فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران
سال دهم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الناز میلانی، فخری شهیدی، سیدعلی مرتضوی، سید علیرضا وکیلی صفحه 188
    پنیر محلی حاصل از شیر خام یکی از پرمصرف ترین پنیرهای موجود در دنیا می باشد. پنیر کردی، نوعی پنیر نیمه سخت بوده و بصورت سنتی در نواحی شرق ایران از شیر خام گوسفند و گاو تولید می شود. این پنیر دوره رسیدگی خود را داخل مشک می گذراند، در نتیجه اغلب دارای مجموعه ای از واریته های گوناگون میکروارگانیسم بوده و دارابودن ویژگی های حسی منحصر به فرد، این نمونه پنیر را ممتاز ساخته است. ویژگی های نهایی پنیر به شدت تحت تاثیر تغییرات آمینواسید و اسیدهای چرب آزاد حاصل از واکنش های لیپولیز و پروتئولیز در طول دوره رسیدگی پنیر می باشد. در پژوهش حاضر، تغییرات کمی اسید چرب آزاد و اسیدهای امینه آزاد در طول دوره رسیدگی 10، 30، 50 و 70 روز، در شرایط سنتی، بررسی گردید. نتایج بیانگر تاثیر معنی دار زمان رسیدگی بر پروفیل اسیدهای چرب آزاد بود(p)
    کلیدواژگان: پنیر کردی، دوره رسیدگی، آمینواسید و اسید چرب آزاد
  • هما بقایی محمد جواد وریدی مهدی وریدی صفحه 196
    تعیین ترکیبات وزنی بدن دام به خصوص شترمرغ به علت نوپا بودن صنعت پرورش آن در ایران و همچنین بررسی اثر جنس و شرایط کشتاری بر کیفیت لاشه از جایگاه ویژه ای در صنعت گوشتی برخوردار است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، میزان راندمان گرم شترمرغ 93/55درصد بوده که از راندمان سرد (70/54درصد) بیشتر می باشد) 05/0p>. خون، پر و پوست بیشترین و سر کمترین جزء ترکیبات وزنی شترمرغ را تشکیل داد و اثر جنس بر ترکیبات وزنی بدن غیرمعنی دار به دست آمد. میزان افت سرد کردن لاشه های شترمرغ حدود 2/2 درصد بود که در جنس نر و ماده تفاوت معنی داری با هم نداشت05/0 p>. میانگین افت خونابه در روز اول پس از کشتار 52/1درصد و در روز هفتم 68/1درصد بود. مقدار افت پخت به طور متوسط در جنس نر 85/31درصد و در جنس ماده 55/33درصد محاسبه گردید. همچنین میانگین افت پخت در نمونه های شترمرغ شوک دیده 30/33درصد و در نمونه های بدون بیهوشی 10/32درصد اندازه گیری شد. علیرغم افزایش افت خونابه و افت پخت طی مدت نگهداری گوشت تا 14 روز، اثر معنی داری از زمان، جنس و شرایط کشتار در هر دو میزان افت مشاهده نگردید 05/0 p>.
    کلیدواژگان: ترکیب وزنی، شترمرغ، شرایط کشتار، گوشت، لاشه
  • مرضیه کته شمشیری، علی محمدی ثانی، محبوبه سرابی جماب، پریا رهنما وثوق، معصومه مهربان سنگ آتش صفحه 204

    توکسین زدایی میکروبی یکی از روش های حذف آفلاتوکسین ها از جمله آفلاتوکسین M1 محسوب می شود. در این تحقیق توانایی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس La-5)) در حذف آفلاتوکسین M1 در مدل شبیه سازی شده معده بررسی گردید. بدین منظور از باکتری در دو سطح cfu/ml 109×3 و1010×3 جهت تعیین توانایی آن در کاهش سم استفاده شد. آفلاتوکسین M1 در غلظت هایppb 05/0، 25/0 و 5/0 به کار رفت. زمان اینکوباسیون در مدل شبیه سازی شده معده، 0، 30، 60، 90 و 120 دقیقه بود. غلظت آفلاتوکسین توسط روش الایزای رقابتی تعیین گردید. نتایج نشان داد حضور باکتری در سطح بالاتر (cfu/ml 1010×3) تاثیر بیشتری در کاهش سم داشت. همچنین درصد حذف برای غلظت های ppb 05/0، 25/0 و 5/0 به ترتیب 09/76، 26/52 و 19/76 به دست آمد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، ایمنی غذایی، حذف بیولوژیک، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
  • سعیده فیاضی، محمدحسین عباسپورفرد، عباس روحانی، حسن صدرنیا، سید امیرحسن منجمی صفحه 211

    با توجه به ارزش اقتصادی متفاوت ارقام برنج، گزارشات نشان دهنده این هستند که احتمال اختلاط ارقام مختلف در بازار وجود دارد. استفاده از تکنیک های پردازش تصویر و شبکه های عصبی برای طبقه بندی ارقام برنج، روشی است که می تواند دقت فرآیند طبقه بندی را افزایش دهد. در این مطالعه چند ویژگی شکلی از تصاویر دانه ها بررسی شدند تا کارآیی آنها در شناسایی سه رقم برنج ایرانی (طارم (محلی)، فجر، شیرودی) در نمونه های مخلوط این سه رقم ارزیابی شود. در مجموع 666 تصویر از دانه های برنج (222 تصویر از هر رقم) در شرایط نورپردازی ثابت گرفته شد و 17 ویژگی شکلی از تصاویر دانه ها استخراج شد. روش های ضریب فیشر (FC)، تحلیل اجزای اصلی (PCA) و ترکیبی از این دو روش (FC-PCA) برای انتخاب ویژگی هایی که بیشترین تاثیر را در دسته بندی و شناسایی ارقام دارند به کار برده شدند. برای طبقه بندی نمونه های برنج در سه کلاس مختلف از شبکه ی عصبی بردار یادگیر چندی ساز (LVQ4) استفاده شد. دقت طبقه بندی LVQ4، به ترتیب برای سه رقم فجر، شیرودی و طارم 87/98، 100 و 100%، برای دو رقم فجر و شیرودی 100 و 100%، برای دو رقم طارم و شیرودی 100 و 100% و برای دو رقم فجر و طارم 62/97 و 74/95% بود. این نتایج نشان می دهند که روش پردازش تصویر ابزاری مناسب برای تشخیص و جداسازی ارقام مختلف برنج است.

    کلیدواژگان: برنج، ویژگیهای شکلی، پردازش تصویر، شبکه عصبی
  • فریده طباطبایی یزدی، محبت محبی، سیدعلی مرتضوی، آرش قیطران پور، بهروز علیزاده بهبهانی صفحه 219

    در این تحقیق تاثیر دو عامل مدت زمان پختن گندم (صفر، یک و سه و نیم ساعت) و همچنین دمای خشک کردن (70، 80 و 90 درجه سانتیگراد) بر روند خشک شدن ترخینه در خشک کن هوای داغ مورد بررسی قرار گرفته است. نمونه های ترخینه به شکل قرص هایی با ضخامت 11 میلی متر و قطر 8 سانتیمتر بودند و تا رطوبت 64/0 (بر پایه ماده خشک) خشک شدند. نتایج نشان داد که با پختن گندم، جذب آب خمیر ترخینه و سرعت خشک شدن آن افزایش می یابد. افزایش دمای خشک کن نیز سبب بالا رفتن سرعت خشک کردن شده است. تاثیر دمای خشک کن بر افزایش سرعت خشک شدن در نمونه های خام بیشتر از نمونه های پخته بود. همچنین سرعت خشک شدن نمونه های پخته شده به صورت نزولی بوده و فاقد مرحله ی خشک شدن با سرعت ثابت هستند. پختن گندم باعث می شود که نمونه ها در هنگام خشک شدن دچار ترک خوردگی شوند اما در نمونه های خام ابتدا سرعت خشک شدن نزولی است و بعد ثابت می شود. ضریب نفوذ موثر ترخینه بین 10-10×611/1 و 10-10×822/7 متر مربع بر ثانیه گزارش شد.میزان انرژی فعالسازی نمونه ها نیز بین 941/17 و 928/37 کیلوژول بر مول بود.

    کلیدواژگان: ترخینه، پختن، خشک کردن، ضریب نفوذ موثر آب، انرژی فعالسازی
  • سودابه عین افشار، پروین شرایعی، مژگان شورمیج، راضیه نیازمند صفحه 224

    گیاه زعفران از مهمترین اقلام صادرات غیرنفتی ایران است. نگهداری گل زعفران در شرایط نامناسب، موجب افزایش آلودگی میکروبی و کاهش کیفیت زعفران می گردد. این تحقیق با هدف افزایش زمان ماندگاری گل زعفران در بسته بندی تحت اتمسفر اصلاح شده و به منظور ایجاد زمینه ای جدید در صادرات گل زعفران به صورت شاخه بریده انجام شد. به این منظور، گل های زعفران در بسته های از جنس پلی اتیلن- پلی آمید با ترکیبهای گاز متشکل از دی اکسیدکربن: اکسیژن: نیتروژن در سه ترکیب 30:5:65، 50:5:45 و 70:5:25 بسته بندی شدند. انواع بسته بندی شده و نمونه های شاهد (بدون بسته بندی با اتمسفر تغییر یافته) در دمای 0 درجه سانتی گراد به مدت 15روز نگهداری شدند. هر سه روز یکبار غلظت گازهای اکسیژن و دی اکسیدکربن درون بسته ها، میزان راندمان استحصال زعفران، خواص فیزیکی(درصدافت وزنی و درصدپژمردگی گل ها، طول و قطر کلاله)، خواص شیمیایی (درصدرطوبت، مقدار کروسین، سافرنال و پیکروکروسین کلاله های خشک شده) اندازه گیری شد. همچنین آزمون های میکروبی وجود اشرشیاکلی و شمارش کپک و مخمر نیز انجام گردید. نتایج نشان داد بسته بندی گل ها تحت اتمسفر تغییر یافته به مدت 15روز خواص کیفی و فیزیکی گل ها را حفظ نمود. در حالی که خواص کیفی و فیزیکی نمونه های شاهد پس از 9 روز به شدت کاهش پیدا کرد. گل های بسته بندی شده با ترکیب گاز 50:5:45 در دمای صفر درجه سانتی گراد نتایج بهتری را از لحاظ راندمان استحصال زعفران، خواص فیزیکی و خواص شیمیایی نسبت به سایر تیمارها نشان دادند. وجود اشرشیاکلی در هیچ یک از نمونه ها مشاهده نشد. شمارش کپک و مخمر نیز نشان داد اکثر تیمارها با استاندارد ملی ایران (cfu/gr103) مطابقت داشت.

    کلیدواژگان: اتمسفر تغییریافته، بسته بندی، گل زعفران، نگهداری
  • الهام رنجبر، ندامانی، علیرضا صادقی ماهونک، محمد قربانی، مهدی کاشانی نژاد صفحه 232

    هدف از مطالعه حاضر بررسی و مقایسه ویژگی های آنتی اکسیدانی و انواع بر هم کنش (سینرژیسم و آنتاگونیسم) عصاره های چای سبز و رزماری بود. نتایج حاصل از آزمون های اندازه گیری ترکیبات فنلی کل، مهار رادیکال آزاد DPPH، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، قدرت احیاء کنندگی و آزمون توانایی جلوگیری از اکسیداسیون روغن سویا نشان داد که عصاره چای سبز به شکل معنی داری (05/0>P) بهتر از عصاره رزماری عمل نمود و هر دو عصاره نسبت به آنتی اکسیدان سنتزی BHT موثرتر بودند. عصاره های ترکیبی در این آزمون ها عملکرد متفاوتی از خود نشان دادند؛ به طوریکه در آزمون های مهار رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاء کنندگی اثر سینرژیستی معنی دار (05/0>P) مشاهده شد، اما در آزمون های ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و جلوگیری از اکسیداسیون روغن سویا بر هم کنش آنها از نوع آنتاگونیسم بود؛ گرچه حتی در زمان ایجاد اثر آنتاگونیستی، عصاره ها نسبت به آنتی اکسیدان سنتزی BHT عملکرد بهتری نشان دادند و بنابراین عصاره های طبیعی را می توان به عنوان جایگزین مناسب برای BHT معرفی نمود.

    کلیدواژگان: چای سبز، رزماری، سینرژیسم، آنتاگونیسم
  • فروغ زارع نژاد، سیدهادی پیغمبردوست، صدیف آزادمرد دمیرچی صفحه 241

    جوانه محصول جانبی صنعت آسیاب گندم است که حاوی فیبر، توکوفرول، اسیدهای چرب غیراشباع، پلی فنل، مواد معدنی و پروتئین است. در این مطالعه، اثر افزودن جوانه گندم خام و تثبیت شده بر ویژگی های خمیر کیک مانند وزن مخصوص و قوام خمیر و ویژگی های کیفی کیک مانند حجم، دانسیته ظاهری و جسمی، تخلخل، رطوبت و سفتی بافت مورد ارزیابی قرار گرفت. جوانه گندم خام با استفاده از بخاردهی به مدت 15 دقیقه و حرارت دهی در دمای 80 درجه سانتی گراد به مدت 20 دقیقه تثبیت شد. جوانه پس از آسیاب شدن در مقادیر 5، 10، 15 و 20 % (بر اساس وزن مرطوب آرد) به فرمولاسیون کیک افزوده شد. نتایج نشان داد که افزودن جوانه گندم خام و تثبیت شده وزن مخصوص خمیر کیک را افزایش و قوام خمیر را کاهش داد. تفاوت مهم در ویژگی های فیزیکی بین کیک های غنی شده با جوانه گندم و کیک کنترل مشاهده شد. با افزایش مقدار جوانه گندم، حجم و تخلخل کیک کاهش و دانسیته ظاهری و دانسیته جسمی آن افزایش یافت. بررسی رطوبت و سفتی بافت کیک در روزهای مختلف نگهداری نشان داد که کیک های دارای جوانه گندم خام رطوبت بالاتری نسبت به کیک های دارای جوانه گندم تثبیت شده داشتند و با گذشت زمان رطوبت کیک کاهش یافت. کیک تهیه شده با جوانه گندم تثبیت شده دارای سفت ترین بافت بود و با گذشت زمان سفتی بافت کیک افزایش یافت. افزودن جوانه گندم با کنترل عوامل فساد آن مانند آنزیم های لیپاز که در تندشدگی دخالت دارند می تواند منجر به تولید کیک فراسودمند با خواص تغذیه ای مطلوب گردد.

    کلیدواژگان: جوانه، کیک، کیفیت، گندم
  • نسرین جمشیدی کلجکاهی، بابک قنبرزاده، جلال دهقان نیا، محمود صوتی، علی اکبر انتظامی صفحه 249

    در این پژوهش، ابتدا نانوکریستال سلولزCNC از لینتر پنبه تهیه شد و برای تایید دست یابی به مقیاس نانو از میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) استفاده شد. با توجه به معایب فیلم خالص نشاسته، در این پژوهش برای بهبود ویژگی های فیلم های بر پایه نشاسته نرم شده(PS) – پلی وینیل الکل (PVOH) از دو نوع نانوذره CNC و دی اکسید تیتانیوم (TiO2) بصورت توام استفاده گردید و سپس تاثیر غلظت این دو نانوذره و گلیسرول (GLY) بر خواص فیزیکی، توسط روش سطح پاسخ (RSM) مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش، اثر غلظت CNC و GLY بصورت خطی بر میزان استحکام کششی نهایی (UTS) معنی دار و مقادیر بهینه متغیرهایTiO2، CNC و GLY به ترتیب 118/0 گرم، 6/0 گرم و 06/1 سی سی به دست آمد. همچنین، غلظت TiO2 بصورت خطی و درجه دوم بر زاویه تماس زیست نانوکامپوزیت معنی دار و استفاده توام CNW و TiO2 باعث بهبود خواص آبدوستی سطحی و تاثیرگذاری TiO2 در افزایش خواص آبدوستی سطحی بیشتر از CNW می باشد و مقادیر بهینه متغیرهای TiO2، CNC و GLY به ترتیب 112/0، 299/0 گرم و 06/1 سی سی بود. مطالعات اسپکتروسکوپی مرئی- فرا بنفش (UV-Vis) در طول موج nm 200-800 نشان داد که با افزودن CNC و TiO2 به فیلم نشاسته PVOH، میزان عبور نور کاهش و کدورت افزایش و با افزودن گلیسرول میزان عبور نور افزایش و کدورت کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: نشاسته، نانوکریستال سلولز، نانوذرات دی اکسیدتیتانیم، ویژگی های مکانیکی، طیف سنجی
  • بهداد شکرالهی یانچشمه، محبت محبی، مهدی وریدی، الهام انصاری فر صفحه 266

    در دهه های اخیر با گسترش زندگی صنعتی، مصرف غذاهای آماده و سرخ شده، افزایش چشمگیری یافته است. مصرف بیش از حد روغن به ویژه چربی های اشباع و اسید های چرب ترانس، یکی از فاکتورهای مهمی است که سلامت انسان را به خطر می اندازد و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، افزایش وزن، سرطان ها و دیابت را تشدید می کند. از این رو به کارگیری روش هایی برای کاهش جذب روغن، ضمن حفظ ویژگی های مطلوب امری ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش تاثیر جایگزینی آرد عدس با آرد گندم در فرمولاسیون خمیرابه (در سه سطح 10، 25 و 50٪) بر ویژگی های رئولوژیکی خمیرابه، میزان محتوی رطوبت و روغن، ویژگی های رنگ پوسته سرخ شده به روش سیستم مدل در سه دمای 140، 160 و 180 درجه سانتی گراد و زمان های 90، 180، 270 و 360 ثانیه مورد بررسی قرار گرفت. با افزایش نسبت آرد عدس در خمیرابه، ضریب قوام روند افزایشی نشان داد. علاوه بر این، همه ی انواع خمیرابه، رفتار ضعیف شوندگی با برش از خود نشان دادند. نتایج حاصل نشان داد فرمولاسیون خمیرابه، دمای سرخ کردن و زمان سرخ کردن اثر معنی داری را بر میزان رطوبت، جذب روغن و خصوصیات رنگی پوسته های سرخ شده داشتند. نتایج نشان داد که با افزایش زمان سرخ کردن محتوی رطوبت کاهش ولی میزان روغن افزایش می یابد. همچنین با افزایش درصد جایگزینی آرد عدس خروج رطوبت کاهش می یابد و در نتیجه از میزان جذب روغن نیز کاسته می شود. بیشترین میزان جذب روغن در نمونه شاهد و کمترین میزان آن در نمونه های حاوی 50٪ آرد عدس مشاهده شد. همچنین با افزایش زمان سرخ کردن و افزایش درصد جایگزینی آرد عدس، مقدار پارامتر L*کاهش و مقدار پارامتر a* و b* افزایش نشان داد. در مورد اثر دما نیز، افزایش دما منجر به افزایش خروج رطوبت و افزایش مقدار روغن گردید. افزایش دما همانند زمان سرخ کردن تاثیر مشابهی بر پارامترهای رنگی داشت.

    کلیدواژگان: خمیرابه، سیستم مدل پوسته، آرد عدس، کاهش جذب روغن
  • بهزاد ناصحی صفحه 276
    کیفیت تولید فرآورده های خمیری که در تمام کشورهای دنیا، محصولی شناخته شده هستند، وابسته به نوع آرد و فنآوری تولید است. در حال حاضر بخشی از تولید با استفاده از آرد گندم معمولی و با فنآوری قدیمی و بخشی دیگر با آرد سمولینا و فنآوری مدرن صورت می گیرد. در این پژوهش برای ارزیابی کیفیت اسپاگتی های تولیدی کشور از تمام کارخانه های استان خوزستان که به روش قدیمی تولید می کردند نمونه برداری شد و ویژگی های آن ها براساس استاندارهای موجود با فرآورده شرکت های با فنآوری مدرن کشور به عنوان کنترل مورد مقایسه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل نتایج نشان داد که ویژگی های پخت، شیمیایی، حسی و میکروبی دارای اختلاف معنی داری (05/0p≤) بودند. به طوری که مقدار پروتئین و زمان پخت این اسپاگتی ها کمتر و افت پخت شان بیشتر از نمونه های کنترل بود. از سوی دیگر داوران ظاهر، رنگ و طعم تمام نمونه های کنترل را بهتر ارزیابی کردند. همچنین بررسی نتایج مربوط به ویژگی های میکروبی نشان داد که تعداد کل میکروارگانیسم های مورد بررسی به جز کلی فرم در تمام نمونه ها در حد استاندارد بود، با این حال، شدت آلودگی در نمونه های تولیدی به روش قدیمی، بیشتر از نمونه های کنترل بود.
    کلیدواژگان: آرد سمولینا، افت پخت، خشک کن، شمارش کلی، اکستروژن
  • مهدی جلالی، محمدحسین حداد خداپرست، عیسی جاهد صفحه 284

    در این پژوهش از متدولوژی سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی صاف به منظور بررسی رنگبری و شفاف سازی عصاره خرمای واریته کلوته برای تولید قند مایع بهره گرفته شد. ابتدا مقدار بهینه ی بنتونیت3-1 گرم بر لیتر و ژلاتین 08/0-02/0 گرم بر لیتر تعیین شد که مقدار مطلوب بنتونیت و ژلاتین به ترتیب 3 و 05/0 گرم بر لیتر بدست آمد. برای تعیین شرایط بهینه حداکثر فعالیت این دو ترکیب جهت شفاف سازی، با ثابت در نظر گرفتن بنتونیت و ژلاتین، بررسی با سه فاکتور دما (Co 70-30)، pH (6-4) و زمان (120-40 دقیقه) به اجرا در آمد. پارامترها شامل رنگ، خاکستر و جذب بود. بنتونیت و ژلاتین در دما و pH پایین با گذشت زمان فعالیت زیادی داشته و ناخالصی ها را بیشتر کاهش می دهند. کمترین مقدار این پاسخ ها برای رنگ در 420 نانومتر، خاکستر و جذب در 660 نانومتر به ترتیب 4302 ایکومزا، 421/0 درصد و 059/0 به دست آمد. با مقایسه مقادیر در نقطه بهینه شربت شفاف سازی شده توسط بنتونیت و ژلاتین نسبت به شربت اولیه، مشخص شد که این تکنیک توانسته مقدار رنگ، خاکستر و جذب شربت را به ترتیب % 25/68. % 7/8 و % 46/89 کاهش دهد.

    کلیدواژگان: بنتونیت، خرمای واریته کلوته، رنگبری و شفاف سازی، ژلاتین، متدولوژی سطح پاسخ
|
  • Elnaz Milani, Fakhri Shahidi, Seyed Ali Mortazavi, Seyed Alireza Vakili Page 188
    Traditional raw milk cheese is one of the most consuming cheeses in the world. Kurdish cheese is a semi-firm، traditionally made in the East of Iran. It is manufactured from raw sheep or cow milk and kept in goat’s skin bags during ripening period. As a result Kurdish cheese is often more complex in different varieties of microorganisms، which whose organoleptic properties make it highly esteemed. Changes in free fatty acid (FFA) and free amino acids (FAA)، could have great importance in Kurdish cheese final Characteristics. In this project، Changes in FFA and FAA contents of Iranian Kurdish cheese، in local condition، during 10، 30، 50 and 70 days of ripening periods were evaluated. Most FFA significantly increased throughout maturation (P)
    Keywords: Kurdish cheese, ripening time, FFA, FAA
  • Homa Baghaei, Mohammad Javad Varidi, Mahdi Varidi Page 196
    Determination of the body composition weight due to the growing ostrich farms in Iran is a beneficial subject. It is so important for dependent industries to know the effects of sex and slaughter conditions on carcass quality. In present study، the mean value for hot yield (55. 93%) was higher than cold yield (54. 70%). Blood، feather and skin were evaluated as the maximum and the hide as the minimum body weight parts. Effect of sex on the body composition weight was insignificant (p>0. 05). The mean value for cooling loss in carcasses was 2. 2% that did not influence by sex significantly (p>0. 05). The average values for drip loss in 1 and 7 days of postmortem were 1. 52% and 1. 68% respectively. The mean value for cooking loss in male and female ostriches were calculated 31. 85% and 33. 55% respectively while this parameter in stunned ostriches were evaluated 33. 30% and in non-stunned one were 32. 10% (p>0. 05). Although drip and cooking losses increased during 14 days، there were no significant effects of ageing، sex and slaughter conditions (p>0. 05).
    Keywords: Body composition, Ostrich, Slaughter conditions, Meat, Carcass
  • Marzieh Shamshiri, Ali Mohammadi Sani, Mahboobeh Sarabi Jamab, Paria Rahnama Vosough, Masoomeh Mehraban Sangatash Page 204

    Biodetoxification is considered as one of the method for eliminating of aflatoxins including aflatoxin M1 (AFM1). In the present study، the ability of Lactobacillus acidophilus (La-5) in reduction of AFM1 in a simulated gastric model was studied. In this regard، two levels of bacterial suspension (3×109 and 3×1010 cfu/ml) were used to determine their ability to reduce three concentrations of AFM1 (0. 05، 0. 25 and 0. 5 ppb). The incubation times in the simulated gastric model were 0، 30، 60. 90 and 120 minutes. AFM1 concentration was determined by competitive ELISA. Results showed that the presence of Lactobacillus acidophilus (La-5) was more effective at higher concentration for removal of aflatoxin. Also، removal content for 0. 05، 0. 25، 0. 5 ppb AFM1 were 76. 09، 52. 26 and 76. 19 respectively.

    Keywords: Aflatoxin M1, Biodetoxification, Food safety, Lactobacillus acidophilus
  • Saeideh Fayyazi, Mohammad Hossein Abbaspour, Fard, Abbas Rohani, Hasan Sadrnia, S. Amir Hasan Monadjemi Page 211

    Due to variation in economic value of different varieties of rice، reports indicating the possibility of mixing different varieties on the market. Applying image processing and neural networks techniques to classify rice varieties is a method which can increase the accuracy of the classification process in real applications. In this study، several morphological features of rice seeds’ images were examined to evaluate their efficacy in identification of three Iranian rice varieties (Tarom (Mahali)، Fajr، Shiroodi) in the mixed samples of these three varieties. On the whole، 666 images of rice seeds (222 images of each variety) were acquired at a stable illumination condition and totally، 17 morphological features were extracted from seed images. Fisher''s coefficient (FC)، Principal component analysis (PCA) methods and a combination of these two methods (FC-PCA) were employed to select and rank the most significant features for the classification. The so called LVQ4 (Learning Vector Quantization) neural network classifier was employed for classification using top selected features. The classification accuracy of 98. 87، 100 and 100% for Fajr، Tarom and Shiroodi، 100 and 100% for Fajr and Shiroodi، 100 and 100% for Tarom and Shiroodi and 97. 62 and 95. 74% for Fajr and Tarom were obtained، respectively. These results indicate that image processing is a promising tool for identification and classification of different rice varieties.

    Keywords: rice, morphological features, image processing, neural networks
  • Farideh Tabatabaie Yazdi, Mohebbat Mohebbi, Seyed Ali Mortazavi, Arash Ghaitaranpour, Behrouz Alizadeh Behbahani Page 219

    The effects of a couple of factors (cooking period of wheat: 0، 1 and 3. 5 h and temperature of drying 70، 80 and 90 C) on drying behavior of Tarkhineh during hot-air drying has been investigated. Tarkhineh pill samples with 8 cm diameter and 11 mm thickness were dried to 0. 64 (d. b). Results showed that cooking of wheat led to higher water absorption of Tarkhineh dough، while increased drying rate. On the other hand، increasing drying temperature resulted in higher drying rate of samples. The effects of temperature on drying rate was pronounced in raw samples compared to cooked ones، which could be attributed to the cracking in the cooked samples during drying. Drying kinetics of Tarkhineh in raw samples unlike cooked samples presented a falling rate period followed by a constant rate period. The effective moisture diffusion coefficient of Tarkhineh varied between 1. 611E-10 & 7. 822E-10 (m2/s)) for the given temperature range) and corresponding activation energy was between 37. 928 and 17. 941 (kJ/mol) respectively.

    Keywords: Tarkhineh, cooking, drying, effective moisture diffusion coefficient, Activation energy
  • Soodabeh Einafshar, Parvin Sharayei, Mozhgan Shormij, Razieh Niazmand Page 224

    Saffron is the most important Iranian non oil export. Improper conditions of saffron flower storage increases microbial contamination and decreases saffron quality. This study was done for prolonging the shelf life of saffron flower in modified atmosphere packaging and subsequent to producing a new method for exporting the fresh saffron flower as cut flower. Saffron flowers were packed in a polymer (Polyamide- Polyethylene bags) and three gas combinations of CO2، O2، and N2 (30%،5%،65%; 50%،5%،45% and 70%،5%،25% respectively). Samples and Control (without packaging) were kept at 0 c for 15 days. Every three days the concentrations of oxygen and carbon dioxide inside the packages، the yield of product، physical (weight loss، percent of the flowers welter، the length and diameter of fresh stigma) and chemical properties (percent of moisture and the amount of Crocin، Safranal and Picrocrocin of dried stigma) were measured. The existence of E. Coli and enumeration of yeasts and moulds also were done. The results showed that modified atmosphere packaging increased the shelf life of saffron flowers. The chemical and physical qualities of control were lost strongly during 9 days. There were no evident for E. Coli growth in the samples. Enumeration of yeasts and moulds showed that most treatments were seen the national standard of Iran (103cfu/gr).

    Keywords: modified atmosphere packaging, MAP, packaging, saffron flower, storage
  • Elham Ranjbar Nedamani, Ali Reza Sadeghi Mahoonak, Mohammad Ghorbani, Mahdi Kashaninejad Page 232

    The aim of present study was to investigate and compare antioxidant properties of green tea and rosemary extracts and determine the effect of their combination on the antioxidant properties. Results of total phenols، DPPH free radical scavenging assay، total antioxidant capacity، reducing power and their addition into soybean oil، showed that the green tea extract was significantly (p)

    Keywords: Green tea, Rosemary, Synergism, Antagonism
  • Foruq Zarenejad, S.Hadi Peighambardoust, Sodief Azadmard, Damirchi Page 241

    Wheat germ is a by-product of milling industry rich in fiber، tocopherol، unsaturated fatty acids، polyphenol، minerals and protein. In this study، effect of adding raw and stabilized wheat germ on the characteristics of cake batter such as specific gravity، viscosity and cake properties such as volume، apparent density، solid density، porosity، water activity، moisture and firmness was studied. Raw wheat germ was stabilized by steaming for 15 min and subsequent drying at 80 °C for 20 min. It was then ground and added to cake formulation at levels of 5، 10، 15 and 20 % (on flour wet basis). Results showed that adding wheat germ changed the characteristics of cake batter. With increasing amount of raw and stabilized wheat germ، specific gravity and viscosity of cake batter increased and reduced، respectively. Important difference was observed in the physical characteristics between wheat germ enriched and control cakes. Increasing wheat germ in cake formulation decreased cake volume and porosity، while apparent and solid densities were increased. Investigation of moisture content and firmness، in several days of storage، showed that the cakes enriched with raw germ had the higher moisture content than those enriched with stabilized germ. Cakes enriched with stabilized wheat germ had the highest firmness. Incorporation of stabilized wheat germ by controlling its detrimental effects relating to lipase activity which leads to fat rancidity، could favor production of a functional cake with improved nutritional properties.

    Keywords: Cake, quality, Wheat germ
  • Nasrin Jamshidi Kaljahi, Babak Ghanbarzadeh, Jalal Dehghannya, Mahmoud Sowti Khiyabani, Ali Akbar Entezami Page 249

    Cellulose nanocrystal (CNC) is a type of nanomaterial which is produced by partial hydrolysis of cellulose and elimination of its amorphous regions. CNC has several advantages such biodegradability and safety toward human health. In this study، CNC was produced from cotton linters and methods such transmission electron microscopy which were used for confirmation of nanoscale size production of cellulose crystals. Due to the disadvantages of pure starch films، in the present research، for improving the properties of plasticized starch-PVOH films، from nanoparticles CNC and TiO2 are used together، then effects of nanoparticles and glycerol determined on physical properties by response surface methodology (RSM). CNC and GLY showed significant linear effects on ultimate tensile strength (UTS) of nanocomposit and there were significant interaction effects between TiO2 and CNC، and also between GLY and TiO2. The optimum levels of TiO2، CNC and GLY for obtaining maximum UTS were as 0. 118، 0. 6 g and 1. 06 ml، respectively. In addition، the TiO2 concentration had linear and quadratic effect on the contact angles of bionanocomposites and optimum levels of TiO2، CNC and GLY for obtaining maximum contact angles were 0. 112، 0. 299 g and 1. 06 ml، respectively. UV-visible spectroscopy studies in the wavelength range 200–800 nm showed that adding of CNC and TiO2 decrease the light transmission and increase the opacity، adding of glycerol increase the light transmission and decrease the opacity.

    Keywords: Starch, Cellulose nanocrystal, Titanium dioxide, mechanical properties, Spectroscopy
  • Behdad Shokrollahi Yanchedhmeh, Mohebbat Mohebbi, Mahdi Varidi, Elham Ansarifar Page 266

    In recent decades، as the result of industrial life، consuming fried and fast foods have increased significantly. Excessive use of fat، especially saturated fats and trans fatty acids is one of the important factors that increases heart diseases، weight gain، and cancers. Therefore، using effective methods for decreasing fat absorption not only retains desirable features but also seems essential. In this study، the effect of subtituting wheat flour with lentil flour on the batter formulation (in different level of 10، 25 and 50 percent) on the rheological properties of batter، amount of moisture and oil content، and color of fried crusts investigateded by using a deep-fried crust model at three temperature (140، 160 and 180oc) and for 90، 180، 270 and 360 s frying times. Consistency index showed a significant increase by increasing subtitution of lentil flour in batter formulation. Moreover، all the batters showed shear-thinning behaviour. The findings indicated that Batter formulations، temperature and frying time significantly (p < 0. 05) affected moisture content، oil content and color of fried Crusts. Results of the study indicated that as frying time increased، the amount of moisture content reduced and increased the oil content of the final product. Also، with increasing substitution of lentil flour، moisture removal decreased and therefore، oil uptake decreased. 50% lentil flour substituted samples was found to be an effective formulation in decreasing oil content of fried crusts at all the times. Conrol sampel showed the lowest moisture content and highest oil content among all the formulations. 50% lentil flour substituted samples was found to be an effective formulation in decreasing oil content of fried crusts at all the times. Conrol sampel showed the lowest moisture content and highest oil content among all the formulations. Temperature leaded to an increase in moisture removal and an increase in oil content. By increasing frying time، temperature and subtitution of lentil flour in battre formulation، L*parameter decreased and a* and b* increased.

    Keywords: Frying, Deep, Fried Crust Model System, lentil flour, reducing oil content
  • Behzad Nasehi Page 276
    Pasta products are known in all countries of the world and the quality of them are dependent on the technology and type of flour. At the present، these products are producing with wheat flour and old technology، or semolina and modern technology. The goal of this study was the Assessment of spaghetti''s quality that are producing in Iran، for this purpose Samples were taken from all factories in the Khuzestan province that have produced spaghetti via old method and characteristics of them based on the standard methods، compared with spaghetti produced by modern technology. The analysis showed، the cooking، chemical، sensorial and microbiological characteristics have significantly different (p≤ 0. 05) in types of spaghetti. So that the amount of protein and cooking time of these samples were fewer and cooking loss of them was more than the control samples. On the other hand، the panelists were evaluated the appearance، color and taste of controls better than others samples. The results also showed that the amount of the microbial contamination، except coliform، were in the standard range، however، the content of the infection in these samples were more than the controls.
    Keywords: Semolina, Cooking loss, Dryer, Total Count, Extrusion
  • Mahdi Jalali, Mohammad Hossein Haddad Khodaparast, Eisa Jahed Page 284

    In this study، response surface methodology and face central composite design in order to investigate decolorization and clarification extraction of Kaluteh date was used for the production of liquid sugar. The optimum amount of bentonite (1-3 g/l) and gelatin (0/02-0/08 g/l) was determined that the desired amount of bentonite and gelatin، 3 and 0/05 (g/l)، respectively. To determined the optimum conditions for maximum activity of these two compounds for clarification with regard to fixed amount of bentonite and gelatin، three factors determine the temperature (30-70 °C)، pH (4-6) and time (40-120 min) was implemented. Parameters consists of the colors، ash and absorbance. Bentonite and gelatin at low temperature and pH with over time، more active and reduce the mount of impurities. The least amount of this responses for the color at 420 (nm)، ash and absorbance at 660 (nm)، 4302 Icumsa، 0/421 % and 0/059، respectively. By comparing amounts in the optimum point the clear syrup by bentonite and gelatin، the initial syrup، it was found that this technique able to reduce the mount syrup color، ash and absorbance، 68/25 %، 8/7 % and 89/46 %، respectively.

    Keywords: Bentonite, Date varieties Kaluteh, Decolorization, clarification, Gelatin, Response surface methodology