فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران - سال نهم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1392)

نشریه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران
سال نهم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هاشم رضوی سطوتی، سیدعلی مرتضوی *، منیرالسادات شاکری، شهرام بیرقی طوسی، الهام اسدالهی صفحه 195

    در این تحقیق اثر ضدمیکروبی اسانس آویشن شیرازی در فیلم کازئینات سدیم بر چهار گونه باکتری بیماری زا شامل استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اشرشیا کلی و سالمونلا انتریتیدیس مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی اثر ضدمیکروبی اسانس آویشن شیرازی در فیلم کازئینات سدیم، از روش دیسک دیفیوژن استفاده شد. از فیلم های تولید شده با غلظت های 1، 2، 3 و 4 درصد از اسانس آویشن شیرازی، دیسک هایی به قطر 9 میلیمتر تهیه و در شرایط استریل روی محیط BHI آگار از قبل کشت داده شده، قرار گرفتند. قطر هاله های تشکیل شده به عنوان شاخص میزان فعالیت ضدمیکروبی فیلم ها در نظر گرفته شد. محاسبات آماری با استفاده از نرم افزار SigmaSTAT انجام و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون LSD صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که دیسک های حاوی اسانس روغنی آویشن شیرازی در هر چهار غلظت باعث مهار رشد باکتری های اشرشیا کلی، سالمونلا انتریتیدیس و باسیلوس سرئوس گردیدند. از آنجا که بین غلظت های 3 درصد و 4 درصد برای هر سه باکتری مذکور اختلاف معنی داری (05/0< p) وجود نداشت، مناسب ترین و به صرفه ترین غلظت که بیشترین اثر بازدارندگی دارد غلظت 3 درصد می باشد. تنها فیلم حاوی یک درصد اسانس آویشن شیرازی روی استافیلوکوکوس اورئوس هیچ هاله ای تشکیل نداد یا به عبارتی هیچگونه اثر بازدارندگی در این غلظت نداشت. اما غلظت های 2، 3 و 4 درصد با اختلاف معنی دار (05/0> p) هاله تشکیل دادند. نتایج حاصل نشان می دهد که اسانس آویشن شیرازی می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در ترکیب فیلم خوراکی جهت بسته بندی مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسانس آویشن شیرازی، فیلم خوراکی، ضدمیکروبی، کازئینات سدیم
  • عماد آیدانی، مهدی کاشانی نژاد، محسن مختاریان، حمید بخش آبادی صفحه 202
    در این تحقیق بهینه سازی فرآیند خشک کردن اسمزی برش های پرتقال با هدف بیشینه کردن کاهش آب و کمینه نمودن جذب مجدد آب و مقدار رطوبت نهایی توسط روش سطح پاسخ انجام گرفت. اثرات سه فاکتور دمای محلول اسمزی در محدوده ی 30 تا 60 درجه سانتی گراد، مدت زمان تماس محصول و محلول اسمزی در محدوده 0 تا 300 دقیقه و غلظت ساکارز در محلول اسمزی در محدوده 35 تا 65 درجه بریکس با کمک طرح مرکب مرکزی بر روی پارامترهای کاهش آب، جذب مواد جامد، نسبت کاهش آب به جذب مواد جامد، میزان رطوبت نهایی و اختلاف بریکس بررسی گردید. بررسی نتایج نشان داد شرایط بهینه برای فرآیند آبگیری اسمزی زمانی ایجاد می شود که دمای محلول اسمزی °C30، مدت زمان تماس محصول و محلول اسمزی 2/229 دقیقه و غلظت محلول اسمزی 65 درصد ساکارز باشد. در شرایط بهینه شاخص های کاهش آب، درصد جذب مواد جامد، نسبت کاهش آب به درصد جذب مواد جامد، محتوای رطوبت نهایی (مبنای خشک) و اختلاف بریکس به ترتیب 316/30 %، 51/13%، 45/، 77/2 و 79/15 درجه بریکس محاسبه گردید. همچنین نتایج مدلسازی شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که شبکه ی عصبی پرسپترون با یک لایه ی پنهان نتایج بهتری را در پیش بینی پارامترهای آبگیری داشته و این شبکه توانست مقادیر جذب مواد جامد و محتوی رطوبت را با 5 نرون در لایه ی پنهان (ضریب تبیین به ترتیب 937/0 و 959/0) و اختلاف بریکس و کاهش آب را با 30 نرون در لایه ی پنهان (ضریب تبیین به ترتیب 961/0 و 942/0) پیش بینی نماید.
    کلیدواژگان: آبگیری اسمزی، روش سطح پاسخ، شبکه ی عصبی مصنوعی
  • پرویز بشیری، محمدحسین حداد خداپرست، ناصر صداقت، فریده طباطیایی یزدی، مهدی نصیری محلاتی صفحه 215
    در این تحقیق تاثیر غوطه ور کردن سه نوع پسته آلوده(خشک با پوست سخت، خشک با پوست نرم، تازه با پوست نرم، رقم اوحدی) با ازن صفر پی پی ام (شاهد) ازن 4 و 8 پی پی ام (قسمت در میلیون و یا میلی گرم در لیتر) با زمان تماس صفر(شاهد) و 2، 4، 6، 8، 10 و 12 ساعت، جهت کاهش آفلاتوکسین ب1، ب2، ج1 و ج2 و مجموع آفلاتوکسین ها، مورد بررسی قرار گرفت. دمای آب 10 درجه سانتیگراد و پ هاش آن 3/0± 5/5 بود. برای تمام نمونه ها، تاثیر متقال بین غلظت ازن و زمان تماس با ازن و یا تاثیر متقابل با نوع پسته، مورد بررسی قرار گرفت. آفلاتوکسین ب1، از نظر مقدار بیشتر بود و همچنین راحت تر تخریب و کاهش یافت. نتایج نشان می دهد که نمونه های شاهد(غلظت ازن صفر و یا زمان تماس صفر) از لحاظ کاهش آفلاتوکسین ها و آفلاتوکسین مجموع، در سطح 5 درصد، تفاوت معنی داری ندارند ولی با نمونه های تیمار شده با ازن، تفاوت معنی داری دارند. برای نمونه های شاهد میانگین درصد کاهش آفلاتوکسین های ب1، ب2، ج1، ج2 و مجموع آفلاتوکسین ها به ترتیب 6/5، 7/9، 6/14، 15 و 4/6 درصد بود در حالی که این کاهش برای نمونه های تیمار شده با 4 پی پی ام ازن به ترتیب 7/32، 55/8، 6/30، 34 و 35 درصد بود همچنین این کاهش برای غلظت ازن 8 پی پی ام به ترتیب 9/47، 5/12، 8/45، 9/43 و 4/44 درصد بود. نتایج نشان می دهد که تاثیر ازن محلول در آب، روی کاهش میزان آفلاتوکسین ها، به طور معنی داری وابسته به غلظت ازن مصرفی و زمان تماس ازن می باشد. همچنین نتایج مشخص می کند که حساسیت تخریب آفلاتوکسین ها نسبت به ازن به ترتیب ب1 و ج1 بزرگتر از ب2 و ج2 می باشد.
    کلیدواژگان: پوسته نرم، پوسته سخت، واریته اوحدی، سم زدایی، مغزهای آجیلی
  • حامد دارابی، علی زمردیان * صفحه 222

    لیموترش یکی از مهمترین اقلام مصرفی به صورت تر و خشک می باشد. خشک کردن، درجه بندی و انبارداری از مهمترین مراحل پس از برداشت است که برای انجام مراحل فوق آگاهی از خواص فیزیکی این محصول ضروری می باشد. در این تحقیق اثر پنج سطح رطوبتی (84%، 64%، 44%، 24% و 10% بر پایه تر) رطوبت بر روی ابعاد، کرویت، میانگین هندسی قطرها و جرم حجمی واقعی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین جرم حجمی توده ای و تخلخل در سه چیدمان مختلف (B، A و تصادفی) ارزیابی شد. آزمایشات افت فشار به دو صورت انجام گرفت، آزمایش اول افت فشار در بستر لیموترش در ارتفاع 1 متر در حالت پر کردن تصادفی در 4 عمق بستر (25، 50، 75، 100) سانتیمتر، 4 دمای هوای عبوری (25، 35، 45، 50) درجه سانتیگراد و 11 سرعت عبور جریان هوا (m3m-2s-1) (1/0-1/1) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش دوم به منظور ارزیابی افت فشار در حالت لایه نازک لیموترش در 5 سطح رطوبتی (84، 64، 44، 24، 10) درصد، 3 طرز قرارگیری (A، B و تصادفی) و 11 سرعت عبور جریان هوا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج خواص فیزیکی نشان داد کلیه پارامترهای ذکر شده با کاهش رطوبت، کاهش پیدا کردند. همچنین مشاهده شد با افزایش عمق بستر و سرعت جریان هوا، افت فشار افزایش می یابد. دما در این آزمایش اثر معنی داری بر روی افت فشار نداشت. در حالت لایه نازک مشاهده شد با کاهش رطوبت، افت فشار کاهش می یابد. همچنین مشاهده شد چیدمان B اثر افزایشی بیشتری بر روی افت فشار نسبت به دو چیدمان دیگر داشته است. برای پیش بینی افت فشار در بین مدل های ریاضی مدل ارگان به عنوان بهترین مدل (با بیشترین و کمترینRMSE) برای تبیین رابطه سرعت جریان هوا و افت فشار در بستر لیموترش انتخاب شد.

    کلیدواژگان: لیموترش، افت فشار، مدل ریاضی، خواص فیزیکی
  • علیرضا قدس ولی، محسن مختاریان، حمید بخش آبادی، فاطمه عرب عامریان صفحه 231
    مالت سازی یک فرآیند زیست فناوری پیچیده است که شامل مراحل خیساندن، جوانه زنی و خشک کردن مالت جوانه زده در شرایط کنترل شده دما و رطوبت می باشد. در این پژوهش پارامترهای فرآیند مالت سازی از طریق توابع فعال سازی مختلف شبکه عصبی نظیر لگاریتم سیگموئید-لگاریتم سیگموئید، تانژانت هیپربولیک-تانژانت هیپربولیک، لگاریتم سیگموئید-تانژانت هیپربولیک، لگاریتم سیگموئید-همانی و تانژانت هیپربولیک-همانی پیش بینی گردید. مقادیر زمان خیساندن (x1) و زمان جوانه زنی (x2) به عنوان ورودی ها و راندمان عصاره گیری گرم (y1)، راندمان مالت سازی (y2) و فعالیت آنزیمی (β-گلوکاناز) (y3) به عنوان خروجی انتخاب گردید. نتایج نشان داد که استفاده از شبکه عصبی پرسپترون با تابع فعال سازی تانژانت هیپربولیک-همانی با 17 نرون بهترین نتیجه را در بین کلیه توابع بکار رفته در پیش بینی پارامترهای موثر در فرآیند مالت سازی داشت. هم چنین این شبکه قادر بود مقادیر راندمان عصاره گیری گرم، راندمان مالت سازی و فعالیت آنزیمی (β-گلوکاناز) را با ضرایب تبیین 1، 984/0 و 995/0 پیش بینی نماید. این شیوه نوین می تواند به طور موفقیت آمیزی برای پایش کمی تغییرات مالت در طی فرآیند مالت سازی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، مالت، پیش بینی
  • سارا حسین پور، محمدهادی اسکندری، غلامرضا مصباحی، شهرام شکرفروش، عسگر فرحناکی صفحه 243
    نیتریت ماده ای است که نقش پدید آوردن و بهبود دادن بسیاری از ویژگی های محصولات گوشتی عمل آوری شده را به عهده دارد. برای مثال بهبود رنگ و طعم و جلوگیری از رشد و تولید سم توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینیوم. با وجود داشتن این خصوصیات مطلوب، نیتریت در ایجاد ماده سرطانزای نیتروز آمین نقش دارد. این پژوهش، با ایجاد تحول در سیستم عمل آوری گوشت، به دنبال حذف یا کاهش نیتریت از محصولات گوشتی است. سیزده فرمولاسیون متفاوت بر پایه ترکیبات موجود در سوسیس فرانکفورتر استاندارد تهیه شد و در آنها، فرمول های بدون نیتریت و کم نیتریت و استفاده از رنگ های طبیعی کوچنیل و پاپریکا منظور شد. برای مثال، نمونه کنترل با 120 میلی گرم در کیلوگرم نیتریت، نمونه کم نیتریت حاوی 40 میلی گرم در کیلوگرم نیتریت و برخی نمونه ها بدون نیتریت بود. نمونه ها در دمای 4 درجه سانتی گراد به مدت هشت هفته نگهداری شد. در ضمن نگهداری، تغییرات رنگ (شاخص های b*،a*،L*) اندازه گیری و ارزیابی گردید. همچنین نمونه های تولیدی در معرض نور طبیعی و نور مصنوعی قرارداده شد و پایداری رنگ آنها مورد مقایسه قرارگرفت. از طرف دیگر، رنگ نمونه ها از دیدگاه گروه ارزیاب حسی نیز ارزیابی شد. نتایج نشان داد که نمونه حاوی 40 میلی گرم در کیلوگرم نیتریت و 002/0 درصد کوچنیل، نمونه محتوی 40 میلی گرم در کیلوگرم نیتریت و 1 میلی گرم در کیلوگرم پاپریکا و نمونه بدون نیتریت حاوی 015/0 درصد کوچنیل در مقایسه با نمونه شاهد از نظر رنگ تفاوت معنی داری را در سطح 5 درصد نداشتند. در مجموع، می توان نتیجه گیری کرد که بویژه از دیدگاه گروه ارزیاب حسی رنگ، امکان تولید سوسیس فرانکفورتر با رنگ نزدیک به نمونه شاهد، بدون استفاده از نیتریت و یا با نیتریت کم وجود دارد.
    کلیدواژگان: رنگ، نیتریت، محصولات گوشتی، سوسیس بدون نیتریت، سوسیس کم نیتریت
  • اعظم حاج محمدی، جواد کرامت، محمد حجت الاسلامی، هومان مولوی صفحه 253
    افزایش تقاضا برای خرید و استفاده محصولات با کیفیت بالا همراه با خواص سلامتی بخش باعث شده که در جهت افزایش و حفظ کیفیت محصولات مختلف تلاش های زیادی صورت گیرد. کیک اسفنجی یکی از فرآورده های غلات بوده که بیاتی و فقدان فیبرهای رژیمی در آرد کیک از مشکلات عمده موجود در این محصول می باشد. در این مطالعه جهت بهبود خواص سلامتی، به بررسی امکان غنی سازی کیک با بتاگلوکان یولاف و میزان تاثیر آن بر خواص فیزیکی کیک اسفنجی پرداخته شد. نمونه های کیک حاوی غلظت های مختلف بتاگلوکان به همراه نمونه شاهد تولید شد و شاخص حجم نمونه ها، سختی و میزان تخلخل بافت، رنگ سطح کیک و خواص حسی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نمونه های حاوی بتاگلوکان، دارای حجم و تخلخل بیشتر، بافت نرمتر (تا 2درصد) در طول انبارداری و رنگ تیره تری نسبت به نمونه شاهد بودند و افزودن بتاگلوکان تا سطح 2 درصد تغییر نامطلوبی در خواص حسی نمونه های کیک ایجاد نکرد
    کلیدواژگان: بتاگلوکان یولاف، تخلخل، حجم، رنگ، بیاتی، خواص حسی کیک اسفنجی
  • حسین ابراهیمی، محمد صانعی شریعت، پناهی، سید حمیدرضا ضیاءالحق * صفحه 260

    با توجه به میزان بالای ضایعات محصولات کشاورزی و باغی در کشور باید از روش های مناسبی جهت تبدیل بهینه میوه جات به فرآورده هایی با عمر انبارداری بالا برای مصرف در بازارهای داخلی و توسعه صادرات آن ها استفاده نمود. در اکثر مناطق در کشور ما برای تولید برگه زردآلو از گاز SO2 جهت نگهداری و حفظ رنگ استفاده می شود اما با توجه به آلرژی زا و سرطان زا بودن این ماده، تلاش برای حذف یا کاهش آن با استفاده از مواد جایگزین در برگه های خشک شده می تواند گامی موثر به سوی سلامت جامعه انسانی باشد. در این تحقیق کیفیت برگه سه رقم زردآلو و روش های جایگزین گوگرد در تولید برگه زردآلو رقم های نوری دیررس، خیبه ای 2 و نصیری بررسی شد. این ارقام قبل از خشک شدن در مقابل آفتاب تحت 4 پیش تیمار آماده سازی (اسید سیتریک 3/0 درصد، اسید آسکوربیک 3/0 درصد، متابی سولفیت سدیم 4/0 درصد و اسید سیتریک 3/0 درصد همراه با اسید آسکوربیک 3/0 درصد) قرار گرفته و پس از خشک شدن مقدار رطوبت، شاخص قهوه ای شدن، pH، اسیدیته و ارزیابی حسی نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که رقم خیبه ای 2 بر رقم نوری دیررس و نصیری برتری داشت. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده تیمار غوطه وری در اسید آسکوربیک همراه با اسید سیتریک به عنوان تیمار برتر انتخاب شد.

    کلیدواژگان: آسکوربیک اسید، سیتریک اسید، متابی سولفیت سدیم، زردآلو
  • علیرضا یوسفی، شهلا خدابخش اقدم، مهدی پورافشار چنار، مهرداد نیاکوثری صفحه 270
  • آرام بستان، محبت محبی، محمدحسین حداد خداپرست، مهدی وریدی، بیژن ملائکه نیکویی صفحه 279
    در این پژوهش راندمان، ساختار اسید چرب و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و کیفی روغن خام دانه مرو (Salvia macrosiphon، Boiss) مورد بررسی قرار گرفته است. اسیدهای چرب اصلی به ترتیب اسید آلفا لینولنیک، اسید لینولئیک و اسید اولئیک بودند. نسبت اسیدهای چرب امگا 3 به امگا 6، 6/1 و نسبت کل اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع 23/7 بود که خصوصیات خوب تغذیه ای و همچنین حساسیت بالای روغن را نشان می دهد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی از جمله عدد یدی، اسیدی، پراکسید، پارامترهای رنگی L، a و b و همچنین ضریب شکست مورد بررسی قرار گرفت که مقادیر آنها به ترتیب gI2/100g oil 7/168، 50/0، 9/1، 22/59، 09/5-، 94/22 و 4723/1به دست آمد. میزان کل ترکیبات فنولی، توکوفرولی و استرولی به ترتیب mg oil 22/165، mg/kg oil 59/629 و mg/kg oil 6/2540 بود. پایداری اکسایشی روغن دانه مرو نیز 94/3 ساعت بود.
    کلیدواژگان: روغن خام، اسید آلفا لینولنیک، پایداری اکسایشی، اسید چرب ضروری
|
  • Hashem Razavi Setoti, S.Ali Mortazavi, Monirosadat Shakeri, Shahram Toosi Beiraghi, Elham Asadolahi Page 195

    In this study, antimicrobial effects of Zataria Multiflora boiss added to sodium caseinate film on four bacterial species: Staphylococcus aurous, Escherichia coli, Bacillus subtilis and Salmonella intertidis was investigated. Disk diffusion method was used to study the antimicrobial activity of Zataria multiflora Boiss in sodium caseinate film. 9 mm disks were prepared from produced films with different concentrations of Zataria multiflora Boiss. with 1, 2, 3 and 4%. Surface culture was done under sterile condition using 0.1 ml of broth culture of each bacterial (106 -107 cfu/ml) on BHI agar. Then the disks were placed. Diameter of inhibition zone was considered as an index of antimicrobial activity of the film. Statistical analyses were done by means of SigmaSDAT software and mean comparison was carried out by LSD test. Results showed that disks containing essential oils of Zataria multiflora Boiss. in each concentration inhibited growth of E.coli, Sa.interitidis and B.cereus. Since there was no significant differences between 3% and 4% concentrations for these bacteria (p>0/05), concentration of 3% is the most appropriate and cost-effective concentration with the highest antimicrobial effect. Only the film containing 1% of essential oil of Zataria multiflora Boiss. Made no inhibition zone on S.aurous, in the other word had no inhibitory effect in this concentration. But inhibition zones created by 2, 3 and 4% for S.aurous were significantly different (05/0> p)

    Keywords: Edible film, Antimicrobial, Sodium caseinate, Zataria Moltiflora Boisss essential oil
  • Emad Aydani, Mahdi Kashninejad, Mohsen Mokhtarian, Hamid Bakhshabadi Page 202
    In this study, Response Surface Methodology (RSM) was used to optimize osmo-dehydration of orange slice. Effect of osmotic solution temperature in the range of 30 to 60 °C, immersion time from 0 to 300 min and sucrose concentration from 35 to 65 brix degree on water loss, solid gain, moisture content, water loss to solid gain ratio and brix change were investigated by Central Composite Design (CCD). Applying response surface and contour plots optimum for osmotic dehydration were found to be at temperature of 30 °C, immersion time of 229.2 minute and sucrose concentration of 65%. At this optimum point, water loss, solid gain, WL/SG ratio, moisture content (dry base) and brix difference were found to be 30.316 (g/100 g initial sample), 13.51 (g/100 g initial sample), 2.45, 2.77 % and 15.79, respectively. The result of artificial neural network indicated that the perceptron neural network with one hidden layer is able to anticipate the dehydration characteristics. This network predicted solid gain and moisture content with 5 neuron per hidden layers with R2 values of 0.937 and 0.959, respectively and brix difference and water loss with 30 neuron per hidden layer with R2 values of 0.961 and 0.942, respectively.
    Keywords: Osmotic Dehydration, Response Surface Methodology (RSM), Artificial neural network
  • Parviz Bashiri, Mohammad Hossein Hadad Khodaparast, Naser Sedaghat, Farideh Tabatabaei, Mahdi Nassiri Mahalati Page 215
    In this research effectiveness of immersing three types of contaminated pistachios fresh with hull (exocarp or epicarp), dried in shell and dried with hull from Ohady cultivar in ozonated water 0 ppm (control), 4 and 8 ppm ozone concentrations in aqueous solution for range of exposure times 0(control), 2, 4, 6, 8, 10 and12 hours, to decrease of aflatoxin (B1, B2, G1, G2 and total) were investigated. Water temperature and pH were 10°C and 5.5± 0.3 respectively. For all samples, interaction between, ozone concentration and exposure times or pistachio type, were investigated. Aflatoxin (AF) B1 content was more and was reduced easily. Results showed that differences between the control samples (zero hour and/or 0ppm ozone) and treated pistachios for total aflatoxins and aflatoxin B1 were significant(P < 0.05). For control samples, the means of aflatoxin reduction for B1, B2, G1, G2 and total were, 5.6, 9.7, 14, 6, 15 and 6.4 percentage, respectively and for ozonated pistachios were 32.7, 8.55, 30.6, 34 and 35 percentage, by 4ppm ozone concentration. The results for 8ppm ozone concentration were, 47.9, 12.5, 45.8, 43.9 and 44.4percentage, respectively. The results indicated that the effect of ozonated water on reduction of aflatoxin content from the samples significantly depends on the level of ozone concentration and exposure times. The results also demonstrated that ozone susceptibility of aflatoxins to destruction were B1 & G1 >G2 & B2 respectively.
    Keywords: Hull, Shell, Ohadi cultivar, Reduction, Detoxification, Nuts
  • Hamed Darabi, Ali Zomorodian Page 222

    Lemon is one of the most important citrus fruit and is consumed as fresh and dry. In this study the effect of fruit moisture content on the size, sphericity, geometric mean diameters and kernel density were studied. The bulk density and porosity were also evaluated in three different arrangements. Airflow resistance is a fundamental parameter for designing an efficient drying and aeration systems for lemon fruit bed. Using a laboratory test rig, two sets of experiments were carried out: thick and thin layers. In the thick layer experiments 4 bed depths, 11 air flow rates and 4 air temperatures were adopted as independent variables. In the thin layer the effect of filling arrangements in three patterns: A, B and random, at 5 moisture contents and 11 flow rates on pressure drop were envisaged. Results showed that all the physical parameters listed decreased by reducing moisture content. Results indicated that resistance to airflow through a column of lemon fruit increased with increasing bed depth and airflow rate. In the latter experiment pressure drop decreased with a decrease in moisture content. Airflow rate was the most significant factor affecting the pressure drop of lemon fruit in the both experiment. Also the filling arrangement B has a higher affect on pressure drop comparing with other arrangements. Three applicable models (Shedd, Hukill & Ives, and Ergun) were used to evaluate the pressure drop data. The Ergun model, with higher values for coefficient of determination and lower values for root mean square error, is the best model for predicting pressure drop across lemon fruit bed for the conditions studied.

    Keywords: Lemon fruit, Resistance to airflow, Modeling, Storage, Pressure drop
  • Alireza Ghodsvali, Mohsen Mokhtarian, Hamid Bakhshabadi, Fatemeh Arabamerian Page 231
    Malting is a complex biotechnological process that includes steeping; germination and drying of cereal grains under controlled conditions of temperature and humidity. In this research malting process parameters were predict by modular neural network with different activation function included, logsig logsig, tanh-tanh, logsigtanh, logsig-identity and tanh-identity. Steeping time (x1) and germination time (x2) were used as input parameters and hot water extract (y1), malting yield (y2) and enzyme activity (β Gluconase) (y3) were selected as output parameters. The results showed that using perceptron neural network with tanh identity activation function had the best result among all of activation functions to predict effective parameters of malting process. As well, this network was able to predict hot water extract, malting yield and enzyme activity (β - Gluconase) with R2 value of 1, 0.984 and 0.995, respectively.
    Keywords: Artificial neural Network, Malt, Prediction
  • Sara Hoseinpoor, Mohammad Hadi Eskandari, Gholamreza Mesbahi, Shahram Shekarforoush, Asgar Farahnaky Page 243
    Nitrite is responsible for some characteristics of cured meat products such as color, flavor and suppressing the outgrowth and production of toxin from Clostridium botulinum. Despite all of its desired properties, nitrite is responsible for the formation of carcinogenic N-nitrosamine. In this study, nitrite-free and low-nitrite meat curing systems were developed to eliminate or reduce nitrite from meat products. Thirteen different formulations were made including standard frankfurter ingredients with or without nitrite in combination with cochineal and paprika as natural coloring agents. For example, control sample was with 120 mg/kg nitrite, low-nitrite sample was contained 40 mg/kg nitrite and some samples were without nitrite. The samples were stored at 4 oC for eight weeks. During the storage, color changes (L*, a*, b*) were determined and evaluated. Also, the produced samples were exposed to natural and artificial light and their color stability were compared. In addition, the colors of samples were evaluated by trained panelists. The results showed that the sample with 40 mg/kg nitrite and 0.002 % cochineal, the sample contained 40 mg/kg nitrite and 1 mg/kg paprika and the sample without nitrite and contained 0.015 % cochineal had no significant different color (p
    Keywords: Color, Nitrite, Meat Products, Nitrite, Free Sausage, Low, Nitrite Sausage
  • Azam Hajmohammadi, Javad Keramat, Mohammad Hojateslami, Human Molavi Page 253
    The increasing tendency for health oriented products caused considerable research has studied on increase and maintaining quality of different products. Sponge cake is one of the cereal products which itsmain problems arereterogradation and lack of soluble dietary fibers which has many health benefits. In this research, therefore, the effects of adding oat β-D-glucan on the physical properties of sponge cake were investigated. Samples were produced by different concentrations of β-D-glucan (1, 2, 3 and 4%)with control sample. Physical properties of samples including volume index, porosity, hardness, color and sensory properties were examined. The results showed that the addition of β-D-glucan up to 2 (%) softened the cakes without unpleasant changes in sensory properties, also increased volume index, porosity and color of the cakesamples.
    Keywords: Oat β glucan_Volume index_Porosity_Color_Sensory properties of sponge cake
  • Hossein Ebrahimi, Mohammad Sani Shariatpanahi, S.Hamidreza Ziaolhagh Page 260

    Since the waste of agricultural and horticultural products is high, appropriate methods should be used to produce products with high quality and shelf life for export. In Iran a great part of fruits and vegetables are dried conventionally and farmer use So2 gas for preservation and color stability of dried apricots, but this gas is allergic and carcinogenic and effort to find suitable substitutes for this substance would be an efficient method to the health of the society. So, in this study 3 apricot varieties were selected to evaluate the drying quality and to determine the so2 replacement methods. The selected varieties (Noori, Khaybei 2 and Nasiri) were treated with citric acid, (0.3%), ascorbic acid (0.3%), sodium meta bisulfate (0.4%) and a 50% mixture of ascorbic and citric before drying and then were compared with control samples(without any treatment). After drying, the characteristics such as Brix, pH, moisture contents, browning index, acidity and organoleptic properties were evaluated. Results showing that the effect of variety on moisture, browning, pH, acidity and organoleptic properties were significant (P

    Keywords: Ascorbic acid, Apricots, Citric acid, Pretreatments, Sodium metabisulite
  • A.R. Yousefi, Sh. Khodabakhsh Aghdam, M. Pourafshar Chenar, M. Niakousari Page 270
    In this study, mathematical modeling of hot air-drying of thin-layer papaya (Carica papaya L.) slices with 5±1 mm thickness pretreated in osmotic solution (50% sucrose) was investigated. Thin-layer drying was conducted under three different drying temperatures of 40, 50 and 60 °C at a constant air velocity of 0.9±0.1 m/s and absolute humidity of 0.6 ± 0.02 g of water/kg of dry air. It was found that the drying process occurred in falling rate period over the drying time. The osmosis dehydration characteristics obtained by solid gain (SG), water loss (WL) and weight reduction (WR) parameters that increased with increasing immersion time. The effective diffusivity for papaya slices was within the range of 2.13×10-9 to 4.84×10-9 m2/s over the temperature range. The activation energy was 38.63 kJ/mol indicated the effect of temperature on the diffusivity. Based on the statistical analysis using coefficient of determination (R²) and root mean square error (RMSE), it was concluded that the best model in terms of fitting performance for hot air-drying of papaya pretreated in osmosis solution in all temperature range was Midilli et al. model.
    Keywords: Papaya, Mathematical modeling, Osmotic solution, Cabinet drier, Thin, layer
  • Aram Bostan, Mohebbat Mohebbi, Mohammad Hossein Haddad Khodaparast, Mahdi Varidi, Bijan Malaekeh Nikooei Page 279
    In this study, the oil yield, fatty acid (FA) composition and the physicochemical and quality characteristics of Salvia macrosiphon crude seed oil were determined. The main fatty acids ranked in the following order of abundance: α- Linolenic Acid> Linoleic Acid> Oleic Acid. The n3 /n6 FA ratio and polyunsaturated FA/ Saturated FA ratio were 1.6 and 7.23, respectively. The FA composition revealed that the oil had great potential to use as nutritional dietary component and also was very susceptible to oxidation. The physicochemical properties such as Iodine (168.7 gI2/100g oil), Acidic (0.5) and Peroxide (1.9) Value, color (L: 59.22, a: -5.09, b: 22.94) and refractive index (1.4723) were also determined. Total phenol, tocopherol and sterol content were 165.22 mg GA/kg oil, 629.59 and 2540.6 ppm. In addition Oxidative Stability Index was 3.94 h.
    Keywords: Crude oil, Alpha Linolenic Acid (ALA), Oxidative stability, Essential Fatty Acid