فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ناصر صداقت، فرشته حسینی صفحه 1
    در این پژوهش آبلیمو در سه نوع بسته بندی PET، PE و شیشه بسته بندی و نمونه ها مدت ده هفته در دو دمای 20 و 40 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. ویژگی های حسی و فیزیکوشیمیائی آب لیمو (pH، اسیدیته، بریکس، ویتامین ث، دی اکسید گوگرد و عدد فرمالین) هر دو هفته یکبار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که دو دمای نگهداری (20 و 40 درجه سانتیگراد) تاثیر معنی داری بر pH، اسیدیته و بریکس نمونه های آبلیمو در بسته بندی های مختلف نداشتند(p≥0.05). میزان ویتامین ث در هر سه نوع بسته بندی طی زمان نگهداری کاهش یافت که این کاهش در بسته بندی PE بیشترین و در شیشه کمترین مقدار بود.
  • مسعود نجف نجفی، رسول کدخدایی، سیدعلی مرتضوی صفحه 9
    در این تحقیق، خصوصیات امولسیون روغن در آب تثبیت شده با مخلوط کازئینات سدیم (2، 5 و 10 درصد وزنی) و سوربیتان منو- 9 - اکتادکنوئات (Tween 80) (5/0، 1 و 5/1 درصد وزنی) در pH های (3، 5 و 7) و غلظت های مختلف نمک کلرورکلسیم(2/0، 4/0 و 6/0 درصد وزنی) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تولید امولسیون از یک دستگاه مولد امواج فراصوت با قدرت 750 وات و فرکانس 20 کیلوهرتز برای مدت زمان 3 دقیقه در حداکثر شدت صوت استفاده شد و قطر متوسط، سطح مخصوص و توزیع اندازه قطرات امولسیون اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که به طور کلی با افزایش غلظت کازئینات سدیم و Tween 80 اندازه گویچه ها کاهش یافت، هر چند بر هم کنش بین آن ها در بعضی موارد باعث افزایش اندازه قطرات گردید. تغییرات pH و غلظت یون کلسیم تاثیر معنی داری بر اندازه متوسط قطرات و سطح مخصوص آنها داشت
  • مهسا مجذوبی، غلامرضا مصباحی، فرناز سریری، عسگر فرحناکی، جلال جمالیان صفحه 17
    هدف از انجام این تحقیق بهبود کیفیت نان بربری و تعویق بیاتی آن با استفاده از پودر تفاله چغندر قند بود. در انجام این تحقیق، پودر تفاله چغندر قند، در پنج سطح 1، 3، 5، 7 و 10 درصد (وزنی/وزنی بر اساس آرد) در فرمولاسیون خمیر مصرفی برای تولید نان بربری مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزودن تفاله چغندر قند، میزان جذب آب خمیر و میزان فیبر نان افزایش و دانسیته و سفتی بافت نان کاهش یافت که در سطح 05/0 >p معنی دار بود. همچنین بررسی تصاویر میکروسکوپ الکترونی از نان های حاوی تفاله، نشان داد که افزودن این ماده باعث دهنده بهبود وضعیت بافت نان شد. ارزیابی حسی نمونه های نان، توسط گروه ارزیاب مشخص نمود که پذیرش کلی نان های حاوی تفاله، تا حد 5 درصد، قابل قبول بود، اما در مقادیر بالاتر تفاله، به دلیل تاثیر بر رنگ نمونه ها، کاهش پذیرش ملاحظه شد. بنابراین تفاله چغندر قند می تواند اغلب خصوصیات کیفی نان و مقدار فیبر آن را از نظر مواد فیبری بهبود دهد و بیاتی نان را به تاخیر اندازد.
    کلیدواژگان: تفاله چغندر قند، فیبر رژیمی، بیاتی نان، بافت نان
  • سمیه رزمخواه شربیانی، سیدمحمدعلی رضوی*، خلیل بهزاد، مصطفی مظاهری تهرانی صفحه 27

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر دو هیدروکلوئید بومی ایران (صمغ دانه های ریحان و مرو) و یک هیدروکلوئید تجاری (پکتین) بر خصوصیات ماست چکیده ی بدون چربی بود. برای این منظور اثرات این صمغ ها در مقادیر 05/0، 1/0، 15/0 و 2/0 درصد پس از 1 و 7 روز نگهداری روی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی نمونه ها در مقایسه با نمونه شاهد (فاقد صمغ) مورد مطالعه قرار گرفت. ویژگی های فیزیکوشیمیایی شامل درصد مواد جامد، نرمی، ویسکوزیته ظاهری و میزان آب اندازی محصول نهایی بود. در آزمون حسی طعم، بو، رنگ و احساس دهانی ماست چکیده فاقد چربی مورد ارزیابی قرار گرفت. با افزودن صمغ و افزایش غلظت آن، درصد مواد جامد، میزان آب اندازی، نرمی و ویسکوزیته ظاهری نمونه ها کاهش یافت و بیشترین امتیاز حسی در نمونه های حاوی 05/0 درصد صمغ مشاهده شد. بیشترین ویسکوزیته ظاهری و امتیاز حسی مربوط به نمونه های حاوی صمغ مرو بود و نمونه های حاوی پکتین سفت ترین نمونه ها بوده و بیشترین درصد مواد جامد را داشتند. نگهداری نمونه ها سبب کاهش ویسکوزیته ظاهری و افزایش میزان آب اندازی، نرمی و بهبود ویژگی های حسی نمونه ها گردید.

    کلیدواژگان: هیدروکلوئید، پکتین، صمغ دانه مرو، صمغ دانه ریحان، ماست چکیده
  • حجت کاراژیان صفحه 37
    دانه شاهی بعنوان یک منبع جدید هیدروکلوئیدی انتخاب شد و برخی از پارامترهای فیزیکوشیمیایی بنیادی آن نظیر ویسکوزیته ذاتی و گروه های عملگراندازه گیری شد. طیف FT-IR پلیمر صمغ دانه شاهی نشان داد که پلیمر متشکل از کربوهیدرات با گروه های عملگر کربوکسیل و هیدروکسیل است. ویسکوزیته ذاتی در آب دیونیزه ml/mg 33/1 (میلی لیتر بر میلی گرم) به دست آمد. هیدروکلوئید دانه شاهی دارای طبیعت پلی الکترولیتی با یک تمایل به نمک ها است بطوریکه افزودن نمک ها باعث کاهش ویسکوزیته ذاتی عصاره گردید.
    کلیدواژگان: دانه شاهی، گروه های عملگر، ویسکوزیته ذاتی
  • مهدی الهی، عباس اسماعیلی ساری، نادر بهرامی فر صفحه 44
    در تحقیق حاضر ارتباط بین درصد ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) چربی موجود در بافت خوراکی (عضله) میگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus) و لابستر (Thenus orientalis) صید شده از آبهای خلیج فارس با برخی از ویژگی های زیستی (جنسیت، طول و وزن کل) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که در هر دو گونه، با افزایش طول و وزن کل، درصد EPA و DHA کاهش یافته که در مورد میگوی ببری سبز تمامی این ارتباطات و در مورد لابستر، فقط برای DHA و طول کل از نظر آماری معنی دار می باشد.
  • حسین میرسعیدقاضی، زهرا امام جمعه، سید محمد علی ابراهیم زاده موسوی، عبدالرضا اروجعلیان، مهدی نویدبخش صفحه 50
    آب انار که میوه ای با خواص تغذیه ای بسیار مفید است دارای ظاهری کدر است که نگهداری و تغلیظ آن را دچار مشکل می کند. میکروفیلتراسیون آب انار باعث کاهش کدورت آب میوه می شود. یکی از مشکلات موجود در این فرآیند پدیده گرفتگی است که عوامل مختلفی بر آن تاثیر گذار می باشند. در این تحقیق اثر سرعت جریان (043/0 تا m/s 536/0)، فشار (5/0 تا 5 بار)، نوع غشاء (پلی وینیلیدن فلوراید و استرهای ترکیبی سلولز) و اندازه منفذ غشاء (1/0 و 22/0 میکرومتر) بر میزان گرفتگی بررسی شد. نتایج نشان داد که افزایش سرعت جریان در تمامی غشاهای مطالعه شده باعث کاهش قابل ملاحظه گرفتگی غشاء پس از شفاف سازی آن می شود. افزایش فشار به دلیل افزایش نیروی محرکه افزایش میزان گرفتگی را در پی داشت. با افزایش خاصیت آبدوستی در غشاء و با افزایش اندازه منفذ میزان گرفتگی غشاء بیشتر می گردد. مطالعات تکمیلی به منظور تایید نتایج تئوریکی توسط عکسبرداری سطح و سطح مقطع غشاء توسط میکروسکوپ الکترونی انجام شد و نتایج تئوری را تایید نمود.
    کلیدواژگان: غشاء، آب انار، گرفتگی، شفاف سازی
  • لیلا زیرجانی صفحه 58
    نمونه های موز از یک بازار محلی خریداری شدند و در طول انجام آزمایشات در دمای oC 10 - 5 نگه داری می شدند. در این تحقیق 36 نمونه در سه تکرار آماده شدند به این صورت که از موزها پس از پوست گیری در سه ضخامت 3، 5 و 10 mm برش تهیه شد و این برشها توسط سه روش پیش فرآیند تیمار شدند. پیش فرآیند(T1): بلانچ شیمیایی در محلول 1درصد متابی سولفیت سدیم، پیش فرآیند (T2): ابتدا بلانچ با آب جوش و سپس بلانچ شیمیایی در محلول 1 درصد متابی سولفیت سدیم، پیش فرآیند (T3): ابتدا بلانچ با آب جوش و سپس بلانچ شیمیایی در محلول 1 درصد مخلوط یک به یک اسید سیتریک و اسید آسکوربیک و پیش فرآیند (T0): نمونه شاهد بدون هیچ تیماری. تمام 36 نمونه پس از آماده سازی ابتدا در هوای داغ oC 60 تا رسیدن به رطوبت بحرانی خشک شدند و سپس به آون میکروویو با توان W 300 منتقل شده و تا رسیدن به رطوبت نهایی خشک شدند. در نهایت نمونه های خشک شده از نظر پارامترهای کیفی مانند: رنگ، میزان قند و ویتامین ث، جذب مجدد آب و آهنگ و زمان خشک کردن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پیش فرآیند ها آهنگ خشک کردن را افزایش داده و زمان خشک کردن را کاهش دادند و با افزایش ضخامت زمان خشک کردن نیز افزایش یافت. همچنین پیش فرآیندها پارامترهای کیفی چیپس موز را بهبود دادند.
    کلیدواژگان: موز، خشک کردن ترکیبی، خشک کردن با مایکروویو، خشک کردن با هوای داغ، فاکتورهای کیفی
  • محمودرضا اویسی پور، عبدالمحمد عابدیان کناری، علی معتمدزادگان، رجب محمد نظری صفحه 68
    در تحقیق حاضر پروتئین هیدرولیز شده از امعاء و احشاء ماهی تون زردباله، با استفاده از آنزیم های پروتئاز میکروبی آلکالاز، پروتامکس و فلاورزایم تولید شد. نتایج نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده توسط آلکالاز به صورت معنی داری از لحاظ میزان پروتئین، بازیافت نیتروژنی و درجه هیدرولیزاسیون بالاتر از سایر پروتئین های هیدرولیز شده بود (05/0 P). ترکیب اسیدهای آمینه نیز نشان داد که پروتئین ها هیدرولیز شده با آنزیم های مختلف دارای ترکیب نسبتا مشابهی هستند. همچنین نتایج مربوط به نرخ کارایی پروتئین ها نیز حاکی از تشابه آنها و بالا بودن ارزش غذایی بود. شاخص شیمیایی نشان داد که هر سه پروتئین هیدرولیز شده، به خوبی می توانند نیاز یک انسان بالغ به اسیدهای آمینه را مرتفع سازند، در حالی که در مقایسه با نیازهای ماهی کپور، از لحاظ اسیدهای آمینه متیونین، لایزین و فنیل آلانین، دارای محدودیت هستند. با توجه به نتایج می توان آنزیم آلکالاز را نسبت به دو آنزیم دیگر، ارجح دانست. همچنین با توجه به ارزش غذایی بالای پروتئین هیدرولیز شده، می توان کاربرد آن را در جیره غذایی توصیه نمود.
    کلیدواژگان: ماهی تون، هیدرولیز آنزیمی، آنزیم های تجاری، ارزش غذایی
|
  • N. Sedaghat, F. Hosseini Page 1
    In this study Lemon juice were packaged at three type of packaging (PET, PE and Glass bottles). The samples were stored ten weeks at 20 and 40 ◦C. Physicochemical (pH, acidity, brix, vitamin C, SO2 and formalin number) and sensory properties of Lemon juice were evaluated on every two weeks. The results showed that the two storage temperatures(20 and 40 ◦C) had not any significant effect on pH, acidity and brix of samples in different packaging (p≥0.05). The amount of vitamin C decreased on three type of packaging at the storage time that it was maximum in PE and minimum for glass bottles.
  • M. Najaf Najafi, R. Kadkhodaee, A. Mortazavi Page 9
    In this study formation and properties of o/w emulsion stabilized by a mixture of sodium caseinate (2, 5 and 10 wt %) and non-ionic emulsifier Tween 80, sorbitan mono-9-octadecenoate, (0, 0.5, 1 and 1.5 wt %) were investigated at various pH values(3, 5 and 7) and calcium ion concentrations (0, 0.2, 0.4 and 0.6 wt%). Emulsion samples were prepared by using a sonicator with a nominal power output of 750 W and an operating frequency of 20 kHz. Sonication of samples was carried out in a temperature-controlled chamber at a constant temperature of 20 ºC and the highest acoustic power available for 3 minutes. The results showed that increasing the concentration of sodium caseinate and Tween 80 generally reduced the size of droplets, although it was observed that Tween80 adversely affected the size of droplets at higher concentration under acidic conditions. Moreover, pH and calcium ion significantly affected the diameter and specific surface area of droplets.
  • M. Majzoobi, Gh. Mesbahi, F. Sariri, A. Farahnaky, J. Jamalian Page 17
    The main aim of this study was to improve the bread quality and to postpone its staling. Therefore, sugar beet pulp powder was added to Barbari bread dough formulation at five levels of 1, 3, 5 and 10% (w/w, flour basis). Then the properties of dough and the resulting bread were studied. The results showed that with increasing the sugar beet pulp powder, the water absorption of the dough and the fiber content of the bread increased while, bread density and hardness decreased. The electro-micrographs of the bread crumb containing sugar beet pulp powder indicated the improved texture which can delay bread staling. Sensory evaluation of the samples revealed that the bread made with up to 5% sugar beet pulp powder had the highest general acceptability. However, higher levels of sugar beet pulp powder had diverse effects on bread color which would reduce general acceptability of the samples. It was concluded that sugar beet pulp powder can improve the quality of bread and delay its staling.
  • S. Razmkhah Sharabiani, S.M.A. Razavi, Kh. Behzad, M. Mazaheri Tehrani Page 27

    In this paper, the effect of two domestic seeds hydrocolloids (Basil seed and Sage seed gums) and one commercial hydrocolloid (pectin) on characteristics of non-fat concentrated yoghurt was studied. For this purpose, effect of different concentrations of these gums (0.05, 0.1, 0.15 and 0.2%) on physicochemical and sensory properties after 1 and 7 days were investigated and compared with control sample (without gum). Physicochemical characteristics were included total solids, syneresis, apparent viscosity and softness of concentrated yoghurt. Flavor, odor, color and mouth feeling were evaluated as sensory properties. With increasing the concentration of gums, total solids, syneresis, apparent viscosity and softness of samples decreased. Yogurts containing 0.05% gum was acceptable by panelists. The highest apparent viscosity and sensory acceptance were seen in samples containing sage seed gum, whereas samples containing pectin had the highest total solids and firmness. The apparent viscosity of samples decreased after 7 days storage, whereas the syneresis and softness increased, and sensory properties improved.

  • H. Karazhiyan Page 37
    The seeds of Lepidium Sativum (Garden Cress) were selected as a new source of hydrocolloid and some of its fundamental Physico-chemical properties such as intrinsic viscosity and functional group were determined. FTIR analysis showed that this polymer was composed of carbohydrate with functional carboxyl and hydroxyl groups. Intrinsic viscosity was determined to be 1.33 ml/mg in water. The hydrodynamic behavior of hydrocolloid extract demonstrated a typical polyelectrolyte behavior, with affinity to salt as intrinsic viscosity decreased with increasing NaCl concentration.
  • M. Elahi, A. Esmaili Sari, N. Bahramifar Page 44
    In current research relationship between Eicosapentaenoic acid (EPA) and Docosahexaenoic acid (DHA) (% of total fatty acids) in edible tissue (muscle) of Green Tiger Shrimp (Penaeus semisulcatus) and Lobster (Thenus orientalis) collected from Persian Gulf, was investigated with some biological factors (total length, total weight and sex). Results showed that in all two species, EPA and DHA percent was decreased in relation to increase of total length and weight, that was significantly for all relationships in Green Tiger Shrimp and relationship between DHA and total length for Lobster
  • H. Mirsaeedghazi, Z. Emam-Djomeh, S.M. Mousavi, A. Aroujalian, M. Navidbakhsh Page 50
    The pomegranate juice with high nutritional value has turbid appearance that makes it difficult to preserve and concentrate. Microfiltration is useful process which can clarify it. One of the most important problems in this process is fouling phenomenon which affected by several parameters. The effects of fluid velocity, transmembrane pressure, membrane type and its pore size on membrane fouling were studied. The results showed that the membrane fouling increased with increase in the fluid velocity and transmembrane pressure. Also, more hydrophilic property and pore size resulted more membrane fouling due to greater flux which move more particles to membrane surface. Scanning electron microscopy (SEM) images support these results.
  • L. Zirjani Page 58
    Banana samples were purchased from a local market in Sabzevar located at northeast of Iran. Then samples stored at refrigerator between 5–10oC during experiments, For prevention of chilling injury, 36 samples at three replications were prepared so as bananas were peeled and sliced with a sharp knife at three thicknesses (3, 5 and 10 mm) and then treated by three pretreatment methods (T1: chemical blanching in sodium bisulphate solution 1%, T2: first blanching in boiling water and then chemical blanching with sodium bisulphate, T3: first blanching in boiling water and then chemical blanching in ascorbic and citric acid mixture 1:1 solution 1% and T0: control sample without any treatment). All pretreated 36 samples initially were dried in hot air dryer at 60oC to reach to critical moisture content and then dried by a microwave oven with 300 W microwave power intensity to reach final moisture content. Dried samples were evaluated for some quality parameters such as color, sugar content and ascorbic acid along with dehydration parameters such as re-hydration ratio, drying time and drying rate. The results showed that pretreatments increased drying rate and decreased drying time, but drying time increased by increasing of slice thickness. Furthermore, pretreatments had positive influence on the quality parameters.
  • M.R. Ovissipour, A. Abedian Kenari, A. Motamedzadegan, R. M. Nazari Page 68
    In current study, protein hydrolysates were produced using microbial proteases of Alcalase, Protamex and Flavourzyme from Yellowfin tuna viscera. The results indicated that, protein hydrolysate from Alcalase, had significantly higher protein content, nitrogen recovery and degree of hydrolysis than the others (P0.05). The results of amino acids composition revealed that all hydrolysates were almost similar in amino acids composition. In addition, the protein efficiency ratio (PER) showed that all hydrolysates had high nutritional value. The chemical score results showed that all hydrolysates could fulfill human amino acid requirements. While, in comparison with common carp requirements, the amino acids of methionine, lysine and phenyl alanine, were the limiting amino acids in all hydrolysates. According to the results of this study, Alcalase is the most affective enzyme. Also, Yellowfin tuna hydrolysates have high nutritional value, that can be used as protein source in diets.