فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 54 (پاییز 1396)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 54 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمدرضا پورمحمدی، رسول قربانی، علی طورانی* صفحه 5
    تحقیق حاضر، درصدد تبیین سناریوی مطلوب توسعه یکپارچه ناحیه ای و راهبردهای بهینه تحقق آن در شهرستان مینودشت می باشد. اولین گام در این تحقیق، شناسایی عوامل موثر در توسعه یکپارچه ناحیه ای با تاکید بر پیوندهای روستایی شهری در شهرستان مینودشت است که در این راستا از روش دلفی و ماتریس اثرات متقاطع (نرم افزار میک مک) استفاده شد. بدین ترتیب 28 عامل به عنوان عوامل کلیدی پیش ران شناخته شدند. گام دوم تبیین آینده های باورکردنی و محتمل و ساخت سناریو است. در این مرحله ابتدا آینده های باورکردنی براساس عوامل پیش ران کلیدی، تبیین شد و از درون این آینده ها، آینده های محتمل مشخص گردید و سپس احتمال تحقق پذیری هر یک از وضعیت های باورکردنی فوق را در قالب طیف پنج گزینه ای لیکرت (از خیلی کم تا خیلی زیاد) مورد سنجش قرار گرفت. بر این اساس، وضعیت هایی که امتیاز آنها از حد میانگین(x=3) بیشتر بود به عنوان حالات محتمل یا به عبارتی آینده های محتمل شناخته شدند که مبنای نگاشت سناریو مطلوب قرار گرفتند. براساس یافته های این بخش، محوریت سناریو، توسعه فعالیت های گردشگری می باشد. جهت انتخاب راهبردهای برتر از مدل سوات و مدل تحلیل سلسه مراتبی استفاده شد. یافته های این بخش هم نشان می دهد راهبردهای تهاجمی بهینه ترین راهبرد هستند. همچنین مدل تحلیل سلسه مراتبی نشان داد که راهبرد برتر در این میان راهبردهای تهاجمی ارائه شده، مبتنی بر ترکیب و توسعه گونه های گردشگری دارای پتانسیل در ناحیه به صورت یک پکیج گردشگری و معرفی و ارائه جاذبه ها، امکانات، برنامه ها از طریق ظرفیت های فضای مجازی می باشد.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، سناریو، توسعه یکپارچه ناحیه ای، پیوندهای روستایی، شهری، شهرستان مینودشت
  • سنجش توسعه روستایی با بهره گیری از منطق فازی / مطالعه موردی: دهستان های استان بوشهر
    یعقوب زارعی، علیرضا استعلاجی* صفحه 23
    پژوهش حاضر که با هدف سنجش توسعه روستایی در دهستان های استان بوشهر انجام گردیده، یک پژوهش کاربردی است که با بهره گیری از روش های تصمیم گیری چندشاخصه فازی صورت گرفته است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه ایی و ابزار جمع آوری با توجه به اهداف پژوهش مبتنی بر داده ها و اطلاعات جداول و فرم های رایج آمارنامه سرشماری عمومی نفوس و مسکن (بویژه سالنامه آماری سال1390 استان بوشهر) بوده است. جامعه آماری پژوهش کل دهستان های استان بوشهر است که جهت سنجش سطح توسعه آن ها، 84 مولفه در قالب شاخص های توسعه ها از آمارنامه رسمی استان بوشهر استخراج و با استفاده از تکنیک وایکور فازی بررسی شده است. تحلیل یافته های پژوهش ضمن ترسیم یک فضای منطقه ایی نابرابر در مناطق روستایی استان بوشهر و تخصیص ناعادلانه امکانات و خدمات روستایی، نشان داد که در مجموع شاخص ها، دهستان های حومه (بوشهر)، عسلویه، زیراه و پشتکوه بالاترین میزان توسعه، و دهستان های انارستان، بردخون، لیراوی میانی و آبدان پایین ترین میزان توسعه روستایی را دارند. در پایان نیز، جهت رفع عدم تعادل منطقه ای در استان بوشهر و برقراری عدالت اجتماعی در مناطق روستایی شهرستان های استان، پیشنهادهای کاربردی ارائه شد و اولویت های توسعه به تفکیک دهستان تعیین گردید.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، تصمیم گیری چندشاخصه، منطق فازی، بوشهر
  • مصطفی طالشی*، محبوبه شبنما صفحه 43
    در نواحی روستایی با بروز محدودیت های ساختاری عملکردی مبتنی بر فعالیت های اقتصادی و اجتماعی روستانشینان برای به کسب فرصت های بهتر اقتصادی و رفاه زندگی به سکونتگاه های شهری مهاجرت نمایند. پژوهش حاضر، با هدف تحلیل نقش آفرینی عوامل اجتماعی و اقتصادی در مهاجرت روستا به شهر، به لحاظ ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف گذاری کاربردی است. جامعه آماری پژوهش 373 خانوار ساکن روستاهای ناحیه نورعلی بیگ می باشند که از طریق نمونه گیری به روش خوشه ایمنظم و با بهره گیری از ماتریس دوبعدی فاصله، موقعیت اقتصادی اجتماعی و جدول مورگان (جامعه نمونه در 16سکونتگاه روستایی) انتخاب شدند.
    باعنایت با به کارگیری تحلیل های کمی پایه از آزمون برازش داده های گردآوری شده و ابزار پرسشنامه، به تعیین روایی از طریق قضاوت جامعه خبرگان؛ و تعیین پایائی ابزار اندازه گیری با روش آلفای کرونباخ اقدام شد که مقدار آلفا (با آزمون 30 نمونه اولیه) برای شاخص اقتصادی برابر با 732/0 و برای شاخص اجتماعی- فرهنگی 900/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده های آماری با بهره گیری از سامانه های آماری و آزمون های کالموگروف اسمیرنوف جهت نرمال بودن متغیرها، آزمون دوجمله ای به منظور تعیین اهمیت هریک از گویه ها و آزمون تحلیل واریانس فریدمن به منظور اولویت بندی عوامل، بهره گرفته شده است.
    نتایج حاصل از یافته های پژوهش بیانگر آن است که؛ از بین گویه های شاخص اقتصادی موثر بر مهاجرت روستاییان، بیشترین شاخص اقتصادی اختصاص به اشتغال و کمترین آن به مربوط به شاخص مکانیزاسیون بخش کشاورزی داشته است. در شاخص اجتماعی- فرهنگی مهمترین عامل در مهاجرفرستی سکونت مناسب و نیاز به پیشرفت و کسب جایگاه اجتماعی و پایین ترین آن کمبود امکانات بهداشتی و درمانی است. در نهایت، برای تعدیل میزان مهاجرفرستی در ناحیه مورد پژوهش بایستی با تقویت مزیت نسبی اقتصاد روستایی و برقراری مناسبات و پیوند نظام سکونتگاهی با شهر ساوه در مقیاس محلی منطقه ایی مقدمات بنیان الگوی شبکه سکونتگاهی برای پایداری سکونتگاه های روستایی شهری پایه ریزی شود.
    کلیدواژگان: مهاجرت، نقش عوامل اقتصادی و اجتماعی، روستا، شهری، دهستان نورعلی بیگ
  • حسن افراخته صفحه 61
    ایران استعداد زیادی جهت شکل گیری نابرابری ناحیه دارد. بین سطوح توسعه یافتگی استان ها به طورکلی و به ویژه بین واحدهای مرکزی و مرزی کشور، نابرابری های شدیدی وجود داشته و دارد؛ در 15 سال اخیر، شاخص توسعه همه استان ها به طور نسبی بهبود یافته است، اما استان های با بالاترین درجه توسعه یافتگی و کمترین درجه توسعه یافتگی بدون تغییر باقی مانده است. هدف اصلی مقاله حاضر، آن است که ضمن بیان نابرابری های موجود در سطوح ناحیه ای، عوامل ایجاد و تداوم آن را از دید جغرافیای اقتصادی جدید مورد بررسی قرار دهد. ناحیه مورد مطالعه تحقیق، استان های کشور به عنوان نواحی جغرافیایی است، اما برای نمایش عوامل محلی موثر در واگرایی ناحیه ای، سیستان و بلوچستان به عنوان ناحیه کم توفیق مورد بررسی قرار گرفته است.
    داده های موردنیاز تحقیق از طریق بررسی محلی و برخی منابع جمع آوری شده است. ضریب تغییرپذیری جهت درک نابرابری ناحیه ای ایران مورد استفاده قرار گرفته است. برای استخراج عوامل محلی موثر در توسعه نیافتگی سیستان و بلوچستان، نظرات 50 نفر کارشناسان محلی به روش لیکرت تجزیه و تحلیل شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که دو عامل در نابرابری ناحیه ای کشور موثر است. نخست، تبعیت از دیدگاه جغرافیای اقتصادی مرسوم مبتنی بر رویکردهای نئوکلاسیکی و نولیبرالی، و غفلت از نگاه جغرافیای اقتصادی جدید در برنامه ریزی ناحیه ای؛ و دوم، فقدان نهادهای تولیدگرا که نقش مهمی در نابرابری ناحیه ای و تداوم آن در ایران دارد.
    کلیدواژگان: نابرابری ناحیه ای، جغرافیای اقتصادی مرسوم، جغرافیای اقتصادی جدید، نهادهای تولیدگرا، ایران
  • سعید امانپور، سعید ملکی، محسن احدنژاد، سمیرا مرادی مفرد صفحه 79
    توسعه گردشگری در نواحی شهری از مولفه های گوناگونی تاثیر می پذیرد که از جمله می توان به کیفیت محیطی این نواحی که در رضایتمندی ساکنان محلی و گردشگران موثر است، اشاره کرد. بنابراین بررسی شاخص های کیفیت محیطی مقاصد گردشگری می تواند توان ها، نیازها و ضعف های موجود در این محیط ها را بر اساس میزان رضایتمندی یا آزردگی از محیط شهرها را مشخص نماید و متضمن پایداری این محلات گردد زیرا گردشگران با توجه به ماهیت گردشگری، به دنبال تفریح و گذران اوقات فراغت توام با لذت می باشند. برای این منظور، عمدتا بدنبال یافتن مقصدهایی هستند که از بالاترین سطح کیفیت محیطی برخوردار باشند. هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان نقش کیفیت محیطی مقاصد گردشگری شهرستان شوشتر می باشد. از نظر هدف نوع تحقیق کاربردی و روش انجام آن توصیفی تحلیلی است. به منظور گردآوری داده های موردنیاز از دو روش اسنادی و میدانی (ابزار پرسشنامه) استفاده شده است. همچنین ابزار مورد استفاده در تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی در محیط Excell و استفاده از نرم افزار Spss می باشد. جامعه آماری پژوهش دو گروه گردشگران و خانوارهای شهری شوشتر می باشد. نتایج آزمون T تک نمونه ای نشان می دهد که برخی از شاخص های کیفیت محیط شهرستان شوشتر از دیدگاه هر دو جامعه نمونه پژوهش بالاتر از حد متوسط بوده و در این میان بیشترین میانگین متعلق به کیفیت عملکردی-ساختاری(562/3)، کیفیت زیست محیطی(281/3)، جاذبه های گردشگری (191/3) و امنیت و آسایش (114/3) بوده است. همچنین نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن حاکی از این است که بیشترین همبستگی و رابطه مثبت و معنادار بین شاخص توسعه پایدار و کیفیت عملکردی ساختاری با ضریب 537/0 و با سطح اطمینان 99/0 وجود دارد. علاوه بر این آزمون فریدمن نشان داد، پایین بودن سطح ابعاد کیفیت محیطی منطقه مورد مطالعه به میزان کمتر از حد متوسط در ابعاد، جاذبه های گردشگری، امنیت آسایش، محیط اجتماعی و بصری و بالاتر از حد متوسط در بعد کیفیت عملکردی ساختاری وکیفیت زیست محیطی می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت محیط، گردشگری، شهر، توسعه پایدار، شوشتر
  • جواد حسن زاده، افشین کرمی، زهرا پیشگاهی فرد صفحه 97
    میهن دوستی و وطن پرستی مفاهیم کهنی هستند که ریشه در احساس تعلق به مکان دارند. هر انسانی نسبت به مکانی که در آن زاده شده یا مدت مدیدی در آن مکان زندگی کرده ورشد و نمو داشته است، احساس تعلق می کند. در عین حال ناسیونالیسم یا ملی گرایی مفهومی سیاسی و نوین است. مفهومی که به باور بسیاری از اندیشمندان ریشه آن را از قرن هجدهم به بعد باید جست. شکل گیری ناسیونالیسم وابسته به مفهوم نوین ملت است. این پژوهش در پی آن است که با توجه به رواج احساسات وطن پرستانه و ملی گرایانه در میان اقشار مختلف جامعه و به ویژه جامعه دانشگاهی کشور، میزان این احساسات را در میان دانشجویان دانشگاه تهران سنجیده و میزان این گرایشات را در بین دانشجویان دختر و پسر دانشگاه تهران مقایسه کند و به رابطه ای میان این احساسات و جنسیت دانشجویان پی ببرد. بدین منظور از دو روش کتابخانه ای و میدانی جهت جمع آوری اطلاعات و داده های موردنیاز استفاده شده است و تحلیل داده های حاصل از کار میدانی (روش پرسشنامه ای)، توسط نرم افزار SPSS صورت پذیرفته است. نتایج نشان دهنده آن است که این احساسات در میان دختران دانشجو رواج بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، میهن دوستی، وطن پرستی، ملت، دانشگاه تهران
  • الهام فلاحتکار، نصرالله مولایی هشتجین، محمد باسط قرشی میناباد، علی اکبر معتمدی مهر صفحه 109
    تعاونی های تولید کشاورزی، رهیافتی مناسب برای دستیابی به توسعه اقتصادی و اجتماعی و تحقق عدالت اجتماعی به شمار می روند. این شرکت ها از منظر بازتوزیع منافع حاصله از رشد بخش کشاورزی، افزایش فرصت های شغلی، توسعه مشارکت مردمی، توجه به زنان روستا، پایین آوردن ریسک سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، کاهش هزینه های تولید و...، ابزار مناسبی برای بهبود وضعیت کشاورزی هستند. بر این اساس آنچه که در پژوهش حاضر، به عنوان هدف اصلی پژوهش درنظر گرفته شد، تبیین عملکرد تعاونی های تولید کشاورزی در توسعه اشتغال زنان روستا بود که به صورت مطالعه موردی در 28 روستای برخوردار از شرکت تعاونی در شهرستان ساوجبلاغ استان البرز انجام پذیرفت؛ برای انجام آن از روش تحقیق توصیفی تحلیلی استفاده شد. جامعه آماری شامل «روستاییان عضو تعاونی و مدیران تعاونی» به تعداد 708 نفر بود. حجم نمونه ها برای نظرسنجی با ابزار پرسشنامه براساس روش کوکران، 250 نمونه برآورد شد. نتایج تحلیل های به دست آمده از آمار توصیفی و استنباطی 6 گویه مرتبط با تاسیس شرکت های تعاونی کشاورزی در این روستاها بین سال های 60 تا 95 نشان داد که میانگین وزنی اغلب گویه ها کمتر از حد متوسط بوده و این نشان می دهد که نقش شرکت های تعاونی کشاورزی در گسترش وضع اشتغال زنان خیلی محسوس و پررنگ نبوده است. اگرچه نتایج آزمون خی دو، فرضیه تحقیق را تایید کرده است اما نباید فراموش کرد که اثرات شرکت تعاونی در ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و کاهش مهاجرت زنان روستا، در حد کم بوده و می بایست برای بهبود عملکرد شرکت های تعاونی و بالا بردن جایگاه زنان، برنامه ریزی و سرمایه گذاری کرد.
    کلیدواژگان: شرکت های تعاونی کشاورزی، رونق اقتصادی، زنان روستایی، نواحی روستایی ساوجبلاغ
  • حسین هاشمی، محمد تقی رضویان، ژیلا سجادی صفحه 129
    با درنظرگرفتن شرایط و ویژگی های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی هر شهر، پیاده سازی موفق راهبرد توسعه شهر، بیش از هر عاملی منوط به فراهم بودن، توافق و مشارکت بازیگران کلیدی و مدیریت یکپارچه شهری و ایجاد سازمان مناسب اجرایی، است. برنامه های راهبردی مستلزم روی آوردن به خرد جمعی، مشارکت عمومی و شیوه های دموکراتیک است. این رویکرد همه ذینفعان و کنشگران توسعه در سطوح محلی و بین المللی را برای همکاری با یکدیگر در راستای پروراندن یک استراتژی توسعه برای یک شهر یا منطقه شهری خاص فرامی خواند.
    پژوهش حاضر، با هدف تحلیل نقش مدیریت شهری در موفقیت رویکرد راهبرد توسعه شهرقزوین انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش مبتنی بر روش پیمایشی کمی بوده و گردآوری داده های موردنیاز به صورت اسنادی و میدانی بوده است. در روش اسنادی چارچوب نظری مدیریت و برنامه ریزی شهری، عوامل تفرق مدیریتی و عوامل موثر در پیاده سازی موفق راهبرد توسعه شهر تشریح شده و درنهایت، نقش مدیریت شهری در موفقیت رویکرد راهبرد توسعه شهری و از طریق سنجش و ارزیابی عوامل موثر بر ناکارآمدی و عدم موفقیت راهبرد توسعه شهر تحلیل شده است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان شهر قزوین تشکیل می دهند. روش جمع آوری داده ها مبتنی بر روش پیمایش میدانی، پرسشنامه، و کتابخانه ای می باشد. داده های حاصل در نرم-افزار SPSS پیاده شده و با استفاده از آزمون های میانگین، واریانس، انحراف معیار و مدل تحلیل مسیر، تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه انجام گرفت.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که در مجموع 23 عامل از بین 29 عاملی که تاثیر آنها در ناکارآمدی و عدم موفقیت راهبرد توسعه شهر موردسنجش قرار گرفته بودند، از همبستگی 50 تا 92 درصدبرخوردار هستند و تاکید روشنی بر این نکته دارند که، تفرق مدیریتی موجود در ساختار مدیریت شهری، موجب نا کارآمدی و عدم موفقیت رویکرد “راهبرد توسعه شهر” است.
    کلیدواژگان: راهبرد توسعه شهری، مدیریت شهری، مدیریت یکپارچه، حکمروایی شهری
  • تاثیر فضاهای بی دفاع بر احساس امنیت شهروندان / مورد مطالعه: محله بازار تهران
    حسین فرهادی خواه*، احمد پوراحمد، محمود آروین، سید خلیل سیدعلی پور صفحه 147
    از جمله تبعات فضاهای بی دفاع در شهرها، کاهش امنیت و مهم تر از آن کاهش احساس امنیت در بین شهروندان می باشد، لذا، بررسی این فضاها و ارزیابی اثرات آنان بر احساس امنیت شهروندان ضروری است. در همین راستا، هدف از این تحقیق نیز بررسی تاثیر فضاهای بی دفاع بر احساس امینت شهروندان در محله بازار تهران است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اسنادی – میدان (پرسشنامه ای) می باشد. برای بررسی فضاهای بی دفاع از سه شاخص (فیزیکی، اجتماعی و اجتماعی – فیزیکی) و احساس امنیت سه شاخص (احساس امنیت لسانی، فیزیکی و بصری) استفاده شده است. حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران، با توجه به جامعه آماری (23696نفر)، 384 به دست آمده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از دو نرم افزار SPSS و SMART – PLS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که بین شاخص فیزیکی و اجتماعی با احساس امنیت شهروندان رابطه معناداری وجود دارد، ولی بین شاخص اجتماعی – فیزیکی با احساس امنیت رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین شاخص اجتماعی (ازدحام، خلوتی و...) بیشترین تاثیر را بر احساس امنیت شهروندان دارد.
    کلیدواژگان: فضاهای بی دفاع، احساس امنیت، محله بازار
  • فرهاد عزیزپور، معصومه رفیعی صفحه 159
    مساله مدیریت در واقع یکی از گفتمان های مهم در حیطه سیاستگزاری و برون رفت از مشکلات وضع موجود روستاها است. از این حیث، نگاهی تاریخی به ریشه ها و بنیان های عوامل تاثیرگذار بر مدیریت بسیار حائز اهمیت است. این مقاله نیز، درپی واکاوی عوامل تاریخی است که بر مدیریت روستایی در ایران تاثیرگذار هستند.
    محدوده مورد مطالعه شهرستان طالقان، واقع در استان البرز است. در این پژوهش، پارادایم شناخت علمی تفسیری، روش تحقیق کیفی (مبتنی بر منطق استفهام) و رویکرد آن تاویل گرایی است. در این جهت گیری، به نقش پویش ها و رویدادهایی پرداخته می شود که در فرآیند مساله موردنظر منجر به نمود پدیدارهای عینی می شود. همچنین، ایستارها و بایسته هایی تحلیل می گردند که مکانیسم اصلی و زیربنایی پدیده موردبررسی را متاثر می سازند. با توجه به مساله پژوهش و هدف آن (تحلیل تاریخی)، جامعه هدف (ناحیه طالقان) تحلیل متون مورد استفاده قرار گرفت. در بین منابع تاریخی مرتبط با جامعه هدف، 10 منبع مورد بررسی قرار گرفت. برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و برای تحلیل اطلاعات در چارچوب رویکرد تاویل گرایی، از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. پژوهش صورت گرفته حاکی از آن است که، نظام مدیریت نوین روستایی، متاثر از دو دسته عوامل شرایطی (توپوگرافی ناهموار و موقعیت کوهستانی، انزوای سیاسی- فضایی و تسلط اقتصاد معیشتی مبتنی بر شبانی) و تعاملی (تسلط انزواگرایی، بنیادگرایی مذهبی، محافظه کاری روستاییان، تمسک بر باورهای ماورایی و استقلال طلبی و برتری جویی) و پیامد حاصل از آنها در قالب خودمداری و کنش گسسته دچار ضعف شده است. براین اساس، در ایجاد و کارآمدسازی مدیریت نوین روستایی، توجه به خصایص فرهنگی برآمده از محیط جوامع روستایی که در ادراک محیطی روستاییان و کنش آنها تاثیرگذار هستند؛ بایستی مورد توجه و تاکید قرار گیرند.
    کلیدواژگان: محیط جغرافیایی، عوامل تاریخی، نظام مدیریت نوین روستایی، ناحیه طالقان
  • حسین ملاشاهی*، عیسی ابراهیم زاده، عبدالعزیز شهرکی صفحه 173

    اصولا در اغلب کشورها، معلولین و جانبازان از حقوق شهروندی خود به منظور بهره برداری از اغلب امکانات شهری تا حدود زیادی در مضیقه بوده و به دلیل نامناسب بودن ساختار کالبد و مدیریت شهر برای این کاربران، آنها از امکان مشارکت در بسیاری از فعالیت های اجتماعی نیز محروم هستند. در حالی که دسترسی معلولین به بناها، تجهیزات شهری، شبکه حمل و نقل، مراکز تفریحی، گردشگری و سایر ساختارهای فیزیکی متنوع شهری نه تنها موجب می شود تا از استعدادها و نیروهای آنان استفاده مفید به عمل آید، بلکه، نوعی پیشگیری از وقوع معلولیت های جدید نیز به شمار می آید. هدف پژوهش حاضر، سنجش چگونگی تناسب کالبد شهر زاهدان برای استفاده جانبازان و معلولین و احیانا مخاطرات و نارسایی های ناشی از آن می باشد. بنابه فرضیه تحقیق ساختمان های-عمومی شهرهای ایران متناسب زندگی، کار و آمد و شد معلولان و جانبازان نیستند. به منظور آزمون این فرضیه ضمن بررسی سابقه تلاش برای متناسب سازی شهرها برای نیازهای جانبازان و معلولین در جهان و ایران، قواعد و استانداردهای شهری متناسب با معلولین و جانبازان کندوکاو و چارچوب تئوریک به عنوان ابزاری برای سنجش و مقایسه فراهم شد. درگام بعدی وضعیت ساختمان-های شهر زاهدان مورد بررسی میدانی قرارگرفت و با شاخص های علمی مقایسه و تحلیل گردید. درعین حال جهت تحلیل داده ها از تکنیک مجموع های وزنی برای ساختمان ها بهره گرفته شد. نتایج تحلیلی حاصل از این پژوهش نشان می دهد که شهرزاهدان از حیث فیزیکی و مدیریتی متناسب با نیازهای معلولین نبوده و مخاطراتی را برای آنان درپی دارد. در عین حال این پژوهش حاوی رهنمود هائی برای برنامه ریزان و توسعه دهندگان شهر بوده که عملا دربرگیرنده راهبردهای بهبود معیارها و شاخص های فیزیکی، تدقیق قوانین ومقررات و تدابیر مدیریتی جهت متناسب سازی فضاها برای جانبازان و معلولین می باشد. گرچه این تحقیق بر روی شهر زاهدان تمرکز نموده، اما مدل و روند سنجش و مقایسه آن به عنوان ابزاری نسبتا کارآمد برای متناسب سازی ساختمانها در هر شهر دیگر ایران یا کشورهای مشابه قابل استفاده خواهد بود.

    کلیدواژگان: متناسب سازی ساختمان های عمومی، روش مجموع های وزنی، معلولان و جانبازن، شهرزاهدان
  • وحید ریاحی، انور عزیزدوست صفحه 191
    از میان کاربری ها و خدمات موجود در روستا، توزیع و مکانیابی بهینه ایستگاه های آتش نشانی به دلیل اهمیت و توجه روزافزون به امر ایمنی و ارائه تمهیداتی در زمینه پیشگیری و مقابله با آتش سوزی و حادثه از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. با توجه به مقرون به صرفه نبودن استقرار مراکز آتش نشانی و خدمات ایمنی در تمامی روستاها، احداث و مکانیابی صحیح این پایگاه ها می تواند باعث افزایش کارایی و ضریب ایمنی روستاها شود. در این پژوهش، روستاهای داشبند، ناچیت و رحیم خان به عنوان روستاهای منتخب از میان روستاهای شهرستان بوکان، باهدف تعیین مکان مناسب برای پایگاه آتش نشانی در بافت روستا مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از روش تلفیقی AHP-Fuzzyبا تکیه بر معیارهای همچون نوع کاربری، فاصله از مراکز آموزشی، فاصله از ساختمان دهیاری، فاصله از معابر اصلی، فاصله از منبع آب روستا و فاصله از مراکز بهداشتی و درمانی برای مکانیابی پایگاه آتش نشانی در بافت روستا انتخاب گردید نتایج نشان می دهدکه با توجه به فاکتورهای در نظر گرفته شده و بهره گیری از مدل تلفیقی در انتخاب مکان مناسب به منظور احداث پایگاه آتش نشانی در بافت روستای داشبند کاملا منطقی بوده است.
    کلیدواژگان: روستا، مکان گزینی، خدمات ایمنی، شهرستان بوکان
  • محمدحسین سرایی، محبوبه نوری صفحه 203
    امروزه در مدیریت امور شهری، مشارکت شهروندان به عنوان عنصر کلیدی در راستای دستیابی به اهداف پیش بینی شده اهمیت به سزایی دارد، زیرا دخالت دادن مردم می تواند در ایجاد تعادل شهری، نقش ارزنده ایفا نماید. در این راستا، هدف از این پژوهش، ارزیابی میزان گرایش شهروندان شهر نی ریز به مدیریت مشارکتی و تبیین همبستگی بین میزان برخورداری شهروندان از مولفه های سرمایه اجتماعی و میزان مشارکت آن ها در مدیریت شهری است. نوع پژوهش کاربردی، روش مورد استفاده توصیفی تحلیلی می باشد و برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. جامعه آماری 50291 نفر جمعیت ساکن در شهر نی ریز است که حجم نمونه طبق فرمول کوکران معادل 382 نفر برآورد شده است. روش نمونه گیری تصادفی ساده است و نهایتا پس از گردآوری داده ها، با استفاده از آزمون های آماری تی تک نمونه ای، تی مستقل، تحلیل واریانس، توکی، ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن و رگرسیون چندگانه به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. نتایج پژوهش و حاصل از آزمون تی تک نمونه ای (92/23 = )، بیانگر متوسط بودن میانگین مشارکت شهروندان است که این میزان مشارکت با متغیرهای وضعیت تاهل، نوع شغل با سطح معناداری 031/0 و 000/0 دارای همبستگی معنادار است اما با دو متغیر جنسیت و میزان سواد دارای همبستگی نیست. از سویی بین برخورداری شهروندان از سرمایه اجتماعی با میزان مشارکت آن ها با سطح معناداری 000/0 و مقدار ضریب پیرسون 446/0، همبستگی معناداری وجود دارد یعنی هر چه سرمایه اجتماعی بین افراد بیشتر باشد به همان نسبت میزان مشارکت شهروندان در مدیریت شهری نیز افزایش می یابد، که در همین زمینه نتایج رگرسیون چندگانه نشان می-دهد در بین ابعاد سرمایه اجتماعی، بعد انسجام اجتماعی با مقدار بتای (292/0B=)، بیش ترین تاثیر را بر مشارکت شهروندان در مدیریت شهری داشته است به گونه ای که واریانس ترکیبی خطی ابعاد سرمایه اجتماعی می تواند 21 درصد از واریانس میزان مشارکت شهروندان را تبیین کند.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، سرمایه اجتماعی، شهر نی ریز
  • راحله صنیعی، علی زنگی آبادی، محمد شریفی کیا صفحه 217
    در این پژوهش، داده های شش آلاینده اصلی استاندارد قابل اندازه گیری هوای تهران، شامل: دی اکسید گوگرد (SO2)، مونواکسیدکربن (CO)، ذرات معلق (PM2.5 و PM10 )، گاز دی اکسید نیتروژن (NO2) و گاز اوزن (O3) در یک بازه عمدتا 11 ساله از 2002 تا 2012 جمعا به مدت 4018 روز برای تحلیل آماری و بررسی روند تاریخی توزیع آلاینده ها در جو تهران مورد استفاده قرار گرفته است. روش های مورد استفاده این پژوهش عبارتند از: آمار توصیفی، تحلیل مولفه روند سری های زمانی بویژه روند خطی، پلی نومیال و نمایی بوده و از روش ناپارامتری من کندال برای بررسی معنی داری روند تغییرات استفاده شده است.
    تحلیل روند تاریخی داده های آلودگی هوای تهران نشان داد که، روند SO2 با سهمی درجه 3، CO با خطی، NO2 با نمایی و O3 با سهمی درجه 2 دارای برازش بهتری هستند. روند PM10 وPM2.5 روند مشخص و قابل توجهی در طول دوره مورد مطالعه از خود نشان ندادند. نتایج حاصل از آزمون من کندال نشان داد که روند تغییرات زمانی آلاینده های CO، NO2، O3 با 95 درصد فاصله اطمینان معنی دار بوده، ولی روند تغییرپذیری آلاینده های CO و ذرات معلق PM10 و PM2.5 معنی دار نیستند. بنابراین با توجه به روند تاریخی داده های مورداستفاده از سری آلاینده های هوای تهران و تداوم فعلی آنها انتظار می رود که در هوای تهران آلاینده NO2 در آینده افزایش قابل توجهی پیدا کرده و کماکان آلودگی هوای تهران با درنظرگرفتن آلاینده یاد شده تداوم یابد. اما اگر انتشار آلاینده های هوای CO و ذرات معلق PM10 و PM2.5 با روال فعلی تداوم یابد، کاهش یا افزایش قابل توجهی از آلاینده های مذکور انتظار نمی رود، در عوض انتظار می رود با تداوم روال و روند فعلی انتشار دو آلاینده CO، O3 کاهش قابل توجهی در میزان انتشار گازهای مذکور بوجود آید.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، آلاینده های هوا، تحلیل روند، آزمون من کندال، تهران
  • اسدالله بیات، زینب کرکه آبادی*، سعید کامیابی صفحه 229
    برابر آمار طی چهار دهه اخیر، جمعیت شهر تهران تقریبا دو برابر، اما جمعیت منطقه شهری تهران بیش از نه برابر شده است، روند سریع گسترش منطقه بدون داشتن الگو و برنامه ای خاص، موجب تشدید عوارض نامطلوبی منجمله افزایش افتراق و ناهمگونی فضایی درون منطقه ای شده است. هدف از این تحقیق تلاش در جهت گسترش عدالت فضایی در سطح منطقه شهری تهران با کاهش افتراق و ناهمگونی های فضایی درون منطقه ای می باشد. پژوهش حاضر با بررسی 7 معیار اصلی مشتمل بر31 شاخص به ارزیابی درجه توسعه یافتگی سکونتگاه های منطقه پرداخته است، در تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر استفاده از روش های آماری و مدلTOPSIS از روش آنتروپی شانون جهت وزن دهی به شاخص ها و از نرم افزار Arc.GIS جهت تهیه نقشه ها استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، شهر تهران به تنهایی در خوشه اول قرار داشته و با امتیاز 0.782 در معیار تلفیقی، از درجه توسعه یافتگی در حدود سه برابر سکونتگاه های خوشه دوم یعنی اسلامشهر، شهرقدس و کرج و 15 برابر سکونتگاه های خوشه چهارم و آخر منطقه یعنی پیشوا، فیروزکوه و بهارستان برخورداربوده است. این موضوع حاکی از تمرکز بسیار شدید معیارهای توسعه یافتگی در شهر تهران و موید وجود نابرابری و ناهمگونی فضایی بسیار شدید بین شهر تهران و سایر سکونتگاه های واقع در منطقه شهری تهران است. بنظر می رسد اتخاذ سیاست های برگرفته از الگوی توسعه چند مرکزی و تلاش جهت ارتقاء شاخص های درجه توسعه یافتگی در سطح سکونتگاه های پیرامونی شهر تهران می تواند منجر به کاهش افتراق و ناهمگونی فضایی و گسترش عدالت فضایی در منطقه گردد .
    کلیدواژگان: درجه توسعه یافتگی، ناهمگونی فضایی، توسعه چند مرکزی، عدالت فضایی، منطقه شهری تهران
  • محسن تاجیک، علیرضا استعلاجی*، رحیم سرور صفحه 247
    امروزه مشکلات زیست محیطی یکی از اساسی ترین مسائل شهری و حاصل تعارض و تقابل با محیط طبیعی است. چراکه توسعه شهری ناگزیر با تسلط ساختمان ها، صنایع و حمل و نقل و فعالیت های اقتصادی بر فضاهای طبیعی همراه است و این تسلط به مرور زبان به شکل چیرگی شهر بر طبیعت بروزیافته و زمینه ساز آلودگی گسترده شهری شده است. واقعیت این است که ریشه اصلی بحران های زیست محیطی زمان معاصر را باید در نگاه و تفسیر بشر از محیط زیست طبیعی جستجو کرد. به بیان دیگر، مشکل اصلی معرفت شناسی و جهان بینی آدمی است. شهر سبز به عنوان رویکردی نوین به ارائه راه حل هایی برای تغییر رفتار مخرب و تشویق رفتارهای مثبت محیطی است. استفاده بی رویه از انرژی در منازل، استفاده از انواع تولیدات یکبار مصرف، استفاده از وسایل نقلیه شخصی، استفاده از انواع آفت کش ها، دفع مواد زاید به روش غیربهداشتی، عدم تفکیک پسماند برای بازیافت و... همگی رفتارهای مخرب زیست محیطی هستند که نیاز به تغییر دارند و این امر جز در سایه برنامه ریزی مشارکتی محقق نمی گردد. شهر شمشک به-عنوان اولین کاندیدای شهر سبز با توجه به قابلیت های محیطی و جاذبه های گردشگری به دنبال اجرای شاخص های سبز و تبدیل شدن به نماد یک محیط باکیفیت و قابل سکونت و الگویی برای سایر شهرهای استان تهران و کشور است. در این پژوهش با استفاده از تکنیک SWOT (تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید) به شناسایی عوامل درونی و بیرونی موثر در این امر و تبیین راهبرهای لازم جهت تحقق و اجرایی شدن شاخص های سبز در این شهر، در سایه برنامه ریزی مشارکتی می پردازد.
    کلیدواژگان: شهر سبز، برنامه ریزی مشارکتی، توسعه پایدار، مدل SWOT
  • سحر شعبانپور نوذری*، همت الله رورده، طاهر صفرراد صفحه 263
    پژوهش کنونی، سعی دارد چرخه هیدرولوژیک در ایران و روند آن را مورد بررسی قرار دهد. همچنین، تلاش می شود تاثیر الگوهای پیوند از دور NAO، AISMR و ONI بر نوسانات مکانی بارش ایران مطالعه گردد. در این راستا، داده های بارش و آب قابل بارش طی دوره زمانی 1979 تا 2014 از پایگاه داده های NCEP/NCAR تهیه و واکاوی شدند. سپس چرخه هیدرولوژیکی نقاط ایران در 36 سال بر اساس فرمول زمان تجدید پذیری محاسبه شد و نقشه های این چرخه در پهنه ایران ترسیم گردید. جنوب غربی دریای خزر، کرمانشاه، لرستان به علت وجود عامل صعود و اثر همسایگان دارای کوتاه ترین چرخه بارش با تناوب 5/5 تا 5/11ساله اند و طولانی ترین چرخه بارش کشور با تناوب 30/98 تا 17/141ساله در شرق و جنوب استان سیستان و بلوچستان اتفاق افتاده است.
    AISMR در سطح اطمینان 99 درصد با چرخه هیدرولوژیک جنوب شرق ایران همبستگی معکوس دارد. فاز منفی NAO در قسمت میانی کشور، منجر به کوتاه شدن چرخه شده است. ONI فصل بهار ارتباط معکوس معنادار در سطح 95 درصد با چرخه هیدرولوژیک در شمال شرق و جنوب شرق دارد. چرخه هیدرولوژیک در غرب ارتباط معکوس معنادار در سطح 95 درصد با ONI فصل پاییز و بهار دارد.
    کلیدواژگان: آب قابل بارش، چرخه آب، زمان تجدیدپذیری، الگوهای پیوند از دور
  • سهراب امیریان* صفحه 275
    شناخت تفاوت های موجود بین مناطق مختلف شهری از نظر میزان برخورداری آن ها از شاخص های گوناگون، به منظور آگاهی از سطوح توسعه و یا محرومیت، کاهش نابرابری های منطقه ای و تنظیم برنامه های متناسب با شرایط و امکانات هر منطقه، ضرورتی اجتناب ناپذیر است؛ بنابراین پژوهش حاضر، با رویکرد توصیفی تحلیلی درپی رسیدن به سه
    هدف
    1. مشخص کردن وضعیت برخورداری مناطق شهری اهواز به لحاظ امکانات توسعه در شاخص های مختلف و به صورت تلفیقی با استفاده از مدل های Vikor، Topsis و Saw؛ 2. ارائه یک نتیجه مشخص و کلی از وضعیت برخورداری مناطق با توجه به نتایج این سه مدل بر اساس تکنیک کپ لند؛ و 3. مقایسه سه مدل پژوهش باهم و مشخص کردن مدل مناسب جهت تعیین وضعیت برخورداری مناطق، است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل هفت منطقه شهری اهواز می باشد. داده ها و اطلاعات موردنیاز که مشتمل بر 21 متغیر است، از طریق مراجعه به شهرداری و سالنامه آماری (سال 1394) کلان شهر اهواز جمع آوری شده است. همچنین برای تبیین بهتر وضعیت برخورداری مناطق از امکانات توسعه، نقشه های موردنیاز از طریق GIS ترسیم شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در شهر اهواز هیچ منطقه با وضعیت برخورداری بالا وجود ندارد. در این شهر، 57/25 درصد مناطق یعنی دو منطقه 4 و 1، نسبتا برخوردارند و بیشترین تعداد مناطق یعنی 5 منطقه 2، 3، 8، 6 و 7 (43/71 درصد مناطق) در وضعیت برخورداری متوسط و درحال توسعه هستند، همچنین معادله شدت تغییر نشان داد که بر خلاف فرضیه دوم این پژوهش، مدل تاپسیس نسبت به سایر مدل-ها (وایکور و Saw) روش مناسب تری جهت سنجش وضعیت برخورداری مناطق شهری است؛ زیرا نتایج حاصل از این مدل دارای درصد و شدت تغییرات کمتری است.
    کلیدواژگان: مناطق شهری اهواز، برخورداری، امکانات توسعه، تکنیک های برنامه ریزی، تکنیک کپ لند
  • حسین مجتبی زاده خانقاهی*، حامد رئیسی جلودار، نسا خزاعی، سید حسن رسولی صفحه 293
    در پژوهش حاضر، هدف اصلی تعیین دارابودن بستر لازم، جهت استقرار فعالیتهای کشاورزی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی می باشد. با توجه به شرایط خاص اقلیمی، مکانی و پتانسیل های منتج از این شرایط در استان مازندران، فعالیت های کشاورزی از مهم ترین فعالیتهای در حال انجام در این استان به شمار می رود. هرکدام از شهرستانها، شرایط مناسب یا نامناسب را در پذیرش فعالیتهای مرتبط با بخش کشاورزی دارا هستند که تعیین سطح و رتبه توان آنها، مرجع مهمی برای توزیع خدمات و فعالیتهای مرتبط با کشاورزی در پهنه سرزمین است. بدین منظور، به تعیین شاخص های دخیل ودر دسترس در انجام فعالیت های کشاورزی پرداخته شده است. سپس توان شهرستان های استان در پذیرش فعالیتهای زراعت به عنوان یکی از زیر بخش های کشاورزی براساس شاخص های معین، مشخص شد و تناقضات موجود در بهره برداری از زمین و شدت استفاده از آن در بخش کشاورزی تعیین گردید.
    کلیدواژگان: شاخص های زیربخش زراعت، توان پذیرش، تحلیل سلسله مراتبی
  • نصرالله فلاح تبار*، حسن حسینی امینی صفحه 305
    انسان در هر شرایطی باید قادر باشد، نسبت به حفظ جان و مال خود، در برابر تهدیدهای طبیعی و غیرطبیعی اقدام نماید. هدف پژوهش، مطرح می سازد که امکان دارد کشور همانند گذشته درگیر جنگ های ناخواسته سخت، نیمه سخت یا جنگ نرم شود که باید در برابر هریک از آنها آمادگی لازم داشته و از میهن اسلامی دفاع نماییم، زیرا در قرن بیستم بیش از 220 جنگ به وقوع پیوسته و بیش از 200 میلیون نفر تلفات داشته و این هشداری برای آمادگی است.
    روش تحقیق این پژوهش توصیفی تحلیلی و با هدف کاربردی است و چون موضوع ریشه در گذشته دارد، از روش تاریخی نیز بهره گرفته شده است. فرضیه تحقیق مطرح می سازد که میهن اسلامی ما طی سالیان گذشته شاهد چند جنگ مهم بوده و مقابله با انقلاب اسلامی نیز جزء اهداف راهبردی استکبار جهانی می باشد و ایران قادر است، همانند هشت سال دفاع مقدس با
    آموزش های ضروری به آحاد جامعه در زمینه پدافند غیرعامل و ایجاد امنیت مطلوب، از ملت و کشور دفاع نماید. یافته های تحقیق، بیانگر این است که پدافند غیرعامل با رعایت اصول و تکنیک های مربوطه و ارایه آگاهی های لازم به آحاد جامعه، در اصل رمز ایجاد امنیت در میهن اسلامی است.
    نتیجه این که امام خمینی(ره) می فرمایند: «در هر شرایطی باید بنیه دفاعی کشور در بهترین وضعیت باشد...»، لذا با عنایت به این تاکید و ضرورت تامین امنیت و آمادگی لازم، اصول پدافند غیرعامل باید در معماری شهری و روستایی از نظر استحکام بناها و ایمنی برای آحاد جامعه بازنگری و اصول مهندسی در آنها لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: دفاع غیرعامل، امنیت، معماری شهری، روستایی، عوامل طبیعی و غیرطبیعی
|
  • Mohammadreza Pourmohammadi, Rasoul Ghorbani, Ali Toorani* Page 5
    Present research explains the perferable scenario of areal integrated development and optimal strategies for its implementation in Minoodasht township. First step in this research was identifed and analyzed the effective factors in areal integrated development with emphasis on rural-urban linkages. In this regard used the Delphi method and cross-effects matrix(Mic-Mac software). In this way, 28 factors were identified as key factors. The second step is to explain the plausible and probable future and build the scenario. At this stage, plausible futures were firstly determined on the basis of key drivers. Within these futures, probabilistic futures were identified, and then the likelihood of realization of each of these believable situations was as follows in the form of a five-choice Likert spectrum (very much Low to very high). Accordingly, the situation with their score above the average (x = 3) was identified as probable future, which was the basis for mapping the desired scenario. Based on the findings of this section, the focus is on the development of tourism activities. To select the best strategies used SWOT model and hierarchical analysis model. The findings of this section also show that aggressive strategies are the most effective strategy. The hierarchical analysis model also showed that the top strategy among the aggressive strategies presented is based on the combination and development types of tourism as a tourist package, introducing and presenting attractions, facilities, programs, etc., through the capacity of cyberspace.
    Keywords: Foresight, Scenario, Areal Integrated Development, Rural-Urban Rivers, Minoodasht township
  • Y. Zarei, A.R. Estelaji* Page 23
    This study was conducted to assess rural development in the rural districts of the province, applied research is a method of utilizing Association with Fuzzy Multi Attribute Decision Making. Research Methodology descriptive and analytical and the data gathering method documents and collect the purposes of the research data and information on population and housing census statistics tables and forms common(especially Statistical Yearbook 2011 Bushehr province). The study population was the whole Rural district of Bushehr Province, To assess the level of their development, with 84 components in the form of development indicators from official statistics Bushehr Province and examined using the technique of Fuzzy VIKOR. The findings of research analysis outlining a space for unequal region and unfair allocation of resources and rural services in rural areas of Bushehr Province, Showed that a total of indicators, Rural districts suburbs (county of Bushehr), Assaluyeh, Zyrrah, Poshtkuh, Has the highest rate development and rural districts Anarstan, Bordekhoon, Lyravy middle and Abdan have had the lowest rates of rural development. In the end to eliminate regional imbalances in Bushehr Province and social justice in rural areas of Counties of Bushehr Province, Was presented applied suggestions and determined development priorities to segregation rural district.
    Keywords: Rural Development, MADM, Fuzzy Logic, Bushehr
  • Mostafa Taleshi*, Mahboubeh Shabnama Page 43
    In rural areas, because of structural-functional limitation caused by the economic and social activities, rural residents emigrate to urban settlements in order to find better economic opportunities and prosperity. The purpose of this research is to analyze the role of socio-economic factors in rural-urban immigration, in terms it’s of nature, descriptive-analytical and functional targeting. The statistical society of this research is 373 households living in villages of noor ali beige region. They were chosen by cluster sampling method and using two dimensional matrices of distance and socio-economic status and Morgan table. With regard to basic quantitative analysis, fittest test of gathering data and questionnaire were used to determine the validity of judgment by community of experts. The reliability of this instrument was measured by Cranach’s alpha method. The alpha value (by 30 sample) foe economic index is equal 0.732 and for socio-cultural index 0.900. The statistical analysis is used Kolmogorov –smirnov tests for normal variable, binomial test to determine the importance of each items and Friedman’s variance analysis to prioritize the factors. The results of the research indicate that among economic indicators affecting rural immigration , the highest one allocate to employment and lowest relates to agricultural mechanization .In socio-cultural index, the most important factor in immigrating is the proper residence and the need for progress and social status , and the lowest is the lack of health facilities .finally, in order to moderate immigration in the studied area, the relative advantage of rural economy should be strengthen and relations and link between rural settlement and city of saveh on local –regional scale should be established; and the basis of the settlement network model should be established for sustainability of rural-urban settlements.
    Keywords: Immigration, socio -economic role, rural-urban, noor-ali-beig region
  • Hasan Afrakhteh Page 61
    Iran has many potentialities for the formation of regional disparities. There are intense inequality between provinces development in common and especially between central and border regions of country. The development index has relatively improved over the past 15 years, in all provinces, but, provinces with the highest and lowest development index is almost unchanged. The main aim of this research is analyzing current regional disparities and explaining its creation and continuity factors from the viewpoint of new economic geography. Study area of research are all provinces of country as geographical regions, but, Sistan & Baluchistan province as a less favored area has been investigated for demonstrating local factors effective on regional divergence. Research required data are collected through field study and some documents. The coefficient of variation has used for understanding Iran regional disparities. Viewpoints of 50 local experts has been analyzed through liker's method for extraction local factors effective on underdevelopment in Sistan and Baluchistan area. Research findings show that two factors are effective on country regional disparity. First, adherence to the conventional economic geographical view based on neoclassical and neoliberal approaches, and neglecting new economic geography in the planning. Neoclassical approach scientifically, havent explaining, predicting and prescribing potentialities and its resulting planning cannot lead to regional convergence. Second, lack of production-oriented institutions are important effective factor on regional disparity and its continuity in Iran. Lack of production-oriented institutions formation has rooted in the rentier system.
    Keywords: Regional disparity, Conventional Economic Geography, New Economic Geography, Production-Oriented Institutions, Iran
  • S.Amanpour, S.Malaki, M.Ahadnejad Reveshty, S.Moradi Mofrad Page 79
    Tourism development in urban areas of different components affected, including the environmental quality of these areas which is effective in the satisfaction of local residents and tourists. So check the environmental quality indicators Tourism can be Power, needs and weaknesses in these environments Based on satisfaction Or disturbing the urban environment And ensure the stability of these neighborhoods Because tourists, considering the nature of tour ism, Looking for fun And leisure are combined with pleasure. For this purpose, they are mostly looking for destinations have the highest level of environmental quality. The purpose of this research investigating the role of environmental quality in tourism in Shushtar. In terms of purpose, the type of applied research and the method is descriptive-analytic. In order to collect the required data two documentary and field methods (questionnaire tool) have been used. Also the tool is used in analyzing information, using descriptive and inferential statistical methods in the Excell environment and using the Spss software is used. The statistical population of the study is two groups of tourists and urban households in Shushtar. T test results show single sample which are some of the quality indicators of the city of Shushtar From the perspective of both sample societies Research is higher than average Meanwhile, the highest average was due to the functional-structural quality(3.562), Environmental quality(3.281), Tourist Attractions(3.191), And security and comfort(3.114), have been. Also, the results of Spearman's correlation test indicate this the highest correlation and positive and significant relation between sustainable development index and functional-structural quality with coefficient .0537 and with a confidence level .099 There is. In addition, Friedman's test showed Low level of environmental quality dimensions of the study area less than moderate in size, Tourist attractions, safety and comfort, social and visual environment And above average in terms of functional-structural quality And the quality of the environment.
    Keywords: environmental quality, tourism, city, sustainable development, Shushtar
  • J. Hasanzadeh, A.Karami, Z. Pishgahifard Page 97
    Patriotism is an old concept that is rooted in a sense of belonging to a place. Every person has a sense of belonging to a place wherein born or lived for a long time. However, nationalism is a political and modern concept. Many scholars believe that the root of nationalism is in 18th century. Formation of this concept is dependent on the modern concept of ”nation”. Due to the spread of nationalistic and patriotic trends among the various social groups, especially the academic communities, this article follows the measurement of these trends among the students of University of Tehran and compares this among male and female students. The required data and information collected with two methods i.e. field method and library method. Data obtained from the questionnaires have been analyzed with the SPSS software. Results of analyses show that nationalism and patriotism trend is more common among female students.
    Keywords: Nationalism, Patriotism, Friendship homeland, Nation, University of Tehran
  • E. Flahatkar, N. Molaei Hashjin, M. Ghoreshi, A.A. Motamedi Mehr Page 109
    Agricultural production cooperatives are a suitable solution to achieve the economic and social development and realizing for realizing social justice. Based on this, the main aim of this study was describing the performance of agricultural production cooperatives in rural women employment, that was a case study in 28 villages that have cooperative company in Savojbolagh town in Alborz province. For this study descriptive-analytical method was applied. Statistical population include "villager members and managers of cooperative" with 708 persons and the samples volume for survey with questionnaire tool by Cochran method, was estimates 250 samples. The obtained results from descriptive and inferential statistics have showed the 6 types related to establishment of agricultural cooperative companies in these villages between 1981 to 2016 years, that the weighed average of the most of types were less than average and this show that the role of agricultural cooperative companies has not important and sensible in development of women employment. However the results of Chi 2 test has confirmed the hypothesis of the survey, but we should not forget that the effects of cooperative companies in employment and increasing income and reducing immigration of rural women, were low and investment and planning should be performed for improving the performance of cooperative companies and upgrading the situation of the women.
    Keywords: Agricultural Cooperative Companies, Economic Boom, Rural Women, Rural Region of Savojbolagh
  • H. Hashemi, M.T. Razawian, Zh. Sajadi Page 129
    Strategic plans involve turning to collective wisdom, public participation, and democratic techniques. This approach calls for all stakeholders and development actors at the local and international levels for working together to raise a development strategy for a specific city or metropolis.The purpose of this study was to analyze the role of urban management in the success of the development strategy in Qazvin city. The research method in this study is based on a survey-quantity method and the gathering of required data was documentary and field-based. In the documentary methodology, the theoretical framework of urban management and planning, managerial dispersion factors and effective elements in the successful implementation of city development strategy are described, and ultimately, the role of urban management in the success of the city development strategy approach and through assay and assessment of the affective elements on inefficiency and failure of city development strategy has been analyzed. The research community is composed of citizens of Qazvin. The data collection method is based on a field survey, a questionnaire and a library. Data were analyzed by using SPSS software, using mean, variance, standard deviation and path analysis, data analysis and hypothesis / theory testing. The results of the research show that a total of 23 factors out of 29 factors influencing the inefficiency and failure of the city development strategy are more than 50 to 92 percent correlation and it obviously emphasizes that the urban management structure leads to the inefficiency and failure of the "city development strategy" approach.
    Keywords: City Development Strategy, Urban Management, Integrated Management, Urban Governance
  • H.Farhadikhah, A.Pourahmad*, Seyed Kh.Seyed Alipour Page 147
    Including the consequences of defenseless spaces in cities, less safe and more importantly reduce the sense of security among citizens, so evaluation these spaces and their effects on the sense of security of the citizens is essential. The purpose of this study is also evaluating the effects of defenseless spaces on the sense of security of citizens in the Bazar neighborhood of Tehran. This research has an applied aim and its methodology Library - survey (questionnaire) is. To study for defenseless space of three indicators (physical, social and social - physical) and three indicators sense of security (sense of security of language, physical and visual) are used. The sample size using Cochran's formula, according to statistical population (23,696 people), 384 is obtained. To analyze the data, two software SPSS and SMART - PLS is used. The research results show that the between physical and social indicator’s sense of security of citizens there is a significant relationship, but between the social - physical indicators by sense of security, there is no significant relationship. As well as social indicators (crowding, privacy, etc.), the greatest impact on sense of security of citizens.
    Keywords: Defenseless space, Sense of Security, Bazar neighborhood
  • F. Azizpour, M. Rafiei Page 159
    This article is studies historical factors that influences on rural management in Iran. Studied area of Taleghan city, located in Alborz province. In addition, hangers and requirements analyzed that affect the underlying mechanism of the phenomenon under investigation. Analysis of texts applied regarding the research problem and its purpose (historical analysis), the target community (Taleghan area). Among the historical sources related to the target community, ten sources examined. Research indicated that new rural management system weakened because of two categories of conditions (rugged topography and mountainous position, political-spatial isolation, and domination of the subsistence-based livelihoods economy) and interactive (domination of isolationism, religious fundamentalism, conservatism the villagers, the tendency toward supernatural beliefs, and independence and supremacy) and the consequences of them in the form of Self-control and Discrete action. Accordingly, in creating and effective rural modern management, attention to the cultural characteristics of the rural communities that affect the environmental perception of the villagers and their actions should emphasize.
    Keywords: Geographical environment, Historical factors, rural modern management system, Taleghan area
  • H. Mollashahi*, I. Ebrahimzade, A. Shahraki Page 173

    The purpose of this study is to measure how appropriate the Zahedan city's body is for the disabled and veterans use and probably the risks and failures of that. According to the research hypothesis public buildings of Iran's cities is not suitable for the disabled and veteran's life, job and commuting. In order to test this hypothesis, the background of the effort to suit cities to the disabled and veteran needs was studied, the rules and standards of the city suitable for the disabled and veterans was searched and a theoretical framework was provided as a tool for measurement and comparison. At a later step, building condition of Zahedan was assessed and compared with scientific criteria and then analyzed. Yet to analyze data, the Weighted Sum technique for buildings was used. From the physical and managerial point of view the analytical results of this study indicated that Zahedan city is not suitable for veterans needs and generates some risks for them. Still the results of this study give recommendations for city planners and developers which contain strategies to improve criteria and physical indices, codification of law and rules and managerial plans to suit spaces for the disabled and veterans. Although this study has focused on Zahedan city, the model and process of its measurement and comparison is useful as a pretty efficient tool to suit building in other cities of Iran or the same countries.

    Keywords: Public Building Suitability, Weighted Sum Technique, Disabled, Veterans, Zahedan City
  • V. Riahi, A. Azizdoust Page 191
    Locating the Rural Fire Service and Safety Services is of great importance, For safety And prevent fires and accidents. Due to the high cost of locate firing safety services centers in all villages, Establish and correct locating caused increasing in efficiency usage of safety centers. In this study, Dashbnd, Nachyt and Rahimkhan as the case villages in Boukan county previous studies were selected to locate in the rural context. Results show that the models employed is absolutely correct invoices. The research is applied in terms of content and analytical - descriptive. It is a documentary and field data collection To locate the fire station in the village of tissue factor in the six selected. Layers corresponding to each of these factors with reference to the same Zone 38, WGS1984 UTM: and the same (cellsize 3.6 × 3.6) in ARC GIS 10 preparation has been .To determine the importance of indicators used software expert choice 2011. And then each of the factors using fuzzy models by means of standardized Raster calculator and a value of zero to a raster format have been In this case, the layers become fuzzy weighted. . Then fuzzy algebraic operations addition and multiplication performed on layers and overlapping layers were. Finally the fuzzy gamma operator places suitable for the construction of a fire station in the rural context.
    Keywords: Locate, Fire, Locate, Fire, Safety Services, model ahp-fuzzy, city Boukan
  • M.H. Saraei, M. Nouri Page 203
    Nowadays. Citizen's participation as a key element in achieving the expected goals has a great importance in the management of urban affairs. Because involving people can play an important role in creating urban equilibrium. So, the purpose of this research is to evaluate the tendency of Neyriz citizens to participate in participatory management and explain the correlation between the degree of citizen's access to the components of social capital and their contribution to urban management. single-sample T-test, Independent T-test, variance analysis, Tukey, Pearson correlation coefficient, Spearman and multiple regression are used to analyze the data. The results of the research and the results of single-sample t-test ( x =92/23) indicate the average of citizenship participation rate and This is a significant correlation between participation rate and variables of marital status, job type with significant level of 0/000 and 0/031 But it is not correlated with two variables, gender and literacy rate. On the other hand, there is a significant correlation between citizen's access to social capital with their participation rate with a significant level of 0/000 and the Pearson coefficient of 0.446 .this means that, the greater social capital among individuals, the proportion of citizen participation in urban management increases. In this regard, the results of multiple regression show that among dimensions of social capital, social cohesion with a beta value (B = 0.292) has had the greatest impact on citizen participation in urban management. So that the linear combination of variance of social capital dimensions can explain 21% of the variance in the level of citizen participation.
    Keywords: participatory management, social capital, Neyriz
  • R. Saniei, A. Zangiabadi, M. Sharifi Kia Page 217
    In this study, used to data from six major pollutants measurable standards Tehran air containing sulfur dioxide (SO2), carbon monoxide (CO), particulate matter (PM2.5 and PM10), nitrogen dioxide (NO2) and ozone gas (O3 In a period of usually 11 years from 2002 to 2012 for a total of 4018 to analyze and assess the historical distribution of pollutants in the atmosphere in Tehran. In this study different methods included descriptive statistics, linear trend component analysis of time series in particular, descriptive statistics, polynomials, and exponential regressions and Mann-Kendall nonparametric method for detection of the significance of trends have been used. Historical trend analysis data showed that the SO2 air pollution in Tehran with a share of 3, CO, with linear, NO2 and O3, with a view to contribute degree 2 is a better fit. The particulate matter 2.5 and 10 micron did not show clear and significant trend during the study period. Results of mann -Kendall showed that the variation of pollutants CO, NO2, O3 with 95 % confidence intervals was significant, but the variability of the pollutants CO and particulate matter PM10 and PM2.5 aren’t significant. Therefore according to the historical data of some air pollutants in Tehran and is expected to continue its current NO2 air pollution in Tehran has increased significantly and will continue to air pollution in Tehran with regard to the above mentioned pollutants continue. But if emissions of CO and particulate air pollutants PM2.5 and PM10 with the current trend continues, a significant decrease of pollutants is not expected, but the current trend is expected to continue the process and pollutant emissions of CO.
    Keywords: Air pollution, trend analysis, Mann -Kendall, Tehran
  • Asadollah Bayat*, Dr. Zeinab Karkehabadi*, Dr. Saeed Kamyabi Page 229
    Compared to the statistics of the past four decades, the population of Tehran has almost doubled, but the population of the Tehran urban area has more than nine times, the rapid expansion of the region without a specific pattern and program has exacerbated undesirable effects, including has been increased regional differentiation and Spatial heterogeneity. The purpose of this research is to attempt to expand spatial justice in Tehran's urban area by reducing the differentiation and interstial Spatial heterogeneity. The present study paid to assessment of the degree of development in district settle ment by reviewing the 7 main criteria including 31 indicators .In data
    analysis in addition to using statistical methods and TOPSIS, it was used Shannon Entropy method to weighing the indexes and The Arc.GIS software prepare maps. The results of the research show that the city of Tehran was in the first cluster alone and in the integrated measure, the degree of development and with the score 0.782 is about 3
    times the settlements of the second cluster, Thats mean, Islamshahr, Shahre Qads and Karaj, was 15 times the settlements of the fourth cluster ,Pishva, Firoozkooh and
    Baharestan, on the last.This topic indicates a very high concentration of developmental criteria in Tehran and proves the existence of inequality and extreme spatial heterogeneity between city Tehran and other settlements located in Tehran's urban area. It seems that adopting policies derived from the multi-centered development model and attempting to promote the developmental indicators of the peripheral settlements in Tehran can led to reduce the differentiation and spatial heterogeneity and expand spatial justice in the region.
    Keywords: developmental degree, spatial heterogeneity, multi-centered development, spatial justice, Tehran urban area
  • M.Tajik, A.Estelaji*, R.Sarvar Page 247
    Today, environmental problems are one of the most important urban issues and conflicts with the natural environment. Because urban development has to be controlled by the building industry and transportation, and economic activity on natural spaces, this dominance is dominated by the language in the from of dominance of the city over the nature of the city. The fact is that the root of contemporary environmental crises should beviewed in the view and interpretation of the environment of natural search . In other words the main problem is the knowledge and the world of the nose. Green city is a new approach to making solutions to change destructive behavior and to encourage positive environmental behavior. The use of energy in home, use of insecticides, disposal of waste materials in non-sanitary manner nonsegregation of waste for recycling, and that is not the result of a partnership program. The city of Shemshak is the first candidate for the green city, due to its environmental ability and tourist attractions to implement green indicators and become a high-quality model and model for other cities in the province of Tehran and the country. In this context using the SWOT technique (analyzing strengths, weaknesses, opportunities, and threats) to identify the effective internal and external factors in this context. It deals with the plan to realize the effectiveness of green indicators in this city.
    Keywords: Green City, Partnership program, Sustainable development, SWOT model
  • Sahar Shabanpour Nozary*, Hematollah Roradeh, Taher Safarrad Page 263
    This research is trying to assess the hydrological cycle and its trend in Iran. It is also tried to study the effect of NAO, AISMR and ONI Tele-connection pattern on the spatial variability of precipitation in Iran. For this purpose, the precipitation and precipitable water data during the 1979 - 2014 were extracted and analyzed from NCEP / NCAR. Then the hydrologic cycle was calculated on the basis of reproducibility time formula. The maps of this cycle across Iran were drawn. The analysis shows some region like Southwest Caspian Sea, Kermanshah, Lorestan have had the short hydrological cycles (5.5 to 11.5 years) due to the topographic and neighborhood effect. The longest hydrological cycle (98.30 to 141.17-year) have happened in the East and South of Sistan and Baluchestan. In the South East of Iran, AISMR has negative correlation (sig
    Keywords: hydrological cycle, precipitable water, reproducibility time, Tele-connection pattern
  • S.Amirian* Page 275
    Knowing differences between different areas in the city basis of severity of the enjoyment of the different indicators, to determine the levels of development or deprivation, reduce regional disparities and programs tailored to the conditions and features of each region, necessity is inevitable. Therefore, the present study is a descriptive - analytical sought to achieve three aims: 1. determine the status of Ahvaz in terms of development in urban areas having different indices and the compilation model of Vikor, Topsis and Saw, 2. Offering a clear result and overall enjoyment of the situation according to results of the three models based on the techniques Kaplan, and 3. Comparing the model and also determine the a Proper Model to determine the enjoyment. The study population included 7 urban districts of Ahvaz. Data and information you need, including a 21 variable, by referring to municipal and metropolitan statistical yearbook Ahvaz is collected (about 94 years); To explain the situation to a better development of the regions of the facilities, required by GIS map is drawn. The results show that no area in the city of Ahvaz enjoys high status there, 25/57 % Regions of the two regions 4 and 1, is relatively high and the majority of the 5 regional areas, 2, 3, 8, 6, and 7 (71/43% of areas) in the state of being average and being developed. Topsis method also showed that equation changes dramatically better than other models (Vikor and Saw) for measure the status Regions have been Because the results of the model has changed drastically percent less.
    Keywords: Ahvaz urban areas, entitlement, development facilities, planning techniques, technique Kaplan
  • Hossein Mojtaba Zadeh Khanghahi*, Hamed Raeisi Jelodar, Seyyed Hassan Rasouli Page 293
    In current research, the main objective is to determine the necessity requirements of establishing agricultural activities using hierarchical analysis method. Due to special climate and location conditions and resulting potentials from these conditions in Mazandaran province, agricultural activities are of the most important activities being done in this province. Each of these counties, have suitable or unsuitable conditions in accepting activities related to agriculture section, in which determining their level and their ability rank, is an important source for distribution of services and activities related to agriculture in the territory. Therefore, determination of related and accessible indicators in doing agricultural activities are done. Then the ability of counties of province in accepting farming activities as a subsection of agriculture based on specific indicators, was determined and available alternations in land exploitation and the intensity of its use in agriculture section were determined.
    Keywords: agriculture subsection indicators, acceptance ability, hierarchical analysis
  • Nasrollah Fallahtabar*, H.H.Amini Page 305
    In all circumstances, man should be able to protect his life and his property against the natural and unnatural threats. The purpose of this research is to show the possibility of involving a country in unintended conflicts such as hard, semi-hard or soft war. Therefore, we must be prepared for each of them and defense of our Islamic homeland. Because there were more than 220 wars in the twentieth century with more than 200 million casualties for people. Then, this is a warning to us to be prepared. The research uses a descriptive-analytic approach to take advantage of the practical results. Because the subject is tied to the past, the historical method is employed. The research hypothesis raises that; our Islamic homeland has been faced with several important wars. On the other hand, facing with Islamic Revolution is one of the strategic objectives of the global arrogance. Iran is capable of as eight years of sacred defense to give the necessary training to all sections of society in the field of passive defense to defend the nation and the country. The result is that Imam Khomeini (God's mercy be upon him) in a part of his thoughts says: " In all circumstances, the vigor of the defense must be in the best condition. Over the years of war and conflict, people have touched the hatred and cruelty of the enemies of the God and themselves... ". Therefore, by considering this remark and the necessity of securing and preparation, the principles of passive defense will be reviewed and analyzed for urban and rural architecture respect to building strength and the public safety.
    Keywords: Passive defense, security, urban, rural architecture, natural, non-natural factors