فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/19
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مقاله های پژوهشی
  • مجید صفاری نیا، رضا باقریان سرارودی، مهناز علی اکبری، مریم شاهنده* صفحات 137-145
    زمینه و هدف
    میگرن نوعی اختلال عصبی شایع است که با سردرد شدید و ناتوان کننده و اغلب تهوع و ترس از نور و صدا همراه می باشد و ناتوانی ناشی از آن متفاوت است. بنابراین، پزشکان باید به عواملی که در بروز و شدت حملات سردرد و ناتوانی های ناشی از آن تاثیر دارد، توجه کنند تا بتوانند فراوانی و شدت حملات را کاهش دهند و تاثیر آن بر عملکرد فرد را محدود نمایند.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی و کارآزمایی بالینی همراه با گروه شاهد و پیگیری سه ماهه بود که بر روی 55 بیمار مبتلا به میگرن مراجعه کننده به درمانگاه های تخصصی مغز و اعصاب بیمارستان های شهر اهواز انجام شد. نمونه ها به صورت پی در پی انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه درمان روانی اجتماعی (20 نفر)، بازخورد زیستی (15 نفر) و شاهد (20 نفر) قرار گرفتند. درمان روانی اجتماعی و بازخورد زیستی هر کدام در هشت جلسه درمانی 60 دقیقه ای طبق پروتکل تنظیم شده اجرا گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، چک لیست مشخصات دموگرافیک، پرسش نامه ناتوانی ناشی از سردرد (Migranie Disability Assessment Questionnaire یا MIDAS)و دستگاه بازخورد زیستی مقاومت گالوانیک پوست (Galvanic skin response یا GSR) بود که در سه مرحله (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) برای هر سه گروه انجام گرفت. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندگانه همراه با اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    شدت حملات سردرد در هر سه مرحله در گروه های درمان روانی اجتماعی و بازخورد زیستی تفاوت معنی داری با یکدیگر داشت (010/0> P). بین میانگین شدت مراحل و گروه ها نیز تعامل معنی داری مشاهده شد (010/0> P). میانگین ناتوانی ناشی از سردرد در سه مرحله تفاوت معنی داری را نشان داد (001/0 = P) و تعامل بین نمره ها و گروه ها نیز معنی دار بود (001/0 = P). شدت حملات سردرد و ناتوانی ناشی از سردرد بعد از درمان روانی اجتماعی کاهش چشمگیرتری نسبت به درمان بازخورد زیستی داشت و در مرحله پیگیری هم باقی مانده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر اثربخشی درمان های روانی اجتماعی و بازخورد زیستی در بهبود شدت حملات میگرن و کاهش ناتوانی ناشی از سردرد می باشد. درمان روانی اجتماعی برای کاهش شدت حملات میگرن و ناتوانی ناشی از سردرد بیماران موثرتر است.
    کلیدواژگان: میگرن، گروه درمانی، روانی اجتماعی، بازخورد زیستی، ناتوانی ناشی از سردرد
  • سعیده فنایی، ایلناز سجادیان* صفحات 146-153
    زمینه و هدف
    اجتناب تجربی، الگویی رفتاری است که رفتار پرخوری را در افراد دارای اضافه وزن و چاق افزایش می دهد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اجتناب تجربی افراد دارای اضافه وزن و چاق در شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود که به صورت پیش آزمون، پس آزمون، همراه با گروه شاهد و به صورت دوسوکور و چند مرکزی انجام گرفت. جامعه پژوهش را کلیه افراد دارای اضافه وزن و چاق دارای شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) بیشتر از 25 مراجعه کننده به کلینیک های تغذیه و رژیم درمانی در زمستان سال 1393 تشکیل دادند. سپس 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند (هر گروه 20 نفر). آزمودنی ها در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (45 روز بعد) به پرسش نامه پذیرش و عمل برای مشکلات مربوط به وزن (Acceptance and Action Questionnaire for Weight-Related Difficulties یا AAQW) Lillis و Hayes پاسخ دادند. پایایی ابزار به روش ضریب Cronbach¢s alpha، 91/0 به دست آمد و روایی صوری و محتوایی آن توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت. گروه آزمایش در 8 جلسه 60 دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت نمودند. گروه شاهد هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اجتناب تجربی شرکت کنندگان گروه آزمایش را در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری کاهش داد و این اثر در مرحله پیگیری نیز پایدار بود (050/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند اجتناب تجربی افراد دارای اضافه وزن و چاق را کاهش دهد که پیامد این مساله، افزایش انعطاف پذیری روان شناختی این افراد می باشد. بنابراین، می توان از این روش درمانی در کنار سایر مداخلات مربوط به کنترل وزن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اجتناب تجربی، انعطاف پذیری روان شناختی، اضافه وزن
  • غلامرضا خیرآبادی*، مهدخت حاج رحیمی، بهزاد مهکی، نسرین مسائلی، مریم یاحی، لعیا گلشنی، درنا خیرآبادی صفحات 154-160
    زمینه و هدف
    همدلی در کسب نتیجه درمانی بهتر، رضایت مراجعان، بهبود رابطه پزشک- بیمار، محافظت پزشک از فرسودگی شغلی و شکایت احتمالی بیمار از پزشک نقش بسزایی دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی میزان همدلی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در برخورد با بیمار بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1392، بر روی جمعیت پزشکان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در تخصص های مختلف انجام گرفت. نمونه گیری به روش سرشماری بود و پرسش نامه همدلی پزشکان Jefferson (Jefferson Scale of Patient Perceptions of Physician Empathy یا JSPPPE) به صورت حضوری و یا از طریق پست الکترونیک در اختیار 278 پزشک قرار گرفت. 73 پرسش نامه تکمیل و برگشت داده شد. داده های استخراج شده از پرسش نامه ها با استفاده از آزمون های t، ANOVA یک طرفه و Kruskal-Wallis در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 05/0 > P به عنوان سطح معنی داری داده ها در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بالاترین میانگین نمره همدلی در استادان رشته نفرولوژی و کمترین میانگین نمره همدلی در استادان رشته جراحی اعصاب و رادیولوژی مشاهده شد. پس از دسته بندی رشته های مختلف به سه گروه جراحی، غیر جراحی و روان پزشکی، بیشترین میانگین نمره همدلی مربوط به استادان رشته روان پزشکی بود و بعد از آن، رشته های غیر جراحی و جراحی قرار داشتند (045/0 = P).
    نتیجه گیری
    همدلی با بیماران در پزشکان عضو هیات علمی رشته های مختلف دانشگاه علوم پزشکی اصفهان متفاوت است. این افراد همدلی لازم را با دانشجویان خود در تکمیل پرسش نامه تحقیقاتی ارایه شده نداشتند.
    کلیدواژگان: همدلی، پزشکان هیات علمی، بیماران
  • یوسف دهقانی*، ویکتوریا عمرانی فرد، محمد بابامیری صفحات 161-167
    زمینه و هدف
    مراقبت از بیماران مبتلا به دمانس، از جمله آسیب پذیرترین و چالش برانگیزترین نوع مراقبت به شمار می رود و منجر به افزایش فشار مراقبتی و کاهش کیفیت زندگی در مراقبان می گردد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر فشار مراقبتی و کیفیت زندگی مراقبان خانگی سالمندان مبتلا به دمانس انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی همراه با پیش آزمون، پس آزمون و گروه شاهد بود. نمونه های مورد مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس و از بین مراقبان خانگی انتخاب شدند که از میان آن ها، 30 نفر به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و شاهد قرار گرفتند. ابزارهای اندازه گیری، پرسش نامه فشار مراقبتی (Caregiver Burden Inventory یا CBI) و مقیاس کیفیت زندگی مراقبان (Caregivers'' quality of life) بود که توسط شرکت کنندگان در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل گردید. گروه آزمایش طی 7 جلسه هفتگی 60 دقیقه ای، تحت آموزش مهارت های ارتباطی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    آموزش مهارت های ارتباطی باعث بهبود کیفیت زندگی و فشار مراقبتی گروه آزمایش در مرحله پس آزمون و پیگیری شد.
    نتیجه گیری
    نتایج بر اهمیت کاربرد این مداخلات در فشار مراقبتی و کیفیت زندگی مراقبان خانگی سالمندان مبتلا به دمانس و ارایه افق های جدید در مداخلات بالینی این بیماران تاکید دارد و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر بهره گرفت.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، فشار مراقبتی، کیفیت زندگی، مراقبان خانگی سالمند، دمانس
  • شهلا آکوچکیان، ابراهیم حقیقی زاده، ویکتوریا عمرانی فرد، مهسا سیرویی نژاد، آسیه الماسی صفحات 168-172
    زمینه و هدف
    اختلال وسواسی- جبری ‏(Obsessive compulsive disorder یا OCD) نوعی از اختلالات اضطرابی به شمار می رود که در افراد دارای اعتقادات مذهبی، می تواند در زمینه مذهبی بروز کند. استرس در تشدید علایم این اختلال نقش دارد. استفاده از راهبردهای مقابله با استرس مناسب، می تواند از تاثیرات این عامل بر بیمار بکاهد. هدف از انجام این مطالعه، تاثیر درمان شناختی- رفتاری مذهبی در راهبردهای مقابله با استرس و نمره وسواس بیماران مبتلا به OCD با محتوای مذهبی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی (روش های غیر دارویی) بود که به صورت قبل و بعد از مداخله انجام شد. روان درمانی طی 10 جلسه (یک جلسه 5/1 ساعته در هفته ) انجام گرفت. یک نفر روان پزشک و یک نفر روحانی متخصص در علوم حوزه فقه و آشنا با اختلال وسواس (با ابعاد علمی آن) اداره جلسات را بر عهده داشتند. نمره Yale-Brown بالاتر از 17 معیار ورود اولیه به پژوهش در نظر گرفته شد. قبل از شروع دوره و در پایان دوره (جلسه دهم)، پرسش نامه مربوط به خصوصیات دموگرافیک بیماران، مقیاس Y-BOCS (Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale) و چک لیست مقابله با استرس (Coping Scale-Revised یا CS-R) توسط یک روان شناس بالینی تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های Wilcoxon و Mann Whitney U و ضریب همبستگی Spearman در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد 15 بیمار وارد مطالعه شدند. میانگین نمره مقیاس Y-BOCS قبل از مداخله 39/29 ± 00/6 و بعد از مداخله 1/24 ± 5/6 به دست آمد (012/0 = P). میانگین نمره CS-R نیز از 5/36 ± 9/12 قبل از مداخله به 3/35 ± 0/12 بعد از مداخله رسید (442/0 = P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که روان درمانی شناختی- رفتاری با رویکرد مذهبی، می تواند تاثیر قابل توجهی در افراد مبتلا به اختلال وسواس جبری داشته باشد، اما این جلسات بر روی راهبرد مقابله با استرس این بیماران تاثیری نگذاشت.
  • نرجس منجوقی*، ابوالقاسم نوری صفحات 173-179
    زمینه و هدف
    مشاهده خطا و تخلف در محیط کار و تصمیم گیری جهت افشا یا عدم افشای خطا و تخلف، استرس زا است و این استرس می تواند پیامدهای جسمی و عاطفی را به همراه داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی پیامدهای جسمی و عاطفی افشاگری تخلف سازمانی در پرستاران بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر اصفهان در سال 1389 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود و در آن 245 نفر از پرستاران بیمارستان های خصوصی و دولتی شهر اصفهان به صورت خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و با استفاده از چک لیست افشاگری و همچنین، دو چک لیست پیامدهای جسمی و عاطفی افشاگری McDonald و Ahern مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    62 درصد از پرستاران، افشاگر و 38 درصد غیر افشاگر بودند. در زمینه پیامدهای جسمی، پرستاران افشاگر از مشکلات بالاتری رنج می بردند و فقط مشکلات گوارشی در پرستاران غیر افشاگر بیشتر بود. در زمینه پیامدهای عاطفی، احساس ترس و خشم در پرستاران افشاگر و احساسات مرتبط با بی ارزشی و احساس گناه در پرستاران غیر افشاگر بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، افراد افشاگر به طور کلی از مشکلات جسمی و عاطفی بیشتری رنج می برند، اما افراد غیر افشاگر نیز مشکلات خاصی (گوارشی و احساس بی ارزشی و گناه) دارند که بیانگر لزوم توجه بیشتر به این گروه می باشد.
    کلیدواژگان: تخلف، افشاگری، پرستار، پیامدهای جسمی، پیامدهای عاطفی
  • امرالله ابراهیمی*، غلامرضا خیرآبادی، زهرا علیخاصی، راحله سموعی، حمید نصیری، محسن مصلحی صفحات 180-188
    زمینه و هدف
    غیبت از کار یکی از مشکلات سازمان ها می باشد که به نظر می رسد، وضعیت روان شناختی و ویژگی های شخصیتی کارکنان در آن موثر است. هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین ارتباط عوامل روان شناختی و شخصیتی با غیبت از کار کارکنان دانشگاه بود.
    مواد و روش ها
    در قالب یک مطالعه زمینه یابی مقطعی، از کل 21504 نفر کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 250 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای- سهمی انتخاب شدند. با هماهنگی با مدیریت توسعه سازمان و منابع انسانی و مدیریت مراکز، پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس ‏(‏Depression Anxiety Stress Scales‏ یا ‏DASS‏)‏ و پرسش نامه شخصیتی ‏NEO-FFI‏ (‏NEO Five-Factor Inventory‏) ‏تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل همبستگی Pearson و دورشته ای نقطه ای در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین میزان غیبت از کار با میزان استرس، ویژگی های شخصیتی روان آزرده خویی، سن، سابقه کار، تعداد فرزندان و نوع استخدام رابطه مستقیم و معنی داری وجود داشت (05/0 > P). کمترین میزان غیبت از کار در کارکنان دارای تحصیلات دکتری و یا افراد ابتدایی و بی سواد بود. در شاغلان رسمی غیبت بیشتری مشاهده گردید. از نظر شیوع علایم، میانگین نمرات افسردگی و اضطراب در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی کمی کمتر از جمعیت عمومی به دست آمد، اما علایم استرس تا حدی بالاتر از میانگین نمرات طبیعی جامعه بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که غیبت از کار، با ویژگی های روان شناختی و علایم آسیب شناسی روانی ارتباط دارد. شاید بتوان گفت، غیبت از کار می تواند یک پاسخ ناکارامد اجتنابی به وضعیت روان شناختی، اجتماعی و انعکاس سلامت روان باشد. با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که آموزش شیوه های مقابله با استرس در قالب آموزش ضمن خدمت کارکنان، ضروری به نظر می رسد. بررسی تحلیل مشاغل کارکنان و متناسب سازی با وضعیت روان شناختی و مهارتی کارکنان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: غیبت از کار، افسردگی، اضطراب، استرس، سلامت روان، ویژگی های شخصیتی
  • مهرداد صالحی، هاجر نصوحیان*، نگار رئیسی صفحات 189-194
    زمینه و هدف
    گاهی اوقات برخی از افراد به دلیل جنسیت خود به شدت احساس پریشانی می کنند و اغلب در عملکرد اجتماعی، شغلی و سایر زمینه های شخصی، مشکلات سازگاری دارند که این امر به صورت اختلال ملال جنسی بروز می کند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه سبک های دلبستگی و شیوه های فرزندپروری ادراک شده در بیماران مبتلا به اختلال ملال جنسیتی و افراد سالم در شهر اصفهان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، بیماران مبتلا به اختلال ملال جنسی که در سال 1395 برای درمان به روان پزشکان شهر اصفهان مراجعه کرده بودند و افراد سالم، مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های پژوهش را 28 بیمار مبتلا به اختلال ملال جنسی و 30 نفر از افراد سالم تشکیل داد که به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه های سبک های دلبستگی Collins و Reid (Revised Adult Attachment Scale یا RAAS) و شیوه های فرزندپروری ادراک شده McClun و Merrell (Perceived Parenting Style Questionnaire) استفاده گردید. در نهایت، داده ها در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، تفاوت معنی داری بین سبک دلبستگی بیماران مبتلا به اختلال ملال جنسی و افراد سالم وجود نداشت، اما تفاوت معنی داری بین دو گروه در زمینه فرزندپروری ادراک شده مشاهده شد. در این بین، درصد به کارگیری شیوه مستبدانه در والدین افراد بیمار بیش از والدین افراد سالم بود؛ در حالی که شیوه مقتدرانه توسط والدین افراد سالم (5/59 درصد) بیشتر از والدین افراد بیمار مبتلا به اختلال ملال جنسی (5/40 درصد) به کار گرفته شد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر حسب نتایج به دست آمده از پژوهش، ادراک بیماران مبتلا به اختلال ملال جنسی با افراد سالم متفاوت است و نیازمند برنامه ریزی در راستای تلاش برای آگاهی دادن به خانواده ها در زمینه های مختلف می باشد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، شیوه های فرزندپروری ادراک شده، اختلال ملال جنسی
  • سیما نوحی، علی محمد میرآقایی*، اعظم اعرابی صفحات 195-203
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت اختلال استرس پس از ضربه (Post-traumatic stress disorder یا PTSD) در کشور، چندین مطالعه به بررسی اثربخشی درمان های متفاوت بر روی افراد مبتلا به این اختلال پرداخته اند. بیشتر این مطالعات در کنار درمان های دارویی، مبنای نظری مشابهی داشته اند و نتایج کاربردی برخی از آن ها رضایت بخش نبوده است. هدف از انجام پژوهش حاضر در راستای یافتن مسیر متفاوت درمانی، بررسی اثربخشی پسخوراند عصبی بر نشانه های افراد مبتلا به PTSD جنگ بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، افراد مبتلا به PTSD از طریق نمونه گیری در دسترس از شهرستان کرمانشاه انتخاب شدند. 15 نفر از بیماران به صورت تصادفی در گروه آزمایش و 14 نفر دیگر در گروه شاهد قرار گرفتند و از نظر متغیرهای جمعیت شناختی همتاسازی شدند. مداخله درمانی طی 20 تا 25 جلسه برای آزمودنی های گروه آزمایش به اجرا درآمد. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل دستگاه پسخوراند عصبی، پروتکل مداخلاتی آلفا/ تتا، مصاحبه بالینی نیمه ساختار یافته برای اختلالات محور یک (‏Structured Clinical Interview for DSM-IV‏ ‏یا ‏SCID‏)‏، ویرایش دوم پرسش نامه افسردگی ‏Beck‎ (‏Beck Depression Inventory-II‏)‏، پرسش نامه اضطراب ‏Beck‏ (‏Beck Anxiety Inventory‏ یا ‏BAI‏)‏ و مقیاس خودسنجی تاثیر رویداد (‏Impact of Event Scale-Revised‏ یا ‏IES-R‏)‏ بود.
    یافته ها
    آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر حاکی از آن بود که نشانه های اختلال PTSD، اضطراب و افسردگی، پس از مداخله به طور معنی داری کاهش یافت (01/0 > P). همچنین، در بررسی تغییرات بین آزمودنی ها، کاهش معنی داری در متغیرهای عنوان شده مشاهده شد (01/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتیجه مطالعه نشان داد که مداخله از طریق پسخوراند عصبی و پروتکل آلفا/ تتا برای افراد مبتلا به PTSD، می تواند تلویحات درمانی مهمی را به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: پسخوراند عصبی، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اضطراب، افسردگی
  • بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه در بیماران همودیالیز
    غلامرضا منشئی، مجید زارعی، حامد جعفری ولدانی* صفحات 204-209
    زمینه و هدف
    استرس های ناشی از مراحل درمان در بیماران همودیالیز، موجب پیدایش مشکلات روان شناختی می گردد. فعال شدن طرحواره های ناسازگار، در بروز مشکلات روان شناختی حایز اهمیت است و تاثیرگذاری درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and Commitment Therapy یا ACT) بر آن تایید شده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی ACT بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه در بیماران همودیالیز شهر اصفهان در سال 1394 بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی همراه با گروه شاهد بود. به منظور انجام مطالعه، 30 نفر از بیماران همودیالیز خیریه حضرت ابوالفضل (ع) اصفهان به صورت در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه شاهد و آزمایش قرار گرفتند. دو گروه از نظر جنس، تحصیلات و وضعیت تاهل همتاسازی شدند. فرم کوتاه پرسش نامه طرحواره های ناسازگار اولیه Young (Young Schema Questionnaire-Short Form یا YSQ-SF) به مشارکت کنندگان تحویل داده شد. ابتدا پیش آزمون اجرا گردید و پس از طی 10 جلسه 2 ساعته ACT، پس آزمون اجرا شد.
    یافته ها
    یافته های آزمون اندازه گیری مکرر نشان داد که پس از اجرای جلسات درمانی، طرحواره های ناسازگار اولیه در دو گروه تفاوت معنی داری به نفع گروه آزمایش داشت. همچنین، مشخص گردید که ACT بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه (حوزه بریدگی و طرد، حوزه خودگردانی و عملکرد مختل، محدودیت مختل، دیگر جهت مندی، گوش به زنگی بیش از حد و بازداری) در بین بیماران همودیالیز موثر بود (001/0 ≥ P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده، می توان از ACT به منظور کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه و به دنبال آن، حل مشکلات روان شناختی بیماران همودیالیز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، طرحواره های ناسازگار اولیه، همودیالیز
  • مقایسه میزان علایم روان رنجور بین بیماران گوارشی، همراهان سالم و گروه شاهد
    علی محمد بیگی*، محسن معروفی، آزاده احمدی، ژاندارک اقلیدی صفحات 210-218
    زمینه و هدف
    تداخل عوامل روانی و جسمانی در مورد فعالیت های دستگاه گوارش، همیشه در عمق اندیشه انسان جای داشته است. این پژوهش با هدف مقایسه میزان علایم روان رنجور بین بیماران گوارشی، همراهان سالم و گروه شاهد انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود که به روش توصیفی انجام گردید. شرکت کنندگان پژوهش به صورت در دسترس انتخاب شدند و در سه گروه بیماران گوارشی (100 نفر)، همراهان سالم (60 نفر) و گروه شاهد (100 نفر) قرار گرفتند. سپس، آزمون SCL-90-R (Symptom Checklist-90-Revised) برای آنان اجرا گردید. داده ها پس از جمع آوری، در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین سه گروه مورد مطالعه، از نظر روان پریشی (04/0 = P)، وسواس- اجبار (01/0 > P)، شکایات جسمانی (01/0 > P) و اضطراب (02/0 = P) تفاوت معنی داری وجود داشت. بین دو گروه بیمار و شاهد نیز از نظر ضریب کلی علایم (Global Symptom Index یا GSI) (02/0 = P)، روان پریشی (01/0 = P)، وسواس- اجبار (01/0 > P)، شکایات جسمانی (01/0 > P) و اضطراب (01/0 = P) تفاوت معنی داری مشاهده شد. همچنین، تفاوت بین دو گروه همراه و شاهد از نظر وسواس- اجبار (02/0 = P) و اضطراب (04/0=P) معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، نتایج پژوهش حاضر قبل از هر چیز به رابطه بین علایم روان رنجور با بیماری های گوارشی می پردازد. نتایج به دست آمده می تواند بستری را برای بررسی عمیق تر اختلالات گوارش فراهم نماید. این امر گام مهمی در جهت تبیین و شناخت بیماری های گوارش خواهد بود و از طرف دیگر، تلویحات مهمی در زمینه های درمانی خواهد داشت. همچنین، پیشنهاد می گردد در آینده مطالعات مشابهی با وسعت و عمق بیشتری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: علایم روان رنجور، بیماران گوارشی، دستگاه گوارش
  • اثربخشی تمرین های حسی-حرکتی بر مهارت های حرکتی، اجتماعی، تعاملی و رفتارهای قالبی در کودکان دارای اختلال های طیف اتیسم
    احمد احمدی*، احمد به پژوه صفحات 219-228
    زمینه و هدف
    مشکلات حسی- حرکتی مانند حالت عضلات، مهارت های حرکتی ظریف و درشت و تعادل و یکپارچگی حرکتی، از جمله نشانه های رایج در اختلالات طیف اوتیسم است و حیطه های گوناگون زندگی کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی میزان اثربخشی تمرینات حسی- حرکتی بر بهبود مهارت های حرکتی و نشانگان اختلالات طیف اوتیسم انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی، از میان کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم شهر تهران، دو کودک مبتلا به اختلال اوتیسم به صورت غیر تصادفی و در دسترس انتخاب شدند. با استفاده از طرح تک آزمودنی با چند خط پایه، از طریق آزمون حرکتی Lincoln-Oseretsky و مقیاس درجه‏بندی اوتیسم Gilliam‎ (Gilliam Autism Rating Scale یا GARS)، داده های مهارت‏های حرکتی و نشانه های اختلال اوتیسم جمع آوری گردید. پس از مشاهده ثبات نسبی در خط پایه، برنامه مداخله‏ای در هفت محور متشکل از آگاهی بدنی، برنامه ریزی حرکتی، یکپارچگی حرکتی دوجانبه، مهارت‏های تعادلی، هماهنگی حرکتی ظریف، مهارت‏های عملکردی بینایی و مهارت‏های حرکتی گفتاری اجرا شد. داده ها به سه روش تحلیل چشمی، شاخص اندازه اثر و آمار استنباطی شامل آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون t، اندازه اثر و تحلیل چشمی حاکی از وجود تفاوت معنی دار بین شرایط خط پایه و مداخله بود. میانگین نمرات مهارت‏های حرکتی افزایش و رفتارهای قالبی کاهش یافت (050/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عملکرد حرکتی و رفتارهای قالبی کودکان دارای اختلالات طیف اوتیسم به کمک تمرینات حسی- حرکتی بهبود می یابد. اگرچه این تمرینات در مهارت های ارتباطی و تعامل اجتماعی شرکت کنندگان اثربخشی معنی داری را نشان نداد
    کلیدواژگان: تمرینات حسی-حرکتی، اوتیسم، مهارت های حرکتی، رفتارهای قالبی، مهارت های ارتباطی
  • وحیده منتظری خادم، زهرا جباری، میترا شهریاری، سید عباس حقایق، حسن هاشمی* صفحات 229-235
    زمینه و هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری بر شاخص های روانی و فیزیولوژیکی مادران داوطلب به عمل سزارین بود.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه شاهد انجام شد. تعداد 26 نفر از افراد قرار گرفته در لیست عمل جراحی در اسفندماه 1388 انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. مداخله درمانی طی 8 جلسه به طور هفتگی بر اساس راهنمای درمانی Anthony در مرکز درمانی امام خمینی رفسنجان انجام شد. گروه شاهد هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پرسش نامه های اضطراب صفت- حالت Spilberger، پرسش نامه افسردگی Beck در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل شد و فشار خون، نبض و درد آن ها نیز اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    میانگین نمرات پس آزمون اضطراب، افسردگی، درد، فشار خون و نبض در نتایج گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد کاهش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق، مداخله مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری را می توان به عنوان روان درمانی انتخابی جهت کاهش اضطراب، افسردگی و درد بیماران قبل از عمل جراحی به کار برد. با این حال، به منظور افزایش میزان اثربخشی مداخله، بایستی بر روی مولفه های شناختی (باورهای هسته ای و فرض های زیربنایی) بیشتر تاکید شود
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، شناختی- رفتاری، اضطراب، افسردگی، سزارین
  • صفورا چوپان نژاد، شعله امیری*، محمد مظاهری، احمد چیت ساز صفحات 236-243
    زمینه و هدف
    اختلال سردرد میگرن از جمله اختلالات روان تنی است که به عنوان یکی از رایج ترین اختلالات ناتوان کننده در میان تمام بیماری های غیر مسری در جهان به شمار می رود. پژوهش حاضر به مقایسه و تعیین اثربخشی آموزش سبک زندگی و طب سنتی بر کاهش علایم میگرن افراد مبتلا پرداخت.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع نیمه تجربی دارای پیش آزمون، پس آزمون و گروه شاهد و پیگیری بود. 45 نفر از مراجعه کنندگان به درمانگاه نورولوژی بیمارستان الزهرا (س) طی زمستان سال 1392 و بهار سال 1393 وارد مطالعه گردیدند که توسط پزشک متخصص عصب شناسی مبتلا به میگرن تشخیص داده شدند. انتخاب افراد به صورت در دسترس بود و به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه شاهد و در هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش اول در 8 جلسه آموزش اصلاح سبک زندگی شرکت نمودند. گروه آزمایش دوم توسط متخصص طب سنتی ویزیت و درمان دریافت کردند. علایم میگرن مشارکت کنندگان و سردرد ناشی از آن با پرسش نامه سردرد میگرن نجاریان طی سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (40 روز پس از پس آزمون) ارزیابی شد.
    یافته ها
    آموزش اصلاح سبک زندگی، تاثیر معنی داری بر نمرات میگرن در مرحله پس آزمون داشت (001/0 > P). درمان طب سنتی بر روی کاهش نمرات میگرن تاثیر معنی داری نشان نداد و در مرحله پیگیری نیز معنی دار نبود. سن از بین متغیرهای جمعیت شناختی همبستگی منفی با علایم میگرن داشت؛ به طوری که با افزایش سن، علایم میگرن کاهش می یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که می توان از آموزش اصلاح سبک زندگی به عنوان یک درمان مکمل بر روی افراد مبتلا به میگرن جهت کاهش علایم آن ها استفاده کرد. برای پژوهش های آینده پیشنهاد می گردد که بر سایر رویکردهای طب سنتی متمرکز شوند و اثربخشی آن ها را بر کاهش علایم میگرن بررسی نمایند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، طب سنتی، علایم میگرن
  • امرالله ابراهیمی، مجید ضرغام حاجبی، علیرضا ترکان، آزاده استقلالیان، حسن میرزا حسینی* صفحات 244-249
    زمینه و هدف
    مشکلات مختلفی در دوران دانشجویی، همواره گریبانگیر دانشجویان می باشد. یکی از این مشکلات، زندگی در شرایط خوابگاهی و دور از زادگاه، شهر و خانواده دانشجو است که می تواند مشکلات زیادی را برای وی به ارمغان بیاورد. علاوه بر آن، خود زندگی خوابگاهی نیز می تواند مشکلاتی داشته باشد که بر دشواری زندگی خوابگاهی بیافزاید. هدف این پژوهش بررسی مشکلات زندگی خوابگاهی به روش کیفی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی و به روش تحلیل محتوا صورت گرفت. داده ها به صورت 12 مصاحبه نیمه ساختاریافته با دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی جمع آوری شد. نمونه گیری به صورت هدفمند در سال 1394 آغاز و تا اشباع داده ها ادامه یافت. تحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری داده ها و به روش آنالیز محتوای کیفی انجام گردید.
    یافته ها
    تحلیل داده ها منجر به استخراج 13 درون مایه شد که تجارب مشارکت کنندگان را از پیامدهای مشکلات زندگی خوابگاهی نشان می داد. این مشکلات شامل امکانات، تغذیه، رفتار پرسنل و مسوولان، فعالیت های فرهنگی، تفریحی و مذهبی، هم اتاقی ها، هزینه های خوابگاه، بهداشت و... بود که هر کدام از این مشکلات رنج هایی را برای دانشجویان به دنبال داشت.
    نتیجه گیری
    مشکلات زندگی خوابگاهی تاثیرات منفی مستقیمی بر روند تحصیلی دانشجویان می گذاشت که می توان جهت رفع آن ها تلاش نمود.
    کلیدواژگان: مشکلات زندگی خوابگاهی، تحقیق کیفی، خوابگاه، دانشجویان
  • یوسف دهقانی، لیلا صادقی*، احمد عابدی، محمدرضا صمصام شریعت صفحات 250-256
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش برنامه نرم افزاری توکا بر تمیز و حافظه شنیداری کودکان دارای مشکل یادگیری (اختلال خواندن) (Dyslexia) انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع نیمه آزمایشی بود و با دو گروه شاهد و آزمایش و پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. افراد گروه آزمایش در ده جلسه تحت مداخله آموزشی به وسیله نرم افزار توکا قرار گرفتند. جامعه آماری مطالعه را کلیه دانش آموزان پایه اول ابتدایی ناحیه دو شهر اصفهان با طیف سنی 7 تا 8 سال تشکیل داد که بر اساس نظریه کارشناس مشاور آموزش و پرورش، واجد مشکل یادگیری تشخیص داده شدند. با توافق والدین، 20 دانش آموز به شیوه در دسترس برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (10 نفر) و شاهد (10 نفر) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل آزمون هوش Wechsler کودکان (Wechsler Intelligence Scale for Children یا WISC) و آزمون سنجش پیشرفت خواندن بود. در راستای اهداف پژوهش و بررسی پیشرفت دو گروه شاهد و آزمایش و مقایسه نمرات دو گروه، از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری به همراه آزمون کرویت Mauchly و همسانی واریانس ها استفاده گردید.
    یافته ها
    آموزش برنامه نرم افزاری توکا، بر تمیز و حافظه شنیداری کودکان دارای مشکل یادگیری موثر است (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر استفاده از نرم افزار توکا در افزایش تمیز و حافظه شنیداری و دیداری کودکان و این که کودکان دارای مشکلات یادگیری اغلب در حافظه مشکل دارند، پیشنهاد می گردد که روزانه بین 15 تا 20 دقیقه از برنامه های آموزشی این نرم افزار در جهت تقویت حافظه استفاده شود.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، نرم افزار توکا، تمیز، حافظه شنیداری
  • عباس مهوش ورنوسفادرانی*، کمال پرهون، کامبیز پوشنه صفحه 257
    زمینه و هدف
    نارساخوانی جزء اختلالات عصبی- رشدی با نقایصی در مهارت های شناختی و حرکتی است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی یکپارچگی حسی- حرکتی بر عملکرد تعادل و خواندن کودکان نارساخوان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در قالب یک طرح شبه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد انجام گرفت. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 32 دانش آموز مبتلا به اختلال خواندن مدارس شهر اراک انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایش 12 جلسه برنامه مداخله یکپارچگی حسی- حرکتی را دریافت نمودند. نمرات دانش آموزان با استفاده از آزمون عملکرد تعادلی Bruininks-Oseretsky (Bruininks-Oseretsky test of motor proficiency یا BOTMP) و آزمون خواندن کرمی نوری و مرادی، قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یکپارچگی حسی- حرکتی به طور معنی داری موجب بهبود عملکرد افراد گروه آزمایش در متغیرهای عملکرد تعادلی و خواندن در مرحله پس آزمون شد (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آموزش یکپارچگی حسی- حرکتی در بهبود عملکرد تعادل و خواندن کودکان نارساخوان موثر است. بنابراین، توجه به این یافته ها و ساز و کار اثربخشی این روش درمانی می تواند اثرات درمانی مفیدی در جهت کاهش مشکلات افراد مبتلا به نارساخوانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: یکپارچگی حسی-حرکتی، عملکرد تعادلی و خواندن، نارساخوانی
|
  • Majid Safarinia, Reza Bagherian, Sararoudi, Mahnaz Aliakbari, Maryam Shahandeh* Pages 137-145
    Aim and
    Background
    Migraine is a common neurological disorder characterized by severe and disabling headache usually accompanied with nausea or vomiting, photophobia, and phonophobia, and results in varied levels of disability. Thus, clinicians must consider factors which influence the development, course, and severity of individual headache attacks and subsequent disability in order to minimize the frequency of attacks, reduce their severity, and limit their impact on functioning.
    Methods and Materials: This quasi-experimental clinical trial was conducted with a 3-month follow-up and control group. The study subjects consisted of 55 patients with migraine who had referred to neurologic clinics of hospitals in Ahwaz, Iran. The subject were selected through continuous sampling and randomly assigned to the 3 groups of psychosocial therapy (n = 20), biofeedback therapy (n = 15), and control (n = 20). Psychosocial and biofeedback therapies were implemented in 8 sessions, each lasting 60 minutes, based on the designed protocol. Data collection tools were a demographic checklist, the Migraine Disability Assessment (MIDAS) questionnaire, and biofeedback galvanic skin response (GSR) system. Data were collected for each group in 3 stages (pretest, posttest, and followup). Data were analyzed using repeated measures MANOVA in SPSS software.
    Findings: The severity of headache attacks in the three stages was significantly different (P
    Conclusions
    The findings of this study revealed that psychosocial and biofeedback therapies were effective on improvement of migraine attacks and decreasing of headache disability. However, psychosocial therapy was more efficient in decreasing migraine attacks and headache disability in comparison to biofeedback therapy.
    Keywords: Migraine, Group therapy, Psychosocial, Biofeedback, Headache disability
  • Saeedeh Fanaee, Ilnaz Sajjadian* Pages 146-153
    Aim and
    Background
    Experiential avoidance is a behavior pattern that increases binge eating among overweight and obese individuals. The objective of this study was to investigate the efficacy of acceptance and commitment therapy (ACT) on experiential avoidance among overweight and obese individuals in Isfahan, Iran.
    Methods and Materials: The present quasi-experimental research was conducted with a pretest-posttest, doubleblind, and multicenter design with control group. The statistical population of the study consisted of all overweight and obese individuals a body mass index (BMI) of more than 25 referring to nutrition and diet therapy clinics in the winter of 2015. From among them, 40 individuals were selected through convenience sampling based on the study criteria and were randomly assigned to the experimental and control groups (each group = 20 individuals). Both groups completed the Acceptance and Action Questionnaire for Weight-Related Difficulties (AAQW) designed by Lillis and Hayes, at pretest, posttest, and follow-up stages (45 days after the intervention). The reliability of the AAQW was calculated using Cronbach's alpha coefficient (α = 0.91) and its content validity was confirmed by experts. The experimental group received 8 60-minute sessions of ACT. The control group, however, received no intervention. Data were analyzed using ANCOVA in SPSS software.
    Findings: There was a significant decrease in experiential avoidance among the experimental group participants (P
    Conclusions
    According to the results, ACT can be considered as an efficient intervention for the reduction of experiential avoidance in overweight and obese individuals. The reduction in experiential avoidance results in the increasing of psychological flexibility in these individuals. Therefore, ACT can be used in conjunction with other weight control interventions.
    Keywords: Acceptance, commitment therapy (ACT), Experiential avoidance, Psychological flexibility, Overweight
  • Gholamreza Kheirabadi*, Mahdokht Haji, Rahimi, Behzad Mahki, Nasrin Masaiely, Maryam Yahaei, Laya Golshani, Dorna Kheirabadi Pages 154-160
    Aim and
    Background
    Empathy has an important role in better health results, customer satisfaction, improved physician-patient relationship, prevention of job burnout among physicians, and possible patient complaints from doctors. This study aims to evaluate the level of empathy with patients among the faculty members of Isfahan University of Medical Sciences, Iran.
    Methods and Materials: This cross-sectional study was conducted on medical sciences faculty physicians with different specialties at Isfahan University of Medical Sciences in 2013. The participants were selected through census sampling method. The Jefferson Scale of Patient Perceptions of Physician Empathy (JSPPPE) was distributed among 278 physicians via e-mail or in person. Only 73 questionnaires were completed and returned. The collected data were analyzed using t-test, one-way ANOVA, and Kruskal-Wallis in SPSS software. All P values Findings: The highest and lowest average empathy scores were observed in nephrology professors and neurosurgery and radiology professors, respectively. After the categorization of the various disciplines into three groups of surgery, non-surgery, and psychiatry, the highest empathy score was observed in the group of psychiatry professors, followed by the non-surgical and surgical groups (P = 0.045).
    Conclusions
    Empathy with patients differed among physicians of different disciplines of Isfahan University of Medical Sciences. They did not show empathy and cooperation with their students in completing the questionnaire presented to them.
    Keywords: Empathy, Medical sciences faculty physicians, Patients
  • Yousef Dehghani*, Victoria Omranifard, Mohammad Babamiri Pages 161-167
    Aim and
    Background
    Caring for patients with dementia is considered as the most difficult and challenging type of care and leads to increased caregiving burden and reduced quality of life (QOL) among caregivers. This research aimed to determine the effect of communication skills training on caregiving burden and QOL among family caregivers of elderly with dementia.
    Methods and Materials: This Quasi-experimental study was conducted with pretest-posttest design and a controlgroup.The subjects were selected through convenience sampling method. Therefore, subjects were chosen randomly and assigned to control and experimental groups (each with 15 subjects). The data collection tools consisted of the Caregiver Burden Inventory (CBI) and Caregivers’ Quality of Life Questionnaire. The questionnaires were completed by the participants in the pretest, posttest, and follow up stages. The experimental group subjects received communication skills training in 7 sessions lasting 60 minutes. The collected data were analyzed using repeated measures ANOVA in SPSS software.
    Findings: Communication skills training resulted in reduced caregiving burden and increased QOL in caregivers in the in experimental group in the posttest and follow-up stages.
    Conclusions
    The results emphasize the importance of the use of these interventions in terms of caregiving burden and QOL in family caregivers of elderly with dementia. The results show that this intervention can be used as an appropriate intervention method.
    Keywords: Communication skills, Caregiving burden, Quality of life, Family caregivers of elderly, Dementia
  • Narges Manjoughi*, Aboulghasem Nouri Pages 173-179
    Aim and
    Background
    Observing error and misconduct in the work place and deciding whether to report it or not is stressful and this stress can have physical and emotional effects. The aim of this study was to investigate the emotional and physical effects of whistleblowing among nurses in private and public hospitals of Isfahan, Iran, in 2011.
    Methods and Materials: This was a descriptive and analytical study. The study participants consisted of 245 nurses of private and public hospitals of Isfahan. The subjects were selected using cluster sampling method and evaluated using the Whistleblowing Checklist and the two checklists of Physical and Emotional Effects of Whistleblowing of McDonald and Ahern.
    Findings: 62% of nurses were whistleblowers and 38% were non whistleblowers. In terms of physical effects, whistleblowers suffered from more problems and only the rate of digestive problems was higher among nonwhistleblowers. In terms of emotional effects, feelings of fear and anger were more common in whistleblowers and feelings of unworthiness and guilt in non-whistleblowers.
    Conclusions
    The results indicated that whistleblowers, generally, suffer from more physical and emotional problems, but non-whistleblowers also have specific problems (digestive problems and feelings of unworthiness and guilt) which show the necessity of paying more attention to this group.
    Keywords: Misconduct, Whistleblowing, Nurse, Physical effects, Emotional effects
  • Amrolah Ebrahimi*, Gholamreza Kheirabadi, Zahra Alikhasi, Raheleh Samoei, Hamid Nasiri, Mohsen Moslehi Pages 180-188
    Aim and
    Background
    One of the serious problems in organizations is absenteeism from work that seems to be affected by personnel’s psychological status and personality characteristics. The aim of this study was to determine the relationship of psychological and personality factors with absenteeism from work among university staff.
    Methods and Materials: The present study was a cross-sectional survey. From among a total of 21504 employees of Isfahan University of Medical Sciences (Iran), 250 individuals were selected using quota sampling. With the approval of the management of the human resources and development and other sectors, a demographic characteristics questionnaire, the Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS), and the NEO Five-Factor Inventory (NEO-FFI) were completed. Data were analyzed in SPSS software using Pearson correlation and point biserial correlation coefficient.
    Findings: Absenteeism had a positive significant relationship with stress level, neuroticism, age, work experience, number of children, and employment type (P
    Conclusions
    The finding indicated that absenteeism from work is related to psychological traits and psychopathological symptoms. Absenteeism may be a dysfunctional avoidance response to psychological, social, and mental health status. According to these findings, stress coping skills training in the form of in-service training seems necessary. Moreover, employment analysis and assigning of positions based on psychological status and skills is suggested.
    Keywords: Work absenteeism, Depression, Anxiety, Stress, Mental health, Personality traits
  • Mehrdad Salehi, Hajar Nosouhian*, Negar Reisi Pages 189-194
    Aim and
    Background
    Sometimes, some people feel distressed because of their gender, usually in social,
    occupational or other personal grounds, which would tend to compatibility problems with gender dysphonia disorder.
    Therefore, the present study investigated the perceived attachment styles and parenting methods among the patients
    with gender dissatisfaction disorder and healthy individuals in Isfahan city, Iran.
    Methods and Materials: In this study, patients gender dysphoria and healthy individuals who had referred to psychiatrists in Isfahan in 2015. The participants consisted of 28 patients with gender dysphoria and 30 healthy individuals, who were selected through convenience sampling. The data collection tools consisted of the Revised Adult Attachment Scale (RAAS) (Reid and Collins) and Perceived Parenting Style Questionnaire (McClun and Merrell). The collected data were analyzed in SPSS Software.
    Findings: No significant difference was observed between the mean attachment style score of patients and healthy individuals. However, a significant difference was observed between the two groups in terms of perceived parenting style. Autocratic parenting style was more prevalent among patients, compared to healthy individuals. Nevertheless, authoritarian parenting style was adopted by healthy subjects more (59.5%) than patients with gender dysphonia (40.5%) (P
    Conclusions
    With regard to the findings of the present study, parents of the patients with gender dysphonia disorder should be educated concerning parenting styles to shift their parenting style toward authoritarian style; which tends to lower these individuals’ psychological impairments.
    Keywords: Attachment styles, Perceived parenting methods, Gender dysphonia disorder
  • Sima Noohi, Ali Mohammad Miraghaie*, Azam Arabi Pages 195-203
    Aim and
    Background
    Due to the importance of post-traumatic stress disorder (PTSD) in Iran, several studies have investigated the effects of different treatments on patients with PTSD. Most of these studies have had a similar theoretical basis along with medical treatments and often their results were unsatisfactory. The purpose of the present study was to assess the effectiveness of neurofeedback on anxiety, depression, and war post traumatic stress disorder symptoms.
    Methods and Materials: In the present study, 29 patients with PTSD were selected In Kermanshah, Iran, using convenience sampling and were randomly assigned to control (n = 14) and experimental groups (n = 15). The two groups were matched in terms of demographic characteristics. The therapeutic program was carried out for 20-25 sessions in the experimental group. The data collection tools consisted of the Structured Clinical Interview for DSM-IV (SCID), Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory II (BDI-II), Impact of Event Scale Revised (IES-R), alpha/theta protocol, and the neurofeedback instrument.
    Findings: Repeated measures ANOVA showed a significant reduction (P
    Conclusions
    The findings showed that neurofeedback in the form of alpha/theta protocol can involve significant clinical application for patients with PTSD.
    Keywords: Neurofeedback, Post, traumatic stress disorder (PTSD), Anxiety, Depression
  • Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on the Reduction of Early Maladaptive Schemas in Patients Undergoing Hemodialysis
    Gholamreza Manshaie, Majid Zarei, Hamed Jafari, Valadani* Pages 204-209
    Aim and
    Background
    Stress resulting from treatment in patients undergoing hemodialysis will cause psychological problems. Maladaptive schemas are important in the development of psychological problems and the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on them has been approved. The aim of this study was to examine the effects of ACT on modification of early maladaptive schemas in patients undergoing hemodialysis in Isfahan, Iran, in 2015.
    Methods and Materials: This clinical trial was conducted with a control group. For the purpose of this study, 30 patients undergoing hemodialysis in Zahra Hospital in Isfahan were selected through convenience sampling and divided into control and experimental groups. The two groups were matched in terms of sex, education, and marital status. The data collection tool was the Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ SF). A pretest was performed before the intervention, and posttest was conducted after 10 sessions (2 hours) of ACT.
    Findings: Repeated measures ANOVA showed that after the initial implementation of ACT sessions, a significant difference was observed in the experimental group in terms of maladaptive schemas. It was found that ACT was affective on the modification of early maladaptive schemas (disconnection and rejection, impaired autonomy and performance, impaired limits, other-directedness, overvigilance and inhibition) in patients undergoing hemodialysis (P
    Conclusions
    The findings indicate that ACT can be used to reduce early maladaptive schemas, and thus, psychological problems in patients undergoing hemodialysis.
    Keywords: Acceptance, commitment therapy (ACT), Early maladaptive schemas, Hemodialysis
  • Comparison of Neurotic Symptoms in Patients with Gastrointestinal Disease, Their Healthy Relatives, and Control Group
    Ali Mohammad, Beigy*, Mohsen Marofi, Azadeh Ahmadi, Zhandark Aghlidi Pages 210-218
    Aim and
    Background
    Interference of psychological and physical factors in the digestive system has always been of grave importance. The aim of this study was to compare neurotic symptoms among patients with gastrointestinal disease, their healthy relatives, and a control group.
    Methods and Materials: This causal-comparative study was conducted through a descriptive design. The study participants were selected through convenience sampling and divided into patients (n = 100), healthy relatives (n = 60), and control (n = 100) groups. The data collection tool was the Symptom Checklist-90-Revised (SCL-90-R). Data were analyzed in SPSS software.
    Findings: A significant difference was observed between the three groups in terms of psychosis (P = 0.04), obsessive-compulsive disorder (OCD) (P
    Conclusions
    There is a strong relationship between gastrointestinal symptoms and emotional problems. The results of the present study can be a basis for more in-depth studies on gastrointestinal disorders, and an important step toward the description, recognition, and treatment of gastrointestinal disorders. The performance of similar studies with a wider scope and greater depth is suggested.
    Keywords: Neurotic symptoms, Gastrointestinal patients, Digestive system
  • The Efficacy of Sensorimotor Exercises on Motor, Social Interaction, and Communication Skills and Stereotypic Behaviors of Children with Autism Spectrum Disorders
    Ahmad Ahmadi, Ahmad Beh, Pajooh Pages 219-228
    Aim and
    Background
    Sensorimotor difficulties, including abnormalities in muscle tone, gross and fine motor skills, balance, and motor coordination, are common co-occurring symptoms in children with autism spectrum disorders (ASD) and influence different aspects of their lives. The purpose of this study was to identify the effectiveness of sensorimotor exercises on improvement of motor functioning and ASD symptoms.
    Methods and Materials: In this quasi-experimental study, from among autistic children in Tehran, 2 autistic children were selected through non-random convenience sampling technique to participate in the study. Data were collected using multiple baseline design, and through the Lincoln-Oseretsky Motor Development Scale and Gilliam Autism Rating Scale (GARS). After observation of a relatively stable baseline, the 7-part intervention plan, including body awareness, motor programming, bilateral motor integration, balance skills, fine motor coordination, functional vision skills, and oral-motor skills, was implemented. The data were analyzed using visual analysis, effect size, and inferential statistics including t-test.
    Findings: Results of t-test, effect size and visual analysis revealed a significant difference between baseline and treatment conditions. The mean scores of motor skills increased and mean scores of stereotypic behaviors decreased (P
    Conclusions
    The findings indicate that motor performance and stereotypic behaviors of children with ASD improved with sensorimotor exercises. However, no significant changes were observed in the social interaction and communication skills of the children.
    Keywords: Sensorimotor exercises, Autism, Motor skills, Stereotypic behaviors, Communication skills
  • Vahideh Montazeri, Khadem, Zahra Jabbari, Mitra Shahriari, Sayyed Abbas Hagayegh, Hassan Hashemi* Pages 229-235
    Aim and
    Background
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of stress management cognitivebehavioral therapy on psychological and physiological indexes of patients that volunteer to Cesarean surgery.
    Methods and Materials: The design of research was quasi-experimental with pre and post-test design and control group. 26 subjects were selected of the list of elective surgery in March 2009 and assigned randomly to experimental and control groups (n = 13 for each one). Stress management intervention was conducted in experimental group and no intervention in was done in control group. Spilberger Inventory of Anxiety and Beck Depression Inventory were completed and patients’ blood pressure and pain were measured. Data were analyzed using ANCOVA test.
    Findings: Mean scores of anxiety, depression, pain, blood pressure and pulse rate had significant reduction among the experimental group (P
    Conclusions
    Stress management cognitive-behavior intervention can be a selective psychotherapy in patients volunteer to Cesarean surgery; but in this therapy, in addition to automatic thoughts, we should also consider to core beliefs and underlying assumptions to enhance the efficacy of intervention.
    Keywords: Stress management, Cognitive, behavioral intervention, Anxiety, Depression, Cesarean
  • Safora Chopannejad, Sholeh Amiri*, Mohammad Mazaheri, Ahmad Chitsaz Pages 236-243
    Aim and
    Background
    Migraine is a psychosomatic disorder reported as one of the most common disorders of disability among all noncontagious diseases in the world. The purpose of this study was to determine the efficacy of lifestyle training and therapy products derived traditional medicine on reducing the symptoms in patients who suffer from migraine.
    Methods and Materials: A semi-experimental method was used along with a pre and post-test design and control group with a follow-up period of 40 days. Fourthy five people diagnosed with migraine by a neurologist, who were referreing to neurology department of Alzahra hospital, Isfahan, Iran, during winter to spring 2014, were equally randomized into three groups (two experimental and one control group, each group with 15 numbers). Eight training sessions were held for the experimental group of lifestyle training and the group of traditional medicine was visited and treated by a Traditional Medicine specialist. Symptoms of headache and migraine headache were assessed using the Najarian migraine scale through pre-test, post-test and 40-days-after follow-up phase.
    Findings: Lifestyle training intervention had a significant effect on the post-test scores of the migraine (P
    Conclusions
    Life-style training could be used as a complementary therapy to alleviate the symptoms in migraine sufferers. It is recommended that future researches focus on other approaches to traditional medicine and its effectiveness will be measured in reducing migraine symptoms.
    Keywords: Life style, Traditional medicine, Symptoms of migraine
  • Amrollah Ebrahimi, Majid Zargham, Hajebi, Alireza Torkan, Azadeh Esteghlalian, Hassan Mirza, Hosseini Pages 244-249
    Aim and
    Background
    During a studentship time, students suffer several problems. One of these problems is living in dormitories and far from home, family and the city that can bring many problems for student. In addition, hostel life can also cause problems that increase the difficulty of life in dormitories. This study aimed to assess the difficulties of dormitory life by using qualitative method.
    Methods and Materials: This study was a qualitative study using content analysis approach. The process of data collection consisted of 12 semi-structured interviews with students living in the dormitories of Isfahan University of Medical Sciences, Iran. Purposeful sampling began in 2015 and continued until data saturation. Data analysis was done using content analysis method.
    Findings: Data analysis tended to the extraction of 13 themes that indicated the participant's experiences of the difficulties of living in a university dormitory. These problems included facilities, nutrition, behavior of the staff and administrators, cultural, recreation and religion activities, roommates, costs of accommodation and care that each one caused problems for students.
    Conclusions
    Dormitory life problems such would have a direct negative impact on the education process of students and officials can try to improve them.
    Keywords: Dormitory, Life problems, Qualitative research, Students
  • Yousef Dehghani, Leila Sadeghi*, Ahmad Abedi, Mohammad Reza Samsam, Shariat Pages 250-256
    Aim and
    Background
    This study examined the effectiveness of Toukaa software (a Persian application of learning difficulties) on audio detection and memory in children with learning difficulties (dyslexia).
    Methods and Materials: This was a quasi-experimental study with pre- and post test design and control group. In this study, using Toukaa software, the experimental group were trained in 10 sessions. The population consisted of all the students in the first grade of school with age of 7 to 8 years in Isfahan city, Iran. These students were referred by some experts in psychology. The participants were equally divided into two groups of experimental (n = 10) and control (n = 10). Research tools included children Wechsler Intelligence Scale (WAIS) and reading achievement test. For data analysis purposes, the progress of two groups of control and experimental were examined via comparing the scores of the two groups using ANOVA test with repeated measures, Mauchly test and consistency of variances.
    Findings: Toukaa auditory memory training software improved the recognition and auditory memory among the children with learning difficulties (P
    Conclusions
    Considering the effect of Toukaa software on improving audio detection and memory in children with learning difficulties (dyslexia), and as these children suffer memory disorders, we suggest to use this software 15-20 minutes per day to improve their memory capacities.
    Keywords: Learning disabilities, Toukaa software, Recognition, Auditory memory
  • Abbas Mahvash, Vernosfaderani*, Kamal Parhoon, Kambiz Pooshaneh Page 257
    Aim and
    Background
    Dyslexia is a neurodevelopmental disorder with deficits in cognition and motor skills. Therefore, the present study was undertaken with the aim to investigate the effectiveness of sensory-motor integration on balance and reading performance in children with dyslexia.
    Methods and Materials: This was a quasi-experimental study with pretest and posttest and control group. The study subjects consisted of 32 students with dyslexia in schools of Arak, Iran. The participants were randomly selected and assigned to the experimental (n = 16) and control groups (n = 16). The data collection tools were the Bruininks- Oseretsky Test of Motor Proficiency and Karami Nouri, and Moradi’s Reading Test. The experimental group participated in 12 sessions of the sensory-motor integration intervention program. Data were analyzed using ANCOVA.
    Findings: Sensory-motor integration significantly improved balance and reading performance scores of experimental group in posttest (P
    Conclusions
    It seems that sensory-motor integration training is effective in the improvement of balance and reading performance of children with dyslexia. Thus, the consideration of these results and the mechanism of effect of this treatment method may have positive impact on the reduction of issues experienced by individuals with dyslexia.
    Keywords: Sensory-motor integration, Reading performance, Balance, Dyslexia