فهرست مطالب

تربیت اسلامی - پیاپی 28 (بهار و تابستان 1398)

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 28 (بهار و تابستان 1398)

  • 242 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1398/01/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه موحدی پارسا، طاهره جاویدی کلاته جعفر آبادی، بختیار شعبانی ورکی، علی همت بناری صفحات 7-28
    این مقاله امکان تربیت اخلاقی کودکان در دوره نخست کودکی را −هفت سال اول زندگی که براساس احادیث مراحل تربیت، دوره سیادت نامیده می شود− بررسی می کند. برای این منظور با روش توصیفی−تحلیلی نظر اندیشمندان درباره تربیت اخلاقی کودکان بررسی و تحلیل گردید و با کاربرد روش تحلیلی−استنتاجی تعریف و امکان آن تبیین شد.
    یافته ها نشان می دهد که بیشتر اندیشمندان، تربیت اخلاقی را برای دوره سیادت می پذیرند و دلایلی مانند فعال بودن ذهن شهودی، تاثیر محیط، مناسبات اجتماعی و الگوهای اخلاقی، امکان تحقق مراتبی از شناخت، انتخاب و عمل را برای کودکان در این دوره، به عنوان مهم ترین شواهد امکان تربیت اخلاقی کودکان مطرح می کنند.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، امکان تربیت، تربیت کودک، دوره سیادت، کودکی اولیه، فلسفه برای کودکان
  • فاطمه عظمت مدارفرد، حسنعلی بختیار نصرآبادی، محمدحسین حیدری صفحات 29-52
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل محتوای داستان های مثنوی بر مبنای نظریه لیپمن درباره تفکر فلسفی انجام شد. در این راستا، با کاربرد روش تحلیل محتوای استقرایی، مولفه های تفکر فلسفی از آثار لیپمن استخراج و سازماندهی شد. پس از مطالعه آثار لیپمن ابعاد تفکر فلسفی به سه بعد تفکر انتقادی، خلاق و مراقبتی تقسیم گردید و به هریک از این ابعاد مولفه هایی اختصاص داده شد. در بخش دوم، به کمک روش تحلیل محتوای قیاسی و با توجه به چارچوب نظری فراهم شده در بخش نخست، مولفه های تفکر فلسفی در دو داستان منتخب از مثنوی شناسایی و تحلیل شد.
    یافته های پژوهش نشان داد هر دو داستان به دلیل آنکه دارای مولفه هایی در زمینه ابعاد گوناگون تفکر فلسفی هستند، توانایی مناسبی در پرورش این نوع تفکر دارند. سرانجام برای کاربردی کردن داستان ها در اجتماع پژوهشی، برای هر داستان راهنمایی آموزشی در دو بخش طرح بحث و تمرین تدوین و در این بخش ها پرسش ها و فعالیت های عملی مرتبط با محتوای داستان ها و مولفه های آن پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: مولفه های تفکر فلسفی، لیپمن، مثنوی، فلسفه برای کودکان، اجتماع پژوهشی
  • سوسن کشاورز، لیلا سرتیپ زاده صفحات 53-74
    یکی از ابعاد آموزش های قرآن کریم، دعوت به تفکر است تا مسیر دستیابی انسان به حیات طیبه هموار شود؛ ازاین رو مقاله پیش رو بر آن است تا با بهره مندی از آیات قرآن و برخی از مفاهیم ناظر بر تفکر، ابعاد تفکر را ذیل دو محور موضوعات تفکر و ملزومات آن ترسیم و سپس دلالت های آن را در تربیت فکری بررسی کند. روش مورد استفاده در این مقاله تحلیل و تفسیر مفهومی است.
    یافته ها نشان می دهد که موضوعات تفکر شامل تفکر در آفریده های زمینی، آفریده های آسمانی، آفریده های مشترک زمین و آسمان، آفریده های دریایی، خود، تاریخ و سرنوشت ملت ها، کتاب الهی و ماهیت زندگی دنیا و آخرت و ملزومات آن نیز شامل همراهی اندیشه و علم، داشتن روح علمی، توانایی ارزیابی و قضاوت و آزادی فکر از قید عادت های اجتماعی است. همچنین، گسترش نگرش آیه ای به جهان، فراهم سازی امکان کسب معرفت از طریق منابع اصلی شناخت، گسترش مهارت های ادراکی و تقویت خودشناسی از جمله دلالت های ابعاد تفکر در تربیت فکری کودکان و نوجوانان هستند.

    کلیدواژگان: تفکر، کودکان و نوجوانان، دلالت های تربیتی، تعلیم و تربیت، قرآن کریم، موضوعات تفکر، ابعاد تفکر
  • فاطمه صدر صفحات 75-94
    هدف اصلی این مقاله، بررسی تطبیقی دیدگاه شهید مطهری با دیدگاه لیپمن درباره اهداف تعلیم و تربیت با نظر به نظریه تعلیم و تربیت اسلامی و نظریه تعلیم و تربیت تاملی و برنامه «فلسفه برای کودکان» است. با توجه به این هدف، با مطالعه کتابخانه ای، نخست، دیدگاه های هر دو اندیشمند درباره موضوع پژوهش استخراج شد و سپس میان دیدگاه های آنها براساس روش توصیفی استنتاجی، مطالعه تطبیقی انجام شد.
    مطهری و لیپمن بر تامل، تفکر، اندیشه ورزی و تربیت عقلانی، به عنوان اهداف تعلیم و تربیت تاکید دارند؛ ولی این اهداف را غایی نمی شمرند؛ بلکه اهداف واسطی برای رسیدن به هدفی عالی تر در نظر می گیرند. مطهری بر آن است که هدف غایی تعلیم و تربیت، رسیدن به درجه بندگی خداوند و کسب مدارج معنوی است که در ذیل نظام ارزشی اسلام مطرح می شود؛ درحالی که هدف غایی «فلسفه برای کودکان»، آموزش کودکان و نوجوانان به منظور دستیابی به زندگی بهتر، با کیفیت تر، با تمدن، و شهروند دموکرات شدن است.
    نتایج نشان می دهد با وجود برخی اشتراکات تعلیم و تربیتی میان مطهری و لیپمن، ازآنجاکه این دو از نظام های ارزشی و انسان شناختی متفاوت متاثر هستند، دیدگاه های آنها درباره هدف غایی تعلیم و تربیت با یکدیگر تفاوت دارد.

    کلیدواژگان: هدف تعلیم و تربیت، تعلیم و تربیت اسلامی، فلسفه برای کودکان، فبک، دموکراسی، مطهری، لیپمن
  • طیبه ماهروزاده، علی ستاری، زهرا ملکی صفحات 95-114
    هدف از برنامه «فلسفه برای کودکان»، پرورش تفکر در کودکان است. یکی از ابزارهای اصلی این برنامه داستان است که در اجتماع پژوهشی اجرا می شود. در دهه های اخیر این برنامه برای پرورش قدرت تفکر کودکان در ایرانرواج یافته است. اما داستان های این برنامه بومی نبوده و در شرایط فرهنگی جامعه طراحی برنامه تولید شده اند. این درحالی است که ادبیات فارسی مشحون از داستان های فکری و فلسفی متناسب با فرهنگ ایران است.
    هدف این مقاله بررسی تاثیر داستان های کلیله و دمنه بر پرورش مهارت های استدلال، پرسشگری و تفکر انتقادی (گشودگی انتقادی و شکاکیت تاملی) است. پژوهش از نوع کاربردی بوده و به روش شبه تجربی با استفاده از طرح پیش آزمون−پس آزمون و با دو گروه آزمایش و کنترل انجام شده است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهرستان اردستان و نمونه پژوهش یک کلاس 32 نفره بود که به روش هدفمند و تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس سنجش پرسشگری رابرت فیشر، مقیاس گرایش به تفکر انتقادی (گشودگی انتقادی و شکاکیت تاملی) ساسو، آزمون مهارت استدلال نیوجرسی بوده است. اعتبار مقیاس سنجش پرسشگری به روش اعتبار ارزشیاب به تایید متخصصان رسید و ساسو اعتبار و روایی مقیاس گرایش به تفکر انتقادی را مناسب گزارش کرده است. پایایی مهارت استدلال نیوجرسی از طریق آلفای کرونباخ بین 84/0 تا 94/0 گزارش شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. نتایج نشان داد بین نمره های گشودگی انتقادی، پرسشگری، مهارت استدلال تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین، بین نمره های شکاکیت تاملی گروه ها تفاوت معنادار است؛ این به آن معناست که برنامه فلسفه برای کودکان در افزایش شکاکیت تاملی تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، تفکر انتقادی، پرسشگری، استدلال، داستان
  • منیره عابدی، رضاعلی نوروزی، حسینعلی مهرابی، محمدحسین حیدری صفحات 115-137
    یکی از پیش زمینه های لازم برای کاربردی کردن فلسفه برای کودکان (فبک) در ایران، جستجوی مبانی نظری متناسب با فرهنگ اسلامی است؛ ازاین رو در این مقاله، با مبنا قرار دادن آموزه های امام علی علیه السلام، مولفه های فبک شناسایی شدند. بدین منظور از روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد و در تحلیل داده ها الگوی هفت مرحله ای کلایزی به کار رفت.
    یافته ها نشان داد براساس آموزه های امام علی علیه السلام مولفه های فبک در سه محور مهارتی، نگرشی و شناختی قرار می گیرند. هر محور شامل چند مولفه بود و برخی از مولفه ها زیرمولفه هایی داشتند. مولفه های محور مهارتی عبارت بودند از: گفتگو، قضاوت، پرسش، گوش دادن و تحقیق. در محور نگرشی مولفه های گشودگی ذهنی، پرهیز از شتاب زدگی، همه جانبه نگری، فهم گرایی و حیرت بررسی شد و محور شناختی، مولفه های شناخت امور غیرمادی، حقیقت یابی، تفکر، عقلانیت، رد شک گرایی و عینی سازی را دربرگرفت. این نتایج نشان از امکان ابتنای برنامه فبک بر فرهنگ اسلامی بود.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، آموزه های امام علی علیه السلام، مولفه های فلسفه برای کودکان
  • محمدعلی زینلی صفحات 139-157
    هدف این مقاله، استنباط مهارت های عقل ورزی در قرآن کریم و ارائه پیشنهادهایی برای اصلاح یا تکمیل برنامه رایج «فلسفه برای کودکان» است. روش پژوهش، معناشناسی واژه عقل با استفاده از روابط همنشینی و جانشینی و استخراج مهارت های عقل ورزی براساس آن است.
    دستاورد این پژوهش، به دست دادن اصول و شیوه هایی برای پرورش مهارت های عقل ورزی است که ذیل سه عنوان کلی «هوشیاری نسبت به علامت ها و فهم دلالت آنها»، «علم و شناخت» و «هدایت» ارائه شد. براساس این نتایج، پیشنهادهایی برای اصلاح یا تکمیل برنامه «فلسفه برای کودکان» مطرح شد؛ مانند علامت شناسی فعال، توجه به ارزشمندی علوم نافع، اهمیت یقین در علوم سرنوشت ساز، آشنایی با مراتب شناخت و عوامل رشد یا نقصان آنها، شناخت قلب معنوی، شناخت عقل و جهل و جنودشان و اتصاف به صفات ریشه ای، دقت بسیار در موازین سخن، رعایت آداب کلاس و درس، تشویق دانش آموزان به احسان و ایثار و... .
    همچنین، پیشنهاد شد پژوهش های مشابهی برای همه واژه های مربوط به عقل در قرآن انجام شود تا نقشه راه جامع درباره عقل ورزی از دیدگاه اسلام به دست آید.

    کلیدواژگان: قرآن، عقل، معناشناسی، فلسفه برای کودکان، تربیت عقلانی
  • علیرضا حافظی، احمد یارمحمدیان، امیر قمرانی صفحات 159-173
    آموزش مفاهیم معنوی، به ویژگی های متربی از جمله ویژگی های روان شناختی نیاز دارد و توجه یا دقت یکی از توانایی های مهم شناختی است که بدون آن یادگیری و تربیت معنوی روی نخواهد داد. در این راستا، هدف این مقاله بررسی نقش و جایگاه روند تحول انواع توجه کودکان در میزان آموزش پذیری جنبه های معنوی بود.
    در این پژوهش توصیفی−استنادی، از منابع مختلف، برای رهیافت تربیت معنوی براساس انواع توجه استفاده شد.
    این بررسی نشان داد براساس الگوی تحولی توجه بینایی، شنوایی، انتقالی، پایدار، انعطاف پذیر، معطوف شده، انتخابی و تقسیم شده در تربیت معنوی کودکان نمی توان از یک شیوه یکسان آموزش استفاده کرد. همچنین، در این راستا جنسیت و سن کودکان نقشی مهم دارند و نکات مهمی برای مربیان معنوی دربردارند. تربیت معنوی ابعاد و پیچیدگی های مختلفی دارد که تحقق آن بدون ملاحظه تحول انواع توجه در گروه های مختلف سنی کودکان امکان پذیر نیست و به پژوهش های بیشتر در این باره نیاز است.

    کلیدواژگان: توجه، کودکان، پیش دبستان، دبستان، تربیت معنوی
  • زهرا اسلامیان، محمود سعیدی رضوانی*، ابوالفضل غفاری صفحات 175-194

    این پژوهش با هدف شناسایی پیام های مرتبط با خویشتن داری جنسی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم به منظور تدوین محتوای مطلوب انجام شده است. روش پژوهش، پیمایشی−توصیفی و جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه های اول، دوم و سوم متوسطه دوم حاضر در کلاس های آموزشی تابستانه سال 1393−1394 شهرستان بهشهر بود. با روش نمونه گیری خوشه ای136 نفر از دانش آموزان در این پژوهش شرکت داده شدند. روش این پژوهش برای پاسخ گویی به سوال پژوهش به منظور شناسایی پیام های موثر بر خویشتن داری جنسی از نظر دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم، استفاده از پرسش نامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده ها نیز از آمار در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (مقایسه میانگین با یک ادعا) و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss16 استفاده شد.
    نتایج نشان داد پیام های مستخرج از منابع تربیت جنسی، از نظر دختران به طورکلی در سطح «نسبتا مطلوب» و سطح «مطلوب» قرار گرفتند. دانش آموزان مولفه های «ترهیبی جسمی»، «ترغیبی معنوی»، «ترهیبی روانی»، «ترغیبی اجتماعی»، «بهشت»، «ترهیبی معنوی» و «ترغیبی جسمی» را جزء مولفه های «مطلوب» ارزیابی و موثرترین پیام ها بر میزان خویشتن داری خود عنوان کردند. بنابراین، پیشنهاد می شود برنامه ریزان تعلیم و تربیت به دستاوردهای این پژوهش در تدوین محتوا برای تربیت جنسی در دوره متوسطه توجه کنند.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، خویشتن داری جنسی، پیام، محتوا، مقطع متوسطه
  • مقصود امین خندقی، فاطمه سادات جعفرنیا صفحات 195-219
    با طرح موضوع «تفسیر تربیتی» در دهه های اخیر در عرصه علوم حوزوی و علوم تربیتی، آثار متعددی درباره انواع و طبقه بندی آن نگاشته شده است؛ ولی تاکنون هیچ یک از این آثار، به صورت اختصاصی به بررسی گونه شناسی ها و انواع تفسیر تربیتی به طور همه جانبه نپرداخته است. این پژوهش با هدف بررسی انواع مختلف تفسیر تربیتی و ارائه طبقه بندی مفهومی شمول گرایانه و جامع به منظور معرفی تفسیر تربیتی به عنوان یک رشته علمی انجام شد. تحقق این هدف، طی دو مرحله اصلی، پیگیری شد: در مرحله نخست، دیدگاه های موجود درباره انواع تفسیر تربیتی احصاء، شرح، نقد و بازنگری شدند؛ در مرحله دوم، پس از ارائه طبقه بندی های جدید، از طریق باهم نگری طبقه بندی های جدید و بازنگری طبقه بندی های موجود به ارائه گونه شناسی جامع و شمول گرایانه از تفسیر تربیتی براساس معیارهای متعدد اقدام شد.
    سرانجام، براساس سه شاخصه اساسی هر رشته علمی −غایت، موضوعات و مسائل، و روش− تفسیر تربیتی به مثابه یک رشته علمی مطرح می شود که براساس سه شاخص یادشده، گونه شناسی شمول گرایانه و جامع جدید و متمایز دیگری از تفسیر تربیتی ارائه شد. این پژوهش می تواند با نمایاندن افق ها و اضلاع و برداشت های جدید از تفسیر تربیتی، سمت و سوی جدیدی در حوزه های پژوهشی و آموزشی ایجاد کند.

    کلیدواژگان: تفسیر تربیتی، گونه شناسی، طبقه بندی، نظریه پردازی، علم دینی، رشته علمی
  • صفحات 221-230
|
  • fatemeh movahedi, TAhereh JAvidi kalateh jafarabadi, Bakhtiyar shabani varaki, ali hemat banari Pages 7-28
    This article examines the possibility of moral education of children during the Masteship Period - the first seven years of life, which is called Siyadat Period based on the teachings of hadiths related to the educational stages. For this purpose, we used the descriptive-analytical method to study and analyze the thinkers’ view about the age of the beginning the moral education. And in view of the concept of moral education influenced by Allamah Tabatabai in his book entitled al-Mizan, it is possible to explain this possibility by analytical-deductive method.
    The findings indicate that the active presence of intuitive mind, the impact of the environment, social relationships and ethical patterns, the possibility of realizing a degree of recognition, choice and practice are the most important evidences, presented by most thinkers, for the possibility of moral education of children in this period.
    Keywords: moral education, possibility of education, education of children, mastership period, first childhood period, Philosophy for Children
  • fatemeh azamat madar, Hassan Ali Bakhtyra Nasr Abadi, Mohammad Hossein Heidari Pages 29-52
    The present research aims at studying the contents of Mathnavi stories based on Lipman's view about the components of philosophical thinking. To achieve this goal, the researchers have tried to extract and organize the components of philosophical thinking from Lipman’s works using the inductive content analysis method.
    After studying Lipman’s works, the dimensions of philosophical thinking were divided into three categories of critical, creative and caring thinking. In the second part, using the deductive method of content analysis and based on the theoretical framework provided in the first part, the components of philosophical thinking were identified and analyzed in two stories of Mathnavi.
    The Findings show that both stories, because of containing components in various aspects of philosophical thinking, can well develop this kind of thinking. After analyzing the stories, In order to be used in community of inquiry, was an educational guide was developed for each in two parts of discussion and practical activity, wherein questions and exercises related to the content of the stories and their components are suggested.
    Keywords: components of philosophical thinking, Lipman, Mathnavi, Philosophy for Children, research community
  • Susan Keshavarz, Leila Sartip, zade Pages 53-74
    One of the aspects of the Holy Quran’s teachings is that they invite man to thinking so that the man’s path to pure life is paved.
    Therefore, this paper evaluate some concepts of thinking in the Quran. In the first step, the dimensions of thought are examined under two axes: ‘thinking’ and ‘its accessories’. The research method is analysis and conceptual interpretation.
    The result indicates that the subjects of thinking include earthly creatures, sea creatures, the creatures of the sky, creatures common in sky and earth, history of nations, one’s self, divine book and the nature of this world and the hereafter; Moreover, the accessories of the thinking include accompaniment of thinking and knowledge, having the scientific spirit, ability to evaluate and judge, freedom from the bonds of the social habits.
    Furthermore, this study reveals that the dimensions of thinking can influence intellectual thinking of the children if the verse attitude to the universe is broadened, obtaining the knowledge from the original sources is provided, and language and self-recognition skills are extended.

    Keywords: thinking, children, juveniles, educational implications, education, training, the Holy Quran, subjects of thinking, dimensions of thinking
  • Fatemeh Sadr Pages 75-94
    The main goal of this research is comparing Motahari’s approach to goals of education, which is based on Islamic education, and Lipman’s approach to the theory of “Philosophy for Children”, which is based on reflective education. To achieve this goal, first the approaches of both scholars about the research subject were extracted from library sources; then, they were compared based on the descriptive-inductive method. Both Motahari and Lipman, emphasize on reflection, thinking, rational education and reasonableness as the goals of education, but not as ultimate goals; rather, they consider them as preliminary goals to achieve the more superior  goal. Motahari believes that the ultimate goal of education is reaching the degree of God’s servitude and obtaining the spiritual degrees, which is presented under the Islamic value system; While the most important goal of “Philosophy for Children”, is teaching the children and juveniles to attain a better and more qualified life and become civilized and democrat citizens.
    The results of this research show that although we can find some educational similarities between Motahari and Lipman, because of their influence from different value and anthropological systems, their approaches to ultimate goal of education are different.

    Keywords: Goal of education, Islamic education, Philosophy for Children, p4c, Democracy, Motahhari, Lipman
  • Tayebeh Mahrouzadeh, Ali sattari, Zahra Maleki Pages 95-114
    The purpose of "Philosophy for Children" (P4C) program is to promote thinking and nurturing new ideas in children. Stories are one of the main pedagogical tools in P4C, which are performed through social research approach. Over the recent decades, the program has gained popularity for fostering thinking skills of children and juveniles in Iran. Given the cultural richness of the classic and contemporary Persian literature, efforts have been made to make use of stories in the P4C program.
    The present study aims at assessing the effect of Kalileh wa Demneh stories on improving the reasoning, questioning, and critical thinking (critical openness and reflective skepticism). The study is quasi-experimental and was conducted through field study. The statistical population consisted of all female students inthe sixth elementary grade of Ardestan city and the research sample was a classroom of 32 students selected on a random and purposive basis.
    The research device included Robert Fisher’s Scale for Assessing Inquiry, Sosu’s Scale for Critical Thinking Disposition (critical openness and reflective skepticism), and New Jersey Tests for Reasoning Skills. The validity of the scale for assessing inquiry was confirmed by related experts and authorities. Sosu has reported the validity of his scale for critical thinking disposition. The reliability of New Jersey’s scale for reasoning skill was assessed through Cronbach’s alpha and reported to be between 0.84 and 0.94. The data analyses were conducted in two levels of descriptive and inferential statistics. The results showed that there is a meaningful difference between the scores on critical openness, inquiry, and reasoning skill. Besides, there is a meaningful difference between the scores on reflective skepticism of the groups, this means that the P4C program has been effective in increasing the reflective skepticism of the children.
    Keywords: Philosophy for Children, critical thinking, inquiry, reasoning, story
  • Monireh Abedi, Reza Ali Nowruzi, Hussein Ali Mehrabi, Muhammad Hussein Heydari Pages 115-137
    One of the prerequisites for making the Philosophy practical for Children (P4C) in Iran is to seek theoretical foundations appropriate to Islamic culture. So, here, the researchers sought for detection of components of P4C based on Imam Ali's teachings. The study is a qualitative research using descriptive phenomenology method and the data were analyzed according to Colliazi seven-step model of data-analysis. The data show that components of P4C are studied in three lines: skill, attitude and cognition. Each line includes several components some of which include sub-components. The skill components are dialogue, judgment, questioning, listening and investigation. Attitude components were studied under open-mindedness, avoiding hastening, comprehensiveness, understanding and wondering; and cognitive line includes components of cognition of metaphysics, truth-seeking, thinking, rationality, objectivism and rejection of skepticism. The results show the possibility of predicating P4C program based on Islamic culture.
    Keywords: Philosophy for Children, Imam Ali's teaching, components of the philosophy for children
  • MohammadAli Zeinali Pages 139-157
    The purpose of this research is to infer the skills of reasoning from the Holy Qur'an and to make suggestions for correcting or completing the current "philosophy for children" program.
    The research method is the semantic study  of the term 'reason' using the syntagmatic and paradigmatic relations and the extraction of reasoning skills based on it.
    The findings of this research are the principles and methods for developing reasoning skills, which are presented in three general topics: "being alert to signs and understanding their implications," "knowledge and cognition," and "guidance."
    Based on these results, suggestions were made for the correction and completion of the "Philosophy for Children" program, such as ‘active recognition of signs’, ‘focus on the value of the useful sciences’, ‘full attention to vital sciences’, ‘familiarity with the levels of cognition and their growth or decline factors’, ‘the recognition of the spiritual heart’, ‘understanding of the wisdom and ignorance and their armies, and acquiring fundamental personality traits’, ‘being careful about the rules of speaking’, ‘the observance of class and studying rules’, ‘encouraging students to be kind and devotee’…
    It was also suggested that similar researches should be done for all of the words related to wisdom in the Qur'an in order to arrive at a comprehensive roadmap for reasoning from Islamic viewpoint.
    Keywords: Quran, Reason, Semantics, Philosophy for Children, Intellectual Training
  • alireza hafeze, Ahmad Yar, Muhammadiyan, Amir Qomrani Pages 159-173
    Teaching spiritual concepts requires some characteristics in the trainee, including psychological features. Attention is one of the important cognitive abilities without which no spiritual education and learning would happen. Accordingly, the present article seeks to investigate the role and status of the process of ‘attention’ in children in the extent to which they accept spiritual education.
    In this descriptive-documentary study, we have used the approach of spiritual education based on various types of education. The study showed that according to evolutionary model, attention is classified as follows: visual, auditory, transitional, stable, flexible, focused, selective and divided, and one cannot use just one method in spiritual education of children. Besides, children’s sex and age have special role in this regard, and include important points for spiritual educators. Spiritual education has various aspects whose realization is not possible without considering the evolution of various types of attention, and it requires more study and research. 
    Keywords: attention, children, preschool, elementary school, spiritual education
  • Zahra Islamiyan, Mahmud Sa’eedi Rezvani, Abulfazl Ghaffari Pages 175-194

    This research has been conducted to identify the messages related to high school students’ sexual restraint in order to develop a suitable content. This research method is survey-descriptive. Statistical population of this survey included all high school female students who have been attending in the summer class in 1393-94. 136 students were selected by the cluster sampling method and anticipated in the experiment. The students filled the questionnaires.
    The method of this survey was identification of effective messages on sexual restraint of high school students using the researcher-compiled questionnaire. Statistics in two levels, the description level and inferential level were used to analyze the data. In order to analyze the obtained data, SPSS 16 software was used.
    The survey showed that the messages extracted from the sources for sexual education got the grade of ''relatively favorable'' and ''favorable''. The girls considered the options of '' physically effective'', ''spiritually encouraging'', ''mentally effective'','' socially encouraging'', ''paradise'', ''spiritually effective'', and '' physically encouraging'' as the ''favorable'' options and the most effective factors on their restraining. Therefore, it is recommended that secondary education planners consider the achievements of the present study in developing content for sexual education in secondary school

    Keywords: sexual education, messages, sexual restraint, content, high school
  • Maqsud Amimkhandaghi, Fatemeh Sadat Ja’farnia Pages 195-219
    After the emergence of "educational interpretation" in recent decades in the field of theology and education, numerous works have been written about the related types and classification. None of those works, however, have exclusively dealt in detail with the study of typology and types of educational interpretation. This article aimed at studying different types of educational interpretation and presenting inclusive and comprehensive conceptual classification of educational interpretation as a scientific discipline. Achieving this goal has been pursued  in two main stages. Firstly, the existing views about the types of educational interpretation have been recognized, described, and reviewed. In the second stage, after the presentation of the new classification, we have presented, by integrating new categories and revising the existing ones, a comprehensive and inclusive typology of educational interpretation based on multiple criteria. Finally, based on three fundamental characteristics of each discipline – the goal, the issues, and the method – educational interpretation is presented as a scientific discipline and, based on these three criteria, a new and distinct comprehensive and inclusive typology of educational interpretation  has been provided. This research can be used for professors, students, researchers and theorists working in the field of education and Islamic studies and may be useful  in showing new horizons and new impressions of educational interpretation by provide a new direction in research and educational areas.

    Keywords: educational interpretation, typology, classification, theorization, religious knowledge, discipline