فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 46 (پاییز 1394)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 46 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/15
  • تعداد عناوین: 16
|
  • عبدالرضا رحمانی فضلی، عباس سعیدی، آرزو رحمان وند صفحه 5
    روابط شهر و روستا در ایران از دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است، اما آنچه کمتر بررسی شده، دیرپایی کانونهای شهری در کنار مراکز روستایی بوده است. این ویژگی نه تنها زمینه ساز تفاوت گذاری بین سرزمینهای شرق و غرب به حساب آمده، بلکه، در معنای مفاهیمی همچون ناحیه و منطقه در گذشته تاریخی ایران زمین نقش داشته است. ویژگی بارز این هم بودی تاریخی، روابط سلطه آمیز شهر با روستاهای پیرامونی خود بوده است.
    دگرگونی های اجتماعی- اقتصادی و سیاسی در سطح ملی و جهانی طی چندین دهه اخیر، زمینه ساز تغییر ماهیت این روابط و برقراری روابطی تازه شده است، هرچند روابط سنتی گذشته کم و بیش، اینجا و آنجا قابل ردیابی است. همگام با این روابط تازه، جریان های مختلفی بین شهر و روستا پدیدار شده است که از آن میان می توان به جریان افراد، نوآوری، تولید و شاید از همه مهمتر، جریان سرمایه اشاره نمود. امروز، بررسی این جریانها برای شناخت ماهیت روابط و دامنه تعامل شهر و روستا بیش از پیش مورد توجه کارشناسان قرار گرفته است.
    این مقاله، بر اساس مطالعات میدانی، کوشش دارد نشان دهد، چگونه جریان سرمایه در محدوده مورد مطالعه نه تنها بر دامنه روابط روستایی- شهری، بلکه، در دگرگونی های درونی روستاها اثرگذار بوده است. بررسی پیامدهای جریان سرمایه در این محدوده نشان می دهد که اگرچه این گونه تعامل تازه زمینه ساز دگرگونی های مختلف محیطی- اکولوژیک، اجتماعی و اقتصادی شده است، اما نتوانسته است به درستی در تحول اقتصاد درونی روستا و نقش پذیری فعال روستاییان در جریان سرمایه و روند سرمایه گذاری ها نقش سازنده ای ایفا نماید.
    کلیدواژگان: روابط شهر و روستا، جریان سرمایه، سرمایه گذاری شهری، توسعه روستایی، دهستان ژاورود، کامیاران
  • زهرا حجازی زاده، علیرضا کربلایی درئی صفحه 21
    آسایش حرارتی با احساس رضایت و خشنودی از دمای اطراف تعریف می شود میزان فعالیت بدنی و لباس، عامل اقلیمی مانند دمای هوا و سرعت حرکت هوا و رطوبت هوا، پارامترهای اساسی تاثیرگذار در مطلوب بودن حرارت برای بشر هستند. نامطلوب بودن منجر به احساس شدید گرما و سرما در اکثر افراد می شود. همچنین ممکن است به وسیله ی جریان هوای ناخواسته و اختلاف زیاد دما بین قسمت بالا و پایین بدن ایجاد شده باشد.
    در این بررسی، آسایش حرارتی در کل ایران، با استفاده از شاخص دمای موثر محاسبه گردید و داده های 139 ایستگاه کشور بررسی شد. لذا، از ایستگاه هایی که بالاتر از 15سال داده داشتند استفاده گردید. محدوده ی سرد تنها در ماه های ژانویه و فبریه و دسامبر دیده می شود که بیشترین مساحت را در ماه ژانویه از سطح کشور دربر می گیرد. با نگاهی به اعداد جدول مشخص می شود که در ماه سپتامبر، کشور ایران بیشترین درصد آسایش و بعد از آن، ماه می با 50 درصد آسایش در رتبه بعدی قرار می گیرد، که سطحی معادل 63 درصد از کل کشور را دربر می گیرد. از نظر محدوده خیلی خنک، بیشترین مقدار را ماه دسامبر با 92 درصد و کمترین مقدار را ماه جولای دارد. از نظر محدوده گرم و شرجی بودن، بیشترین مقدار مربوط به ماه جولای است. همچنین از نظر محدوده خیلی گرم ماه ژوئن بیشترین مقدار مساحت در کشور را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: آسایش، آسایش حرارتی، شاخص دمای موثر، رطوبت، ایران
  • محمدتقی راهنمایی، بهناز پورخداداد* صفحه 41
    با توجه به ضرورت توسعه ی یکپارچه ی ناحیه ای، تحلیل شاخص های موثر در توسعه یافتگی شهرستان ها، یکی از موثرترین ابزارها جهت برنامه ریزی محسوب می شود. شاخص آموزشی بدون شک یکی از مهمترین مولفه ها جهت اختصاص امکانات برابر در سطوح ناحیه ای است. این پژوهش درصدد بررسی و سطح بندی شهرستان های استان گیلان با توجه به شاخصه ی آموزشی است تا نواحی کمتر توسعه یافته مشخص شده و ابزاری جهت تصمیم گیری بهتر برنامه ریزان شهری قرار گیرد.
    روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی بوده که 9 گروه از متغیرهای آموزشی تعیین و سپس شاخصه های مربوطه نیز با توجه به متغیرها تعیین شدند و با توجه به مراحل روش تاپسیس، ابتدا نرمال سازی و سپس بی مقیاس سازی و وزن دهی به شاخص ها با استفاده از نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی مک گراناهان برای شاخص های آموزشی موردنظر بدست آمد و در نهایت 16 شهرستان استان گیلان با استفاده از روش تاپسیس، از نظر توسعه یافتگی آموزشی، سطح بندی شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشانگر این است که شهرستان های رشت، سیاهکل، رودبار و رودسر، دارای سطح مطلوبی از برخورداری آموزشی هستند و بیشترین سطح توسعه یافتگی آموزشی در کل استان با رتبه ی یک ((c+ =1 مربوط به شهرستان رشت و کمترین سطح توسعه یافتگی با رتبه ی شانزده (c+=0)، مربوط به شهرستان بندرانزلی است. همچنین 62.5 درصد از شهرستان های استان گیلان در گروه توسعه نیافته 12.5 درصد در سطوح کمتر توسعه یافته و 25درصد در گروه توسعه یافته ی آموزشی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: استان گیلان، تکنیک تاپسیس، توسعه یافتگی آموزشی، سطح بندی آموزشی، مک گراناهان
  • سعدی محمدی، مصطفی طالشی، شاه بختی رستمی صفحه 63
    طی چند دهه گذشته مناطق مختلف جغرافیایی به ویژه مناطق روستایی تحت تاثیر مشکلات متنوع محیطی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فضایی در وضعیتی نامساعد قرار گرفته اند. شناسایی این عوامل و برنامه ریزی در جهت رفع آن با رویکرد مناسب و مطلوب در ممانعت از ناپایداری روستاها تاثیر به سزایی داشته و می-تواند پایداری روستاها را تضمین نماید این تحقیق با هدف تحلیل ناپایداری سکونتگاه های روستایی از دیدگاه شوارها و دهیاری ها در منطقه کوهستانی و پایکوهی زاگرس مطالعه موردی روستاهای شهرستانهای مریوان و سروآباد انجام گرفته، مطالب این پژوهش عمدتا به روش کتابخانه ای و میدانی انجام گرفته، ابزار مورد استفاده برای گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده، در این تحقیق از نرم افزارهای ARC GIS وSPSS استفاده شده است در نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون های آماری Tتک نمونه ای، فریدمن، ضریب همبستگی، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون چندمتغیره، وضعیت ناپایداری سکونتگاه های روستایی روستاهای مریوان و سروآباد مورد سنجش قرار گرفته است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که از دیدگاه شوراها و دهیاران، منطقه مورد مطالعه از بعد اقتصادی و محیطی - اکولوژیکی بسیار ناپایدار بوده و این دو بعد بیشترین تاثیر را در میزان مهاجرت های روستایی و ناپایداری روستاها داشته است و عوامل فرهنگی اجتماعی و نهادی سیاسی تاثیر چندانی در ناپایداری روستاها نداشته اند. به عقیده مسئولین، با تغییر مثبت در عوامل اقتصادی و کنترل عوامل محیطی - اکولوژیکی منطقه می توان روند ناپایداری سکونتگاه های روستایی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، ناپایداری، پایداری، روستاهای شهرستانهای مریوان و سروآباد
  • حسن افراخته*، وحید ریاحی، فرهاد جوان صفحه 93
    روند نزولی وضعیت اقتصاد روستاها، جابه جایی و مهاجرت های گسترده ی روستاییان به شهرها، گسترش فقر و بیکاری، عدم امنیت غذایی، قرار گرفتن عمده ی جمعیت روستایی در حاشیه و مواردی از این دست نشان می دهد که روستاهای کشور در وضعیت ناپایدار اقتصادی قراردارند. بنابراین ارزیابی ابزاری است که تصمیم گیران و سیاست گذاران را قادر می سازد تا اقدامات مناسب برای پایدارسازی هر چه بیشتر جامعه را انجام دهند. هدف از ارزیابی پایداری آن است که از سهم بهینه طرح و فعالیت ها در توسعه پایدار اطمینان حاصل شود. این پژوهش با هدف شناخت پایداری اقتصادی سکونتگاه های روستایی شهرستان رضوانشهر، در پی تشخیص تفاوت های اقتصادی ناحیه ای در زمینه شاخص های پایداری اقتصادی با روش اسنادی و میدانی است. شاخص های تحقیق در ابعاد رفع فقر، کاهش آسیب پذیری، تنوع بخشی، کارآیی و بهره وری طبقه بندی شده و با استفاده از تکنیک وزن دهی آنتروپی شانون و جدول ارزیابی اقتصادی پرسکات آلن، شاخص ها بررسی شده اند. نتایج این پژوهش نشان داد که نخست روستاهایی که در موقیعت طبیعی مناسب و در تیپ جلگه ای قرار دارند از ضریب پایداری اقتصادی بالاتری برخوردارند. سپس روستای اردجان با ضریب 66/0 درصد بالاترین و روستای ارده با 36/0 درصد پایین ترین میزان پایداری را داشته اند. در نهایت این تحقیق برای پایداری اقتصادی سکونتگاه های روستایی شهرستان رویکرد متنوع سازی معیشت را با تاکید بر مشاغل خانگی، گردشگری و توریسم، کشت دوم و صنایع تبدیلی و تکمیلی را ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی، پایداری اقتصادی، سنجش پایداری، سکونتگاه های روستایی، شهرستان رضوانشهر
  • حسین محمدی، قاسم عزیزی، فرامرز خوش اخلاق، فیروز رنجبر صفحه 119
    امروزه گرمایش جهانی باعث تغییر در روند شرایط اقلیمی در نواحی مختلف جهان شده است. این تغییرات می تو اند در شاخص های دمایی و بارش نمود پیدا کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی روند روزهای یخبندان ایران در دوره 1982- 2012 می باشد. جهت انجام این کار از داده های روزانه دمای حداقل هوا مربوط به 44 ایستگاه سینوپتیک کشور در بازه زمانی 1982/1/1 تا 2012/12/30 استفاده شده است. جهت استخراج روندها از نرم افزار RClimDex تحت زبان برنامه نویسی Rبهره گرفته شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد در دوره مطالعاتی، بیشتر ایستگاه های کشور روند روزهای همراه با یخبندان دارای شیب منفی است. این روند از نزدیک به صفر تا 4/1- (Slope estimate= -1.4) روز در هر سال متغیر می باشد. همچنین نتایج نشان داد با وجود کاهش روزهای یخبندان در بیشتر ایستگاه ها، در برخی از ایستگاه ها نیز یک شیب ملایم مثبت در تعداد روزهای یخبندان وجود داد. بیشترین افزایش مربوط به ایستگاه سمنان با 5/ روز افزایش در هر سال می باشد.
    کلیدواژگان: روزهای یخبندان، گرمایش جهانی، تغییر اقلیم، روند، ایران
  • حمیده دالایی، منوچهر فرج زاده اصل، امیر گندم کار*، محمدحسن نامی صفحه 137
    شرایط آب وهوایی از این قابلیت برخورداند که بتوانند به طور غیرمستقیم بر امنیت ملی کشورها تاثیر گذاشته و آن را با تهدیداتی که ایجاد می نماید به چالش بکشاند. مقابله با این چالش ها در مرحله اول نیازمند شناخت این تغییرات بر جغرافیای طبیعی و انسانی این کشورها و به تبع آن تسری و تاثیرگذاری این آثار بر جغرافیای امنیتی و سیاسی آنها و در مرحله بعد ارائه الگوهای این تاثیرگذاری ها و در نهایت ارائه راهبردهای مناسب برای مدیریت و مقابله با این آثار در قالب سیاست گذاری امنیت ملی می باشد. در این راستا تغییر اقلیم به عنوان یکی از تهدیدهای مهم و به تعبیر عده ای از پژوهشگران به عنوان مهمترین تهدید در قرن 21 محسوب می شود. در این مقاله نیز با شناسایی شاخص های حدی دما (کمینه یشینه) پیشنهادی کمیسیون اقلیم-شناسی سازمان هواشناسی جهانی (CCL) به جدا کردن داده های هواشناسی با نرم افزار فرترن 90 و محاسبه شاخص ها در محیط RCLIMEX و پهنه بندی و وزن دهی سلسله مراتبی این شاخص ها در سیستم اطلاعات جغرافیایی (Arc GIS) پرداخته، و در نهایت مناطق آسیب پذیر و غیرآسیب پذیر ایران از دیگاه شاخص های مذکور با دو سناریو در 5 طبقه پهنه بندی گردید. نتایج نشان داد که شاخص شب های حاره ای در سواحل دریای عمان و جنوب شرق ایران به طور میانگین 280-168 روز و در بقیه نقاط ایران صفر تا 112 روز بوده است پهنه بندی روزهای تابستانی ایران نشان می دهد که این نمایه از شمال به جنوب افزایش یافته پهنه بندی شاخص تعداد روزهای یخی ایران نشان می دهد که کل ایران به غیر از نوار شمالغربی ایران 8-1 روز، روز یخی داشته و شمالغرب ایران 32-16 روز را نیز تجربه کرده اند. همچنین شرق کشور نسبت به شاخص های دمای کمینه آسیب پذیر و شمال کشور نسبت به شاخص های دمای بیشینه آسیب پذیر می باشند که زمینه تهدیدات داخلی و خارجی در این قسمت ها بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های حدی دما، امنیت آب و هوایی، ایران
  • رحیم سرور، شهرزاد شریف جاهد، علی توکلان صفحه 155
    از دورانی که بشر برای شناسایی محیط اطراف خود، رفع مشکلات و نیازهای خود و تسهیل امور زندگی به تکاپو پرداخت، دست به برنامه ریزی زد. در شرایط کنونی برنامه ریزی جهت دستیابی به اهداف یک امری واجب و ضروری است که رویکردهای نظری و شیوه های عمل آن در طول زمان متحول و پیشرفت کرده است. امروزه بواسطه تحولات بنیادی در مفاهیم دولت، ماهیت برنامه ریزی، اصول مدیریت، جایگاه مردم و ذی مدخلان، رویکردهای جدیدی نیز در حیطه برنامه ریزی مطرح شده است که می توان به مواردی همچون استراتژیک، مشارکتی و ارتباطی اشاره کرد.
    هدف اصلی در این تحقیق بررسی وضعیت طرح های توسعه شهر تهران بر مبنای اصول برنامه ریزی بوده است. برای این منظور23 معیار به کار گرفته شده که ماخذ آنها رویکردهای متاخر در حوزه برنامه ریزی و مدیریت همچون ارتباطی، مشارکتی، حمایتی و میانجیگری بوده است. نوع تحقیق، توصیفی- تحلیلی است که از روش های تحلیل چندمعیاره (تکنیک تاپسیس و ویکور) و روش های ادغام (روش کپ لند و بردا) و در نهایت، جهت بررسی عملکرد هر کدام از طرح ها در کلانشهر تهران از تحلیل پوششی داده ها استفاده شده است. یافته ها بر اساس مدل های چند معیاره حاکی از آن است که به ترتیب طرح های جامع، طرح مجموعه شهری و برنامه استراتژیک تهران توانسته اند رتبه اول تا سوم را به خود اختصاص دهند و جایگاه بهتری نسبت به سایر طرح ها داشته باشند. همچنین نتاج حاصل از تحلیل پوششی داده ها بیانگر آن است که طرح مجموعه شهری تهران با کسب امیتاز (0.354166) در جایگاه نخست در بین طرح های مورد ارزیابی دارد و عملکردی بهتری دارد و طرح جامع با کسب امتیاز (0.344991) در جایگاه دوم و در نهایت، طرح برنامه استراتژیک تهران با کسب امتیاز(0.343781) در جایگاه سوم قرار دارد.
    کلیدواژگان: طرح های توسعه شهری، برنامه ریزی، مدل های چندمعیاره، تحلیل پوششی داده ها، تهران
  • آنیتا مجیدی هروی، منیژه قهرودی تالی، حسن حکمت نیا، رحمت الله فرهودی، مجید جاوری صفحه 181
    گسترش ناهمگون شهر بدون توجه به معیارهای جامع شهرسازی و ویژگی های فیزیکی بستر آن، عدم رعایت حریم رودخانه و تجاوز به قلمرو فعالیت آن بدون در نظر گرفتن دوره های بازگشت چندساله به دلیل ارزش بالای اراضی شهرها که تحت عنوان بازسازی مورد تعرض قرار گرفته و به محدود شدن بستر و سطح مقاطع مسیل ها منجر شده است و افزایش سطوح نفوذناپذیر سبب تغییر الگوی زهکشی طبیعی بستر شهر و جاری شدن سیل در نواحی شهری، آب گرفتگی معابر و ناپایداری ساخت و سازهای شهری شده است. کلانشهر تهران مستقر در دامنه ی جنوبی کوه های البرز مرکزی، به عنوان پهنه ای با تمرکز بالا و توسعه طرح های عمرانی، زهکش های متعددی را از ارتفاعات شمالی خود دریافت می نماید. رودخانه ها و مسیل ها رواناب های حاصل از بارندگی ها را از دامنه های جنوبی البرز زهکشی نموده و به طور مستقیم وارد شهر تهران می نمایند. با توجه به شمالی – جنوبی بودن جهت شیب، اختلاف ارتفاع و پیک سیلاب بالا، غالب این رودخانه ها سیلابی بوده و رواناب حاصل از بارندگی در مدت زمان کوتاهی وارد پیکره شهری می گردد. با توجه به سابقه سیل خیزی مناطق شمالی تهران، دخل و تصرف در حریم و بستر رودخانه ها و مکانیابی نادرست ساخت وسازهای شهری، آسیب پذیری و تخریب آن ها دور از انتظار نیست. منطقه پنج شهرداری تهران در شمال غرب تهران به دلیل مجاورت و زهکشی حوضه های فرحزاد، حصارک و کن، اجرای و پیاده کردن پروژه های بزرگ ساخت و سازها بدون توجه به حریم رودخانه و بالا بودن نسبی تراکم مسکن و جمعیت که ناشی از نرخ بالای مهاجرپذیری که توام با تغییر کاربری اراضی بوده است، در معرض ناپایداری ناشی از سیلاب قرار دارد. این پژوهش با استفاده از نقشه های توپوگرافی 1:25000، داده های اقلیمی و هیدرومتری (2012 تا 1995) و داده های کاربری اراضی دریافت شده از سازمان شهرداری تهران انجام شده است. معیارهای انتخابی با مدل منطق فازی وزن دهی و در ادامه براساس توابع فازی تلفیق گردیدند. نقشه آسیب پذیری نشان از بیشترین آسیب پذیری در مناطق بالادست منطقه 5 و پیرامون مسیل های پایین دست می باشد. نتایج مطالعات آسیب پذیری گویای این است که ترکیبی از عوامل طبیعی بالادست همچون دبی زیاد حوضه ها، عدم رعایت حریم مسیل شهری و نبود توان کافی مسیل های کنونی در هدایت سیلاب سبب تشدید آسیب پذیری این مناطق می شود. همچنین عوامل دیگری همچون بافت فرسوده، سطوح شیب عمودی و ضریب انحناء در تعیین میزان آسیب-پذیری نواحی شهری دخالت دارند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، سیلاب شهری، منطقه 5 شهرداری تهران، حوضه های فرحزاد تا کن
  • عیسی پوررمضان صفحه 203
    شیوه بهره برداری خانوادگی از انواع نظام های بهره برداری کشاورزی در ایران می باشد که در روستاهای کشور ما سابقه بسیار طولانی داشته است. استفاده از نیروی کار خانواده، کوچک بودن اندازه مزارع و اولویت داشتن تامین نیازهای خانوار از ویژگی ها و مشخصه های بارز شیوه بهره-برداری خانوادگی به شمار می رود. هدف پژوهش حاضر، بررسی و تعیین نقش شیوه بهره برداری خانوادگی در اقتصاد خانوارهای روستایی شهرستان آستانه اشرفیه استان گیلان با تاکید بر محصولات باغی است. از این رو پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت توصیفی - تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز پژوهش از طریق منابع اسنادی و مطالعات پیمایشی و میدانی به دست آمده است. جامعه آماری کلیه روستاییان دارای شیوه بهره برداری خانوادگی است که در کنار شغل اصلی یعنی زراعت برنج، به کشت و تولید محصولات باغی نظیر: محصولات صیفی، جالیزی و... به عنوان فعالیت جنبی اقدام می کنند. بر این اساس از آنجا که تقریبا کلیه روستاهای بخش مرکزی شهرستان آستانه اشرفیه دارای چنین مشخصه ای بودند، بهره برداران این محدوده که در دو دهستان کیسم و چهارده بیشتر بوده، مورد مطالعه قرار گرفته اند. حجم نمونه بر اساس روش مورگان، 361 بهره بردار بدست آمده که پرسش نامه ها به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه بندی شده در سطح روستاهای نمونه توزیع و تکمیل شده است. تایید روایی سوال های پرسش نامه با بهره گیری از نظر متخصصین و پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ 93/0 تعیین شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که شیوه بهره برداری خانوادگی در محدوده مورد مطالعه دارای سابقه نسبتا زیادی بوده که بیشتر در مزارع با اندازه های بسیار کوچک و با مالکیت خصوصی انجام می شود که دسترسی آسان و واقع شدن روستاها درحاشیه شبکه ارتباطی اصلی استان، نقش بسیار زیادی در پرداختن روستاییان به این فعالیت ها و توسعه آن در سال های اخیر داشته است. این شیوه از نظام بهره برداری کشاورزی که به صورت یک فعالیت جنبی بوده رضایت نسبی روستاییان را از نظر اقتصادی به همراه داشته و نقش آن در درآمد و بهبود معیشت روستاییان در حد متوسط بوده است. از نظر روستاییان حمایت دولت از این نوع از فعالیت ها، بیمه محصولات، برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی از مهمترین راهکارهای عملی در توسعه و گسترش آتی این فعالیت می باشد.
    کلیدواژگان: کشاورزی، شیوه بهره برداری، بهره برداری خانوادگی، اقتصاد روستایی، آستانه اشرفیه
  • شهرام امیرانتخابی صفحه 235
    طی چند دهه ی اخیر بسیاری از سکونتگاه های روستایی به نقاط شهری تبدیل شده اند. انگیزه اصلی این روند ایجاد تعادل ناحیه ای و تقویت عملکردهای شهری در توسعه نواحی است. در این تحقیق به تحلیل پیامدهای ایجاد نوشهرها در شبکه سکونتگاهی ناحیه فومنات گیلان (شامل شهرستان های فومن، صومعه سرا و شفت) طی سال های 1335 تا 1390 پرداخته شده است. تحلیل عملکرد ناحیه-ای شهرهای فومنات از طریق شاخص های تعدیلی رتبه- اندازه، ضریب مکانی، آنتروپی نسبی، ضریب کشش پذیری نشان می دهد که نو شهرهای این ناحیه طی سه دهه اخیر توان نگهداشت جمعیت و ایجاد تعادل در سازمان فضایی ناحیه را نداشته اند. هر چند که در نوشهرها، پس از تبدیل شدن به شهر، بخش خدمات و صنعت تبدیل به اقتصاد پایه گردید که این فرایند یکی از مهمترین عملکردهای اینگونه شهرها در ایجاد تعادل فضایی در حوزه ی نفوذشان به شمار می آید. در این میان، نزدیکی ناحیه به مرکز استان و پیامدهای سلطه نخست شهری رشت در شبکه شهری استان، موجب عملکرد ضعیف شبکه شهری ناحیه و بویژه نوشهرها گردیده است.
    کلیدواژگان: تعادل فضایی ناحیه، تبدیل روستا به شهر، نوشهرها، فومنات
  • مرضیه موغلی، ابوطالب صالح نسب، جهانگیر فقیهی، افشین دانه کار، جواد سوسنی صفحه 253
    یکی از شاخه های روبه رشد صنعت گردشگری، طبیعت گردی می باشد که برای پایدار بودن آن می بایست ضوابط خاصی را در نظر گرفت. در همین راستا گزینش مکان های مناسب طبیعت گردی وطرح ریزی محیط زیستی از اهمیت خاصی برخوردار است. به این منظور معیارهای مختلفی که در سطح ملی وبین المللی در گزینش مکان های مناسب طبیعت گردی استفاده می شود، بررسی شد و از 19 مرجع مورد استفاده هشت معیار اصلی و 16 زیرمعیار با توجه به ماهیت آنها، شرایط منطقه مورد مطالعه و موضوع پژوهش استخراج گردید. معیارها و زیرمعیارهای برگزیده به طور جداگانه از طریق تحلیل سلسله مراتبی وزن دار شدند و اولویت آنها مشخص گردید و ضرایب تعیین شده به صورت مدل ریاضی برای مکان یابی پارک جنگلی ارائه شد. سپس برای هر شاخص نقشه تهیه شد و نقشه ها با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی استاندارد شد. در نهایت با استفاده از مدل ریاضی تهیه شده و روش WLC پهنه های مناسب طبیعت گردی در منطقه قلعه گل شناسایی شد.
    کلیدواژگان: قلعه گل، طبیعت گردی، پارک جنگلی، تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • مهدی عربی صفحه 271
    در چند دهه اخیر تهران به عنوان بزرگترین کلانشهر در کشورهای خاورمیانه، با مقوله ترافیک دست به گریبان بوده و از این رو صدمات و هزینه های اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی بسیاری به خود دیده است و جه بسیار سرمایه های مادی، معنوی و انسانی زیادی که ازدست داده است؛ بررسی ها نشان می دهد که موضوع ترافیک در شاهراه ها و خطوط مواصلاتی بزرگ تهران رفته رفته از حالت عادی خارج و ابعادی فراتراز حد مسئله یا مشکل را به خود می گیرد؛ به عبارت دیگر، ترافیک در تهران، آرام آرام حدود و ثغور خود را توسعه داده و به محدوده بحران نزدیک می شود؛ به نحوی که در تعدادی از روز های سال به طور جدی می توان از آن به عنوان بحران ترافیک یاد کرد؛ در این میان ترافیک بزرگراه همت یکی از مهمترین و اصلی ترین موضوع ترافیکی شهر تهران می باشد که تجزیه و تحلیل ابعاد مختلف آن را می طلبد؛ بزرگراه شهید همت یکی از مهمترین کریدورهای شرقی- غربی شهر تهران محسوب می شود که علاوه بر امکان ایجاد دسترسی ها به بخش مرکزی شهر، نقش اصلی انتقال بار ترافیک عبوری را به عهده دارد؛ ترافیک سنگین در ساعات اوج صبح و عصر بخصوص در مقاطع میانی آن نشان دهنده تمایل سهم زیادی از سفرها به سمت مراکز جذب در محدوده مرکزی شهر می باشد. با توجه شرایط و موقعیت گذرگاهی محور شهید همت در شهر تهران، می توان گفت که در مواقعی از فصول و ماه های سال، امکان تجربه ترافیک سراسری در آن وجود دارد؛ با توجه به گستردگی پهنه، تاثیرگذاری آن بر شبکه معابر و کلیه زیرساخت های مجاور و در رابطه گذاشتن این موضوع با یک یا ترکیبی از عوامل جوی موثردر اقلیم تهران، امکان وقوع بحران شهری با ابعاد منطقه ای و فراشهری بحران، آشکار می شود. با بارش شدید باران در محور مذکور، سرعت انتقال خودرو با دو پله کاهش در تمام مقاطع و افزایش سطح اشغال مقطع و دو برابر شدن ضریب فشردگی در تمام حالات همراه است؛ بنابراین، بایستی ضرایب ورودی های موثر و ته-نشین به بزرگراه شهید همت را در دامنه های آماری بیش از مکعب اعداد پایه (یعنی 28، 56 و 112 درصد و...) محاسبه کنیم و هریک از مقاطع را دو پله جابه جا کنیم؛ در این حالت، با افزایش 28 درصدی ورودی ها به بزرگراه شهید همت، شاهد بالا رفتن 2 برابر در آستانه های حداقل ها و حداکثرها هستیم؛ در نتیجه، ضریب فشردگی در کمترین و بیشترین حالت به ترتیب 40 و 170 درصد و متوسط 74.2 درصد است؛ تداوم وضعیت فوق در شرایط افزایش ورودی ها به 56 و 112 درصد، به طور کامل شبکه را از کار می اندازد؛ با توجه به موانع فیزیکی موجود در محور شهید همت، امکان امداد هوایی نیز در بسیاری از قسمت ها وجود ندارد؛ از آنجائی که در این پژوهش صرفا تاثیر بارش شدید باران بر جریان ترافیکی مدله شده است و عامل بارش یکی از ساده ترین حالات وقوع در تهران می باشد، لذا احتمال وقوع آن نیز بیشتر است؛ اما ممکن است شدت بحران در نتیجه وقوع سایر عوامل جوی (مثل بارش برف) باشد. عوامل غیر جوی دیگر (مثل زلزله) نیز، نیاز به محاسبات و مدل سازی جداگانه دارد. این موضوع به راحتی گویای عمق فاجعه بزرگ شهری و زوایای وقوع بحران در بزرگراه شهید همت می باشد که متاسفانه توجه جدی به آن نشده است.
    کلیدواژگان: بحران شهری، بار ترافیکی، مدیریت بحران، مدل سازی، پیش بینی وقوع، ریزش های جوی
  • ناصر علیقلی زاده فیروزجایی، مهدی رمضان زاده لسبویی، مجید اسمعیلی صفحه 301
    انگیزه سفر به عنوان یک عامل بسیار مهم در رفتار گردشگران جهت انتخاب مقصد در نظر گرفته می شود. هدف این تحقیق، سنجش انگیزه های گردشگران با تاکید بر انگیزه های جذبی یا کششی در انتخاب مقاصد بیابانی و کویری است. ناحیه مورد مطالعه روستاهای گردشگری شهرستان خور و بیابانک (مصر، بیاضه و گرمه) است. جهت تبیین مبانی نظری موضوع تحقیق و استخراج متغیرهای تحقیق، از نظریه های انگیزه”رانش“و”کشش“استفاده شد. روش بررسی توصیفی- تحلیلی مبتنی بر پیمایش و ابزار اصلی در گردآوری داده ها پرسشنامه و مصاحبه است. جامعه آماری تحقیق گردشگرانی هستند که در سال 1393 به این منطقه سفر کرده اند. با توجه به گستردگی جامعه آماری، از روش نمونه گیری استفاده شد. داده های گردآوری شده پرسشنامه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS پردازش و بر اساس هدف و ماهیت داده ها از آزمون های ناپارامتری فریدمن و پارامتری تحلیل مسیر استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که به طور کلی تمایل و انگیزه زیادی برای سفر به روستاهای مناطق بیابانی و کویر وجود دارد و جاذبه های گردشگری در نواحی روستایی مورد مطالعه، کشش بالایی برای جذب گردشگران دارند. همچنین یافته ها بیانگر آن است که در بین جاذبه های مختلف ناحیه مورد مطالعه نیز میزان کشش و جذابیت متفاوتی برای هر یک از جاذبه ها وجود دارد، به گونه ای که بر اساس نتایج تحلیل مسیر، جاذبه های اجتماعی و فرهنگی بیشترین تاثیر و جاذبه های علمی- آموزشی به دلیل تخصصی بودن و خاص بودن گونه گردشگران آن با توجه به نوع فعالیت آنها کمترین اثر را بر متغیر وابسته (انگیزه) دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری بیابانی و کویری، انگیزه، جاذبه ها، کشش، روستاهای خور و بیابانک
  • سعید کامیابی صفحه 323
    طراحی همساز با اقلیم عبارت است از نگهداری وضعیت میکروکلیمای مسکن در محدوده آسایش و طراحی اقلیمی معماری با داشتن داده های اقلیمی و نیازهای حرارتی مکان مورد ساخت امکان پذیر می باشد. هدف این مقاله شناخت و بررسی میزان شاخص های آسایش حرارتی و طبقه بندی اقلیمی و مطابقت آن با معماری شهرهای استان سمنان که اغلب معماری درونگرا دارند. بدین منظور ابتدا با استخراج عناصر اقلیمی موردنیاز در زیست اقلیم ساختمانی، طبقه بندی اقلیمی درطی 12 سال گذشته (2002-2013) برای حداقل 10 شهرستان سمنان صورت گرفت. این تحقیق بیشتر ازنوع تصمیم گرا و روش کار به صورت تحلیلی، توصیفی وبا نگاه تلفیقی که به همراه عملیات میدانی و پیمایش از نوع روش طولی (تداومی) انجام شده است که دادها در طول زمان گردآوری می شود تا تغییرات بر حسب زمان بررسی شود. دادهای هواشناسی با مراجعه حضوری به مرکز تحقیقات هواشناسی- سازمان هواشناسی استان سمنان، و همچنین سایت سازمان هواشناسی کل کشور میسر شد و سپس با استفاده از روش های بررسی شاخص های حرارتی همانند اولگی، ترجونگ، گیونی بیکر، ماهانی شرایط معماری همساز با اقلیم برای استان سمنان در قالب جدول و نقشه تهیه گردید و فرضیات مورد ارزیابی قرار گرفته و در نهایت، پیشنهاداتی برای طراحی فضای زیستی شامل فرم کالبدی جهت قرارگیری ساختمان، موقعیت پنجره ها و... غیره ارائه شده است.
    کلیدواژگان: شاخص آسایش حرارتی، تیپولوژی معماری، توسعه پایدار شهری، استان سمنان
  • کیومرث یزدان پناه درو*، حسن کامران صفحه 339
    هندوستان در جنوب آسیا و در همسایگی چین، پاکستان، بنگلادش، برمه، بوتان و نپال قرار دارد. این کشور از جنوب خود بطور مطلق مسلط به اقیانوس هند است. هند از نظر وسعت هفتمین کشور دنیا است و با بیش از یک میلیارد و سیصد میلیون دومین کشور پرجمعیت دنیا است که جمعیت و دارای تتوع نژادی، فرهنگی، مذهبی و زبانی است. در نظریه سیستم (ساختار) ژئوپولیتیکی جهان، کوهن جهان را به چهار جزء تقسیم می کند که یکی از این اجزاء منطقه ی ژئوپولیتیکی مستقل است. این منطقه با جغرافیای سیاسی شبه قاره هند منطبق است. قطب برتر این منطقه کشور هندوستان است که در حال ارتقاء برای تبدیل شدن به سومین قلمرو ژئواستراتژیک جهان می باشد (حافظ نیا،1390: 244). هند در حال ارتقاء به یک بازیگر در موازنه قدرت نه تنها در بین همسایگان خود در جنوب آسیا بلکه، در سرتاسر قاره آسیا و جهان است. هند اکنون در حال تبدیل شدن به بازیگر محوری در ارتباط با چین، آسیای مرکزی، خلیج فارس و جنوب آسیاست (مجتهدزاده و همکاران،1390: 16).
    قلمرو ژئوپولیتیکی هند نیز به ترتیب اولویت عبارتند از: جنوب آسیا و حوزه اقیانوس هند، جنوب شرق و غرب آسیا با محوریت ایران، اوراسیای مرکزی، در طول دهه 1980 و 1990 میلادی تشکیلات نظامی و غیرنظامی هند، حوزه ی منافع استراتژیک هند را از توده ی خشکی جنوب آسیا به اقیانوس هند و از خلیج-فارس تا تنگه هرمز تعیین کرده است. با این وجود در قرن 21 پهنه ی افقی منافع استراتژیک این کشور به ماورای تنگه مالاگا رسید و به حوزه های دیگر تداوم پیدا خواهد کرد. لذا در این تحقیق اهداف ژئوپولیتیکی و استراتژیکی هند تا سال 2030 میلادی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: ژئوپولیتیک، استراتژی، اقتصاد جهانی، جنوب آسیا، هند
|
  • A. Rahmani Fazli, A. Saidi, A. Rahmanvand Page 5
    The rural-urban relations in Iran have been examined from different perspectives, but what is less well studied, is the everlasting of urban centers with rural centers. This phenomenon determined not only the historical differentiation between East and West, but had a meaningful contribution into the meaning of spatial terms, such as area and region, in the historical past of Iran. The main feature of this historical interface was the dominance of city over their surrounding villages. Over the past decade, socio-economic and political changes in global and national levels have led to transformation of underlying nature of old relationships and establishing new relations; although some traditional relations, here and there, are still traceable. With these new relationships, have emerged several flows through urban and rural areas; among them, flows of people, innovation, and production, perhaps most importantly, flow of capital. To study these flows by many researchers is vital to understand the nature and expanse of the rural-urban interface. Based on field studies, this article tries to show how the flow of capital in the study area have influenced not only the scope of urban- rural relations, but have contributed to the inner transformations of rural sphere. Examining the consequences of capital flow and urban investments shows, though these new trends underlying some physical, ecologic-environmental and socioeconomic changes, but failed to improve properly the economies of villages and an active contribution of rural people in investments.
    Keywords: rural, urban relations, flow of capital, urban investments, rural development, Zhavrud Rural District, Kamyaran
  • M.T.Ranemaee, B.Pourkhodadad* Page 41
    With respect to integrated regional development, analysis of factors affecting the development of the counties, one of the most effective tools in planning. Educational indicators, Undoubtedly, one of the most important components to have equal opportunities in region. This study is searching the counties of Gilan province, according to the educational indicators,to determined the less developed areas, be a tool for urban planners to make better decisions. The methodology of this research is descriptive-analyctical; first, 9 group of educational variables determined,then considering of TOPSIS model, normalization, scale-out and weighting the indicators with using SPSS and Mac- Grahannan correlation coefficient,for the variables is obtained and finally,16 counties in Guilan,with using of TOPSIS model,considerng educational indicators were ranked.the result of this study show that,Rasht,Siyahkal, Rudbar and Rudsar, are developed.the high development of educational county in Guilan province is Rasht with C+ = 1 and 1st rank and lowest development, is Anzali with C+ = 0 and 16st rank.also,62.5 percent of counties at Guilan province,is ranked in underdevelopment level,12.5 percent is in the less development and 25 percent is in the developed group.
    Keywords: Educational development, Educational ranking, Guilan, Mac, Granahan, TOPSIS
  • S. Mohammadi, M. Taleshi, Sh. Rostami Page 63
    Over the past few decades, different geographical areas, especially the rural areas affected by a variety of environmental, social, economic, political and spatial problems have been in a bad condation. Identifying these factors and planing to avoid them meet with an appropriate approach has had condiderable impact in preventing instability in rural areas and can guarantee the stability of the villges. This study aimed to analyze the instability of Rural Settlements from the perspective of the authorities in Mountainous and Foothill Areas of Zagros Case Study Marivan and Sarvabad Counties),The materials of the present study was mainly gathered in libraries and field study.
    Keywords: sustainable rural development, instability, stability, villages of Marivan, Sarvabad
  • H.Mohammadi, Gh.Azizi, F.Khoshakhlagh, F.Ranjbar Page 119
    Today, global warming is causing a change in the climatic conditions in different areas. These changes in temperature and precipitation indices can be found. The aim of this study is investigate frost day’s trend in Iran. The data used is daily minimum air temperature of 44 meteorological stations in the period 01/01/1982 to 30/12/2012. To trends extract, used the ETCCDI Indices and RClimDex software by the R programming language. The results show that during the period of study at more stations in the country, the frost day’s trend has a decreasing slope. This trend is close to zero to -1/4 (Slope estimate = - 1.4) days per year is different. Despite, the decrease in frost days at most stations, some stations also have a positive slope in the number of frost days. The greatest increase in Semnan station with 5 days per year has occurred.
    Keywords: Frost days, Global warming, Climate Change, trend, Iran
  • H. Dalaei, M.Farajzadeh Asl, A.Gandomkar*, M.H.Nami Page 137
    Weather conditions have a supportive potential that could indirectly effect on national security of countries and it provides threats that brought to challenge. In the first stage coping with these challenges requires recognition of these changes on natural and human geography of the countries and followed by exposure and influence of these effects on the security and political geography and in next stage present patterns of these influences and finally proposed of strategies to manage and deal with the consequences in terms of national security policy. In this regard climate change as a major threat to the interpretation of a number of researchers is as a major threat in the 21st century. Also, in this paper with identifies of some indicators of temperature (min -max) proposed by Climatology Commission of World Meteorology Organization (WMO) apply separate of meteorological data by in Fortran 90 software and indexes determination in RCLIMEX, zoning and hierarchical weighting of these indicators in GIS (Arc GIS) and finally zoning in 5 floors vulnerable and non-vulnerable areas of Iran as vision of these indexes. The results showed that, the index of tropical night on the shores of the Oman Sea and the South East have 168-280 days and in other point of Iran was 112 days. Zoning summer days in Iran shows that this index has been increased from north to south. Zoning index of ice days in Iran shows that in in total of Iran except the bar northwestern of Iran have 1-8 ice days and northwest of Iran have experienced 16- 32 ice days. Also, East of Iran vulnerable to the minimum temperature indicators and north of the country is vulnerable to the maximum temperature indicators that ground out of internal and external in this area are more than others.
    Keywords: Extreme Temperature indexes, Climatologically security, Iran
  • Rahim Sarvar, Shahrzad Sharif Jahed, Ali Tavakolan Page 155
    Since the time human endeavored to acquire knowledge about his environment, overcome his problems, fulfill his needs and facilitate life condition, the process of planning started. Today, planning is an important means for achievingdifferent goals the theoretical approaches and practical methods of which have evolved and improved during the time. Today, new approaches such as strategic, cooperative and interactive approaches have been introduced in the planning domain due to drastic changes in government ideas, the nature of planning, the principles of management, the role of people and stakeholders. The aim of this study was the analysis of the efficiency of urban development plans of Tehran based on the principles of planning. To this end, 23 criteria were appliedwhich were takenfrom the recent approaches such as interactive, cooperative, supportive and compromise approaches in the field of planning and management. This study is a descriptive-analytical research which draws on multiple criteria analysis methods (TopsisTechnique and VikorTechnique) and integration methods (Copelandand Borda Method) and data envelopment analysis for the analysis of the efficiency of the above-mentioned plans in Tehran Metropolis. Multiple criteria data show that Master Plans, Tehran Urban Plan and Tehran Strategic Plan are the first three successful plans adopted respectively. Moreover, data envelopment analysisrevealed that Tehran Urban Plan scoring 0.354166 took the highest rank among all other plans. The next successful plans wereTehran Master Plan scoring 0.344991 and Tehran Strategic Plan scoring 0.343781.
    Keywords: Urban Development Plans, Planning, Multiple Criteria Models, Data Envelopment Analysis, Tehran
  • A. Majidi Heravi, M.Ghohrudi Tali, H.Hekmatnia, R.Farhudi, M.Gavari Page 181
    Nowadays, population increase, progress in science and technology and development of industrial installations with the shortage of places in metropolitan areas made considerable changes in the morphology of watersheds. Violation to territory of rivers, channels, and streams causes alterations in natural drainage pattern and overflowing due to the lower capacity of the changed channels and streams. This can increase the risk of flooding and inundation of the streets and also the costs of urban maintenance. Moreover, this will considerably increase the possible financial and life damages. The results of vulnerability assessment in the study area indicated that a combination of upstream natural factors and urban agents make these areas vulnerable against the floods. Although in outside the urban areas the lands near the channels and streams are more vulnerable, as also confirmed by field observations, there are some other factors affecting the vulnerability of urban areas. The old texture is greatly important in the vulnerability because it does not have a suitable drainage ability and the available drainage networks are also mainly in the ending part of the areas. Thus, the inundation can intensify the floods or even cause them. The vertical slope surfaces and the curvature in north and northwestern areas of Tehran also show conformity and non-conformity with the drainage and watercourses. The jumps of peak flow in the hydrograph of October 2012 make it necessary to pay more attention to the runoffs of Kan drainage basin as the Tehran City is experiencing events related to the watershed.
    Keywords: Vulnerability, Urban flooding, Northwest areas of Tehran, Kan watershed
  • E. Pourramazan Page 203
    Operation Family style is one of the systems of agricultural operation in Iran that has a very long history in the villages of our country.The features and hallmarks of operation Family style is the use of family labor force,the small size of farms and priority of a security business needs.The purpose of this study is review and determine the mode of family exploitation at the economy of rural households Astane Achrafieh city Gilan country with an emphasis on horticultural crops. Therefore the study is in terms of goal functional and in terms of method and nature descriptive - analytical.Information for research is obtained through the documentary sources and surveys and field studies. The population is all the villagers have the mode of family exploitation that on side of main job namely rice cultivation act the cultivation and production of horticultural crops such as vegetables products,kitchen garden and. ..as a side activity.Accordingly since almost all the villages in the central part Astane Achrafieh city were with such characteristics have been studied exploiters of this range That Was greater in the two villages Kysom and Chahardeh.The sample size based on Morgan,obtained 361 operator that questionnaire classified,distribution and completed the method random sampling in the sample villages.Verify the validity of the questionnaire questions enjoying the specialists and reliability through Cronbach's alpha test is set 0.92.The results show that the mode of family exploitation has been a long history in the study area more done on farms a very small size and with private property that easy access and located the villages fringes of the main communication network,there has been a crucial role in addressing villagers in these activities and its development in recent years.The mode of farm exploitation which has been a fringe activity have relative satisfaction villagers from economic and its role in income and improving rural livelihoods was moderate.According to villagers government support for these types of activities,insurance products holding classes and training courses is the most practical in development and future expansion of this activity.
    Keywords: Agriculture, Exploitationtechniques, amilyExploitation, Rural Economy, AstaneAshrafieh
  • Sh. Amirentekhabi Page 235
    During the past few decades many rural settlements to Urban Places have turned Main intention of this process of establishing a regional balance and strengthen urban functions in development regiones. The study analyzes the the consequences the establishment of towns in the the region Foumanat Gilan settlement network (including the, SomehSara ‘Fuman and shaft Cunties) during the years 1956 to 2011 were studied. In the regional function analysis Foumanat Through the compensatory indices ranking - size, location factor, relative entropy, elasticity coefficient shows That in this the region the last three decades the population retention And would not have been the balance in the Spational organization region. However, the service and industry sectores have become the foundation of the Bassic economy. The process,is one of the most important functions of small towns in the balance spatial. The the region near the provincial capital. The the region near the provincial capital. And the consequences the domination of the first city of Rasht in the urban network, Resulting in poor Urban network functiones in the region, particularly in towns is sent.
    Keywords: Region spational balance, Turning the village into the city, Townes, Urban network, Fumanat
  • M. Moghali, Abo. Salehnasab, J. Faghihi, A. Daneakar, J. Sosani Page 253
    One of the growing branches of ecotourism is ecotourism that for its suitability considering the special criteria is very important. In line with this, the selection of suitable sites for ecotourism and environmental planning is critical. In this study, different relevant international and national based criteria to the site selection of ecotourism were examined. Based on the 19 literature review and regard to their entity, study area condition and the issue of study, 8 criteria and 16 sub-criteria were selected. Using the AHP method, criteria and sub-criteria weighted separately and determined weights implemented to the forest park site selection problem as a mathematical model. Then the map of each sub-criteria created and standardized in the GIS environment. Finally, the suitable zones of ecotourism in Gale-gol Basin was identified by constructed mathematical model and the WLC method.
    Keywords: ecotourism, forest park, AHP, GIS
  • Mahdi Arabi Page 271
    In recent decades, Tehran, as the largest metropolis in the countris of the Middle East, has been grappling with traffic problems, and has seen so much damage and economic costs, social, cultural, environmental and seen;Tehran, has lost very capital, material, spiritual and human being; studies show that the issue of traffic on highways and major transportation lines of Tehran gone out normal and dimensions beyond the issue or problem to be;The traffic in Tehran, slowly around and Expand boundaries and to be near the crisis area, In other words, the traffic in Tehran, gradually developed its own limits and the limits of approaching crisis; so that the number of days in the year seriously be regarded as a crisis traffic. The highway traffic by one of the most traffic in Tehran is the main issue that will require the analysis of various aspects of it; one of the main east-west corridors shahid Hemmat highway in Tehran is that, in addition to providing access to the central part of the city, the main role is to through traffic; heavy traffic in the morning and evening peak hours, especially in the middle section represents a high proportion of journeys tend to be centers of attraction in the metropolitan area.
    Keywords: urban crisis, traffic flow, crisis management, modeling, predict, atmospheric precipitation
  • N.Aligholizadeh, M.Ramezanzadeh, M.Esmaeeli Page 301
    Travel motivation is considered as an important factor in tourist behaviors towards destination choice. This study aims to explore tourist motivations – particularly pull motives - for selecting desert destinations. The research has been focused on the tourist villages of Khur and Biabanak County, namely Mesr, Bayazeh and Garmeh, as the study area. The research was conducted with a descriptiveanalytical method based on surveys, and questionnaires and interviews made up our main tools in data collection. Here, the statistical population consists of those tourists having visited this region in 2014. With respect to the large size of the statistical population, a sampling method was applied. Data gathered by the questionnaire was processed using SPSS statistical software and either Friedman non-parametric test or path analysis was utilized depending on the data type and purpose. Results suggest that, in general, there are strong tendencies towards traveling around villages in desert areas, noting the great potential of tourist attractions in the rural district studied for attracting tourists as well. Findings, moreover, indicate that also each different attraction in the study area has different attractiveness such that, based on results obtained through path analysis, sociocultural attractions have the biggest impact on the associated variable (motivation) whereas educational attractions – due to specialization and its specific tourist type – make the smallest.
    Keywords: Desert tourism, motivation, attractions, attractiveness, Khur, Biabanak villages
  • S.Kamyabi Page 323
    Architecture, planning and development with climate data and climate thermal needs of the building where is possible. This paper aims to identify and evaluate the thermal comfort indices and compliance with environmental elements in the architecture introvert Semnan province (The most striking feature of climatic City Branch in order of importance, especially in eco-urban construction, heat, intensity and duration of sunshine and low humidity are the analysis of these data are based on weather station Semnan province (12 years old) has been done. This research is a descriptive study with field and thermal indices using methods such as Oleg, architectural harmony with the climatic conditions provided for Semnan province (City. The city is preparing for the Branch. Hypothesis was examined and finally recommendations for design residential space, including the location of the physical form of buildings, window position, etc etc are provided.
    Keywords: thermal comfort index, Semnan province (architecture, sustainable urban development
  • K.Yazdanpanahdreo*, H. Kamran Page 339
    Indiain South Asia andin neighboringChina,Pakistan, Bangladesh, Burma, Bhutan and Nepalis located.It hasabsolutelydominantintheirsouthernIndian Ocean. India isthe seventhcountry inthe worldin terms ofarea Andthe secondmost populous countrywithover one billionthree hundredmillionof the world's population andTot racial,cultural, religiousand linguistic.Thesystem theory(structure) geopoliticalworld,Cohendividesthe world intofour components, one of these componentsis an independentgeopoliticalregion.Thisareacoincideswiththe political geography ofthe Indian subcontinentIndia's premierhub forthe regionis beingupgradedto becomethe worldsthirdterritorygeostrategic(Hafez Nia, 1390: 244).India isupgrading toan actor in thebalance of powernot only amongits neighbors inSouth Asiabut throughoutAsiaandthe world. India isupgrading toan actor in thebalance of powernot only amongits neighbors inSouth Asiabut throughoutAsiaandthe world.Indiahas nowbecomea centralactorin therelationshipwithChina, Central Asia, thePersian GulfandSouth Asia(Mojtahedzadeh et al, 1390: 16).India's geopoliticalterritoryin order of preferenceare:SoutheastAsia and theIndian Ocean, the SouthEastandWestAsia,with a focus onIran, CentralEurasia,Duringthe 1980sand 1990s,themilitaryorganizationof India, India's strategic interests in theareaofthe landmass ofSouth AsiaandthePersian Gulfto the Indian Oceanthroughthe Strait of Hormuzhas set.Thehorizontalwidthof the 21st century, the countrysstrategic interestsbeyond theStrait of Malaga, and willcontinueinother areas.
    Keywords: geopolitics, strategy, globaleconomy, SoutheastAsia, India