388 به اجرا در آمد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش تاریخ های کاشت به صورت فاکتور اصلی در چهار سطح (5 و 25 اسفند، 15 فروردین و 5 اردیبهشت) و اکوتیپ به عنوان فاکتور فرعی در چهار سطح (بیرجند، گناباد، نیشابور، سبزوار) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر تاریخ کاشت بر تعداد فولیکول در بوته، تعداد دانه در فولیکول و وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد زیستی و شاخص برداشت معنی دار بود، به طوری که بیشترین تعداد فولیکول در بوته، دانه در فولیکول، عملکرد زیستی و عملکرد دانه در تاریخ کاشت اول، بیشترین وزن هزار دانه در تاریخ کاشت چهارم و بیشترین شاخص برداشت در تاریخ کاشت سوم مشاهده شد. اثر اکوتیپ و اثر متقابل تاریخ کاشت x اکوتیپ نیز بر صفات اجزای عملکرد، عملکرد دانه و عملکرد زیستی و شاخص برداشت معنی دار بود و اکوتیپ های گناباد و نیشابور به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار بودند، به استثناء وزن هزار دانه که اکوتیپ نیشابور و گناباد به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند. گیاهان کشت شده در تاریخ های کاشت 5 اسفند، 25 اسفند و 15 فروردین عملکرد بالایی را تولید کردند و کاشت تاخیری (5 اردیبهشت) به صورت معنی داری منجر به کاهش عملکرد دانه شد. همچنین در تاریخ کاشت تاخیری بیشترین عملکرد دانه متعلق به اکوتیپ بیرجند بود. دو اکوتیپ گناباد و بیرجند توانایی رشد و عملکرد بهتری در گستره تاریخ های کاشت نسبت به دو اکوتیپ دیگر داشتند.
    کلیدواژگان: اجزاء عملکرد، زیست توده، کشت تاخیری، گیاه دارویی
  • نرجس مشفقی، حمیدرضا خزاعی، محمد کافی صفحات 641-648
    به منظور مقایسه صفات مورفولوژیک ریشه ارقام قدیمی و جدیدجو آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سهتکرار وهشت 8تیمار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1390 انجام شد. تیمار های آزمایش شامل چهار رقم جدید(نصرت، یوسف، فجر30 و نیک)و چهار رقم قدیمی(ریحان، کویر، زرجو و والفجر) جو بودند.کشت در تیوب های پلاستیکی حاوی شن شسته شده انجام شد و نمونه گیری به صورت تخریبی از تیمار ها در مراحل چهار تا شش برگی، طویل شدن ساقه ها،ظهور سنبله ورسیدگی انجام گرفت. صفات مجموع طول ریشه ها،سطح، قطر،حجمو وزنخشک ریشهو صفت های عملکرد مورد بررسی قرار گرفتند.نتایجنشان دادکه بین ارقام قدیمی و جدید جو در تمام صفات مورفولوژیک ریشه و در همه مراحل رشد به خصوص در اواخر فصل رشد اختلاف آماری وجود داشت. از لحاظ صفات طولی (طول ریشه اصلی و مجموع طول ریشه ها) ارقام قدیمی برتر بودند ولی در صفات حجم ریشه، سطح ریشه، قطر ریشه و وزن خشک ریشه ارقام جدید بهتر عمل کردند. در ارقام جدید برخلاف ارقام قدیمی به جای گسترش طولی وعمودی ریشه، پراکنش افقی و عرضی ریشه ها در خاک بیشتر بود.بطور کلی در خاکهایی با رطوبت و تهویه ی کافی مانند شرایط این پژوهش، سیستم ریشه ای گیاهان زراعی عمیق و گسترده شده و ممکن است ریشه های اولیه ی آنها در تمام طول فصل رشد فعال باقی مانده و به رشد خود ادامه دهند، به همین واسطه در اکثر صفات ریشه روندافزایشی در کل دوره رشد تا مرحله رسیدگی وجود داشت.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، حجم، سطح، عملکرد، قطر و مجموع طول ریشه ها
  • سید حسین میرطالبی، آرش کریمی، علی سلیمانی، مهران هودجی صفحات 649-657
    به منظور بررسی اثرات سولفات منگنز بر عملکرد، اجزاء عملکرد و کیفیت دانه ارقام گندم، آزمایشی در منطقه آباده به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 87-86 به اجرا در آمد. کرت اصلی سولفات منگنز (در سه سطح صفر، 20 و 40 کیلوگرم در هکتار) و کرت فرعی رقم (شامل سه رقم گندم مرودشت، شیراز و پیشتاز) بودند. نتایج نشان داد افزایش سطوح سولفات منگنز باعث افزایش معنی دار وزن خشک کل در مراحل ساقه دهی، گرده افشانی و رسیدگی فیزیولوژیک و همچنین افزایش تعداد سنبله بارور در متر مربع، تعداد دانه در سنبله بارور، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، میزان پروتئین و منگنز دانه و کاهش تعداد سنبله غیر بارور گردید. ارقام مورد مطالعه از نظر رشد رویشی، اجزاء عملکرد و عملکرد دانه اختلاف معنی داری با یکدیگر داشتند به طوری که رقم مرودشت بطور معنی داری بیشترین ماده خشک کل را در مراحل ساقه دهی، گرده افشانی و رسیدگی فیزیولوژیک در مقایسه با سایر ارقام تولید نمود و از رشد رویشی بیشتری برخوردار بود. همچنین از نظر اجزاء عملکرد شامل تعداد سنبله بارور در متر مربع، تعداد دانه در سنبله بارور و به دنبال آن عملکرد دانه، مرودشت بهترین رقم بود و بیشترین میزان منگنز دانه را نیز داشت و رقم پیشتاز از نظر میزان ماده خشک کل، اجزاء عملکرد و عملکرد دانه پس از رقم مرودشت بود و فقط دارای بیشترین وزن هزار دانه بود. رقم شیراز نیز از نظر شاخص های رشد و عملکرد کمترین میزان تولید را به خود اختصاص داد و از نظر میزان پروتئین دانه بهترین رقم بود. بر اساس نتایج این مطالعه مصرف 40 کیلوگرم در هکتار سولفات منگنز و استفاده از گندم رقم مرودشت برای تولید گندم در شرایطی مشابه با مطالعه حاضر مناسب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سولفات منگنز، عملکرد دانه، میزان پروتئین، منگنز دانه
  • مجتبی خطبایی، حجت امامی، علیرضا آستارایی، امیر فتوت صفحات 658-664
    خاک های شور و سدیمی شرایط فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی نامناسبی داشته و توان تولید محصول در آن ها پایین است. کاربرد اصلاح کننده اغلب می تواند راهکاری مناسب در اصلاح و بهبود باروری خاک های شور و سدیمی باشد. به منظور بررسی تاثیر مواد اصلاحی بر ویژگی های شیمیایی خاک و عملکرد گیاه ذرت (رقم سینگل کراس 260) در خاک شور و سدیمی آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. پنج تیمار آزمایشی شامل کمپوست، ورمی کمپوست، کود مرغی و گچ هر یک به میزان 10 تن در هکتار و تیمار شاهد بودند. نتایج نشان داد که کود مرغی و ورمی کمپوست باعث افزایش معنی دار وزن خشک اندام هوایی، عملکرد دانه، وزن هزار دانه و ارتفاع گیاه نسبت به شاهد شدند (P<0/05). کاربرد مواد اصلاحی مورد استفاده در این پژوهش باعث افزایش معنی دار قابلیت هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک و کاهش نسبت جذب سدیم نسبت به شاهد شد (P<0/05).
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، ورمی کمپوست، مواد اصلاحی، وزن خشک گیاه
  • طاهره خورسندی، احمد نظامی*، محمد کافی، مرتضی گلدانی صفحات 665-676

    در اغلب سالها رشد گیاهان شدیدا تحت تاثیر سرمای دیررس بهاره قرار می گیرد. به منظور بررسی اثر این سرما بر گیاه دارویی سیاهدانه، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط کنترل شده در دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد و پنج اکوتیپ سیاهدانه (بیرجند، سبزوار، فردوس، گناباد و نیشابور) پس از دو ماه رشد و خوسرمایی در شرایط طبیعی، در داخل فریزر ترموگرادیان در معرض دماهای پایین (صفر، 1/5-، 3-، 4/5-، 6-، 7/5- و 9- درجه سانتی گراد) قرار گرفتند. جهت تعیین خسارت سرما، دمای کشنده 50 درصد گیاهان بر اساس نشت الکترولیت ها (LT50el)، دمای کشنده 50 درصد گیاهان بر اساس درصد بقاء (LT50su)، دمای کشنده 50 درصد گیاهان بر اساس نکروز گیاه در لوله ازمایش (LT50tt) و دمای کاهنده 50 درصد وزن خشک گیاه (RDMT50) اندازه گیری شد. بازیافت گیاهان نیز بر اساس صفاتی نظیر تعداد و سطح برگ، وزن خشک گیاه و درصد خسارت سرما بر برگ گیاهان تعیین گردید. نتایج نشان داد که بر اساس شاخص های LT50su، LT50ttو RDMT50 اکوتیپ های سیاهدانه قادر به تحمل سرما در گستره 5/7- تا 9/0- درجه سانتی گراد بودند و اکوتیپ های سبزوار و فردوس به ترتیب تحمل به سرمای بیشتر و کمتری داشتند. از نظر صفات مربوط به بازیافت گیاهان، در اکوتیپ فردوس کمترین و در اکوتیپ های سبزوار و نیشابور بیشترین توان رشد مجدد مشاهده شد. همچنین همبستگی بالایی میان LT50tt با LT50 های نشت، بقاء وRDMT50 وجود داشت. با توجه به سریع تر بودن روش های نشت الکترولیت ها و بررسی ظاهری خسارت گیاه در لوله ازمایش، به نظر می رسد جهت ارزیابی تحمل به سرما در گیاهان شاخص های LT50el و LT50tt می توانند مورد توجه قرار داشته باشند.

    کلیدواژگان: بقاء، تنش سرما، رشد مجدد، نشت الکترولیت ها، نکروز گیاه
  • جلیل اصغری میدانی، اسماعیل کریمی صفحات 677-682
    کشت مخلوط گرامینه با لگوم به عنوان یکی از روش های افزایش عملکرد محصولات در واحد سطح تلقی می گردد. این تحقیق با هدف تعیین مناسب ترین ترکیب کشت مخلوط ماشک و جو به مدت 3 سال زراعی (1382 لغایت 1385) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارها بصورت درصد ترکیب های مختلف وزنی مخلوط بذور جو (H) و ماشک (V) به صورت زیر تهیه و با فاصله خطوط کشت 20 سانتی متری (نواری) در پاییز کشت گردیدند: (=T1 جو 0 ماشک 100، T2= جو 25 ماشک 75، T3،=جو 50 ماشک 50، T4= جو 75 ماشک 25، T5= جو100 ماشک0(نتایج تجزیه واریانس مرکب داده های بهدست آمده در 3 سال، بیانگر تاثیر معنی دار تیمارها بر روی عملکرد علوفه تر و علوفه خشک در زمان آغاز گلدهی و پس از گلدهی ماشک و بر روی عملکرد کاه و کلش و دانه در زمان رسیدگی کامل محصول در سطح احتمال 1% بود. در سه مرحله زمانی مطالعه یعنی زمان آغاز گل دهی (10درصد گل دهی) بیشترین عملکرد علوفه تر به ترتیب با 6/84، 6/71 و 6/65 و عملکرد علوفه خشک به ترتیب با 77/3، 3/43 و 3/30 تن در هکتار مربوط به تیمارهای T3، T5 و T4 و در زمان گل دهی کامل ماشک، بیشترین عملکرد علوفه تر به ترتیب با 84/ 6، 6/80 و 6/75 و علوفه خشک به ترتیب با 3/76، 3/42 و 3/30 تن در هکتار مربوط به تیمارهای T3، T5 و T4 و در زمان رسیدن کامل بیشترین عملکرد علوفه خشک به ترتیب با 3/42، 3/56 و 3/28 تن در هکتار متعلق به تیمارهای T3، T5 و T4 و عملکرد دانه با 2/34، 2/182 و 1/96 تن در هکتار به ترتیب متعلق به تیمارهای T3، T5 و T4 بوده و کمترین آنها متعلق به تیمار T1 بود. با این حال تیمار T3 با توجه به میزان عملکرد تیمار برتر شناخته شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس مرکب داده های 3 ساله، تاثیر تیمارها بر ذخیره رطوبتی خاک در اعماق 10-0، 20-10 و 30-20 سانتی متری در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بوده و بیشترین مقادیر درصد وزنی رطوبت در تیمار T3 مشاهده گردید. مقادیر متوسط درصد رطوبت وزنی T3 در هر یک از سه عمق یاد شده برابر با 23/39، 25/43 و 25/90 بود.
    کلیدواژگان: حاصلخیزی خاک، لگوم، گرامینه، زراعت پایدار
  • جواد رضایی، محمد بنایان اول، احمد نظامی، محسن مهرور، باقر محمودی صفحات 683-692
    بیماری ویروسی ریزومانیا یکی از مهمترین بیماری ها در سطح مزارع چغندر قند جهان است. این بیماری بطور معنی داری عملکرد و کیفیت چغندر قند را کاهش داده و خسارت اقتصادی زیادی به کشاورزان وارد می کند. برنامه های به نژادی با هدف معرفی ارقام متحمل نسبت به این بیماری تنها راه گریز از خسارت این بیاری است. این مطالعه سعی دارد فرآیند رشد اندام های هوایی و زیر زمینی ارقام حساس و متحمل نسبت به بیماری ریزومانیا را تجزیه و تحلیل نماید تا بتوان به کمک اطلاعات حاصل از آن روند اصلاح ارقام متحمل را بهبود بخشید. برای تجزیه و کمی نمودن رشد اندام های چغندر قند طی فصل رشد در شرایط سالم و آلوده از شاخص های رشد گیاهان زراعی استفاده شد. برای این منظور در سال های 1389 و 1390 با استفاده از چهار رقم چغندر قند سه آزمایش اجرا شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که در شرایط آلوده به بیماری ریزومانیا، ماده خشک ریشه ذخیره ای و شاخص سطح برگ ارقام حساس در مقایسه با ارقام متحمل به ترتیب 57 و 24 درصد کمتر بود. بعلاوه سرعت رشد و سرعت فتوسنتز خالص ارقام حساس تحت تاثیر بیماری کمتر از ارقام متحمل بود. در خاک عاری از بیماری تفاوت بین ماده خشک و شاخص های رشد ارقام حساس و متحمل چغندر قند معنی دار نبود. بیماری ریزومانیا از طریق کاهش سطح سبز و توان فتوسنتزی ارقام حساس منجر به کاهش سرعت رشد و تولید ماده خشک گردید.
    کلیدواژگان: شاخص های رشد، زمان حرارتی، رقم متحمل، آزمون الایزا
  • اسماعیل یساری، ساعده مظفری، عینعلی شفیعی، امید قاسمی چپی، حسین جعفرزاده زغال چالی صفحات 693-703
    به منظور مقایسه اثر باکتری های حل کننده فسفات و سطوح فسفر معدنی بر رشد و عملکرد سویا آزمایشی بصورت دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در دشت ناز ساری در سال زراعی 92-1391 انجام شد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل دو رقم سویا ساری و تلار به عنوان عامل اصلی و سه سطح مصرف فسفر (0، 50 و 100 کیلوگرم فسفر در هکتار) به عنوان عامل فرعی و چهار سطح تلقیح بذر سویا با باکتری های حل کننده فسفات شامل (شاهد، تلقیح با باکتری Pseudomonas fluorescens، تلقیح با باکتری Pseudomonas putida و تلقیح همزمان با هر دو سویه باکتری) به عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (186/2 گرم در متر مربع) با مصرف فسفر 50 کیلوگرم در هکتار بدست آمد و با مصرف 100 کیلوگرم فسفر عملکرد دانه روندی نزولی پیدا نمود. مصرف سویه های باکتری عملکرد دانه را به طور معنی داری افزایش داده و بطوریکه عملکرد دانه از تیمار شاهد با 123/5 گرم در تیمار مصرف پزودوموناس پوتیدا به 160 گرم و در تیمار مصرف پزودوموناس فلورسنس به 168/2 گرم در مترمربع افزایش یافت. حداکثر عملکرد دانه (190/3 گرم در مترمربع) با مصرف توام هردو سویه باکتری بدست آمد که با حداکثر تعداد غلاف در ساقه اصلی (40/87) و بوته (99/67) و حداکثر وزن صد دانه (20/61 گرم) در این تیمار همراه بود. بطورکلی بیشترین میزان عملکرد دانه تحت اثرات متقابل سه گانه در رقم تلار در فسفر 50 کیلوگرم در هکتار با مصرف باکتری پوتیدا (236/6 گرم در متر مربع) به دست آمد.
    کلیدواژگان: سویا، پزودوموناس پوتیدا، رقم تلار، رقم ساری، فسفر
  • حمیدرضا میری، علی ضمانی مقدم صفحات 704-717
    خشکی از مهمترین تنش های محدود کننده رشد و تولید در گیاهان زراعی است و استفاده از روش های مدیریتی برای کاهش اثرات خشکی اهمیت زیادی دارد. به منظور بررسی اثر محلول پاشی گلایسین بتائین بر گیاه ذرت تحت شرایط تنش خشکی آزمایشی به صورت اسپلت اسپلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شهرستان فیروزآباد استان فارس انجام شد. عامل اصلی دور آبیاری (4 و 8 روز) و عامل فرعی اول کاربرد غلظت های گلایسین بتائین (صفر، 50، 100 و 150 ppm) و عامل فرعی دوم زمان محلولپاشی (مرحله ساقه رفتن 4 برگی و قبل از گلدهی8 برگی) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر سه عامل بر تمامی صفات به جز میزان کاروتینوئید، شاخص سطح برگ و تعداد ردیف در بلال معنی دار بود. دور آبیاری 8 روز موجب اعمال تنش خشکی بر گیاه شد به طوری که میزان کلروفیل a،کلروفیلb، شاخص سطح برگ، ارتفاع نهایی بوته، عملکرد دانه و تعداد دانه در ردیف، و وزن هزار دانه به طور معنی داری کاهش یافت. اما محلول پاشی با گلایسین بتائین موجب بهبود شرایط تنش در دو مرحله نمونه برداری (4و 8 برگی) شد به طوریکه در غلظت 150 ppm بالاترین مقادیر را در تمام صفات به خود اختصاص داد که این برتری در زمان محلول پاشی در مرحله قبل از گلدهی (8 برگی) گیاهان نمایان تر بود. محلول پاشی با غلظت 150 ppm گلایسین بتائین قبل از گلدهی در شرایط تنش و بدون تنش خشکی توانست میزان کلروفیل a،کلروفیلb، شاخص سطح برگ، ارتفاع نهایی بوته، عملکرد دانه و اجزای عملکرد، و وزن هزار دانه را بهبود بخشد. در نهایت، می توان گفت مصرف گلایسین بتائین با غلظت 150 ppm در زمان قبل از گلدهی و شرایط غیر تنش برتری داشت ودر استفاده از این ماده زمان کاربرد، غلظت و از همه مهم تر شدت اعمال تنش بر نتایج حاصل موثر می باشد.
    کلیدواژگان: محلول های سازگار، تعدیل اسمزی، تحمل تنش، دور آبیاری
  • محمود عطارزاده، بنیامین ترابی، شهاب مداح حسینی صفحات 718-726
    به منظور بررسی تاثیر برهمکنش اسید سالیسیلک و گرما روی خصوصیات فیزیولوژیک ذرت (رقم سینگل کراس 704)، آزمایش گلدانی در گلخانه دانشگاه ولی عصر رفسنجان انجام گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل پیش تیمار هورمون اسید سالیسیلک در 4 سطح غلظت 0، 50، 100 و 200 میکرومولار و فاکتور دوم شامل اعمال تنش گرما با درجه حرارت 40 درجه سانتی گراد در 4 بازه ی زمانی 0، 8، 16 و 24 ساعت بود که به گیاهچه ها اعمال شدند. نتایج نشان داد که تیمار 50 و 100 میکرومولار اسید سالیسیلک باعث افزایش معنی داری در شاخص اسپد برگ ذرت گردیده است، اما کمترین اسپد در تیمار شاهد و 200 میکرومولار اسید سالیسیلک بدست آمد. تیمار 50 میکرومولار اسید سالیسیلک، با افزایش تنش گرما منجر به افزایش محتوای کلروفیل a، b و b+a ذرت گردید، اما در شرایط 200 میکرومولار اسید سالیسیلک عکس این اتفاق مشاهده شد، بطوری که با افزایش مدت زمان تنش گرما منجر به کاهش کلروفیل aو b+a ذرت گردید. تیمارهای اسید سالیسیلک و گرما، نتوانست نسبت Fv/Fm برگ و محتوای قند محلول ذرت را تحت تاثیر قرار دهد. تیمار 200 میکرومولار اسید سالیسیلک باعث کاهش معنی داری در محتوای نسبی آب برگ ذرت گردید و افزایش مدت زمان تنش گرما، باعث افزایش معنی داری در محتوای نسبی آب برگ ذرت گردید. همچنین افزایش تنش گرما منجر به افزایش دمای برگ و محتوای پرولین گردید، بطوریکه بیشترین میزان آن در تیمار 24 ساعت تنش گرما بدست آمد.
    کلیدواژگان: دمای برگ، ذرت، کلروفیل، محتوای نسبی آب
  • حسن شجاعی، حسن مکاریان * صفحات 727-737

    به منظور بررسی اثرات محلول پاشی اکسید روی نانو و غیر نانو برعملکرد و اجزای عملکرد ماش تحت تاثیر کمبود آب آزمایشی بصورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود در سال 91-1390 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش آبی در سه سطح: شاهد (آبیاری کامل در تمام فصل رشد)، یک نوبت قطع آبیاری در مرحله50درصد گلدهی، یک نوبت قطع آبیاری در مرحله50درصد غلاف دهی بعنوان پلات اصلی و تیمارهای محلول پاشی روی در پلات های فرعی در پنج سطح شاهد(بدون محلول پاشی)، 5 و 10 گرم در لیتر نانو ذرات اکسید روی و 5 و 10 گرم در لیتر اکسید روی معمولی بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی در مرحله گلدهی و غلاف دهی بترتیب باعث کاهش معنی دار 2/2 و 4 درصدی عملکرد نسبت به شاهد گردید. محلول پاشی روی به شکل های معمولی و نانو ذرات، صفات تعداد غلاف در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیک را در شرایط تنش و عدم تنش بطور معنی داری افزایش داد. محلول پاشی با 10 گرم نانو ذرات اکسید روی در شرایط عدم تنش، تنش در گلدهی و غلاف دهی بترتیب باعث افزایش 6/6، 3/6 و 5/4 درصدی عملکرد نسبت به عدم کاربرد آن گردید. براساس نتایج این پژوهش، محلول پاشی روی بصورت نانو ذرات نسبت به اکسید روی معمولی تاثیر بیشتری بر کاهش اثرات تنش خشکی در گیاه ماش نشان داد.

    کلیدواژگان: تنش آب، حبوبات، کودهای نانو، ریزمغذی ها
  • رضا شیراوند، محمد مهدی مجیدی* صفحات 738-750

    خویشاوندان گیاهان زراعی حامل ژن های مفیدی هستند که می توان از آنها در برنامه های اصلاحی بهره برد. این پژوهش در سال1390 با هدف بررسی تنوع ژنتیکی و ارزیابی تحمل به خشکی 46 ژنوتیپ از پنج گونه وحشی و اهلی جنس Carthamusدر مزرعه دانشگاه صنعتی اصفهان در دو محیط رطوبتی (نرمال و تنش خشکی) صورت گرفت. نتایج نشان داد که گونه های مختلف گلرنگ عکس العمل متفاوتی نسبت به تنش خشکی داشتند. عملکرد دانه در بوته در دو گونه C.tinctorius وC. palaestinus تحت تنش خشکی کاهش معنی دار داشت ولی تنش خشکی بر این صفت در دیگر گونه ها تاثیر معنی دار نداشت. گونه C. palaestinus از نظر عملکرد دانه، اجزای آن و درصد روغن ر هر دو شرایط رطوبتی نسبت به سایر گونه ها برتری داشت. مقایسه گونه ها براساس شاخص تحمل به خشکی (STI) نشان داد که گونه C. palaestinus بیشترین میزان تحمل به خشکی را دارا بود. تجزیه خوشه ای46 ژنوتیپ مورد بررسی براساس صفات مورفولوژیک و زراعی نشان داد که در هر دو شرایط عدم تنش و تنش سه گونه C. tinctorius، C. palaestinus و C. oxyacanthus دارای کمترین فاصله نسبت به هم و دارای بیشترین فاصله نسبت به دو گونه وحشی دیگر بودند. در مجموع دو گونه خویشاوند و تلاقی پذیر با گونه زراعی یعنی C. palaestinus (بدلیل عملکرد بالا در هر دو شرایط رطوبتی و شاخص STI بالا) و گونه C. oxyacanthus (بدلیل عدم کاهش عملکرد در شرایط تنش) را می توان برای انتقال صفت تحمل به خشکی به گونه زراعی معرفی کرد.

    کلیدواژگان: دانه های روغنی، خویشاوندان وحشی، شاخص های تحمل به خشکی
  • محسن سعدلوپاریزی، علی اصغری، عبدالرضا اخگر صفحات 751-765
    کادمیم فلزی سمی است که تهدیدی برای سلامتی انسان و سایر موجودات زنده می باشد. برای بررسی تاثیر تنش کادمیم بر خصوصیات مورفولوژیکی 40 ژنوتیپ جو، آزمایشی به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1390 در دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. عنصر کادمیم در دو سطح شاهد و 50 میکرو مولار مورد استفاده قرار گرفت. بذور در بستر پرلیت و پیت ماس کشت و با محلول غذایی هوگلند بدون کادمیم (شاهد) و حاوی کادمیم آبیاری شدند. بعد از مرحله رسیدگی، صفات مورفولوژیکی اندازه گیری گردید. تجزیه واریانس تنوع قابل ملاحظه ای را بین ژنوتیپ ها از نظر تجمع کادمیم نشان داد. در سطح شاهد تجمع کادمیم در ژنوتیپ ها وجود نداشت. در سطح تنش کادمیم، در دانه ارقام آبیدر، دشت، صحرا، قره آرپا، ینسیوی، دایتون رانی و سهند تجمع کادمیم وجود نداشت و لاین 18 (F-A2-11) همراه با برخی دیگر از لاین ها و رقم بهمن بیشترین تجمع کادمیم در دانه را داشتند. همچنین، بیشترین مقدار تجمع کادمیم در شاخ و برگ در لاین 18 مشاهده گردید. سپس، لاین های 24، 25، 29 و رقم بهمن تجمع کادمیم بیشتری در شاخ و برگ ها داشتند. لاین های 3، 6، 7، 12، 13، 16، 20 و ارقام ینسیوی و ماکویی کمترین تجمع کادمیم را در شاخ و برگ خود داشتند. در مجموع، در اغلب ژنوتیپ ها تنش کادمیم باعث کاهش میانگین صفات اندازه گیری شده گردید. در دو سطح شاهد و تنش کادمیم، گروه بندی ژنوتیپ ها با استفاده از روش تجزیه خوشه ایبر مبنای صفات اندازه گیری شده، ژنوتیپ ها را در 5 گروه مجزا قرار داد. رقم قره آرپا از نظر اکثر صفات اندازه گیری شده بهتر بود و در هر دو سطح شاهد و تنش در گروه هایی قرار گرفت که میانگین صفات بالاتری نسبت به بقیه گروه ها داشتند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، فلزات سمی، تنش، تحمل ارقام
  • سیدعلی طباطبایی، احسان شاکری، حمید نصیری صفحات 766-775
    این تحقیق در سال 1390 در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی استان هرمزگان واقع در شهرستان حاجی آباد با هدف بررسی اثرات شیوه های مختلف آبیاری و مقادیر کود دامی بر کاهش آب مصرفی روی ذرت دانه ای سینگل کراس 704 انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار به اجرا در آمد. روش آبیاری در چهار سطح شامل آبیاری از یک طرف پشته تا انتهای فصل، آبیاری از یک طرف پشته تا مرحله 12 برگی و بعد از آن از دو طرف پشته تا آخر فصل، آبیاری از یک طرف پشته تا مرحله ظهور گل آذین و بعد از آن از دو طرف پشته تا آخر فصل، آبیاری از ابتدا تا آخر فصل رشد از دو طرف پشته به عنوان فاکتور اصلی و سطوح کود دامی نیز در چهار سطح شامل: صفر (شاهد)، 20، 40 و 60 تن در هکتار به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. ارتفاع بوته، ویژگی های بلال، وزن هزاردانه و عملکرد دانه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر روش آبیاری و کاربرد کود دامی بر روی تمام صفات مورد بررسی(به استثنای وزن بلال) معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (8700 کیلوگرم در هکتار) در تیمار آبیاری از دو طرف پشته تا انتهای کشت و مصرف 60 تن کود دامی در هکتار به دست آمد. کمترین عملکرد دانهر(4980 کیلوگرم در هکتار) در تیمار آبیاری از یک طرف پشته بدون مصرف کود دامی به دست آمد.
    کلیدواژگان: روش آبیاری، ویژگی های بلال، عملکرد دانه
  • صدیقه فرحبخش، حسن فرحبخش صفحات 776-783
    کمبود رطوبت خاک از مهم ترین تنش های محیطی است که رشد و عملکرد گیاهان زراعی را محدود می کند. این آزمایش به منظور بررسی اثرات تنش کم آبی بر عملکرد و اجزای عملکرد کنجد در منطقه ی کرمان به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1388 اجرا گردید. سطوح آبیاری به عنوان عامل اصلی (آبیاری معمول تا پایان دوره ی رشد، آبیاری تا مرحله 50 درصد گلدهی و قطع آبیاری پس از آن و آبیاری تا ظهور 50 درصد کپسول ها و قطع آبیاری پس از آن) و توده های مختلف کنجد به عنوان عامل فرعی (جیرفت، شیراز، اردستان، دزفول، شهربابک، گرگان، سیرجان، مرکزی، بیرجند و ارزوئیه) انتخاب شدند. در این آزمایش ارتفاع بوته، میانگین طول کپسول، تعداد دانه در کپسول، تعداد کپسول در بوته، وزن دانه در هر بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه اندازه گیری شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که سطوح مختلف آبیاری تاثیر معنی داری بر صفات اندازه گیری شده داشت. به طوری که بیشترین عملکرد دانه در شرایط آبیاری معمول (508/7 کیلوگرم در هکتار) و کمترین آن در شرایط قطع آبیاری پس از ظهور 50 درصد گل ها (221/3 کیلوگرم در هکتار) بود. تاثیر توده های مورد آزمایش بر کلیه صفات به جز تعداد دانه در بوته معنی دار بود. بیشترین میزان عملکرد مربوط به توده مرکزی (586/8 کیلوگرم در هکتار) و کمترین آن مربوط به توده جیرفت (128/3 کیلوگرم در هکتار) بود. همچنین تاثیر متقابل سطوح آبیاری و توده ها بر روی کلیه صفات غیر از میانگین طول کپسول معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه از توده ی بومی مرکزی (845/2 کیلوگرم در هکتار) و در شرایط معمول آبیاری و کمترین میزان عملکرد از توده ی بومی جیرفت (104/8 کیلوگرم در هکتار) و در شرایط قطع آبیاری پس از ظهور گلها بدست آمد. به نظر می رسد با توجه به مشکل کم آبی در منطقه توده بومی مرکزی مناسب کشت در شرایط آب و هوایی کرمان باشد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، مرحله گل دهی، مرحله کپسول دهی، تعداد دانه در کپسول
  • محبوبه سردار، محمدعلی بهدانی، سید وحید اسلامی، سهراب محمودی صفحات 784-792
    به منظور ارزیابی تاثیر استفاده توام از روش مکانیکی (روش های متفاوت خاکورزی) و کنترل شیمیایی علف های هرز بر عملکرد پنبه، آزمایشی در سال 1391 در شهرستان بشرویه با آرایش اسپیلت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی به اجرا درآمد. فاکتور های آزمایش شامل روش خاکورزی پنبه به عنوان فاکتوراصلی در 3 سطح، خاکورزی مرسوم، خاکورزی مستقیم بدون شخم و خاکورزی حفاظتی و روش های مختلف کنترل شیمیایی علف های هرز در 5 سطح (علف کش تری فلوکسی سولفورون سدیم به میزان 10، 15 و 20 گرم در هکتار، به همراه تیمارهای وجین و عدم کنترل علف های هرز) به عنوان فاکتور فرعی در 4 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که بین روش های خاکورزی اختلاف معنی داری وجود داشت به طوری که عملکرد وش، طول شاخه رویا، تعداد شاخه رویا و زایا، ارتفاع بوته و تعداد قوزه در سیستم خاکورزی حفاظتی و سیستم بدون شخم بیشتر از تیمارخاکورزی مرسوم بود. در بین دز های علفکش انوک، استفاده از دز 20 گرم در هکتار منجر به ایجاد بیشترین مقدار در صفات اندازه گیری شده گردید. اثر متقابل خاکورزی و کنترل علف های هرز بر تعداد شاخه رویا و طول شاخه رویا معنی دار بود. بیشترین تعداد شاخه رویا به ترتیب در خاکورزی حفاظتی و وجین علف های هرز و به تعداد 2/59 و 2/31 بدست آمد. بیشترین طول شاخه رویا در خاکورزی حفاظتی (15/79ی متر) و در تیمار وجین در کنترل علف هرز (15/23 سانتی متر) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: گیاه لیفی، خاکورزی حفاظتی، کشت مستقیم، وجین، انوک
  • مهدی زارعی، سید عبدالرضا کاظمینی، محمد جعفر بحرانی صفحات 793-804
    بطور کلی سامانه های خاک ورزی در جهت بهبود راندمان استفاده از آب و عملکرد دانه و تولید اقتصادی مورد تایید قرار گرفته است. به منظور بررسی تاثیر سامانه های خاکورزی و تنش آبی بر رشد و عملکرد گندم پژوهشی به صورت طرح کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار شامل سه سامانه خاکورزی (رایج، کاهش یافته و بدون خاکورزی) در کرت های اصلی و تنش آبی در مراحل رشد {آبیاری معمولی، قطع آبیاری از مراحل ساقه رفتن به بعد (تنش شدید)، ظهورسنبله (تنش متوسط) و پر شدن دانه (تنش ملایم)} در کرت های فرعی در سال زراعی 91-1390 به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه گندم (6/91 تن در هکتار) در شرایط خاکورزی رایج و آبیاری معمولی به دست آمد که با خاکورزی کاهش یافته و آبیاری معمولی (6/78 تن در هکتار) تفاوت معنی داری نداشت و این در حالی بود که خاکورزی کاهش یافته نسبت به رایج 32/4% آب کمتری مصرف کرد. به طور کلی اعمال تنش آب در مراحل مختلف رشد، عملکرد دانه را به صورت معنی داری کاهش داد، و در مقایسه با آبیاری معمولی با قطع آبیاری از مرحله ساقه رفتن، ظهور سنبله و پرشدن دانه عملکرد دانه به ترتیب به میزان 55/77%، 30/35% و 23/88% کاهش یافتند. بنابراین خاکورزی کاهش یافته نسبت به رایج می تواند با مصرف، آب کمتر عملکردی معادل خاکورزی رایج داشته باشد و همچنین از نظر صرفه جویی در زمان و هزینه، خاکورزی کاهش یافته نسبت به رایج سودمندتر باشد.
    کلیدواژگان: خاکورزی کاهش یافته، ساقه رفتن، ظهور سنبله، قطع آبیاری
  • فاطمه بیاتی، امیر آینه بند، اسفندیار فاتح صفحات 805-812
    به منظور بررسی تاثیر کود آهن نانو آزمایشی در سال زراعی 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گرفت. طرح آماری به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار بود. فاکتور اول شامل پنج غلظت مختلف کود آهن و فاکتور دوم شامل سه مرحله زمانی محلول پاشی کود آهن بود. عملکرد و اجزای عملکرد کمی و کیفی کلزا اندازه گیری شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که کاربرد کود آهن در مقایسه با عدم کاربرد، استفاده از کود آهن نانو در مقایسه با کود آهن معمولی و همچنین زمان کاربرد کود آهن اثرات معنی دار متفاوتی بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا داشت. در بین تیمارهای کود آهن، بیشترین (4/3 بر هکتار) عملکرد دانه با کاربرد آهن نانو با غلظت 6 گرم در لیتر به دست آمد که بهبود عملکرد دانه، نتیجه ی بهبود تعداد خورجین و وزن هزار دانه بود. همچنین محلول پاشی زود هنگام آهن نسبت به محلول پاشی دیرهنگام اثر بهتری بر عملکرد دانه داشت. با افزایش غلظت کود آهن، غلظت آهن دانه نیز به طور معنی داری افزایش یافت. در مجموع نتایج این آزمایش نشان داد که کلزا گیاهی است که به کمبود آهن حساس بوده و کاربرد آهن به فرم نانو حتی در غلظت های بالا اثر مثبتی بر عملکرد دانه و درصد روغن خواهد داشت.
    کلیدواژگان: عناصر ریز مغذی، غلظت آهن، درصد روغن، عملکرد دانه، کود نانو
  • مجید دشتی، محمد کافی، حسین توکلی، مهدی میرزا صفحات 813-821
    به منظور مطالعه تاثیر تنش کمبود آب بر روابط آب و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه دارویی نوروزک (Salvia leriifolia Benth.)، یک آزمایش گلخانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری کامل (شاهد) در حداکثر ظرفیت نگهداری آب خاک (پتانسیل ماتریکی خاک 0/035- مگاپاسگال)، تنش ملایم (0/138- مگاپاسگال)، تنش متوسط (0/516- مگاپاسگال) و تنش شدید (92/1- مگاپاسگال) بودند. نتایج نشان دادند محتوای نسبی آب برگ (LRWC) و شاخص پایداری غشاء (MSI) در تیمار شاهد به طور معنی داری کمتر از تنش ملایم بود با وجود این هر دو شاخص در تنش شدید به ترتیب به میزان 17/3 و 21 درصد نسبت به شاهد کاهش یافتند. با افزایش شدت تنش میزان قندهای محلول تفاوت معنی داری (P≤0.05) را نشان دادند اما این تفاوت تنها با تیمار شاهد معنی دار بود. LRWC همبستگی منفی و بسیار معنی داری (***r=0/99) با محتوای پرولین برگها داشت لذا میزان پرولین برگ ها در پتانسیل 1/92- مگاپاسکال به بیش از دوبرابر شاهد افزایش یافت. نتایج نشان دادند با کاهش پتانسیل ماتریکی خاک به 1/92- مگاپاسکال، سرعت فتوسنتز خالص، سرعت تعرق و هدایت روزنه ای به ترتیب به میزان 52، 62 و 75 درصد کاهش و در مقابل کارآئی لحظه ای مصرف آب و کارآئی تبادل گاز به ترتیب به میزان 35 و 92 درصد افزایش نشان دادند. همبستگی بین هدایت روزنه ای و فتوسنتز خالص برگها، از یک مدل لجستیک (***r2=0/975) تبعیت نمود.
    کلیدواژگان: تنش آب، شاخص پایداری غشا، پرولین، تبادلات گازی فتوسنتز
  • سعید حکم علی پور، رئوف سیدشریفی صفحات 822-833
    به منظور بررسی تاثیر باکتری های افزاینده رشد گیاه بر روند رشد و عملکرد جو در سطوح مختلف کودهای نیتروژن و فسفر، آزمایشی دو ساله به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال های زراعی 89 -1388 و 90-1389 انجام شد. کرتهای اصلی شامل دو عامل نیتروژن در سه سطح (صفر، 40 و80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره) و کود فسفر (صفر، 30 و 60 کیلوگرم فسفر در هکتار به صورت P2O5) و کرتهای فرعی به تلقیح بذور با باکتری های افزاینده رشد گیاه در 4 سطح (بدون تلقیح، تلقیح با ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، آزوسپیریلوم لیپوفرم استرینOF و مخلوط دو باکتری) اختصاص داده شدند. نتایج نشان داد که با افزایش کاربرد نیتروژن، فسفر و نیز پیش تیمار بذر با باکتری های افزاینده رشد گیاه کلیه ی شاخص های رشد نظیر ماده خشک کل، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ و سرعت رشد نسبی جو افزایش یافتند. همچنین پیش تیمار توام بذر با باکتری های مورد مطالعه در تمامی مراحل نمونه برداری شاخص های رشد در مقایسه با شاهد بیشتر بود. حداکثر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و وزن خشک برگ به ترتیب برابر با 3200 کیلوگرم در هکتار، /10000 کیلوگرم در هکتار و 438 گرم بر متر مربع در بالاترین مقادیر کودهای نیتروژن و فسفر و پیش تیمار توام بذر با ازتوباکتر و آزوسپیریلوم مشاهده شد و کم ترین آن ها در عدم کاربرد فاکتورهای آزمایشی (سطح شاهد) به دست آمد.
    کلیدواژگان: سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، شاخص سطح برگ، ماده خشک کل
  • محسن سبک خیز، سعید ملک زاده شفارودی، امین میرشمسی کاخکی صفحات 834-840
    تنش شوری در مرحله جوانه زنی یک آزمون قابل اطمینان در ارزیابی تحمل بسیاری ازگونه ها است. از این رو، این پژوهش برای ارزیابی میزان تحمل به شوری دو رقم رایج گوجه فرنگی استان خراسان(خرم و موبیل) در مرحله جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه در 6 سطح شوری صفر، 40، 80، 120، 160 و 200 میلی مولار کلرید سدیم به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد دو رقم از نظر تحمل به شوری با هم اختلاف معنی داری داشتند، به طوری که رقم خرم نسبت به رقم موبیل نسبت به شوری متحمل تر بود. رقم خرم تا غلظت 200 میلی مولار جوانه زنی داشت، درحالی که جوانه زنی رقم موبیل در غلظت نمک بیش از 120 میلی مولار کاملا متوقف شد. تنش شوری بر تمام صفات مورد بررسی در هر دو رقم اثر معنی داری داشت، به طوری که با افزایش غلظت شوری متوسط زمان جوانه زنی افزایش، و سایر صفات مانند درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه بطور معنی داری کاهش نشان دادند.
    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، کلرید سدیم
  • مجید جیریایی، اسفندیار فاتح، امیر آینه بند صفحات 841-851
    رفع نیاز گیاهان زراعی به عناصر غذایی توسط منابع غیر شیمیایی رویکردی جدید در تولید گیاهان زیستی است. به منظور ارزیابی تغییرات مورفوفیزیولوژیکی ارقام گندم در شرایط کاربرد مایکوریزا و آزوسپیریلوم پژوهشی در سال زراعی 1392-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی و در 3 تکرار بود. عوامل آزمایش شامل باکتری آزوسپیریلوم لیپوفروم در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح)، قارچ مایکوریزا در سه سطح (عدم کاربرد، استفاده از گونه گلوموس اینترارادیسز در ترکیب با کود دامی و گونه گلوموس موسایی در ترکیب با کود دامی) و ارقام گندم در سه سطح (چمران، دنا و بهرنگ) بود. نتایج حکایت از اثر مثبت و معنی دار استفاده از ریزموجودات بر ارقام گندم داشت به نحوی که همزیستی مایکوریزایی بین 7 تا 33 درصد و همیاری آزوسپیریلوم بین 7 تا 29 درصد صفات برآوردی را بهبود داد. البته، کاربرد توام، منجر به افزایش اثرات کاربرد کودهای بیولوژیک بر صفات برآوردی شد، اما بیشترین ارتفاع بوته (103 سانتی متر)، محتوای پروتئین خام دانه (12/58 درصد) و تعداد سنبله در واحد سطح (519) از تیمار تلقیح بذور رقم دنا با آزوسپیلیوم و استفاده از گونه گلوموس موسایی بدست آمد و بیشترین طول برگ پرچم (29/33 سانتی متر)، تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیک (118 روز)، عملکرد تک بوته (6/96 گرم) و طول سنبله (9/33 سانتی متر) از تیمار تلقیح بذور رقم چمران با آزوسپیلیوم و استفاده از گونه گلوموس موسایی بدست آمد. همچنین بیشترین وابستگی (32 درصد) و پاسخ مایکوریزایی (47 درصد) نیز در تیمار استفاده از گونه گلوموس موسایی در گندم رقم دنا دیده شد. بنابراین تغذیه گندم با آزوسپیریلوم و مایکوریزا می تواند جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، رسیدگی فیزیولوژیک، طول برگ پرچم، مورفولوژی، وابستگی مایکوریزایی
  • احمد جعفرنژاد، علی اکبر راه چمنی صفحات 852-861
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف پتانسیل آب بر مراحل جوانه زنی و گیاهچه ای چهار رقم کلزا، دو آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به صورت آزمایشگاهی در سال 1387 انجام شد. مولفه های جوانه زنی و خصوصیات مرحله گیاهچه ای چهار رقم کلزا در چهار سطح پتانسیل آب صفر (آب مقطر)، -0.2، -0.4،و -.06 مگاپاسکال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بطور کلی اثر اصلی رقم، سطوح مختلف پتانسیل آب و اثر متقابل آن ها بر تمام صفات مرحله جوانه زنی معنی دار بود و وزن تر، خشک و طول ریشه چه و ساقه چه را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار دادند. با کاهش پتانسیل آب، درصد جوانه زنی بیشتر از سرعت جوانه زنی کاهش یافت. در مرحله جوانه زنی، ارقام اکاپی و هایولا به ترتیب از بیشترین و کمترین سطح تحمل به کاهش پتانسیل آب برخوردار بودند. ارقام، پتانسیل آب و اثر متقابل آنها بر وزن خشک ساقه و ریشه، نسبت کلروفیل a/b و میزان پرولین برگ در مرحله گیاهچه ای اثر بسیار معنی داری داشتند. با کاهش پتانسیل آب، نسبت کلروفیل a/b کاهش و میزان پرولین برگ به طور معنی داری افزایش یافت. به طور کلی نتایج نشان داد در مرحله جوانه زنی اکاپی برترین رقم بوده و بیشترین مقادیر صفات اندازه گیری شده را به خود اختصاص داده بود، ولی در مرحله گیاهچه ای، زرفام در اکثر صفات از بقیه ارقام برتر بود. چنین نتیجه گیری می شود تحمل به تنش خشکی در مراحل مختلف نموی کلزا متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش خشکی، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، کلروفیل برگ
  • حسن فرهادی، مجید عزیزی*، سید حسین نعمتی صفحات 862-870

    شوری به عنوان یک تنش محیطی مهم و مشکل عمده در کشاورزی مناطق خشک و نیمه خشک مطرح است. شنبلیلهاز مهمترین گیاهان دارویی است که در صنایع دارویی استفاده می شود.برای بررسی اثر تنش شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد هشت توده بومی شنبلیله و شناسایی بهترین توده هااز نظر تحمل به شوریآزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفیبا سه تکرار به صورت گلدانی در سال 1392 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل هشت توده بومی شنبلیله اصفهان، تبریز، همدان، ساری، چالوس، آمل، مشهد، یاسوج وسه سطح شوری (60، 120و180 میلی مولار و آب شرب به عنوان شاهد) بود. نتایج نشان داد که سطح برگ، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن هزاردانه و عملکرد دانه در بوته در سطح شوری 180 میلی مولار به ترتیب %41.58، %16.72، %27.73، %40.44، %54.58، %8.88، %58.39 نسبت به شاهد کاهش نشان دادند. بین توده ها، توده های مشهد و چالوس متحمل ترین و توده های تبریز، همدان و یاسوج حساس ترین توده ها به شوری بودند.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، ارتفاع، تحمل به شوری، سطح برگ، گیاهان دارویی
|
  • A. Koocheki, M. Nassiri Mahallati, R. Deihimfard, R. Mirzaei Talarposhti, M. Kheirkhah Pages 535-542
    Various additive and substitutive series of mixed intercropping of maize (Zea mays L.) with broad bean (Phaseolus vulgaris L.) was compared in a growing season (2007-2008) at the Agricultural Research Field of Ferdowsi University, in Mashhad, Iran. The treatments were sole maize and sole broad bean at their optimum density, and additive and substitutive series of them (%) including 50:50, 50:100, 50:150, 100:50, 100:100, 100:150, 150:50 and 150:100 (maize:bean). A randomized complete block design replicated three times was used. Mixed cropping was significant for grain yields of each crop species. The highest total grain yield, maize yield equivalent (MYE), land equivalent ratio (LER) and system productivity index (SPI) were obtained when maize plants were mixed at a rate of 150% with full and 50% seed rate of broad bean relative to their optimum densities (i.e. 150:50 and 150:100). Also, these treatments were superior in terms of relative crowding coefficient (RCC or K) compared with the others. According to the aggressivity index (A), with increasing the proportion of each component in intercropping, the aggressivity was escalated and dominance occurred. All in all, it is inferred that mixed intercropping of maize with broad bean at a density of more than 150% of the sole maize density (i.e. 150:100) may give better overall yield and income than sole culture of each crop species.
    Keywords: Competitive indices, Efficiency, Land Equivalent Ratio
  • S. M.K. Tahhami Zarandi, P. Rezvani Moghaddam, M. Jahan Pages 543-553

    The use of organic manure and biofertilizers containing beneficial microorganisms instead of chemical fertilizers are known to improve plant growth through supply of plant nutrients and can help sustain environmental health and soil productivity. Because of special priority of the medicinal plants production in sustainable agricultural systems and lack of studies on assessment of different sources of fertilizer on basil plants, an experiment was conducted at Research Station, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in 2009. A complete randomize block design with ten treatments, and three replications was used. The treatments were: 1)cow manure, 2)sheep manure, 3)hen manure, 4)compost 5)vermicompost, 6)biological fertilizer nitroxin (consisting of Azotobacter and Azospirillum), 7)biological fertilizer consisting of Phosphate Solubilizing Bacteria (Pseudomonas and Bacillus), 8)mixture of biological fertilizer nitroxin and Phosphate Solubilizing Bacteria 9)NPK fertilizers, and 10)control (no fertilizer). Results showed plant height in sheep manure was higher than other treatments. Number of branches in vermicompost and number of inflorescence in cow manure were significantly higher than other treatments. The number of whorled flowers in compost, sheep and cow manure were more than other treatments. Highest leaf and green area index was observed in nitroxin treatment and biological yield in sheep manure have significant difference with other treatments (except cow manure). The highest seed yield were obtained from plants treated with compost (1945 kg/h) and the lowest of that observed in NPK fertilizer and control treatments. In all measured traits (except number of inflorescence) NPK fertilizer and control treatment did not have any significant difference.

    Keywords: Cow manure, Compost, Biological yield, Seed yield, Green area index
  • E. Azizi, A. Koocheki, P. Rezvani Moghaddam, M. Nassiri Mahallati Pages 554-566
    A growing interest to use multiple cropping was due to potential of these planting patterns for increasing yield by improved resource use efficiency such as radiation use efficiency (RUE). In order to investigate the effects of plant diversity and nutrient resource on radiation use efficiency, an experiment was conducted as split plot based on complete randomized block design with three replications at the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, during 2006 and 2007. Treatments included manure and chemical fertilizers as main plots and intercropping of 3 soybean varieties (Wiliams, Sahar and Gorgan3), intercropping of 3 Millet species (common millet, foxtail millet and pearl millet), intercropping of millet, soybean, sesame (Sesamum indicum) and intercropping of millet, sesame, fenugreek (Trigonella foenum-graecum), ajowan (Trachyspermum ammi) as sub plots. Results indicated that in the manure and chemical fertilizer treatments, LAI of plants in intercropping decreased compared to monoculture. The effect of planting pattern on RUE was significant. In monocultures, common millet and soybean (Wiliams and Gorgan3 varieties) had highest RUE based on photosynthetic active radiation (PAR). The lowest RUE was obtained in sesame and foxtail millet monocultures. In the intercropping systems, when functional diversity increased, radiation use efficiency was increased, so that maximum of RUE (3.31 g.MJ-1) was obtained in 4 species intercropping (common millet, sesame, fenugreek and ajowan). Minimum of RUE (1.96 g.MJ-1) was observed in intercropping of 3 millet species. The interaction of planting pattern and nutrient resource on RUE was significant. In general, the highest RUE was observed in 4 species intercropping (common millet, sesame, fenugreek and ajowan) with manure treatment.
    Keywords: Canopy, Intercropping, Monoculture, Photosynthetic active radiation
  • P. Rezvani Moghaddam, S.M. Seyedi, M. Azad Pages 567-573
    In order to investigate the effects of organic and biological fertilizers, on yield and yield components of black seed (Nigella sativa L.), a field experiment was conducted at Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in years of 2009-2010, by using a completely randomized block design with three replications. The experimental treatments included: 1- Control (no fertilizer), 2- Nitroxin (including Azotobacter sp. and Azospirillum sp.), 3- Mycorrhizae, 4- Biosulfur (including Thiobacillus sp.), 5- Compost, 6- Vermicompost, 7- Nitroxin + compost, 8- Nitroxin + vermicompost, 9- Mycorrhizae + compost, 10- Mycorrhizae + vermicompost, 11- Biosulfur + compost, 12- Biosulfur + vermicompost, 13- Nitroxin + mycorrhizae, 14- Nitroxin + mycorrhizae + compost and 15- Nitroxin + mycorrhizae + vermicompost. Results showed that studied treatments had significant effects on all studied criteria; expect seed number per follicle, seed weight per follicle and 1000 seed weights of black seed. Our results revealed that studied biological fertilizers had no effect on black seed yield except biosulfur. In addition, compost + biosulfur and vermicompost +biosulfur treatments (790.83 and 790.80 kg.ha-1, respectively) had the highest seed yield in comparison to control treatment (338.83 kg.ha-1). It seems that in the alkalic soils, biosulfur plus sulfur treatments could increase black seed yield probably by decreasing soil pH.
    Keywords: Azotobacter, Azospirillum, Mycorrhizae, Thiobacillus, Sulfur, Medicine plant
  • R. Bigonah, P. Rezvani Moghaddam, M. Jahan Pages 574-581

    In order to study the effect of mycorrhiza and vermin compost on quantitative characteristics and essential oil content of seeds of Coriander, a field experiment was conducted during growing season of 2010 at Agriculture Research Station, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. A randomized complete block design with three replications was used. Treatments included: 1) vermin compost, 2) mycorrhiza, 3) phosphorus, 4) mycorrhiza + vermicompost, 5) mycorrhiza + phosphorus, 6) vermin compost + phosphorus, 7) control (without fertilizer). Each plot was divided to two parts, in order to study green biological yield and seed production. Green biological yield harvested in two times at 5% flowering stage and harvesting seed yield was done when majority of plants got yellow. The result showed that vermin compost and control treatments had the highest and the lowest seed yield and plant height respectively. Mycorrhiza and mycorrhiza + phosphorus treatments had the highest number of umbel per plant, and the lowest number of umbel was shown in control treatment. Control and vermin compost treatments had the highest and lowest essential oil contents of seeds, respectively. In addition vermin compost and mycorrhiza treatments in the first and second cuts had the highest of green biological yield and dry weight of leaf per plant, respectively. Control treatment had the lowest biological yield and dry weight of leaf per plant, in both cuts.

    Keywords: Essential oil, Number of umbel, Biological yield
  • H. Abdi, M.R. Bihamta, E. Aziz Ov, R. Chogan Pages 582-596
    In order to investigate the effects of drought stress levels on seed germination and its related traits with drought stress indices, an experiment was conducted in two sparate phases with 40 wheat genotypes under field and laboratory condition for germination stages with 4 level of the polyethylene glycol (PEG) concentrations. The experimental design was factorial based on a randomized complete block design with three replications. The measured traits were radicle length, stem length, radicle length to shoot length ratio, germination rate and germination percentage. The experiment in the filed stage was conducted with 3 replications under both normal and drought stress condition. Result of the laboratory experiment indicated that effects of stress on traits were significant. Also different between genotypes were significant. The highest germination rate and percentage was measured under normal condition with 4.22 days and 79.9% respectively. Moderate level of stress (-3 bar) of drought stress had no significant effect on radical, coleoptile, stem length and dry weight, but reduced the germination rate significantly. In high level of drought stress (-6 bars) all traits were decreased significantly expect radicle length and radicle length to shoot length ratio. In control condition, positive significant correlation was observed between all traits measured in (-6 bars) under laboratory condition, with grain yield and drought tolerance indices. But in slight (-3 bars) and severe stress dry weight and radicle length had positive significant correlation with grain yield. Grain yield of genotypes showed significant differences under field study in both normal and stress condition. Results of correlation between grain yield and drought stress indices showed that stress tolerance index (STI), mean productivity (MP) and geometric mean productivity (GMP) were suitable for the genotypes identification with highest seed yield in both normal and stress conditions according to correlation coefficients between seed and its related traits and grain yield such as correlation coefficients between drought stress indices and grain yield in both normal and stress conditions, revealed that the genotypes number 39 (WS-82-9), 38 (DN-11), 22 (mbul/Alamo/M-73-18) and 25 (Alvd/Aldan/las/3--) were determined as the most tolerant and number 5 (Gasspard) and 40 (Mahdavi) were detected as the most susceptible cultivars for drought stress.
    Keywords: PEG 6000, Drought Tolerance Index, Stress, Wheat, Seed Germination Principle
  • M. Goldani, S. Bakhshai, P. Rezvani Moghaddam Pages 597-604
    In order to study the competition effects of Solanum nigrum on Vigna radiate yield, an additive experiment was conducts at Ferdowsi University of Mashhad experimental Greenhouse. The type of design was completely randomized block. Treatments included three density of Solanum nigrum (2, 4, and 6 plants m-2) and three types of competition (root, shoot and both of them) planted at constant density of Vigna radiate plus weed free check in each block. The results indicated that competitions had significant effects (P<0.05) on plant height, number of seed per plant, number of pods per plant, seed yield per plant, biological yield and harvest index. The control, treatment of root+shoot competition and 6 Plants m-2 of Solanum nigrum densities has the highest and lowest number of seed per plant. Therefore, result of this experiment indicated that weed competition with crops can reduce the plants yield. Plant height, number of seed per plant, number of pods per plant, seed yield per plant, biological yield and harvest index were decreased, when the densities of Solanum nigrum were increased.
    Keywords: Legume, Weed, Interference, Plant density
  • A. Mollafilabi, A. Koocheki, P. Rezvani Moghaddam, M. Nassiri Mahalati Pages 605-612
    In order to study the effect of location and age of farms on corm yield, tonies weight, tonies and frequency of different corm weight classes, an experiment was conducted on the basis of nested design as CRD with three replications in saffron growing areas of Torbat-e-Heidarieh, Zaveh, and Boshrooyeh. In this experiment, three replications of corms samples (each 1m2) were taken from different saffron field ages (from 1 year to 8 years old) after leaf shedding in late May. Results showed that the effect of location on corm yield was not significant, but effect of location on weight and percent of tonies were significant at 0.01 and 0.05 levels, respectively. Mean of corm yield at different location was 4.87 ton ha-1 for 1 year old field and 16.09 ton ha-1 for 8 years old field. The highest percent of weight (25.04%) was observed at 8 years old fields. Mean comparison of frequency of different classes of corm weight at different farm ages showed that among classes of 4.1 to 6, 6.1 to 8, 18.1 to 20, 22.1 to 24, 24.1 to 26, and >30 g were significantly different for farm ages at 0.01 level and in 14.1 to 16 g at 0.05 level. Mean of corm numbers per square meter was 55, 65, 71, 128, 152, 151, 184, and 248 for 1 year to 8 years old fields, respectively. The highest percentage of corms bigger than 8 g and more in the 3 years field which one effective in flower production was 59 percent. There was a positive correlation between corm diameter and corm weight (r2=0. 98).
    Keywords: Corm diameter, Corm weight, Saffron corms
  • J. Nabati, M. Kafi, A. Nezami, P. Rezvani Moghaddam, A. Masoumi, M. Zare Mehrgerdi Pages 613-620
    Increase salinity in soil and water resourses in agricultural lands has created major challenges in crops production. Kochia can grow under saline conditions and used as fodder in dry and saline areas. Therefore, three experiments was conducted in complete randomize design with four replication, to study effects of different levels of salinity (0, 10, 20, 30, 40, 50 and 60 dS m-1) at different growth stages (planting and early seedling) and salinity appllication intervally. Results of applying saline water at the beginning of growth showed that kochia seedling was able to survive up to 30 dS m-1 sodium chloride. The results showed that increasing salinity at planting and early seedling satge reduced plant height, branches number, shoot fresh and dry weight, and increased digestible dry matter, digestive value, and crude protein yield. On the other hand with increasing salinity digestibility of dry matter, organic matter digestibility, crude protein and ash percentage were increased. Total phenol was not significantly affected by salinity in all treatments. Application of salinity intermittently at early seedling except of digestive value and ash percentage had no significant affect on other treats. Generally, results showed that the kochia seedlings are sensitive to salinity higher than 30 dS m-1 and also kochia be able to keep biomass production with salinity appllication intervally.
    Keywords: Ash, Digestibility, Digestive value, Pheno, Protein
  • N. Assadi Nassab, P. Hassibi, H. Roshanfekr, M. Meskarbashee Pages 621-631
    According to continuing of drought phenomenon, global warming and dust storms resulted in salining increasing of arable lands, because it’s necessary to know some physiological mechanisms in sugar beet under salt stress,this experiment was conducted to investigation of effect of salinity on growth characteristics, respiration, gas exchange and photosynthesis in three sugar beet cultivars (BR1, Jolgeh and Rasoul) in the 2010 growing season, in greenhouse of Shahid Chamran University as the factorial design based on randomized complete block with three replications.35 days sugar beet seedlings were kept for eight weeks under three salinity levels including control (zero), 100, and 200 mM sodium chloride (NaCl). Salinity Stress reduced shoot and root dry matter and leaf area significantly. With increasing of salinity, the rate of photosynthesis (carbon dioxide assimilation), stomatal conductance, and leaf transpiration rate decreased, but respiratory rate, leaf temperature and SPAD value increased. The results showed that Quantum yield of PSII(ФPSII) decreased by increasing of salinity level, meanwhile Non-Photo Chemical Quenching (NPQ) increased.Accordingto theresults, theconcentration of 200mMsodium chloride, had a highnegative correlation betweenrootdry matter(r=-0.95**)stress susceptibility index. Meansanyreductionindry matter accumulationincreasedinstress susceptibility index.Lowerlevelsofstress susceptibility indexshowingmoretolerance of cultivar tosalinity stress. Based on stress susceptibility index (SSI), in the concentration of 200 mM sodium chloride, cultivars Rasoul, BR1 and Jolgeh are tolerant, semi-tolerant respectively and sensitive were identified. In the end, it seems that root dry weight, can be use as a criterion for salinity resistance of sugar beet cultivars.
    Keywords: Chlorophyll fluorescence, CO2 Assimilation, Salinity, Sugar beet, Transpiration
  • F. Javadi Hedayat Abad, A. Nezami, M. Kafi, J. Shabahang Pages 632-640
    Growth and yield of medicinal plants affected by planting date as an important management factor. In order to study the effects of planting dates on yield and yield components of some black seed (Nigella sativa L.) ecotypes, a field experiment was arranged in a randomized complete block design as a split-plot with three replications at the Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad during growing season 2009-2010. Four planting dates (24 Feb., 16 Mar., 4 Apr. and 25 Apr.) and four black seed ecotypes (Birjand, Gonabad, Neyshabour and Sabzevar) were allocated to the main and sub plots, respectively. Results showed that there were significant differences between planting dates for number of follicles per plant, number of seeds per follicles and 1000-seed weight, seed yield, biological yield and harvest index. Maximum numbers of follicles per plant, number of seed per follicles, biological yield and seed yield were observed in first planting date, maximum 1000-seed weight was observed in fourth planting dates and maximum harvest index were recorded in the third planting date. Yield components, seed yield, biological yield and harvest index also were affected by ecotypes and interaction effects of planting dates and black cumin ecotypes. The highest and the lowest of all traits, expect 1000-seed weight were achieved in Gonabad and Neyshabour ecotypes, respectively. The maximum and minimum 1000-seed weights were obtained in Neyshabour and Gonabad ecotypes, respectively. Planting in 24 Feb., 16 Mar. and 4 Apr. have had high seed yield and there was a reduction on seed yield due to delay planting to 25 Apr. Also, Birjand ecotype in the last planting date had the highest seed yield. According to the seed yield, Gonabad and birjand ecotypes were better than from two other ecotypes in range of planting dates.
    Keywords: Biological yield, Medicinal plant, Delay planting, Medicinal plant, Yield components
  • N. Moshfeghi, H.R. Khazaei, M. Kafi Pages 641-648
    In order tocomparison ofmorphologicaltraits between newandoldcultivarsof barleyroots (Hordeum vulgare L.) an experiment was conducted in greenhouse condition in Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in 2011. The type of experiment was a completely randomized design with eight treatment and three replications. Experimental treatments were 4 new cultivars of barley incloud (Nosrat, Youssof, Fajr30 and Nick) and old cultivars(Reihan, Kavir, Zarjoe and Valfajr).Seeding wasoccurredinplastic tubeswith washed sands andsampeling was occurred with destroyed plastic bages in the end of the four stage incloud 4-6 leaf stage, stem elongation stage, flowering and maturity stage.Traits incloudtotalroot length, area, diameter, volume, and root dry weightand yield and yieldcomponentswere measure and compared. Resultsshowed that, there was significant differencebetween new and oldcultivars of barley rootsinallstages of development, specially the most prominentdifferencewas inthe lategrowing season.In root elongation characteristics (along the mainrootlength, total index of root length) weresuperior tothe oldcultivars, but inothercharacteristics(size, surface, diameter androot dryweight) the newcultivarswere better. In thenew cultivars, horizontaland lateralrootdistributionin the soilwere higherthanold cultivars and old cultivarshad longitudinaland verticalspread ofroots.Generally,in the soils withadequatemoistureand air condition like this experiment conditions,theroot systemoftheplantsgrowthdeeply andtheir seminal rootsas possibleinthe remainingactivethroughout the growing season. For this reasonincreasein root traitswas observedduring the growing season to maturity.
    Keywords: Diameter, Root Area, Totalroot length, Volume, Yield, Yield Components
  • S.H. Mirtalebi, A. Karimi, A. Soleymani, M. Hoodaji Pages 649-657
    In order to study the effects of manganese sulphate on yield, yield components, and grain quality of wheat cultivars, an experiment was conducted in a split plot layout within a randomized complete block design with four replicates in Abadeh region during 2007– 2008.Main plot was manganese sulphate (0, 20 and 40 kg h-1) and subplot was winter wheat cultivar (including Marvdasht, Shiraz and Pishtaz).The results showed that increasing the manganese sulphate levels causes meaningful increasing in the total plant dry weight in stemming, pollination and physiologial maturity period and also increasing number of fertile heads m-2, kernel number per fertile head, 1000-kernel weight, grain yield, and grain manganese and grain protein and decreasing infertile heads. Studied cultivars had significant differences with each other from vegetative growth and yield components and grain yield so that Marvdasht cultivar meaningfully had the highest dry matter during stemming, pollination and physiological maturity period in comparison with other cultivars and also had more vegetative growth. Also from yield components including number of fertile spike m-2,number of kernel in fertile spike and following this, Marvdasht kernel yield was the best cultivar, and had the highest grain manganese. And Pishtaz cultivar from total dry matter, yield components and grain yield was in second place after Marvdasht cultivar and had only the highest 1000-kernel weight. Shiraz cultivar had the least yielding rate from growth and yield indices and was the best cultivar from seed protein. Based on these results, it seemed appropriate to use 40 kg ha-1 manganese sulphate and Marvdasht cultivar to produce wheat under conditions similar to current study.
    Keywords: Grain manganese, Grain yield, Manganese sulphate, Protein rate
  • M. Khotabaee, H. Emami, A. Astaraee, Amir Fotovat Pages 658-664
    Saline-sodic soils have improper physical, chemical and biological condition and the crop productivity is low in these conditions. Application of conditioners often can be a proper solution for reclamation and improving the productivity of saline-sodic soils. In order to study the effect of some conditioners on soil chemical characteristics and yield of maize (SC260 cultivar) in a saline-sodic soil, an experiment was carried out as a completely randomized design with 3 replications in a research greenhouse of Ferdowsi university of Mashhad. The studied treatments included control and 10 ton/ha of compost (MC), vermi-compost (VC), poultry manure (PM), and gypsum powder (G). The results showed that poultry manure and vemi-compost treatments increased significantly (p
    Keywords: Salinity, Sodicity, Soil conditioner, Plant dry weight
  • T. Khorsandi, A. Nezami, M. Kafi, M. Goldani Pages 665-676

    In many years plant growth strongly affected by late spring frost. In order to evaluate the effects of late frost on Black Seed plants, a factorial experiment based on completely randomized design with three replications was carried out in college of agriculture, Ferdowsi University of Mashhad and five Black Seed ecotypes (Birjsnd, Sabzewar, Ferdows, Gonabad and Neyshabour) after two months growth and hardening in natural environment, were exposed to seven temperatures (0, -1.5, -3, -4.5, -6, -7.5 and -9°C) in termogradient freezer. For determining cold stress damages, Lethal Temperature (LT) for 50% of plants according to the Electrolyte Leakage percentage (LT50el), LT for 50% of plants according to the Survival percentage (LT50su), LT for 50% of plants according to the plant necrose in Test Tube (LT50tt) and Reduced Dry Matter Temperature 50 (RDMT50) were measured. Ability of plants for recovery was recorded based on leaf number and leaf area, plant dry weight and cold damage percentage of leaves. According to the LT50tt, LT50su and RDMT50 Black Seed plants can tolerated cold stress in range between -5.7 to -9.0 °C and Sabzewar and Ferdows ecotypes had the most and the least cold tolerance, respectively. At the point of ability of plants for recovery, Ferdows ecotype had the least and Sabzewar and Neyshabour ecotypes had the best plant recovery. Moreover there were high correlations between LT50tt and LT50 based on electrolyte leakage, survival and RDMT50. Electrolyte leakage and visual scoring of cold damage in test tube are rapid methods, so for assessing cold tolerance in plants LT50el and LT50tt indeces may be useful.

    Keywords: Cold stress, Electrolytes leakage, Plant necrose, Recovery, Survival
  • J. Asghari Meidani, E. Karimi Pages 677-682
    Intercropping of grass-legumes could be increase quantitative and qualitative yield per unit of dry land area. A series experiments were carried out to evaluate five treatments % (w/w) including: T1:Hurdeume0Vetch100, T2: Hurdeume 25 Vetch 75, T3: Hurdeume 50 Vetch 50, T4: Hurdeume 75 Vetch 25, T5: Hurdeume 100 Vetch 0 as randomized complete blocks design during three years (from 2004 to 2007) with 3 replications at Maraghe station. Seeds were planted in 20cm row spacing in autumn. ANOVA results showed that the effects of treatments were significant (p≤%1). The results at three growth stages showed that the highest wet and dry forage yield before and after flowering and also stubble and grain yield belong to T3, T4 and T5 treatments. The lowest yield was obtained from T1 treatment. But for highly ratio present of legume in T3 this treatment recommended for dry lands. In flowering stage of vetch, gravimetric soil water content in 3 different depth (0-10, 10-20. 20-30 cm) of soil were significantly different between treatments and in each depth highest value belong to T3 respectively 23.39, 25.43 and 25.90 %.
    Keywords: Soil fertility, Legume, Graminea, sustainable agriculture
  • J. Rezaei, M. Bannayan, A. Nezami, M. Mehrvar, B. Mahmoodi Pages 683-692
    Viral disease of Rhizomania is one the most important diseases of worldwide sugar beet farms. The disease significantly reduces the yield and quality of sugar beet and imposes high economic loss to farmers. Long-term breeding programs to introduce tolerant varieties are the only chance to avoid further yield losses. This study tried to analyze the growth of shoot and root of rhizomania tolerant and susceptible sugar beet to provide information for improve and acceleration sugar beet breeding programs. Growth indices were used for growth analyzing, quantification, and time course of sugar beet on infested and non-infested soils. A two-year experiment was conducted with four sugar beet varieties in 2010 and 2011. The results of this study showed that under infested soils, root dry matter and leaf area index of the susceptible varieties in comparison to tolerant varieties were lower by 57 and 24 percent respectively. In addition, crop growth rate and net assimilation rate of susceptible varieties were affected by rhizomania and were lower than that of tolerant varieties. On non-infested soil difference between dry matter and growth indices of susceptible and tolerant sugar beet varieties were not significant. Rhizomania decreased of green area and photosynthesis capacity and led to lower growth rate and dry matter production.
    Keywords: Growth indices, Thermal time, Tolerant variety, ELISA test
  • E. Yasari, S. Mozafari, E. Shafiee, O. Ghasemi Chepi, H. Jafarzadeh Zoghalchali Pages 693-703
    In order to investigate the effects of strains of Pseudomonas bacteria and levels of mineral phosphorous on the growth and seed yield of the soybean cultivars a study was conducted as split split plot format using the randomized complete block design with four replications. Two soybean cultivars such as Sari and Telar, three levels of phosphorous and four levels of inoculation with phosphate solubilizing bacteria were considered as sun and sub sub plots, respectively. Results showed that seed yield of the Telar cultivar (177.14 g m-2) was significantly higher than Sari cultivar (143.87 g m-2). The highest seed yield under the main influences of phosphorous (186.2 g m-2) belonged to the treatment of applying 50 kg h-1 of phosphorous and seed yield declined at 100 kg h-1 of phosphorous. It was also found that when seeds were inoculated with P. putida and P. fluorescens seed yield increased, compared to the control (123.5 g m-2), seed yield raised significantly (160 and 168.2 g m-2, respectively). By simultaneously inoculated with both the bacterial species maximum seed yield (190.3 g m-2) obtained which was accompanied by the maximum number of pods on the main stem (40.87), the highest number of pods per plant (99.67), and the largest 100–seed weight (20.61 g). Under the triple interaction effects of cultivar, phosphorous application, and bacterial inoculation, the maximum seed yield (236.6 g m-2) was obtained when seeds of the cultivar Telar were inoculated with P. putida and 50 kg h-1 of phosphorous were applied to the soil.
    Keywords: Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas putida Tellar cultivar, Sari Cultivar Soybean, Phosphorous
  • H. R. Miri, A. Zamani Moghadam Pages 704-717
    Drought is one of the most important factors limiting crop growth and therefore use of practice to reduce its adverse effect is very important. In order to study the effect of glycine betaine on corn under drought condition an experiment was conducted as split-split plot in the base of randomized complete blocks design. The first factor was irrigation interval cycle (4 and 8 days) and second factor including different concentrations of glycine betaine (zero, 50 ppm, 100 ppm,150 ppm) and third was spraying in two stages (stem elongation stage and before flowering). Analysis of variance showed that effects of three factors on all of traits except for carotenoids were significant. However, foliar application of glycine betaine reduced effect of drought stress conditions on the plant so that extent of chlorophyll (a and b), plant height, yield and 1000 grain weight increased significantly. Spraying by glycine betaine caused improving plant performance in stress conditions, so that in the concentration of 150 ppm produced the highest quality in all of traits that preference was more evident before flowering. By considering these results it could be said that spraying with 150 ppm of glycine betaine before flowering in the condition of stress and without drought stress could improve the extent of chlorophyll (a and b), plant height, yield and yield components. Eventually it could be concluded that external glycine betaine with 150 ppm concentration while spraying before flowering had great positive effects and usage of that material is affected by time of application concentration and more stress severity.
    Keywords: compatible solutes, osmotic adjustment, stress tolerance, irrigation
  • M. Attarzadeh, B. Torabi, Sh Madah Hossieni Pages 718-726
    The present study was conducted to evaluate the effects of salicylic acid and High temperature on physiological characteristics of maize (cv. SC704). In order to, a factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications was carried out in Research Greenhouse of Vali-e-Asr University of Rafsanjan. The factors were included pre-treatment of concentrations of salicylic acid (0, 50, 100 and 200 μM) and duration of 40°C (0, 8, 16 and 24 hours). Results showed that SPAD index increased significantly in levels of 50 and 100μM salicylic acid but it was low in control and 200μM salicylic acid. In level of 50μM salicylic acid, increase in duration of heat stress was resulted in increasing content of a and ab chlorophyll. However, it was occurred conversely in level of 200 μM salicylic acid, i.e., content of a and ab was decreased. Levels of salicylic acid and duration of heat stress did not effect on Fv/Fm and content of soluble sugar. Use of 200 μM salicylic acid decreased significantly relative water content, while increase in duration of heat stress caused to increase relative water content. In addition, increase in duration of heat stress resulted in increasing leaf temperature and proline content.
    Keywords: Leaf Temperature, Maize, Chlorophyll, Relative Water Content
  • H. Shojaei, H. Makarian Pages 727-737

    This study was designed to investigate the effects of nanosized and non-nano zinc oxide foliar application on yield and yield components of mungbean under water stress in Shahrood Agricultural Research Center during 2011-2012. The experiment was arranged as split plot based on randomized complete block design with four replications. Water stress at three levels (control, cutting of irrigation in 50% flowering and 50% pod setting stages) were assigned as main plots and zinc oxide foliar application in five levels (control, 5 and 10 gl-1 nanosized zinc oxide and 5 and 10 gl-1 non-nano-scale zinc oxide) were randomized in sub-plots. Results showed that in comparison with full irrigation, water stress in flowering and pod setting stages decreased mungbean yield 2.2 and 4 percent respectively. Nano and non-nano zinc foliar application increased number of pod per plant, seed per pod, 1000-seed weight and total dry weight in water stress and non-water stress treatments significantly. Foliar application of 10 gl-1 nanosized zinc oxide particles compared to control increased mungbean yield 6.6, 3.6 and 5.4 percent in non-water stress, water stress in flowering and pod setting stages treatments respectively. It can be concluded that foliar application of zinc as nano particles can enhance the yield of mungbean more than zinc oxide under water stress conditions.

    Keywords: Water stress, Legumes, Nano, Nutrients, Micronutrients
  • R. Shiravand, M.M. Majidi Pages 738-750

    Wild species of crop plants carry useful genes which can be used for breeding programs. This study was performed to investigate genetic variation of 46 genotypes from five Carthamus species and to evaluate their drought tolerance under field conditions (normal and deficit moisture environments) during 2011at Isfahan university of technology research farm. Results indicated that safflower species had different response to drought stress. Results showed that drought stress significantly reduced seed yield in C. tinctorius and C. palaestinus. The wild species of C. palaestinus had higher seed yield, its component and oil percent compared other species in both moisture conditions. Drought tolerance indice (STI) showed that C. palaestinus had the highest drought tolerance. Cluster analysis based on agro-morphological traits indicated that three species C. tinctorius, C palaestinu and C. oxyacanthus had the most similarity among studied species. Finally in respect to high hybridization of two main safflower relatives C. palaestinus (because high STI) and C. oxyacanthus (because high stability under drought condition) are suitable source for transferring drought tolerance genes to cultivated species.

    Keywords: Oilseed, Wild relatives, Drought tolerance indice
  • Mohsen Sadlou, Ali Asghari, Abdil Reza Akhgar Pages 751-765
    Cadmium is a toxic metal that affect human and other organism’s life. In other to study the effect of Cd stress on morphological traits in 40 barley genotypes, a split plot experiment was conducted based on completely randomized design with three replications at the University of Mohaghegh Ardabili in 2011. CdCl2 was used in two levels (control and 50 μmol). Seeds were cultivated in perlite and Pit moss medium, and Hogland nutrient solutions (with and without Cd) were used for irrigation. After maturity stage morphological traits were measured. Analysis of variance showed considerable variation for Cd accumulation between the genotypes. At control level, the genotypes had not accumulation of Cd. At Cd stress level, the grains of Abidar, Dasht, Sahra, GhareArpa, Yensivi, Daytonrani and Sahand varietis and some of lines had not accumulation of Cd and the line number of 18 (F-A2-11) and the Bahman varietis had highest Cd accumulation. Also, the highest accumulation of Cd in the shoot and leaves was observed in the line number of 18. Then, the lines 24, 25, 29 and Bahman variety had higher Cd accumulation in the shoot and leaves. The lines 3, 6, 7, 12, 13, 16 and 20 and Yensivi and Makoei varieties had the lowest Cd accumulation in the shoot and leaves. In total, Cd stress reduced measured traits mean in most genotypes. Cluster analysis of the genotypes based on measured traits categorized the genotypes into five groups. At control and Cd stress levels. The Gharearpa variety had higher mean for most traits and at control and stress levels located in groups that had higher traits average than other groups.
    Keywords: Barley, Genetic diversity, Stress, Tolerance of Cultivars, Toxic metals
  • S.Ali Tabatabaei, Ehsan Shakeri, Hamid Nasiri Pages 766-775
    In order to study the effect of manure and irrigation methods on maize (Zea mays L. cv. KSC. 704) an experiment was conducted by using split plot in the form of randomized complete block design with four replications at Hajiabad agricultural research station in Hormozgan province in 2011 growing season. Irrigation methods in four levels: irrigation from one side of ridge until the end of the season (I1), irrigation from one side until V12 stage after two sides until the end of the season (I2), irrigation from one side until flower formation after two sides until end season (I3) and irrigation from two sides of ridge until the end of the season (I4) as main plots and different levels of manure as the second factor in four levels (0 (Control), 20, 40 and 60 tons/hectare) were randomized in subplots. Plant height, 1000 grain weight, ear traits and grain yield were measured. The results showed that effect of irrigation methods and organic fertilizers were significant on all traits. Results of interaction of treatments showed that the highest grain yield (8700 kg ha-1) was obtained at irrigation from two side of ridge until the end of the season and consumption of 60 tons/hectare of manure and the lowest grain yield (4890 kg ha-1) was obtained from one side of ridge until the end of the season and non application of manure.
    Keywords: Irrigation methods, Ear traits, Grain yield
  • S. Farahbakhsh, H. Farahbakhsh Pages 776-783
    To investigate effects of drought stress on yield and yield components of sesame in Kerman region a split-plot experiment based onn compelet randomised block design with three replications was carried out in 1388. Irrigation levels (Normal irrigation in all growth stages, witholding water after 50% flowering, witholding water after 50% pod setting) and differen t sesame landraces (Jiroft, Shiraz, Ardestan, Dezful, Shahr babak, Gorgan, Sirjan, Markazi, Birjand and Orzueieh) were considered as main plots and sub-plots respectively. Plant height, the biggest pod length, noumber of grain per pod, noumber of pod per plant, grain weight per plant, thousand grain weight and grain yield were the measured traits. Results showed all the measured traits were significantly affected by the irrigation treatments. The effects of different landraces on all traits except noumber of grain per plant were significant. Irrigation × landraces interaction affected all measured traits except the biggest pod length significantly. The highest grain yield was recorde for Markezi landrace (845.2 kg –ha) under normal irrigation and the lowest one was obtained from Jiroft landrace (104.8 kg –ha) with witholding irrigation after 50% flowering.
    Keywords: Drought stress, Flowering stage, Pod setting stage, Number of grain per pod
  • M. Sardar, M.A. Behdani, S.V. Eslami, S. Mahmoodi Pages 784-792
    To evaluate the effect of combined use of mechanical methods (different soil disturbance methods) and chemical weed control on cotton yield, a split plot experiment based on randomized complete block design was conducted at the city of Boshruyeh in 2012. Experiment factors were soil disturbance method as Main-plots with three levels, including conventional tillage, no-till system and conservation tillage; and different methods of weed control at 5 levels (the herbicide trifloxysulfuron sodium at 10, 15 and 20 g ha-1, as well as no weeding and hand hoeing) as sub-plots with four replications. The results showed that there were significant differences between the various methods of soil disturbance, so that the cotton yield, monopodial branch length, number of monopodial and sympodial branches, plant height and number of bolls in conservation and no-tillage systems were greater than conventional system. Application of 20 g ha-1 of trifloxysulfuron sodium led to the greatest value in all measured traits. The interaction effect of soil disturbance and weed control method was significant on the number and length of monopodial branches. The greatest number of monopodial branches were obtained from the conservation tillage (2.59) and hand weeding (2.31). The longest monopodial branches were observed in conservation tillage (15.79 cm) and hand weeding (15.23 cm) treatments.
    Keywords: Fibrous plant, Conservation tillage, Envoke, No tillage, No weeding
  • M. Zarei, S.A. Kazemeini, M.J. Bahrani Pages 793-804
    Conservation tillage has been generally confirmed to improve water use efficiency, crop yield, and economic benefit. In order to evaluate the effect of tillage systems and water stress on growth and yield of wheat, a field experiment was conducted during in 2012 growing season as split plot arranged in randomized complete blocks design with four replications. The main plot includes different tillage systems (no tillage, conventional tillage and reduced tillage) and sub-plot, includes water stress at different growth stages {normal irrigation or control, cutting irrigation from stem elongation stage (severe stress), ear emergence (moderate stress) and grain filling (mild stress)}, respectively. The results showed that the most grain yield (6.91ton ha-1)was obtained in conventional tillage and control treatment (normal irrigation) with no significant differences with reduced tillage systems and normal irrigation (6.87 ton ha-1, while that conservation tillage was used less(32.4%) water compared conventional tillage. In general, water stress at different growth stages significantly decreased seed yield., Cutting irrigation at stem elongation, ear emergence and grain filling stages reduced yield 55.77%, 30.35% and 23.88% compared to control, respectively.Therefore, reduced tillage system is recommended for the region with consuming lesswater and seed yield equal conventional tillage.
    Keywords: Cutting irrigation, Ear emergence, Grain filling, Reduce tillage
  • F. Bayati, A. Aynehband, E. Fateh Pages 805-812
    In order to study the effect of nano- iron fertilizer, a field experiment was conducted at 2012-13 in Agriculture Faculty of Shahid Chamran University of Ahvaz. Experimental design was factorial based of RBC with 3 replications. Frist factor including 5 different iron concentrations and second including 3 spraying times. Yield and yield component of canola were calculated. Our result showed that applying Iron fertilizer vs. not applying, use of nano-iron vs. regular iron and time of spraying had significant effect on yield and yield component of canola. Among treatments, applying 6 g/L nano-iron had highest (4.3 t/ha) grain yield that due to both better pod per plant and 1000-grain weight. Also, earlier spraying had better effect on grain yield than delaying in spray. Iron concentration in grain improved with increasing in iron concentration in fertilizer. In conclusion, we find that canola is a sensitive crop to deficit of iron. Therefore, using nano-iron in higher concentration have a positive effect on grain yield and oil content.
    Keywords: Micro nutrient, Iron content, Oil percent, Grain yield, Nano fertilizer
  • M. Dashti, M. Kafi, H. Tavakoli, M. Mirza Pages 813-821
    In order to investigate the effect of water deficit (WD) stress on water relations and some physiological characteristics of Salvia leriifolia Bench., a greenhouse experiment was conducted in completely randomized design with three replications. Irrigation treatments were fully irrigated as control (-0.035 MPa), mild stress (-0.138 MPa), moderate stress (-0.516 MPa) and severe stress (-1.92 MPa). One set of stressed plants were kept constantly in different levels of matric potentials and the other set (Recovery treatments) irrigated to maximum water holding capacity after soil water was depleted in each stress level. Measured parameters were leaf relative water content (LRWC), membrane stability index (MSI), prolin and soluble carbohydrates content, gas exchange parameters, Intrinsic Water Use Efficiency (WUEi) and Intrinsic Gas Exchange Efficiency (GEEi). The results showed that LRWC and MSI in control plants significantly (P≤0.05) were lower than mild stress but decreased 17.3% and 21% respectively in severe stress compared to control. Soluble carbohydrates content was increased with increasing WD levels but it was only significant with control plants. There was strong negative correlation between LRWC and proline content (r= -0.99***), therefore leaves proline content increased twice (1023 nmol per g fresh weight) at -1.92 Mpa compared to control. Results also indicated that gas exchange parameters were not significantly difference in mild WD against control but with decreasing soil matric potential to -1.92 Mpa, net photosynthesis rate (A), transpiration rate and stomatal conductance (gs) decreased 52, 62 and 75 % respectively. In contrast WUEi and GEE increased 35 and 92% respectively.
    Keywords: Salvia leriifolia Benth., Water stress, Memberane stability index, Proline, Photosynthesis Gas exchange
  • S. Hokmalipour, R. Seyedsharifi Pages 822-833
    In order to investigate the effects of plant growth promoting rhizobacteria inoculation on growth criteria and yield of spring barley in different levels of nitrogen and phosphorus fertilizers, an experimental was conducted in two years at the Research Farm of Islamic Azad University, Ardabil branch during two growing seasons of 2009-2010 and 2010-2011 years. Experiment was conducted as Factorial split-plot design with three replications. The combination of nitrogen fertilizer in three levels (0, 40 and 80 kg N ha-1 as urea) and phosphorus fertilizer (0, 30 and 60 kg P2O5 ha-1) were factorialy assigned to the main plots and seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria in four levels (no inoculation, seed inoculation with Azotobacter chorchorum strain 5, Azosprilium lipoferum strain OF and combination of Azotobacter + Azosprilium) were assigned to the subplots. The results showed that with increasing of nitrogen and phosphor rates and seed inoculionat with plant growth promoting rhizobacteria, all of growth indices such as total dry matter, crop growth rate, relative growth rate and leaf area index were increased. Also, seed inoculation with both of Azospirillum and Azetobacter in all of sampling stages in growth indices was more than control (no seed inoculation). Maximum grain yield and leaf dry weight were obtained in highest rates of nitrogen and phosphor fertilizers with seed inoculation with both of Azosprilium and Azotobacter and minimum of they were obtained in no application of them.
    Keywords: Crop growth rate, Relative Growth Rate, Leaf Area Index, Total Dry Matter, Leaf Dry Weight
  • M. Sabokkhiz, S. Malekzadeh Shafaroudi, A. Mirshamsi Kakhki Pages 834-840
    Salinity stress at germination stage is a reliable test for evaluating of tolerance in many species. hence; this experiment was carried out to evaluate salinity tolerance of two common tomato cultivars in Khorasan province (Khorram and Mobil) during germination early seedling growth at 6 salinity levels 0, 40, 80, 120, 160 and 200 mM. Experiment was conducted as factorial based on a complete randomized design a completely randomized design with 4 replications. The results indicated two cultivars had significant different in salinity tolerance, as Khorram cultivar was more tolerant than Mobil cultivar. Khorram cultivar germinated up to 200 mM, while germination of Mobil cultivar was completely inhibited at salinity concentration over 120 mM. Salinity stress had significant effect on all studied traits in both cultivars. Mean germination time increased with increasing salinity stress (concentration), but germination percent, germination rate, and radical and plumule length were reduced.
    Keywords: Germination percent, Germination rate, NaCl
  • M. Jiriaie, E. Fateh, A. Aynehband Pages 841-851
    Resolution nutrient requirements in crops by non-chemical resource are new approach in production the organic crops. In order to study evaluation the morph physiological changes in wheat cultivars from the use of Mycorrhiza and Azospirillum, an experiment was conducted in the research station of Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran in 2012-13. The experimental design was factorial based on randomized complete blocks design with three replications. The treatments including of bacteria Azospirillum lipoferum in the two-level (non-inoculated seeds and inoculated seed), Mycorrhiza fungi in three levels (no use of strain and using strain Glomus intraradices and Glomus mossaae), and wheat cultivars in three levels, (Chamran, Dena and Behrang). The results had indicated a significant and positive effect of microorganisms use on wheat cultivars for most traits. So that cooperation of Mycorrhiza 7 to 33% and associative symbiosis of Azospirillum 7 to 29% improved traits. However, concurrent use, led to increase the use of biological fertilizers effects on morphological traits of wheat. But the greatest plant height (103 cm), grain protein concentration (12.58%) and number of spikes per unit area (519 m2) was obtained from inoculation of C.V Dena seeds with Azospirillum and G. mossaae and the highest flag leaf length (29.33 cm), days to maturity (118 days), the yield of single plant (6.96 g) and spike length (9.33 cm) was obtained from inoculation of C.V Chamran seeds with Azospirillum and G. mossaae. Also the highest mycorrhizal dependency (32%) and Growth response (47%) was obtained from C.V Dena seeds with G. mossaae. So wheat nutrition with Azospirillum and Mycorrhiza can be been suitable replacement for chemical fertilizers.
    Keywords: Days to maturity, Flag leaf length, Grain Protein, Morphology, Mycorrhizal dependency
  • A. Jafarnezhad, A.A. Rahchamani Pages 852-861
    In order to evaluate the effects of water potential levels on germination and seedling growth of four canola cultivars, two laboratory experiments were conducted, using a factorial arrangement in a Completely Randomized Design with three replications during 2009. The factors consisted of four cultivars (Hayola, Zarfam, Okapi and Talaye) and four water potential levels (Zero, -0.2, -0.4, and -.06 MPa). In germination experiment results showed that the effects of cultivar, water potential and their interaction on germination percentage and rate; fresh and dry weight and length of radicle and plumule was significant. With reduction of water potential, germination percentage more reduce than germination rate. Okapi and Hayola had maximum and minimum tolerance to reduce of water potential, respectively. In seedling experiment results showed that cultivars, water potential and their interaction had significant effect on length of stem and root, dry weight of stem and root, a/b chlorophyll and leaf proline content. With reduction of water potential, a/b chl. and leaf proline content were increased. In general results showed, Okapi was tolerated cultivar to water stress in germination stage, but at seedling stage, Zarfam was superior genotype, so in different growth stage tolerate to water stress don’t a constant characteristic.
    Keywords: Drought stress, Leaf chlorophyll, Percent of germination, Proline, Rate of germination
  • H. Farhadi, M. Azizi, S.H. Nemati Pages 862-870

    Salinity is considered as an important environmental stress and major problem in agriculture for arid and semiarid regions. Fenugreek is one of the important medicinal plant that used in the pharmaceutical industry. In order to investigate the effect of salinity stress on yield and yield components of eight landraces of fenugreek and identify the best landraces in terms of salt tolerance a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replicates as potted in 2013. Experimental treatments were combination of eight fenugreek landrace (Isfahan, Tabriz, Hamedan, Sari,Challous, Amol,Mashhad and Yasooj) and three levels of salinity stress (60, 120 and 180 mMNaCl and tap water as a control). The results revealed that leaf area, plant height, number of pods per plant, number of seed per pod, number of seeds per plant, 1000-seedweight, seed yield per plant in the salinity level of 180 mMwere decreased by %41.58, %16.72, %27.73, %40.44, %54.58, %8.88, %58.39 compared to control, respectively. Amomg the landraces, Mashhad and Challous landraces were the most resistant and Tabriz, Hamedan and Yasooj landraces were the most sensitive landraces to salinity.

    Keywords: Height, Leaf Area, Medicinal Plants, Salt Tolerance Yield Components