فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 51 (زمستان 1395)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 51 (زمستان 1395)

  • 460 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 25
|
  • عباس سعیدی، مصطفی طالشی، ریحانه سلطانی مقدس، اسدالله حیدری صفحه 5
    جریان های فضایی مبتنی بر تعامل و روابط روستایی- شهری هستند که به انواع جریان های مختلف افراد، کالا، پول و سرمایه، اطلاعات و نوآوری بین کانون های روستایی و مراکز شهری قابل تفکیک هستند. شکل گیری این جریانها مستلزم فراهم آمدن بسترهای لازم ساختاری- کارکردی است. آنچه در این بین از اهمیت ویژه برخوردار است، پرهیز از رویکردهای مبتنی بر جدایی سکونتگاه های روستایی و شهری و در مقابل تکیه بر پیوستگی اجتماعی- اقتصادی روستایی- شهری است. در کشورهای درحال توسعه آنچه در عمل مانع از شکل گیری این گونه شبکه های منطقه ای است، به عوامل و نیروهای متنوعی بازمی گردد که شناسایی آنها در راستای توسعه روستایی- شهری اهمیتی ویژه دارد. البته در این میان، تسهیل گری نهادها و دستگاه های عمرانی و توسعه ای، در کنار مشارکت جدی روستاییان می تواند نقشی موثر ایفا نماید. این مقاله کوشش دارد با بررسی نحوه عمل کارگاه های شیرپزی در محدوده
    شهرستان های هشترود و چاراویماق به شناسایی چگونگی ایفای نقش این گونه کارگاه ها در شکل پذیری روابط و پیوندهای روستایی شهری و تشکیل جریان های محلی و ناحیه ای بپردازد.
    کلیدواژگان: جریان فضایی، شبکه های ناحیه ای، پیوندهای روستایی، شهری، پویش ساختاری، کارکردی، هشترود، چاراویماق
  • زهرا حجازی زاده، علیرضا حسینی، صمد شادفر صفحه 31
    مطالعه حاضر در حوضه آبخیز طالقان در استان البرز به منظور اولویت بندی مناطق موثر بر دبی اوج سیلاب صورت گرفته است. برای این منظور با استفاده از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی
    (Arc GIS) نقشه های مشخصات فیزیکی حوضه آبخیز طالقان تهیه گردید؛ همچنین دادهای باران سنج ثبات و رواناب ثبت شده معادل آن برای 20 سال دوره آماری (1372-1392) از آب منطقه ای تهران اخذ شد در نتیجه چهار واقعه سیل از آمار موجود استخراج و مورد واسنجی در مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS قرار گرفت به منظور واسنجی و شبیه سازی هیدروگراف از روش SCS و برای روندیابی در آبراهه ها از روش Lag time استفاده شد و در نهایت، با استفاده از دوره بازگشت 50 ساله و استفاده از روش تکرار حذف انفرادی زیرحوضه ها در محیط HEC-HMS هریک از زیرحوضه ها از نظر سیل خیزی اولویت بندی شدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که میزان مشارکت زیرحوضه ها در دبی خروجی کل حوضه تنها تحت تاثیر مساحت و دبی اوج زیرحوضه ها نمی باشد و عواملی مانند شماره منحنی و گروه هیدرولوژیک خاک نقش قابل توجهی را در سیل خیری دارند.
    کلیدواژگان: پتانسیل سیل خیزی، حوضه آبخیز طالقان، دبی اوج سیلاب، GIS، SCS
  • رضا التیامی نیا، حسن کامران صفحه 43
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی جنبه های مختلف اقدامات نظامی و امنیتی رژیم اقتدارگرای اسرائیل و پرداختن به پیامدهای زیست محیطی اقدامات این رژیم است. زیرا به رغم پژوهش های متعددی که در زمینه اقدامات و سیاستهای رژیم اسرائیل انجام شده است به لحاظ زیست محیطی اقدامات مخرب و تاثیرات امروزین اقدامات نظامی و امنیتی این رژیم بر محیط زیست سرزمین های اشغالی فلسطین و همسایگان اسرائیل و خاورمیانه به طور دقیق و گسترده بررسی نشده است. مقاله حاضر تلاش می کند تا با وسعت نظر به تحلیل این موضوع از جنبه های مختلف بپردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد شهرک سازی و اقدامات نظامی اسرائیل بر روی محیط زیست سرزمین های فلسطین با پیامدهای مخربی همچون آلودگی منابع آب فلسطین، نابودی حیات گیاهی و جانوری فلسطین، آلودگی هوا و تغییر محیط زیست طبیعی فلسطین توسط شهرک نشینان، و در نتیجه ایجاد ناامنی اقتصادی و مشکلات بهداشتی برای فلسطینی ها و مردم منطقه شده است و همچنین تخریب میراث فرهنگی فلسطینیان با جاده سازی و ساخت وسازهای اسرائیل، آلودگی زباله های جامد خطرناک، آلودگی و تهدید محیط زیست منطقه خاورمیانه همراه بوده است. اقدامات نظامی، ساخت کانال ها، خشکاندن باتلاقها، تردد وسایل نظامی سنگین، استفاده از سلاح های شیمیایی و بیولوژیکی و متعارف برعلیه همسایگان خود (فلسطین، لبنان، اردن، سوریه و دیگر کشورهای خاورمیانه) منجر به زوال خاک، حذف پوشش گیاهی، آلودگی جوی و تخریب اکوسیستم آبی و خشکی و تغییرات آب و هوایی منطقه شده است. مقادیر عظیمی از رسوبات آلی به سطح خاک آمده و تورم و التهاب این رسوبات منجر به توسعه پهنه های جدید ماسه ای و به تبع آن گسترش ذرات خاک و ماسه در جو و گسترش ریزگردها به کشورهای منطقه شده است. همچنین جنگ طلبی های صدام و امریکایی ها و خشکاندن باتلاق ها توسط صدام و تغییر و دستکاری سطح زمین و سلطه نظامی غرب بر منطقه عامل مهم دیگر تهدیدات و ناامنی های زیست محیطی،سیاسی و اقتصادی منطقه است. روش این پژوهش تبیینی علی می باشد و شیوه جمع-آوری اطلاعات با بهره گیری از منابع کتابخانه ای اسنادی است.
    کلیدواژگان: سیاست های امنیتی، امنیت، جنگ، اسرائیل
  • پروانه شاه حسینی، مهناز اسماعیلیان طارمی صفحه 71
    حضور عابران در معابر اثر زندگی بخشی بر کالبد شهر دارد، به طوری که پیاده راه ها به عنوان یکی از راه های تجدید حیات مدنی مراکز شهری مطرحند. از این رو، پیاده راه سازی یکی از سیاست های محدودیت ترافیک و برای بهبود محیط شهری به عنوان مکانی برای زندگی انجام می شود. هدف از انجام این تحقیق آسیب شناسی احداث پیاده ر اه های میدان 15 خرداد و میدان امام حسین از نظر مولفه های کالبدی، اقتصادی (فعالیت) است و از روش کتابخانه ای و پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری دو نوع است. یکی تمام کاربری های واقع در بدنه میدان 15 خرداد و بدنه میدان امام حسین، دیگری کسبه دو محدوده مورد بررسی که حجم آن براساس فرمول کوکران به ترتیب 82 نفر و 140نفر تعیین شده است. داده ها در دو کروکی و براساس شاخص های توصیفی با استفاده از نرم-افزار Exel تحلیل شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که نمی توان در هر خیابانی برای تعاملات بهتر شهروندان اقدام به احداث پیاده راه کرد و باید به شرایط محیطی توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، پیاده راه، میدان 15 خرداد، میدان امام حسین
  • مسعود اویسی، محمد یزدی، منصور قربانی صفحه 87
    فیروزه، یکی از کانی های باستانی شناخته شده به نام ایران است. معروف ترین و قدیمی ترین معدن فیروزه ایران معدن فیروزه نیشابوراست. استخراج فیروزه از هفت هزار سال پیش رواج داشته است. استخراج فیروزه در نیشابور اگرچه ابتدا در بخش های سطحی و با کمک ابزارهای دستی صورت می گرفته، اما به تدریج گسترش یافته و با احداث تونل هایی به دنبال رگه های معدنی به صورت زیرزمینی هم استخراج صورت می گرفته است. در بسیاری از منابع از چکش و قلم به عنوان ابزار استخراج ذکر شده است. در دهه 1100 هجری شمسی برای اولین بار در این معادن از باروت استفاده شده است که علی رغم افزایش سرعت معدنکاری، با کاهش اندازه فیروزه های استخراجی از قیمت آن کاسته است. فیروزه نیشابور تا پایان دوره صفویه توسط حکومت و براساس قواعد منظم و علمی استخراج می شده است. اما با شروع دوره قاجاریه و استخراج معادن توسط حکومت های محلی و اشخاص حقیقی به صورت کاملا غیرعلمی، این معادن رو به ویرانی گذاشتند. نتیجه آن که در پایان دوره قاجاریه تقریبا تمامی معادن با آب و سنگ پر شدند و فیروزه ایران به تدریج جایگاه خود در بازارهای جهانی را از دست داد.
    کلیدواژگان: معدنکاری قدیمی، فیروزه، نیشابور، شمال شرق ایران
  • باقر فتوحی مهربانی، محسن کلانتری، سیدعباس رجایی صفحه 101
    مفهوم شهر خلاق از توجه نظریه پردازان و محققان این حوزه به بعد محیطی و مکانی خلاقیت ناشی شده است، برای سنجش میران خلاقیت شهرها، شاخص های مختلفی ارائه شده است که در تمامی آن ها به ویژگی ها و شرایط جامعه توجه می شود، بر این اساس هدف پژوهش ساخت شاخص های شهر خلاق متناسب با فرهنگ جامعه ایرانی است. این پژوهش بنا به ماهیت و روش پاسخ به مسئله توصیفی، تحلیلی و تحلیل محتوایی است و از نظر هدف کاربردی است. در این تحقیق برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای، اسنادی و روش پیمایشی در قالب روش دلفی استفاده شده است. در همین راستا با نقد و بررسی 15 شاخص بین المللی شهر خلاق، فهرستی از شاخص ها استخراج، سپس با روش دلفی و ایجاد پانل دلفی، اقدام به غربال گری شاخص ها و ساخت شاخص شهر خلاق ایرانی شده است. حاصل نتایج دلفی در سه دور، تولید 49 شاخص برای شاخص شهر خلاق ایرانی توسط اعضای پانل بوده است که از این 49 شاخص، 32 شاخص برگرفته از پژوهش های پیشین و 17 شاخص به وسیله ی اعضای پانل ارائه شده بود.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، روش دلفی، شهر خلاق ایرانی
  • محمد مهدی حسین زاده، کاظم نصرتی، خه بات درفشی صفحه 119
    ترکیب ایزوتوپی کربن و اکسیژن در کربنات های پدوژنیک به عنوان ابزار مهمی جهت بازسازی شاخص های محیطی گذشته مانند دما، بارندگی موثر و غلظت گاز کربنیک اتمسفری در زمان تشکیل کربنات ها و شناسایی تاریخچه پوشش گیاهی و فهم فرآیندهای ژئومورفیک به کار گرفته شده اند. در این مطالعه 16 نمونه، شامل 8 نمونه از کربنات های پدوژنیک افق خاک قدیمی و 8 نمونه ازسیمان های کربناتی کنگلومراهای رودخانه-ای برای آنالیز ترکیبات ایزوتوپی اکسیژن و کربن در حوضه آبخیز رودخانه مورد استفاده قرار گرفتند. مقادیر پایین δ18O نشان داد که دمای هوا در زمان تشکیل کربنات ها 9/7 درجه سانتی گراد بوده که حدود 5/5 درجه سانتی گراد نسبت به زمان حاضر سردتر است. مقادیر δ13C در زمان تشکیل کربنات های پدوژنیکی و تکامل پروفیل خاک، ترکیب غالب از پوشش گیاهی C4 را نشان می دهد؛ اکوسیستم های با غالبیت گیاهان C4 دارای فصل رشد در دوره گرم سال با تنش رطوبتی قابل ملاحظه هستند. بررسی همبستگی میان مقادیر δ18O و δ13C در دو نوع کربنات پدوژنیک و سیمانی بیانگر آن است که مقدار این همبستگی در کربنات های پدوژنیک بیش تر بوده و احتمالا نشان از آن دارد که آب بارش و CO2 موجود در خاک (نرخ تنفس گیاهان) عوامل اصلی کنترل کننده این مقادیر هستند؛ اما در مورد کربنات های سیمانی باید گفت که فعالیت آب های زیرزمینی، ارگانیسم ها و منابع کربنات اولیه هم می توانند بر مقادیر ایزوتوپی کربن نمونه های سیمانی کنگلومرا تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: کربنات پدوژنیک، ایزوتوپ پایدار، گیاهان C3 و C4، حوضه آبخیز سقز
  • آزیتا رجبی، محمد مهدی گندمی صفحه 139
    در سالیان اخیر احداث پایگاه های پشتیبانی مدیریت بحران در دستور کار سازمان پیشگیری و مدیریت بحران قرار گرفته است. یکی از موارد مهم قبل از ایجاد این پایگاه ها، مطالعه، بررسی و انتخاب مکان جغرافیایی مناسب برای استقرار این نوع کاربری است. مکانی که در شرایط بحرانی محلی ایمن برای پایگاه باشد و در شرایط عادی نیز کارایی های مختلف داشته باشد. پژوهش حاضر، به لحاظ هدف از نوع کاربردی است که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. این پژوهش به دنبال یافتن بهترین مکان برای پایگاه های پشتیبانی مدیریت بحران منطقه یک تهران است. بدین منظور ابتدا عوامل و معیارهای موثر در مکان یابی مراکز امدادرسانی در هنگام وقوع بحران شناسایی شد. سپس برای تعیین اهمیت و ارزش هر یک از معیارها و عناصر موثر در تصمیم از مدل AHP استفاده شد. سپس پرسشنامه ای طراحی و در بین کارشناسان و متخصصین توزیع گردید. در مرحله بعد با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و
    نرم افزار Expert Choice وزن هر یک از معیارها و عناصر تصمیم، تعیین گردید. در مرحله بعد کلیه
    لایه های اطلاعاتی در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به رستر تبدیل شده و با استفاده از
    روش
    Index overlay لایه ها با یکدیگر ترکیب شدند و 10 موقعیت به عنوان بهترین مکان پایگاه های پشتیبانی مدیریت بحران در منطقه یک تهران پیشنهاد شد. همچنین نتایج نشان داد که سوله های مدیریت بحران در سطح منطقه به صورت مناسب و اصولی مکان یابی نشده و از آن مهم تر این که تعداد این مراکز بسیار کم می باشد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مدیریت بحران، سوله های بحران، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، منطقه یک تهران
  • جایگاه اعتماد عمومی شده در تابع تولید در بخش های اقتصادی / (مطالعه موردی: هشت بخش اقتصادی اقتصاد ایران)
    عباس شاکری، فرشاد مومنی، تیمور محمدی، سعیده علیزاده صفحه 161
    هدف از این پژوهش این است که با استفاده از مبانی اقتصاد خرد و مفهوم هزینه مبادله، مبادرت به تبیین چارچوب نظری جدیدی برای ورود سرمایه اجتماعی به درون تابع تولید اقتصاد کرده و قصد داریم بیان کنیم که سرمایه اجتماعی یا متغیر اعتماد عمومی شده جز جدانشدنی تابع تولید اقتصاد است. در واقع هدف اصلی تحقیق حاضر، استفاده از تئوری حاکمیت خانوار و داده های پانل به منظور بررسی اثر سرمایه اجتماعی با محور اعتماد عمومی شده بر سطح تولید در هشت بخش اقتصادی، اقتصاد ایران طی سال های 1375-1386است. در این پژوهش، این نکته مورد بررسی قرار می گیرد که آیا اعتماد به عنوان جز معنوی تابع تولید می تواند وارد تابع تولید کل اقتصاد شود یا خیر؟ در این پژوهش ابتدا سعی نمودیم اعتماد عمومی شده را معرفی و یافته های علمی دیگران را مرور نماییم. همچنین سعی کردیم با بررسی نظریه حاکمیت خانوار شاخصی به عنوان نماینده کلیدی ترین متغیر سرمایه اجتماعی (اعتماد عمومی شده) معرفی نماییم. نتایج حاصل از تکنیک های اقتصادسنجی در این پژوهش حاکی از تایید فرضیه تحقیق مبنی بر ارتباط مثبت و معنی دار بین متغیر اعتماد و تولید است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی شده، تابع تولید، اقتصاد ایران
  • امیرحسین حلبیان صفحه 193
    در این پژوهش به منظور تحلیل همدید بارش های حدی و فراگیر کرانه های غربی خزر، با بهره گیری از پایگاه داده ی بارش روزانه ی این پهنه، نقشه های هم بارش روزانه از تاریخ 1/1/1340 تا 10/11/1383 (15992 روز) بر روی یاخته هایی به ابعاد 14×14 کیلومتر، به روش کریجینگ میانیابی و ترسیم شد. این داده ها اطلاعات 48 نقطه مکانی پهنه مطالعاتی را برای 15992 روز فراهم نمود و این امکان را مهیا ساخت تا برای هر روز بارش، بیشینه بارش و درصد مساحت زیر بارش محاسبه شود. بر این اساس، حدی ترین و فراگیرترین بارش ها شناسایی گردید و 109 روز از شدیدترین و فراگیرترین بارش های منطقه بر اساس شاخص پایه ی صدک 99ام، برای بررسی و تحلیل انتخاب شد. با بهره گیری از رویکرد محیطی به گردشی و تحلیل خوشه ایپایگانی انباشتی به روش ادغام”وارد“ بر روی نقشه های فشار تراز دریا، سه الگویی که در بوجود آمدن بارش های حدی و فراگیر کرانه های غربی خزر موثر و نقش آفرین بودند، شناسایی گردید. در ادامه، به منظور تحلیل بارش ها در هر الگو، یک روز به عنوان نماینده بر اساس ضریب همبستگی با آستانه ی 95 درصد تعیین و در این روزها نقشه های فشار تراز دریا، ضخامت جو در ترازهای 500-1000 هکتوپاسکال، توابع جبهه زایی و شار همگرایی رطوبت برای ترازهای 500، 600، 700، 850، 925 و 1000 هکتوپاسکال ترسیم و تحلیل گردید. نتایج این پژوهش نشان از استقرار سامانه ی پرفشاری در زمان رخداد الگوهای سه گانه فشار تراز دریا بر روی دریای سیاه دارد. میانگین حجم آب دریافتی منطقه در هر سه الگو 9/906 میلیون مترمکعب است. بررسی الگوهای ضخامت جو نیز استقرار فرودی نسبتا عمیق را بر روی دریای خزر نشان می دهد. تحلیل نقشه های تابع جبهه زایی در کرانه های غربی خزر نیز وجود جبهه را بر روی دریای خزر و اطراف آن تایید می کند. تحلیل تابع شار همگرایی رطوبت نیز نشان دهنده این است که توده ی آبی خزر اصلی ترین منبع تامین رطوبت برای بارش های کرانه های غربی این دریا محسوب می شود و دریای سیاه در درجه ی بعدی اهمیت قرار دارد.
    کلیدواژگان: اقلیم شناسی همدید، الگوی گردشی، بارش، رویکرد محیطی به گردشی، فشار تراز دریا، کرانه های غربی خزر
  • علی پناهی، اکبر عبدالله زاده صراف صفحه 219
    یکی از موضوعاتی که بیشتر شهرهای جهان با آن دست به گریبانند، سوانح طبیعی است. ضرورت کاهش آسیب پذیری شهرها در برابر سوانح طبیعی از جمله زلزله، به عنوان یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی کالبدی، شهری و طراحی شهری محسوب می گردد.لذا، اولین گام، شناسایی میزان آسیب پذیری مناطق شهری در برابر زلزله می باشد.از این رو، این پژوهش با هدف شناسایی قطعات آسیب پذیر منطقه 8 شهر تبریز در برابر زلزله انجام گردیده است.در این تحقیق 9 شاخص تراکم جمعیت، تراکم ساختمانی، کاربری، ریزدانگی، دسترسی به مراکز امدادی، فضای باز، کیفیت مصالح، کیفیت ابنیه و فاصله از مراکز خطرزا انتخاب شده و با استفاده از روش ANP و ترکیب مربوط به معیارهای ذکر شده در محیط GIS، آسیب پذیری منطقه 8 تبریز مورد بررسی قرار گرفته است.نتایج این پژوهش نشان می دهد که بیش از 43 درصد قطعات منطقه 8 شهر تبریز در برابر زلزله از وضعیت آسیب پذیری زیاد و خیلی زیاد برخوردارند که محدوده های آسیب پذیر بیشتر در محلات مسکونی قدیمی تبریز به دلیل رعایت نشدن حریم ها، وجود قطعات در اندازه های کوچک و خردشدن قطعات، وجود معابر بسیار کم عرض و بن بست های زیاد، وجود ساختمان های بسیار قدیمی و با مصالح کم دوام شرایط نسبتا نامناسبی را برای محدوده موردنظر به وجود آورده و همچنین با توجه نقشه پهنه بندی شده حدود 15.84درصد دارای آسیب پذیری متوسط، 29.94 درصد آسیب پذیری کم مواجه است.لذا، با توجه به آسیب پذیر بودن منطقه لزوم برنامه ریزی صحیح جهت ساماندهی بافتهای مذکور را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، زلزله، تبریز، بافت شهری، مدل ANP
  • سیدعلی موسوی نور، حمیدرضا وارثی، جمال محمدی صفحه 237
    زیست پذیری شهری یکی از مبانی اساسی توسعه پایدار شهری و همچون سکه دارای دو رو می باشد که یک روی آن معیشت است و روی دومش پایداری بوم شناختی است. رویکرد زیست پذیری را می توان برآمده از افزایش آگاهی نسبت به الگوهای ناپایدار زندگی شهری دانست که در درازمدت موجب کاهش توان منابع محیطی می شود. نوشتار حاضر درپی آن است که با هدف شناخت پایه ای از وضعیت حاکم بر زیست پذیری کلان شهر تهران بپردازد. برای دستیابی به این هدف، با بهره گیری از روش کتابخانه ای پیمایشی و ابزار پرسشنامه محقق ساخته؛ 485 نفر ازشهروندان ساکن کلان شهر تهران به روش نمونه گیری احتمالی (به روش تصادفی ساده) مورد ارزیابی قرارگرفته و اطلاعات گردآوری شده با استفاده از تحلیل های آزمونT تک نمونه ای؛ آزمون تحلیل واریانس و تحلیل مسیر در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد در بین مولفه های زیست پذیری در کلانشهر تهران، شاخص کالبدی با مقدار آماره t، 378/0 ضعیف تر از سایر شاخص ها قرار دارد. شاخص اقتصادی نیز با آماره 775/1 در وضعیت بهتری از شاخص های دیگر است. بعد از آن شاخص های اجتماعی با آماره 440/0 و زیست محیطی با آماره 481/0 در رتبه های بعدی قرار دارند همچنین نتایج نشان داد شرایط زیست پذیری یکسان نیست و بین مناطق شهر تهران مورد مطالعه از نظر تفاوت شاخص زیست پذیری تفاوت معناداری دیده می شود. در این میان، شاخص اقتصادی با مقدار F 215/47 بیشترین مقدار اختلاف و تفاوت را دارد و می توان گفت که در شاخص اقتصادی، اختلاف زیست پذیری در شهر تهران بیشتر از سایر شاخصه ها است.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، شهر زیست پذیر، توسعه پایدار، مناطق شهری، شهر تهران
  • لطفعلی کوزه گر کالجی، سید محمد رضازاده، احمد عالی محمدی صفحه 259
    پس از طرح برخی انتقادها در مورد ناکارآمدی و نبود تخصص در انجمن های شورایاری، مدیریت شهر تهران بر آن شد تا الگوی جدیدی برای مدیریت در سطح محلات طراحی کند. بدین ترتیب، طرح مدیریت محله پیشنهاد شد. برای تحقق این هدف، بر اساس مصوبه شورای اسلامی شهر تهران مبنی بر مشارکت مردم در فعالیت های اجتماعی و واگذاری اماکن فرهنگی، ورزشی و هنری از طرف شهرداری تهران بر اساس قراردادهای منعقده به مدیریت محله واگذار خواهد شد. محله های تجریش در منطقه یک شهرداری تهران و نعمت آباد در منطقه نوزده تهران نیز از جمله محلاتی هستند که شهرداری تهران نسبت به واگذاری فضاهای اجتماعی و تاسیس سرای محله در آنها اقدام نموده است. هدف این پژوهش بررسی اثرات واگذاری این فضاها به مدیریت محله بر مشارکت، توانمند سازی و کیفیت زندگی ساکنان می باشد. روش تحقیق تلفیقی از دو روش توصیفی تحلیلی و روش میدانی است. داده های موردنیاز با استفاده از آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف، آزمون تی تک نمونه ای در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهند گرفت. نتایج نشان می دهد که میزان مشارکت اجتماعی و توانمندسازی و کیفیت زندگی شهروندان با واگذاری فضاهای اجتماعی به مدیریت محله، در هر دو محله تجریش و نعمت آباد افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: مدیریت محله، مشارکت اجتماعی، توانمندسازی، کیفیت زندگی
  • هیمن شهابی، ارسطو یاری، محمود یزدانی، ممند سالاری صفحه 283
    مروری بر پژوهش های مختلف در حوزه سکونتگاه های انسانی نشان می دهد که مکان گزینی و استقرار آنها همواره متاثر از ویژگی های محیط طبیعی و ساختار زمین شناسی بوده است، بر این اساس مکان استقرار (دشت ها، دامنه و غیره) بخش اعظم سکونتگاه های انسانی به طور اعم و سکونتگاه های شهری به طور اخص همواره به دلیل مجاورت نسبی با گسل ها در معرض تاثیرپذیری از وقوع پدیده هایی چون زلزله، روراندگی، زمین لغزش و غیره بوده است. وقوع زلزله های متعدد در طی دهه های اخیر در نقاط مختلف کشور و پیامدهای منفی گسترده آن بویژه بر روی کانونهای شهری دلیلی بر اثبات این مدعاست، شهر سقز واقع در استان کردستان بواسطه اسقرار در مجاورت گسل های متعدد (گسل های رودخانه سقز، رودخانه ولیخان، سنته و غیره) از جمله سکونتگاه هایی است که از یک سو، ویژگی های بستر طبیعی استقرار آن امکان تاثیرپذیری از این ویژگی را فراهم ساخته اند و از سوی دیگر، توسعه افقی شهر در طی دهه های اخیر در جهت
    گسل های فوق زمینه های تاثیرپذیری را به شدت افزایش داده است. بر این اساس، این نوشتار در پی آنست که ضمن بررسی امکان خطرپذیری وقوع زلزله به واکاوی نقش توسعه فیزیکی و افقی شهر در افزایش خطرپذیری زلزله بپردازد. برای این منظور، با استفاده از نقشه های رقومی توپوگرافی و زمین شناسی به مقیاس 250000: 1و با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی و داده های لرزه نگاری دستگاهی و تاریخی، نقشه منحنی های هملرز و پهنه بندی خطر زمین لرزه ترسیم شدند. نتایج پژوهش نشان می دهند که بر اساس نقشه سایز موتکتونیک و بررسی تاریخ وقوع زمین لرزه در منطقه امکان وقوع زلزله های با شدت بالا در منطقه سقز وجود دارد و همچنین شهر، شتابزده به سمت ارتفاعات ناپایدار و در بخش های شمالی و غربی شهر در حریم گسل های فرعی درجه دو توسعه پیدا کرده است. بر این اساس تدوین تدابیر و برنامه های استراتژیک در راستای کاهش خطرپذیری از وقوع زلزله از طریق کنترل و سمت و سودهی بهینه به توسعه افقی شهر لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: گسل، زمین لرزه، گسترش شهر، آسیب پذیری شهرها، شهر سقز
  • هوشنگ سرور، منیژه لاله پور، سولماز سربازگلی صفحه 305
    امروزه یکی از موضوعات مهم در برنامه ریزی شهرها، بحث توسعه متعادل و متناسب در شهرها و برخورداری مناسب ساکنان شهرها از خدمات شهری می باشد. در این میان برنامه ریزان شهری با جمع آوری و تحلیل داده های مکانی و فضایی و انعکاس نتایج به مدیران شهری تلاش می کنند که توزیع خدمات و امکانات شهری به نحوی هدایت شود که به نفع همه اقشار و گروه های اجتماعی جامعه باشد و به گونه ای برنامه ها و طرح های توسعه زمینه ساز تحقق عدالت اجتماعی و فضایی در شهرها واقع شوند. پژوهش حاضر، با هدف بررسی ارتباط بین پراکنش جمعیت و توزیع خدمات شهری در 37 ناحیه شهری تبریز و ارزیابی برخورداری نواحی شهری و جمعیت آن، از خدمات شهری صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی می باشد بدین صورت که برای ارزیابی نحوه پراکنش جمعیت از مدل آنتروپی نسبی و ضریب جینی، و برای ارزیابی توزیع خدمات از مدل تاپسیس استفاده شده است. همچنین از آزمون همبستگی برای تبیین رابطه بین جمعیت و توزیع فضایی خدمات استفاده شده است. نتایج بدست آمده از مدل آنتروپی نشان دهنده توزیع و پراکنش موزون جمعیت در نواحی شهری تبریز می باشد. اما نتایج ارزیابی توزیع خدمات شهری در مناطق شهری نشانگر آن است که نواحی مناطق 9و10 تبریز دارای کم ترین برخورداری و ناحیه یک منطقه2و3 دارای بیشترین برخورداری از خدمات شهری هستند. همچنین نتیجه ارزیابی همبستگی بین رتبه جمعیت و تاثیر آن در برخورداری از خدمات شهری با استفاده از مدل اسپیرمن در حدود (0.4991) بوده که نشان از وجود همبستگی بین رتبه جمعیت و دسترسی به خدمات شهری دارد.
    کلیدواژگان: پراکنش جمعیت، توزیع خدمات، نواحی شهری، ضریب آنتروپی، تاپسیس
  • محمدعلی احمدیان، کتایون علیزاده، رشید بوکانی صفحه 325
    هدف کلی این پژوهش نقش گردشگری در توسعه روستایی شهرستان مریوان می باشد. به منظور رسیدن به این اهدف از دو روش اسنادی و میدانی استفاده شده است. پژوهش حاضر با رویکرد و روش اکتشافی- تحلیلی در پی این موضوع بوده است که گردشگری، چه نقشی در توسعه روستایی شهرستان مریوان، ایفا می نماید. جامعه آماری پژوهش حاضر (15 روستای مورد مطالعه)، شامل 3 گروه کارشناسان و کارکنان (236 نفر)، روستاییان(8570 نفر) و گردشگران (1200 نفر) بوده اند که با استفاده از فرمول کوکران و جدول مورگان، به ترتیب تعداد 146 نفر کارشناس و 368 نفر روستاییان و291 نفر از گردشگران به عنوان حجم نمونه تعیین شده است. نحوه انتخاب افراد نیز به روش نمونه گیری سیستماتیک و نهایتا تصادفی ساده می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون ناپارامتریک فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج بدست آمده در مورد نقش گردشگری در توسعه روستایی نشان می دهد که بیشترین تاثیر گردشگری در بعد اجتماعی مربوط به کاهش مهاجرت های روستایی و احیاء آداب و سنن محلی و در بعد اقتصادی بیشترین تاثیر در افزایش قیمت زمین و مسکن بوده است. و در نهایت، با توجه به نتایج و یافته های به دست آمده از پژوهش، راهکارهایی در جهت توسعه فعالیت های گردشگری روستایی در شهرستان مریوان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعه روستایی، شهرستان مریوان، آزمون تحلیل عاملی
  • حسین محمدی، فیروزه رنجبر، معصومه مقبل صفحه 351

    مسئله تغییر اقلیم، یکی از موضوعات داغ می باشد که در دهه های اخیر مورد توجه رسانه ها و محققان بوده است. تغییر اقلیم به آهستگی در همه جهان در حال گسترش و بر پارامترهای مرتبط اثرگذار می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات گرمایش جهانی بر حداقل دمای ایران انجام شده است. داده های مورد استفاده در این تحقیق، حداقل دمای روزانه مربوط به 47 ایستگاه سینوپتیک در دوره 1961-1990 می باشد. جهت بررسی اثر گرمایش جهانی، با استفاده از مدل SDSM خروجی مدل HADCM3 برای دوره 2015-2045 تحت دو سناریوی A2 و B2 ریزمقیاس نمایی شده است. نتایج این تحقیق نشان داد، با توجه به ارتباط بین متغیرهای پیش بینی شونده و پیش بینی کننده، مدل ایجاد شده بین ابن متغبرها به طور نسبی قادر به تولید داده های اقلیمی برای دوره آینده می باشد. مقدار همبستگی(r) بین داده های مشاهداتی و داده-های تولید شده در دوره 1976-1990 در حدود 95/ می باشد. همچنین نتایح آزمون واریانس و میانگین نشانگر تشابه نسبی داده های تولید شده و مشاهداتی است. در نهایت خروجی مدل بیانگر افزایش حداقل دمای ایران طی دوره 2015-2045 در ایران است که میزان افزایش دما نسبت به دوره مشاهداتی طبق سناریوی A2 و B2 به ترتیب حدود 8/ و 5/ می باشد. از نظر ایستگاهی نیز تغییرات دما دارای تفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: کمینه دما، مدل SDSM، گرمایش جهانی، ریزمقیاس نمایی، ایران
  • حیدر لطفی صفحه 367
    کمال مطلوب هر حکومت ملی، برخورداری از یک ملت یکپارچه است که در میان اعضای آن، تفاوت چشمگیر زبانی، مذهبی، قومی و نژادی وجود نداشته باشد و همگان به یک هویت فراگیر ملی تعلق خاطر داشته باشند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی توزیع جغرافیایی قومیت های ایران و نقش آن بر تحولات آینده کشور است که از روش توصیفی تحلیلی و پیمایش میدانی در این زمینه استفاده شده است. در ابتدا شاخص های مربوط به اتحاد و انسجام ملی استخراج و میزان پایبندی به آنها در بین اقوام مرزی ایران بررسی شده که در این زمینه از هفت شاخص استفاده شده است.
    یافته های به دست آمده از روش های تصمیم گیری چند شاخصه MADM و مدل تحلیلی SAR نشان می دهد که در بین قوم های ساکن در مرزهای کشور قوم لر با ضریب 0.67Vat = ارای بیشترین سطح از پایبندی و قوم کرد و بلوچ به ترتیب با ضریب 1.240.6 Vat= و 1.25 Vat=دارای کمترین سطح پایبندی در بین اقوام مرزی به شاخص های اتحاد و انسجام هستند. برخی از نیروهای گریز از مرکز در مرز بلوچستان و کردستان وجود دارند که تا حدودی و در برخی از مواقع به عنوان کانون های بحران زا مطرح شده اند. کردها در عراق و بلوچ های پاکستان می توانند به عنوان کانون های ایجاد تنش و بحران مطرح باشند که همین امر باعث شکل گیری تحولاتی در آبنده و در مرزهای مذکور شود.
    کلیدواژگان: قومیت، مناطق مرزی، تحولات آینده، MADM
  • مجتبی نساجی زواره، رسول خانجانزاده کاکرودی، ایرج قاسمی صفحه 387
    جنگل یکی از بااهمیت ترین منابع از لحاظ تولید اکسیژن، کاهش آلودگی و تنوع بخشیدن به محیط زیست، به عنوان منبعی مهم برای بقای نوع بشر و در کل محیطی امن برای حیات وحش به شمار می-آید. اقلیم و پارامترهای آن نقش اساسی در شکل گیری و حیات آنها دارند. در ایران جنگل های رویشی گوناگونی وجود دارد. جنگل های بلوط غرب کشور دومین عرصه عظیم جنگلی ایران به شمار می روند. در سال های اخیر این پهنه جنگلی دچار خشکیدگی شده است. هدف اصلی در این تحقیق پایش خشکیدگی جنگل ها در استان ایلام می باشد. بدین منظور از داده های ایستگاه های همدیدی برای بررسی شرایط اقلیمی و داده های سنجش از دوری برای بررسی روند خشکیدگی در منطقه استفاده شد. نتایج نشان داد که در سطح استان ایلام و به ویژه جنگل های استان رخداد پدیده خشکسالی در اثر کاهش بارندگی از فراوانی قابل توجهی برخوردار است. شدیدترین خشکسالی ها طی سال های 2008 و 2005 اتفاق افتاده است. در نتیجه این تغییرات رویش درختان منطقه نیز طی همین دوره دستخوش تغییرات زیادی شده است؛ چرا که بررسی روند زمانی سبزینگی درختان منطقه نشان داد که طی سال های 2008 و 2005 از مقدار سبزینگی درختان به طور قابل توجهی کاسته شده است. این شرایط نشان دهنده ارتباط مستقیم بین پارامتر اقلیمی بارش با سبزینگی درختان منطقه است.
    کلیدواژگان: MODIS، خشکیدگی، بلوط، ایلام
  • امیرمحسن زادگان، حسین مسعودنیا، امیرمسعود شهرام نیا، سید جواد امام جمعه زاده صفحه 399
    این نوشتار در صدد واکاوی عملکرد رسانه ای جریان تکفیری- تروریستی IS می باشد. بر این اساس فرایند گفتمان سازی این جریان در فضای مجازی و شبکه های مجازی مورد مطالعه قرار می گیرد. در واقع روند پی ریزی منظومه گفتمانی و صورت بندی گره های معنایی که موقعیت خودی و دگر را برمی سازد و آن را در موقعیت هژمونیک و برتر می نشاند از مجرا و کانال شبکه های مجازی با بهره-گیری از تکنیک های رسانه ای مدنظر این پژوهش است. بر این مبنا پرسش اصلی نوشتار معطوف بر سنجش میزان سودمندی و فرصت زایی این عرصه های رسانه ای برای اقدامات این جریان و یا در مقابل تهدیدزا بودن این فضاها برای موقعیت این جریان و در کل جریان های تکفیری می باشد. فرضیه این نوشتار نیز دلالت بر مفید بودن این فضا برای این جریان ها به دلیل رویکرد حرفه ای ایشان به شبکه های اجتماعی و اشراف و شناخت بر کارکرد رسانه ها در راستای تکوین روند تروریسم رسانه ای در چارچوب عملیات روانی در تکمیل اقدامات ژئوپلیتیکی می باشد.
    کلیدواژگان: ژئوگفتمان، تروریسم رسانه ای، بازنمایی رسانه ای، شبکه های اجتماعی، جهان دورگه مجازیت واقعی، دو فضایی شدن، عصر تصویرسازی، دیپلماسی توئیتری، دیپلماسی هشتگ
  • علی عشقی چهاربرج، رحیم سرور، علیرضا محمدی، رسول یزدانی صفحه 437
    شهرنشینی شتابان در ایران و محدودیت های رشد شهری، منجر به شکل گیری محلات فرودست شهری شده است که از آمادگی و تاب آوری کافی در برابر بحران و خطر وقوع بلایا برخوردار نیستند. تراکم بالای جمعیتی، فشردگی و فرسودگی کالبدی، احتمال وقوع خسارات مالی و جانی در این نواحی را افزایش داده است. با توجه به زلزله خیز بودن منطقه ی خوزستان، هدف این پژوهش اولویت بندی بهسازی واحدهای مسکونی محله ی صباغان شهر بندر امام خمینی(ره)، در برابر وقوع زلزله های احتمالی است. برای رسیدن به این هدف با استفاده از مدل Fuzzy ANP و GIS به طراحی سناریوهای زلزله در شدت های مختلف پرداخته شد. روش پژوهش، اسنادی و میدانی است و از داده های تمام شماری برای سنجش میزان آسیب پذیری سکونتگاه استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، در سناریوی زلزله احتمالی با شدت 6 مرکالی، واحدهای مسکونی واقع در دامنه های آسیب پذیری خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و نابودی کامل در رتبه های 1 تا 5 قرارگرفته و به ترتیب 103، 48، 276، 497 و 752 واحد مسکونی می باشند. در سناریو زلزله ی 7 مرکالی، در رتبه های 1 تا 5 به ترتیب 9، 67، 182، 362 و 1056 واحد مسکونی قرارگرفته اند که حاکی از صعودی بودن میزان خطر آسیب پذیری سکونتگاه در دامنه نابودی کامل از می باشد. در این پژوهش اولویت بندی بهسازی واحدهای مسکونی براساس میزان آسیب پذیری واحدهای مسکونی صورت گرفته است هرچه آسیب پذیری واحدهای مسکونی بیشتر باشد از اولویت بالاتری جهت بهسازی برخوردار می باشند و بالعکس.
    کلیدواژگان: بهسازی، سکونتگاه غیررسمی، اولویت بندی، زلزله، تحلیل شبکه، Fuzzy ANP، GIS
  • پگاه ایزدی، زهره هادیانی، علی حاجی نژاد، جعفر قادری صفحه 461
    بافت تاریخی - فرهنگی شیراز علیرغم سابقه درخشان تاریخی، امروز به دلیل معضلات مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی وکالبدی، جاذبه خود را از دست داده و علیرغم ارائه و اعمال رویکردها و راهبردهای مختلف جهت بازآفرینی منطقه، تا امروز این راهبردها نتوانسته اند منجر به برون رفت کامل منطقه از این معضلات گردند. رویکرد بازآفرینی فرهنگ محور، رهیافتی نوین در بازآفرینی شهری است که با وجود ظرفیت های فرهنگی و میراث غنی تاریخی در شهر شیراز، مورد توجه قرار نگرفته و چه بسا با عنایت به سرمایه و منابع فرهنگی محدوده مورد مطالعه، می تواند در تجدید حیات آن رهگشا باشد. این تحقیق بر آن است تا با بررسی نقش فرهنگ در ادبیات نظری بازآفرینی شهری، زمینه های تحقق رویکرد بازآفرینی فرهنگ محور را در محدوده مورد مطالعه معرفی و بررسی نماید. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی تحلیلی بوده و داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی و کمی و نیز با استفاده از مدلSWOT- ANP مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان می دهد جهت تحقق موفقیت آمیز رویکرد بازآفرینی فرهنگ محور، گذار از محدودیت ها و استفاده حداکثری از فرصت ها در چهار زمینه «سیاست گذاری های فرهنگی»، «برگزاری رویدادهای فرهنگی»، «مدیریت مشارکتی» و «توسعه فضاهای عمومی شهری» الزامی می باشد. با توجه به اولویت سنجی راهبردها، راهبردهای تدافعی(WT) در اولویت برنامه ریزی فرهنگ محور محدوده موردمطالعه قراردارند.
    کلیدواژگان: بازآفرینی، فرهنگ، تحقق پذیری، مدل SWOT - ANP، منطقه تاریخی، فرهنگی
  • رضا لحمیان صفحه 483
    با مطالعه چگونگی استفاده از زمین در هر کشور با قطعیت می توان نتیجه گرفت که آینده آن کشور چه خواهد شد. افزایش جمعیت و رشد سریع شهرنشینی بعد از جنگ جهانی دوم در اغلب کشورهای جهان به ویژه کشورهای در حال توسعه، مسبب بروز مشکلات متعددی برای بشر از جمله تغییرات کاربری اراضی طبیعی شده است. ارزیابی کاربری ها با توجه به روش های متعددی مورد واکاوی قرار می گیرد و بهترین راهکار روش ترکیبی استفاده از سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی است که با مقایسه مطالعات پیشین در مقیاس بزرگ نسبت به روش های مرسوم میدانی می توان دریافت که ازنظر زمان و هزینه مقرون به صرفه تر و همچنین کارآمدتر خواهد بود. در مطالعه پیش رو، بررسی روند تغییرات کاربری اراضی در شهرستان ساری که هدف مطالعه نیزخواهد بود، صورت می پذیرد. با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور، روند تغییرات کاربری در یک دهه مورد بررسی قرار گرفت و نقشه کاربری اراضی منطقه برای سال های 1380 و 1390 تهیه شد. نتایج نشان داد که کاربری های مرتبط با فعالیت های کشاوزی کاهش یافته و در مقابل آن کاربری های طبیعی مانند جنگل با افت نسبی همراه بوده است. فعالیت های انسانی مانند ساخت وساز بی رویه در حریم منابع طبیعی، قطع درختان و احداث جاده مسبب افزایش کاربری های مسکونی و همچنین شکل-گیری اراضی بایر، هر چند محدود گردیده است. صحت نقشه های دوره مذکور با به دست آمدن میانگین 90% و ضریب کاپا با 88% مورد سنجش قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تغییرات کاربری، سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی، اراضی طبیعی، ساری
  • عبدالمطلب عبدالله صفحه 501
    سیاست های منطقه ای و منطقه گرایی راهبرد جدیدی در دوران پس از جنگ سرد و سقوط نظام دو قطبی در جهان به حساب می آید . جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور مستقل، مقتدر و بدون وابستگی به قدرت های جهانی پس از انقلاب اسلامی به دنبال دستیابی به موقعیت برتر در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس است. هدف این مقاله بررسی نظرات منطقه گرایی نوین و معرفی دیدگاه ها و چالش های منطقه گرایی در سیاست های راهبردی ایران در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای می باشد. یافته ها نشان می دهد که دو نگرش کلی در خصوص منطقه گرایی وجود دارد یک نگاه امکان پیشبرد راهبرد منطقه گرایی ج.ا. ایران را به دلایل ساختار سیاسی و ایدئولوژیکی و نوع رابطه با آمریکا غیرممکن داند. دیدگاه دوم براین باوراست که به رغم موانع موجود در همکاری های منطقه ای راهکارهای مناسب عملی برای نیل به این مطلوب در عرصه های مختلف اقتصادی، سیاسی و امنیتی وجود داشته و منطقه گرایی در سیاست خارجی ایران امکان پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی ج، ا، ایران، منطقه گرایی، خاورمیانه، خلیج فارس، انقلاب اسلامی
  • عباس ارغان صفحه 523
    هدف از این تحقیق، شناسایی و اولویت بندی ابعاد و مولفه هایی است که اثرات توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در مناطق روستایی تبیین می کند. بدین منظور در این تحقیق از رویکرد آمیخته که ترکیبی از روش های کیفی و کمی تحقیق می باشد، استفاده شد. بدین ترتیب که در مرحله اول با استفاده از روش تحقیق کیفی مولفه های تاثیرگذاری فناوری اطلاعات و ارتباطات بر توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی روستاها بر اساس نظرات خبرگان شناسایی شده و در مرحله دوم با رویکرد کمی، اهمیت و اولویت نسبی هریک از مولفه های شناسایی شده تعیین شد. برای این منظور نظرات خبرگان به روش مصاحبه گردآوری شده و به صورت کیفی (با استفاده از روش تحلیل مضمون) تحلیل گردید. نتیجه این مرحله، فهرستی از زمینه های به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات جهت توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی جوامع روستایی بود. خروجی نهایی این مرحله در قالب دو مدل تحت عناوین “نقشه مضامین” و“قالب مضامین” که طرح شماتیک مولفه های شناسایی شده و ارتباطات بین آن ها می باشند، ارائه گردید. سپس در مرحله بعد مولفه های شناسایی شده براساس نظرات خبرگان اولویت بندی شده و اهمیت نسبی هریک از آن ها در مقایسه با یکدیگر تعیین شد. روش مورد استفاده در این مرحله، رویکرد کمی (مدل تصمیم گیری چندمعیاره) و با عنایت به ضرورت توجه به ابهامات موجود در مقایسات و واژگان زبانی غیر دقیق در گردآوری اطلاعات از خبرگان، از اصول منطق فازی در مدل سازی نظرات خبرگان استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز همانطور که ذکر شد، از روش کیفی تحلیل مضمون و روش کمی تصمیم گیری چند شاخصه (MCDM) فازی استفاده شد. این تحقیق به صورت موردی در قلمرو جغرافیایی شهرستان سمنان (روستاهای تابعه شهرستان سمنان) انجام خواهد شد و جامعه خبرگان تحقیق محدود به مدیران روستایی شهرستان مذکور و همچنین خبرگان مربوطه در سطح شهرستان، می باشد. نتایج تحقیق تاثیر عوامل فرهنگی را بعنوان اولویت اول و عوامل اقتصادی و اجتماعی را در اولویت های بعدی در اثر توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در روستاها مشخص نمود.
    کلیدواژگان: ICT، توسعه اقتصادی، اجتماعی، روستاهای سمنان، تصمیم گیری چندشاخصه (MCDM)
|
  • A. Saidi, M. Taleshi, R. Soltani Moghaddas, A. Heydari Page 5
    The spatial flows are based on rural-urban interactions and are defined through different flows of people, goods, products, capital, information and innovation. The formation of these flows requires structural-functional contexts. What is of particular importance in this regard is to emphasize rural-urban socioeconomic integrity and to avoid approaches based on the separation of rural and urban settlements. In fact, what prevents the formation of these networks in developing countries is due to various factors and forces. However, state building and development facilitation, along with the serious involvement of villagers, can play an effective role. This article examines the function of dairy workshops in the areas of Hashtrud and Charoymagh (East Azarbaijan) to identify the role of these workshops in the shaping rural-urban relationships and linkages and formation of local and regional networks.
    Keywords: Spatial Flows, Reginal Networks, Rural, urban Linkages: Structural, functional Dynamics, Hashtrud: Charoymagh
  • Zahra.Hejazizadeh, Alireza.Hosseini, Samad .Shadfar Page 31
    This recent study in Talequn catchment, placed in Alborz province, has been performed to prioritize affecting peak flow areas and generally areas that have a greater role in flood occurrence. To do this task, Arc Gis (Geographic information system) has been utilized to prepare maps of physical properties of Talequn basin catchment and also rain gauge date and equivalent run off statistics of Tehran regional water, for 20 years(1993-2013) has been received. As a result of existing data, four flood events were extracted and were calibrated under the (HEC-HMS) model. TO do calibration, SCS method was used to simulate flood hydrograph and lag-time method was utilized for channel routing. Also, Hydrologic Modeling System (HECHMS) was used to estimate the amount of contribution of sub-basin in output discharge of the total basin catchment on the basis of return periods of 2-510-25-50-100 years old and finally by the use of the 50-year return period and sub-basin individual remove method under the effect of HEC-HMS model, sub-basin were prioritized in terms of flooding potential. The research results show that sub-basin participation rate in output of basin catachment discharge is not only of affected area and sub-basin peak flow but also of factors such as curve number (CN) and soil hydrologic group which have significant role in flood occurrence. Another significant factor is sub-basin located in basin output, which has greater share in output discharge. In addition, short intervals in occurrence of peak flow of sub-basin water flow synchronization role, human changes such as construction activities like housing, have significant impact on the production of the whole basin flood areas.
    Keywords: GIS, SCS method, potential flooding, peak flood debit, Taleqan basin.
  • R.Elteyamineya, H. Kamran Page 43
    Main purpose of recent research is to survey of deferent aspects of military and security measures of authoritarian regime of Israel and focusing on environmental consequences of actions of this regime. Because, in despite of several research that has been done on measures and policies of Israel regime but in term of environment or environmentally, destructive actions and todays impacts of its security and military measures of this regime on the environment of occupation territories of Palestine and Israel neighborhoods and middle east has not studied in detail. This recent article tries to analyses this issue from deferent aspects in comprehensive. Findings of the research show that settlement-making and military measures of israel on environment of Palestine territories caused destructive consequences such as pollution of water resources of Palestine, destruction of plant and animal life, air pollution and transform of natural environment of Palestine by Israel settlers and as result creation economical insecurity and health problem for people of Palestine and other people of the region. It also causes destruction of cultural heritage of Palestine by road-building and constructions of Israel, pollution of dangerous solid garbages. Israel military and security actions of Israel also cause the pollution and threat of the Middle East environment. Military measures, canal construct, drainage of swamp, transport of heavy military vehicles, application of chemical, biological and conventional weapons against its neighborhoods(Palestine, Lebanon, Syria, Somalia, Jordan and other countries of middle east region) caused erosion of soil, remove of plant cover, air pollution and destruction of water and dry ecosystem and climate change of this region. Huge amounts of organic deposits has raised on soil surface and inflammation of this deposits led to development of new zones of deposits and in its subsequence, spread of soil and sand particles in air and spread of them in the regions countries. Also, warmongering of sad am and Americans and drying of swamp by sad am and transform of land surfaces and west hegemony on this region are another important factors of the environmental, social and economical threats in this region. Method of this research is causal- explanation method and method of data collection is use of library –documental resources.
    Keywords: Israel policies, security, Palestine, insecurity, war, pollution
  • P. Shahhoseyni, M.Esmailian Taromi Page 71
    The presence of pedestrians in the sidewalks (pedestrian paths), have positive effect on the body of city, so that sidewalks are considered as one of the civil revitalization of urban centers. So building of sidewalks is one of the traffic restriction policies and is performed to improve the urban environment as a place for life. The aim of present study is pathology of construction of pedestrian paths in 15 Khordad square and Imam Hossein Square from viewpoint of body and economic (activity) components and this study has used including library and measuring method. The statistical society is two types. One of them is the all applications placed in the square body of 15 Khordad square and square body of Imam Hossein square and the other is the trades peoples of these studies districts which its volume is determined based on Kokaran formula respectively are 82 peoples and 140 peoples. The data in two sketches are analyzed based on descriptive indices by excel program. The obtained results have shown that we can not build a sidewalk in every street for better interactions of citizenry and we must more attention to environmental conditions.
    Keywords: pathology, sidewalks, 15 Khordad square, Imam Hossein square.
  • Masoud Ovissi, Mohammad Yazdi, Mansour.Ghorbani Page 87
    Persian turquoise is well known in the world from ancient times. At least from 7000 years ago, turquoise was extracted from Neyshabur mine in NE of Iran. Gradually, the turquoise mining at Neyshabur mine extended and by the use of some instruments suitable for breaking the rocks and making tunnels following the veins continued. In several references, picks and crowbars are mentioned for mining instruments. In 1850’s the gunpowder was used for the first time in the mines and increased the mining speed but in despite, by lessening the size of extracted Turquoises decreased its value, dramatically. Up to the end of Safavid dynasty, the mines were extracted under the supervision of the government and the mines were stable enough to extend the mining activity but by powering the Qajar dynasty, the mines were extracted by local governments as well as individual persons lacking the science of mining resulted in destroying the mines. As a consequence, at the end of the Qajar dynasty, almost all the mines were totally filled by water and rocks and Persian Turquoise lost its position in world markets.
    Keywords: Old mining, turquoise, Neyshabur, NE of Iran
  • Bagher Fotouhi Mehrabani, Mohsen Kalantari, Seyed Abbas Rajaei Page 101
    The creative city concept has been derived from this field researchers and theorist consideration to the environmental and spatial dimension of creativity. Various indexes have been provided to measuring cities creativity that in all of them, the conditions and features of society has been considered. In this regard, the aim of this study is making a creative city index appropriate for Iranian culture. This study in term of modality is descriptive-analytical, and in term of purpose is a practical research. For data collection, the library, documentary and survey method in form of the Delphi method is used. In next step, with reviewing 15 international creative city index, a list of indicators extracted, then using Delphi method and screening indicators and measures, the Iranian creative city index has been created. The result of Delphi method in three round was the confirmation of 49 measure by Delphi panel members for making Iranian creative city index that from these 49 measure, the 32 measure was drawn from previous studies and 17 measure was provided by Delphi method members.
    Keywords: Creative city, Delphi method, Iranian creative city
  • M.M.Hosseinzade, K.Nosrati, Khabat.Derafshi Page 119
    Carbon and oxygen composite isotopes in cement and pedogenic carbonates have been used as an important tool in paleoenvironment indices reconstruction including temperature, effective precipitation and atmospheric carbonate gas concentration during carbonate formation and determining vegetation history and geomorphic processes. In view of this, 16 samples including eight samples of paleosols horizon pedogenic carbonate and eight samples of river conglomerate carbonate cements were collected to measure of carbon and oxygen stable isotope composites. The low values of δ18O showed that the air temperature during carbonates formation was 7.9 ˚C which was cooler ca. 5.5 ˚C compared to current air temperature. The δ13C value during formation of pedogenic carbonates and soil profile evolution showed that C4 vegetation is dominated that means the ecosystems with C4 dominate vegetation have growth period in warm season and considerable moisture stress. The correlation between δ18O and δ13C values was higher in pedogenic carbonates demonstrating precipitation water and CO2 in soil (vegetation reparation ratio) are main controlling factor of these values however, in cement carbonates as well as precipitation water and CO2, groundwater, organism and primary carbonates sources could be affected carbon isotope values.
    Keywords: Pedogenic Carbonate, Stable Isotope, C3, C4 Vegetation, Saghez river basin
  • Azita Rajabi, Mohammad Mahdi Gandomi Page 139
    In recent years, the construction of backup bases for crisis management has been placed on the agenda of the Organization of Precautionary Measures and crisis management. One of the important things lies in setting up bases, studying, and finding a proper geographical location for setting up this his kind of application, a place which can be used as a safe place under critical conditions and under normal conditions. It may be used for normal uses too. The present study is of a practical nature which has been conducted by a descriptive-analytical method. This research seeks to find the best method location for the backup bases for crisis management municipal region one in Tehran. In order to achieve this goal, effective criteria and factors for locating aid centers are identified in time of crisis. Then in order to specify the importance and value of each each criterion and effective elements in section making, the AHP model has been used.Then a questionnaire was prepared and distributed among experts. In the second stage, by the use of hirarchicl procedural method and by using expert choice software, the weight of each criterion and element was determined. In the second phase, all layers of information in GIS were turned into a roster and by using the method of index overlay, the layers were mixed and ten best locations were chosen as the best bases for crisis management for region one. Also, results show the depots for crisis management have not been properly chosen and that they are very limited in numbers.
    Keywords: location, crisis management, crisis management, hierarchical procedural analysis, phasal region, Tehran region one
  • Abbas Shakeri., Farshad Momeni , Teymour Mohammadi., Saeedeh Alizadeh. Page 161
    The aim of this study is that using the principles of microeconomics and the transaction costs, attempted to explain the new theoretical framework of social capital into the production function of the economy and the social capital or variable wanted to express public confidence but an integral function of the economy. In this paper Family governance theory and panel data on the effects of social capital on Production -driven generalized trust in the Iran Economy have paid during the period 1375-1386.. In this study, it is examined whether the Trust as spiritual but can enter the production function production function of the economy or not? In this paper, we have tried to introduce public trust and scientific literature and the findings of our review. The index family also tried to investigate the theory of sovereignty as the key representative of social capital (generalized trust) introduce. In this study, the share of value added in the economy and the institutional structure of the economy was examined by institutional sector. The results of econometric techniques in this study showed confirm the hypothesis of a significant positive relationship between the variables of trust and production.
    Keywords: social capital, generalized trust, production, Iran economy
  • Dr. Amir Hossein Halabian Page 193
    In this research, for synoptic analysis of extreme and widespread precipitations in Caspian western coasts, we interpolated and traced the daily isohyet maps from 1340.1.1 to 1383.11.10 (15992 days) on the 14*14 km pixels by Kriging method and by use of daily precipitation data base of this region. These data provided the data of 48 studied local points for 15992 days to calculate maximum precipitation and area percent under precipitation for every precipitation day. On this basis, we identified the most extreme and the most widespread of region precipitations on the basis of 99th centile base index for studying and analyzing. By applying environment- circulation approach and agglomerative hierarchical cluster analysis by “Ward” method on the maps of sea level pressure, we could identify three circulation patterns which were effective and important for creating the extreme and widespread precipitations of Caspian western coasts. In continuation, for analyzing the precipitations in every pattern, the representative day defined on the basis of correlation coefficient with 95% threshold and in these days, sea level pressure maps, atmosphere thickness in 500-1000 hpa levels, functions of frontogenesis and humidity convergence flux traced and analyzed for 500, 600, 700, 850, 925 and 1000 hpa levels. The results of this research indicate the presence of high pressure system in the occurring time of patterns of sea level pressure on the Black sea. The average of received water volume of region is 906.9 million m3 in every three patterns which is a considerable number. The study of atmosphere thickness patterns indicate the relatively deep trough on the Caspian Sea. The analysis of frontogenesis function maps in the Caspian western coasts confirm the existence of front core on the Caspian Sea and around it too. The analysis of humidity convergence flux indicate that Caspian sea is the most important source of providing the humidity of western coasts precipitations of this sea, and Black sea is in the next importance ranking.
    Keywords: Synoptic climatology, Circulation pattern, Precipitation, Environment, circulation approach, Sea level pressure, Caspian western coasts
  • Ali Panahi, A.Abdolahzadeh Page 219
    One of the issues that most cities of the world are involved is natural disasters.The need to reduce vulnerability of cities against natural disasters such as earthquakes can be considered as one of the main objectives of urban planning and urban designing.Therefore, the present study aims to identify the vulnerable pieces of district 8 of Tabriz against earthquake.In this study, 9 indicators of population density, building density, land usage, microlithicity, access to relief centers, open space, quality of materials, quality of buildings and distance from risk making centers were selected.Then, by the use of ANP method and combining the related criteria in GIS environment, vulnerability of the district 8 of Tabriz was investigated.The results showed that more than 43% of the parts of district 8 of Tabriz have high and very high vulnerability against earthquake that high vulnerability can be seen in old quarters due to the very narrow and dead-end passages, small and breakable parts, old buildings with less durable materials and neglected building privacies.According to the zoning map, about 15.84 percent had average vulnerability and 29.94 percent less vulnerability.Considering the vulnerability of the district, proper planning to organize the mentioned buildings is needed.
    Keywords: Vulnerability, Earthquake, Tabriz, Urban Fabric, ANP Model
  • S. Ali.Mosavi Noor, H.R.Varesi, J.Mohammadi Page 237
    Urbanization and human populations tend to urban environments, the substrate with the importance of the concept of urban livability has provided more than before. One of the basic principles of sustainable urban development and urban livability, such as a coin has two sides. It is a living on it, and the second is ecological sustainability. This study aims to evaluate and analyze biological markers in 22 regions of metropolitan Tehran. The research, analytical and survey and our objective is applied. Data collection tools as a library survey and questionnaire made; 385 citizens in metropolitan Tehran to probability sampling evaluated and the information gathered by the analysis of T test samples, analysis of variance and path analysis software SPSS software was used for statistical analysis. The results indicate that among the components of habitability in Tehran, Physical parameters of the statistic t, 0.378 weaker economic indicators calculated by 1.775 is in a better position than other indices. After that indicators of social and environmental statistics with statistics 440/0 481/0 next in rank rather been. After that indices of social with statistics 0.440 and environmental statistics 0.481 Next in rank are lodged. The results also showed a significant difference in viability between regions in Tehran have seen a significant difference. In the meantime, the economic indicator with the greatest amount of discrepancy is F 47.215.
    Keywords: viability, the city habitable, sustainable development, sustainable urban development, Tehran metropolis
  • Lotfali Kozegar Kaleji, Seyed Mohammad Rezazadeh, Ahmad Ali Mohammadi Page 259
    After raising some criticisms about the inefficiency and lack of specialty at the neighborhood’s associations, Tehran management department decided to plan a new pattern for management of the neighborhoods. Therefore, the plan of neighborhood management was proposed. To achieve this goal and based on the directive enacted by Islamic Council of Tehran on people participation at social activities, cultural, artistic and sport complexes will be transferred to neighborhood management association based on the signed contracts on behalf of Tehran Municipality. Tajrish neighborhood within the region 1 of the Tehran municipality and Nemat Abad located in region 19 of the Tehran municipality were neighborhoods, their social spaces were transferred to neighborhood management association and a neighborhood association building was established. The research aims to investigate the effect of transferring management of the neighborhoods to neighborhood management on participation, empowerment and life quality of the inhabitants. The research method is a mixture of descriptive-analytical and field study. The required data were analyzed by using statistical tests of KolmogorovSmirnov and one sample t-test by using the APSS software. The results showed transferring the management of the social spaces to neighborhood management association has increased social participation rate, empowerment and life quality of the citizens residing in both Tajrish and Nemat Abad neighborhoods.
    Keywords: Neighborhood management, social management, empowerment, life quality
  • Himan Shahabi, Arastoo Yari, Mahmood Yazdani, M.Salari Page 283
    A review on different research about human habitats indicates that geology structure and environmental characteristics have affected city establishment and dwelling selection. With this in mind, the place of establishment (plains, foothills, so an) of a greater part of human habitats generally and urban habitats specifically has encountered such phenomena as quakes, landslides due to its relative proximity with the faults. The occurrence of numerous earthquakes in different places of the country within recent decades and their negative consequences especially on urban centers is a clear proof to this argument. Saqqez city in Kurdistan province due to its location with the proximity of many faults (Saqqez river faults, Valikhan river, Sonata and so an) is one of the places that from one hand the natural sea-bed features of its location has caused the possibility of accessibility to this property. From another perspective the horizontal expansion of the city in direction of abovementioned faults has increased the accessibility. Now this writing tries to investigate the horizontal and physical development of the city in wake of quakes. For this respect, by using Topography – digitally maps and geology at the scale of 1:250000 and by using geographic information systems including Arc GIS and Arc view soft ware's and historical seismographic data , the isoseismic curve maps and expanse measurement of quake risk have been delineated. The results of the research hold that in accordance with seismography map and examining the quake occurrence timing in the region, there is a higher possibility of earthquakes in Saqqez. Most importantly, the city has been developing hastily towards unstable heights and minor faults in western and northern parts. An accordingly editing strategic and essential measure in the course of reducing quake risks by optimum orientation towards horizontal expansion is absolutely crucial.
    Keywords: Fault, earthquake, city expansion, city vulnerability, Saqqez city.
  • H. Sarvar, M.Lalepour, S.Sarbazgholi Page 305
    Today one of the most important issues in urban planning, discussion of balanced and proportionate development in cities having a population of urban services is appropriate. The urban planners to collect and analyze local and spatial data and reflect the results to urban managers are trying in achieving this goal is the distribution of urban facilities and services will lead to a way that will benefit all social groups in society and lead to social and spatial justice in cities. This study aimed to investigate the relationship between population distribution and the distribution of urban services in urban regions, 37 urban regions of Tabriz and evaluation its urban areas and its population; the civil service has been made. In this study, to assess the distribution of population of the relative entropy model and to assess distribution of services have been used TOPSIS model. The method of this study is descriptive-analytical. The results of entropy model indicates that the distribution of population is proportionate in Tabriz; Also, the evaluation results the distribution of urban services in urban regions indicate that regions of zone 9,10 Tabriz which have the lowest utility and region 1 of zone 2 and zone 3 in the TOPSIS model are having the greatest enjoyment of civil service. Also, the evaluation results correlation between population rank and to its impact on the enjoyment of civil service pay, by using of the Spearman model about (0.4991) shows a high correlation between population rank and access to urban services exist.
    Keywords: Population Distribution, Distribution Services, Entropy Index, TOPSIS
  • Mohammad Ali Ahmadian, Kataayoon Alizadeh, Rashid Boukani Page 325
    Overall goal of this research is the role of tourism in rural development, Marivan city. In order to achieve this objective, two methods have been used to document and track. Approach and an exploratory study - an analysis of this issue in the tourist, what role in rural development, Marivan city, plays. The study population (15 villages studied), includes three groups of experts and staff (236 people), rural (8570) and tourists (1200) have been using formula and Morgan, respectively, 146 bachelors 291 out of 368 people, villagers and tourists as the sample size has been determined. How to choose the subjects and finally systematic random sampling is.
    In order to analyze the data, exploratory factor analysis, nonparametric Friedman test using SPSS software is used. The results show that the role of tourism in rural development Greatest impact on reducing rural exodus, and restoring social tourism in the local traditions andGreatest impact on the economic dimension of the rising cost of land and housing. Finally, according to achieved results and findings of the research Strategies for developing rural tourism activities is provided in the city of Marivan.
    Keywords: rural tourism, rural development, Marivan city, factor analysis
  • H.Mohammadi., F.Ranjbar., M.Moghbel Page 351

    Climate change is one of the most significant issues for researchers and media in recent decades. This phenomenon is slowly expanding whole over the world and affecting all relevant parameters. Hence, the main objective of this study is evaluating the impacts of global warming on minimum temperatures of Iran. To do so, daily minimum temperature of 47 synoptic stations were extracted during the 1961-1990. In order to investigate global warming impact, output of the HADCM3 model for 2015-2045 based on A2 and B2 scenarios was downscaling using SDSM model. Results illustrated that base on the relationship between predictor and predictable variables, created model between these variables are partially capable of producing climate data for future periods. Correlation coefficient (r) between observed and generated data during the 1976-1990 was 0.95. Furthermore, results of variance and correlation tests indicated that there is significant similarity between observed and generated data. Finally, the model demonstrated that minimum temperature in studied statins will be increased during 2015-2045. Temperature will be increased about 0.8 and 0.5 ᵒC based on the A2 and B2 scenarios, respectively. The stations will experience different temperature changes.

    Keywords: Minimum Temperature, SDSM Model, Global Warming, Downscaling, Iran
  • Dr Heydar Lotfi Page 367
    The Ideal thing to each national government is its nation enjoyment that is integrated among its members, significant differences linguistic, religious, ethnic and racial there and everyone belongs to a comprehensive national identity remember. Therefore, this study aimed to investigate the geographical distribution Ethnicity of Iran and its role in the future development of the country that the descriptive - analytical and field studies in this area have been used. First the index of mining and adherence to their national unity and solidarity among nations of Iran border have been investigated which the index is used in the field of seven. The findings obtained from MADM methods and analytical models SAR shows that among people living in border Lor by a factor of 0.67, the highest level of commitment and people Kurdish and Baluchi coefficient of 1.240.6 and 1.25, respectively, with the lowest level of compliance in cross-border inter-ethnic unity and integrity are indicators. Some centrifugal forces on the border of Baluchistan and Kurdistan are existed that somehow and in some cases have been proposed as potential hotbeds of crisis. Kurds and the Baluch of Pakistan in Iraq can be considered as hotbeds of tension and crisis which caused the formation of future developments in the aforementioned boundaries.
    Keywords: ethnicity, border areas, future developments. MADM
  • M.N.Zavare, R.Khanjazade, I.Ghasemi Page 387
    In terms of oxygen production, reduction of pollution and environment diversity forest is one of the most important among other resources and is considered as an important resource for the survival of the human and is a safe environment for wildlife. Climate and its parameters have a fundamental role in the formation and life of forest. There are various types of forest. Oak western forest is the second largest areas of forest in Iran. In recent years, this forest has been suffering from dieback phenomenon. The main aim of this study is to monitor forest dieback in Ilam Province. For this purpose, synoptic station data and remote sensing data were used for the study of climate and the process of dieback, respectively. It was tried to be used a period of long-term data and good distribution of stations. The results showed that the forest dieback phenomenon in Ilam Province mostly is due to the reduction trend of precipitation. The most severe droughts condition was occurred in 2008 and 2005. As a result of these changes, the growth of forest trees over the same priod has been greatly altered. Time trend analysis of trees greenness showed that in 2008 and afterward the amount of trees greenness significantly was reduced. This situation represents a direct relation between climate parameters temperature with the greenness of trees in the region.
    Keywords: MODIS, droughts, Oak, Ilam
  • Amir Mohsenzadegan, Hosseyn Masaudnia, A.M. Shahramneya, Sj.Emamjomeazade Page 399
    This essay would explore the media dimension of operations of takfiriterrorist IS group. To do so we will study the discourse making process of IS throughout virtual space and Virtual Networks. This article argues that establishing a discoursive system and articulating ideational concepts that construct the positions of Self and Other and give them a hegemonic status is possible via virtual networks and with enjoying of media ploys. In this regard the main question of this essay is about the evaluation of the level of efficacy of these media arenas for IS and assesing the opportunities or by contrast the threats offered by them for IS’s activism. Our hypothesis is that virtual space is useful for IS and this group thanks to a professional approach to social networks and knowing the function of media, can establish a media terrorism by psychological operation and therefore complete its geopolitics actions.
    Keywords: geo, discourse, media terrorism, media representation, social Networks, virtual hybrid real world, dual spacization, age of illustration, twitter diplomacy, hashtag diplomacy
  • A.Eshghi, R.Sarvar, A.Mohammadi, R.Yazdani Page 437
    Iran's rapid urbanization and urban growth limits, leading to the formation of urban poor communities that adequate preparedness and resilience to crisis and disaster risk are not.High population density, compactness and physical exhaustion, the possibility of damages in these areas has increased. Due to the earthquake-prone region of Khuzestan, The aim of this study was to prioritize the improvement of Sabbaghan residential neighborhood of Bandar Imam Khomeini, against possible earthquakes.To achieve this goal with Fuzzy AHP and GIS models to the design of earthquake scenarios were discussed at different intensities. It is an applied research and analytic. Documents and field data type is used. The results show that the design of the possible scenario earthquake intensity of 6 Mercalli, residential units located in the foothills of the vulnerability of very low, low, medium, high and ranked 1 to 5 were completely destroyed and, respectively, 103, 48, 276, 497 and 752 units are residential. In Scenario Earthquake 7 Mercalli, ranked 1 to 5, respectively, 9, 67, 182, 362 and 1056 which implies upside of the housing units in the settlements vulnerable to destruction is complete. In this study, prioritize rehabilitation of housing units based on the vulnerability of housing units have been The vulnerability is more residential units are given a higher priority to sanitation and vice versa.
    Keywords: development, prioritization, earthquake, network analysis, Fuzzy ANP, GIS
  • P.Ezadi, Z.Hadiyani, A.Hajinejad, J.Ghaderi Page 461
    Shiraz Historical texture, in spite of its brilliant history, faced with complex and various problems of social, cultural, economic and physical dimension and today have lost its attraction. Despite the applying of different approaches and strategies to regenerate the area, these strategies have not been effective to get out of the area from these dilemmas. Culture- led regeneration is a new approach, which despite the cultural capacity and rich historical heritage in the city, still not considered. This approach could be helpful with regard to the capital and cultural resources. The purpose of this study is to examine the role of culture in theoretical literature of urban regeneration and introduce Conditions and fields of implementation of culture- led regeneration in the case study area. The method of research is descriptive-analytic and data were analyzed using qualitative and Content analysis and also SWOT-ANP method. The results show that to have a successful culture-led regeneration, the city should transit from the limitations and using opportunities in terms of four key factors; “Cultural Policy and Planning Incentives”, “Participatory Management”, “ development of urban public spaces” and “Organizing cultural events”. According to Assessing priorities of strategies, WT strategies will be the priority of culture- led regeneration in cultural and historical area of Shiraz .
    Keywords: regeneration, culture, implementation, SWOT, ANP model, historical area
  • Reza Lahmian Page 483
    By studying how land use in each country, we can conclude with certainty that what will be its future. Population growth and rapid urbanization after World War II in most developing countries, especially developing countries, causing numerous problems for humans, including land use changes naturally. User evaluation is analyzed according to several methods and best practices combined approach the use of remote sensing, geographic information system is compared with previous studies of large-scale field than conventional methods can be economical in terms of time and cost and also be more efficient. In this study, the analysis of land use changes in Sari city study was done. Using GIS and remote sensing use changes was investigated in a decade. Using GIS and remote sensing use changes in a decade were studied and land use map was prepared for the years 1380 and 1390. The results showed that the users associated with reduced agricultural activities and In contrast, user of natural forests has been associated with loss. Human activities such as indiscriminate construction in the privacy of natural resources, logging and road construction causing an increase in residential applications as well as the formation of bare land, however limited. The accuracy of the maps of the period with an average of 90% and kappa coefficient was measured at 88%.
    Keywords: Land use change, remote sensing, GIS, natural lands, Sari
  • A.Abdollah Page 501
    Regional politics and regionalism new strategy in the aftermath of the Cold War and the collapse of the bipolar world counts. Islamic Republic of Iran, as a sovereign state, sovereign and independent of the powers in the world after the Islamic Revolution seeks to achieve a leading position in the Middle East and the Persian Gulf. The purpose of this paper is to review comments and introduce new regionalism and challenges of regionalism in Iran's strategic policies in the Middle East and the Persian Gulf. The method is described in this article and using library resources. The findings show that there are two general attitudes about regionalism look at the possibility of promoting a strategy of regionalism IR Iran's political structure and ideological reasons and impossible relations with America knows. On this second view believes despite the obstacles to regional cooperation and appropriate way practical to achieve this desirable Drrshhay economic, political and security there and regionalism in Iran's foreign policy is possible.
    Keywords: foreign policy. Islamic Republic of Iran, regionalism, the Middle East, the Persian Gulf, the Islamic Revolution
  • Abbas Arghan Page 523
    This study aims to identify and prioritize aspects and elements that explain the impacts of ICT development in rural areas. For this purpose¡ in this study a mixed approach was used. The approach combines qualitative (content analysis) and quantitative (Fuzzy MCDM) research methods. To do that¡ expert's opinions were collected by interview and analyzed qualitatively (using thematic analysis). The result of this step¡ was a list about areas of ICT application for economic¡ social and cultural development in rural communities. The final output of ths stage was presented in form of two models; "content map" and "content template" that are schematic view of identified components and their relationships. Then¡ the identified components¡ were prioritized according experts viewpoints and the relative importance of each¡ was determined in comparison with other elements. The analysis method used for this step was multi-criteria decision-making (MCDM) based on fuzzy concept. The study caried out withine the territory of the city of Semnan (Semnan city surrounding villages) and respondant are limited to executives and research experts in relation with rural community of the city as well as relevant experts in the city. Baseed on the results¡ caltural elements are the most important aspect of the rural development followed by the ICT applicatin in rural comunities.
    Keywords: ICT, economic, social development, villages Semnan, (MCDM) phase.