فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1390)

  • 210 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • راضیه بدیعیان گورتی، سید ابراهیم میرشاه جعفری، محمد جواد لیاقت دار صفحه 7
    امام حسین(ع)، سبط نبی اکرم(ص)، سومین پیشوای شیعیان، خالق حماسه ای بی نظیر در تاریخ بشریت است. حماسه ای که خاستگاه مکتبی تربیتی است، مکتبی فراتاریخی و فراجغرافیایی. عزت و عزت مداری در این مکتب از جایگاه ویژه ای برخوردار است، به گونه ای که می توان آن را احیا کننده عزت اسلامی و انسانی دانست. بر این اساس و با هدف تبیین جایگاه عزت و عزت مداری در نهضت تربیتی عاشورا، نویسندگان مقاله به شیوه تحلیلی به بررسی عزت مداری در سیره امام حسین(ع) در جریان واقعه عاشورا پرداخته و به این نتایج دست یافته اند که سیره امام حسین(ع) به ویژه در واقعه کربلا الگویی کامل و جامع در زمینه عزت مداری و تقویت عزت نفس است. در مکتب تربیتی سیدالشهدا تعاملات انسانی اعم از تعاملات فردی و اجتماعی، بر مبنای عزت شکل می گیرد. بسترسازی در کانون خانواده (عزت مداری در خانواده) توکل به خدا، هدفمندسازی زندگی، مرگ اندیشی سازنده و تکریم انسان ها نیز از جمله راهکارهای پرورش و تقویت عزت نفس در سیره عملی امام حسین(ع) در جریان واقعه عاشورا است.
    کلیدواژگان: روابط انسانی، عزت، سیره امام حسین(ع)، عاشورا
  • حجت الاسلام محمد داوودی صفحه 25
    هدف اصلی این مقاله بررسی تحلیلی مفهوم تزکیه در آثار اخلاقی و فلسفی متفکران مسلمان است. پرسش اصلی تحقیق این است که تزکیه در آثار اخلاقی و فلسفی در چه مواردی و در هر یک از این موارد در چه معنایی به کار رفته و عناصر معنایی آن کدام است؟ این تحقیق مشخص کرد که اولا این واژه پیش از ابن سینا در ادبیات فلسفی و اخلاقی کاربرد نداشته و در آثار ابن سینا و پس از وی تا قرن هفتم به عنوان یک واژه فرعی و از قرن هفتم به بعد به عنوان یک واژه کلیدی به کار رفته است. ثانیا این واژه در چهار گفتمان محوری ‐ گفتمان معالجت، ریاضت، سعادت و گفتمان ترکیبی ‐ و در چهار معنا به کار رفته است: الف) تزکیه به معنای رفع رذایل و کسب فضایل اخلاقی؛ ب) رفع رذایل اخلاقی؛ ج) ریشه کن کردن حب دنیا از ساحت نفس و د) رفع رذایل اخلاقی و رذیله حب دنیا. ثالثا هسته اصلی معنایی تزکیه زدودن رذایل است و کسب فضایل لازمه آن و نه جزئی از معنای آن است. رفع رذایل و کسب فضایل دو روی یک سکه اند.
    کلیدواژگان: تزکیه، اخلاق، فلسفه، تربیت اسلامی، ریاضت، سعادت، معالجت، متفکران مسلم
  • اکبر رهنما، فرامرز بیجنوند، عباس خدابنده اویلی صفحه 49
    هدف اساسی پژوهش حاضر بررسی میزان انطباق محتوای کتاب «دین و زندگی» سال سوم متوسطه با اهداف مصوب آن در حیطه شناختی بوده است. روش مورد استفاده، تحلیل محتوا و ابزار پژوهش، فرم فهرست وارسی کتاب مذکور بوده، که روایی صوری و محتوایی آن به وسیله صاحب نظران تایید شده و پایایی آن نیز طی محاسبه ضریب همبستگی داده های حاصل، برابر با 88/0 بوده است. یافته های حاصل از انجام تحقیق نشان داد: کتاب مذکور برای رسیدن به اهداف مصوب در حیطه شناختی بیشترین استفاده را از خرده طبقه دانش با 44/62% و کمترین استفاده را از خرده طبقه تجزیه و تحلیل و ترکیب در حد صفر، نموده است. این کتاب درمجموع دارای 37 هدف جزئی در قالب 10 مفهوم کلی: خدا؛ نظام خلقت؛ هدایت الهی و پیامبری؛ قرآن کریم؛ امامت؛ ولایت و حکومت اسلامی؛ سنت و سیره؛ انسان در اسلام؛ جامعه اسلامی؛ راه زندگی (در ارتباط با خود) و راه زندگی (در ارتباط با خانواده و جامعه) است. کتاب مذکور با مجموع 221 مرتبه فراوانی با 37 هدف جزئی در حیطه شناختی انطباق داشته است. بنابراین، میزان انطباق کلی کتاب با اهداف مصوب در حیطه شناختی به طور متوسط 6 مرتبه برای هر هدف است.
    کلیدواژگان: اهداف مصوب، حیطه شناختی، کتاب دین و زندگی سوم متوسطه
  • بابک شمشیری، علی شیروانی شیری صفحه 79
    پژوهش حاضر قصد دارد به روشن سازی معانی گوناگون مفهوم صبر که از مفاهیم بنیادی اخلاقی، تربیتی قرآن مجید است، بپردازد و سپس دلالت های فلسفی و تربیتی آن را استنتاج کند. از این رو، مسئله اصلی این مطالعه چیستی مفهوم صبر در قرآن مجید و دلالت های فلسفی و تربیتی آن است. با توجه به مسئله کلی فوق، سوال های پژوهش عبارت اند از: 1. صبر در قرآن، بر کدام معانی دلالت دارد؟ 2. دلالت های فلسفی مفهوم صبر کدامند؟ 3. دلالت های تربیتی مفهوم صبر کدامند؟ به منظور پاسخگویی به پرسش های بالا از روش تحلیلی ‐ استنتاجی استفاده شده است. بنابراین، مطالعه حاضر در زمره مطالعات فلسفی و با رویکردهای بنیادی محسوب می شود. این مطالعه نشان می دهد که مفهوم صبر در قرآن بر معانی متعددی مانند شکیبایی در هنگام مصیبت، پایداری در عبادت و اطاعت خداوند، استقامت در ترک گناه، سازگاری در مناسبات انسانی، عجله نکردن در گفتار و کردار، شکیبایی در دستیابی به معرفت، شکیبایی در دستیابی به حقیقت و استقامت در راه حق دلالت دارد. از سوی دیگر، این تحقیق نشان می دهد که به لحاظ فلسفی افزون بر حیطه ارزش شناسی، مفهوم صبر از دو جنبه انسان شناسی و معرفت شناسی نیز قابل بررسی است. به علاوه، استنتاج های تربیتی حکایت از آن دارند که مفهوم صبر را باید هم در اهداف آموزش و پرورش و هم در دیگر اجزای برنامه درسی مورد توجه قرار داد. همچنین مفهوم صبر هم در آموزش و پرورش رسمی و هم غیر رسمی کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: صبر، قرآن مجید، تعلیم و تربیت اسلامی، اخلاق اسلامی، فلسفه تعلیم و تربیت
  • محمد آتشک صفحه 99
    هدف تحقیق توصیفی حاضر، ارزشیابی توسعه سوادآموزی در 57 کشور مسلمان بوده که داده های لازم از طریق بررسی اسناد و مدارک مرتبط گردآوری و با استفاده از روش ثانویه داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاکی از آن است که 78 درصد از مردان، 64 درصد از زنان و درمجموع 71 درصد از شهروندان کشورهای مسلمان باسواد و 267 میلیون نفر از شهروندان کشورهای مسلمان بی سواد می باشند که این امر حاکی از آن است که توسعه سوادآموزی مردان کشورهای مسلمان در وضعیت متوسط، توسعه سوادآموزی زنان کشورهای مسلمان نسبتا پایین و درمجموع، توسعه سوادآموزی در کشورهای مسلمان در وضعیت متوسط قرار دارد.
    کلیدواژگان: سوادآموزی، کشورهای مسلمان، ارزشیابی
  • سیدمهدی سجادی، زهره باقری نژاد صفحه 123
    تربیت اسلامی در عصر حاضر با چالش های گوناگونی روبه رو است. بخشی از این چالش ها ناشی از مواجهه جهان بینی «خدامحور» با جهان بینی «دنیامحور» جهان غرب است. در این میان پست مدرنیسم به جهت آموزه های پیچیده خود، جهت گیری های ضد و نقیضی را در بین اندیشمندان مسلمان برانگیخته است؛ تا جایی که برخی آن را به منزله فرصتی مغتنم برای تربیت دینی و چاره ای برای کاستی های آن تلقی کرده اند و برخی دیگر معتقدند تفکر پست مدرنیستی اساسا امکان تربیت دینی را نفی می کند. «رویکرد ریزوماتیک» نیز در راستای تحقق بسیاری از آموزه های پست مدرنیستی به عرصه نظام های معرفتی قرن بیستمی وارد شد و طبیعتا تلقی های مثبت و منفی خود را نیز در ارتباط با تربیت دینی به همراه خواهد داشت. مفروض این مقاله این است که رویکرد ریزوماتیک به معرفت برای تربیت دینی چالش هایی به همراه خواهد داشت که ما با مبنا قرار دادن نظام معرفتی رئالیسم انتقادی به نقد چالش های آن می پردازیم. بنابراین، در این مقاله ابتدا به طرح ویژگی های رویکرد ریزوماتیک به معرفت می پردازیم و سپس چالش های آن برای تربیت دینی را بررسی می کنیم و در پایان چالش های مطرح شده را از منظر رئالیسم انتقادی مورد نقد قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: رویکرد ریزوماتیک به معرفت، چالش های تربیت دینی، تربیت اسلامی، شک گرایی، پست مدرنیسم، رئالیسم انتقادی، ژیل دلوز، ریزوم
  • مهدی محمدی صفحه 145
    به منظور تحلیل محتوای داستان های دینی منتشرشده برای کودکان و نوجوانان در سال های 1380‐1385 با استفاده از پایگاه اطلاع رسانی خانه کتاب ایران، 291 عنوان اثر داستانی شناسایی و ارزیابی شدند. بعد از دسته بندی داستان های بررسی شده در دوازده دسته موضوعی، مشخص شد که داستان های مربوط به سرگذشت و فضایل پیامبران، فضایل معصومان(ع) و داستان های اخلاقی رتبه های اول تا سوم موضوعات داستان ها را به خود اختصاص داده اند. سرگذشت منسوبان پیامبران و سرگذشت علما با کمترین تعداد در رده های پایین قرار گرفتند. در میان پیامبران حضرت محمد(ص)، حضرت ابراهیم و حضرت یوسف و در میان ائمه حضرت مهدی(عج)، حضرت علی(ع) و امام حسین(ع) بیشترین آثار را به خود اختصاص داده بودند. در پایان با توجه به مسائل و مشکلات شناسایی شده پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: داستان های دینی، داستان های دینی کودکان و نوجوانان، تحلیل محتوای داستان های دینی
  • حجت الاسلام محمود نوذری صفحه 173
    دیدگاه عمده روان شناسانی که با رویکرد شناختی مراحل فهم کودکان از مفاهیم دینی را بررسی کرده اند، این است که آموزش دین به کودکان بایستی تا زمان دستیابی کودک به تفکر انتزاعی به تاخیر انداخته شود. در این مقاله دیدگاه مذکور گزارش، نقد و ارزیابی شود. داده ها از راه مراجعه به اسناد و مدارک مربوطه گردآوری شده و به روش توصیفی ‐ تحلیلی و توصیفی ‐ انتقادی تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته های تحقیق حاکی از این است که نظریه تاخیر آموزش دین با این پنج ایراد اساسی مواجه است: 1. چارچوب نظری که رشد دینی در آن چارچوب بررسی شده و نیز ابزار به کارگرفته شده برای سنجش دینداری نامناسب است؛ 2. از پیچیدگی و منحصربه فرد بودن رشد دینی غفلت شده است؛ 3. تفسیری نارسا از مفاهیم دینی ارائه شده است؛ 4. با دیدگاه مستفاد از روایات ناهماهنگ است و اینکه 5. تاخیر آموزش دین هم امکان پذیر نیست و هم آثار نامطلوب تربیتی در پی دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی انتقادی، رویکرد شناختی، کودکی، آموزش دین، تفکر انتزاعی
  • خلیل زامل عطشان صفحه 193
|
  • Razieh Badeeyan Gorti, Seyyed Ibrahim Mir Shahjaafari, Mohammadjavad Liaghatdar Page 7
    Imam Hussein (peace be upon him), the grandson of The Prophet Mohammad and as the third Imam of Shiites is the creator of a Second to none event in the history of mankind, an event which went beyond historical and geographical borders and became the cornerstone for human training. Self-esteem and esteem holding plays such a significant role in his doctrine that it can be considered as the only thing which has revived Islam and human esteem. The authors of the present article aimed to investigate self-esteem and esteem holding based on Imam Hussein's conduct in Ashura event. The finding of the study indicated that Imam Hussein's conduct, especially in Ashura event was a perfect paragon on esteem holding and self-esteem improvement. Imam Hussein (peace be upon him) educational doctrine prepares the ground for social and individual interactions based on self-esteem. The preparations for esteem improvement in families, trust in God, life purposefulness, thinking about death and respecting human beings are among strategies that Imam Hussein brought about in his practical conduct for human self-esteem improvement during Ashura.
    Keywords: human relation, esteem, Imam Hussein, conduct, Ashura
  • Mohammad Davoodi Page 25
    The present research aimed to have an analytical study on the concept of "purification" in the philosophical and ethical works of Muslim scholars. The main question this study tried to answer was; in which cases "purification" was used for in the philosophical and ethical works, what did it mean in each case and what are its semantic elements. Through this study, it was shown that the term has started to be used in Ibne-Sina works and there was not any evidence to confirm that the term was common before him. It was by Ibne-Sina which the term appeared. By seventh century (in Islamic calendar), "purification" was a marginal term and it was just after seventh century which had taken as a key term. Four major discourses were attributed to the term; discourses on healing, discourses on ascetic, discourses on happiness and a synthetic one. "purification" was also used in four meaning; elimination of vices and acquiring moral virtues, elimination of moral vices, removing mammonism from soul, putting away moral vices and mammonism. The core meaning of "purification" is eliminating vices. Acquiring virtues is a necessary part of its meaning and not a part only. Elimination of vices and acquiring virtues are two sides of a coin.
    Keywords: purification, morality, philosophy, Islamic education, ascetic, happiness, healing, Muslim scholars
  • Akbar Rahnama, Faramarz Bijnavand, Abbas Khodabandeh Avili Page 49
    This research was to find that to what extent the content of third year of high school textbook "religion and life" conforms to the approved objectives in cognitive area. The method of research was content analysis and its instrument was checkout form for the afore-mentioned textbook, the one which its form and content was validated by experts. Through the calculation of the correlation coefficient of the form its reliability was equal to 88%, respectively. The results showed that to achieve the approved objectives in cognitive area, the textbook used mostly from the subclass of knowledge about 62/44% and the use of subclass of analysis and composition were not remarkable, around zero. That textbook included 37 minor objectives in the form of 10 general concepts such as God, system of the creation, divine and prophet's guidance, Holy Quran, Imamate, the governance of Fagih and Islamic government, tradition and conduct, human being in Islam, Islamic society, way of life (relating to oneself) and the way of life (relating to family and society). It conformed to cognitive area with 231 frequency including 37 minor objectives. Thus, the extent in which the textbook complied with approved objectives in cognitive area was recognized 6 times for each objective.
    Keywords: approved objectives, cognitive area, third year of high school textbook religion, life
  • Babak Shamshiri, Ali Shirvani Shiri Page 79
    This study is mainly to distinguish various meanings of patience in Quran, the word that connotes most fundamental moral and educational concepts in Quran. Then, it was also to infer its philosophical and educational implications. The key question of this study focused on the meaning of patience and its philosophical and educational implications. Research questions which this study dealt with are as follows: 1. What does patience refer to in Quran? 2. What are philosophical implications of this concept? 3. And what are educational implications of this concept? To find answer for these questions, an analytical-inferential method was used. Thus, based on this method, the present study is considered a philosophical one with fundamental approach. In one hand, findings confirmed that patience in Quran has a lot of meanings such as patience in misfortunes, avoiding hesitation in speech and performance, worshipping and obeying God, persistence in giving up sins and adjustment in mutual interactions and in the other hand, results showed that philosophically this concept can be scrutinized anthropologically and epistemologically and also it has axiological potentiality. Educational inferences suggested that this concept not only should be considered in educational objectives in general but also for the other elements of curriculum. Furthermore, it is applicable in formal and informal education, too.
    Keywords: patience, Islamic education, Islamic morality, philosophy of education, Holy Quran
  • Mohammad Atashak Page 99
    As a descriptive one, this research was to evaluate the literacy development among Muslim countries. The required data for this research were collected from related documents and were analyzed through using secondary method. Results showed that 78% of men, 64% of women, 71% of total numbers were literate and 267 million people were recognized illiterate. However, among Muslim countries, the scale of men's literacy development went to a middle situation and for women; it was relatively in a low level. It showed that the literacy development among Islamic countries was totally in an average level.
    Keywords: literacy, Islamic countries, evaluation
  • Seyyed Mahdi Sajjadi, Zohre Bagherinejad Page 123
    Islamic education meets various challenges today. Some of them have risen from the encounter between theism and materialism. Post modernism aroused such paradoxical standpoints among Muslim scholars that in one hand some scholars have taken it as a golden opportunity for religious education and a solution for revamping its weakness, and in the other hand there are some ones who have asserted that postmodernism basically rejected possibility of religious education. To establish postmodernism's doctrines, rhizomatic approach had entered into the 20th century's knowledge system. It naturally carried with itself positive and negative attitudes to religious education. Through this research paper, it was presumed that rhizomatic approach to knowledge posed some threats to religious education and the author was to respond to these challenges based on knowledge system of critical realism. Therefore, in this study, first the characteristics of rhizomatic approach to knowledge are presented, second, its challenges for religious education are recognized, and third the enumerated challenges are scrutinized from a critical realism's point of view.
    Keywords: rhizomatic approach to knowledge, challenges of religious education, religious education, skepticism, postmodernism, critical realism, Jill Deloz, rhizom
  • Mahdi Mohammadi Page 145
    To analyze the content of religious stories published for children and teenagers during 2001-2006, 291 religious story books from information center of Iran's book home (Khaneye Ketab) were selected for evaluation. Twelve categories were recognized in which each book was subtitled under a subject category. By subject, those books that featured prophet's virtues, their histories and Imam's virtues and moral stories were ranked from one to three. Prophet's relatives and religious leaders have obtained the lowest ranking among others, though the total number of books under this category was not considerable. Among prophets, most of the books were allotted to Mohammad, Ibrahim and Josef and among Imams the highest ranking was belong to Imam Mahdi, Imam Ali and Imam Hussein. According to the presented issues, some suggestions are presented at the end.
    Keywords: religious stories, religious stories for children, teenagers, content analysis of religious stories
  • Mahmood Nowzari Page 173
    For most of the psychologists who are working on the process of children's understanding of religious concepts it is a belief that teaching of religion to children should be delayed until they can acquire abstract thought. Through the present study, while it was critically assessed, this approach was presented. Referring to documents, the data required for the study was gathered and analyzed in both analytical-descriptive and critical-descriptive method. Results have showed that this approach faced with five basic challenges; first, the theoretical framework, in which religious education was studied and the research instrument for assessing religiosity were not reliable ones. Second, the uniqueness and complexity of religious development was ignored. Third, a vague interpretation of religious concepts was suggested. Forth, it was not conformed to the approach derived from sayings and the fifth, not only the delay in religious education has not been possible, but also it remains inadequate educational effects.
    Keywords: critical assessment, cognitive approach, childhood, teaching of religion, abstract thought