فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، نیمه دوم سال 1387)

نشریه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، نیمه دوم سال 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراری، زندی، قدیری، مظلومی صفحه 1
    اغلب کارخانجات روغن نباتی را دربطری PET بسته بندی می نمایند. با توجه به قابلیت انحلال بالای اولیگومرهای PET در روغن ها و عمر انباری روغن های مایع، پیش بینی می شود که بخشی از مواد مهاجر از PET به داخل روغن انتقال یابند. این مطالعه جهت تعیین میزان مهاجرت ترفتالات ها از PET به داخل روغن آفتابگردان و تاثیر دما و مدت نگهداری بر آن انجام گرفت. 42 نمونه روغن مایع آفتابگردان بسته بندی شده در بطری های یک لیتری PET از یک بچ تولیدی کارخانه روغن نباتی پارس تهیه و در دماهای C ̊20 و C ̊40 نگهداری و آزمایشات بر روی 3 بطری از هر دما در زمانهای مختلف (10، 20، 30، 70، 145 و 202 روز) انجام گرفت. با روش Castle هیدرولیز قلیایی اولیگومرهای PETبه ترفتالیک اسید و سپس متیلاسیون آن به دی متیل ترفتالات صورت گرفت و نهایتا اندازه گیری کمی دی متیل ترفتالات با روشReeves و اسپکتروفتومتر UV و متد طیف بینی مشتقی انجام شد. نتایج نشان داد که مقدار کل مهاجرت کمتر از حد مجاز (کمتر از 60 ppm) بوده و روغن پس از حد نهایی مهاجرت قابل مصرف می باشد. میزان مهاجرت تابع دما و مدت نگهداری است، یعنی میزان مهاجرت با گذر زمان افزایش یافته، در حد نهایی متوقف شده و سرعت. مهاجرت با افزایش دما بیشتر می شود. ارتباط خطی بین میزان مهاجرت و جذر زمان تماس وجود دارد. نتیجه اینکه مهاجرت اولیگومرهای PET با ازدیاد مدت زمان تماس و زمان نگهداری افزایش می یابد تا به حد نهایی و تعادلی خود برسد.
    کلیدواژگان: بطری پلاستیکی، مهاجرت، روغن آفتابگردان، پلی اتیلن ترفتالات (PET)، اسپکتروفتومتری ماوراء بنفش مشتقی، اولیگومرهای PET
  • قاسمی، حامد موسویان، حداد خداپرست صفحه 11
    در این پژوهش، اثر افزودن اسید استیک و اسید لاکتیک در حین پخت بر بافت و خواص میکروسکوپی برنج دمسیاه و همچنین بر دمای ژلاتینه شدن آن مورد بررسی قرارگرفت. آزمایشات با سه بار تکرار انجام شد و داده های به دست آمده به روش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی توسط نرم افزار SPSS15 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. میانگین های به دست آمده نیز در آزمون چنددامنه ای دانکن با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد که نمونه های پخت شده تحت شرایط اسیدی، سفتی کمتر و دمای ژلاتینه شدن پایین تری داشته اند. اما افزودن اسید بر چسبندگی نمونه ها اثر معنی داری نداشت. همچنین بررسی های SEM انجام شده روی سطح خارجی دانه ی برنج نشان داد که افزودن این اسیدها سبب کاهش تخلخل و اندازه ی حفرات روی سطح شد. با استناد به نتایج آمیلوگرافی و SEM به نظر می رسد که افزودن اسید به برنج در حین پخت، باعث ژلاتینه شدن بهتر و مسدود شدن بیشتر منافذ روی سطح دانه برنج می شود. از نتایج این تحقیق می توان در بهبود شاخص های کیفی برنج پخته شده و سایر محصولاتی که شامل آرد برنج و نشاسته ی برنج می باشند، متناسب با هدف و کاربرد محصول موردنظر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: برنج، پخت، اسیداستیک، اسیدلاکتیک، ژلاتینه شدن، بافت، میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM)
  • دیدار، سیدین اردبیلی، میزانی، حداد خداپرست، قائمی صفحه 19
    استفاده از گونه های مختلف باکتری های اسید لاکتیک از جمله روش های کاهش میزان اسید فیتیک در محصولات پخت محسوب می گردد.در این تحقیق تاثیر تهیه خمیر ترش توسط گونه های های لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس روتری با مقادیر بازدهی خمیر 160 و 200 و نسبت های جایگزینی10، 20 و 30 درصد به جای آرد در فرمولاسیون خمیر، بر میزان اسید فیتیک نان لواش مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین کاهش اسیدفیتیک مربوط به استفاده از خمیر ترش حاصل از لاکتوباسیلوس پلانتاروم با بازدهی خمیر 200 و 30 درصدجایگزینی خمیر ترش است (06/44درصد). استفاده از خمیر ترش سبب بهبود ویژگی های عطر و طعم و قابلیت جویدن نان می گردد. بهترین عطر و طعم مربوط به نان تهیه شده توسط خمیر ترش حاصل از لاکتوباسیلوس پلانتاروم با بازدهی خمیر 200 و 30 درصد جایگزینی است. اما ویژگی های بافت، فرم و شکل، ویژگی های سطح روئی و زیرین نان در شرایط استفاده از خمیر ترش امتیاز کمتری نسبت به نان تهیه شده توسط مخمر به دست آورد.
    کلیدواژگان: اسید فیتیک، نان لواش، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس روتری
  • ایوبی، حبیبی نجفی، کریمی صفحه 33
    در این پژوهش ویژگی های فیزیکوشیمیایی و ارگانولپتیکی کیک روغنی (یزدی) حاصل از جایگزینی سفیده تخم مرغ با سطوح مختلف کنسانتره پروتئین آب پنیر (WPC) و همچنین استفاده از سطوح مختلف صمغ های گوار و زانتان در فرمولاسیون این کیک مورد ارزیابی قرار گرفت. WPCدر سه سطح 25، 50 و 75 درصد، صمغ گوار در دو سطح 1/0 و 3/0 درصد و صمغ زانتان نیز در سطوح 1/0 و 15/0 درصد به عنوان متغیرهای پژوهش در نظر گرفته شدند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که سطوح مختلف جایگزینی WPC در فرمولاسیون، کلیه خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی را به طور معنی دار تحت تاثیر قرار داد. صمغ های گوار و زانتان نیز بر کلیه خواص فیزیکوشیمیایی و حسی به جز فعالیت آبی بعد از یک و دو روز نگهداری، رنگ پوسته و طعم به طور معنی داری تاثیر گذاشتند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان دادند که WPC مورد استفاده به تنهایی جایگزین مناسبی برای سفیده تخم مرغ نبوده اما این ترکیب در مقادیر 25 و 50 درصد همراه با هر یک از صمغ های گوار (3/0 درصد) و زانتان (15/0 درصد)، ضمن حفظ خصوصیات حسی کیک یزدی و بهبود اغلب خواص فیزیکوشیمیایی آن جایگزین مناسبی برای سفیده تخم مرغ بود.
    کلیدواژگان: کیک روغنی، کنسانتره پروتئین آب پنیر، صمغ گوار، صمغ زانتان، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، خصوصیات ارگانولپتیکی
  • غیوراصلی، حداد خداپرست، کریمی صفحه 47
    در این تحقیق تاثیر اسید اسکوربیک و آنزیم آلفا آمیلازهم بر خصوصیات رئولوژیکی و حجم مخصوص نان اشترودل مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق از آنزیم درسه سطح صفر،300و500 ppm واز اسید اسکوربیک در سه سطح صفر،100و200 ppm استفاده گردید. نمونه های اشترودل به صورت منجمد و در دمای 17 درجه زیر صفر و به مدت 7 روز نگهداری شد و نمونه ها پس از این زمان یخ زدایی شده و بعد از مرحله تخمیر - رطوبت نسبی 70 %، دمای 40 درجه سانتیگراد و به مدت 45 دقیقه- پخت شده و آزمون حجم مخصوص در مورد آنها انجام گرفت.آزمونهای رئولوژیکی بر روی خمیر بوسیله فارینو گراف و اکستنسو گراف برابندر انجام گرفت و برای اندازه گیری حجم مخصوص نیز از روش جایگزینی حجم با دانه استفاده شد. نتایج آزمونهای رئولوژیکی نشان داد اسید اسکوربیک برافزایش قدرت خمیرو قابلیت کشش خمیرو افزایش حجم مخصوص نان نقش موثری را ایفا کرده است که بهترین اثر در مقدار 100 ppm مشاهده گردید. تاثیرافزودن آنزیم برروی حجم نان اشترودل نیز کاملا مشهود بود و سبب افزایش حجم مخصوص نان اشترودل گردیده بود(8/2 میلی لیتر/گرم)، بطوریکه آنزیم در مقدار 500 ppm بهترین نتیجه را داده است. ولی آنزیم بر پارامترهای رئولوژیکی و افزایش قدرت و قابلیت کشش خمیر تاثیر مطلوبی نداشته است.در استفاده آنزیم و اسید اسکوربیک با هم نیز مشخص شد که اسید اسکوربیک در مقدار 200 ppm و آنزیم در مقدار 500 ppm بهترین ترکیب به منظور بهبود حجم مخصوص و خصوصیات رئولوژیکی بوده اند.
    کلیدواژگان: خمیر منجمد، اشترودل، آنزیم آلفا آمیلاز، اسید اسکوربیک
  • قیصری، حمیدیان شیرازی صفحه 57
    عسل همان شیرابه گیاهان است که بوسیله زنبور عسل جمع آوری شده و پس از تغییر ماهیت در کندو ذخیره می شود. خواص ظاهری عسل مانند رنگ، عطر، بو و غلظت به منطقه پرورش زنبور، آب و هوا و فصل برداشت بستگی دارد. به منظور بررسی کیفیت و تقلبات موجود در عسلهای عرضه شده در شهرستان شیراز تعداد 96 نمونه عسل در طی 4 فصل سال 1386 جمع آوری گردید و مورد ارزیابی آزمایشگاهی با تستهایی چون جستجوی قند تجاری، فعالیت دیاستاز، هیدروکسی متیل فورفورال (HMF3)، تعیین میزان قندهای احیاء کننده، ساکارز، نسبت فروکتوز به گلوکز، pH، اسیدیته آزاد، رطوبت، خاکستر، هدایت الکتریکی، مواد جامد نا محلول (S.S4) و انحراف نور پلاریزه قرار گرفتند. پس از آنالیز آماری نتایج مشخص گردید که در فصلهای بهار، تابستان، پائیز و زمستان به ترتیب در 25%، 5/37%، 7/16% و 83/45% از نمونه های عسل و در مجموع 25/31% از کل عسلها تقلب صورت گرفته است.
    با توجه به نتایج این مطالعه استفاده از آزمایشات ساده، سریع، ارزان و مطمئن جهت بررسی تقلبات عسل بر روی عسلهای ارائه شده (سنتی و بسته بندی های کارخانجات) در ارتباط با جلوگیری از انجام تقلبات و پیگرد متخلفان به طور گسترده توسط مرکز مرتبط با این امر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: عسل، تقلب، فصل، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • امیر، حبیبی نجفی، فرهوش، مرعشی صفحه 71
    این پژوهش به منظور بررسی اثر سیستم های حلال سه جزیی بر استخراج عصاره هسته انگور و اثر ضد میکروبی این عصاره ها بر برخی از باکتری های عامل فساد و بیماری زا صورت گرفت. در این خصوص عصاره هسته انگور بوسیله 6 سیستم مختلف حلال سه جزیی استخراج گردید. اثر ضد میکروبی این عصاره ها توسط تعیین حداقل غلظت کشندگی(MBC) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نمایانگر توانایی بالای عصاره هسته انگور در ارتباط با از بین بردن باکتری های مورد بررسی می باشد. در این ارزیابی باکتری های گرم مثبت نسبت به باکتری های گرم منفی حساسیت بیشتری نشان دادند. حداقل غلظت کشندگی عصاره های مختلف با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشته و در مورد باکتری های سالمونلاانتریتیدیس، اشرشیا کلی وانتروباکترآئروژنیز 1000 پی پی ام و برای باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس ولیستریا مونوسیتوژنز 500 پی پی ام می باشد.
|
  • K. Abrari, P. Zandi, M. Ghadiri, M.T. Mazlumi Page 1
    In Iran, the majority of vegetable oil producers, use PET for packaging their products. Due to high solubility of PET oligomers in the oils, and shelf life of liquid oils, it is expected that some compounds migrate into the oil. This study was carried out to determine the amount of migration of terephtalates from PET bottles into sunflower oil and the effect of temperature and storage time on the degree of migration. 42 samples of liquid sunflower oil packed in one litre PET bottles, from single production bach of pars vegetable oil, were kept at 20˚C and 40˚C. Experiments were carried out on three bottles taken at different periods of time (10, 20, 30, 70, 145 & 202days). According to Castle method, alkaline hydrolysis of all PET oligomers to terephthalic acid followed by its methylation to dimethylterephthalate (DMT) for the measurement of DMT, derivative UV spectrophotometer was used according to Reeves.The results showed that the maximum level of migration of terephthalates at 20 ˚C was 29.43 + 0.93 and at 40˚C was 29.58 + 1.15. Therefore the amount of overall migration obtained in this research is lower than the international permitted level (lower than 60 ppm) and sunflower oil after the final migration can be safely consumed. Migration increased with the passage of time until it reached to its highest level and then stopped (P=0). Migration is faster when the temperature is increased (P=0.014). Therefore, migration is dependant on both temperature and contact time (P=0.001). In this research, linear dependence between migration and square root of time has also been demonstrated (r = 0.96 at 20 ˚C from time zero to 145 days and r = 0.95 at 40˚C from time zero to 70 days). Reproducibility of the method was evaluated by calculating the relative standard deviation which was equal to 3.21% and the detection limit of the method was 0.21 ppm. In conclusion migration of PET oligomers was dependant on time and temperature, until it reaches an equilibrium.
  • E. Ghasemi, M.T. Hamed Mosavian, M.H. Haddad Khodaparast Page 11
    In this work, the effects of acetic and lactic acids addition to rice during cooking, on the texture and morphological properties, and too, the gelatinization temperature (GT) of the cooked Domsiyah rice was investigated. All experiments were carried out in triplicate and data analyzed in randomized completely by SPSS15 software. The results showed that acid addition to rice during cooking cause a decrease in firmness and GT, but had no significant effect on adhesiveness of samples. Also, the results of the scanning electron microscopy on the outer surface of cooked rice kernel revealed that the acid's addition to rice during cooking cause a reduce in pore size and porosity. According to amylography and SEM results, it seems that acid's addition to rice during cooking, cause the better gelatinization and closer pores on the outer surface of cooked rice. The results of this research can be used in improving in quality attributes of cooked rice and other products that contain rice flour and rice starch, according to the aim and application of the desirable product.
  • Z. Didar, S. M. Seyedain -Ardebili, M. Mizani, M.H. Haddad-Khodaparast, A.R. Ghaemi Page 19
    Usage of different lactic acid bacteria strain is one of the reduction methods in phytic acid content of bakery products. In this study the effect of making sourdough with L. plantarum and L. reuteri with DY=160 and DY=200 and replacement ratio 10, 20 and 30% instead of flour in dough formulation on phytic acid content of Lavash bread was investigated. The highest decrease in phytic acid content is related to using sourdough involved L. plantarum with DY=200 and 30% replacement of sourdough (44.06%).Usage of sourdough causes flavor and chew ability modification in bread. The best flavor is related to bread which is made of sourdough involved L. plantarum with DY=200 and 30% replacement. But biophysical properties containing texture, form, shape, and up and down surface in this sourdough application gain lower score than bread which is made of yeast.
  • A. Ayoubi, M.B. Habibi Najafi, M. Karimi Page 33
    In this study, physicochemical and organoleptical properties of muffin cake prepared by substitution of egg white with different levels of whey protein concentrate (WPC) and different levels of guar and xanthan gums in the furmolation were evaluated.WPC at three levels; 25, 50 and 75 %, guar gum at two levels; 0.1 and 0.3 %, and xanthan gum at two levels; 0.1 and 0.15 %, were considered as variable treatments. Data analysis showed that addition of WPC, significantly affected the physicohemical and sensory properties of the samples. Moreover guar and xathan gum affected all the physicochemical and sensory properties except for the after one and two days of storage, crust colour and taste. The results of this research showed that although WPC alone was not an appropriet substitution for egg white, the application of WPC at levels of 25 and 50% along with guar (0.3%) or xanthan gum (0.15%) could be an appropriate substitution for egg white while maintaining sensory properties and improving almost all of the physicohemical characteristices of muffin cakes.
  • M. A. Ghayour Asli, M.H. Haddad Khoda Parast, M. Karimi Page 47
    Effect of ascorbic acid and alpha amylase on rheological properties and specific volume of strudel bread was examined. Enzyme in three levels (0,300, 500 ppm) and ascorbic acid in three levels (0,100,200ppm) were used. Strudel was storaged in -17.c for 7 days. The samples thawed and proofed (Relative humidity 70%, temperature 40.c, time 45min) and then baked and specific volume was measured by seed displacement method. Rheological properties of dough were measured by brabender farinograph and extensograph. Rheological results indicated that ascorbic acid increase the dough strength and extensibility of dough. In addition, enzyme and ascorbic acid increase specific volume of strudels. The best samples produced by 200 ppm ascorbic acid and 500 ppm enzyme in combination.
  • H. R. Gheisari, A. R. Hamidian Shirazi Page 57
    Honey is a plant extract that is gathered with bee and saved in comb after some modification. The apparent properties of honey, for example color, flavor and concentration, depend on rearing region of bee, climate and harvest season. The aim of this study was to investigate quality and adulteration in honeys that were presented in shiraz province. 96 samples of honey during 4 seasons (2007-2008) were collected. All the samples were evaluated by some tests such as diagnosis of artificial sugar, diastase activity, Hydroxy Methyl Furfural (HMF), determination of reducing sugars, saccharose, fructose to glucose ratio, pH, free acidity, moisture, ash, electrical conductivity, Suspended Solids (S.S) and deviation of polarized light. After statistical analysis of data, we concluded that in spring, summer, autumn and winter seasons, 25%, 37.5%, 16.7% and 48.53% of honey samples and totally %31.25 of whole samples of honey was recited is in a way of spurious. According to this results, it is proposed that using simple, fast, cheap and reliable laboratory methods for studying of adulterations in honeys that were presented (traditional and factorial packed) and following by related organization to prevent these instances.
  • A. Salari, M.B. Habibi Najafi, R. Farhoosh, Seyed H. Marashi Page 71
    This study has been done to survey of solvent system effect on extraction of grape seed extract and its antimicrobial properties. For this purpose, grape seed extracts were extracted with six different solvent systems. Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of extract on six spoilage and Food-born pathogens was determined. The results indicated that MBC of different extracts have no significant difference and its value for Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes was 1000 ppm. This value for S.aureus and listeria monocitogenes was 500 ppm. Results showed that gram positive bacteria were more sensitive than gram negative ones.