فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1391)

نشریه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی طاهری، عبدالمحمد عابدیان کناری، علی معتمدزادگان، مهران حبیبی رضایی صفحه 262
    در این تحقیق پروتئین آبکافت از ماهی ساردین پهلو طلایی (Sardinella gibossa) با استفاده از آنزیم پاپائین تولید گردید و شرایط آبکافت (زمان، دما و فعالیت آنزیم) جهت حصول به خاصیت آنتی اکسیدانی مطلوب با استفاده از روش سطح پاسخ بهینه سازی شد. ضریب تعیین کلی، ضریب تعیین اصلاح شده و ضریب دقت محاسبه شده توانایی تخمین مدل را نشان داد. شرایط بهینه این آزمایش عبارت بود از غلظت آنزیم 2%، زمان30 دقیقه و دمای 45 درجه سانتی گراد که در نتیجه بر اساس چنین شرایطی میزان حذف رادیکال آزاد DPPH برابر 5/64 درصد بدست آمد. بر اساس نتایج آنالیز اسید آمینه و شاخص شیمیایی متیونین و ایزولوسین اسیدهای آمینه محدود کننده بودند اما دیگر اسیدهای آمینه به میزان لازم وجود داشتند. در نتیجه گیری نهایی می توان گفت که مدل حاصل از شرایط خوبی جهت پیش بینی برخوردار است و پروتئین آبکافت ماهی ساردین پهلو طلایی دارای خواص آنتی اکسیدانی مطلوبی در سطح بهینه می باشد و می توان از این فرآورده شیلاتی جهت استفاده به عنوان مکمل غذایی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پروتئین آبکافت، ساردین پهلو طلایی، پاپائین، متیونین، هیستیدین، آنتی اکسیدان
  • عباس احمدی، سیدعلی مرتضوی، الناز میلانی، رضا رضایی مکرم صفحه 271
    در این تحقیق بستنی ماستی به عنوان یک فراورده سین بیوتیک تولید شد. فرآورده های غذایی که شامل هر دو بخش پروبیوتیکی و پری-بیوتیکی اند را سین بیوتیک یا غذاهای عملگرا می نامند. باکتری پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (La-5) به دو صورت آزاد و ریزپوشانی شده به بستنی ماستی اضافه گردید و قابلیت زنده مانی آن طی مدت 60 روز از نگه داری در °C18- مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین ترکیب پری-بیوتیکی فروکتوالیگوساکارید (FOS) در سطوح مختلف (0، 4/0و 8/0 درصد وزنی/وزنی) در تولید بستنی ماستی استفاده شد. تعداد سلول قابل زیست در حالت آزاد در مخلوط های بستنی ماستی، با 0، 4/0و 8/0 درصد فروکتوالیگوساکارید به ترتیب برابر cfu/ml109×8/3، cfu/ml109×5/3 و cfu/ml109×8/3 بود که بعد از 60 روز نگهداری این تعداد به cfu/ml107×2،cfu/ml107×2/2 و cfu/ml107×2/2 کاهش یافت در حالی که تعداد سلول قابل زیست در حالت ریزپوشانی شده از cfu/ml109×5/7، cfu/ml109×9/8 و cfu/ml109×8/9 به ترتیب به cfu/ml109×13/2، cfu/ml109×5/2 و cfu/ml109×9/2 کاهش یافته بود. به طور کلی نتایج نشان دادند که ریزپوشانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس توانسته به طور چشمگیری (05/0p)
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، پری بیوتیک، ریزپوشانی، سین بیوتیک، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، بستنی ماستی
  • هما بقایی، فریماه آقایی، ناصر صداقت، محبت محبی صفحه 279
    به منظور رفع مسائل زیست محیطی و اقتصادی استفاده از پلاستیک ها در صنعت، امروزه فیلم ها و پوشش های خوراکی بر پایه پلی ساکاریدها، پروتئین ها، لیپیدها و یا ترکیبی از آن ها وارد دنیای بسته بندی شده است. این پوشش ها می توانند برخی افزودنی ها نظیر عوامل ضدمیکروبی و ضدقهوه ای شدن، رنگ ها، طعم دهنده ها، مواد مغذی و ادویه ها را در خود جای داده و به عنوان بسته بندی های فعال به کار روند. در این پژوهش، اثر افزودن اسانس روغنی سیر (5/0، 5/1 و 5/2 درصد وزنی – وزنی محلول فیلم) بر فیلم خوراکی تهیه شده از ایزوله پروتئین سویا با اندازه گیری پارامترهای مکانیکی (استحکام کششی و ازدیاد طول)، فیزیکی (شفافیت، نفوذپذیری به بخار آب و ریزساختمان)، میکروبی (علیه باکتری های سالمونلا انتریتیدیس، اشرشیاکلی O157:H7، استافیلوکوکوس اورئوس) و حسی (ظاهر، بو و قابلیت جویدن) ارزیابی گردید. بر اساس نتایج به دست آمده، اسانس سیر سبب بهبود خواص مکانیکی و نفوذپذیری به بخار آب شده، میزان شفافیت، یکنواختی ساختار و امتیاز حسی را کاهش می دهد (05/0>p). نمونه های فیلم تیمار شده فاقد قابلیت مهارکنندگی علیه اشرشیاکلی بوده اما به طور معنی داری خاصیت ضدمیکروبی علیه سالمونلا انتریتیدیس و استافیلوکوکوس اورئوس را دارا هستند (05/0> p).
    کلیدواژگان: اسانس سیر، ایزوله پروتئین سویا، فیلم خوراکی، ضدمیکروبی
  • سمیه علوی رفیعی، رضا فرهوش*، محمدحسین حداد خداپرست صفحه 288

    در تحقیق حاضر، پایداری اکسایشی نه نمونه روغن زیتون رایج در بازار ایران شامل چهار نمونه بکر و پنج نمونه بی بو شده در مقایسه با دو نمونه روغن زیتون بکر خارجی مورد مطالعه قرار گرفت. روغنهای بکر خارجی در مجموع دارای نسبت MUFA/PUFA بالاتری (میانگین 27/9) در مقایسه با روغنهای زیتون داخلی (میانگین 70/5) بودند. اعداد پراکسید و اسیدی روغنهای زیتون مورد مطالعه به ترتیب در محدوده های 5/8 تا 5/14 میلی اکی والان گرم بر کیلوگرم و 1/0 تا 27/4 میلی گرم بر گرم قرار داشت. میزان ترکیبات توکوفرولی نمونه های بکر خارجی به طور متوسط (7/436 پی پی ام) بیش از انواع داخلی و حتی حدود دو برابر انواع بکر داخلی (4/223 پی پی ام) بود. به طور متوسط، روغنهای بکر خارجی حامل ترکیبات فنلی (0/154 پی پی ام) بیش از انواع بکر داخلی (3/112 پی پی ام) و بخصوص روغنهای بی بو شده (0/46 پی پی ام) بودند. تفسیر میزان پایداری روغنهای زیتون مورد مطالعه بر حسب داده های ساختار شیمیایی بخوبی صورت گرفت؛ به گونه ای که روغنهای بکر خارجی در مجموع از ساختار شیمیایی مطلوبتر و به تبع آن پایداری به ترتیب بیشتری نسبت به روغنهای زیتون بکر و بی بو شده داخلی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: روغن زیتون، پایداری اکسایشی، ساختار شیمیایی
  • زهرا ایزدی، علی نصیرپور، قاسمعلی گروسی * صفحه 294

    از دهه 1950 فیتو استرول ها جهت کاهش کلسترول مورد استفاده قرار گرفتند. دمای ذوب بالا و طعم و مزه ی گچی، از مشکلات اصلی در غنی سازی مواد غذایی با فیتو استرول ها می باشد. وجود فرم های آزاد و الکلی فیتو استرول ها و امکان ایجاد پیوند محکم آنها با ماتریکس های غذایی، آنالیز و چگونگی توزیع آنها در مواد غذایی را مشکل و پیچیده می نماید. در این مطالعه جهت پراکنده نمودن و حل شدن فیتو استرول ها از ترکیب های متفاوت امولسیون، مرکب از فیتواسترول، امولسیفایر، روغن گیاهی سویا و آب استفاده شد و سپس نحوه ی توزیع فیتو استرول در ماست غنی شده با استفاده از کروماتوگرافی گازی مورد بررسی قرارگرفت. از آنجایی که رنگ و ظاهر مواد غذایی اولین پارامتر در ارزیابی کیفیت آن ها می باشد، با استفاده از تصویر برداری دیجیتالی و نرم افزار فتوشاپ رنگ ماست های غنی شده با فیتو استرول مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج بررسی نشان داد که امولسیفایر و روغن گیاهی سویا می تواند راه حل مناسبی برای حل کردن و پراکنده نمودن فیتو استرول ها در فاز آبی بوده و استفاده ازکروماتو گرافی -گازی راه حل مناسبی جهت اندازه گیری نحوه ی پراکندگی فیتواسترول ها می باشد. در مطالعه رنگ سنجی تفاوت معنی داری در رنگ نمونه های ماست غنی شده و شاهد مشاهده نگردید. همچنین نتایج نشان داد که استفاده از نرم افزار فتوشاپ می تواند روش مناسب تری نسبت به روش ها و دستگاه های متداول برای رنگ سنجی ماست باشد.

    کلیدواژگان: ماست غنی شده، فیتو استرول، کلسترول، کروماتوگرافی گازی، نرم افزار فتوشاپ
  • مرجانه علی نژاد، بهاره شعبان پور، رضا صفری، مژگان علی نژاد، حسن نصرالله زاده ساروی صفحه 301
    در تحقیق حاضر از آنزیم آلکالاز به منظور هیدرولیز امعاء و احشاء ماهی هوور (Thunnus tonggol) استفاده گردید. به منظور بهینه سازی شرایط تولید پروتئین هیدرولیز شده از لحاظ دما و pH از روش پاسخ سطح RSM (Response Surface Methodology) استفاده شد. امعاء و احشاء ماهی هوور تحت گستره ی دمایی 50 تا 65 درجه سانتیگراد و pH، 8تا 5/8 توسط آنزیم آلکالاز هیدرولیز شد (13 تیمار). از بین تیمارها، نمونه ها با بیشترین مقدار پروتئین برای بررسی میزان رشد باکتری لیستریا مونوسیتوژنز، به عنوان جایگزین پپتون تجاری محیط کشت Triptic Soy Broth (TSB)در زمان های صفر، 18و44 ساعت مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان پروتئین (89/76 گرم در لیتر) مربوط به تیمار تهیه شده در دمای 57 درجه سانتیگراد وpH، 8 بود و کمترین میزان (54/38 گرم در لیتر) مربوط به تیمار با دمای 50 و pH، 8 بوده است. بر اساس نمودار سه بعدی، شرایط بهینه هیدرولیز از لحاظ دما و pH به ترتیب عبارت از دمای 50 درجه سانتیگراد و pH، 5/8 بود. میزان رشد باکتریایی در تمامی محیط های کشت تهیه شده از پروتئین هیدرولیز شده امعاء واحشاء ماهی هوور نسبت به محیط کشت شاهد (TSB) بهتر بود ولی بطورکلی بیشترین میزان رشد در بین تیمارها مربوط به تیمار تهیه شده در دمای65 درجه سانتیگراد و pH، 8 و کمترین میزان رشد در تیمار تهیه شده در دمای 5/57 وpH، 25/8 دیده شد. نتیجه گیری کلی حاکی از آنست که از امعاء و احشاء ماهی هوور می توان به عنوان منبع نیتروژن ارزان قیمت جهت کشت لیستریا مونوسیتوژنز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ماهی هوور (Thunnus tonggol)، آلکالاز، پروتئین هیدرولیز شده، روش پاسخ سطح، لیستریا مونوسیتوژنز
  • شهلا خدابخش اقدم، مهدی مرادی، علیرضا یوسفی صفحه 309
    در این پژوهش، میوه خربزه درختی با ابعاد 5/0×2×5 سانتی متر مکعب در دمای 45 درجه سلسیوس توسط خشک کن کابینی بوسیله جریان هوا با سرعت 9/0 متر بر ثانیه و رطوبت نسبی 30 درصد خشک گردید. پس از آن ضریب انتشار رطوبتی محصول در شرایط آزمایش تعیین شد. سپس معادله مربوط به انتقال جرم با شرایط مرزی معلوم به صورت دو بعدی بر اساس روش تفاضل محدود حل گردید. در نهایت ضریب همبستگی بین رطوبت بدست آمده از نمونه های مورد آزمایش و رطوبت حاصل از حل معادله انتقال محاسبه شد که مقدار آن 996/0 و میزانRMSE حاصله 00115/0 بود. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که روش عددی تفاضل محدود در حل معادله انتقال جرم، دارای خطای بسیار کم و همبستگی بسیار بالا با داده های آزمایشگاهی می باشد.
    کلیدواژگان: انتقال جرم، خربزه درختی، خشک کردن، مدل سازی عددی
  • هدی خالصی، محمد علیزاده، محمود رضازاد باری صفحه 317
    صمغ زدو، پلی ساکارید ترشح شده از درخت Amygdalus scoparia Spach است. در این مطالعه گرانروی ظاهری صمغ زدو تحت تاثیر غلظت های مختلف (5/0، 75/0، 1، 2، 3، 4 و 5 درصد وزن بر حجم)، دما (20، 45 و 70 درجه سانتیگراد)، pH (2، 5 و 8) و غلظت نمک های مختلف (5/0-0 مولار) بررسی شد. صمغ زدو از دو جزء محلول و نامحلول تشکیل شده است که به ترتیب خاصیت حل پذیری و تورم در آب را دارا هستند. گرانروی صمغ وابسته به تغییرات دما و pH است. بالاترین ویسکوزیته در pH برابر با 2/7 و دمای 24 درجه سانتی گراد حاصل شد. همچنین گرانروی با حضور الکترولیت های قوی تغییر یافت. قابلیت تشکیل امولسیون روغن در آب و پایداری آن با افزایش غلظت صمغ، افزایش یافت. رفتار حرارتی صمغ با رطوبت های مختلف توسط دستگاه آنالیز گرماسنج افتراقی (DSC)، مورد مطالعه قرار گرفت و نتایج نشان داد که پروفایل حرارتی نمونه ها گرماگیر است. با توجه به نتایج بدست آمده از صمغ طبیعی و بومی زدو می توان گفت که این صمغ افزودنی بالقوه ای برای کاربرد در صنعت به عنوان قوام دهنده، امولسیفایر و پایدارکننده است.
    کلیدواژگان: زدو، صمغ تراوشی، ویسکوزیته، امولسیفایر، Amygdalus scoparia Spach
  • مهدی جلالی، اسماعیل عطای صالحی، محمدحسین حداد خداپرست صفحه 327
    با وجود سطح وسیع کشت خرما در ایران تنها 11 تا 12 درصد خرمای تولیدی، جذب صنایع فرآوری و بسته بندی می شود و به دلیل میزان بالای ضایعات و عدم مرغوبیت خرما، به ناچار بخش زیادی از خرمای تولید شده به مصرف خوراک دام می رسد. بنابراین، بهبود فرآیند های تولید شیره خرما و قند مایع یکی از روش های جدید در صنایع تبدیلی جهت تبدیل خرماهای ضایعاتی به فرآورده های با ارزش افزوده بالاتر به منظور تامین نیازهای داخلی و نیز صادرات بخشی از این فرآورده ها در راه تحصیل ارز و همچنین در راستای کاهش واردات فرآورده های مشابه می باشد. در این تحقیق، از متدولوژی رویه پاسخ و طرح مرکب مرکزی صاف به منظور بررسی تاثیر دما (°C 80-60)، pH (7-4)، زمان (5-1 ساعت) و نسبت اختلاط (1:5، 1:4 و 1:3) بر راندمان استخراج و میزان جذب شیره (عسل خرما) از خرمای درجه دوم واریته کلوته و بهینه سازی عملیاتی فرآیند استخراج بهره گرفته شد. بر اساس نتایج به دست آمده در این تحقیق، هر چهار متغیر مستقل تاثیر معنی داری بر فرآیند استخراج عصاره از خرما داشتند، ولی تاثیر زمان بر میزان جذب معنی دار نبود. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص شد که نسبت اختلاط آب و خرما بیشترین تاثیر را بر فرآیند استخراج داشت. نتایج نشان داد که افزایش دما، زمان و نسبت اختلاط و همچنین کاهش pH موجب افزایش راندمان استخراج عصاره می شود، در حالی که افزایش دما و کاهش pH تاثیر منفی بر شفافیت شربت داشت. شرایط عملیاتی بهینه که برای فرآیند استخراج به دست آمد شامل دمای °C45/77، 4=pH، زمان 5 ساعت و نسبت اختلاط 1:4 بود که در این شرایط بهینه راندمان و میزان جذب به ترتیب برابر 5/62 درصد و 28/0 به دست آمد.
    کلیدواژگان: خرمای کلوته، بهینه سازی استخراج عصاره خرما، متدولوژی سطح پاسخ
  • ساناز اجنوردی، مجید جوانمرد، سیمین اسداللهی صفحه 337
    به دلیل مخاطرات زیست محیطی ناشی از کاربرد فیلم های مصنوعی و تجزیه ناپذیر، پژوهشگران زیادی به تولید پوشش های خوراکی طبیعی برای نگهداری مواد غذایی از جمله میوه ها و سبزی ها روی آورده اند و یکی از منابع تهیه آنها پروتئین آب پنیر است. در این تحقیق، تاثیر همزمان پوشش دهی با پروتئین آب پنیر وعصاره آویشن شیرازی برروی کیفیت هلو انجیری نگهداری شده درشرایط یخچال موردارزیابی قرارگرفت. طبق طرح آماری رویه سطح پاسخ، 20 تیمار با 6 تکرار در نقطه مرکزی تعیین شد و اثر سه عامل پروتئین آب پنیر (5/2 تا 5 درصد)، عصاره آویشن شیرازی (0 تا 500 میکرولیتر) و گلیسرول (375/0 تا 25/2 گرم) بر ویژگی های حسی و فیزیکوشیمیایی میوه هلو انجیری طی 21روز انبارمانی در دمای 2 ± 5 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 80 درصد بررسی گردید. نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره آویشن شیرازی و پروتئین آب پنیر در پوشش، میزان فساد میکروبی میوه کاهش یافت و موجب حفظ سفتی بافت میوه و درصد مواد جامد محلول و کاهش افت وزن میوه گردید. تغییر رنگ در پوست میوه های پوشش دار به میزان کمتری مشاهده شد و نمونه ها دارای رنگ شفاف و روشنی بودند. پوشش دهی هلو با این پوشش خوراکی باعث رسیدن طبیعی میوه شد و میوه های پوشش دار نسبت به میوه های بدون پوشش، نرم تر و آب دارتر گردیدند. فرمولاسیون پوشش های به کار رفته اثر معنی داری (05/0P)
    کلیدواژگان: پوشش خوراکی، هلو انجیری، پروتئین آب پنیر، آویشن شیرازی، ماندگاری، رویه سطح پاسخ
|
  • A. Taheri, A. Abedian Kenari, A. Motamedzadegan, M. Habibi Rezaie Page 262
    Protein hydro-lysate was prepared from Gold striped sardine (Sardinella gibossa) by Papain. Hydrolysis conditions (time, temperature, and enzyme activity) were optimized by response surface methodology (RSM) using a factorial design and anti-oxidative activity was the dependent variable. Results of the total determination coefficient, adjusted R2 and predicted R2 indicating the validity of prediction model and the experiment error was very small. An enzyme activity to substrate ratio (X1), 2%; time (X2), 30 minute, and temperature (X3), 45 °C were found to be the optimum conditions for a higher DPPH free radical scavenging activity (64.5%), using Papain. According to amino acid analysis results and chemical score, methionine and Isoleucine were the limiting amino acids in the hydro-lysate. The protein hydro-lysate tends to be a functional additive in food industries.
    Keywords: Protein hydro, lysate, Anti, oxidative activity, Gold striped sardine, enzyme, Methionine, Chemical score
  • A. Ahmadi, S. A. Mortazavi, E. Milani, R. Rezaie Mokarram Page 271
    In this study, frozen yoghurt was produced as a synbiotic product. A food product containing both probiotics and prebiotics is named as synbiotic or functional food. Lactobacillus acidophilus (La-5) as a probiotic bacteria was added to frozen yoghurt in two types; free and encapsulated, and its survivability was evaluated during 60 days storage at -18 °C. Also Fructo-oligosaccharide as a prebiotic compound was used for producing frozen yoghurt in different levels (0%, 0.4% and 0.8% (w/w)). The viable cell number in free state in samples with (0%, 0.4% and 0.8% (w/w)) Fructo-oligosaccharide was 3.8×109 cfu/ml, 3.5×109 cfu/ml and 3.8×109 cfu/ml and after 60 days of storage these numbers were decrease to 2×107 cfu/ml, 2.2×107 cfu/ml and 2.2×107 cfu/ml respectively. Whereas in encapsulated state, the viable cells in samples with (0%, 0.4% and 0.8% (w/w)) Fructo-oligosaccharide these numbers was 7.5×109 cfu/ml, 8.9×109 cfu/ml and 9.8×109 cfu/ml and after 60 days, these numbers were decreased to 2.13×109 cfu/ml, 2.5×109 cfu/ml and 2.9×109 cfu/ml.The results indicated that encapsulation of L. acidophilus could significantly (05/0p)
    Keywords: Synbiotic, Yog, ice cream, Encapsulation, Lactobacillus acidophilus
  • H. Baghaei, F. Aghaei, N. Sedaghat, M. Mohebbi Page 279
    In view of the importance environmental pollution caused by plastic food packaging, in recent years there is a considerable interest in edible films and coating based on polysaccharides, proteins, lipids or combination of them. Edible coatings also serve as carriers of food additives such as anti-browning and antimicrobials agents, colorants, flavor, nutrients and spices, so act as active packaging. In this study, effect of garlic essential oil)0.5%, 1.5%, 2.5% w/w of film solution) on isolated soy protein films was investigated by measuring changes in properties including antimicrobial activity against (Escherichia coli H7:0157, Salmonella enteritidis and Staphylococcus aureus), mechanical (tensile strength, elongation at break), physical (transparency, water vapor permeability, microstructure) and sensory (chewing, apparent and odor). Incorporation garlic oil improved mechanical and water vapor permeability properties and decreased transparency, structure and organoleptic attributes (05/0> p)
    Keywords: Antimicrobial activity, Edible film, Garlic essential oil, Isolate soy protein
  • S. Alavi Rafiee, R. Farhoosh, M.H. Haddad Khodaparast Page 288

    In the present study, the oxidative stability of nine Iranian commercial olive oils, including four virgin samples and five deodorized ones, was compared to that of two foreign virgin olive oils. In total, the foreign samples had the MUFA/PUFA ratios (av. 9.27) higher than those of domestic ones (av. 5.70). The peroxide and acid values of the olive oils studied ranged from 8.5 to 14.5 meq/kg and from 0.1 to 4.27 mg/g, respectively. Tocopherols content of the foreign olive oils (av. 436.7 ppm) was averagely higher than that of the domestic olive oils and even about two times that of domestic virgin ones (223.4 ppm). On average, the foreign virgin olive oils contained phenolic compounds (154.0 ppm) higher than that of the domestic ones (112.3 ppm) and especially deodorized olive oils (46.0 ppm). The oxidative stability of oil samples was suitably interpreted in terms of chemical composition data, so that the foreign virgin olive oils had more appropriate chemical composition in total, and therefore, indicated oxidative stabilities higher than those of the domestic virgin and deodorized olive oils.

    Keywords: Chemical composition, Olive oil, Oxidative stability
  • Z. Izadi, A. Nasirpour, G.A. Garoosi Page 294

    Phytosterols have been used for reduction of cholesterol since 1950. The high melting temperature and chalky taste are the major problems related to the enrichment of foodstuffs with phytosterols. The Cristal construct of these compounds could not reduce remarkably the blood cholesterol in comparison with the fatty soluble forms. Presence of free and alcoholic forms of phytosterols and also their capability in making strong linkage with nutritional matrix make difficult and complicate their analysis and distribution quality in foodstuffs. In this study the emulsion include the emulsifier, soy bean oil and water was used for dissolving and dispersing of phytosterols in water phase. Then the distribution state of phytosterol in enriched yogurt was investigated using Gas Chromatography. Because of the appearance and color are the first parameters in the evaluation of nutrition materials, digital imaging and Photoshop software was used to measure the color of enriched yogurt. Results indicated that the using of emulsifier and soy bean oil could be suitable approach to disperse and dissolving phytosterol in liquid phase. Gas Chromatography showed that it is a favorite method to measure manner of dispersing the phytosterol. In the colorimetric studding no significant differences observed between enriched yogurts and control. Also result exhibited that the using of Photoshop software could be the better scale in comparison with the other current method and instruments for color assay of the yogurt.

    Keywords: Cholesterol, Phytosterol, Enriched yogurt, Gas Chromatography, Photoshop
  • M. Alinejhad, B. Shabanpour, R. Safari, M. Alinejhad, H. Nasrollahzadeh Saravi Page 301
    The objective of this study was to produce fish peptone from tuna (Thunnus tonggol) viscera, by Alcalase. Response Surface Methodology (RSM) was employed for optimizing the temperature and pH. Hydrolysis was done in different tempratures (50-65˚C), pH (8-8. 5) and selected 13 treatments. Samples with higher value of protein were used instead of the standard peptones which applied in commercial media for Listeria monocytogenes. Based on the three-dimensional graphs, the optimum condition for temperature and pH were determined to be 50˚C and 8. 5 respectively. The results showed that the highest (76. 89 g/l) and the lowest (38. 54 g/l) rates of protein content were related to pH 8 at 57˚C and pH 8 at 50˚C. Maximum bacterial growth rate was related to pH 8 at 65˚C. Results also showed that tuna (Thunnus tonggol) viscera can be used as low cost nitrogen sources for Listeria monocytogenes growth media.
    Keywords: Thunnus tonggol, Alcalase, protein hydro, lysate, Response Surface Methodology, Listeria monocytogenes
  • Sh. Khodabakhsh Aghdam, M. Moradi, A. Yousefi Page 309
    In this research, Papaya slices with dimensions of 0.5×2×5 cm3 were dried at 45 °C using a cabinet dryer in which drying air velocity and relative humidity were 0.9 m/s and 30%, respectively. The moisture diffusion coefficient of Papaya was determined in this drying condition. Mass transfer equation with its boundary conditions was solved based on finite difference method. Finally, coefficient of determination and goodness of fitting between the gained theoretical model by solving mass transfer equation, and experimental data were obtained R2=0.996 and RMSE=0.00115. Therefore, finite difference numerical method showed a suitable correlation with low error into the experimental data for solving of mass transfer equation.
    Keywords: Drying, Mass transfer, Numerical modeling, Papaya
  • H. Khalesi, M. Alizadeh, M. Rezazad Bari Page 317
    Zedo gum is a polysaccharide that exudates from Amygdalus scoparia Spach tree. In this study the apparent viscosity under the influence of the gum concentration (0.5%, 0.75%, 1%, 2%, 3%, 4% and 5% w/v), temperature (20, 45, and 70 ˚C), pH (2, 5 and 8) and salt concentration (0-0.5 M) has been investigated. Zedo gum is composed of soluble and insoluble components that respectively have the properties of solubility and swelling in water. The apparent viscosity changed due to temperature and pH. The highest viscosity was obtained at pH of 7.2 and 24 ˚C. Viscosity was changed by addition of certain strong electrolytes. The emulsion capacity and stability of oil in water emulsion increased by increasing gum concentration. Thermal behavior of Zedo gum with different moisture content was studied by differential scanning calorimetry (DSC). Thermal profiles showed an endothermic event. Considering the results obtained, Zedo gum is a potential natural and domestic additive for industry as a thickening agent, emulsifier and stabilizer.
    Keywords: Zedo gum, Exudate gum, Viscosity, Emulsifier, Amygdalus scoparia Spach
  • M. Jalali, E. A. Salehi, M. H. Haddad Khodaparast Page 327
    Of a large amount of date palms cultivated and harvested in Iran, only about 11 – 12 annual percent is used in food processing and packaging industries. Due to the poorq uality of produced dates, it is regarded as waste and is mainly used as feed stocks. Thus, through producing syrup and liquid sugar from date palm of low quality could be regarded as a new opportunity to convert waste dates to a higher value product in order to reduce imports of similar products and also to export it in large quantities. In the present study, the face-center central composite design of response surface methodology was used to investigate the influence of temperature (60-80 °C), pH (4-7), time (1-5 h) and water-to-date pulp ratio (1:3-1:5) on yield and absorbance of Juice extraction from grade II date of the Kaluteh variety and its optimization. The results revealed that all the investigated independent variables have significant influence on the process, but the effect of time was not significant on the absorbance. Also, the main influencing parameter on the extraction process of palm was observed to be the water-to-date pulp ratio. The results showed that the extraction yield increased at elevated temperatures, higher mixing ratios, longer times and lower pH, whereas increasing temperature and decreasing pH had a negative impact on clarity of syrup. The optimum conditions obtained for the extraction process were temperature of 77.45 °C, time of 5 h, mixing ratio of 1:4 and pH= 4. At the optimum conditions, the yield and absorbance were found to be 62.5 % and 0.28, respectively.
    Keywords: Date palm, Kaluteh, Response surface methodology, Date syrup
  • S. Ojnordi, M. Javanmard, S. Asadolahi Page 337
    Due to environmental risks generated by application of non-degradable and synthetic films, many researches have shown increasing tendency to edible coatings for storing food such as fruits and vegetables. Whey protein is considered one of the most common sources of edible coatings and its use has been studied in the current research. In this paper, the simultaneous effect of coating with whey protein and Zataria multiflora Boiss extract on the quality of peach kept in refrigerator has been studied. According to response surface methodology, were measured 20 treatments repeating 6 times in the center point and effects of the three factors including whey protein (2. 5 to 5 gr), Zataria multiflora Bioss extract (0 to 500 μL) and glycerol (0. 375 to 2. 25 gr) on the physicochemical characteristics, fungal decay and organoleptic traits of peach, were investigated in the condition 5±2 ̊C and 80% relative humidity during 21 days of storage. According to the results, by increasing Zataria multiflora Bioss extract concentration and whey protein of the coating, microbial decay and weight loss of the fruit was reduced and texture and soluble solids were conserved. Peel colour changes of the coated fruit was not significant compare to control and the coated samples had a light and bright colour. Coating peach resulted in natural ripening of the fruit and the coated fruits were softer and juicier than the fruits without any coating. The coating formulations had significant effect on TSS and TA. Optimized points of variables for achieving a coating with the maximum effect on shelf life improvement of peach (Prunus Persica cv. Anjiri) are: whey protein 4. 7475 gr, Zataria multiflora Bioss extract 498. 00 μL and glycerol 0. 6212 gr.
    Keywords: Edible coating, Peach, Whey protein concentrate, Zataria moltiflora, Shelf Life, Respons Surface Methodology