فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • زهرا دهقانی زاده، حسن شعبانی، کاظم اصغری، مجید عیدی بایگی * صفحات 115-120
    زمینه و هدف

    افسردگی، یکی از مهم ترین مسایل دانشجویان است که بروز آن در سنین جوانی، با افت شدید عملکرد اجتماعی، شغلی و تحصیلی همراه می باشد. همچنین، نشخوار فکری و کمال گرایی از جمله عوامل مهم در ابتلا به افسردگی به شمار می روند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نشانه های افسردگی بر اساس کمال گرایی و نشخوار خشم در دانشجویان علوم پزشکی شیراز انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی و جامعه آماری آن متشکل از دانشجویان پسر مشغول به تحصیل دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1395 بود. نمونه ها شامل 204 نفر، به شیوه تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (21-Depression‚ Anxiety‚ Stress Scale یا 21-DASS) ، مقیاس نشخوار خشم Sukhodolsky و همکاران و مقیاس کمال گرایی اهواز استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از روش های همبستگی و
    Multiple regression در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    رابطه مثبت و معنی داری بین افسردگی و نشخوار خشم (419/0 = r، 001/0 > P) و افسردگی وکمال گرایی (321/0 = r، 001/0 > P) وجود داشت. همچنین، 6/17 درصد از تغییرات افسردگی دانشجویان به وسیله نشخوار خشم تبیین گردید.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر بیانگر اهمیت نقش نشخوار خشم و کمال گرایی در نشانه های افسردگی دانشجویان می باشد. بنابراین، آموزش مهارت های کنترل عواطف همچون مدیریت خشم و مهارت حل مساله به دانشجویان دارای نشخوار خشم توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: افسردگی، کمال گرایی، خشم، اختلالات نشخوار
  • مریم شریفیان، احمد علیپور، وحید نجاتی صفحات 121-129
    زمینه و هدف
    کنترل مهاری دقیق و در عین حال انعطاف پذیرپاسخ های خودکار شناختی و هیجانی برای رفتار سازگارانه هنگام وقوع حوادث غیر قابل پیش بینی، نیازی اساسی در زندگی روزمره می باشد و نقص در این عملکرد اجرایی- شناختی، مشخصه اختلالات روان پزشکی مختلف از جمله نقص توجه- بیش فعالی (Attention-deficit hyperactivity disorder یا ADHD) و سوء مصرف مواد است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی عملکرد کنترل مهاری تداخلی و پاداش پیشین در زمان حضور محرک های هیجانی و غیر هیجانی از طریق تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه (Transcranial direct current stimulation یا tDCS) بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 20 نفر داوطلب با میانگین سنی 7/21 سال (دامنه سنی 19 تا 30 سال) در سه موقعیت تحریک آندی قشر خلفی خارجی پیش پیشانی (Dorsolateral prefrontal cortex یا DLPFC) ، تحریک آندی قشر حدقه ای پیشانی (Orbitofrontal cortex یا OFC) و شرایط شبه تحریک از طریق آزمون های Stroop هیجانی و برو/ نرو هیجانی که به ترتیب برای سنجش کنترل مهار تداخلی و مهار پاداش پیشین می باشند، مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های آزمون Stroop نشان دهنده تفاوت معنی دار در دقت اجرا (001/0 > P) و تفاوت غیر معنی دار در سرعت اجرا (050/0 < P) بود. نتایج آزمون برو/ نرو نیز تفاوت غیر معنی دار در دقت اجرا (050/0 < P) و همچنین، تفاوت غیر معنی دار در زمان واکنش (050/0 < P) را نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به درگیری دو ساختار مغزی متفاوت در کنترل مهاری و عوامل هیجانی، تحریک یک ساختار واحد برای بهبود هم زمان این دو کارکرد اثربخش نمی باشد و به شواهد بیشتری برای بهبود هم زمان مهار و هیجان نیاز است.
    کلیدواژگان: قشر خلفی خارجی پیش پیشانی، قشر شکمی میانی پیش پیشانی، کنترل مهاری، تحریک الکتریکی مستقیم مغز
  • احمد منصوری، محمد خدایاری فرد، محمدعلی بشارت، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 130-142
    زمینه و هدف
    اختلال اضطراب فراگیر (Generalized Anxiety Disorder یا GAD) ، یکی از اختلالات اساسی در آسیب شناسی روانی است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و آزمون یک مدل مفهومی برای بررسی نقش تعدیل کننده و واسطه ای مقابله های معنوی و راهبردهای شناختی تنظیم هیجان در رابطه بین عوامل فراتشخیصی و نشانه های GAD انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 700 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های دولتی وابسته به وزارت علوم شهر تهران در سال تحصیلی 95-1394 به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. مقیاس کوتاه اختلال اضطراب فراگیر (Generalized Anxiety Disorder 7-Item یا 7-GAD) ، پرسش نامه های نگرانی پنسیلوانیا (Penn State Worry Questionnaire یا PSWQ) ، اجتناب شناختی (Cognitive Avoidance Questionnaire یا CAQ) ، تحمل ناپذیری بلاتکلیفی (Intolerance of Uncertainty Scale یا IUS) ، فراشناخت (Metacognition Questionnaire یا MCQ) ، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (Cognitive Emotion Regulation Questionnaire یا CERQ) ، پذیرش و عمل (Acceptance and Action Questionnaire-II یا AAQ-II) و مقابله معنوی (Spiritual Coping Questionnaire یا SCQ) در مورد شرکت کنندگان اجرا گردید. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل مسیر و معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS، LISREL، Process مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ارتباط معنی داری بین عوامل فراتشخیصی (اجتناب شناختی، باورهای منفی درباره نگرانی، تحمل ناپذیری بلاتکلیفی و اجتناب تجربه ای) و نشانه های GAD وجود داشت (050/0 > P). همچنین، ارتباط معنی داری بین عوامل فراتشخیصی با راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و مقابله های معنوی مشاهده شد (050/0 > P). راهبردهای تنظیم شناختی هیجان واسطه رابطه بین عوامل فراتشخیصی و نشانه های GAD و مقابله های معنوی نیز تعدیل کننده رابطه بین عوامل فراتشخیصی و نشانه های GAD می باشند (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش بر اهمیت عوامل فراتشخیصی، تنظیم شناختی هیجان و مقابله های معنوی در نشانه های GAD تاکید دارد.
    کلیدواژگان: رفتار اجتنابی، بلاتکلیفی، دانشجویان
  • جلیل باباپور خیرالدین، حمید پورشریفی، رسول حشمتی، حسین ناصری انباردان صفحات 143-150
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده از شبکه های اجتماعی به یک رفتار مدرن طبیعی تبدیل شده، اما شکل های آسیب زای استفاده از آن هم در دو دهه اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش رگه های سرشت و منش شخصیت، نیازهای بنیادین روان شناختی و طرحواره های ناسازگار اولیه در پیش بینی آسیب پذیری به اعتیاد در قالب روابط ساختاری بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود و جامعه آماری آن را کلیه دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه فرهنگیان استان آذربایجان شرقی که در نیم سال اول سال تحصیلی 96-1395 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل داد. با توجه به این که جامعه آماری شامل جنسیت و رشته های مختلف تحصیلی بود، روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب بهینه در نظر گرفته شد که 280 نفر از دانشجویان را شامل شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه سرشت و منش Cloninger (Temperament and Character Inventory یا TCI) ، پرسش نامه نیازهای بنیادین روان شناختی، پرسش نامه طرحواره Young (Young Schema Questionnaire یا 75-YSQ) و پرسش نامه آسیب پذیری به اعتیاد جمع آوری گردید و با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS و LISREL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های مدل ساختاری، رگه های سرشت و منش شخصیت، نیازهای بنیادین روان شناختی و طرحواره های ناسازگار اولیه در قالب روابط ساختاری قادر بودند آسیب پذیری به اعتیاد را در مسیرهای مختلف پیش بینی و تبیین نمایند.
    نتیجه گیری
    به منظور بهبود وضعیت روان شناختی دانشجویان، توجه به این متغیرها طی کارآزمایی های بالینی با هدف طراحی مدل های مداخله مناسب یا اصلاح مداخله های موجود، سودمند خواهد بود.
    کلیدواژگان: سرشت، منش، انگیزش، رفتارهای اعتیادی
  • زهرا ترازی، ملوک خادمی اشکذری *، مهناز اخوان تفتی صفحات 151-161
    زمینه و هدف

    ناتوانی های یادگیری، یکی از مهم ترین علل عملکرد ضعیف تحصیلی و اجتماعی دانش آموزان به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله بازآموزی اسنادی و تنظیم هیجانی بر کاهش فرسودگی تحصیلی و افزایش سازگاری اجتماعی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ابتدایی شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی همراه با مراحل پیش آزمون، پس آزمون و دوره پیگیری بود. 30 دانش آموز دارای ناتوانی یادگیری 8 تا 12 ساله، به روش تصادفی ساده از مرکز ناتوانی یادگیری شماره 3 انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه شاهد قرار گرفتند. آموزش های بازآموزی اسنادی و تنظیم هیجانی طی 8 جلسه یک ساعته، به دو گروه آزمایش ارایه گردید، اما گروه شاهد هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. از پرسش نامه های فرسودگی تحصیلی Brosu و همکاران و سازگاری اجتماعی Sinha و Sing در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. داده ها با استفاده از روش MANCOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    آموزش های بازآموزی اسنادی و تنظیم هیجانی، منجر به کاهش معنی دار فرسودگی تحصیلی و افزایش معنی دار سازگاری اجتماعی گردید، با این تفاوت که برنامه آموزشی بازآموزی اسنادی در کاهش فرسودگی تحصیلی موفق تر از برنامه آموزشی تنظیم هیجان بود؛ در حالی که در مورد ارتقای سازگاری اجتماعی، تفاوت معنی داری بین دو برنامه آموزشی بازآموزی اسنادی و تنظیم هیجانی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    برنامه های آموزشی که از رویکرد شناختی اجتماعی Bandura جهت طراحی بسته های آموزشی بهره می گیرند، تاثیرات معنی دار بیشتری دارند. بنابراین، استفاده از نتایج پژوهش در طراحی برنامه های آموزشی پیشگیرانه و بهبود دستاوردهای آموزشی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: بازآموزی حرفه ای، درمان هیجان مدار، افت تحصیلی، سازگاری اجتماعی، ناتوانی یادگیری
  • لیلا جوادی علمی، حسن اسدزاده، علی دلاور، فریبرز درتاج صفحات 162-167
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر، از اشتیاق تحصیلی به عنوان شاخص کیفیت دانشگاهی و یکی از اهداف آموزش عالی نام برده می شود که شناخت عوامل زمینه ساز آن ضروری به نظر می رسد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مدل یابی علی اشتیاق تحصیلی بر اساس خودکارامدی و کمک طلبی تحصیلی با میانجی گری سرزندگی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری را همه دانشجویان مقطع کارشناسی مجتمع آموزش عالی اسفراین در سال تحصیلی 96-1395 تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 304 دانشجو (253 پسر و 51 دختر) بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. جهت سنجش متغیرهای مورد نظر از مقیاس های اشتیاق تحصیلی Fredericks و همکاران، سرزندگی تحصیلی دهقانی زاده و حسین چاری، خودکارامدی تحصیلی Owen و Froman و مقیاس کمک طلبی Patrick و Ryan استفاده گردید.
    یافته ها
    خودکارامدی تحصیلی و کمک طلبی تحصیلی تاثیر مستقیم، مثبت و معنی داری بر اشتیاق تحصیلی داشتند. این دو متغیر از طریق سرزندگی تحصیلی، تاثیر غیر مستقیم، مثبت و معنی داری بر اشتیاق تحصیلی گذاشتند. سرزندگی تحصیلی به طور مثبتی اشتیاق تحصیلی را پیش بینی کرد. در مجموع، سرزندگی تحصیلی نقش میانجی گری را بین خودکارامدی تحصیلی، کمک طلبی تحصیلی و اشتیاق تحصیلی دانشجویان ایفا نمود.
    نتیجه گیری
    با تقویت خودکارامدی و کمک طلبی، می توان به دانشجویان کمک کرد تا بر مسایل و مشکلات تحصیلی خود غلبه کنند و در نتیجه، موجب افزایش سرزندگی تحصیلی آنان شد و این عوامل در کنار یکدیگر شرایط ایجاد اشتیاق تحصیلی دانشجویان را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: اشتیاق، سرزندگی تحصیلی، خودکارامدی، کمک طلبی
  • میترا نوربخش، حسین محجوبی پور صفحات 168-174
    زمینه و هدف
    همکاری حرفه ای مناسب بین پرستاران و پزشکان، می تواند در کیفیت مراقبت های بهداشتی ارایه شده به بیماران موثر باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر دو سیستم ارزیابی فیزیولوژیک حاد و سلامت مزمن (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation-II یا APACHE-II) و چک لیست جدید ارزیابی وضعیت سلامت بر کیفیت همکاری پزشک- پرستار انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی- توصیفی- تحلیلی، 100 نفر از پرستاران بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امین اصفهان در سال 1396 شرکت نمودند. جهت جمع آوری داده ها، از پرسش نامه نگرش نسبت به همکاری حرفه ای پزشک- پرستار Jefferson استفاده گردید. در نهایت، داده ها با استفاده از آزمون های Paired t و Wilcoxon در نرم افزار SPSS مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت. 05/0 > P به عنوان سطح معنی داری داده ها در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره رابطه پزشک- پرستار در گروه چک لیست جدید ارزیابی وضعیت سلامت به طور معنی داری بیشتر از گروه APACHE-II بود (001/0 > P) ، اما در مجموع، نگرش پرستاران نسبت به همکاری پزشک- پرستار در هر دو سیستم نمره دهی مثبت ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، نگرش پرستاران نسبت به همکاری بین حرفه ای پزشک- پرستار در گروه چک لیست جدید ارزیابی وضعیت سلامت به طور معنی داری مثبت تر از گروه APACHE-II می باشد. بنابراین، استفاده از چک لیست جدید ارزیابی وضعیت سلامت به جای سیستم APACHE-II در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های کشور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: روابط پزشک- پرستار، پرستاران، ارتباط
  • مسعود باقری، فهیمه سعادت، فرزانه پولادی صفحات 175-181
    زمینه و هدف
    بازشناسی تظاهرات چهره ای هیجانات، جزء اصلی ارتباطات غیر کلامی به شمار می رود و نقص در این توانایی، با ضعف در ارتباط اجتماعی همراه می باشد. اختلال دو قطبی از جمله اختلالاتی است که با این نقص مشخص می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سایکودرام در بازتوانی هیجانی بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی به صورت پیش آزمون، پس آزمون و همراه با گروه شاهد انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 20 آزمودنی که توسط روان پزشک بر اساس ملاک های Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5th Edition (DSM-V) ، تشخیص بیماری دو قطبی را دریافت کرده بودند، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 8 جلسه، تحت درمان سایکودرام قرار گرفت. نمرات پرسش نامه بازتوانی هیجانی هر دو گروه قبل و پس از مداخله و در مرحله پیگیری شش ماهه جمع آوری و با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    افزایش معنی داری در نمرات مراحل پس آزمون و پیگیری در مقایسه با نمرات پیش آزمون گروه آزمایش مشاهده شد (73/0 = 2h، 001/0 > P، 87/49 = (36و2) F). همچنین، یافته های بین گروهی بیانگر وجود تفاوت معنی دار بین دو گروه آزمایش و شاهد بود (58/0 = 2h، 050/0 > P، 32/5 = (18 و1) F).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که سایکودرام در افزایش بازتوانی هیجانی بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی موثر می باشد. بنابراین، به عنوان یک روش درمانی تاثیرگذار برای این بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بازتوانی، اختلال دو قطبی، سایکودرام
  • سوده شادکام، جواد ملازاده، عبدالعزیز افلاک سیر صفحات 182-188
    زمینه و هدف
    درصد افراد مبتلای شناسایی شده به ایدز از طریق روابط جنسی، در سال های اخیر رشد نگران کننده ای داشته است. از آن جایی که عفونت ایدز با رفتارهای مخاطره آمیز ارتباط دارد؛ درک دلایل شکل گیری رفتار های پرخطر برای پیشگیری از این بیماری، ضروری است. هدف از انجام پژوهش حاضر، پیش بینی رفتارهای پرخطر جنسی مربوط به ویروس نقص ایمنی انسانی (Human immunodeficiency virus یا HIV) بر اساس دشواری تنظیم هیجان در مبتلایان به مصرف مواد بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی بود که به روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری را مصرف کنندگان مواد مراجعه کننده به مراکز درمان و بازپروری اعتیاد در شهر شیراز تشکیل داد که 200 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. متغیر ملاک، رفتار پرخطر جنسی و متغیر پیش بین، دشواری های تنظیم هیجان بود که به ترتیب به وسیله پرسش نامه رفتارهای پرخطر مربوط به HIV (HIV Risk-taking Behaviour Scale یا HRBS) و مقیاس مشکلات در نظم بخشی هیجانی (Difficulties in emotion regulation scale یا DERS) ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از روش رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    کلیه ابعاد دشواری در تنظیم هیجان با رفتارهای پرخطر جنسی رابطه مثبت و معنی داری داشت (01/0 > P) و از بین سایر خرده مقیاس های دشواری تنظیم هیجان، عدم پذیرش و دسترسی محدود به راهبردهای موثر تنظیم هیجان» پیش بینی کننده رفتارهای پرخطر جنسی بود.
    نتیجه گیری
    دشواری تنظیم هیجان توان پیش بینی رفتارهای پرخطر جنسی را در مصرف کنندگان مواد دارد و می تواند موجب آسیب پذیری بیشتری در برابر چنین رفتاریی شود. این نتیجه برای طراحی مداخلات در جهت کاهش رفتارهای پرخطر جنسی مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: رفتار پرخطر، رفتار جنسی، هیجانات، ویروس نقص ایمنی انسانی، مصرف مواد
  • خالد خیاط، بیوک تاجری*، سارا پاشنگ، سعید ملیحی الذاکرینی صفحات 189-197
    زمینه و هدف

    جمعیت رو به رشد سالمندان و مسایل و نیازهای خاص آنان، انجام بررسی های بیشتر را ضروری می سازد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی رضایت از زندگی در ارتباط بین عوامل شخصیت و اضطراب مرگ در سالمندان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود که با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام شد. جامعه آماری تحقیق را همه سالمندان (افراد بالای 60 سال) ساکن شهرستان های استان آذربایجان غربی تشکیل داد که از میان آنان، 234 نفر (150 مرد و 84 زن) به شیوه در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس اضطراب مرگ Templer (Templer Death Anxiety Scale یا TDAS) ، مقیاس رضایت از زندگی (Satisfaction with Life Scale یا SWLS) و مقیاس پنج عاملی NEO (NEO Five-Factor Inventory یا NEO-FFI) جمع آوری گردید. در نهایت، داده ها در نرم افزارهای SPSS و SmartPLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    ارتباط منفی و مستقیمی بین هر یک از متغیرهای توافق و رضایت از زندگی با اضطراب مرگ مشاهده شد. هر یک از متغیرهای روان رنجورخویی و باوجدان بودن نیز با اضطراب مرگ رابطه مستقیم و مثبتی داشت. بر اساس یافته ها، روان رنجورخویی، برون گرایی، انعطاف پذیری و توافق، به صورت غیر مستقیم و با واسطه رضایت از زندگی، با اضطراب مرگ رابطه معنی داری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    رضایت از زندگی در ارتباط با هر یک از عوامل روان رنجورخویی، برون گرایی، انعطاف پذیری و توافق با اضطراب مرگ در سالمندان نقش میانجی گری ایفا می کند. بنابراین، افزایش رضایت از زندگی با کاهش اضطراب مرگ در سالمندان همراه است. همچنین، نتایج به دست آمده تاییدی بر مفروضه های نظریه Erikson مبنی بر رابطه رضایت از زندگی و پذیرش واقعیت مرگ در سالمندی می باشد.

    کلیدواژگان: مرگ، اضطراب، رضایت از زندگی، عوامل شخصیت، سالمندی
  • شکوه ابن نصیر، شهناز خالقی پور * صفحات 198-205
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد (Acceptance and commitment therapy یا ACT) بر حساسیت اضطرابی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پرفشاری خون با صفت شخصیت اجتنابی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه در چارچوب طرح های تجربی از نوع مورد- منفرد بود. جامعه آماری را بیماران مبتلا به پرفشاری خون اولیه که در سال 1395 به یکی از مراکز بهداشتی- درمانی علوم پزشکی اصفهان مراجعه کرده بودند و فشار خون سرخرگی آن ها بیشتر از 140 بر 90 میلی متر جیوه بود و بیماری آن ها توسط پزشک تایید شده بود، تشکیل داد. بیماران سابقه بیماری قلبی و نارسایی کلیوی نداشتند و طبق نظر روان پزشک بر اساس ملاک های Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5th Edition (DSM-5) و غربالگری با پرسش نامه بالینی چند محوری 3-Millon (Millon Clinical Multiaxial Inventory-III یا III-MCMI) در مقیاس A2، برای آن ها تشخیص صفت شخصیت اجتنابی گذاشته شده بود. از بین این بیماران، 3 آزمودنی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. دو جلسه جهت مصاحبه و تعیین خط پایه و سپس مداخله 8 جلسه ای درمان ACT به صورت انفرادی بر اساس مدل Hayes و همکاران به مدت 100 دقیقه انجام گرفت و در نهایت، مرحله پیگیری اجرا شد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسش نامه های حساسیت اضطرابی (Anxiety Sensitivity Index-Revised یا ASI-R) و کیفیت زندگی (36-Item Short Form Health Survey یا 36-SF) بود. شاخص های تغییر روند، اندازه اثر و شاخص Cohen ارایه گردید.

    یافته ها

    روش ACT توانست حساسیت اضطرابی را کاهش و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پرفشاری خون با صفت شخصیت اجتنابی را افزایش دهد. ضرایب تاثیر، اثر معنی دار و قابل توجهی برای هر سه بیمار را نشان داد.

    نتیجه گیری

    رویکرد ACT بر حساسیت اضطرابی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پرفشاری خون با صفت شخصیت اجتنابی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، اختلالات اضطرابی، کیفیت زندگی، شخصیت اجتنابی، پرفشاری خون
  • احمد شریف نژاد، شیدا سوداگر، محمدرضا صیرفی، مهدی افضل آقایی صفحات 206-213
    زمینه و هدف
    سوء هاضمه عملکردی، نوعی اختلال مزمن دستگاه گوارش فوقانی است که نابهنجاری عضوی و یا بیوشیمیایی آن را تبیین نمی کند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نقش میانجی استرس، اضطراب و افسردگی در رابطه بین آلکسی تایمی و سوء هاضمه عملکردی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع همبستگی بود و در آن 224 بیمار زن و مرد مبتلا به سوء هاضمه عملکردی به روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به معیارهای ورود، انتخاب شدند. استرس، اضطراب و افسردگی بیماران با استفاده از فرم 21 سوالی مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (21-Depression Anxiety Stress Scales یا 21-DASS) ، آلکسی تایمی به وسیله پرسش نامه آلکسی تایمی Toronto (Toronto Alexithymia Scale یا TAS) و شدت سوء هاضمه عملکردی پس از تشخیص اولیه پزشک فوق تخصص گوارش، با استفاده از پرسش نامه شاخص شدت علایم گوارشی (Gastrointestinal symptom rating scale یا GSRS) ارزیابی گردید. در نهایت، داده ها در نرم افزار SmartPLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    آلکسی تایمی تاثیر مستقیمی بر شدت سوء هاضمه عملکردی داشت (میزان تاثیر: 44/0). همچنین، آلکسی تایمی با میانجی گری افسردگی (20/0) و اضطراب (17/0) ، بر شدت سوء هاضمه در سطح اطمینان 95 درصد تاثیر گذاشت، اما به دلیل معنی دار نبودن ضریب مسیر بین متغیر استرس و سوء هاضمه عملکردی (96/1 > T) ، تاثیر غیر مستقیم آلکسی تایمی بر شدت سوء هاضمه عملکردی با میانجی گری استرس تایید نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان دهنده اهمیت نقش عوامل روان شناختی (آلکسی تایمی، اضطراب و افسردگی) در سوء هاضمه عملکردی می باشد.
    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، آلکسی تایمی، سوء هاضمه
  • حسین رستمی صفحات 214-220
    زمینه و هدف
    کارکنان نیروی انتظامی به عنوان منابع انسانی سازمان ناجا، به لحاظ ویژگی های ذاتی حرفه نظامی، با مسایل شغلی متعددی مواجه می باشند و در نتیجه، در معرض آسیب پذیری روان شناختی بیشتری نسبت به کارکنان سایر مشاغل قرار دارند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی ارتقای سلامت روانی فردی- اجتماعی بر بهزیستی روان شناختی کارکنان انتظامی شهرستان تبریز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون و همراه با گروه شاهد بود. جامعه آماری را کارکنان انتظامی شهرستان تبریز در سال 1396 تشکیل داد که 30 نفر از آنان به روش هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 45 دقیقه ای در جلسات برنامه ارتقای سلامت روانی شرکت نمودند. سپس از آن ها آزمون گرفته شد. برای جمع آوری اطلاعات، از مقیاس بهزیستی روان شناختی Ryff (Psychological well-being scales یا PWS) استفاده گردید. در نهایت، داده ها با استفاده از آمار توصیفی شامل میانگین (انحراف معیار) و آزمون MANCOVA در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین بهزیستی روان شناختی کارکنان ناجا پس از مداخله در پس آزمون در گروه آزمایش (18/1 ± 87/11) نسبت به گروه شاهد (04/1 ± 33/6) افزایش نشان داد (01/0 > P).
    نتیجه گیری
    برنامه های ارتقای سلامت روانی فردی- اجتماعی، می تواند به عنوان مداخله مناسبی در جهت افزایش بهزیستی روان شناختی کارکنان انتظامی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، فردی- اجتماعی، بهزیستی، کارکنان انتظامی
  • مولود موجودی، زهرا یوسفی، هاجر ترکان صفحات 221-228
    زمینه و هدف
    امروزه نوجوانان تک فرزند بخشی از جامعه را تشکیل می دهند و این سوال در ذهن ایجاد می شود که آیا پیش بینی افسردگی در دو گروه تک فرزند و چند فرزند بر اساس متغیرهای پیش بین استرس، تاب آوری، سبک های دلبستگی و روابط خانوادگی، با هم تفاوت دارد؟
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان تک فرزند و چند فرزند دبیرستانی بود. نمونه آماری مطالعه را 150 دانش آموز دختر و پسر شهر اصفهان از هر دو گروه تشکیل داد. داده ها به وسیله مقیاس افسردگی نوجوانی Kutcher (Kutcher Adolescent Depression Scale یا KADS) ، پرسشنامه استرس نوجوانی (Adolescent Stress Questionnaire یا ASQ) ، مقیاس تاب آوری Connor-Davidson (Connor-Davidson Resilience Scale یا CD-RISC) ، پرسشنامه سبک دلبستگی Collins و Read و پرسشنامه روابط خانوادگی Olson و Barons جمع آوری گردید و سپس با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در هر دو گروه، سبک دلبستگی اجتنابی، اضطرابی و استرس رابطه مثبت و معنی داری را با افسردگی نشان داد (050/0 > P). ارتباط منفی و معنی داری بین تاب آوری و افسردگی در گروه تک فرزند وجود داشت (050/0 > P) ، اما این رابطه در گروه چند فرزند معنی دار نبود. در هیچ کدام از گروه ها رابطه معنی داری بین سبک دلبستگی ایمن و افسردگی مشاهده نگردید و در نهایت، پیش بینی افسردگی بر اساس متغیرهای پیش بین در گروه چند فرزند و تک فرزند با هم متفاوت بود؛ به طوری که تاب آوری و ارتباطات خانوادگی در بین تک فرزندان، عدم ابتلا به افسردگی را پیش بینی کرد؛ در حالی که در گروه چند فرزند، سبک دلبستگی اجتنابی ابتلا به افسردگی را پیش بینی نمود.
    نتیجه گیری
    با توجه به متغیرهای پیش بین پژوهش حاضر، تک فرزندی و چند فرزندی در پیش بینی افسردگی تفاوت ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: نوجوانان، افسردگی، استرس، تاب آوری، سبک دلبستگی، روابط خانوادگی، تک فرزند
  • طیبه خواجه افضلی، فاطمه بهرامی*، کورش گودرزی، نورعلی فرخی صفحات 229-233
    زمینه و هدف

    تعهد زناشویی متغیر مهمی در حفظ و تداوم زندگی زناشویی به شمار می رود. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی رویکرد زوج درمانی تلفیقی هیجان مدار (Emotionally Focused Therapy یا EFT) بر تعهد زناشویی زوج های دانشجو بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون، همراه با گروه شاهد انجام شد. جامعه آماری تحقیق را کلیه زوجین دانشجوی دانشگاه فرهنگیان شهر تهران که در سال 1396 به مرکز مشاوره دانشگاه مراجعه کرده بودند، تشکیل داد (50 زوج و 100 نفر). از این تعداد، 32 زوج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد (هر کدام 16 زوج) قرار گرفتند و پرسش نامه تعهد زناشویی (Dimensions of Commitment Inventory یا DCI) را تکمیل نمودند. رویکرد EFT به مدت 10 جلسه 2 ساعته در هفته برای گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد که با کنترل اثر نمرات پیش آزمون، میانگین نمره کل تعهد و مولفه های آن شامل شخصی، اخلاقی و ساختاری گروه آزمایش در مرحله پس آزمون به طور معنی داری بیشتر از میانگین نمرات تعهد زناشویی و مولفه های آن در گروه شاهد بود (001/0 > P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیرات روش EFT بر تعهد زوجین دانشجو، مشاوران خانواده و روان درمانگران حرفه ای در مراکز مشاوره می توانند از این رویکرد در جهت کمک به بهبود تعاملات زوجین استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، زوجین، رویکرد زوج درمانی هیجان مدار
  • امراله ابراهیمی، پیمان میرشاهزاده، حمید افشار زنجانی، پیمان ادیبی، علی حاجی هاشمی، حمید نصیری ده سرخی صفحات 234-240
    زمینه و هدف
    علایم جسمانی یکی از شکایت های شایع در میان بیماران مبتلا به اختلالات روان پزشکی می باشد که در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5th Edition یا DSM-5) ، تحت عنوان اختلال علایم جسمانی (Somatic symptoms disorder یا SSD) مطرح شده است. مقیاس های معتبری جهت ارزیابی این مشکلات نیاز است که هدف از انجام مطالعه حاضر، تهیه نسخه فارسی و تعیین ساختار عاملی (به عنوان یکی از ویژگی های روان سنجی) پرسش نامه غربالگری برای اختلالات علایم جسمانی (7-Screening for Somatoform Symptoms یا 7-SOMS) در نمونه های ایرانی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش روان سنجی در مرکز تحقیقات روان تنی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت گرفت و در آن 100 بیمار مبتلا به اختلالات خلقی و اضطرابی انتخاب شدند. دو پرسش نامه سلامت بیماران (Patient Health Questionnaire یا PHQ) و 7-SOMS تکمیل گردید. روایی به روش همبستگی و تحلیل عوامل و پایایی درونی و بیرونی به وسیله ضریب Cronbach's alpha و بازآزمایی مورد تایید قرار گرفت. تحلیل عوامل نیز با روش اکتشافی و تاییدی انجام شد. در نهایت، داده ها در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    همسانی درونی با استفاده از ضریب Cronbach's alpha، 92/0 و پایایی با روش بازآزمایی به فاصله دو هفته، 70/0 به دست آمد. تحلیل عاملی، ساختار دو عاملی مناسبی را در بیماران نشان داد که همبستگی این دو عامل با مقیاس علایم جسمانی PHQ به ترتیب 51/0 و 59/0 گزارش شد و حاکی از روایی سازه و همگرای آن بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، نسخه فارسی پرسش نامه 7-SOMS پایایی و روایی مناسبی را برای ارزیابی SSD و همچنین، ارزیابی اثرات درمانی در این بیماران دارد.
    کلیدواژگان: سوماتوفرم، جسمانی سازی، تحلیل عاملی، روایی، پایایی
|
  • Zahra Dehghanizadeh, Hasan Shabani, Kazem Asghari, Majid Eydi, Baygi Pages 115-120

    Aim and Background Depression is one of the most important issues for a student that its occurrence in younger ages is associated with a severe drop in social, occupational, and educational performance. Also, rumination and perfectionism are important factors in the development of depression. Therefore, the purpose of this study was to predict depression symptoms based on perfectionism and anger rumination among the students of Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran. Methods and Materials: This was a descriptive-correlational study. The statistical population of this study was all male students of Shiraz University of Medical Sciences who were studying at this university in 2016. The sample consisted of 204 people who were selected by multi-stage random sampling. Data were collected using Depression Anxiety Stress Scale-21 (DASS-21), Sukhodolsky et al.’s Anger Rumination Scale (ARS), and Ahvaz Perfectionism Scale (APS), and then were analyzed using multiple regression and correlational methods via SPSS software. Findings: A significant positive correlation between depression and anger rumination (P < 0.001, r = 0.419), and depression and perfectionism (P < 0.001, r = 0.321). Also, the results showed that 17.6% of changes in students' depression was explained by anger rumination.

    Conclusions

    The results of the present study show the importance of the role of anger rumination and perfectionism in symptoms of depression among students. Therefore, learning emotional control skills such as anger management and problem solving skills are recommended to students with anger rumination

    Keywords: Depression, Perfectionism, Anger, Rumination disorders
  • Maryam Sharifian, Ahmad Alipour, Vahid Nejati Pages 121-129

    Aim and Background Accurate and flexible inhibitory control of automatic, cognitive, and emotional responses for adaptive behavior at the time of unpredictable events is a basic requirement of the daily life. The deficit in this executive function is the core of several disorders such as attention deficit- hyperactivity disorder (ADHD) and substance abuse. The purpose of this study was to evaluate the function of interferential inhibitory control and former reward inhibitory control at the presence of emotional and non-emotional stimuli through transcranial direct current stimulation (tDCS). Methods and Materials: 20 volunteer subjects with the mean age of 21.7 years (age range: 19-30 years) were investigated in three status including anodal stimulation of dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC), anodal stimulation of orbitofrontal cortex (OFC), and pseudo-stimulation through Stroop and go/no go tests that were used for assessing interferential inhibitory control and former reward inhibitory control, respectively. Findings: Stroop test showed a significant difference in accuracy of Stroop task performance (P < 0.001) and an insignificant difference in speed of performance (P > 0.050). The results of go/no go test also showed an insignificant difference both in response accuracy (P > 0.050) and in time of response (P > 0.050).
    Conclusions
    Considering the involvement of two different brain structures in emotional processing and inhibitory control, stimulating one structure for simultaneous improvement of these two functions is not effective, and more evidence is needed for simultaneous improvement of inhibition and emotion.
    Keywords: Dorsolateral prefrontal cortex, Ventromedial prefrontal cortex, Inhibitory control, Transcranial direct current stimulation
  • Ahmad Mansouri, Mohammad Khodayarifard, Mohammad Ali Besharat, Masoud Gholamali, Lavasani Pages 130-142
    Aim and Background Generalized Anxiety Disorder (GAD) is one of the basic disorders in psychopathology. Therefore, the aime of this study was to develop a conceptual model for the role of spiritual coping and cognitive emotion regulation strategies as moderating and mediating factors in the relationship between transdiagnostic factors and symptoms of GAD. Methods and Materials: In this descriptive-correlational study, 700 undergraduate students were selected by multi-stage cluster sampling method from public universities of Tehran, Iran. The participants completed Generalized Anxiety Disorder (7-item) (GAD-7) Scale, Penn state Worry Questionnaire (PSWQ), Cognitive Avoidance Questionnaire (CAQ), Intolerance of Uncertainty Scale (IUS), Metacognition Questionnaire (MCQ), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), Acceptance and Action Questionnaire-II (AAQ-II), and Spiritual Coping Questionnaire (SCQ). Data were analyzed by SPSS, Process, and LISREL softwares using path analysis method and structural equations. Findings: There was a significant relationship between transdiagnostic factors (cognitive avoidance, negative beliefs about worry, intolerance of uncertainty, and experiential avoidance,) and symptoms of GAD (P < 0.050). Also, there was a significant relationship between transdiagnostic factors with cognitive emotion regulation strategies and spiritual coping (P < 0.050). Results showed that cognitive emotion regulation strategies mediated the relationship between transdiagnostic factors and symptoms of GAD, and spiritual coping moderated the relationship between transdiagnostic factors and symptoms of GAD.
    Conclusions
    The results of this study emphasize the importance of transdiagnostic factors, cognitive emotion regulation, and spiritual coping in symptoms of GAD
    Keywords: Avoidance behavior, Uncertainty, Students
  • Jalil Babapur, Kheiradin, Hamid Poursharifi, Rasoul Heshmati, Hossein Naseri, Anbardan Pages 143-150

    Aim and Background: Today, using social networks has become a natural modern behavior, but the harmful forms of using them have become very noticeable in the last two decades. The aim of this study was to examine the role of temperamental and characteristics shades, basic psychological needs, and early maladaptive schemas in prediction of vulnerability to addiction in the form of structural relations. Methods and Materials: This research was a cross-sectional descriptive study. The study population included all undergraduate students who were studying at the Farhangian University of Tabriz, Iran, in 2016-2017 academic year. Regarding the fact that the population included both genders with different fields of study, stratified sampling method with optimum allocation was considered and 280 students were selected. Data were collected using Cloninger et al.’s Temperamental and Characteristics Inventory (TCI), Basic Psychological Needs Questionnaire, Young Schema Questionnaire (75-item) (YSQ-75), and Addiction Susceptibility Questionnaire (ASQ). For data analysis, descriptive and referential statistics were used through SPSS and LISREL softwares. Findings: Structural model analysis showed that temperamental and characteristics shades, basic psychological needs, and early maladaptive schemas can predict and explain different paths of vulnerability to addiction in the form of structural relations.
    Conclusions
    In order to improve the mental status in students, attention to these variables during clinical trials with the goal of designing appropriate intervention models or modifying the present ones will be beneficial.
    Keywords: Temperament, Character, Motivation, Addictive behaviors
  • Zahra Tarazi, Molok Khademi, Ashkezari, Mahnaz Akhavan, Tafti Pages 151-161

    Aim and Background: Learning disability is one of the most important causes of students' poor academic and social performance. The aim of this research was to investigate the effectiveness of attributional retraining intervention and emotion regulation on reduction of academic burnout and improvement of social adjustment in students with early learning disabilities in Tehran, Iran. Methods and Materials: This was a quasi-experimental study with pre-test, post-test, and follow-up stages. 30 students with learning disability aged 8 to 12 years old were selected through simple random sampling from the learning disability center No. 3 in Tehran and randomly assigned to 2 experimental groups and a control group. Attributional retraining and emotion regulation training were presented to the 2 experimental groups in 8 sessions, each lasting 1 hour. But the control group did not receive any interventions. Educational Burnout Questionnaire (Brosu et al.) and Adjustment Inventory for College Students (AICS) by Sinha and Singh were used in the pretest, posttest, and follow-up stages. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA). Findings: Attributional retraining and emotion regulation training caused a significant decrease in academic burnout and a significant increase in social adjustment. Attributional retraining program was more successful in decreasing academic burnout than emotion regulation training program. However, there was no significant difference between attributional retraining and emotional regulation training programs in promoting social adjustment.

    Conclusions

    Educational programs that use the social-cognitive approach of Bandura in designing educational packages have more significant effects. Therefore, the use of the results of the present research can be effective in designing preventive educational programs and improving educational achievements.

    Keywords: Professional retraining, Emotion-focused therapy, Academic failure, Social adjustment, Learning disability
  • Leila Javadi, Elmi, Hassan Asadzadeh, Ali Delavar, Fariborz Dortaj Pages 162-167
    Aim and Background: In the last few years, academic engagement has been known as the academic quality indicator and one of the goals of higher education, whose underlying factors must be identified. Therefore, the aim of this study was causal modeling of students' academic engagement based on academic self-efficacy and help-seeking with the mediation of academic buoyancy. Methods and Materials: This study was a correlational research based on structural equation modeling (SEM). The statistical population was all undergraduate students of Esfarayen Higher Education Complex, Esfarayen, Iran, in 2016-2017 academic year. The sample included 304 students (253 boys, 51 girls) who were selected using random cluster sampling. Academic Engagement Scale (Fredricks et al.), Academic Buoyancy Scale (Dehghanizadeh and Hosseinchari), Academic Self-efficacy Scale (Owen and Froman), and Academic Help-Seeking Scale (Ryan and Pintrich) were used to measure the intended variables. Findings: Academic self-efficacy and academic help-seeking had a direct, positive, and significant effect on academic engagement. Moreover, they had indirect, positive, and significant effect on academic engagement through academic buoyancy. Academic buoyancy could predict the student academic engagement positively. Overall, the finding suggested that academic buoyancy had a mediating role in the relationship between academic self-efficacy, academic help-seeking, and academic engagement.
    Conclusions
    Enhancing self-efficacy and help-seeking in students helps them overcome their educational problems, and thus increases their academic buoyancy. These factors together provide the conditions for academic engagement.
    Keywords: Academic buoyancy, Self efficacy, Help-seeking behavior
  • Mitra Nourbakhsh, Hosein Mahjobipoor Pages 168-174

    Aim and
    Background
    Appropriate professional collaboration between physicians and nurses can be effective on the quality of health care given to patients. This study was performed to compare the effects of Acute Physiology and Chronic Health Evaluation-II (APACHE-II) and new checklist of health status assessment on the quality of physician-nurse relationship. Methods and Materials: In this cross-sectional descriptive-analytical study, 100 nurses from intensive care unit (ICU) of Amin Hospital, Isfahan, Iran, participated. Jefferson Scale of Attitudes toward Physician-Nurse Collaboration was used for collecting data. Finally, data were analyzed using paired t-test and Wilcoxon test through SPSS software. P < 0.05 was considered statistically significant. Findings: The mean score of physicians-nurses relationship in new checklist of health status assessment group was significantly higher than that of APACHE-II group (P < 0.001). But overall, the attitudes toward physician-nurse collaboration were positive in both scoring systems.
    Conclusions
    According to the results, attitudes of the nurses toward physician-nurse relationship in new checklist of health status assessment group was significantly more positive than APACHE-II group, so using new checklist of health status assessment instead of APACHE-II system is recommended in the ICUs of the country's hospitals
    Keywords: Physician-nurse relations, Nurses, Communication
  • Masood Bagheri, Fahimeh Saadat, Farzaneh Pouladi Pages 175-181
    Aim and Background: The main component of nonverbal communication is recognition of face expressions of emotions, and defect in this ability is associated with weakness in social communication. Bipolar disorder is a kind of disorder that is characterized by this defect. Thus, this study aimed to investigate the effect of psychodrama on emotional rehabilitation of patients with bipolar disorder. Methods and Materials: This experimental study was carried out through pre- and post-test by control group. Using purposeful sampling method, 20 subjects were selected who were diagnosed with bipolar disorder by the psychiatrist according to Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5th Edition (DSM-5). Then, subjects were randomly assigned to two groups; experimental and control. The experimental group received 8 sessions of psychodrama treatment. The scores of the emotional rehabilitation questionnaire of both groups were collected before and after the intervention and in the follow-up period of 6 months, and then were analyzed by repeated measures of analysis of variance (ANOVA). Findings: A significant increase in the scores of post-test and follow-up in comparison with that of pre-test in experimental group (F(2,36) = 49.87, P < 0.001, h2 = 0.73). Also, the between-group results showed a significant difference between the experimental and control groups (F(1,18) = 5.32, P < 0.050, h2 = 0.58).
    Conclusions
    It seems that psychodrama is effective in increasing the emotional rehabilitation of patients with bipolar disorder; so, it is recommended as an effective treatment for these patients
    Keywords: Rehabilitation, Bipolar disorder, Psychodrama
  • Soodeh Shadkam, Javad Molazade, Abdolaziz Aflakseir Pages 182-188
    Aim and Background: In the recent years, the percentage of people diagnosed with acquired immune deficiency syndrome (AIDS) through sexual relations has grown dramatically. Since AIDS infection is associated with risky behaviors, to prevent illness, understanding the reasons for the growth of high-risk behaviors is essential. The aim of this study was to predict risky sexual behaviors related to human immunodeficiency virus (HIV) based on difficulties in emotion regulation in substance users. Methods and Materials: This study was descriptive-correlational. Statistical population included substance users referred to addiction treatment and rehabilitation centers in Shiraz, Iran, that 200 of them were selected by convenient sampling. The criterion variable was risky sexual behavior and the predictor variable was difficulties in emotion regulation which were assessed by HIV Risk-taking Behavior Scale (HRBS) and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), respectively. Data were analyzed using stepwise multiple regression. Findings: All dimensions of difficulties in emotion regulation had a significant positive relationship with risky sexual behaviors (P < 0.01). Among other subscales of difficulties in emotional regulation, non-acceptance and limited access to effective strategies of emotion regulation were predictors of risky sexual behaviors.
    Conclusions
    It can be concluded that difficulties in emotional regulation can predict risky sexual behavior in substance users and can lead to more vulnerability to such behaviors. This result will be useful in designing interventions to reduce risky sexual behavior
    Keywords: Risk behavior, Sexual behavior, Emotions, Human immunodeficiency virus, Substance abuse
  • khaled khayat, Biuok Tajeri, Sarah Pashang, Saied Malihi, Alzakerini Pages 189-197

    Aim and Background: The growing population of the elderly and their specific problems and needs make further studies necessary. The purpose of this study was to examine the mediating role of life satisfaction in the relationship between personality factors and death anxiety in the elderly. Methods and Materials: This descriptive-correlational study was carried out using path analysis method. The statistical population included all the elderly (over the age of 60) living in cities of West Azerbaijan province, Iran, of which 234 (150 men and 84 women) were randomly selected. Data were collected using Templer Death Anxiety Scale (TDAS), Satisfaction with Life Scale (SWLS), and NEO Five-Factor Inventory (NEO-FFI). To analyze data, SPSS and SmartPLS softwares were used. Findings: Each of the variables of life satisfaction and agreement had a direct and negative relationship with death anxiety. Also, the results showed that each of the variables of neuroticism and conscientiousness had a direct and positive relationship with death anxiety. Other findings of the study suggested that neuroticism, extraversion, flexibility, and agreement were indirectly related to death anxiety through life satisfaction.

    Conclusions

    Life satisfaction plays the role of mediation in the relationships between each of the factors of neuroticism, extraversion, flexibility, and agreement with the death anxiety in the elderly. Therefore, increasing life satisfaction is associated with a reduction in the death anxiety in the elderly. Moreover, the results confirm the assumptions of Erikson theory based on the relationship between life satisfaction and accepting the reality of death in the elderly.

    Keywords: Death, Anxiety, Life satisfaction, Personality factors, Elderly
  • Shokoh Ebn, Nasir, shahnaz khaleghipour Pages 198-205

    Aim and Background: The objective of the present study was investigating the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on anxiety sensitivity and quality of life in patients with hypertension who suffer from avoidance personality traits. Methods and Materials: This research was a case study. The statistical population included all patients with primary hypertension who referred to healthcare centers of Isfahan, Iran, in 2016, and their arterial blood pressure was greater than 140/90 mmHg and their disease was confirmed by the physician. They had no history of heart disease and renal failure and according to the psychiatrist, based on Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5th Edition (DSM-5) and screening with Millon Clinical Multiaxial Inventory-III (MCMI-III) on A2 scale, avoidance personality trait was detected in them. Out of them, three patients were selected through targeted sampling. Two sessions were spent on the interview and baseline explaining, and then intervention for ACT treatment was performed in 8 sessions based on Hayes et al. model, which was done individually for 100 minutes, followed by a follow-up phase. The tools used in this study included Anxiety Sensitivity Index-Revised (ASI-R) and Quality of Life Questionnaire [36-item short-form health survey (SF-36)]. The indexes of process changes, effect size, and Cohen's coefficient were presented. Findings: ACT method reduced anxiety sensivity and increased the quality of life in patients with hypertension having avoidance personality trait. The effect size showed a significant effect for all three patients.

    Conclusions

    ACT approach is effective on anxiety sensitivity and quality of life in patients with hypertension having avoidance personality trait.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Anxiety disorders, Quality of life, Avoidance personality, Hypertension
  • Ahmad Sharifnezhad, Sheida Sodagar, Mohammad Reza Seirafi, Mehdi Afzal, Aghayi Pages 206-213
    Aim and Background: Functional dyspepsia is a chronic disorder of the upper gastrointestinal tract that anatomical or biochemical abnormalities do not explain it. The purpose of this study was to assess the mediating role of stress, anxiety, and depression in the relationship between Alexithymia and functional dyspepsia. Methods and Materials: This research was a correlational study. 224 male and female patients with functional dyspepsia were selected by available sampling method according to the inclusion criteria. Stress, anxiety, and depression in patients were evaluated by Depression Anxiety Stress Scale (21-item) (DASS-21); Alexithymia was evaluated by Toronto Alexithymia Scale (TAS); and after primary diagnosis of gastroenterologist, severity of functional dyspepsia was evaluated by Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS). Finally, data analysis was performed using SmartPLS software. Findings: Alexithymia directly affected the severity of functional dyspepsia (effect size: 0.44). Moreover, Alexithymia by mediation of depression (0.20) and anxiety (0.17) affected the severity of dyspepsia at the level of 95% confidence interval (CI). However, because of the insignificance of path coefficient between the variables of stress and functional dyspepsia (T-value < 1.96), the indirect effect of the Alexithymia on the severity of functional dyspepsia with the mediation of stress was not confirmed.
    Conclusions
    The findings of this study indicate the important role of psychological factors (Alexithymia, anxiety, and depression) in functional dyspepsia.
    Keywords: Stress, Anxiety, Depression, Alexithymia, Dyspepsia
  • Hossain Rostami Pages 214-220
    Aim and Background: In terms of the inherent characteristics of the military career, law enforcement personnel as human resources of NAJA (Law Enforcement Force of the Islamic Republic of Iran) organization face multiple occupational issues; and as a result, they are more exposed to psychological vulnerability than other employees. The purpose of this study was to determine the effect of promoting individual and social mental health on psychological well-being of law enforcement personnel in Tabriz, Iran. Methods and Materials: This study was a semi-experimental research with pre- and post-test design and control group. The statistical population consisted of the law enforcement personnel of Tabriz in 2017. Of them, 30 people were selected by purposeful sampling method and divided into experimental and control groups. The experimental group participated in mental health promotion program for 10 sessions of 45 minutes. Then, they were tested. Ryff’s Scale of Psychological Well-being (SPWB) was used to collect data. Data were analyzed using descriptive methods including mean, standard deviation (SD), and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) through SPSS software. Findings: The mean of psychological well-being in NAJA staff after intervention in post-test was increased in the experimental group (11.87 ± 1.18) compared to the control group (6.33 ± 1.04), (P < 0.01).
    Conclusions
    The study showed that individual-social mental health promotion program can be used as an appropriate intervention for increasing the psychological well-being of law enforcement personnel.
    Keywords: Mental health, Individual-social, Well-being, Law enforcement officers
  • Molod Mojoudi, Zahra Yousefi, Hajar Torkan Pages 221-228
    Aim and Background Today, one-child adolescents form a part of the society and this question comes to mind: Are there any differences in predicting depression between two groups of one-child and multi-child based on predictor variables of stress, resiliency, attachment styles, and family relations? Methods and Materials: This was a correlational study. The statistical population included all high school students from both one-child and multi-child families. The statistical sample included 150 boy and girl students from both groups in Isfahan, Iran. In order to collect data, Kutcher Adolescent Depression Scale (KADS), Adolescent Stress Questionnaire (ASQ), Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC), Collins and Read’s Adult Attachment Scale (AAS), and Barnes and Olson’s Family Satisfaction Scale (FSS) were used. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression. Findings: In both groups anxious and avoidance attachment style and stress had a positive significant relationship with depression (P < 0.05). There was a negative significant relationship berween resiliency and depressiom in one-child group (P < 0.05), but this relationship was not significant in multi-child group. No significant correlation was found between secure attachment style and depression in both groups and finally, predicting depression based on predictor variables was very different between two groups; so that, family relations and resiliency predicted lack of depression in one-child group, but in multi-child group, avoidance attachment style predicted depression.
    Conclusions
    Regarding the predictor variables of the present study, being one-child or multi-child makes a difference in predicting depression
    Keywords: Adolescents, Depression, Stress, Resilience, Attachment style, Family relations, Only child
  • Tayebeh Khaje, Afzali, Fatemeh Bahrami, Kourosh Goodarzi, Noorali Farrokhi Pages 229-233

    Aim and Background: Marital commitment is an important factor in marital life’s consistency. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of integrative emotion-focused therapy (EFT) on marital commitment of student couples. Methods and Materials: This semi-experimental study was carried out with pre- and post- test design and control group. The statistical population included all student couples in Farhangian University of Tehran, Iran, who referred to the counseling center of the university in 2017, (50 couples, 100 individuals). Of them, 32 couples were selected by convenience sampling and randomly assigned into two groups of experimental (n = 16 couples) and control (n = 16 couples). Participants in both groups completed Dimensions of Commitment Inventory (DCI). The EFT approach was conducted for experimental group in 10 sessions, each lasting 2 hours. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) via SPSS software. Findings: Using MANCOVA, it was demonstrated that by controlling the effect of pre-test scores, the mean of total score of commitment and its components including personal, moral, and structural parameters in experimental group in post-test was significantly more than that of control group (P < 0.001).

    Conclusions

    This study showed that regarding the effectiveness of EFT on student couples’ commitment, family counselors and psychotherapists can use this approach to improve couples’ interactions

    Keywords: Marital commitment, Couples, Emotion-focused therapy
  • Amrollah Ebrahimi, Peyman Mirshahzadeh, Hamid Afshar, Zanjani, Peyman Adibi, Ali Hajihashemi, Hamid Nasiri, Dehsorkhi Pages 234-240
    Aim and Background: Somatic symptom is one of the prevalent complaints in patients with psychiatric disorders and in Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5th Edition (DSM-5) is mentioned as somatic symptom disorder (SSD). In order to assess somatic complaints, validated scales are required. The aim of the present study was preparation of Persian version and determination of factor structure (as one of the psychometric properties) of Screening for Somatoform Symptoms-7 (SOMS-7) scale in Iranian samples. Methods and Materials: This psychometric study was conducted in Psychosomatic Research Center of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran, and included 100 patients with anxiety/mood disorders. All participants were asked to complete SOMS-7 and Patient Health Questionnaire (PHQ). Validity was confirmed by correlational method, and factor analysis and external and internal reliability were confirmed by Cronbach's alpha coefficient and re-test method. Factor analysis was performed by exploratory and confirmatory method. Data were analysed via SPSS software. Findings: Internal consistency of SOMS-7 was obtained 0.92 using Cronbach's alpha and reliability was obtained 0.70 via re-test method in two weeks interval. Factor analysis showed an appropriate two-factor structure in patients. The correlation of these two factors with somatic scale of PHQ was obtained 0.51 and 0.59, respectively, and revealed the construction validity as well as convergent validity.
    Conclusions
    Findings indicate that Persian version of SOMS-7 has suitable reliability and validity for assessment of SSD and also evaluation of treatment effects in these patients.
    Keywords: Somatoform, Somatization, Factor analysis, Validity, Reliability