فهرست مطالب

تحقیقات علوم رفتاری - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1395)

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/18
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مقاله پژوهشی
  • امید سلیمانی فر، فرزانه شعبانی، زهرا رضایی، نجمه نیکوبخت، آمنه شجایی، رضا افریشم صفحات 264-270
    زمینه و هدف
    طرحواره های شناختی به عنوان عناصر سازمان یافته ای از واکنش ها و تجارب گذشته تعریف می شوند که بدنه بادوامی از دانش را تشکیل می دهند؛ به طوری که می توانند بر برداشت های بعدی تاثیرگذار باشند و آن ها را مورد ارزیابی قرار دهند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش طرحواره های شناختی اولیه در ویژگی خودشیفتگی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش همبستگی، بر روی 360 نفر از دانشجویان ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام شد. جهت جمع آوری داده ها، از فرم کوتاه پرسش نامه طرحواره (Schema Questionnaire-Short Form یا SQ-SF) و پرسش نامه شخصیت خودشیفته 40 ماده ای (Narcissistic Personality Inventory-40 یا NPI-40) استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون چند متغیره به روش گام به گام، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    طرحواره های محرومیت هیجانی، بی اعتمادی، معیوب بودن، معیارهای سرسختانه، محق بودن (010/0 = P) و خودرشد نایافته (050/0 = P) به طور مثبت و معنی دار و طرحواره اطاعت (010/0 = P) به طور منفی و معنی دار با خودشیفتگی رابطه داشت. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که طرحواره های معیوب بودن، محق بودن، محرومیت هیجانی، اطاعت و بی اعتمادی (010/0 = P) و معیارهای سرسختانه و خودرشد نایافته (050/0 = P) به ترتیب نقش قابل توجهی در پیش بینی خودشیفتگی ایفا نمودند (57/0 = R2).
    نتیجه گیری
    طرحواره های ناسازگارانه اولیه می توانند به عنوان ساختارهای شناختی اساسی تمایلات خودشیفتگی در نظر گرفته شوند که به فهم بهتر این که چگونه افراد با ویژگی های شخصیت خودشیفته، محیط اجتماعی خود را ادراک می کنند، کمک می نماید
    کلیدواژگان: طرحواره های شناختی اولیه، خودشیفتگی
  • رسول حشمتی صفحات 271-280
    زمینه و هدف
    پرسش نامه آنژین Seattle (Seattle Angina Questionnaire یا SAQ) برای سنجش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (Health-related quality of life یا HRQOL) در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر (Coronary artery disease یا CAD) طراحی شده است. به دلیل اعتبار بالا و گستردگی استفاده در تحقیقات کیفیت زندگی بیماران CAD، مشخصه های روان سنجی این پرسش نامه در کشورهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، هنجارگزینی و بررسی روایی و پایایی این پرسش نامه در ایران بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 270 بیمار مبتلا به CAD از بیماران بستری بیمارستان مرکز قلب تهران، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به SAQ پاسخ دادند.
    یافته ها
    با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی (Exploratory factor analysis یا EFA) به روش تحلیل مولفه های اصلی و چرخش Varimax، شش عامل «محدودیت جسمانی ناشی از فعالیت سبک، محدودیت جسمانی ناشی از فعالیت سنگین، رضایت از درمان، کیفیت زندگی، مشکل آنژین و تنگی نفس و اجبار در مصرف دارو» استخراج شد. این شش عامل، 16/66 درصد از واریانس بخش های موجود را تبیین نمودند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی (Confirmatory factor analysis یا CFA) نشان داد که الگوی شش عاملی این پرسش نامه در جامعه ایرانی، برازنده تر و مطلوب تر از الگوی پنج عاملی مقیاس اصلی می باشد. ارزش ضریب Cronbach¢s alpha پرسش نامه SAQ، 77/0 به دست آمد که حاکی از همسانی درونی مطلوب و قابل قبول است. بر اساس توزیع نمرات و نمره T، میانگین عملکرد بیماران CAD در این پرسش نامه در محدوده نمره 61 و نقطه برش آن 82 گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده، می توان گفت که SAQ ابزار پایا و معتبری جهت سنجش HRQOL بیماران ایرانی مبتلا به CAD می باشد و می تواند برای اهداف پژوهشی و بالینی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مقیاسSAQ، ساختار عاملی، پایایی
  • آزاده نجفی، سیده مرضیه طباییان، عباس عطاری صفحات 281-298
    زمینه و هدف
    عناصر کالبدی محیط بر رفتار انسان در محیط تاثیرگذار می باشند. این عناصر در محیط های بیمارستان اهمیت بیشتری دارند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نور، رنگ و دیگر عناصر تاثیرگذار در طراحی داخلی بیمارستان های روان پزشکی بر عملکرد بیماران بستری در بخش های روان پزشکی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، عوامل محیطی موثر بر عملکرد بیماران که مرتبط با طراحی داخلی بیمارستان می باشد، مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور بیمارانی که در طول مطالعه در بخش روان پزشکی بستری بودند و از نظر موقعیت روانی، توانایی پاسخگویی به سوالات را داشتند، به همراه روان پزشکان و دستیاران روان پزشکی انتخاب شدند. سپس، پرسش نامه ای برای آن ها تهیه و پایایی درونی پرسش نامه با بهره گیری از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید .
    یافته ها
    یافته های پرسش نامه بیماران با نتایج به دست آمده از پرسش نامه کادر پزشکی به عنوان گروه خبره و معیار جواب ها مقایسه شد. یافته های مطالعه نشان داد که شرکت کنندگان نسبت به حضور نور طبیعی در بخش بستری رضایت بیشتری داشتند وآن را عامل موثرتری نسبت به نور مصنوعی در بهبود عملکرد بیماری دانستند. وجود عناصر سبز مانند گل و گیاه و دسترسی به فضای باز طبیعی در داخل بخش بستری، از جمله عوامل موثر بر سلامت بیمار بود. عامل دیگر، حفظ حریم شخصی بیمار در عین حفظ امنیت او بود که با استفاده از اتاق هایی با یک تخت، نظارت نامحسوس پرستار بر اتاق ها، عدم نصب نرده و توری پشت پنجره ها و امکان حرکت آزادانه بیمار در بخش بستری محقق می گردد. وجود فضایی جهت نشیمن و تماشای تلویزیون و اتاق ناهارخوری در بخش بستری نیز اثر مثبتی بر بهبود عملکرد بیمار داشت.
    نتیجه گیری
    دسترسی به نور طبیعی، استفاده از رنگ های سرد و ملایم، تزیینات داخلی، حضور عناصر طبیعی و بهره مندی از آن ها و همچنین، رعایت حریم شخصی بیمار در کنار حفظ امنیت او، از جمله عوامل مهم در طراحی داخلی محیط بستری بیمارستان های روان پزشکی به شمار می رود که باید به آن ها در طراحی بیمارستان های روان پزشکی توجه ویژه ای نمود.
    کلیدواژگان: عناصر کالبدی محیط، بیمارستان های روان پزشکی، سلامت بیماران، طراحی داخلی، تحقیق میدانی
  • فاطمه محسنی اژیه، مصطفی نجفی صفحات 290-295
    زمینه و هدف
    بی اختیاری ادرار به معنی ادرار کردن غیر ارادی بدون هر گونه علت عضوی یکی از اختلالات شایع دوران کودکی است که می تواند برای کودک و خانواده او آزار دهنده باشد. از این رو، انجام مداخلاتی مناسب در جهت کاهش این مشکل ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر بازی آموزشی- تفریحی (شبنم) بر شب ادراری کودکان مبتلا به شب ادراری در شهر اصفهان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه شاهد انجام شد. جامعه آماری شامل کودکان 6 تا 10 سال مبتلا به شب ادراری مراجعه کننده به کلینیک مشاوره بهداشت و روان بیمارستان نور اصفهان و کلینیک خصوصی فوق تخصص روان پزشکی بود. تعداد 30 کودک (15 نفر گروه آموزش از طریق بازی و 15 نفر گروه شاهد) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به نسبت مساوی و تصادفی به دو گروه آزمایش وشاهد گماشته شدند. ابزار سنجش شامل چک لیست شاهد ماهانه شب ادراری محقق ساخته بود. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی کودکان مورد مطالعه در گروه آزمایش 86/7 و در گروه شاهد 06/8 بود. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین دفعات شب ادراری در مرحله پس آزمون بین دو گروه مداخله و شاهد تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (0001/0 ≤ P). استفاده از نرم افزار بازی آموزشی- تفریحی (شبنم) موجب کاهش شب ادراری آزمودنی های گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد در مرحله پس آزمون شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از بازی آموزشی- تفریحی (شبنم) روش مناسبی جهت کاهش تعداد دفعات شب ادراری در بیماران مبتلا به اختلال شب ادراری است و استفاده از این روش را در کنار سایر درمان ها پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: شب ادراری، بازی های اندرویدی، کودک
  • فردوس فاطمی، غلامرضا منشئی صفحات 296-301
    زمینه و هدف
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند وسیله ای برای کاهش مشکلات روان شناختی افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ادراک شدت درد در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه آزمایشی، از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد و دوره پیگیری استفاده شد. بدین منظور، به مدت دو ماه تعداد 30 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز روماتولوژی شهر اصفهان که تشخیص اختلال را توسط روماتولوژیست دریافت کرده و سایر ملاک های ورود و خروج به پژوهش را نیز دارا بودند، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه ادراک شدت درد (Mc Gill) بودکه توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. سپس، گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای مداخله درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.
    یافته ها
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ادراک شدت درد در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید در گروه آزمایش تاثیر معنی دار داشت (05/0 > P). همچنین، این نتیجه در مرحله پیگیری یک ماهه نیز پایدار بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    با استناد به یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان یک روش مداخله ای در کاهش ادراک شدت درد در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، ادراک شدت درد، پذیرش و تعهد
  • غلامرضا قاسمی، فریماه رضاییان بروجنی صفحات 302-309
    زمینه و هدف
    تعداد قابل توجهی از زنان به دنبال همسرآزاری تحت درمان روان پزشکی قرار می گیرند و این موضوع از دید محققان ایرانی مخفی مانده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط احتمالی سوء رفتار توسط همسر با دفعات بستری روان پزشکی و اقدام به خودکشی گروهی از این قشر آسیب دیده طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع مورد- شاهدی بود که در هر گروه 98 نفر بیمار زن از بخش روان پزشکی بیمارستان خورشید در سال 1394 به طور تصادفی انتخاب و به لحاظ سوابق سوء رفتار با مقیاس خشونت فیزیکی و غیر فیزیکی Hudson غربال شدند. داده های خام به وسیله نرم افزار SPSS و اجرای آزمون های آمار تحلیلی از جمله 2χ، آنالیز واریانس، t مستقل، Cramer، ANOVA و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    متوسط دفعات خودکشی گروه آزمایش بیش از گروه شاهد بود، ولی از نظر دفعات بستری روان پزشکی بین آن ها تفاوتی دیده نشد؛ در حالی که رابطه معنی داری بین سن، دفعات اقدام به خودکشی و نوع اختلال روان پزشکی بیماران با دفعات بستری آن ها دیده شد، سابقه سوء رفتار توسط همسر نقشی در بستری روان پزشکی آن ها نداشت.
    نتیجه گیری
    گزارش سوء رفتار به طور حتم به بستری روان پزشکی زنان نمی انجامد. به نطر می رسد که قضاوت بالینی برای بستری بیمار بر گرفته از شرایط سنی، سابقه اقدام به خودکشی قبلی و تهدیدهای فعلی و همچنین، رفتارهای ناشی از اختلال روان پزشکی وی باشد. بنابراین، جا دارد تا روان پزشک بالینی گامی فراتر برداشته و تبعات روانی خشونت خانگی را در فرمولاسیون درمانی خود لحاظ کند.
    کلیدواژگان: زنان، سوء رفتار جسمی، سوء رفتار غیرجسمی، اختلالات روانی
  • شیما مصری پور، عذرا اعتمادی، سید احمد احمدی، رضوان سادات جزایری صفحات 310-316
    زمینه و هدف
    با توجه به ماهیت پیچیده خیانت و تاثیرات فاجعه انگیز آن بر میل به طلاق، ضروری است که مداخلات موثر برای کمک به زوج هایی که با این مشکل مواجه هستند، ایجاد شود. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی برنامه مشاوره ایی تدوین شده بر میل به طلاق زوج های درگیر در روابط فرازناشویی زن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت نیمه تجربی انجام شد. افراد مورد مطالعه از میان مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره شهر اصفهان (ایران) به شیوه در دسترس انتخاب شدند. افراد شرکت کننده به صورت غیر تصادفی در 4 گروه مشاوره زوجی (8 زوج)، مشاوره فردی با مرد (16 نفر مرد خیانت دیده و همسران آن ها)، مشاوره فردی با زن (16 زن خیانت کننده و همسران آن ها)، و گروه شاهد (8 زوج) قرار گرفتند. مداخله در 3 گروه آزمایش در 10 جلسه آموزشی 80 دقیقه ای اجرا شد. در این مطالعه، از پرسش نامه میل به طلاق به منظور بررسی اثربخشی مداخله و مقایسه گروه های مورد مطالعه استفاده شد. روایی و پایایی این ابزار در مطالعات مختلف مورد تایید قرار گرفته است.
    یافته ها
    اطلاعات کلیه مشارکت کنندگان (96 نفر زوج های کلیه گروه ها) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. آزمون تکرار سنجش، جهت ارزیابی اثرات اصلی و تعاملی زمان و گروه های مورد مطالعه بر میزان میل به طلاق و مولفه های آن نشان داد که اثر تعامل گروه (مشاوره فردی، زوجی و گروه شاهد) و زمان (3 مرحله: پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) در کلیه متغیرهای مورد مطالعه معنی دار بود (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج برنامه مشاوره ایی تدوین شده به روش مشاوره زوجی در مقایسه با روش های مشاوره فردی از اثر بخشی بیشتری بر میل به طلاق زوج های درگیر در روابط فرازناشویی برخوردار است.
    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، مشاوره فردی، مشاوره زوجی، میل به طلاق
  • مهدی یعقوبی، فاطمه زرگر، حسین اکبری صفحات 317-323
    زمینه و هدف
    مرور مطالعات انجام شده نشان می دهد که نرخ بازگشت در اختلالات مصرف مواد، حتی پس از شرکت در درمان های دارویی مرتبط بالا است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مدل پیشگیری از بازگشت مبتنی بر ذهن آگاهی بر میزان بازگشت در مصرف کنندگان مواد افیونی انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر در قالب یک کارآزمایی بالینی در سال 1394 در شهر کاشان انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام مصرف کنندگان مواد افیونی مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر کاشان بود. تعداد 70 نفر از مصرف کنندگان مواد افیونی به صورت تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه شاهد و آزمایش قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت آموزش پیشگیری از بازگشت مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت و گروه شاهد هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. در هر دو گروه، در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (یک ماه پس از پس آزمون) برای سنجش فروانی بازگشت از آزمایش مرفین استفاده شد. داده های مطالعه با نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های t برای مقایسه معنی داری میانگین سنی در بین دو گروه و آزمون 2χ به منظور مقایسه دیگر متغیرهای جمعیت شناختی مانند وضعیت اشتغال، سطح تحصیلات، تاریخچه مصرف، وضعیت تاهل و همچنین، بررسی میزان بازگشت دو گروه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون 2χ نشان داد که تفاوت معنی داری بین فراوانی بازگشت در دو گروه وجود داشت (050/0 > P).
    نتیجه گیری
    برنامه پیشگیری از بازگشت مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند جزء برنامه های مداخلاتی اثربخش در سوء مصرف کنندگان مواد مخدر قرار گرفته و از بازگشت پیشگیری نماید.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، بازگشت، مصرف مواد افیونی
  • زهرا اخوان بی تقصیر، باقر ثنایی ذاکر، شکوه نوابی نژاد، ولی الله فرزاد صفحات 324-330
    زمینه و هدف
    از جمله متغیرهای مهم در مطالعات خانواده، سازگاری و رضایت زناشویی است. این دو متغیر جایگاه برجسته ای را در مطالعه ارتباطات خانوادگی و زناشویی به خود اختصاص داده و با تلاش زوج ها در رابطه زناشویی ایجاد می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی هیجان محور بر رضایت و ساز گاری زناشویی زوج ها انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش نیمه آزمایشی و نمونه شامل 30 زوج ناسازگار و با رضایت زناشویی پایین که برای دریافت خدمات مشاوره در سال 1394 به مراکز مشاوره اصفهان مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. دو زوج از گروه آزمایش و سه زوج گروه شاهد در مرحله پیگیری شرکت نکردند. گروه آزمایش به مدت 14 جلسه در برنامه زوج درمانی هیجان محور که توسط متخصص مشاوره خانواده و زوج درمانگر اجرا شد، شرکت نمودند؛ در حالی که آزمودنی های گروه شاهد هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. شاخص های رضایت زناشویی Enrich و سازگاری زناشویی Locke- Wallace توسط آزمودنی ها در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل گردید. داده های به دست آمده به کمک تحلیل واریانس مختلط و با استفاده از نرم افزار SPSS بررسی شد.
    یافته ها
    زوج درمانی هیجان مدار بر افزایش رضایت و سازگاری زناشویی در مرحله پس آزمون 01/0 > P و پیگیری 01/0 > P موثر بود و میزان تاثیر در مرحله پس آزمون بیشتر از مرحله پیگیری به دست آمد.
    نتیجه گیری
    انجام پژوهش در فرهنگ های مختلف و با تعداد جلسات کمتر و بیشتر از تعداد جلسات پژوهش حاضر با همتاسازی گروه های مورد مطالعه نیز پیشنهاد می شود. میزان تاثیر این روش بر سایر ابعاد روابط زناشویی مانند تعارض، ابرازگری هیجانی، مشکلات جنسی، صمیمیت زناشویی در پژوهش های بعدی لازم است که مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین، استفاده از رویکرد زوج درمانی هیجان محور برای زوج هایی که از آشفتگی زوجی رنج می برند، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان محور، رضایت زناشویی، سازگاری زناشویی
  • الهام شکرانه، حمیدطاهر نشاط دوست، محمدرضا عابدی، هوشنگ طالبی صفحات 331-338
    زمینه و هدف
    در راستای ارتقای سطح سلامت جسمی- روانی کودکان مبتلا به چاقی و جستجوی فنون مداخله ای جدید و مناسب در حیطه روان درمانی این گروه از کودکان، پژوهش مذکور با هدف بررسی تاثیر سایکودرام بر شاخص توده بدنی، عزت نفس و تنظیم شناختی هیجان کودکان دختر مبتلا به چاقی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش نیمه تجربی همراه با دو گروه آزمایش و شاهد با اجرای پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 3 ماهه انجام شد. نمونه شامل 24 دانش آموز دختر 12-10 سال مبتلا به چاقی یا اضافه وزن با شاخص توده بدنی بالاتر از 25 در سال تحصیلی 1394 بود که به روش تصادفی- خوشه ایاز میان یکی از مدارس در ناحیه 1 شهر اصفهان انتخاب شد. مادران هر دو گروه، طی 4 جلسه در خصوص اصول تغذیه سالم آموزش دریافت کردند. مداخله درمانی سایکودرام طی 6 جلسه 2 ساعته به شیوه گروهی تنها در گروه آزمایش اعمال شد. ابزار پژوهش، اندازه شاخص توده بدنی، مقیاس عزت نفس Rosenberg و پرسش نامه راهبردهای تنظیم شناختی- هیجان بود. از روش تحلیل واریانس دو طرفه با یک عامل اندازه گیری مکرر برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    مداخله درمانی سایکودرام بر شاخص توده بدنی و عزت نفس اثر معنی دار داشت (01/0 ≥ P)، اما بر متغیر تنظیم شناختی- هیجان اثر معنی دار نشان نداد (05/0 ≤ P).
    نتیجه گیری
    از مداخله درمانی سایکودرام جهت کاهش وزن و افزایش عزت نفس کودکان چاق می توان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سایکودرام، شاخص توده بدنی، تنظیم شناختی- هیجان، کودکان چاق
  • آمنه امامی عزت، تورج هاشمی، مجید محمود علیلو صفحات 339-347
    زمینه و هدف
    اختلال اضطراب اجتماعی، شایع ترین نوع اختلالات اضطرابی است که به عملکرد و روابط اجتماعی فرد آسیب می رساند. از جمله عوامل موثر در ابتلا و تداوم این اختلال، طرح واره های ناسازگار اولیه و نقایص در تنظیم هیجان است. هدف از پژوهش حاضر، ارایه مدل ساختاری نقش مستقیم و غیر مستقیم طرح واره های ناسازگار اولیه بر اضطراب اجتماعی با میانجی گری تنظیم هیجان‎ بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز را تشکیل می داد که از بین آن ها تعداد 300 نفر به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه طرح واره ناسازگار Young، اضطراب اجتماعی Kanwar، تنظیم هیجان Gross و John و جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده گردید.
    یافته ها
    طرح واره های بریدگی/ طرد، خودگردانی/ عملکرد مختل، محدودیت مختل، دیگر جهت مندی و گوش به زنگی بیش از حد و بازداری، به واسطه تنظیم هیجانی نقش مثبت و معنی دار در نشانه های اضطراب اجتماعی داشت (01/0 > P). از سوی دیگر، در بین طرح واره های ناسازگار اولیه نقش گوش به زنگی، خودگردانی/ عملکرد مختل و بریدگی/ طرد در اضطراب اجتماعی، برجسته تر از طرح واره های محدودیت مختل و دیگر جهت مندی بود.
    نتیجه گیری
    اضطراب اجتماعی نه تنها از بدکارکردی شناختی در قالب طرح واره های ناسازگار تاثیر می پذیرد، بلکه نشانه های این اختلال به واسطه بدتنظمی های هیجانی، تشدید می شود؛ به نحوی که اثرات منفی شناخت واره های معیوب بر اضطراب اجتماعی از طریق عملکرد معیوب تنظیم هیجانی افزون تر شده و باعث تشدید علایم اضطراب اجتماعی می گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، تنظیم هیجان، طرح واره های ناسازگار اولیه
  • کیوان زاهدی کسرینه، مریم فاتحی زاده، فاطمه بهرامی، رضوان سادات جزایری صفحات 348-355
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزش فرزندپروری به شیوه راه حل مدار بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی شهر اصفهان انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش، نیمه تجربی همراه با دو گروه آزمایش و شاهد با اجرای پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی والدین کودکان پیش دبستانی شهر اصفهان در سال تحصیلی 95-94 تشکیل داد. بدین منظور، 32 خانواده (پدر و مادر) به روش خوشه ایاز بین مراکز انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 16 والدی آزمایش و شاهد گنجانده شد. پس از اجرای پیش آزمون گروه ها، گروه آزمایش طی 6 جلسه، مدت یک ماه تحت آموزش راه حل مدار مهارت های فرزندپروری توسط پژوهشگر قرار گرفت و گروه شاهد هیچ آموزشی دریافت نکرد. سپس، در هر دو گروه پس آزمون و پیگیری اجرا گردید. جهت سنجش مشکلات رفتاری کودکان، از چک لیست رفتاری کودکان- فرم والدین (CBCL یا Child behavior checklist) استفاده و توسط نرم افزار آماری SPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    آموزش مهارت های فرزند پروری راه حل مدار، میانگین مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی گروه آزمایشی را در تمامی حوزه های رفتاری: اضطراب، افسردگی، شکایات جسمانی، مشکلات اجتماعی/ تفکر/ توجه، رفتار قانون شکنی/ پرخاشگرانه و سایر مشکلات را نسبت به گروه شاهد در مراحل پس آزمون و پیگیری کاهش داده و تفاوت آماری معنی دار بود. نتیجه آزمون پیگیری بر روی متغیر مشکلات تفکر 102/0 = P معنی دار نبود که در پس آزمون معنی دار شد.
    نتیجه گیری
    می توان از آموزش راه حل مدار مهارت های فرزندپروری به عنوان یک روش موثر در کاهش مشکلات رفتاری کودکان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آموزش راه حل مدار، مهارت های فرزند پروری، مشکلات رفتاری کودکان
  • غلامرضا نیک راهان، کریم عسگری، مهرداد کلانتری، محمدرضا عابدی، علی اعتصام پور، عباس رضایی، جف سی هافمن صفحات 356-362
    زمینه و هدف
    پژوهش های فراوان حاکی از آن است که خلق منفی با مرگ و میر بیماران دچار بیماری قلبی به طور کامل مرتبط است؛ در حالی که حالات مثبت روانی در این بیماران با بهبود عملکرد قلبی- عروقی همراه می باشد. با این وجود، مداخلات روان شناسی مثبت در بیماران قلبی توسعه نیافته است. بر همین اساس، مطالعه حاضر به بررسی اثربخشی سه نوع مداخله شادی بر روی متغیرهای روان شناختی در بیماران دچار بیماری قلبی پرداخت.
    مواد و روش ها
    در پژوهش حاضر، 68 بیمار قلبی به طور تصادفی به سه گروه مداخله شادی Seligman، Lyubomirsky و Fordyce و گروه شاهد اختصاص یافتند. گروه های مداخله شش هفته آموزش شادی دریافت نمودند و اندازه گیری ها در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به انجام رسید. ارزیابی ها شامل افسردگی، شادی، رضایت از زندگی و امید بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس با اندازه های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    هر سه نوع مداخله به طور معنی داری موجب افزایش شادی در این بیماران گردید (01/0 > P). همچنین، نتایج نشان دهنده کاهش معنی دار افسردگی در گروه Fordyce بود (05/0 > P). علاوه بر این، میزان امید در گروه Seligman افزایش معنی داری را در مراحل پس آزمون و پیگیری نشان داد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    مداخلات شادی یاد شده می تواند به نتایج امیدوار کننده ای در ارتقای حالات مثبت روان شناختی و کاهش افسردگی بیماران قلبی منجر شود. به طور کلی، مداخله شادی Seligman در ارتقای حالات مثبت روان شناختی و مداخله شادی Fordyce در کاهش افسردگی این بیماران بهتر از دو مداخله دیگر عمل کرد.
    کلیدواژگان: بیماران دچار بیماری قلبی، شادی، افسردگی، امید، رضایت از زندگی
  • مظفر غفاری، عباس ابوالقاسمی صفحات 363-371
    زمینه و هدف
    متغیرهای روان شناختی در محیط های دانشگاهی که از لحاظ تفاوت های فردی و شخصیتی از تنوع بسیاری برخوردار است، باعث افزایش سازگاری دانشجویان شده و عملکرد تحصیلی آنان تحت تاثیر قرار می‏دهد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین رابطه باورآمیختگی اندیشه- عمل و هوش شخصی با علایم اختلال شخصیت مرزی دانشجویان با میانجی گری کنترل عواطف بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع همبستگی بود. نمونه آماری تحقیق شامل 250 نفر از دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه های شهرستان‎های بناب و مراغه در سال تحصیلی 94- 1393 بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه باورآمیختگی فکر- عمل Rachman و همکاران، مقیاس کنترل عواطف William و همکاران، پرسش نامه اختلال شخصیت مرزی Claridge و Broks و پرسش نامه هوش شخصی Mayer و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی Pearson، Bootstrap و Sobel و از طریق برنامه نرم افزار SPSS Amos مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    برازندگی مدل در اصلاح اولیه از طریق حذف مسیر غیر معنی دار تایید شد. اثر مستقیم هوش شخصی، افسردگی، آمیختگی اندیشه- عمل اخلاقی، خشم بر روی علایم اختلال شخصیت مرزی معنی دار بود، اما اثر مستقیم احتمال برای خود، احتمال برای دیگران، اضطراب و هیجان مثبت معنی دار نشد. اثر غیر مستقیم آمیختگی اندیشه- عمل اخلاقی با میانجی گری افسردگی، خشم و هیجان مثبت، آمیختگی فکر- عمل احتمال برای خود با میانجی گری افسردگی، آمیختگی فکر- عمل احتمال برای دیگران با میانجی گری افسردگی، خشم و هیجان مثبت بر صفات مرزی معنی دار بود، اما اثر غیر مستقیم هوش شخصی معنی دار نبود. در مجموع، 66 درصد از واریانس صفات مرزی از طریق متغیرهای مدل تبیین شد.
    نتیجه گیری
    راهبردهای تنظیم هیجان و هوش شخصی با میانجی گری کنترل عواطف در تبیین علایم اختلال شخصیت مرزی نقش دارد. بنابراین، به نظر می رسد که وقوع راهبردهای ناکارامد تنظیم شناختی هیجان و کنش و هوش شخصی پایین، آسیب پذیری فرد را نسبت به صفات مرزی بالا می برد.
    کلیدواژگان: باورآمیختگی اندیشه- عمل، کنترل عواطف، هوش شخصی، اختلال شخصیت، مرزی
  • مهناز اخوان تفتی، مائده آذری خیابانی، زهرا هاشمی صفحات 372-382
    زمینه و هدف
    یکی از پایه ای ترین ویژگی های کودکان مبتلا به اختلال های یادگیری، اختلال در کارکردهای شناختی است. پژوهش حاضر، به بررسی اثربخشی برنامه توان افزای شناختی بر بهبود کارکردهای اجرایی (حافظه کاری، توجه و درک مطلب) دانش آموزان با نارسایی های یادگیری پایه سوم تا پنجم ابتدایی پرداخت.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه شاهد بود. جامعه پژوهشی در بردارنده تمامی دانش آموزان پسر پایه های سوم تا پنجم ناتوان یادگیری در سال تحصیلی 94-1393 در مدارس عادی دولتی شهر تهران بود. 20 تن از دانش آموزان (از هر مدرسه 10 نفر) به صورت هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه شاهد و آزمایش جایگزین شدند. برای دانش آموزان گروه آزمایش طی 10 جلسه برنامه تقویت شناختی اجرا شد و گروه شاهد به برنامه های معمول خود ادامه داد. برای سنجش عملکرد حافظه کاری گروه نمونه از آزمون N-Back و سنجش توجه از آزمون عملکرد پیوسته CPT (Continuous performance test) و سنجش درک مطلب از مقیاس هوش Wechsler کودکان (WCIS یا Wechsler comprehension subscale) استفاده شد. داده های حاصل از این آزمون ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استباطی، تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    تاثیر برنامه توان افزای شناختی در بهبود حافظه کاری و درک مطلب (05/0 > P) و در افزایش توجه دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری (01/0 > P) معنی دار بود. همچنین، این برنامه بر توجه بیش از سایر کارکردها موثر بود.
    نتیجه گیری
    برنامه توان افزای شناختی موجب تغییر در کارکردهای شناختی آموزندگان شد و این خود می تواند زمینه های بهبود در شرایط یادگیری و آموزش آموزندگان را نیز به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: نارسایی های ویژه یادگیری، برنامه توان افزای شناختی، کارکردهای اجرایی
  • سمیه هاشمی مفرد، رضوان سادات جزایری، مریم فاتحی زاده، عذرا اعتمادی، محمدرضا عابدی صفحات 383-392
    زمینه و هدف
    زنان دارای اختلال شخصیت وسواسی- جبری (Obsessive compulsive personality disorder یا OCPD) با آسیب هایی در روابط مختلف زندگی خود مواجه هستند که شناسایی این آسیب ها می تواند مشاوران را در کمک به برطرف سازی آن ها یاری نماید. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی و شناسایی آسیب ها در روابط زوجی این زنان بود.
    مواد و روش ها
    رویکرد این پژوهش، مبتنی بر روش شناسی کیفی بود و اطلاعات از طریق 14 مصاحبه نیمه ساختار یافته با متخصصان خانواده و روان شناسان بالینی و روان پزشکان جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز بر اساس تحلیل مضمون صورت گرفت. نمونه گیری به صورت هدفمند آغاز شد و تا اشباع داده ها ادامه یافت و تحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری آن ها انجام گرفت.
    یافته ها
    تحلیل داده ها منجر به استخراج پنج مضمون متعامل شد که بیانگر آسیب های بین زوجی زنان دارای OCPD بود. مضمون ها (موضوعات) شامل «آسیب های رشدی، درون فردی، زوجی، خانوادگی و اجتماعی» بود که بر رابطه زوجی این زنان تاثیرگذار می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که آسیب های خانوادگی و محیطی، موجب رشد ویژگی های شخصیتی OCPD در این زنان می گردد و این ویژگی ها بر روابط مختلف آنان در زندگی مانند روابط والد- فرزندی و اجتماعی تاثیر می گذارد که هر یک از آن ها روابط زوجی آنان را متاثر می سازد و آن را در معرض آسیب قرار می دهد. در نتیجه، برای کاهش تاثیر این آسیب ها در زندگی زنان مبتلا به OCPD، نیاز به مداخلات مشاوره ای و روان شناختی احساس می گردد.
    کلیدواژگان: آسیب های زوجی، زنان، اختلال شخصیت وسواسی - جبری، علایم
  • محمد نریمانی، سمیه تکلوی، عباس ابوالقاسمی، نیلوفر میکائیلی صفحات 393-400
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش تن آرامی کاربردی مبتنی بر ذهن آگاهی بر ابعاد سرشت و منش زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر (Generalized anxiety disorder یا GAD) انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش این پژوهش به صورت آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه شاهد بود. نمونه های پژوهش را 40 زن مبتلا به GAD تشکیل دادند که به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. آزمودنی های دو گروه به پرسش نامه های 7-GAD و GAD-IV و پرسش نامه سرشت و منش (Temperament and Character Inventory یا TCI) پاسخ دادند. افراد گروه آزمایش به مدت 16 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. در پایان آموزش و سه ماه بعد، آزمودنی های دو گروه دوباره پرسش نامه های مذکور را تکمیل نمودند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها، بین نمرات مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری ابعاد اجتناب از آسیب (14/7 = F، 050/0 > P) و خودراهبری (92/26 = F، 001/0 > P) در گروه آموزش تن آرامی کاربردی مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه شاهد تفاوت معنی داری مشاهده شد؛ در حالی که تفاوت معنی داری در ابعاد نوجویی، وابستگی به پاداش، پشتکار، همکاری و خودفراروی بین نمرات پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که آموزش تن آرامی کاربردی مبتنی بر ذهن آگاهی، منجر به افزایش خودراهبری می شود؛ در حالی که بعد از روان درمانی در مرحله پس آزمون و پیگیری، کاهش در اجتناب از آسیب مشاهده گردید. بنابراین، آموزش تن آرامی کاربردی مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش علایم GAD و تغییر در ابعاد سرشت و منش موثر می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش تن آرامی کاربردی، درمان مبتنی بر ذهن آگاهی، اختلال اضطراب فراگیر، ابعاد سرشت و منش
  • مژگان حاج رسولیها، فریبا یزدخواستی، حمیدرضا عریضی صفحات 401-408
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مشکلات رفتاری- هیجانی و مهارت های کودکان 6 تا 12 ساله دارای والدین مبتلا به سرطان و مقایسه آن ها با کودکان دارای والدین عادی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای یا پس رویدادی بود که بر روی دو نمونه 80 نفری شامل کودکان دارای والدین مبتلا به سرطان و کودکان دارای والدین عادی به روش نمونه گیری در دسترس صورت گرفت. ابزار پژوهش، مقیاس ارزیابی مشکلات رفتاری- هیجانی و مهارت های کودک فرم ارزیابی والد (Child Behavior Checklist یا CBCL) بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس یک طرفه، تحلیل کواریانس چند متغیره، Mann–Whitney-U و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در متغیر فعالیت، بین دو گروه کودکان دارای والدین مبتلا به سرطان و دارای والدین عادی وجود داشت (01/0 = P). همچنین، تفاوت معنی داری در متغیر رفتارهای پرخاشگرانه بین دو گروه در مجموع همه ابعاد مشکلات درونی و بیرونی شده مشاهده گردید (01/0 = P)، اما تفاوت بین دو گروه در متغیر اجتماع (87/0 = P) و مدرسه (26/0 = P)، معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    ابتلای والدین به بیماری های مزمن همچون سرطان، اگرچه باعث بروز مشکلات رفتاری و هیجانی در کودکان می گردد، اما در عین حال می تواند زمینه های ایجاد رفتارهای جبرانی مانند پیشرفت در مدرسه را به منظور ایجاد خرسندی برای والد یا جبران احساس کودک به بی کفایتی پزشک، فراهم آورد.
    کلیدواژگان: سرطان، مشکلات رفتاری - هیجانی، مهارت های کودکان
  • فرشته شکیبایی، علیرضا ترکان صفحات 409-414
    زمینه و هدف
    افسردگی، بیماری بسیار شایع عصر حاضر است و شیوع آن در نوجوانان نیز بالا می باشد. این اختلال در تمامی سنین و همه نژادها، هم در زنان و هم در مردان ظاهر می شود. افسردگی که شامل اختلالات بالینی، اختلالات خلق و خوی و اختلالات عاطفی می شود، نوجوان را دچار آشفتگی فکری، آشفتگی عاطفی، اختلالات رفتاری و حتی بیماری های جسمانی می کند و نوجوان را مستعد ابتلا به اختلالات اضطرابی و سایر اختلالات خلقی می نماید. همچنین، همایندی اختلال افسردگی، بیش فعالی و وابستگی به مواد شایع است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اختلالات همایند با افسردگی در نوجوانان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که به روش توصیفی صورت گرفت، 1606 دانش آموز 11 تا 16 سال مدارس راهنمایی پسرانه و دخترانه (دولتی و غیر انتفاعی) از کل نواحی پنج گانه آموزش و پرورش شهر اصفهان در سال 87-1386 مورد بررسی قرار گرفتند و از بین آن ها، 303 دانش آموز افسرده به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی و به همین تعداد نیز دانش آموز غیر افسرده انتخاب شد. برای دانش آموزان هر دو گروه پرسش نامه Kiddie-SADs تکمیل گردید. جهت مقایسه میزان فراوانی اختلالات همایند در بین دانش آموزان افسرده و غیر افسرده پسر و دختر، از آزمون 2c استفاده گردید.
    یافته ها
    اختلال اضطراب جدایی (Separation anxiety disorder یا SAD)، اختلال اضطراب فراگیر (Generalized anxiety disorder یا GAD)، اختلال وسواس فکری- عملی، هراس اجتماعی، آگورافوبیا، اختلال بیش فعالی- کم توجهی (Attention deficit hyperactivity disorder یا ADHD)، اختلال سلوک (Conduct disorder)، اختلال نافرمانی- مقابله ای و اختلال مانیا در بین دانش آموزان مبتلا به افسردگی به طور معنی داری بیشتر از دانش آموزان غیر افسرده بود (005/0 > P). آزمون Fisher''s exact نشان داد که فراوانی نسبی اختلال سوء مصرف مواد مخدر و اختلال استرس پس از سانحه در بین دانش آموزان افسرده و غیر افسرده تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    به غیر از دو اختلال سوء مصرف مواد مخدر و استرس پس از سانحه، فراوانی نسبی سایر اختلالات همایند در دانش آموزان افسرده به طور معنی داری بیشتر از دانش آموزان غیر افسرده می باشد. به عبارت دیگر، بین افسردگی با این دسته از اختلالات همایند مورد بررسی ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختلالات همایند، افسردگی، دانش آموزان
|
  • Omid Soliemanifar, Farzaneh Shaabani, Zahra Rezaei, Najmeh Nikoubakht, Ameneh Shojaei, Reza Afrisham Pages 264-270
    Aim and
    Background
    Schemas are defined as organized elements of reactions and experiences in the past that form an enduring body of knowledge so that they could influence and evaluate later perceptions. The purpose of the present study was to investigate the role of early cognitive schemas on narcissism trait.
    Methods and Materials: This study was performed on 360 students living in dormitories of Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran, who were selected via random sampling method. The Narcissistic Personality Inventory (NPI-40) and Schema Questionnaire-Short Form (SQ-SF) were used to obtain the data. Data was analyzed using Pearson correlation and stepwise multiple regression analysis.
    Findings: Schemas of emotional deprivation, mistrust, defectiveness, unrelenting standards, entitlement (P = 0.010) and undeveloped self (P = 0.050) had a significant positive correlation with narcissism and subjugation schema had a significant negative correlation with it. Also, results of the regression analysis indicated that schemas of defectiveness, entitlement, emotional deprivation, subjugation, mistrust (P = 0.010), and unrelenting standards and undeveloped self (P = 0.050) had significant role in predicting narcissism (R2 = 0.57) in order of importance.
    Conclusions
    Early maladaptive schemas could be considered as the basic cognitive structures that help to have a better understanding of how people with narcissistic personality characteristics perceive their social environment.
    Keywords: Early cognitive schemas, Narcissism
  • Rasoul Heshmati Pages 271-280
    Aim and
    Background
    Seattle Angina Questionnaire (SAQ) has been designed to measur health-related quality of life (HRQOL) in patients with coronary artery disease (CAD). The psychometric properties of the questionnaire were evaluated in different countries as it was used widely in CAD patient’s quality of life research. The aim of this research was to investigate normalization, reliability and validity of this questionnaire in Iran.
    Methods and Materials: Two hundred seventy nine patients with CAD were selected by convinience sampling method from Tehran Heart Center and asked to answer SAQ.
    Findings: Using exploratory factor analysis by principal components analysis and Varimax rotation, six factors were extracted, including physical limitations caused by light activity, physical limitations caused by heavy activity, treatment satisfaction, quality of life, the problem of angina and chest tightness, and obligation in taking medication. These factors explained 66.16% of items variance. In confirmatory factor analysis, the six-factor model of this questionnaire in Iranian population was more desirable than the five-factor model of the original scale. Cronbach’s alpha of this questionnaire was 0.77 showing an acceptable internal consistency. According to score distribution and T score, mean HRQOL score was about 61 in CAD patients with the cut off point of 82.
    Conclusions
    SAQ is a valid and reliable instrument for assessing health related quality of life of patients with CAD, therefore it can be used in research and clinical settings in Iran.
    Keywords: Seattle Angina Questionnaire, Factor structure, Reliability
  • Azadeh Najafi, Sayyedeh Marzieh Tabaeian, Abbas Attari Pages 281-298
    Aim and
    Background
    Physical environmental factors are important and effective factors in human behavior. These factors are more important in places such as hospitals. In this study we aimed to evaluate the effect of light, color and other details of interior design on hospitalized patients function in psychiatric hospitals.
    Methods and Materials: We evaluated the effect of physical environmental factors associated with hospital’s interior design on patients’ function. Those patients who were hospitalized during the study who were mentally capable of answering questionnaire, and psychiatrists and psychiatry residents were enrolled in the study. A questionnaire was developed and its validity was assessed using SPSS.
    Findings: Natural light had better effect on treatment process in comparison with artificial lights. Combination of architecture and nature such as flowers and plants in and outside the ward can lead to beneficial effects on patients’ function. Another effective factor in this process was patient privacy, which could be achieved by using rooms with single beds, intangible monitoring of rooms by nurses, no installation of fences and lace against the windows and providing opportunity for patients to move freely in ward. Also, provision of a living room for watching TV and dining room in ward are other factors which could improve patients’ function.
    Conclusions
    Factors such as natural light, using light and cold colors, interior decorations, presents of nature elements such as flowers and plants, and respecting patient privacy while ensuring patients safety are important factors in designing the interior spaces of psychiatric departments.
    Keywords: Physical environmental factors, Psychiatric departments, Patients health, Interior design, Field study
  • Fatemeh Mohseni Ezhieh, Mostafa Najafi Pages 290-295
    Aim and
    Background
    Urinary incontinence means involuntary urination without any organic cause is one of the common disorders of childhood that can be annoying for the child and his family. Therefore, appropriate interventions to reduce this problem is necessary. This study aimed to determine the effect of educational-recreational games (DEW) on bed-wetting in children with enuresis in Isfahan, Iran.
    Methods and Materials: This was a quasi-experimental study with pretest and posttest and control group. A total of 30 children (15 subjects learning group through game and 15 in control group) were selected by convenience sampling method among children 6 to 10 years of age with enuresis who referred to Mental Health Counseling Clinic in Nour hospital and psychiatrist private clinic. They were divided randomly into experimental group and control group. Assessment tool was a monthly checklist of enuresis designed by the researcher. The data were analyzed by analysis of covariance.
    Findings: The average age of the children in the experimental group and the control group were 7.86 and 8.06, respectively. There was a significant difference between the frequency of enuresis in the posttest between intervention and control groups (P ≤ 0.0001). Educational and recreational (DEW) game software decreased enuresis in experimental group compared to the control group in the posttest.
    Conclusions
    Educational-recreational (DEW) game was an appropriate method to reduce the frequency of bed-wetting in patients with enuresis and could be used in conjunction with other therapies.
    Keywords: Enuresis, Android games, Child
  • Ferdos Fatemi, Gholamreza Manshaei Pages 296-301
    Aim and
    Background
    Acceptance and commitment therapy can decrease psychological problems of the patients with rheumatoid arthritis. The purpose of the present study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the pain intensity perception in the patients with rheumatoid arthritis in Isfahan, Iran.
    Methods and Materials: This semi-experimental study was conducted using pretest-posttest and control group, with follow-up of the patients. Therefore, 30 women were randomly selected from those who referred to rheumatology centers in Isfahan and were diagnosed with rheumatoid arthritis by a rheumatologist and met other inclusion criteria. They were randomly assigned into experimental group and control group (15 individuals in each group) and followed up for two months. The data was collected using Mc Gill’s pain intensity perception questionnaire which was completed by the participants. Then the experimental group received eight 90-minute sessions of acceptance commitment therapy intervention. The data was analyzed using repeated measures ANOVA.
    Findings: Acceptance and commitment therapy had significant effect on the pain intensity perception in patients with rheumatoid arthritis in experimental group (P
    Conclusions
    It can be concluded that acceptance and commitment therapy can be used as an intervention to decrease pain intensity perception in patients with rheumatoid arthritis.
    Keywords: Rheumatoid arthritis, Pain intensity perception, Acceptance, commitment
  • Gholam Reza Ghasemi, Farimah Rezaeian Boroujeni Pages 302-309
    Aim and
    Background
    A significant number of women who succumb to psychiatric illness are the victims of wife battering. No appreciable attempt has been made to further explore this issue in Iranian context. The aim of this study was to examine the association between wife battering and psychiatric hospitalizations and suicide attempts.
    Methods and Materials: Ninty-eight women with history of wife battering and equal number of women without such history were randomly selected and assigned into case and control groups from female patients admitted to the psychiatric ward in Khorshid Hospital in Isfahan, Iran, 2015. They were screened for history of physical and non-physical intimate partner abuse by means of the Persian version of Intimate Partner Abuse Scale of Hudson.
    Findings: The mean suicide attempts was higher in case group but both groups had equal number of rehsopitalization. No significant association was noted between partner abuse and psychiatric rehsopitalization while age, frequency of suicide attempt and type of psychiatric disorder were the major predictors of psychiatric rehsopitalization.
    Conclusions
    Report of abuse does not necessarily lead to hospitalization of female psychiatric patients. It seems that age, history of suicidal attempt and current intent to suicide, and the severity of psychiatric illness are the main factors in patient hospitalization. It sounds reasonable that clinical psychiatrist takes the impacts of domestic violence in account while managing female psychiatric patients.
    Keywords: Women, Physical abuse, Non-physical Abuse, Psychiatric disorders
  • Shima Mesripour, Ozra Etemadi, Seyed Ahmad Ahmadi, Rezvanosadat Jazayeri Pages 310-316
    Aim and
    Background
    Given the complex nature of cheating and its catastrophic impact on tendency toward divorce, it is imperative to adopt effective interventions to help those couples who are facing this problem. This study aimed to compare effectiveness of the counseling programs based on tendency toward divorce among couples involved in extramarital relationships.
    Methods and Materials: Present study is a quasi-experimental study. The subjects were selected from clients referring to the counseling centers in Isfahan, Iran, through convenience sampling method. The participants were non-randomly divided into four groups including couple counseling (8 couples), husbands’ individual counseling
    (16 men being cheated on and their spouses), wives’ individual counseling (16 cheating women and their spouses), and the control group (n = 16). Three experimental groups were treated in ten 80-minute sessions. Divorce tendency questionnaire was used to assess intervention effectiveness and to compare the surveyed groups. Various studies have reported the acceptable reliability and validity of this instrument.
    Findings: The data of all participants (96 individuals including the couples in all groups) were analyzed. The repeated measures test was used to evaluate the main and interactive effects of the time and surveyed groups regarding divorce and its components. The effect of group interaction (individual counseling group, couple counseling group and control group) and time (three stages: pre-test, post-test and follow-up) were significant in all surveyed variables (P
    Conclusions
    Counseling programs based on couple counseling, compared with individual counseling methods, had higher effectiveness regarding tendency toward divorce among couples involved in extramarital relations.
    Keywords: Extramarital relationships, Individual counseling, Couple counseling, Tendency toward divorce
  • Mehdi Yaghubi, Fatemeh Zargar, Hossein Akbari Pages 317-323
    Aim and
    Background
    The literature review shows that the rate of relapse is high in patients with substance use disorders, even after participating in related pharmacological treatments. This study aimed to investigate the effectiveness of mindfulness-based relapse prevention (MBRP) on relapse rate in opioid dependents.
    Methods and Materials: This randomized controlled clinical trial was per­formed in 2015 in Kashan, Iran. The population was opioid dependent patients referred to maintenance treatment centers in Kashan. Seventy patients were selected by convenient sampling and were randomly assigned in two groups (MBRP and control). The case group was trained MBRP in 8 sessions and control group received no intervention. Morphine was tested in both groups in pre-test and post-test and follow-up (one month after the post-test) to measure relapse rate. Data were analyzed using SPSS and t-tests for comparing the mean age between the two groups and chi-square test to compare the other demographic variables such as employment status, education level, history of abuse and marital status as well as relapse rate of the two groups.
    Findings: Significant differences were observed between intervention and control groups for relapse rate (P
    Conclusions
    Mindfulness-based relapse prevention program can be an effective intervention on substance abuse and relapse prevention.
    Keywords: Mindfulness, Relapse, Opioid dependency
  • Zahra Akhavan Bitaghsir, Bagher Sanaee Zaker, Shokoh Navabinejad, Valy Alah Farzad Pages 324-330
    Aim and
    Background
    Among important variables in family studies are adjustment and marital satisfaction. These two variables have a significant role in studies on family and marital relationships and can be created with the effort of couples in marital relationships. The present study aimed to investigate the effectiveness of emotional focused couple therapy on marital satisfaction and adjustment in couples.
    Methods and Materials: The research method was semi-experimental and the sample included 30 incompatible couples with low marital satisfaction. who had referred to the council centers of Isfahan, Iran, in 2014, and were randomly assigned to experimental and control groups. Two couples from the experiment group and three couples from the control group did not attend the follow-up session. The experimental group participated in 14 emotional focused couple therapy sessions that were performed by family counseling expert and couple therapist, while the control group received no treatment. The participants completed marital satisfaction questionnaire and marital adjustment test.
    Findings: Emotional focused couple therapy could increase marital satisfaction and adjustment in post-test (P
    Conclusions
    It is suggested to carry out more research among different cultures with fewer or more sessions than the present study and with equalization of studied groups. The effect of this method on other dimensions of marital relationship like conflict, excitement expression, sexual problems and marital intimacy should be measured in the next studies.
    Keywords: Emotional focused couple therapy, Marital satisfaction, Marital adjustment
  • Elham Shokraneh, Hamid Taher Neshat, Doost, Mohammad Reza Abedi, Hooshang Talebi Pages 331-338
    Aim and
    Background
    The aim of this study was to investigate the effect of psychodrama on body mass index, self-esteem and cognitive emotion regulation in obese female children.
    Methods and Materials: This experimental study was conducted with experimental and control groups. A pretest and a posttest were performed and the process was followed up for 3 months. The sample was comprised of twenty four 10-12-years-old girl students who were obese with body mass index of more than 25 kg/m2 in 2015. They were selected through cluster-random sampling from a school in the first district of Isfahan city, Iran. The mothers of both groups were trained about the principles of healthy feeding in 4 sessions. Psychodrama intervention was applied only in the experimental group during six 2-hour sessions of group therapy. The data collection tools were consisted of the body mass index scale and Rosenberg Self-esteem Scale and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. The data were analyzed using analysis of variance with repeated measures.
    Findings: The effects of psychodrama on body mass index and self-esteem of the test group were statistically significant (P 0.05).
    Conclusions
    The results of this study showed that the therapeutic intervention of psychodrama would be helpful to reduce weight in obese children and to increase their self-esteem.
    Keywords: Psychodrama, Body mass index, Cognitive emotion regulation, Obese children
  • Ameneh Emami, Ezzat, Touraj Hashemi, Majid Mahmoud Aliloo Pages 339-347
    Aim and
    Background
    Social anxiety disorder is the most common type of anxiety disorders that affects the performance and social communication. Among the factors influencing the development and maintenance of the disorder, is early maladaptive schemas and deficits in emotion regulation. The present study aimed to present the structural model of direct and indirect role of early maladaptive schemas on social anxiety with mediation of emotion regulation.
    Methods and Materials: In this descriptive-correlation research, the study population consisted of all students of University of Tabriz, Tabriz, Iran, that among them, 300 students were selected using multistage cluster sampling technique. Young maladaptive schemas, Kanverd social anxiety and Gross and John emotion regulation questionnaires were used to the collect data. The data were analyzed using path analysis method.
    Findings: Disconnection/rejection, impaired autonomy and performance, impaired limitation, other-directedness and over vigilance/inhibition schemas, due to emotional regulation, had positive and significant effects on social anxiety symptoms (P
    Conclusions
    The findings indicated that not only social anxiety was affected by bad-functioning in maladaptive schemas but also the symptoms of this disorder was aggravated by emotion disregulation; so that the negative effects of defective cognition on social anxiety were increased through defective performance of emotional regulation and aggravated the symptoms of social anxiety.
    Keywords: Early maladaptive schemas, Emotional repression, Social anxiety
  • Keyvan Zahedi Kasrineh, Maryam Fatehizade, Fatemeh Bahrami, Rezvan Sadat Jazayeri Pages 348-355
    Aim and
    Background
    This study investigated the effectiveness of parental skills training using a solution-focused method to reduce the behavioral problems in preschool children in Isfahan city, Iran.
    Methods and Materials: This was a quasi-experimental study with control group using pretest-posttest method. The statistical population consisted of all parents of the preschool children in Isfahan city in educational year of 2014-2015. To this end, 32 families (64 parents) were selected using a cluster sampling method and were randomly divided into two control and treatment groups. After pretest for both groups, treatment group received parental skills training using a solution-focused method for 6 sessions during one month by a PhD student in family counseling; however, the control group received no training. Then, posttest and follow-up were conducted for both groups. In order to assess the behavioral problems of the children, Child Behavior Checklist (CBCL) was used. Finally, the data were analyzed using the analysis of covariance test.
    Findings: In treatment group, mean values were significantly reduced compared to that of the control group in terms of the behavioral problems, anxiety, depression, somatization, social problems, thought problems, attention problems, rule-breaking behaviors, aggressive behaviors, and other problems.
    Conclusions
    It can be concluded that solution-focused parenting skills training is an effective way to reduce children's behavioral problems.
    Keywords: Solution-focused training, Parenting skills, Children's behavioral problems
  • Gholam Reza Nikrahan, Karim Asgari, Mehrdad Kalantari, Mohammad Reza Abedi, Ali Etesampour, Abbas Rezaei, Jeff C. Huffman Pages 356-362
    Aim and
    Background
    Many studies have shown that mortality rate among the patients with coronary artery diseases (CAD) is greatly influenced by their mood. While positive psychological states are associated with improved cardiovascular function in these patients, positive psychology interventions have not been used in patients with cardiac diseases. Hence, this study examined the effectiveness of three happiness interventions on psychological variables in patients with cardiac diseases.
    Methods and Materials: In present study, 68 patients with cardiac diseases were assigned randomly to three happiness intervention groups, including Seligman, Lyubomirsky and Fordyce, and a control group. The intervention groups completed 6 weeks of happiness sessions, and pre-intervention, post-intervention and follow-up measurements were carried out on the patients. Assessments included the status of depression, happiness, life satisfaction and hope. Data were analyzed with one-way repeated measures analysis of covariance.
    Findings: All three interventions improved happiness in patients significantly (P
    Conclusions
    These findings show that these happiness interventions may be led to more promising results in promoting positive psychological states and reducing depression in patients with cardiac diseases. In general, Seligman happiness intervention in promoting positive psychological states and Fordyce happiness intervention in reducing depression lead to better outcomes than two other interventions.
    Keywords: Cardiac patients, Happiness, Depression, Hope, Life satisfaction
  • Mozaffar Ghaffari, Abbas Abolghasemi Pages 363-371
    Aim and
    Background
    Psychological variables in university settings, wherein there is a wide personality and individual diversity, stimulate students’ amenability and affect their academic performance. This research aimed to assess the mediating role of affective control on the relationship between thought-action fusions and personal intelligence with symptoms of borderline personality disorder in university students.
    Methods and Materials: In this cross-sectional study, the statistical sample included 250 medical students in universities of Bonab and Maragheh cities, Iran, in academic years of 2014-2015 selected using cluster sampling method in several phases. Claridge and Broks borderline personality disorder questionnaire, Rachman et al. thought-action fusion scale, Williams and Chambless affective control scale and Mayer personal intelligence questionnaire were used for data collection. The data were analyzed using the Pearson correlation coefficient, and Bootstrap and Sobel tests through SPSS Amos software.
    Findings: The fitness of the model in the initial reform was approved by removing non-significant path. Personal intelligence, depressed mood, morality, and anger had direct and significant effect on the symptoms of borderline personality disorder; but the effect of self-probability, others-probability, anxiety and positive affect was not significant. Morality subscale with the mediating role of depressed mood, anger and positive affect, self-probability with the mediating role of depressed mood, and others-probability with the mediating role of depressed mood, anger and positive affect had indirect and significant effect on the symptoms of borderline personality disorder. But the effect of personal intelligence was not significant. In total, 66% of the variance in symptoms of borderline personality disorder was determined by the proposed variables.
    Conclusions
    Emotion- and action-regulation strategies with mediating of affective control has role in explaining the symptoms of borderline personality disorder. Thus, it seems that occurrence of cognitive emotion and action maladaptive regulation strategies and low personal intelligence increase the individual’s vulnerability borderline traits.
    Keywords: Thought-action fusion, Affective control, Personal intelligence, Symptoms of borderline
  • Mahnaz Akhavan Tafti, Maedeh Azari, Zahra Hashemi Pages 372-382
    Aim and
    Background
    Cognitive malfunctions are of the basic characteristics of children with learning disabilities (LD). The present study examined the effectiveness of a cognitive enabling program on the executive functions (working memory, comprehension, and attention) of 3rd to 5th grade primary school students with learning disabilities.
    Methods and Materials: Research design was quasi-experimental with pretest, posttest and a control group. Research population comprised all the 3rd to 5th grade students with learning disabilities in the public schools in Tehran city, Iran, in the academic year of 2015-2016. 20 students were selected using purposive sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups. Experimental group had 10 cognitive enabling sessions, while control group continued with their academic routines. Continuous Performance Test (CPT), N-Back test, and Wechsler comprehension subscale were used as the pre- and posttests to assess attention, working memory, and comprehension for both the groups. Data was analyzed using descriptive and inferential (multivariate ANCOVA) statistics.
    Findings: Cognitive enabling program improved working memory and comprehension (P
    Conclusions
    It is concluded that design and use of such cognitive enabling interventions is beneficial for learning and academic enhancement of students with learning disabilities.
    Keywords: Learning disabilities, Cognitive enabling program, Executive functions
  • Somaye Hashemi Mofrad, Rezvan Jazayeri, Maryam Fatehizade, Ozra Etemadi, Mohamadreza Abedi Pages 383-392
    Aim and
    Background
    The women with obsessive-compulsive personality disorder face some damages in different relationships during their life knowing them can help the consultants to cure them. The purpose of the present study was to investigate and identify the interspousal damages in women's marital relationships.
    Methods and Materials: This was a study based on the qualitative methodology approach. Data collection was done through 14 semi-structured interviews with family specialists, clinical psychologists and psychiatrists. The data analysis was conducted via thematic analysis. The sampling was stated purposefully and it was continued up to the data saturation; data analysis was done simultaneous with the data collection.
    Findings: The data analysis led to extracting five themes which showed the background of women's interspousal damages. The themes (subjects) included developmental, intrapersonal, interspousal, familial and social damages which were effective on the interspousal relationship among these women.
    Conclusions
    The achieved results revealed that familial and environmental damages caused the growth of obsessive-compulsive personality features in these women; these damages affected their relationships in life such as parent-child as well as social relationships, which could affect interspousal relationships. Therefore, in order to decrease the effect of these damages, consultation and psychology interventions are needed in women with obsessive-compulsive personality symptoms.
    Keywords: Interspousal damages, Women, Obsessive-compulsive personality disorder, Signs
  • Mohammad Narimani, Somayyeh Taklavi, Abbas Abolghasemi, Niloofar Mikaeili Pages 393-400
    Aim and
    Background
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of applied relaxation training based of mindfulness on temperament and character dimensions of women with generalized anxiety disorder (GAD).
    Methods and Materials: The method of current study was experimental with design of pre-test and post-test with a control group. The samples of research were 40 women who were suffering from generalized anxiety disorder and they were placed in experimental and control groups with random method. The participants of both groups responded to GAD-IV and GAD-7 and Temperament Character Inventory (TCI). The experimental group received the training for 16 sessions. At the end of treatment period and three month after that, the participants of both groups again responded to Questionnaires. Data was analyzed using repeated measures ANOVA.
    Findings: The results showed that there were significance difference in pre-post-test and follow up phase scores of harm avoidance (F = 7.14, P
    Conclusions
    Overall, the results showed that applied relaxation based of mindfulness were associated with decrease in harm avoidance, while increase in self-directiveness were observed after psychotherapy in post-test and follow up phase. So, applied relaxation based of mindfulness is effective in reducing symptoms of generalized anxiety disorder and change in temperament and character dimensions.
    Keywords: Applied relaxation training, Psychotherapy based of mindfulness, Generalized anxiety disorder, Temperament, character dimensions
  • Mozhgan Hajrasuliha, Fariba Yazdkhasti, Hamid Reza Oreyzi Pages 401-408
    Aim and
    Background
    This research aimed to study behavioral-emotional problems and skills of 6 to 12 year-old children with their parents suffering cancer, and compare them with children with cancer-free parents.
    Methods and Materials: The study enjoyed an ex post facto design. The samples included two convenient groups of 80 persons; a group of 80 children with parents suffering cancer and another group of 80 with cancer-free parents. The measure was Child Behavioral Checklist Parent Report. For statistical analysis of the findings, a mixed one-way analysis of covariance (ANCOVA), multivariate analysis of covariance (MANCOVA), Mann–Whitney-U test and correlation coefficient were performed.
    Findings: There was a significant difference between the two groups regarding the variables of community and activities (P = 0.01). Moreover, there was a significant difference between the two groups in all three dimensions of internalized problems, one dimension of externalized problem, (P = 0.01).
    Conclusions
    Although parent's chronic diseases such as cancer can cause emotional and behavioural problems in children, they can also create field compensatory behaviors, such as advances in school in order to please parents or compensate for their dissatisfaction with medical incompetence.
    Keywords: Cancer, Behavioral -emotional problems, Children's skills
  • Fereshte Shakibaei, Alireza Torkan Pages 409-414
    Aim and
    Background
    The prevalence of depression in teenagers is very common era high. Depression of all ages and all races, both in women and in men appears. Depression, including clinical disorders, mood disorders and emotional disorders, adolescent turmoil intellectual, emotional distress, behavioral disorders and even physical ailments will. Teenagers are prone to anxiety disorders and other mood disorders, as well as co active and more depression and drug dependence is common and co-morbid disorders and depression in this study, a new youth.
    Methods and Materials: This study was a descriptive study, the results of the previous study were used, the number of 1606 students 11 to 16 years old for boys and girls junior guidance schools (public and private) of five areas of education Isfahan year 2008-2009 were investigated, among them random cluster sampling 303 students were depressed and non-depressed to the same number of students. Both groups of students Kiddie-SADs questionnaire was completed. To compare the prevalence of co-morbid disorders among depressed and non-depressed students, boys and girls chi-square test was used.
    Findings: In this study, the frequency of co-morbid disorders chi square test results show that separation anxiety disorder, generalized anxiety disorder, obsessive-compulsive disorder, social phobia, Agora phobia, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)-attention deficit, conduct disorder, defiant disorder-coping, disorder, mania, depression among students was significantly (P
    Conclusions
    This study shows that with the exception of substance abuse disorders and post-traumatic stress disorder, the frequency of co-morbid disorders in depressed students is significantly higher than non-depressed students. In other words, between depression and co-morbid disorders examined this category there.
    Keywords: Co, morbid disorders, Depression, Students