فهرست مطالب

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 57 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/09
  • تعداد عناوین: 13
|
  • جواد مکانیکی، مرتضی اسمعیل نژاد ، محمود فال سلیمان، محمد اکبرپور * صفحات 5-18
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تغییرات اقلیمی بر امنیت غذایی در روستاهای دهستان میغان از توابع شهرستان نهبندان خراسان جنوبی انجام گرفته است. برای نیل به این هدف نخست گروه های هدف (100 خانوار بصورت هدفمند) برای سنجش تاثیر گذاری تغییرات اقلیمی بر امنیت غذایی تعیین شد و برای شناخت دامنه های مختلف امنیت غذایی شاخص سازی صورت گرفت. این شاخص ها شامل شاخص شرایط دسترسی به ناامنی غذایی خانوار روستایی و دامنه های ناامنی غذایی خانوارهای روستایی می باشد، نهایتا خانوارهای روستایی از نظر امنیت غذایی در چهار گروه امنیت غذایی خفیف، امنیت غذایی متوسط و ناامنی غذایی طبقه بندی گردیدند. تغییر در مختصات اصلی امنیت غذایی و معیشت خانواده ها در اثر تغییرات اقلیمی در این منطقه با توجه به مشاهدات میدانی و مصاحبه با مردم روستایی روشن شده است، یافته اصلی نشان داد که جوامعی که تا کنون هرگز دمای شدید، خشکسالی های مداوم و گرد و غبار را را تجربه نکرده اند، در حال حاضر با فراوانی آن روبرو هستند. یافته های تحقیق آشکار کرد که تمامی خانوارهای جامعه آماری ناامنی غذایی دارند اما سطوح امنیت غذایی آنها متفاوت است. خانوارهایی که نسبت به تغییرات اقلیمی آسیب پذیر هستند، از درجه بالایی از ناامنی غذایی برخوردارند. خانوارهای روستایی ترجیح می دهند استراتژی های گوناگونی را در واکنش به تغییر شرایط آب و هوایی انتخاب کنند که به بهبود امنیت غذایی خانوار کمک کند. درآمد غیر کشاورزی در ایجاد ثروت و کاهش مشکلات ناامنی غذا در خانواده ها نقش مهمی ایفا کرده است.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، امنیت غذایی، معیشت، خانوار روستایی، نهبندان
  • احمد حاج علیزاده * صفحات 19-29
    گسترش افقی شهر یا اسپرال شهری پدیده ای است که در نیم قرن اخیر نه تنها در کشورهای توسعه یافته بلکه در کشورهای در حال توسعه نیز بروز یافته است. این پدیده رشد و گسترش فضایی سریع شهر به سمت نواحی حاشیه ای و بیرونی و به صورت توسعه کم تراکم، منفک و جسته و گریخته است. شهر اردبیل، علیرغم رشد سریع جمعیتی در چند دهه اخیر، رشد و گسترش فضایی سریعی نیز داشته است. مقاله حاضر به ارزیابی تغییرات کاربری حادث شده در محدوده شهری اردبیل پرداخته است. مهمترین علل گسترش افقی شهر اردبیل عبارتند از مهاجرت های روستا-شهری، مهاجرت های مرکز-پیرامون، طرح مسکن مهر و عدم وجود موانع طبیعی بر سر راه رشد و گسترش اشاره کرد. نتایج نشان می دهد که وجود زمین های کشاورزی و باغات داخل شهر، حق انتخاب آزادانه برای انتخاب محل سکونت و تامین مسکن برای همه اقشار شهری از جمله اثرات و پیامدهای مثبت این پدیده به شمار می رود. ولی پیامدهای نامطلوب این پدیده در ابعاد اقتصادی خیلی بیشتر از اثرات مثبت است. به این ترتیب که در بخش اقتصادی، به افزایش هزینه زیرساخت ها وخدمات شهری، تکیه بیشتر بر استفاده از وسایل حمل و نقل خصوصی به جای حمل و نقل عمومی و غیره را می توان نام برد. با توجه به اثرات نامطلوب زیادی که گسترش افقی شهر اردبیل به همراه داشته است، در جستجوی راه حل و راهکار، استفاده از اصول و سیاست هایی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: گسترش افقی شهر، اقتصاد شهر، کاربری زمین، اردبیل
  • شیما دادفر، رضا احمدیان، علیرضا بندرآباد، واراز مرادی مسیحی * صفحات 30-46
    در نظریه های سنتی، سیاستگذاری و برنامه ریزی بر اساس مدل های خطی صورت می گرفت ولی می توان گفت اکنون فرآیند برنامه ریزی خطی مبتنی بر پیش بینی نمی تواند جوابگوی نیاز های برنامه ریزی در جهان پر از تحول و پیچیده باشد. این مقاله، تلاش دارد ضمن مشخص نمودن اصول رویکرد آینده نگاری به تبیین فرایند تدوین طرح های توسعه شهری بر مبنای رویکرد آینده نگاری بپردازد. این پژوهش براساس هدف در گروه تحقیقات کاربردی قرار می گیرد. همچنین پارادایم غالب تفسیری و رویکرد تحقیق کیفی می باشد، همچنین فنون گردآوری داده ها از طریق مطالعه، مشاهده و مصاحبه می باشد و شیوه تحلیل داده ها با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساخت یافته و پرسشنامه باز در قالب تکنیک دلفی به منظور اخذ نظرات نخبگان و خبرگان در حوزه برنامه ریزی و آینده پژوهی می باشد. تعداد نمونه های انتخاب شده جهت مصاحبه، برابر با 15 نفر بوده است. 5 نفر از کارشناسان تدوین کننده مهندسین مشاور و 8 نفر از کارشناسان مطلع و خبره در زمینه آینده پژوهی2 نفر از مدیران و تصویب کنندگان طرح ها و برنامه های شهری که توسط روش گلوله برفی انتخاب شده اند. اصول رویکرد آینده نگاری با توجه به بررسی سوابق، مبانی نظری و مصاحبه های انجام شده استخراج گردیدند که شامل: 1- مشارکت پذیری ذی نفعان و ذی نفوذان 2- توجه به نامعلومی ها، عدم قطعیت ها، شوک ها و پیچیدگی های سیستم 3- توجه به روند ها و مگاترندها 4- کل نگر بودن 5- توجه به برنامه ها و نتایج اسناد فرودست و فرادست 6- نگاه بلند مدت 7- توجه به ارزش ها و جهان بینی 8- سناریو نویسی و دیدن آینده های ممکن، محتمل و مطلوب 9- شناخت و تحلیل دقیق و سنجیده ای از محیط برنامه ریزی می باشد و در نهایت فرآیند کلی تدوین برنامه های شهری بر مبنای رویکرد آینده نگاری نیز با توجه به سوابق و فرآیند های مشابه آینده نگاری در جهان و ایران بیان گردید. فرایند پیشنهادی این پژوهش دارای هفت مرحله اصلی درک کردن، جمع آوری اطلاعات، تحلیل اطلاعات، غربال سازی و تفسیر اطلاعات، آینده نگاری، خروجی ها (ارزیابی و تصمیم) ، پیاده سازی و اجرا می باشد.
    کلیدواژگان: فرایند، برنامه های توسعه شهری، آینده نگاری، شاخص، برنامه ریزی استراتژیک
  • فرخنده رنجبر، پروانه زیویار ، رحیم سرور صفحات 48-65
    هدف پژوهش حاضر، تحلیلی بر تحقق پذیری اصول و معیارهای نوشهرسازی جهت احیای بافت های فرسوده شهری منطقه 10 شهر تهران می باشد. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی بوده و از مطالعات میدانی، تکنیک پرسشنامه و همچنین مطالعات اسنادی استفاده شده است و پس از آن به تحلیل یافته های استنباطی حاصل از پرسشنامه پرداخته شده است. یافته های استنباطی پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های مناسب در حوزه تحقیق ، مورد سنجش و تحلیل قرار گرفته است. در این بخش لازم است تا پس از بررسی مشخص گردد که هر محله از مجموع معیارها در چه رتبه ای قرار داشته و تا چه اندازه قابلیت اجرا و تحقق پذیری اصول و معیارهای نوشهرسازی جهت احیای بافت های فرسوده شهری را خواهد داشت. به طور کلی می توان ظرفیت های موجود در منطقه 10 را بر اساس ابعاد قابل سنجش در نوشهرگرایی، ارزیابی نمود و با استفاده از هریک از اصول و معیارها ضمن پیشگیری از رشد افقی شهر تهران و پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی آن ، زمینه را برای احیای مجدد شهر در نواحی که در گذار از شهرنشینی آرام به شتابان مورد بی مهری قرار گرفته اند را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: نوشهرگرایی، بافت فرسوده، منطقه 10 شهر تهران، رشد افقی، احیای مجدد
  • نصرالله مولایی هشجین، مریم علینقی پور صفحات 66-82
    شناسایی و بهره برداری از ساز وکارهای مناسب و موثر مدیریت دانش، یکی از دغدغه های جدی سازمان های عصر حاضر می باشد و در این میان، سازمان های پروژه محور مانند بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به دلیل موقتی بودن پروژه های خود و چالش مستمر زمان و منابع محدود، بیش از سایر سازمان ها به مدیریت نظام مند دانش نیاز دارند. تحقیق حاضر به دنبال ارزیابی کیفی پروژه های اجرای طرح های هادی استان گیلان در برنامه پنجم توسعه به وسیله استانداردهای مدیریت پروژه است تا دانشی برای تصمیم گیری های بهتر در آینده فراهم آید. در این استاندارد حوزه های دانش مدیریت پروژه در 9 حوزه و 42 مولفه طبقه بندی شده است که شامل مدیریت یکپارچگی پروژه، مدیریت محدوده، مدیریت زمان، مدیریت هزینه، مدیریت کیفیت، مدیریت منابع انسانی، مدیریت ارتباطات، مدیریت ریسک و مدیریت تدارکات می باشد. نتایج تحقیق نشان میدهد مدیریت یکپارچگی پروژه با بالاترین میانگین با اهمیت ترین و مدیریت ریسک پروژه با کمترین میانگین از کم اهمیت ترین حوزه ها بوده، مدیریت هزینه با کمترین انحراف نسبی در بهترین وضعیت و مدیریت ریسک با بیشترین انحراف نسبی در بدترین وضعیت خود قرار داشته و در اولویت اول برای تغییر می باشد در پایان میزان همبستگی حوزه های مختلف سنجیده شده تا بتوان پیامدهای مثبت یا منفی بهتر یا بدتر شدن هر حوزه را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، اجرای طرح هادی، PMBOK، استان گیلان
  • محسن شاطریان، صدیقه کیانی سلمی، پریناز زورمند صفحات 83-95
    هدف از پژوهش حاضر تبیین معیارهای موثر بر کارآفرینی اکوتوریستی از دیدگاه اکوتوریست ها در منطقه کویری مرنجاب است. ابراز پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای با 6 شاخص، 29معیار و 120 زیرمعیار است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 349 نفر محاسبه و به طور تصادفی در بین اکوتوریست ها توزیع گردید. برای انجام تحلیل های، توصیفی، آماری و پاسخگویی به فرضیات پژوهش از نرم افزار spss و آزمون های آماری T-Test و آنالیز واریانس ANOVA استفاده شد. نتایج آزمون تی اثر گذاری هر یک از عوامل مورد بررسی را تایید کرده است و نتایج تکمیلی آزمون آنوا نشان می دهد هر یک از ابعاد از لحاظ میانگین اثرگذاری با یکدیگر تفاوت داشته اند. مدلسازی و تببین عوامل موثر بر کارآفرینی اکوتوریستی نیز با استفاده از نرم افزار Amosصورت پذیرفت. یافته های بدست آمده از مدل عاملی مرتبه دوم مدلسازی معادلات ساختاری نشان می دهد، عامل اجتماعی بیشترین بار عاملی اثر-گذاری بر توسعه کارآفرینی اکوتوریستی را با 94/0 به خود اختصاص داده است. پس از آن عوامل زیرساختی بار عاملی 86/0 را دریافت داشته است. عوامل خدماتی و محیطی با بار عاملی 86/0 مشترکا جایگاه سوم را به خود اختصاص داده اند. عامل های نهادی و اقتصادی نیز با بارهای عاملی 70/0و 69/0 در رتبه های بعدی تاثیر گذاری بر گسترش فرصت های کارآفرینی تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، کارآفرینی، کارآفرینی اکوتوریستی، مدلسازی، معادلات ساختاری
  • مصطفی بهزادفر *، عبدالحمید نقره کار، سید کمیل صالحی صفحات 96-114
    امروز وضعیت شهرنشینی و اسکان غیررسمی در جهان و نظریه ها و تجارب آن حاوی نکات روشن و مفیدی است. در حالی که آمارها حاکی از روند رو به رشد جمعیت شهری، به ویژه در کشورهای در حال توسعه است، فقر به مثابه یکی از جنبه های تمرکز جمعیت در شهرهای این کشورها از اهمیت روزافزونی برخوردار می باشد. هدف اصلی پژوهش حاضر در وهله اول، شناسایی شاخص های توانمندسازی سکونتگاه های غیررسمی با تاکید بر رویکرد دارایی مبنا به عنوان رویکردی نوین در تقابل با رویکرد نیاز مبنا و در وهله دوم، سنجش شاخص های استخراجی به منظور درک میزان تاثیرگذاری هر یک در رضایتمندی ساکنان این سکونتگاه ها از شرایط زندگی و نقش هر کدام از شاخص ها در ارتقای شرایط زندگی این افراد می باشد. محدوده مورد مطالع پژوهش محله میان آباد اسلام شهر می باشد که در سال 1395 نزدیک به 24 هزار نفر جمعیت داشته و در پایان سال 1386 و ابتدای سال 1387، حدود 45 هزار نفر در میان آباد زندگی می کردند. روش به کار گرفته شده در پژوهش به صورت ترکیبی مبتنی بر اسنادی، پیمایشی و تحلیلی است، نتایج پژوهش نشان دهنده این است که، همبستگی در زیرشاخص ساختمان مسکونی مربوط به شاخص سرمایه کالبدی بالاتر از بقیه موارد بوده و بعد از آن زیرشاخص درآمد ماهیانه مربوط به شاخص نیاز مالی بالاترین میزان همبستگی را به میزان رضایت ساکنان سکونتگاه غیررسمی را به خود اختصاص می دهد. بعد از این دو زیرشاخص می توان گفت بالاترین امتیازها مربوط به زیرشاخص های شاخص سرمایه اجتماعی از قبیل: پاسخگویی، اعتمادنهادی، مشارکت، ظرفیت سازی نهادی می باشد.
    کلیدواژگان: سکونتگاه غیررسمی، توانمندسازی، رویکرد دارایی مبنا، همبستگی، رضایتمندی، محله میان آباد
  • سیدهادی زرقانی، ابراهیم احمدی صفحات 115-131
    بحران سوریه، پس از هفت سال (از 2011 تا 2017) در حالی به پایان رسید که تبعات انسانی فراوانی را از حیث آوره شدن بیش از نیمی از جمعیت جمعیت 23 میلیونی (در حدود 5/13 میلیون) ، این کشور برجای گذاشت. کمیساریای عالی سازمان ملل متحد، بحران سوریه، را بدترین بحران جهانی طی 25 سال گذشته عنوان کرد. پژوهش حاضر در پی بررسی و تبین پیامدهای بحران آورگان سوری بر کشورهای میزبان و به تبع مشکلات و چالش های این آورگان در کشورهای پذیرنده است. از لحاظ ساختار؛ پژوهش حاضر در ابتدا به صورت اجمالی به تحلیل و بررسی نقش کشورهای میزبان] آورگان[ در منازعه و جنگ سوریه می پردازد. این کشورها به ترتیب پنج کشور منطقه ای ترکیه، لبنان، اردن، عراق و مصر، و در بعد فرا منطقه ای تا حدودی کشورهای اتحادیه اروپا می باشند. سپس در مرحله بعد، به وضعیت آورگان در کشورهای نام برده، و به تناسب اثراتی که این مهاجرت اجباری بر این کشورها خواهد گذاشت، پرداخته می شود و در آخر تبعات این مهاجرت اجباری در ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و اجتماعی مورد مورد واکاوی قرار می گیرد. به طور کلی بحران ژئوپلیتیک سوریه علاوه بر اینکه در بعد داخلی اثرات بلند مدتی را بر دولت- ملت سوریه خواهد گذاشت، در میان مدت و دست کم کوتاه مدت نیز کشورهای پذیرنده را متاثر خواهد کرد؛ این وضعیت برای همسایگان سوریه به مراتب حادتر است.
    کلیدواژگان: سوریه، بحران ژئوپلیتیکی، آوارگی، مهاجرت
  • محمد حاصل نژاد، علی شمس الدینی، محمدرضا رضایی صفحات 132-145
    امروزه بافت های فرسوده شهری ناهنجاری های بسیاری را پیش روی ساکنان این بافت و حتی دیگر بخش های شهر قرار داده اند؛ از جمله مهم ترین مشکلات و ناهنجاری ها، مبحث امنیت اجتماعی حاصل از این بافت می باشد. که تبدیل به یکی از مهم ترین موضوعات پیش روی مدیریت شهری شده است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و تحلیل مسائل و آسیب های اجتماعی موجود در بافت محلات فرسوده شهر دوگنبدان از منظر امنیت اجتماعی می-باشد. نوع تحقیق در پژوهش حاضر، کاربردی و توصیفی– تحلیلی است. شیوه جمع آوری اطلاعات نیز اسنادی– پیمایشی و قیاسی– استقرایی است. حجم نمونه بر اساس جدول کرجشس و مورگان 384 نفر بدست آمده است که برای اطمینان بیشتر این تعداد به 400 نفر افزایش یافت و با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که گویه های آسیب های امیتی در بافت فرسوده با میانگین 8. 47 بالاتر از حد متوسط قرار دارد. آزمون کای اسکوئر در سطح معنی داری 95 درصد وضعیت نامناسب آسیب های امنیتی در محلات فرسوده را تایید می کند. همچنین تحلیل-های آماری پیرسون، آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل رگرسیون چندمتغیره، نشان از همبستگی بین بافت فرسوده و امنیت اجتماعی، وضعیت نامناسب از بعد امنیت اجتماعی بافت فرسوده از دیدگاه شهروندان و در تحلیل چند متغیره ضریب تبیین بدست آمده برای تمامی عوامل در سطح 99/0 معنی دار بوده اند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی اجتماعی، بافت فرسوده، امنیت اجتماعی، شهر دوگنبدان
  • علی اکبر متکان، داود عاشورلو، حسین عقیقی، غلامرضا گل صفتان * صفحات 143-157
    رطوبت خاک پارامتری حیاتی در بسیاری از فرآیندهای سطح زمین است، و سنجش از دور مایکروویو به علت برخی مزیت هایی که نسبت به روش های اپتیک دارد، در برآورد رطوبت سطح زمین موثر واقع می شود. با این وجود رطوبت خاک حاصل از سنجش از دور مایکروویو قدرت تفکیک مکانی در حدود چند ده کیلومتر دارد، که این ابعاد برای بسیاری از کاربردهای هیدرولوژیکی مانند پایش کشاورزی و پیش بینی خشکسالی و تغییر اقلیم، مناسب نیست. در پژوهش حاضر، هدف، ارائه روشی بر اساس تلفیق داده ها، به منظور افزایش قدرت تفکیک مکانی داده های رطوبت خاک تولید شده توسط بخش تغییر اقلیم سازمان فضایی اروپا، ESA، می باشد. ابتدا داده ها با قدرت تفکیک بالاتر با استفاده از تصاویر NOAA و سه شاخص NDVI، LST و آلبدو در رابطه ی رگرسیون خطی با داده های زمینی رطوبت خاک ISMN قرار می گیرند. سپس با نسبت گیری میان خروجی این داده و داده ی ESA، به افزایش قدرت تفکیک مکانی اقدام می گردد. به علت برخی محدودیت ها، مدل مورد نظر در سه منطقه مطالعاتی اجرا شد. نتایج اعتبارسنجی نشان داد که اجرای این روش می تواند بهبود معنی داری بر روی داده ESA اعمال کند.
    کلیدواژگان: رطوبت خاک، ریزمقیاس سازی، NDVI، LST، آلبدو
  • سمیرا اصغری، حمید جعفری * صفحات 158-171
    از دهه 1950 توجه به گردشگری روستایی آغاز شد ودردهه 1960 جنبه اقتصادی آن بر جوامع محلی مورد توجه قرار گرفت و از دهه 1990افق های جدیدی در توسعه گردشگری ایجاد وبه عنوان ابزاری برای توسعه جوامع روستایی استفاده گردید. به نحوی که امروزه مهمترین ابزار برای توسعه پایدار روستایی، استفاده از ظرفیتهای گردشگری بویژه طبیعی وفرهنگی محسوب می شود. توسعه گردشگری در روستاها ، افزایش فرصتهای شغلی،ایجاد درآمد اضافی وفقرزدایی را درمناطق روستایی به ارمغان می آورد ومزایای زیست محیطی وفرهنگی زیادی را به دنبال دارد. هدف از این پژوهش بررسی اثرات اقتصادی واجتماعی توسعه گردشگری درروستاهای شهرستان تالش می باشد که دراین تحقیق روستاهای بالای 200خانوار وروستاهای نمونه گردشگری بررسی شده است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی می باشد. داده های تحقیق از طریق اسناد کتابخانه ای ومیدانی وازطریق پرسشنامه ومستندات آماری وبرداشتهای میدانی بدست آمده است. با توجه به عدم وجود آمار متقن از تعداد گردشگران ورودی به منطقه، تعداد 383 عدد پرسشنامه که با ستفاده از فرمول کوکران بدست آمد، دربازه های زمانی فصول پرگردشگر از جمله فصل بهار وتابستان ارائه وتکمیل گردید. نتیجه پژوهش نشان می دهد که درفصول فوق الذکر رابطه معنا داری بین ورود گردشگران وایجاد اشتغال ودر آمد جوامع روستایی وجود دارد. . با توجه به وجود جاذبه های منحصر به فرد طبیعی از جمله سواحل گیسوم، خلیف آباد، تکی تازه آباد، قروق، حویق و چوبر وجاده زیبای اسالم به خلخال، تالش به مریان، لیسار به سوباتان وتالش به شارسول، سرمایه گذاری وایجاد زیر ساختهای گردشگری درتوسعه هرچه بیشتر منطقه و ایجاد اشتغال پایدار تاثیر بسزایی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه اقتصادی واجتماعی، ایجاد اشتغال، افزایش درآمد، تالش
  • سمانه جلیلی صدرآباد صفحات 172-192
    با توجه به اینکه ایجاد و گسترش بزرگراه ها اثرات مثبتی در شهر مانند کاهش زمان سفر، افزایش دسترسی و غیره دارد، اما مشکلات زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی بسیاری را برای شهروندان و خصوصا ساکنان محله های اطراف آن به وجود آورده است. با گذشت زمان نظریه های مختلفی به منظور نقد بزرگراه ها به وجود آمدند که نهایتا منجر به ایجاد نهضت ضد بزرگراهی و تخریب بزرگراه ها در شهرهای مختلف جهان شد. در این مقاله سعی شده است که علت تخریب بزرگراه ها و اثرات ایجاد و تخریب آنها مورد بررسی قرار گیرد. هدف این پژوهش سنجش میزان بهبود ابعاد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی قبل و بعد از تخریب پروژه های بزرگراهی است. لذا در این مقاله برای بررسی تجارب از روش مطالعات اسنادی و جهت سنجش میزان اهمیت هر یک از معیارها از آزمون توزیع t استفاده شده است. مطالعات انجام شده نشان می دهد که تخریب بزرگراه ها و جایگزینی آنها با بلوارها و فضاهای شهری همگانی سبب تجدید حیات محله های اطراف بزرگراه شده و از نظر اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و حتی ترافیکی اثرات مثبتی بر محله های اطراف آنها و حتی شهر داشته است.
    کلیدواژگان: بزرگراه، نهضت ضد بزرگراهی، تخریب بزرگراه، اثرات ایجاد و تخریب بزرگراه
  • سینا فروزش* صفحات 193-207
    چکیده پس از برافتادن ساسانیان تا برآمدن صفویان، به دلیل هرج و مرج و آشفتگی ناشی از استمرار حضور حکومت های عرب و ترک و مغول و حکومت های محلی، یکپارچگی و وحدت ارضی ایران تجدید نشد. با ظهور حکومت صفویه، ایران در قالب قلمروی واحد و یکپارچه درآمد، اما با فروپاشی حکومت صفوی، بار دیگر وحدت و تمامیت ارضی آن در محاق فرو رفت تا آنکه آقامحمدخان قاجار سر برآورد و کوشید تا امنیت، وحدت و تمامیت ارضی ایران را برقرار و احیا کند. مساله پژوهش حاضر این است که خان قاجار چگونه توانست با ایجاد تحول در جغرافیای سیاسی ممالک محروسه ایران، به احیای تمامیت ارضی آن بپردازد؟ فرضیه تحقیق حاضر این است که وی با اقداماتی مانند انتقال پایتخت از مناطق جنوبی به نواحی شمالی و نیز تغییر سیاست امن سازی از مناطق جنوبی و خلیج فارس به نواحی شمال شرقی (مرو و هرات) و شمال غربی (قفقاز) موفق به احیای تمامیت ارضی ممالک محروسه ایران شد. روش تحقیق در این مقاله، روش تاریخی (استقرائی) و شیوه نگارش و تدوین آن به صورت توصیفی – تحلیلی می باشد. استخراج اطلاعات و داده ها نیز به صورت کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد که آقامحمدخان با اتحاد دو ایل قاجار، احیای نظام دیوانی، انتقال مرکز حکومت از شیراز به تهران، سرکوب شورش های داخلی، تضعیف عشایر، آغاز فعالیت های دیپلماتیک با کشورهای اروپائی و توجه ویژه به مرزهای شمال شرقی و شمال غربی، درصدد ایجاد وحدت و احیای تمامیت ارضی ممالک محروسه ایران برآمد. واژگان کلیدی: آقامحمدخان، تحولات، جغرافیای سیاسی، تمامیت ارضی، ممالک محروسه ایران.
    کلیدواژگان: آقامحمدخان، قاجار، ممالک محروسه، ایران، جغرافیای سیاسی، تمامیت ارضی
|
  • M. Esmailnejad, M. Akbarpour, J. Mikaniki, M. Falsoleiman Pages 5-18
    Climate change has become one of the issues affecting the development process around the world. This paper aims to investigate the impact of climate change on food security in the villages of the Migan village of Nehbandan district of South Khorasan. In order to achieve this goal, target groups (100 households were randomly selected) were identified to measure the impact of climate change on food security and were indexed to identify the various domains of food security. These indicators include indicators of access to rural food insecurity and food insecurity ranges of rural households. Finally, rural households were classified in terms of food security in four groups: mild food security, moderate food security, food insecurity. Changes in key food security and household livelihoods as a result of climatic changes in the region have been clarified with regard to field observations and key interviews with rural people. The main finding is that societies that have never experienced extreme temperatures, drought and dust have not experienced it, they are currently in abundance. The research findings revealed that all households in the statistical community have food insecurity, but their levels of food security are different. 91% of respondents have a moderate to moderate food security and 9% of respondents have severe food insecurity. Households vulnerable to climate change recorded a high level of food insecurity. Households prefer to adopt a variety of strategies in response to climate change that helps improve household food security. Non-agricultural incomes play an important role in reducing food insecurity in households.
    Keywords: Climate Change, Food Security, Livelihoods, Rural Households, Nehbandan
  • A. Hajalizadeh Pages 19-29
    With the rapid growth of urbanization in different countries of the world, in addition to increasing the number of cities and their population size, their area and extent have also been expanding rapidly. So that the rapid physical development of cities has even surpassed the population growth rate And the growth of unplanned and rampant phenomenon in Urbanism called "horizontal dispersion city 'or urban spiral created. This urban phenomenon was first created in rich and developed countries. But over the next few decades, seen today in most countries . Meanwhile, a look at the state of Iranian urbanization in the last half century Since the early 40's, the state of urbanization has evolved. Although this change was not at a standstill, its major development was increasing urbanization, urban population growth, increasing the number of cities, and expanding and expanding the physical spatial dynamics. In our country, urban landscapes have also had the capacity to use traditional ones, as urban growth patterns are organic and determinant of urban growth, endogenous and local factors. However, since the basis for the development of cities was an exogenous nature and oil revenues were injected into the urban economy, The intensification of investment in urban land has led to a disruption of the urban land market, and in particular the untapped use of a large part of the cities and the negative impact of the horizontal expansion of cities. Despite the rapid growth of population in recent decades, the city of Ardebil has been developing rapidly. The present paper aims to evaluate the changes in user behavior in the urban area of Ardabil.
    Keywords: Horizontal expansion of the city, City economy, Land use, Ardebil
  • Sh. Dadfar, V.Moradi Massihi, R.Ahmadian, A. Bandarabad Pages 30-46
    In the last few decades, the traditional pattern of comprehensive plans has been criticized by a purely rational planning approach. The critique and evaluation of this method of study, first in the countries that invented the master plan and gradually transferred to other countries that prepared the project. The purpose of this paper is to identify the principles of the foresight approach in the field of planning and its application in the process of developing urban development plans in order to respond quickly to the risk of planning and complexity of urban systems. Regarding the nature of this research, in which complexities consider uncertainties and changes in the environment and do not follow predetermined fixed rules, the dominant paradigm of commentary and the method of research is qualitative research. The data collection techniques were studied through observation, semi-structured interviews and open questionnaires, and data analysis was done using Delphi technique. Finding the ideas of the elite and experts in the field of planning and prospective studies and research literature, the eleven principles of the foresight approach in the field of urban planning and, finally, the overall process of urban planning based on the prospecting approach with respect to similar records and processes Futurism was expressed in the world and in Iran. Finally, the proposed process was introduced with seven stages of understanding, collecting information, analyzing information, screening and interpreting information, forecasting, outputs (evaluation and decision making), implementation and implementation. This process can complement strategic planning and adapt to current developments in environments that are highly dynamic planning.
    Keywords: Process, Urban Development Plans, Foresight, foresight, Different Futures
  • Farkhondeh Ranjbar, Parvaneh Zivyar, Rahim Sarvar Pages 48-65
    The purpose of the present study is Analysis of the Realization of the principles and standards in urban old texture in the 10th district of Tehran. The research method is descriptive-analytical and field studies, questionnaire technique and documentary studies have been used and then analyzing the inferential findings from the questionnaire has been discussed. The inferential findings of the research were analyzed using SPSS software and appropriate tests in the field of research.Studies carried out in line with the feasibility of each of the Principles of New urbanism in the Old Town of Tehran's 10th district indicate that in the neighborhoods of the area, there are some indicators of New urbanism, but these characteristics are not fully existent, but accompanied by shortages And with solutions such as increasing the quality of pedestrians in terms of width and quality of cover and obstacles to pedestrians, increasing the quality of public transportation to answer accessibility issues, acting to promote the culture of citizens, such as the lack of car park on the pedestrian The presence or absence of a motorcycle from the pedestrians and ..., search for a suitable solution for upgrading The management of the city and the establishment of order and commitment to the implementation of laws and regulations and non-violation of it due to financial affairs, etc. It can be compensated for some of these deficiencies, and also in the ranking of the ten principles of New urbanism, the principle of increasing the density in the region Has the highest rating.
    Keywords: New Urbanism, urban old texture, District 10 of Tehran, Horizontal growth.
  • Nasrollah Molaei Hashjin, Maryam Alinaghipour Pages 66-82
    Identification and exploitation of appropriate and effective mechanisms of knowledge management is one of the most serious concerns of organizations in the present era and in this regard, the project-based organizations need systematic management of knowledge more than other organizations, because of tentativeness of their project and the ongoing challenge of limited time and resources. So, these organizations attempt to define and implement the project, in order to achieve strategic objectives. Research results from the review of 204 guide plans' implementation projects in the fifth development plan which was shown by using the standard technique of knowledge project management body, project integration management and project risk management were respectively the most and the least important areas with the highest and lowest mean of areas in the guide plans' implementation. On the other hand, the relative deviation of different areas was calculated and thereby, cost management with the least relative deviation and risk management with the greatest relative deviation are in the best and the worst situation, correspondingly, and more efforts should be done to get better the risk management in the future plans . Finally, the correlation between different areas were measured to be able to predict the positive or negative consequences for getting better or worse in each field. The result showed a high correlation of human resource management and procurement management and also, there are direct correlation among integration and scope management, time and risk management, cost and communications management, quality and risk management, and risk and communications management.
    Keywords: Project Management, Guide Plans' Implementation, PMBOK, Gilan Province
  • Mohsen Shaterian, Sedigheh Kiani Salmi, Parinaz Zoormand Pages 83-95
    The present study is descriptive and analytical survey and the area is extensive. Sample size of 349 was calculated by using Cochran's sample size. In analyzing the data, descriptive and inferential statistics spss software and T-Test and Anova tests and criteria for determining the modeling software ecotourism entrepreneur Amos was used. T-test results confirmed the effect of each of the studied factors, and the results of the ANOVA test indicate that each dimension has a different mean in terms of effectiveness. Findings of the second order factor model structural equation modeling show that the operating infrastructure with 0/94 accounted for highest load factor more than any other influenced factors. After operating infrastructure and social service agents, with an 0/86 joint second place with a time factor into account. Environmental factors, institutional and economic factor loadings, respectively, 0/84, 0/71 and 0/69 are next in rank. It can be said that the development of infrastructure factors than other factors affecting the development of entrepreneurial opportunities will be ecotourism.
    Keywords: Ecotourism, entrepreneurs, Ecotourism entrepreneurs, Modeling, Equation modeling
  • Mid, Abad M. Behzadfar, A. Noghrekar, S.K Salehi. Pages 96-114
    Today, the situation of urbanization and informal settlement in the world and its theories and experiences contain clear and useful points. While statistics indicate a growing urban population, especially in developing countries, poverty is seen as one of the most important aspects of population concentration in the cities of these countries. The main objective of the present study is to identify, in the first place, the indicators of empowerment of informal settlements with an emphasis on the concept of an assetbased approach as a new approach in contrast to the need-based approach and, secondly, to measure extractive indicators in order to understand the impact of each One of the satisfaction of inhabitants of these settlements is the living conditions and the role of each indicator in improving their living conditions. The study area of the study is the Interobhab district of Islamshahr, which in the year 2017 was about 24 thousand people. At the end of 2007 and beginning of 2008, about 45 thousand people lived in Mid Abad. The method used in the research is based on documentary, surveying and analytical combination. The results of the research indicate that the correlation in the residential building subsystem related to the capital capital index is higher than the rest, and then sub-index of monthly income The financial need index corresponds to the highest level of solidarity with the residents' satisfaction with informal settlements. After these two sub-indicators, we can say that the highest scores refer to sub-indicators of social capital index such as: accountability, trust, participation, institutional capacity.
    Keywords: Informal settlemen, Empowerment, Baseline Asset Approach, Correlation Satisfaction, Neighborhood
  • Seyed Hadi Zarghani, Ebrahim Ahmadi Pages 115-131
    The Syria crisis when it ended after seven years (from 2011 to 2018), While which has a lot of human casualties as more than half the population of 23 million (about 13.5 million (, in this country has. The UN United Nations High Commissioner for Refugees the Syrian crisis as the worst global crisis over the past 25 years. In terms of structure, the present study briefly examines the role of host countries in the conflict and the war in Syria. These countries are, respectively, the five countries of the region, Turkey, Lebanon, Jordan, Iraq and Egypt, and internationally, to some extent, the countries of the European Union. Then, in the next step, to the situation of the refugees of the named countries is discussed and And as a result The Implications of This Immigration Mandatory on Will be paid to host countries and Finally, the consequences of this forced migration are analyzed in a variety of political, economic, cultural, security and social characteristics. Generally, the Syrian geopolitical crisis, in addition to its longterm effects on Syria's nationality, in Internal dimensions, in midterm And at least in short term It will also affect the host countries; This situation is far more acute for the Syrian neighbors.
    Keywords: Syria, geopolitical crisis, refugee's crisis, forced migration
  • A.Motkan, D. Ashourloo, H. Aghighi, G. Golsefatan Pages 132-145
    Today, urban old Texture have caused many anomalies to the inhabitants of this texture and even to other parts of the city. One of the most important problems and abnormalities is the social security issue of this Texture. Which has become one of the most important issues facing urban management. The main objective of this research is to identify the issues and social damage existing in the context of the worn-out urban areas of Gachsaran city (Douganbadan) in terms of security. This is an applied research, using descriptive-analytic method.The method of collecting information is also inductive-scorecard and deductive. The statistical population of this research is 384 people was obtained according to the Bridgesh and Morgan tables, which increased to 400 for more reliability. They were selected by random sampling method. Data were analyzed using SPSS software. The results of the study indicate that the Security damage to the earthenware in the old Texture with an average of 8.47 is higher than the average. The Q-test at a significant level of 95% confirms the poor condition of the security damage in the old Texture sites. Also, Pearson statistical analysis, one-sample t-test and multivariate regression analysis indicate a correlation between old Texture and social security, Inappropriate status of social security aspect of the old Texture from the viewpoint of citizens and in the multivariate analysis, the coefficient of explanation for all factors was significant at the level of 0.99.
    Keywords: Social Pathology, old Texture, Social Security, Dugenbadan
  • M. Haselnezhad, A. Shamsoddini, M. Rezaei Pages 143-157
    Soil moisture is a vital parameter in various land surface processes, and microwave remote sensing is widely used to estimate soil moisture. Hence Soil moisture retrieved from satellite microwave remote sensing normally has spatial resolution on the order of tens of kilometers, which are too coarse for many hydrological applications such as agriculture monitoring and drought prediction. Various downscaling methods have been proposed to enhance the spatial resolution of satellite soil moisture products. The aim of this study is to propose a statistical assimilative method to downscale European Space Agency's Water Cycle Multi-mission Observation Strategy and Climate Change Initiative (ESA CCI) Microwave (MW) remote sensing soil moisture products. For this purpose, firstly we used the NOAA images and NDVI, LST and albedo indices in regression process to International Soil Moisture Network (ISMN) in-situ SM. Then we downscaled the ESA products by making proportion between results and ESA products. Because of some limitations, we operated on three study area, Kyeamba Creek catchment area in Australia and two areas in Parsabad in Iran. Validation results of each area were evaluated using ground data and results showed average R2 in 0.77, for Australia, and 0.59 and 0.34 for two case study in Iran. According to the results, it can be said that the proposed method, in addition to scalability and simplicity, has a higher productivity in uniform and unmixed areas such as Kyeamba Creek catchment, than agricultural land such as Parsabad.
    Keywords: Soil moisture, downscaling, NDVI, LST, albedo
  • S. Asghari, H. Jafari Pages 158-171
    Since the 1950s, attention has been paid to rural tourism, and the 1960s marked its economic aspect with respect to local communities and since the 1990s, new horizons have been created in the development of tourism and have been used as a tool for the development of rural communities. So, today the most important tool for sustainable rural development is the use of tourism capacities, especially natural and cultural. Tourism development in villages, increase of job opportunities, creation of additional income and decentralization in rural areas leads to a lot of environmental and cultural benefits . The purpose of this study was to investigate the economic and social impacts of tourism development in the cities of Talesh province. In this research, villages of over 200 households and sample villages of the province have been surveyed. The research method is descriptive-analytical. The research data were obtained through library and information documents through a questionnaire and statistical documentation and field surveys. Due to the lack of reliable statistics about the number of tourists entering the area, 383 questionnaires were used using The Cochran formula was obtained during the springtime and spring seasonal periods.. The result of the research shows that in the above-mentioned sections, there is a meaningful relationship between the arrival of tourists and the creation of employment and income of rural communities. Due to the existence of unique natural attractions such as Gisum beaches, Alalan Khalifabad, taki tazeh abad,ghorough, Hawigh , Chubar and the beautiful road of Asalem to Khalkhal, , talesh to Marian, Lisar to Sutaban, and talesh to Sharsul, Investment and the creation of tourism infrastructure will have a major impact on the region's further development and sustainable employment.
    Keywords: Tourism, economic, social development, job creation, income increase, Talesh.
  • S. Jalilisadrabad Pages 172-192
    It seems that in the recent decades, a new relationship has been taking shape between urban highways and neighborhoods around them. Despite the increase in automobile production and heavy traffic rates in metropolises, we have faced the removal of some elevated expressways for the purpose of creating surface-grade roads and urban spaces. This indicates the negative impacts of such highways on their adjacent neighborhoods, and even on the city itself as a whole. In fact, we can say that the negative impacts of highways were so large and remarkable that urban officials were forced to remove them in cities such as San Francisco, Boston, Trenton, Seoul, etc. In this paper, we have tried to review the experiences of different cities around the world in removing highways. So, we have applied a descriptive-analytic method and use T test in SPSS. To this end, we comparatively studied the experiences of different cities in removing highways in order to find the reason behind these removals and also to carefully determine the effects of constructing highways before and after their destruction. In cases studied, removing highways and replacing them with urban boulevards or public spaces have revitalized the neighborhoods around these highways and had positive social, economic, environmental and even traffic effects on the adjacent neighborhoods and even the city, itself. This result is justified and proven by the cases studied in this paper.
    Keywords: Highway, Highway Revolt Movement, Highway Removal, Cheonggye Expressway, The Harbor Drive Freeway, The Embarcadero Freeway, Central Artery of Boston, Park East Highway.
  • sina foroozesh* Pages 193-207
    After the fall of the Sasanians until the Safavids rose, due to the chaos and turmoil caused by the continued presence of Arab, Turk and Mongol governments and local governments, the unity and territorial unity of Iran was not renewed. With the advent of the Safavid government, Iran became a unified and unified realm, but with the collapse of the Safavid government, once again its unity and territorial integrity collapsed until Qajar came to power and strived to secure Iran's unity and territorial integrity. Resuscitate the issue of this research is how could the Agha Mohammad khan succeed in restoring the territorial integrity of Iran through the transformation of the political geography of Iran? The research hypothesis is that he has succeeded in restoring territorial integrity through actions such as the transfer of the capital from the southern regions to the northern regions, and the change of the security policy from the southern and Persian Gulf to the northeast (Marv and Herat) and northwest (Caucasus) Iran became the land of Iran. Method of research in this paper, the method is historical (inductive) and the method of writing and compiling it is descriptive-analytical. Extraction of information and data has been done in the form of library and documentation. The findings of this research show that Agha Mohammad Khan with the Qajar divide, the revival of the government, the transfer of the center of government from Shiraz to Tehran, the suppression of domestic revolts, the weakening of nomads, the initiation of diplomatic activities with European countries, and special attention to the borders North-East and North-West, sought to create unity and revitalize the territorial integrity of Iran. Key words: Agha Mohammad khan, developments, political geography, territorial integrity, Iran.
    Keywords: Agha Mohammad khan, Qajar, political geography, territorial integrity, Iran