فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یوسف ادیب، فتحی آذر، اصغر ابراهیمی هرستانی* صفحه 7

    هدف این پژوهش شناسایی و توصیف ادراک دانش آموزان از مهدویت است. روش انجام این تحقیق پدیدارشناسی است که کانون توجه خود را بر تجارب زیسته و ادراک بشر قرار می دهد و ابزار آن مصاحبه نیمه ساختاریافته است که با دانش آموزان شهرستان کاشمر که فارغ التحصیل سوم دبیرستان در سال 1392 بودند، انجام شد. پس از اشباع داده ها، با استفاده از روش اسمیت، تجزیه وتحلیل داده ها انجام و بر اساس آن، پنج مضمون اصلی استخراج شد که عبارت اند از: باور به امام زمان (عج)، معرفت به امام زمان (عج)، علت غیبت، فلسفه ظهور، و انتظار ظهور. یافته های تحقیق نشان داد که همه دانش آموزان وجود امام زمان (عج) را قبول دارند و علاقه مند به ظهور و یاری حضرت هستند؛ تنها شناخت ظاهری و کلی نسبت به امام زمان (عج) دارند و آگاهی های عمیقی دریافت نکرده اند؛ به مواردی هم که آگاهی دارند، در عرصه عمل توجه لازم را نمی کنند و از لحاظ رفتاری ضعیف هستند؛ و خود را منتظر حقیقی نمی دانند.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، مهدویت، ادراک دانش آموزان، کاشمر
  • علی احمد پناهی صفحه 29
    هدف پژوهش حاضر بررسی شرایط اشتغال زنان، آثار تربیتی- روان شناختی و نیز تاثیرات آن بر نظام خانواده و به ویژه در فرزند پروری است. این پژوهش از نوع تحقیقات کیفی است و با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که اسلام مخالفتی با اشتغال زنان ندارد، چنانکه تشویقی نیز نسبت به آن ندارد؛ البته، برای اشتغال زنان، ضوابط و شرایطی را در نظر گرفته است. نتایج این پژوهش همچنین نشان می دهد که اشتغال زنان اگر متناسب با توانمندی های جسمی و روان شناختی آنان نباشد، آسیب های تربیتی، معنوی و روان شناختی متعددی در خانواده و به ویژه در نقش فرزند پروری ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: جنسیت، اشتغال، آثار تربیتی، استحکام خانواده، رضایتمندی، فرزند آوری، فرزند پروری
  • نیکو دیالمه، زهرا صالحی متعهد صفحه 51
    در سوره ها و داستان های قرآن، گفتگوهایی بین شخصیت ها و افراد مختلف صورت گرفته که می توان براساس آن ها، به مولفه های گفتگوی تربیتی صحیح دست یافت. برای این منظور، گفتگوهای قرآنی - شامل 132 مورد- تحلیل و بررسی تربیتی شد. هدف این پژوهش که با روش تحلیلی- تفسیری انجام شده، دستیابی به پاسخی برای این پرسش است که «از گفتگوهای قرآنی چه مولفه هایی جهت بکارگیری در گفتگو - به عنوان یک روش تربیتی- به دست می آید؟» مولفه های به دست آمده برای کاربرد در ساختار گفتگوی تربیتی بدین شرح است: استفاده از ادبیات پرسشی به جای ادبیات خطابی، رعایت ادب جایگاهی، سخن گفتن درسطح فهم مخاطب، اعتمادسازی برای مخاطب در گفتگو، ژرف کاوی در جریان گفتگو، توجه به درخواست های معقول مخاطب، طلب شواهد برای مدعا، حاکمیت منطق در گفتگو، ساماندهی گفتگو در شرایط واقعی، تعمیق بخشی به باور مخاطب، اعطای فرصت طرح پرسش، آموزش غیرمستقیم، نیازسنجی مخاطب در گفتگو، استفاده از فن تشویق و تنبیه و به کارگیری قضاوت های پسینی.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، گفتگوی قرآنی، مولفه های گفتگوی صحیح
  • زهرا شعبانی صفحه 73
    هدف این پژوهش تعیین مدل نوعدوستی خیرین و کشف روابط مشترک براساس تحلیل مسیر است. جامعه آماری آن تمام خیرین مدرسه ساز هستند که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و براساس تعداد متغیرها و نمونه (15×22) و جدول کرجسی و مورگان، از میان آن ها 370 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای اندازه گیری عوامل روان شناختی، اجتماعی و فرهنگی از سیزده آزمون شامل آزمون شخصیتی نئو، خوش بینی، خودکارآمدی عمومی، باورهای مدرنیته، باورهای دینی، ارزش های علاقه به مادیات، ارزش های متافیزیک، نیازهای اساسی (شایستگی و روابط خاص) خودمختاری اخلاقی، انگیزش اخلاقی، انگیزش پیشرفت، احساسات اخلاقی و نوعدوستی استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از داده های کیفی مدل مفهومی طراحی شده و پس از تهیه مدل ازتحلیل عاملی تاییدی و برای برازندگی مدل ها از متغیرهای نهفته براساس نرم افزارهای Lisrel، Spss20 استفاده شد. عوامل اصلی علیت نوعدوستی شامل اخلاق فطری، اخلاق توحیدی و خودگرایی اخلاقی و ضریب شیب استاندارد بتا به ترتیب برابر با (49/0=β)، (13/0=β)، (24/0=β) و در سطح 01/0 معنادار نشان داد. عوامل میانجی نوعدوستی در خودگرایی اخلاقی مشتمل بر صفات شخصیت (28/0=β)، ارزش های درونی (45%=β)، ارزش های بیرونی (13/0=β) و عوامل اجتماعی (27/0=β) گزارش شده؛ عوامل میانجی نوعدوستی در اخلاق فطری، ویژگی های صفات شخصیت (33/0=β)، ارزش های درونی (28/0=β)، ارزش های بیرونی (26/0=β) و عوامل اجتماعی (24/0=β) و در اخلاق توحیدی ویژگی های صفات شخصیت (75%=β) ارزش های درونی (66%=β) ارزش های بیرونی (84%=β) و عوامل اجتماعی (10/0=β) گزارش شده است. بنابراین اخلاق نوعدوستی تابعی از خودگرایی اخلاقی، اخلاق فطری و اخلاق توحیدی است و اخلاق نوعدوستی تابعی ضمنی از صفات شخصیت، ارزش های درونی، بیرونی و عوامل اجتماعی است.
    کلیدواژگان: نوعدوستی خیرین مدرسه ساز، خود مختاری اخلاقی، اخلاق توحیدی، اخلاق فطری، خود گرایی اخلاقی، ارزشهای متافیزیکی، احساسات اخلاقی
  • حسین کارآمد*، سعید بهشتی صفحه 95
    این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی و استنتاجی و به منظور بررسی ارتباط میان مهم ترین راه های کسب معرفت یعنی عقل و حس از نظر ابن سینا و تاثیر آن در برنامه درسی انجام شده است. در این تحقیق، مشخص گردید که عقل و حس در کسب بیش تر معرفت های بشری به هم وابسته اند. حس، زمینه رشد، شکوفایی و توانایی عقلانی انسان را فراهم می آورد و عقل نیز در شفاف سازی و اعتباربخشی به معرفت های حسی یاری می رساند. با اینکه این دو با هم در ارتباطی متقابل می توانند بر شناخت و دانش آدمی بیفزایند، ولی عقل به عنوان نیروی ممیز انسان از حیوان و اعتباربخش معارف بشری، در جایگاه برتر قرار دارد و با عقل فعال در ارتباط است. چنین نگرشی، دلالت هایی در برنامه درسی در پی دارد که در این تحقیق برخی از مهم ترین آن ها در قالب هدف، محتوای برنامه درسی و روش های آموزش و یادگیری مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها حاکی از آن اند که شناخت و قرب به خداوند، هدف غایی برنامه درسی را تشکیل می دهند. اهمیت و اعتبار عقلی و قابلیت فهم نیز مهم ترین اصول حاکم بر محتوای برنامه درسی است. فعال بودن فراگیران و به کارگیری حواس مختلف آنان نیز از جمله اموری اند که در آموزش و یادگیری باید مورد توجه واقع شوند.
    کلیدواژگان: عقل، حس، برنامه درسی، ابن سینا
  • عبدالعظیم کریمی صفحه 117
    در این مقاله تلاش شده است خاستگاه تربیت از بیرون به درون، از کسب به کشف، و از القا و تجویز، به الهام و پرهیز ارتقا یابد. زیرا هدف تعلیم و تربیت آن است که آدمی تمامیت خویش را در فعلیت بخشیدن به قابلیت های فطری خویش بیابد و در این خویشتن یابی، جوهره روح الهی اش را بر اساس آیه «و نفخت فیه من روحی (حجر، 29)» تجربه کند. روش تربیت فطری، فاعلی، قلبی وشهودی است که غالبا از طریق کنش های الهامی و پرهیزی، و نه القایی و ایجابی رخ می دهد. تاثیر کنش های الهامی برخلاف کنش های تجویزی، آزاد، سیال و غیرمستقیم بوده و منجر به کشف و شهود در مخاطب می شود. در این دیدگاه تربیت شدن به مثابه فعلیت بخشیدن به درون مایه های وجود آدمی است که با راهبرد «استخراج» و «اکتشاف»- و نه انتقال و اکتساب- نمایان می شود.
    کلیدواژگان: فطرت، بودن، شدن، بازگشت به خویش، خودبودگی
  • سوسن کشاورز، محسن زهری * صفحه 139

    هدف این مقاله، تبیین فلسفه ی معادباوری با نظر به وجه تربیتی آن، بر اساس آیات قرآنی ذیل سه محورماهیت، ضرورت، اهداف و اصول و روش ها است. برای دست یافتن به این هدف، از روش تحلیل فلسفی و روش استنتاجی استفاده شده است. تبیین مقدمه های لازم معادباوری با استفاده از تحلیل منطقی فرارونده مبتنی بر آیات قرآنی صورت گرفته و اصول معادباوری، با استفاده ازروش قیاس عملی استنتاج شده که نتیجه قیاس، دو گزاره مقدماتی توصیفی و تجویزی است که از پاسخ دو سوال اول و دوم به دست آمده و روش ها نیزمبتنی بر اصول تربیتی استخراج گردیده اند. در مجموع عناصر اصلی ماهیت معادباوری عبارت اند از اندیشه ورزی، وابستگی به فطرت انسان، اطمینان و باور قلبی به پایان پذیر بودن دنیا، ادامه ای بر حیات انسان و اهداف معادباوری عبارت اند از متعالی شدن قوه عقل و نمود آن در همه ی امور، امنیت و آرامش روانی، پیدایش بینش درست نسبت به زندگی دنیایی و احساس مسئولیت و اصول آن، ایمان توام با تعقل، بازگشت به خویشتن، معرفت بخشی، استمرار و امتناع و روش های آن نیز پرسشگری، حل مساله، بارش مغزی، تذکر، همیاری، اسوه سازی، عبرت آموزی، تذکر و موعظه بوده اند.

    کلیدواژگان: معاد باوری، فلسفه، تربیت اسلامی، قرآن کریم
  • محمود نوذری صفحه 159
    سه دهه از طرح اندیشه «تاسیس رشته تعلیم و تربیت اسلامی به منزله رشته علمی و دانشگاهی» می گذرد و در راستای تحقق آن، مراکز آموزشی و پژوهشی متعددی در این مدت تاسیس شده است. این پژوهش درصدد است با ترسیم تفصیلی اهداف این طرح، میزان توفیق مراکز آموزشی و پژوهشی را در دست یابی به اهداف ترسیم شده، مطالعه کند و موانع موجود بر سر راه تحقق اهداف مذکور را نشان دهد. برای پاسخ به پرسش های تحقیق از روش تحقیق پیمایشی و تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که اولا، دستاوردهای این جریان گر چه فی نفسه چشمگیر است و به عنوان مثال به حوزه فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی یا مباحث تاریخی – تربیتی یا فقه التربیه هویت بخشی شده است، اما با در نظر گرفتن اهداف ترسیم شده، هنوز در ابتدای راه است و وضعیت شاخص های انسانی، ساختاری و عملکردی متناسب با اهداف ترسیم شده شکل نگرفته و در نتیجه سطح کمی و کیفی دانش تولید شده در بسیاری از زیر شاخه های دانش تربیتی، حاکی از شکاف علمی جدی میان وضعیت موجود و مطلوب است. ثانیا، موانع مختلفی مانند موانع زیست بوم شناختی، روش شناختی، سیاسی روند مطالعات تربیتی را کند کرده، اما در بین آنها یک مانع مهم تر وجود دارد که ریشه و بنیان شکل گیری موانع دیگر است و آن فقدان مبانی نظری لازم برای ترسیم نقشه جامع علمی جهت تحقق اهداف پیش گفته است.
    کلیدواژگان: دانش تربیت اسلامی، اهداف اسلامی دانش تربیتی، وضعیت موجود، موانع
|
  • Yosef Adib, Fathi Azar, Asghar Ebrahimi Harestani Page 7

    The aim of this research study is identification and description of the perception about mahdism. The methodology of this research is phenomenological which has focused its attention on life experiences and the perception of the human. The instrument used in this study is the semi-structured interview administered with third grader high school students in Kashmar. After data collection done through Smith, the data were analyzed and the main five themes extracted are as follows; believing in the 12th Imam, knowledge in the 12th Imam, the reason of absence, philosophy of Dzohour, waiting for Dzohour. The findings of the research revealed that all the students admit the existence of the 12th Imam are interested in Dzohour and helping him; they have just superficial and holistic perception of the Imam; regarding the principles they are aware of, in practice they do not pay enough attention and are, in terms of behavior, weak and do not consider themselves as real awaited.

    Keywords: phenomenology, mahdism, perception of the students, Kashmar
  • Ali Ahmad Panahi Page 29
    The Main aim of this research is the investigation of the conditions of the women employment, educational-psychological outcomes and its effects on family system especially for bringing children. This study is qualitative and descriptive-analytical. The results show that Islam does not disagree with women's employment, though at the same time does not encourage it. There have been some conditions for women's employment; the results also reveal that women's employment, provided that it is not compatible with their physical and mental capabilities, would make serious educational, spiritual and psychologicalharms in the family especially for bringing children.
    Keywords: gender, employment, educational outcomes, family stability, satisfaction, child bearing, child rearing
  • Nikou Dialameh, Zahra Salehi Motaehed Page 51
    In surahs and stories of Quran, there have been some discourses between the persons and personalities on the basis of which the parameters of the correct educational discourse can be discovered. To this aim, 132 cases of Quranic discourse were educational analyzed. The methodology of this study is documentary- interpretative. The question this research attempts to answer is that what parameters can be obtained in order to be applied as an educational method. The parameters found in the study are using questions instead of addressing, observing position politeness, addressee-tuned speech, building trust in the discourse, profound in the course of discourse, paying attention to reasonable request of the addressee, seeking evidence for the claim, reason-based discourse, organization of discourse, in real situations, deepening the belief of the addressee, providing opportunity for asking, indirect education, needs analysis of addressee in the discourse, using encouragement and punishment and using post hoc judgments.
    Keywords: education, Quranic discourse, parameters of correct discourse
  • Zahra Shabani Page 73
    The main aim of this study is to determine the model of School builder NGOs and discovery of the common relations based on path analysis. The population is country-wide selected through stratified random sampling based on the variables and the samples (22*15) and Morgan and Kerjesi model to select 370 persons as the sample. To measure the psychological, social and cultural factors taken from 13 tests such as NEO personality test, optimism, general self-efficiency, modernity beliefs, religious beliefs, materialistic values, metaphysical values, basic needs (qualification and special relations), moral self-independence, moral motivation, promotion motivation, moral emotions, and humanitarianism. Analysis of the quantitative and qualitative data was done by SPSS 20 and Lisrel, respectively. The main factors of humanitarianism consisting of instinctive morality, monotheistic morality, self-oriented morality and the coefficient of the standard beta were meaningful,. 49,. 13,. 24, respectively at. 01 level of significance. The other intervening factors reported in the self-oriented variable include personality traits (B=.28), internal values (B=.45), and external values (B=.13). The moderating variable of humanitarianism in instinctive morality reported include traits of personality (B=.33), internal values (B=.28), external values (B=.26) and social factors (B=.24). In monotheistic morality personality traits (B=.75), internal values (B=.66), external values (B=.84), and social factors (B=.10). Therefore, humanitarianism is a function of self-oriented morality, instinctive morality, and monotheistic morality. Moreover, humanitarianism morality is an implicit functions of personality traits, internal values, and social factors.
    Keywords: humanitarianism, school builder NGOs, self, independent morality, monotheistic morality, instinctive morality, self, oriented morality, metaphysical values, moral emotions
  • Hosein Karamad*, Saeed Beheshti Page 95
    This research, through inferential and analytic methodology, investigates the relationship between the most important ways of acquiring knowledge, namely, intellect and feeling, from Avicenna view and the effect it may have on curriculum planning. In this study, it was found that intellect and feeling in acquiring most of knowledge are interrelated. Feeling provides background for development, and intellectual ability of human being. At the same time, intellect plays role in clarifying and accrediting emotional knowledge. Though these two in collaboration can enhance recognition and knowledge of human, but intellect plays a more elevating role as human-specific characteristic and is related to active intellect. Such attitude has some implications in curriculum planning which are represented through the framework of aims, content of the material, and methods of learning. Findings revealed that recognition and closeness to God form the ultimate of curriculum. The significance and intellectual credit and the ability of understanding are the most important principles of the content of curriculum. Activeness of the learners and employment of different senses are the elements that should be considered in learning.
    Keywords: intellect, feeling, curriculum, Avicenna
  • Abdolazim Karimi Page 117
    This article is an attempt to elevate the origin of education from outside to inside, form acquisition to discovery, and from indoctrination and prescription to inspiration and abstinence. The reason is that the aim of education is achieving wholeness of one by actualization of the whole instinctive capabilities and in this path, one would experience the divine substance of his soul based on the verse of "breathed into him of my spirit". The instinctive method of education is doing, heartedly, and intuitive not indoctrinating and exigent. The effects of divine and abstinent reactions, contrary to descriptive reactions, are free, fluid, and indirect and lead to discovery and intuition in the addressee. In this perspective, education is as actualization of internal substance of humanity which is made visible through extraction and discovery – not transition and acquisition.
    Keywords: instinctive, self, return, become, being, self, being
  • Susan Keshavarz, Mohsen Zahri Page 139

    The aim of this article is elucidation of the philosophy of resurrection believing from educational perspective, based on Quranic verses in three pivots of nature, necessity, and aims, principles and methods. To this aim, the methodology used is the philosophical analysis and inferential. The introduction of resurrection believing through reasonable progressive analysis based on Quranic verses has been elucidated. The methodology used is deductive and the results show that the two descriptive and prescriptive propositions have been extracted based on educational principles. Overall, the basic elements of nature of resurrection believing are mindfulness, nature-dependency of human, certainty and believing in mortlaity of the world, continuity of human life; the aims of resurrection believing are elevation of wisdom and its manifestation in in all the affairs, emergence of the right vision to worldly life, and responsibility, faith along with intellect, return to self, knowledge giving, continuity and avoidance. The ways to get to these are questioning, problem solving, brainstorming, mentioning, cooperation, modeling, admonitory and preaching.

    Keywords: believing in resurrection, philosophy, Islamic education, Quran
  • Mahmoud Nowzari Page 159
    It was three decades ago that the idea of establishing Islamic education courses as an academic discipline was proposed. To do so، several educational and research centers have been established. This study is an attempt to minutely mark out the goals of this plan and study the extent these centers have succeeded in achieving the goals and remove the barriers in the way. To answer the questions، a survey study and qualitative content analysis were carried out. Findings revealed that (1) the achievements in this area، though in itself considerable، and has given identity to the philosophy of education، history of education or Fiqh-AlTarbeyyah، is still in its infancy and the position of human، structural and functional indicators are not compatible with the drawn aims. As a result، the qualitative and quantitative level of the knowledge made in sub-branches of education delineate serious gap between the present situation and the desirable one. (2) different barriers such as bio ecological، methodological، and political ones has slowed the educational studies; among the factors، the most important one is lack of required theoretical bases for drawing comprehensive scientific map to fulfill the abovementioned aims.