فهرست مطالب

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1389)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایراندخت فیاض، مرضیه کریمی صفحه 7
    پژوهش حاضر با هدف دستیابی به مهارت های ارتباطی بر مبنای سیره معصومان(ع) انجام شده است. برای رسیدن به این هدف، ابتدا مفهوم مهارت های ارتباطی از دیدگاه علوم جدید و سپس از دیدگاه معصومان(ع) تجزیه و تحلیل شده تا بدین ترتیب قالبی معین برای استخراج و تبیین مهارت های ارتباطی از سیره معصومان(ع) فراهم آید، سپس با جستجو در احادیث و روایات برجامانده از معصومان(ع) به مجموعه ای از مهارت ها در دو بخش کلامی و غیر کلامی دست یافتیم که در بهبود روابط بین فردی مؤثر و با اهمیت اند. پرسش هایی که این پژوهش در پی پاسخگویی به آنهاست چنین است: 1. مفهوم مهارت های ارتباطی چیست؟ 2. مهارت های ارتباطی بر مبنای سیره معصومان(ع) کدام است؟حاصل تحقیق، دستیابی به ده مهارت کلامی و پنج مهارت غیر کلامی در روابط بین فردی بر مبنای سیره معصومان(ع) بوده است. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات بنیادی ‐ نظری است و با روش توصیفی ‐ تحلیلی انجام شده. روش تجزیه و تحلیل مطالب نیز به صورت عقلانی ‐ منطقی است. در این پژوهش از روش کتابخانه ای و فیش برداری برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مهارت، ارتباط بین فردی، سیره معصومان(ع)
  • ابراهیم میرشاه جعفری، محمد جواد لیاقت دار، حمید مقامی، مهدی کریمی علویجه صفحه 29
    زبان، مهم ترین ابزار تعامل اجتماعی است، به طوری که در زندگی انسانی هیچ رفتار ارتباطی به اندازه ارتباط کلامی وسعت و تاثیر ندارد، و هیچ پدیده ارتباطی به این اندازه با زندگی انسان عجین نیست. اهمیت این موضوع هنگامی آشکار می شود که از دیدگاه تعلیم و تربیت و با رویکرد اسلامی به آن بپردازیم. این مقاله از نوع تحقیقات کیفی است که با استفاده از رویکرد وصفی ‐ تفسیری به دنبال دستیابی، استخراج و بیان مبانی ارتباط کلامی در تعلیم و تربیت از دیدگاه اسلامی است. از این رو با توجه به استفاده از تفسیر متن و تحلیل گفتار سعی شده از میان متون مورد نظر مبانی با قابلیت کاربرد بیشتر مطرح شود؛ ولی می توان به: 1. مبنای تاثیر دل بر گفتار، 2. مبنای تاثیر گفتار بر دل، 3. مبنای تاثیر اندیشه بر گفتار، 4. مبنای تاثیر گفتار بر اندیشه، 5. مبنای تاثیر گفتار بر عواطف دیگران، 6. مبنای سلطه گری گوینده بر شنونده اشاره داشت.
    کلیدواژگان: زبان، ارتباط کلامی، تعلیم و تربیت، اسلام
  • محسن فرمهینی فراهانی، مجتبی همتی فر صفحه 45
    با توجه به روند افزایش سریع جمعیت در دهه های اخیر و درنتیجه تمایل بیشتر به بهره برداری از منابع و نیز مصرف بیشتر، تدوین الگوی مصرف متناسب با وضع جامعه و افراد آن، امری ضروری به نظر می رسد. در دین اسلام برخلاف برخی نظریات غربی، مصرف به خودی خود اصالت نداشته و بلکه در جهتی قرار گیرد که انسان را به سوی اهداف غائی خلقتش سوق دهد. با توجه به نگاه همه جانبه ای که اسلام به مسئله مصرف دارد، می توان براساس متون اسلامی، دستورالعمل جامعی برای اصلاح الگوی مصرف تدوین نمود. در این مقاله تلاش شده است تا با در نظر گرفتن جامعه دینی، به عنوان جامعه هدف، و با تحلیل اسنادی قرآن کریم و روایات معصومان(ع)، مجموعه ای از مبانی، اصول و روش های اصلاح الگوی مصرف استخراج شود. که درنهایت پنج مبنا، یازده اصل و بیست روش در رابطه با اصلاح الگوی مصرف به دست آمده بدین شرح:مبانی: نیازمندی، عزت و استقلال، ایمان، اندیشه ورزی، تفاوت افراد و جوامع مختلف؛اصول: نیازسنجی، آینده نگری، اعتدال، زهدورزی، جهان را عرصه نعمت های خدا دیدن، مسئولیت، آخرت گرایی، دیگرگرایی، توجه به تعقل و تفکر، فرهنگ سازی، تذکر، توجه به اقتضائات فردی و اجتماعی؛
    روش ها
    اولویت بندی، مدیریت منابع، رعایت میانه روی در مصرف، قناعت، شناخت سنت های الهی، ادای حقوق شرعی، امر به معروف و نهی از منکر، اصلاح انگیزه ها، محدود و مشروط نمودن مصرف، انفاق و ایثار، آگاه سازی، استفاده از تجربیات دیگران، الگوسازی، یادآوری محرومیت ها، توجه به کفو و شان هر فرد و جامعه.
    کلیدواژگان: الگوی مصرف، اصلاح الگوی مصرف، مبانی، اصول و روش ها، اسلام
  • زهراسادات پورسیدآقایی صفحه 79
    تحقیق حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مفاهیم دینی رضا و توکل به خدا به منزله متغیر مستقل، به شیوه گروهی بر کاهش اضطراب به عنوان متغیر وابسته در دختران دانش آموزان سال اول دبیرستان، منطقه 9 شهر تهران انجام گرفته است. ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسش نامه اضطراب کتل بوده است. از میان 200 دانش آموز، 60 دانش آموز که نمره اضطراب آنها در پرسش نامه اضطراب کتل 4 و بالاتر از 4 بوده است به طور تصادفی انتخاب و به گروه های آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 12 هفته (هرهفته یک جلسه 60 دقیقه ای) تحت تاثیر متغیر مستقل قرار گرفته اند، در حالی که گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. در این مرحله پس آزمون انجام شد و داده ها با بهره گیری از آزمون آماری T بین نمره های به دست آمده از تفاضل پیش آزمون و پس آزمون میزان اضطراب دو گروه آزمایش و گواه تجزیه و تحلیل آماری شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین میانگین های اضطراب کلی، اضطراب پنهان و اضطراب آشکار دو گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (P=0.05). بدین گونه که میانگین تفاضل نمره های اضطراب کلی، اضطراب پنهان و اضطراب آشکار گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بیشتر بود. یعنی گروه آزمایش میزان بسیار زیادی کاهش اضطراب در مقایسه با گروه گواه داشته است.
    کلیدواژگان: اضطراب، مفاهیم دینی، رضا، توکل
  • مهدی محمدی، فریدون آزاده، فهیمه باب الحوائجی صفحه 101
    کودکان و نوجوانان جزء سرمایه های ملی هر کشوری به شمار می روند. استفاده کردن از برنامه های رسمی و غیر رسمی در چگونگی تعلیم و تربیت آنها، سیاست هایی است که مسئولان آنها را در راس برنامه های خود قرار می دهند. نپذیرفتن روش های آموزش مستقیم از سوی فراگیران در بیشتر مواقع، پایداری و ماندگاری بیش از حد آموزش های غیر مستقیم موجب روی آوری کشورها به استفاده از تمام ظرفیت های آموزش غیر مستقیم در تعلیم و تربیت کودکان شده است. ادبیات کودکان و نوجوانان به عنوان یکی از ابزارهای تربیت غیر رسمی علاوه بر تامین نیازهای جسمی، روحی و عاطفی تاثیرات دیگری نیز در آنها برجای می گذارد. استفاده از ادبیات در تقویت خواندن و نحوه به کارگیری آن در ایجاد آرامش روحی و روانی و به کارگیری آن به عنوان وسیله ای برای کسب تجربیات جدید راهکارهایی است که مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند. استفاده از ادبیات در شکل گیری باورهای دینی در کودکان و نوجوانان بخش پایانی این نوشته را تشکیل داده است.
    کلیدواژگان: ادبیات و کودکان و نوجوانان، ادبیات و باورهای دینی، ادبیات و باورهای مذهبی
  • مسعود آذربایجانی، کاظم علی محمدی صفحه 121
    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی آزمون شادکامی از دیدگاه اسلام انجام گرفته است. در این پژوهش سعی بر آن است که با استفاده از آموزه ها و تعالیم اسلام، پرسش نامه ای معتبر تهیه شود تا به عنوان یک مقیاس علمی، شادکامی افراد را بسنجد.
    بدین منظور، پرسش نامه ای 95ماده ای براساس مؤلفه های شادکامی استخراج شده از قرآن کریم و روایت های معصومین(ع) تهیه و اعتباریابی شد و در سطح محدود به عنوان پیش آزمون اجرا گردید. تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده نشان داد که همه مواد 95گانه آن با نمره کل، همبستگی بالایی دارد. سرانجام پرسش نامه یادشده، بدون هیچ گونه تغییری، در نمونه 620نفری از جامعه آماری (دانشگاه قم، دانشگاه آزاد واحد پردیسان قم و حوزه علمیه قم) اجرا شد. پایایی درونی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ 921/0 و روش دونیمه سازی اسپیرمن ‐ براون، برابر با 906/0 به دست آمد. بنابراین فرضیه اول و دوم پژوهش مورد تایید قرار گرفت و آزمونی تهیه شد که شرایط علمی یک مقیاس روان شناختی را داراست. سپس به بررسی یکی از متغیرهای جمعیت شناختی پژوهش پرداختیم و بدین منظور از آزمون های تی، لوین، مقایسه های چندگانه شفه و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده کردیم. در مقایسه بین میانگین ها، روشن شد که بین متاهل ها و مجردها تفاوت معناداری وجود دارد؛ میانگین نمره متاهل ها بیشتر از مجردها بود. در نتیجه این پژوهش نشان داد که متاهل ها خود را شادکام تر از مجردها گزارش نموده اند.
    کلیدواژگان: آزمون، سنجش دینی، شادکامی، اسلام، شادکامی اسلامی
  • سید محمدرضا تقوی، حمید امیری صفحه 149
    معنویت و دینداری، توجه روزافزونی را به عنوان متغیرهای تحقیقات سلامت به خود جلب کرده اند. مقیاس تجارب معنوی روزانه (DSES) ابزاری است که به منظور اندازه گیری تجارب معنوی به عنوان جنبه مهمی از زندگی روزانه بسیاری از افراد، طراحی شده است.
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی روایی و پایایی مقیاس تجارب معنوی روزانه (نسخه 16 ماده ای) در ایران بود. به این منظور 120 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز برای بررسی روایی و پایایی آن شرکت نمودند. پایایی مقیاس از سه طریق بررسی گردید که به ترتیب ضرایب پایایی 96/0 برای بازآزمایی، 88/0 برای تنصیفی اسپیرمن ‐ براون و 91/0 برای آلفای کرونباخ به دست آمد. برای مطالعه روایی مقیاس حاضر، از سه روش روایی همزمان، تحلیل عوامل و همبستگی ماده های مقیاس با نمره کل مقیاس استفاده شد. روایی همزمان DSES از طریق اجرای همزمان با پرسش نامه جهت گیری مذهبی آلپورت انجام شد که ضریب همبستگی 71/0 حاصل آن بود. تحلیل عاملی اکتشافی به روش تحلیل مؤلفه های اصلی با چرخش واریماکس برای DSES سه عامل استخراج نمود که به ترتیب عامل های احساس حضور خداوند، ارتباط با خداوند و احساس مسئولیت در قبال دیگران نام گرفتند که در مجموع بیش از 61 درصد واریانس کل مقیاس را تبیین نمودند. همچنین نتیجه مطالعه حاضر نشان داد که تمام ماده های مقیاس با نمره کل مقیاس دارای همبستگی بین 4/0 تا 8/0 هستند. بنابراین، بر اساس نتایج این پژوهش، فرم شانزده ماده ای مقیاس تجارب معنوی روزانه واجد شرایط لازم برای کاربرد در پژوهش های روان شناختی و به ویژه حوزه روان شناسی سلامت در جامعه ایرانی است.
    کلیدواژگان: مقیاس تجارب معنوی روزانه، خصوصیات روان سنجی، دانشگاه شیراز
  • محمدرضا شاه نظر صفحه 166
|
  • Irandokht Fayyaz , Marzieh Karimi Page 7
    The present study is aimed to achieve communicative skills based on innocent's way (peacc be upon him). To achieve this, communicative skills are firstly analysed through new science prospective and then through innocents view points to win defined framework for detecting communicative skills from innocents (peace be upon him) way, then by inrvestigation in innocents (peace be upon him) anccdotes and traditions, we found a cllection of verbal and non-verbal skills which are impressire and important in improrement of interpersonal relationships. The questions which are going to be answered in this study are: 1. What are communicative skills? 2. What are innocents communicative skills? The result hare shown ten verbal skills and fire non-verbal skills in interpersonal relations based on innocents (peace be upon him) way. The present survey is substantive-conceptual survey and performed through descripitive-analytic method. The subjects are also analysed in intellectual - rational schedule. The information are collected throngh library and card method.
  • E. Mir Shah Jafari , M. J. Liaghatdar , H. Maghami, M. Karimi Alavijeh Page 29
    Speech is the most important social intervelation instvument as no communieation behaviour is so extended and effective like verbal communication and no communicative phenomenon is so ingrained with human life like verbal communication. The importance of this proposition appears only when it investigated throngh education viewpoint and Islamic approach. This study is qualitutive survey which is going to achieve, educe and define verbal interrelation in education from Islamic prospective. There fore, with respect to use of text interpreatation and discourse analysis, the most useful tenets are tried to be used as follows: 1. Heart effect on discourse base; 2. Discourse effect on heart base; 3. Reflection effect on discourse base; 4. Discourse effect on reflection base; 5. Discourse effect on othersen timents base; 6. Teller elominancy on hearer base.
  • Mohsen Farmahini Farahani , Mojtaba Hemmatifar Page 45
    To compile consumption model according to society condition and its people due to fast population rise in recent decades and consequently increasing interest in exploitation of resources and also more consumption seems necessary. unlike some western viewpoints, in Islam religion consumption is not authentic per se but it should be in a way to actuate humanity to his eventual creation aims. A comprehensive guideline for consumption model reformation could be formulated based on Islamic texts since Islam has a holistic view on consumption issue. In this study, a collection of foundations, principles and methods of consumption model reform is educed considering religions society as a target society and through auran and innocents (peace be upon him) traditions predicative analysis. As a result, fine foundations, eleven principles and twenty methods of consumption model reform are as follows: Tenets: neediness, dearness and independency, faith, thinking, different people and society discrepancy; Principles: need evaluation, fore sight, sobriety, qsceticism, to see world, God's gifts arena, responsibility, other worldliness, otherism, conception and thinking interest, culturism, admonition, personal and social suitabilities interest.
    Methods
    prioritizing, resources management, consumption moderation consideration, contentment, divine tradition recognition, legimitate laws satisfaction, motivations reformation, limitation and condition in consumption, endowment and altrusim, advertising, to use others experiences, modeling, deprivations, reminiscence, personal and social dignity consideration.
  • Zahra Sadat Pourseyyed Aghaei Page 79
    The present study aim to investigate God's trust and consent religious concepts education efficacy as an independent variable in decrease of Tehran region no 9 high school girl's anxiety in group mode as a dependent variable. The instrument used in this study was Ketel's anxiety questionnaire. From among 200 students, 60 students whose anxiety score in Ketel's anxiety questionnaire was 4 and above 4 randomly selected and divided to test groups and control groups. Test group were affected by independent variable for 12 weeks (each week a 60-minutes session), while control group were not educated an all. In this step, the post-test was performed and the data resulted from anxiety difference of pre-test and post-test using T statistic test was analyzed. The result have shown that there is a meaningful difference (p=0.05) between general anxiety, covert anxiety and overt anxiety means of test and control group in post-test. The difference mean of general anxiety, covert anxiety and overt anxiety of test group was higher than control group. It means that test group in comparison with control group shows anxiety decrease a great deal.
  • Mehdi Mohammadi, Fereidoon Azadeh , Fahimeh Babalhavaegi Page 101
    Children and teenagers are national resources of any country. To we formal and informal programs in their education status are of authorities priorities. Countries came to use full capacity of indirect education in children's education because of pupil's often refusal of direct education method and exceeding endurance of indirect educations. Children and teenagers literature as one of the informal training instruments besides provision of physical, spiritual and emotional needs, it also some how affect them. To use literature in enrichment of reading and how to use it in generating spiritual and mental tranquility and as an instrument of getting new experiences were investigated. The final section of this study constitute literature usage information of children and teenager's divine beliefs.
  • Masoud Azarbayejani , Kazem Ali Mohammadi Page 121
    The present study aims to form and validate delight test from Islam prospective. It seeks to prepare a valid questionnaire using Islam instructions and doctrines to evaluate people delight as scientific criterion. To achieve this, a 95-clause questionnaire based on Quran and innocents (peace be upon him) tradition's delight factors prepared and validated and in limited level performed as a pre-test. The result showed that all its 95 clauses enjoys high integrity in general grade. The mentioned questionnaire was finally performed in 620 samples of statistical society (Qom university, Azad Islamic university, Qom-pardisan unit, Qom seminary) without any changes. Its stability was obtained using crounbaq Alpha method %921 and Spearman an Brown intersection method that equals to %906. Therefore, first and second hypothesis of survey approved and a test which enjoys scientific condition of a psychological criterion supplied. One of the survey's demographic variables then investigated and T tests, Levin, Shafae multiple scales, unilateral variance analysis were used. Mean comparison showed that there is a meaningful difference between married and singles; married's mean were higher than singles. As a result, the survey showed that married know themselves happier than singles.
  • S. Hamid Reza Taghavi , Hamid Amiri Page 149
    Spirituality and piety engross increasing attention as health studies variables. Daily Spiritual Experience Scale (DSES) is an instrument which is designed to measure spiritual experiences an important aspect of many people's daily life. The present study aims to investigate daily spiritual experiences scale (16 clauses version) validity and stability. To achieve this, 120 students of Shiraz university were participated for its validity and stability investigation. Scale stability were investigated in three ways that stability coefficient of %96 for reexamination, %88 for spearman and Brown descriptive and %91 for crounbaq Alpha were respectively obtained. To study validity of present scale, three validity methods of simultaneous, factors analysis and scale's clauses integrity with general scale grade had been used. Simultaneous validity of "DSES" performed through simultaneous performance with Alport religious orientation questionnaire that %71 was its integrity coefficient. Factorial analysis using principles components analysis with rarimax circulation for DSES educed three factors which are God's presence perception factor, relation with God and responsibility for others respectively and showed more than 61 percent of scale general rariance altogether. The present study also shows that all clauses of scale with general scale grade show %4 to %8 integrity. Therefore, as the result shows, 16 clauses form of daily spiritual experiences scale is suitable to be used in psychological surveys and specially in health psychological scope in Iranian society.