فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 50 (پاییز 1395)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 50 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/26
  • تعداد عناوین: 24
|
  • نقش خزش روستایی و تغییر کاربری اراضی / مطالعه موردی: روستاه ای پیرامون شهر همدان
    عباس سعیدی، مصطفی طالشی، سید مهدی موسی کاظمی، محمد مهدی ضیا نوشین صفحه 5
    از مهمترین تاثیرات خزش روستایی را می توان در تغییر کاربری اراضی جستجو نمود. بروز چنین
    پدیده ای به تخریب و از بین رفتن زمینهای کشاورزی و رشد پراکنده و منفصل ساخت وسازهای مسکونی و دیگر کاربری های غیرکشاورزی در اراضی زراعی و باغی شده، تاجایی که به نحو چشمگیری- در گذر زمان- از وسعت زمینهای کشاورزی و باغی روستاها کاسته شده است. این مقاله به دنبال شناخت و تحلیل پیامدهای خزش روستایی بر میزان و شدت تغییر کاربری اراضی در سکونتگاه های روستایی پیرامون شهر همدان طی دوره 20 ساله (1394-1374) است. محدوده مورد پژوهش شامل 24 سکونتگاه روستایی بزرگ در حدفاصل 10 کیلومتری شهر همدان با مجموع جمعیتی حدود 67 هزار نفر (میانگین جمعیت روستایی 2800 نفر) در یک عرصه زراعی و باغی است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و با استفاده از تکمیل پرسشنامه و انجام مصاحبه و چندین بار بازدید میدانی و مقایسه نقشه های GISدو مقطع 1374 و 1394 و تحلیل فضایی آنها بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در مجموع 70 درصد گسترش فیزیکی روستاها در زمین های زراعی دیم و آبی و نیز باغات (داخل یا مجاور بافت روستاها) اتفاق افتاده است. مابقی گسترش بافت روستاها نیز در زمین های کشاورزی قابل کشت، زمین های تفکیک شده بنیاد مسکن، اراضی منابع طبیعی و فضاهای غیرزراعی داخل بافت روستایی بوده است. یافته های تحقیق نشان داد که میزان مساحت بافت کالبدی روستاها در ابتدای دوره (1374) بالغ بر 450.3 هکتار بوده که در پایان دوره (1394) به 776.2 هکتار رسیده که این میزان نشان دهنده تخریب و تغییر کاربری اراضی بیش از 220 هکتار زمین کشاورزی و باغی محدوده مورد مطالعه است. بر این اساس مدیریت خردمندانه اراضی زراعی و باغی و سیاستگذاری ها در جهت حفاظت و صیانت از زمین های کشاورزی در منطقه شهری همدان و سکونتگاه های روستایی پیراشهری در قالب رویکرد پیوندهای روستایی- شهری ضروری است.
    کلیدواژگان: خزش روستایی، تغییر کاربری اراضی، سکونتگاه های پیراشهری، همدان
  • زهرا حجازی زاده، حسین عساکره، فریبا صیادی صفحه 33
    بارش یکی از مهم ترین عناصر آب و هوایی به شمار می رود که تغییرپذیری در آن می تواند مخاطراتی مانند سیل و خشکسالی به بار آورد. در این تحقیق با استفاده از داده های بارش روزانه 1436ایستگاه سینوپتیک، کلیماتولوژی و باران سنجی طی دوره آماری1389-1340 و با به کارگیری تکنیک های آمار توصیفی و استنباطی به بررسی ویژگی های بارش با استفاده از میانیابی کریجینگ، رگرسیون و همبستگی کلی و جزئی پرداخته شد تا بتوان تصویر روشنی از توزیع زمانی مکانی بارش برای کل پهنه ارائه نمود. میانگین بارش سالانه 8/251 میلی متر می باشد. نتایج نشان داد که رابطه ضریب همبستگی ساده و جزئی با فراسنج های مکانی در کل پهنه و نقش ارتفاع و عرض جغرافیایی در توزیع مکانی بارش مشهود بوده است این در حالی است که طول جغرافیایی نقش کم رنگ تری را داشته است. همچنین از لحاظ زمانی نیز فصل زمستان به عنوان فصل پر بارش در کل پهنه با 44.7درصد بیشترین سهم بارش های دریافتی داشته است. بیش ترین ضریب تغییرپذیری مربوط به فصل زمستان (2/37 درصد) و سپس فصل بهار(31 درصد) می باشد وکم ترین ضریب متعلق به فصل تابستان (3/8 درصد) و سپس فصل پاییز (7/22 درصد) بوده است. بنابراین، در کل پهنه ایران ناهماهنگی در توزیع زمانی مکانی با توجه به اینکه تغییراقلیم و استفاده نامطلوب از منابع زمین صورت گرفته است به وضوح دیده شد.
    کلیدواژگان: میان یابی، کریجینگ، ضریب همبستگی، تغییراقلیم، بارش
  • جمشید جداری عیوضی، خدیجه اسدیان، ممند سالاری، امید مرادی صفحه 55
    خاک از مهم ترین منابع طبیعی کشورهاست که تحت تاثیر فرسایش زمینه ساز کاهش منابع ارضی و خسارات فراوان جانی و مالی می باشد. بنابراین امروزه و با روند موجود، فرسایش خاک به یک مشکل زیست محیطی اساسی تبدیل شده که به دنبال خود سیستم های زیستی و نظام های برنامه ریزی را در سطح جوامع و بویژه جوامع محلی کمتر توسعه یافته با چالش های اساسی روبرو می کند. بر این اساس و هدف، مطالعه فرسایش خاک و بار رسوب بویژه با توجه به تاثیر گذاری متغیرهای محیطی متعدد و با یک دید سیستمی و در سطح حوضه های آبخیز ضروری است. با این رویکرد در این پژوهش به ارزیابی و پهنه بندی مخاطره فرسایش خاک در سطح حوضه بانه اقدام شده است. نتایج بیانگر آن است که حوضه بانه با بار فرسایشی و نیز رسوب ویژه به ترتیب با 1241 و 744 مترمکعب بر کیلومتر مربع در سال در کلاس فرسایشی متوسط قرار می گیرد. بررسی نقشه پهنه بندی شدت فرسایش نیز نشان دهنده پهنه های با فرسایش کم و متوسط تا 68 درصد ست . با این وجود آثار پهنه های فرسایشی بالا نیز کاملا بارز است. نکته قابل توجه پتانسیل بالای حوضه بانه به تغییر کلاس های فرسایش و بار رسوب به ویژه در چند سال اخیر ناشی از توسعه توریسم بازار بانه و پیرو آن توسعه فیزیکی شهر و نیز تغییر کاربری ها با هدف ایجاد فضاهای تفریحی و نیز بعضا توسعه کشاورزی است. بنابراین وجود دیدگاه مبتنی بر پایداری حوضه در ایجاد طرح های توسعه ای در آن همراه با فرایند آموزش و ترویج ضروری است.
    کلیدواژگان: فرسایش خاک، مدیریت، مدل EPM، حوضه بانه
  • جمیله توکلی نیا، محمد کاظم شمس پویا صفحه 73
    «قدرت» و «حاکمیت» از جمله مفاهیم کلیدی و اساسی در اندیشه سیاسی و فلسفی محسوب می شود. مفاهیم فوق الذکر از دوره باستان (نظریات کلاسیک) تا تفکر پست مدرن همواره در بطن توجه اندیشمندان علوم گوناگون قرار داشته است. در این مقاله تلاش شده است تا برای پرسش هایی نظیر اینکه اصولا قدرت در اختیار چه کسانی است و عناصر اصلی قدرت و حکمروایی شهری کدام اند؟ به عبارتی چه کسی یا کسانی بر شهرها حکومت می کنند؟ پاسخی بیابیم که بالطبع با توجه به تحول نظریه های مربوطه و دامنه ی مجادله برانگیز آن در هر دوره تلاش شده است سیر تحول آن در دوره-های گوناگون و تفکر پست مدرن بررسی شود. علاوه بر آن به مباحث و نظریه های قدرت شهری به-صورت اختصاصی توجه شده است. نتایج مطالعات نشان می دهد که قدرت، در آراء متقدمان به صورت پدیده ای قابل مشاهده و ملموس دیده می شد . دوران میانه تفکر غالب بر «الهیات قدرت» دور می زد تا اینکه در دوران مدرن این مفهوم توسط هابز تئوریزه می گردد. در این دوران حاکمیت را عمدتا قدرت مطلق بر می شمردند، اما عمده ترین تغییری که این مفهوم در دوران اخیر بویژه در تفکر پست مدرن به خود دیده است تغییر ماهیت از پدیده ای قابل رویت به پدیده ای نرم بوده است، به-نحوی که خاصیت همه شمول به خود گرفته است. همچنین نظریه های مطالعه قدرت شهری گواه آن است که نظریه رژیم، نزدیک ترین نظریه به رویکرد حکمروایی شهری است.
    کلیدواژگان: قدرت و حاکمیت، دوران باستان، میانه، مدرن، پسامدرن
  • اکبرصوفی، پرویزکردوانی، رحیم سرور صفحه 93
    دریاچه ارومیه به عنوان بیستمین دریاچه جهان از نظر وسعت، یکی از مهمترین و با ارزشترین اکوسیستم های آبی ایران است. حوضه آبخیز این دریاچه معادل 52331 کیلومترمربع دارد که از این مقدار 5822 کیلومترمربع را خود دریاچه تشکیل می دهد. متاسفانه امروزه بر اثر تغییرات اقلیمی عدم رعایت بعضی از اصول زیست محیطی این دریاچه در حال نابودی است.
    در این مقاله روش تحقیق از نوع کاربردی – کتابخانه ای است و با استفاده از نوسانات سطح دریاچه و با توجه به آمار بارندگی، تغییرات دمای هوا، نوسانات سطح دریاچه، آمار جریان سطحی ورودی به دریاچه، زمان و تعداد سدهای بهره برداری شده به مقایسه تاثیرات عوامل طبیعی و غیرطبیعی در میزان تغییرات سطح آب دریاچه پرداخته شده است و در نهایت، بررسی ها نشان می دهد که عوامل اقلیمی تاثیر کمتری نسبت به عوامل غیرطبیعی دارند و می توان دریاچه ارومیه را به سه محدوده مشخص تقسیم بندی کرد: محدوده اول: با عمق بسیار کم و شیب ملایم و ورودی رودخانه های تغذیه کننده دریاچه (سیمینه رود و زرینه رود) که ضمن آوردن رسوبات حاصلخیز با هزینه کمتری قابل احیا و تبدیل به اراضی کشاورزی است؛ محدوده دوم: که محدوده میانی است به عنوان یک محدوده زیست محیطی حساس دارای قابلیت و کاشت درختان شوری پسند و مقاوم در برابر کم آبی و نیاز به کنترل می باشد. محدوده سوم: محدوده درونی است که ضمن جلوگیری از نابودی کامل دریاچه به عنوان زه کش منطقه آذربایجان عمل می کند.
    کلیدواژگان: دریاچه، تالاب، خشکسالی، حوضه آبریز، چاه ها
  • کرامت الله زیاری، احمد پوراحمد، حسین حاتمی نژاد، محمدرضا عبدلی* صفحه 111
    شهر فرودگاهی مکانی است که با هدف تبدیل شدن به یک قطب ترابری و کانون کسب و کار طراحی می شود و هر دو وجه جابه جایی مسافر و حمل بار را همراه با ویژگی های شهری دربرگرفته و با برخورداری از انواع کاربری های تولیدی و خدماتی، تعامل و مشارکت سازنده ای را با مادرشهر خود برقرار می سازد. شهرهای فرودگاهی به عنوان یک پدیده نوین بسته به مقیاس و مکان قرارگیری می توانند در برگیرنده منفرد یا توامان الگوهای فضایی گردشگری شهری، گردشگری روستایی، گردشگری عشایری و طبیعت گردی باشند.
    شهر فرودگاهی امام خمینی که با وسعت قابل ملاحظه ای در جنوب مادرشهر تهران قرار گرفته، از منابع و جاذبه های گردشگری فراوان و متنوعی برخوردار است؛ با توجه به توان بالقوه این محدوده برای تکوین یک مقصد گردشگری جدید و همچنین ضرورت استقرار کاربری ها و فعالیت ها با مقصود بیشینه بازدهی و بهره گیری از مزایا و توان های محیطی، مطلوب است قابلیت اراضی شهر فرودگاهی جهت استقرار عملکردهای مرسوم در شهرهای فرودگاهی و متعاقب آن تکوین فعالیت-های گردشگری مورد مطالعه قرار گیرد. بدین منظور 19 معیار که در 5 رده اصلی قابل طبقه بندی می-باشد، مورد ارزیابی قرارگرفته است. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (A.H.P) استفاده شده و نتایج مربوط به هر عملکرد جهت مکانی نمودن در محیط نرم افزار ARC GIS وارد گردید. با توجه به مولفه های مورد بررسی و ماهیت موضوع، رویکرد حاکم بر این پژوهش توصیفی تحلیلی است. یافته ها نشان می دهد در بخش مرکزی شهر فرودگاهی، با توجه به قابلیت اراضی جهت عملکردهای تجاری و خدمات عمومی، تکوین گردشگری تجاری و خرید میسر خواهد بود؛ این در حالی است که در راستای میانی محدوده انتظار بر این است علاوه بر گردشگری فرهنگی، گردشگری روستایی نیز شکل بگیرد. همچنین در اراضی جنوبی شهر فرودگاهی که دارای قابلیت عملکرد تفریحی ورزشی هستند، رواج طبیعت گردی و اکوتوریسم دور از ذهن نخواهد بود.
    کلیدواژگان: شهر فرودگاهی، قابلیت اراضی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، فعالیت های گردشگری
  • حمیدرضا محمدی، ابراهیم احمدی، ندیمه سلیم نژاد، ابوالقاسم بنیادداشت صفحه 131
    برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه و وجود رقابت سیاسی یکی از وجوه دموکراسی و مشروعیت نظام-های سیاسی محسوب می گردد که در جوامع در حال گذار به دموکراسی از اهمیت دوچندان برخوردار است. جغرافیای انتخابات برای نیل به مشارکت حداکثری مردم از ابزارها و شیوهای متنوع و گوناگونی بهره می برد، که یکی از آنها اثر همسایگی یا به عبارتی زادبوم پنداری است. زادبوم؛ گستره ای جغرافیایی است که به واسطه همانندی های هویتی، ساکنان، در ابعاد فرهنگی، زبان، مذهب و تاریخ از گونه ای وحدت رویه در کنش اجتماعی و سیاسی برخوردار می باشد. از این رو، استمرار واژگانی همانند: همشهری، هم طایفه، هم زبانی، هم استانی و مانند آنها، نمودی از حس زادبوم پنداری است. به تناسب تعریف فوق، در ایران- گستره ای از یک یا چند استان همگون از نظر زبان و قومیت درباره نامزد ویژه ای به توافق نانوشته ای می رسند تا از وی حمایت کنند، و معمولا آن ناحیه پایگاه حمایتی او به شمار می رود. این پژوهش به دنبال بررسی و تحلیل نقش متغیر زادبوم پنداری (اثر همسایگی) در الگوی رای کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران است. نتایج پژوهش نشان می دهد متغیر زادبوم پنداری در الگوی رای سه کاندیدا از شش کاندیدا یعنی آقایان روحانی، رضایی و قالیباف تاثیر داشته است و درباره آقایان جلیلی، ولایتی و غرضی به دلایلی مشهود نیست.
    کلیدواژگان: زادبوم پنداری، انتخابات، مشارکت سیاسی، دموکراسی
  • احمد مزیدی، عبدالعی کمانه، غلامعلی مظفری، مهدی نارنگی فرد صفحه 147
    به منظور بررسی تغییرات و ساختار حاکم بر بارش روزانه ایستگاه همدید شیراز، داده های بلندمدت بارش در بازه زمانی 58 ساله (1956-2013) به کار گرفته شد و بر اساس روش کمی- تحلیلی بر مبنای محاسبات استقرایی و قیاسی مبنای سه و ماتریس یک متغیره با دو خروجی محاسبات انجام پذیرفت. با اعمال ضوابط خطی بر روی داده های 58 ساله روزانه دما، بارش و فشار دامنه ورودی ها و برد خروجی ها محاسبه گردید، نتایج پژوهش نشان داد اگرچه نوسانات روزانه فشار و دما از ساختاری کاملا برخالی پیروی می نماید، که این یافته گواه دینامیک دو فراسنج آب و هوایی فشار و دما از ناتعادلی به عدم تعادل می باشد؛ این در حالی است که روند بارش روزانه شیراز در محدوده 2/0 و 3/0 بر روی محور طولی از ساختار برخالی تبعیت نمی نماید. بنابراین باید در تحلیل دینامیک تغییرات بارش از منطق آشوبی استفاده نمود. دینامیک بارش شیراز با استدلال به جبر سیمپلکسی به صورت تابع Y = 5.0123 x0.231 دانشیار گروه جغرافیا طبیعی- آب و هواشناسی، دانشگاه یزد، ایران با همبستگی 98/97 درصد تعریف می شود، که این تابع دارای پایائی حقیقی و روند می باشد؛ چنانچه از روند مذکور روی هر یک از داده ها در ساختار چرخشی آشوبی ورودی و خروجی گرفته شود تابع روی کمیت ریاضی 139906/8 ثابت خواهد شد. این نکته بیانگر آشوبی بودن سیستم بارشی حاکم بر نوسانات ایستگاه همدید شیراز می باشد. در نتیجه ساختار بارشی شیراز از جبر آشوبی پیروی می نماید، در حقیقت منطق آشوبی بارش بیانگر روند دینامیکی متغیر مورد مطالعه از حالت تعادل به ناتعادلی است، که دینامیسم عدم تعادلی برخالی فشار و دمای ایستگاه شیراز مکمل ناتعادلی در سیر نوسانی بارش این ایستگاه می باشد.
    کلیدواژگان: آشوب، بارش، برخال، شیراز
  • علی شماعی*، لیلا بیگدلی صفحه 171
    بی توجهی به توانایی محیطی شهرها و افزایش مشکلات زیست محیطی باعث شکل گیری محیط های شهری نامطلوب و غیرقابل زیست شده است. از این رو، با ارزیابی دقیق آنها میتوان بسیاری از مسائل و مشکلات موجود را شناسایی و در جهت رفع آنها اقدام نمود. در تحقیق حاضر منطقه 17 تهران به عنوان مسئله دارترین منطقه شهری انتخاب و الگوی حاکم بر تحقیق به لحاظ هدف، شناختی و به لحاظ ماهیت و روش، ارزیابی- مقایسه ای و هدف اصلی آن کشف چگونگی روابط موجود میان ابعاد زیست پذیری است. از نظر زمانی، مقطعی و مربوط به سال 1394 میباشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Spss و آزمون همبستگی پیرسون بهره گرفته شد. در نهایت، طبق یافته های تحقیق بعد مدیریتی و پس از آن بعد زیست محیطی بیشترین ارتباط را با دیگر ابعاد زیست پذیری داشتند. در نتیجه با پیبردن به چگونگی روابط موجود میان ابعاد زیست پذیری، بعد مدیریتی و پس از آن بعد زیست محیطی به عنوان مهمترین ابعادی که نقش بیشتری در رفع مشکلات منطقه 17 تهران دارند کشف شدند.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، پیرسون، ابعاد، منطقه 17، تهران
  • علیرضا استعلاجی، علیرضا هاتفی صفحه 193
    با توجه به جایگاه گردشگری در توسعه کشور، ضروری است که جایگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در ارتقاء و توسعه گردشگری واکوتوریسم در استان اردبیل بررسی و تبیین شود. زیرا استان اردبیل علیرغم جاذبه های متنوع فرهنگی، تاریخی، مذهبی و اکوتوریستی، جایگاه شایسته ای در عرصه بین المللی از لحاظ درآمدهای حاصل از گردشگری ندارد. به طورکلی آمارها گویای جایگاه نازل صنعت توریسم در کشور و سهم یک درصدی ایران از سبد گردشگری جهانی است؛ که استان اردبیل نیز از این قائده مستثنی نیست. بنابراین، با توجه به جایگاه نامناسب ایران و استان اردبیل در صنعت گردشگری به نظر می رسد توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و زیرساختهای وابسته به آن بتواند خلاء موجود را تا حدی جبران نماید. پژوهش حاضر، ترکیبی از دو شاخه تخصصی گردشگری و فناوری اطلاعات و ارتباطات است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نقش فناری اطلاعات و ارتباطات در توسعه گردشگری براساس مدل اعتماد مورگان و هانت، با میانگین 3.4 ، در مدل پذیرش فناوری دیویس، میانگین 3.3 و در مدل اشاعه فناوری راجرز و شومیکر میانگین برابر 3.33 است. بدین ترتیب، تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در توسعه گردشگری و اکوتوریسم در حد متوسط است. علاوه براین، طبق نتایج تحلیل عاملی، شهر سرعین با مقدار ویژه 6.465 بیشترین سهم را در تبیین وضعیت جایگاه فناوری اطلاعات و ارتباطات در توسعه گردشگری داشته است. پس از آن، شهر اردبیل با 5.853 و شهر نمین با 5.079 در رتبه بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، گردشگری مجازی، استان اردبیل
  • شهاب نوبخت حقیقی*، علی اکبر خاصه صفحه 213
    استفاده از تحلیل هم واژگانی این قابلیت را دارد که ساختار فکری دانش در یک حوزه پژوهشی را شناسایی نماید و جبهه های پژوهشی زیرمجموعه آن را آشکار کند. این پژوهش سعی دارد با استفاده از فن هم واژگانی، ساختار فکری دانش در پژوهش های جغرافیای روستایی را با استفاده از رویکردهای تحلیل شبکه و دیداری سازی علم مورد مطالعه قرار دهد.
    این پژوهش، به روش کتاب سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی انجام شده است. جامعه این پژوهش را تعداد 11202 رکوردی تشکیل می دهد که در حوزه جغرافیای روستایی در بازه زمانی 1980 تا 2015 در وبگاه علوم نمایه شده اند. یافته های پژوهش نشان داد که از نظر فراوانی، کلیدواژه های «چین»، «مهاجرت»، و «فقر»، و از نظر هم رخدادی زوج کلیدواژه «روستایی-شهری»، «چین-مهاجرت»، و «چین- فقر» بیشترین فراوانی را در پژوهش های جغرافیای روستایی داشته اند. یافته های مربوط به خوشه بندی سلسله مراتبی نیز منجر به شکل گیری هفت خوشه در این حوزه گردید که خوشه های «فضای روستایی» و «کالبدی و محیط طبیعی روستا» از نظر راهبردی در بهترین وضعیت قرار دارند. به طورکلی و با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش مشخص می گردد علاوه بر مولفه های جغرافیایی (از قبیل مولفه های کالبدی، طبیعی، و تحلیل های مکانی)، موضوعات و مباحث اقتصادی شامل معیشت، فقر، درآمد، و اقتصاد کشاورزی نیز مورد توجه در پژوهش های روستایی بوده است.
    کلیدواژگان: جغرافیای روستایی، علم سنجی، هم واژگانی، ساختار دانش
  • مجید یاسوری، نادر افقی، سیده فاطمه امامی صفحه 241
    کشاورزی یکی از مهمترین فعالیتهای نواحی روستایی کشور و شهرستان رشت در استان گیلان است. عمده فعالیت این شهرستان کشت برنج است. کشت این محصول علاوه بر اثرات اقتصادی (ایجاد اشتغال و درآمد)، دارای اثرات اجتماعی نیز می باشد. این تحقیق به بررسی رابطه میزان اعتبارت و اثرات اجتماعی با استفاده از شیوه بهره برداری کشت برنج پرداخته است. متغیر مستقل این تحقیق میزان اعتبارات و متغیر وابسته نیز اثرات اجتماعی (مشارکت، کاهش فقر، تمایل به فرزندآوری، افزایش فرصتهای شغلی و...) می باشد. شیوه بهره-برداری شامل سنتی، مکانیزه و نیمه مکانیزه نیز به عنوان متغیر میانجی این پژوهش انتخاب گردیده است. در این پژوهش، از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است و به منظور جمع آوری داده های موردنیاز از روش پیمایشی (جمع آوری پرسشنامه از 400 خانوار روستایی) که به شیوه خوشه ایانتخاب گردیده است استفاده شده است. همینطور برای تجزیه و تحلیل یافته ها و دستیابی به مدل نهایی پژوهش در فرضیه اصلی از مدل جدول تقاطعی سه بعدی با استفاده ازنرم افزار spss استفاده شده است. برای اطمینان از پایایی تحقیق آلفای کرونباخ بدست آمده 716/0 محاسبه گردید که نمایانگر پایایی مناسب تحقیق است. نتایج تحقیق نشان می-دهد که با 95 درصد اطمینان می توان گفت با افزایش میزان اعتبار دریافتی میزان تاثیرات اجتماعی ناشی از کشت برنج در شیوه بهره برداری سنتی هم افزایش
    می یابد و منجر به مشارکت بیشتر افراد در امر توسعه روستا و بهبود مسائل روستایی، رغبت جوانان به امر کشت برنج، کاهش فقر، تمایل به فرزندآوری و همچنین افزایش فرصت های شغلی در این شیوه بهره برداری می شود.
    کلیدواژگان: دسترسی به اعتبارات، شاخص های توسعه، خانوار روستایی، شهرستان رشت
  • حبیب الله فصیحی* صفحه 257
    از قرن دهم هجری در سرزمین های مسلمانان، مردم علاقه مند بوده اند که در جوار امامزادگان و پیشوایان مذهبی دفن شوند و به همین سبب بسیاری از این اماکن به صورت گورستان هایی ظاهر شدند. آرامگاه دو تن از بزرگان دینی(ابوعبد الله و شیخ صدوق) در قرن چهارم هجری نیز مبنای شکل-گیری گورستان هایی در قلب شهرری کنونی بوده که در حال حاضر به صورت فضاهای رهاشده شهری درآمده اند. این مقاله با روش تحلیلی توصیفی، به احصاء ارزش های فرهنگی دو گورستان متروکه شهرری و تبیین مسائل و مشکلات شهری منبعث از آنها پرداخته است. یافته ها حاکی از اهمیت این فضاها به عنوان میراث فرهنگی است که به لحاظ هنری، ادبی، معماری و پیوند نسلی و شناساندن هویت و تاریخ، ارزش فراوان دارند اما در عین حال مشکلات عدیده ای را نیز پیش پای شهروندان قرار داده اند. منظر شهری در ساختمان های مخروبه این گورستان ها زشت می نماید، ارزش زمین های شهری مجاور به شدت پایین آمده و نوسازی بافت های فرسوده بی صرفه می سازد، همچنین این فضاها در احساس ترس و ناامنی محلات و آسیب های محیط زیست نقش دارند. چالش میان متولیان امور شهری با سازمان اوقاف و امور خیریه و نیز وابستگان به قبور و آرامگاه های خانوادگی و عدم تخصیص اعتبارات مالی، تاکنون موانعی برای برنامه ریزی بهینه سازی استفاده از این فضاهای شهری بوجود آورده اند. برنامه ریزی برای تغییر وضعیت این زمین های رها شده ضرورتی اجتناب-ناپذیر است که باید همراه با حفظ ارزش های فرهنگی این مکان ها باشد.
    کلیدواژگان: گورستان متروکه، شهرری، ارزش های فرهنگی، مشکلات شهری، چالش ها
  • هادی ویسی صفحه 283
    بحران آب یکی از مسائل مهم جهانی است که در منطقه جنوب غرب آسیا نمود بیشتری دارد. ایران به عنوان یکی از کشورهای خشک این منطقه، چالش های فراوانی در حوزه آب دارد. در این میان، استان کرمان در مقام پهناورترین استان ایران، یکی از خشک ترین استانهای ایران است؛ اما این استان خشک بر اساس آمارهای رسمی، به لحاظ کشاورزی باغی، در رتبه نخست و به لحاظ مراکز صنعتی یکی از استانهای مهم ایران به حساب می آید. بر این اساس، استان کرمان، نیازهای آبی زیادی دارد و به دلیل مصرف بی رویه، بیلان آب در این استان به شدت منفی است. این تحقیق به دنبال بررسی نیازهای آبی و پیامدهای بحران آب در استان کرمان است که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که پایین رفتن سطح ایستایی آبهای زیرزمینی و خشک شدن چاه ها و قناتها باعث تهدید بخش فعالیتهای اقتصاد کشاورزی و به خطر افتادن امنیت آب شده و منجر به مهاجرت روستائیان و شهرنشینان شهرهای کوچک به شهرها بزرگ و کلانشهرها خواهد شد. علاوه بر آن نوعی رقابت هیدروپلیتیکی میان شهرها، کشاورزان و بخش صنعت ایجاد شده است که شهرهای بزرگ و صنایع بزرگ دست بالا را دارند و امنیت آبی مناطق روستایی و کشاروزی را به خطر انداخته است.
    کلیدواژگان: نیازهای آبی، بحران آب، امنیت آب، هیدروپلیتیک
  • پایداری مناطق شهری با رویکرد شهر سبز / مورد: مناطق 22 گانه کلانشهر تهران
    فرزانه ساسان پور*، سحر نوروزی صفحه 309
    رشد سریع شهری درکشورهای روبه توسعه، مشکلات اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی فراوانی را پدیدآورده است. شهر سبز، از رویکردهای نو و برخاسته از مفاهیم توسعه پایدار است که از آن می توان به منظور ارتقای کیفیت محیط زیست و توسعه پایدار شهری بهره برد. هدف این پژوهش ارتقاء پایداری مناطق کلانشهر تهران است تا با شناسایی و ارزیابی وضعیت کمی مولفه های سازنده این مناطق، علاوه بر شناسایی شاخص های شهر سبز، و بررسی مناطق با توجه به شاخص‏های منتخب پژوهش، به اولویت بندی مناطقی که در تطابق بیشتری با شاخص‏های شهر سبز قرار دارند بپردازد. این پژوهش از نظر نوع جزو تحقیقات کاربردی از نظر روش توصیفی و تحلیلی می باشد.
    شیوه جمع آوری اطلاعات و کسب داده ها از سازمان‏ها و نهاد‏های مربوط بوده است. به منظور ارزیابی نهایی و تحلیل داده ها از دو روش استفاده شده است که از روش آنتروپی برای وزن دهی و روش ویکور برای رتبه بندی مناطق و با استفاده از ضریب ویکور نقشه نهایی به دست آمده است. نتایج روش اول ویکور فازی نشان می‏دهد که مناطق 4، با ضریب 1 در رتبه اول و در شرایط مطلوبی قرار دارد و مناطق 11، با ضریب 278/0 در وضعیت نامطلوبی قرار گرفته است. نتایج روش اول و دوم هر دو نمایانگر این است که منطقه 4، به عنوان سبزترین منطقه کلانشهر تهران می باشد. و مناطق 4، 22، 1 از مطلوبیت و پایداری بیشتری برخودار هستند.
    کلیدواژگان: شهر سبز، توسعه پایدار، رویکرد شهر سبز، مناطق 22 گانه کلانشهر تهران
  • مسعود حکمت پناه، مسعود نصری، حمید قدوسی، حسن حسینی امینی* صفحه 327
    جنگ خواسته یا ناخواسته با زندگی و حیات جوامع بشری آمیخته شده است و در بسیاری از موارد به نظر می رسد که هیچ راه گریزی از آن وجود ندارد. از طرفی تاسیسات و تجهیزات شهری، و منطقه ایی که بخشی از آنها زیرساخت های حیاتی، حساس و مهم کشور می باشند تمهیدات برنامه-ریزی پدافند غیرعامل در آنها صورت نگرفته است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ساختار شهرک صنعتی جی در راستای پدافند غیرعامل انجام گرفته است.
    در این پژوهش در جهت ارائه راهبردها از مدل استراتژیک SWOT استفاده شده و همچنین در جهت مشارکتی نمودن برنامه ریزی از تکنیک دلفی بهره گیری شده است.
    نتایج تحقیق نشانگر آن است که موارد استتار، اختفاء در ساخت وسازهای شهرک و عدم پهنه بندی مناسب در کاربری ها، پوشش مناسب برای سیستم مخابرات، برق، گاز و آب، حریم انتقال نیرو و تاسیسات برق، گاز و آب رعایت نگردیده، مکان یابی شهرک نیز با توجه به طرح های بالادستی ملی، منطقه ای و آمایش سرزمین انجام نشده است.
    طبق نظر ساکنان و کارشناسان، سامانه مخابرات، ساختمانهای مسکونی و تجاری از مراکز حیاتی و پمپ بنزین، شبکه انتقال آب و گاز، فرودگاه، شاهراه های اصلی و راه آهن از مراکز حساس و جایگاه CNG، تاسیسات صنعتی از مراکز مهم شهرک صنعتی جی محسوب می شوند. برنامه ریزی دفاعی، شهرسازی دفاعی، پدافند غیرعامل شهری و منطقه ایی، مقررات ملی ساختمان خصوصا مبحث21، آموزش شهروندان در زمینه مقابله با بحران ها و همچنین فرهنگ سازی و افزایش روحیه شهروندان در برابر مخاطرات از راهبردهای مهم در جهت برنامه ریزی پدافند غیرعامل در شهرک صنعتی جی خواهد بود.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، برنامه ریزی دفاعی، شهرسازی دفاعی، شهرک صنعتی جی، SWOT
  • رسول افضلی، حسن کامران دستجردی، محمدحسین دشتی طالشمکاییل* صفحه 345
    ژئوپلیتیک و حوزه های متنوع مطالعاتی آن، همواره عرصه های زندگی سیاسی و اجتماعی را در سطوح گوناگون داخلی، منطقه ای و جهانی متاثر ساخته است. از این رو کنش های ژئوپلیتیک عاملی تعیین کننده در مناسبات خارجی و فرامرزی کشورها و نیز معادلات پیچیده نظام جهانی است. منطقه ژئواستراتژیک و ژئوپلیتیک خاورمیانه همواره یکی از بحرانی ترین مناطق جهان بوده و تحولات درون این منطقه همواره معادلات را به طور جدی تحت تاثیر قرار داده است. تحولات سوریه از جمله تحولاتی است که این کشور را به اردوگاه تازه ای برای رقابت های استراتژیک تبدیل نموده است. از این رو در نوشتار حاضر با بررسی بحران سوریه و با در نظر گرفتن روابط تاریخی و اتحاد راهبردی ایران و سوریه به ویژه پس از وقوع انقلاب اسلامی و جایگاه ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک سوریه برای ایران، به بررسی و تحلیل پیامدهای ژئوپلیتیکی بحران سوریه بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران می پردازیم. بر این اساس تحقیق حاضر با روش توصیفی تحلیلی در پی بررسی کردن این سوال اساسی است که بحران سوریه چگونه می تواند بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تاثیرگذار باشد؟ بنیان های نظری و یافته های این پژوهش بر این امر دلالت می کند که با تدوام بحران سوریه، تهدیداتی مانند؛ بر هم خوردن ساختار قدرت و تضعیف جایگاه و نفوذ منطقه ای ایران، از بین رفتن حلقه ارتباطی و پل ژئوپلیتیکی محور مقاومت و در نتیجه گسست فضایی در این محور، سرنگونی متحد راهبردی و از بین رفتن عمق استراتژیک ایران در منطقه و قدرت گیری رقبا و دشمنان محور مقاومت در خاورمیانه از پیامدهای آن خواهد بود. بنابراین، بحران کنونی سوریه، سقوط دولت اسد و روی کار آمدن مخالفین، ممکن است مانند دومینویی به سقوط سایر دولت ها و گروه های محور مقاومت منجر شده و در نتیجه تهدیدی برای امنیت و بقای جمهوری اسلامی ایران تلقی گردد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، مکتب کپنهاگ، تئوری دومینو، سوریه، امنیت ملی ایران
  • یدالله کریمی پور، عطاالله عبدی، افشین متقی*، صالح عمر عیسی، احمد غم پرور صفحه 369
    کردها جزء اقوام اکولوژیک منطقه و بزرگترین قوم بدون دولت در خاورمیانه (به استثنای ایران) به-شمار می روند. این بارزه مسائل اساسی را در یک سده ی گذشته موجب شده و جغرافیای خون را بر پهنه ی جغرافیایی آنان حاکم ساخته است. انفال و حلبچه در عراق تا وقایع درسیم و 000، 40 هزار کشته در ترکیه تنها برجسته ترین نمادهای وضعیت ناهموار حاکم بر جغرافیای کرد می باشند که نتیجه سیاست در سده ی گذشته هستند. روشن است ورود اندیشه های مدرنیته و در صدر آنها ناسیونالیسم و دولت ملی مدرن که تمرکز قدرت و جغرافیای یکدست را بهترین گزینه برای دولتی مدرن، مقتدر، پیشرفته و دموکراتیک می دانست، نقش اصلی را در این زمینه ایفا کرده است. داده های پژوهش حاضر که برگرفته از بخشی از رساله دکتری است، به شیوه کتابخانه ای (داخلی و خارجی) فراهم و در مرحله بعد، به روش توضیحی/تحلیلی به تحلیل آن ها اقدام شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که سیاست (دیالکتیک) داخلی ترکیه نسبت به جغرافیای کرد سیاست خارجی این کشور را هدایت و حتی سیاست جغرافیای پیرامون نزدیک را نیز تحت تاثیر و در مواقعی جهت داده است. این امر پیچیدگی خاصی بر مسئله کرد حاکم ساخته به گونه ای که حل دموکراتیک آن را دور از دسترس قرار داده و زمینه برای دست یابی به جغرافیای صلح را تا حدودی سخت کرده است. در پایان برای خروج از این وضعیت و تحقق جغرافیای صلح، سیاست اکولوژیک پیشنهاد شده است که توجه به بارزه های جغرافیای تفاوت را در دستور کار سیاست داخلی قرار داده و استدلال می شود که در مرحله بعد قادر است سیاست خارجی را به سمت صلح هدایت و به جای توازن جامع یک طرفه که از بعد منفی برخوردار است، اشتراک همه جانبه را سبب و جغرافیای صلح را عملی سازد.
    کلیدواژگان: دیالکتیک، ترکیه، کردستان، مسئله کرد، جغرافیای صلح، جغرافیای خون
  • حیدر لطیفی صفحه 391
    یکی از نیازهای اصلی زندگی ایمن شهری علاوه بر امنیت عینی مفهومی است که از آن با عنوان احساس امنیت یاد می شود. این مفهوم بیشتر بعد ذهنی امنیت را برجسته می کند. اساس امنیت در شهر تنها ناشی از نبود تهدید و حمایت پلیسی و قضایی نیست بلکه، مولفه های جغرافیایی و فرهنگی و اقتصادی و سیاسی تاثیر فراوانی بر آن دارند. هدف مقاله پیش رو، بررسی تاثیر طراحی محیطی در فضاهای شهری و احساس امنیت حاصل از آن است. در واقع سوال اصلی مقاله این است که طراحی محیطی چگونه احساس امنیت را متاثر سازد؟ فرضیه پژوهش این است که احساس امنیت مفهومی شکننده و حساس است. بنابراین تا حدودی مانند آینه ای است که تصویر محیط اطراف به صورت مداوم و پایدار در آن منعکس و نقش می بندد و بنابراین، تا اندازه ی زیادی متاثر از این عامل محیطی است. با توجه به این مقدمه در این مقاله با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات علمی و پژوهشی داخلی و لاتین رابطه بین طراحی محیطی در فضاهای شهری و احساس امنیت حاصل از آن را تحلیل و تبیین می نمائیم.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، طراحی محیطی، فضاهای شهری، ناامنی
  • نصرالله فلاح تبار* صفحه 419
    کشور ایران در مرکز کمربند آلپ - هیمالیا واقع شده و یکی از سه کمربند اصلی زلزله خیز دنیا به-شمار می رود. از سال 1300 تا به حال، در ایران بیش از 15 زمین لرزه با بزرگی 7/5 ریشتر و بیشتر رخ داده است مثل: زلزله رودبار با بزرگی 6/7 ریشتر و زلزله ای با بزرگای بیش از 5/6 ریشتر در شهر بم و نیز در طول 100 سال گذشته، تعداد 10 زلزله به بزرگی 7 ریشتر یا بیشتر در کشور به-وقوع پیوسته که موجب تلفات هزاران نفر از مردم و خسارتهای گسترده ای گردیده است.
    بالای 70 درصد شهرهای بزرگ ایران بر روی گسل ها قرار دارند، کلان شهر تهران نیز خود به خود از این امر مستثنی نیست و چند گسل مهم از جمله گسل مشاء و گسل شمال تهران و گسل های شمال و جنوب ری را در بستر خود دارد. در همین راستا، تجربیات حاصل از پژوهش ها در سراسر جهان حکایت از این دارد که با کسب آگاهی، آموزش و آمادگی لازم در مواجهه با بلایای طبیعی به ویژه زلزله، به خصوص زلزله احتمالی و مرگبار تهران می توان میزان خسارت های جانی و مالی را کاهش داد.
    بنابراین، یکی از دغدغه های مهم مسوولین و مدیران شهری باید در مورد احتمال وقوع زلزله مرگبار تهران باشد و واقعیت ها را بی پرده و بیش از پیش برای شهروندان مطرح نمایند، تا در باور آنان وجود خطری جدی گنجانده شود و سپس با آگاهی بخشی و ارایه آموزش های همگانی و با تشریک مساعی تمام وزارتخانه ها و ارگان ها اقدام و از تلفات و خسارات تا حد امکان کاست.
    کلیدواژگان: تهران، زلزله، آگاهی بخشی، آموزش، گسل، تلفات و خسارات
  • بهروز درویش، رحیم سرور*، مهرداد نوابخش صفحه 435
    رشد و گسترش تهران، مشکلات عدیده ای مانند استقرار صنایع مزاحم و آلاینده و تعدد و تراکم بالای اسکان های غیررسمی در محیط پیرامون شهر را موجب شده و وجود مدیریت های متعدد و عدم هماهنگی برنامه های توسعه نقاط جمعیتی پیرامون شهر تهران، به این مشکل دامن زده است.این مسئله، از یک سو، با افزایش تمایل به انجام ساخت و سازهای مسکونی و غیرمسکونی بیرون از محدوده قانونی شهر تهران و از سوی دیگر، با توجه به رویکرد کسب درآمد از اراضی پیرامون شهر تهران و ایجاد رقابت شدید برای تصاحب سهم بیشتر توسط ذی نفعان مختلف شامل نهادهای ذی صلاح، به یک بحران تبدیل شده است؛ اتفاقی که گرچه مبنای قانونی دارد ولیکن نه تنها باعث تهدید کلان شهر تهران است، بلکه تمامی سکونتگاه های انسانی موجود در حریم شهر تهران را تهدید می کند. نتایج نشان می دهد که به رغم پتانسیل گسترده در حریم، به دلیل نبود مدیریت واحد و عدم هماهنگی و یکپارچگی در برنامه ریزی، مشخص نبودن محدوده قانونی حریم، ناکارآمدی نسبی ابزارهای فعلی برای همگرایی سازمانی، نبود سازمانی جهت مدیریت منابع مالی اقدامات توسعه ای حریم و... مهم ترین موانع اساسی بر سر راه توسعه یکپارچه حریم به حساب می آیند. از طرف دیگر، وجود چشم انداز زیبا با آب هوای مطبوع، وجود زمین های حاصلخیز و تصویب طرح های مختلف توسعه شهری برای مدیریت بهتر حریم به ترتیب با کسب امتیاز (0.066)، (0.062) و (0.021) به عنوان مهم ترین نقاط قوت و مولفه تهیه و ابلاغ دستورالعمل نظارت بر حریم تعیین شده در پایتخت با امتیاز (0.066)، تهیه طرح هادی برای روستاهای فاقد طرح واقع در حریم با امتیاز (0.062) و تهیه طرح های ساماندهی در قالب پنج طرح با کسب امتیاز (0.060) به عنوان مهم ترین فرصت ها و درنهایت اینکه مولفه های کمبود زمین های مسطح در حریم برای فعالیت های کشاورزی، فقدان ضوابط و استانداردهای لازم برای توسعه حریم و موردتعدی قرار گرفتن حریم از داخل محدود و خارجان به ترتیب با کسب امتیاز (0.023)، (0.019) و (0.017) به عنوان مهم ترین تهدید شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: حریم، مدیریت یکپارچه، سوات، کلان شهر تهران
  • حسین ابراهیم زاده اسمین* صفحه 461
    بسیاری از کشورها از صنایع دستی، به عنوان بخشی از توریسم فرهنگی، در کنار مکان های باستانی و میراث فرهنگی بهره می برند؛ زیرا برای جوامع، منابع درآمدی و فرصت های شغلی فراهم می کند صنایع دستی یکی از مظاهر هنری و فرهنگی محسوب می شوند و نظر به اینکه هر فرآورده ی دستی بازگوکننده خصوصیات تاریخی، اجتماعی و فرهنگی محل تولید خود می باشد، می تواند هم عامل مهمی در شناساندن فرهنگ و تمدن به حساب آید و هم آنکه موجبی برای جذب توریست و جهانگردان خارجی قلمداد گردد. در استان لرستان، به دلیل فراوانی منایع مواد اولیه ی ارزان، طولانی بودن پیشینه ی تولید صنایع دستی و تنوع رشته های صنایع دست ساز، صنایع دستی می تواند عاملی موثر جهت جذب گردشگران فرهنگی و زمینه ساز اشتغال و کسب درآمد برای مردم استان باشد. روش تحقیق شامل توصیفی _ تحلیلی و نوع آن کاربردی– توسعه ای است. برای جمع آوری اطلاعات، از دو روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه) بهره گرفته شده است. یافته های مقدماتی تحقیق با استفاده از تکنیکWOT مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت 12 نقطه قوت،13 نقطه ضعف،10 تهدید و 13 فرصت بررسی شد و 25 استراتژی متناسب و کاربردی ارایه گردید و در نهایت با بهره گیری از تکنیک TOPSIS نقاط قوت، نقاط ضعف، تهدیدات و فرصت ها با شاخص ها؛ نظر مسئولان، گردشگران و تولید کنندگان رتبه بندی شدند. نتایج تکنیک تاپسیس نشان می دهد که قوت های درونی، تاثیر بیشتری در مقایسه با سایر عوامل در توسعه صنایع دستی دارند. از اینرو، استراتژی های تهاجمی در اولویت قرار می گیرند. تحرک بخشی و انسجام بخشی به بازار صنایع دستی استان، دسته بندی و اولویت بندی محصولات و رشته های دارای مزیت صادراتی صنایع دستی و محصولات مکمل، تسهیلات اعطایی به صنعتگران صنایع دستی استان، توجه به حضور بازاریاب های مجرب و فعال در سطح استان و... از جمله راهکارها برای بهبود وضع موجود گردشگری فرهنگی (صنایع دستی) در محدوده مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: صنایع دستی، گردشگری فرهنگی، SWOT، TOPSIS، استان لرستان
  • محمدحسن رازنهان، مجید اشرفی صفحه 489
    شهر خوارزم ناحیه ای وسیع و پهناور در دو سوی انتهایی رود جیحون و در نزدیک محل ورود این رود به دریای خوارزم بود. این شهر به دلیل جایگاه جغرافیایی و اقتصادی همواره مورد توجه دولت-های دیگر در طول تاریخ بوده است. این منطقه همواره در طول تاریخ از شهرهای مهم ایران به شمار می آمد اما در دوره قاجار مجموع دلایلی منجر به جدایی این منطقه از تسلط دولت ایران شد. بنابراین مقاله پیش رو با توجه به همین مساله و در راستای بررسی این وضعیت با عنوان زمینه ها و دلایل جدایی خوارزم از ایران در دوره قاجار به رشته تحریر درآمده است و سعی دارد پاسخی درخور برای سوالات زیر بیابد: چه عواملی سبب جدایی شهر خوارزم از ایران شد؟ دولتهای انگلیس و روسیه چه تاثیری در جدایی منطقه خوارزم از ایران داشتند؟ بر این اساس، نتایج پژوهش حاکی از آن است که شهر خوارزم به دلیل دوری از مرکز حکومت قاجار، اهمیت سوق الجیشی و تجاری برای روسیه، بی کفایتی و ضعف دولت قاجار، وجود حکومت های ملوک الطوایفی و منازعات و درگیری های داخلی، رقابت های استعماری روسیه و انگلیس در شرق ایران و سیاست های نادرست دولت قاجار از جمله تضعیف خانات محلی در خوارزم، عدم سرکوبی ترکمانان و بی توجهی به این مناطق زمینه-های جدایی خوارزم از ایران طی عهدنامه آخال فراهم شد.
    کلیدواژگان: خوارزم، دولت قاجار، انگلیس، روسیه، ناصرالدین شاه
  • امیر کرم*، امیر صفاری، محمد طاهرخانی صفحه 515
    مقوله زمین گردشگری به عنوان یکی از پایه های اصلی توریسم می تواند کمک بزرگی به توسعه اقتصادی مناطق مختلف کشور نماید. لذا در پژوهش حاضر از روش های روچا و کومانسکو برای ارزیابی پتانسیل-های ژئتوریسمی لندفرم های دره الموت استفاده شده است. در همین راستا به منظور انتخاب ژئوسایت های برتر از روش روچا (2014) که سه معیار نماینده بودن، نزدیکی و منحصربفرد بودن را مدنظر قرار می دهد استفاده شد. از بین 23 ژئوسایت شناسایی شده 6 ژئوسایت برتر انتخاب گردید و مورد ارزیابی قرار گرفتند. از توانمندی های روش کومانسکو نسبت به سایر روش های مروبط به ارزیابی ژئومورفوسایت ها، علاوه بر جدید بودن روش، تعداد بیشتر زیر معیارهای دخیل برای هر کدام از معیارهای موثر می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده، دریاچه اوان با امتیاز 52/15 بیشترین و غار ولی گشنه رود با 89/10 کمترین امتیاز را در بین لندفرم ها کسب کرده اند. ژئومورفوسایت های آبشار گرمارود، دره گرماگلو، صخره های اندج و قلعه الموت در رتبه های دوم تا پنجم قرار گرفتند. امتیاز بالای دریاچه اوان علاوه بر داشتن پتانسیل علمی و آموزشی بالا به خاطر وجود تنوع اکولوژیکی و حیات وحش و محیط زیست بکر، می باشد. نتیجه کلی مطالعه نشان می دهد علی رغم توان بالقوه و بالفعل استان جهت مقاصد ژئوتوریسم تنها برخی ژئوسایت ها مانند دریاچه اوان و آبشار گرمارود مورد توجه بیشتر قرار گرفته و در برخی موارد همانند: غارولی گشنه رود و دره گرماگلو بدلیل دوری از مراکز انسانی و نداشتن راه مناسب و نیز معرفی نشدن مناسب این ژئومورفوسایت ها برای گردشگران از توان و ظرفیت های این ژئومورفوسایت ها استفاده حداکثری نمی شود.
    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ژئوسایت، روش روچا، روش کومانسکو، دره الموت
|
  • A.Saidi, M. Taleshi, Sm. Musakazemi, M.M.Zianushin Page 5
    The most important impacts of rural sprawl can be pursued in land use changes. Such a phenomenon has led to degradation and loss of agricultural lands and Scattered and detached growth of non-agricultural constructions; So that over time the land available for agricultural and horticultural activities in rural areas has reduced immensely. This article tries to identify and analyze the consequences of rural sprawl and intensity of land use changes in periurban area of Hamadan during 1995-2015.The Area includes 24 rural settlements within 10km. radius of the City, each with an average population of 2800. The research results show due to sprawl, a total of 70% of transformation in rural land uses were related to irrigated and garden lands.
    Keywords: Rural Sprawl, Landuse Transformation, Periurban Settlements, Hamadan
  • Z. Hejazizadeh, H. Asakereh, F. Sayadi Page 33
    Precipitation is one of the most important weather elements which variability in it can lead to risks such as flood and famine. This study concentrated on features of precipitation using Kriging Interpolation, regression, partial and total correlation to reach a clear result about spacetime distribution of precipitation for the entire zone. This study also uses daily precipitation data of 1436 synoptic, climatologic, and pluviometry stations in the period between 1340-1389 applying descriptive and analytical statistic techniques. The average annual precipitation was 251.8 mm. The results showed that the relationship between partial correlation coefficient with spatial parameters in the entire zone, and the roles of height and latitude were crystal-clear in space distribution of precipitation. However, the longitude had less important role in this part. Also in terms of time, winter as the rainy season had the most amount of precipitation (44.7 %) in the entire zone. The most coefficient variability was related to the winter (37.2 %) and the spring (31 %). The less coefficient was related to the summer (8.3%) and the fall (22.7%). So, according to climate change and inappropriate use of the earth source, inconsistency in time-space distribution was clearly seen.
    Keywords: interpolation, Kriging, correlation coefficient, climate change, precipitation
  • J. Jedari Ayvazi, Kh. Assadian, M. Salari, O. Moradi Page 55
    Soil is of the main naturall resources of countries that by erosion reduce the land resources and caused great damage to life and property. So today, with the current trend, Soil erosion has become a major environmental problem, to follow, biological and planing systems, especially local communities in less develop Societies faced with fundamental challenges. Accordingly, soil erosion and sediment study, especially, considering the influence of multiple environmental variables, and with a sestematic approach at the Watershed level is essential. With this approach in this study, soil erosion hazard assessment and mapping is done. The research methodology combines methods including library, field Work and the use of quantitive models has been erosion.in the process of research, to evaluate the role of variables and increase accuracy, EPM quantitative model based on a statistical basis, as well as in the GIS environment, it has been used. Results indicate that the Bane Watershed, with the annual special erosion and sediment, respectively, 1241, 744 m3/ Km2/year, is situated in averge level of erosion. Check zoning map also indicates erosion zones with low and moderate erosion is 68% . However, it is also quite obvious evidence of high erosion zones. Notable point, high potential of the Bane Watershed, to change the class of erosion and sediment, Especially in recent years, due to, Bane development of the tourism market, in the following, physical development Bane and changes in land use, with the aim of creating recretional spaces or agricultural development. So, sustainable Watershed approach in relation to development projects along with the educational process and promote essential.
    Keywords: Soil erosion, Management, EPM Model, Bana Watershed
  • Jamileh Tavakolinia, M.K. Shams Pouya Page 73
    "Power" and "sovereignty" is considered to be one of the key and basic concepts in political and philosophical thoughts. Since Homer, s era (classical) this concept has been regarded by many scholars. There is relationship between two concepts of power and sovereignty, therefore in this article has been effort not only investigate this problem, but also reply to this question: who has power and which key elements exist in the governance? Also, who govern in the cities? Thus the range of any of its controversial effort to examine the evolution of the various courses. In the end, the conclusion has been reached. Also, the results have been showed that regime theory is the closest theory to urban governance’s |approach.
    Keywords: Power, sovereignty, Ancient Ages, medieval, Modern, Post Modern
  • P. Kordavani, R. Servar, A. Sofi Page 93
    Lake Urmia as the world's twentieth largest lake, one of the most important and valuable aquatic ecosystems Iran Ast.hvzh watershed of the Lake of 52331 square kilometers, of which 5822 square kilometers of the lake itself. Unfortunately, due to climate change, environmental non-compliance with certain principles lake is disappearing. In this paper, applied research - libraryAnd using the lake level fluctuations due to rainfall statistics, Temperature changes, fluctuations in lake levels, surface inflows to the lake, time and number of dams operation to compare the effects of natural and non-natural factors are discussed in the lake water level changes. Finally, studies show that climatic factors have less impact than the abnormal factors. All the Lake Urmia divided into three distinct areas1) First area: With very little depth and a gentle slope and the estuary of the rivers feeding the lake (Siminehrood and Zarineh), while the fertile deposits at lower cost can be restored and converted into agricultural land Secnd area: The mid-range is As an environmentally sensitive area and planting trees capable of salt-friendly and resistant to dehydration and need to be controlled. The third area: Internal limits that prevent the complete destruction of the lake region of Azerbaijan serves as gutters.
    Keywords: Lakes, wetlands, drought, water catchment, wells
  • K. Ziari, A. Pourahmad, H. Hataminezhad, M. R. Abdoli* Page 111
    The remarkably vast Imam Khomeini Airport city, which is located in the south of Tehran metropolis, boasts numerous and diverse tourist attractions. Given the potentials of this area for evolving into a new tourist destination and the necessity of certain activities and landuse for maximizing the efficiency and befitting from environmental advantages, a study of Imam Khomeini Airport city and its capabilities for the implementation of conventional functions, and subsequently the development of tourism activities of the Airport city was needed. For this purpose, 19 criteria categorized in 5 main classes were studied. The Analytic Hierarchical Process (AHP) was employed for analyzing the data and the results pertaining to the localization of each function was fed to the ARC GIS software. Given the nature of the issue and the investigated criteria, this research has a descriptive-analytical approach. The findings indicate that formation of tourism will be feasible in the central part of the Airport city thanks to its potentials for public service and business functions. Meanwhile, rural tourism is expected to flourish in addition to cultural tourism in the right section of the studied area; and, ecotourism might be plausible in the southern areas of the Airport city which have the potentials of being used for recreation-sports purposes.
    Keywords: Airport City, Land Capability, Analytic Hierarchy Process, Tourism Activities
  • Hamid Reza Mohammadi, Ebrahim Ahmadi, N. Salimnejad Page 131
    holding free and just elections and existence of political competition is taken into account as one of faces of democracy and legitimacy of political regimes that in the passing societies to democracy, it has dual importance. geography of elections to reach people’s maximum participation takes advantage of various and different tools and methods that one of them is effect of neighborhood or, in other words birthplace imagining. birthplace is a geographical variety that by means of residents’ identity similarities in cultural, lingual, religious and historical dimensions, it has a type of unity of procedure in social and political action, thus continuation of words such as fellow – citizen, fellow – tribe, fellow - language, fellow – province and so on is a manifestation of sense of birthplace imagining. in proportion to the above definition, in Iran a variety of one or several homogeneous provinces from view of language and tribe reach to an unwritten agreement about a special candidate that support him and are usually taken into account as that part of his supportive base. This research seeks to investigate and analyze variable role of birthplace imagining (effect of neighborhood) in pattern of candidate’s vote of 11th period of presidential elections in Iran. Results of the research show, variable of birthplace imagining has had effect in pattern of vote of three candidates from six candidates, I. e., Mr. Rouhani, Rezaei, and Qalibaf and regarding Mr. Jalili, Velayati and Qarazi, it is not evident for reasons. The research method is descriptive – analytical and required information has been gathered based on library method and by referring to valid sources.
    Keywords: birthplace imagining, 11th period of presidential elections, Elections, political participation, democracy
  • A. Mazidi, A.A. Kamane, Gh.A. Mozafari, M. Narangifard Page 147
    To study the changes and structure of daily precipitation synoptic Shiraz, long-term rainfall data for the period of 58 years (1956-2013) were used And based on quantitative analytical methods based on inductive and deductive trigonal calculations and univariate matrix with two outputs calculations were performed. By applying nonlinear criterions 58 year on the daily data temperature, rain and pressure the domain of input and output range is calculated, the results showed that although daily oscillations in pressure and temperature of the well-fractal structure follow, This that finding confirms the dynamics of two climatic parameters pressure and temperature Disequilibrium is the Nonequilibrium. However, that trend Shiraz daily rain in the range of 0.2 and 0.3 on the longitudinal axis of the fractal structure does not comply. So it should be used in the analysis of dynamics rain chaotic logic. Shiraz rain the dynamic to algebra simplex argument for the function Y = 5.0123 x0.2315 with 97/98 percent correlation defined, that this function is Real reliability and trend; If the mentioned trend on each input and output data taken in the chaotic rotational structure function will be fixed on 139906/8 mathematical quantity. This implies chaotic rain system of the fluctuations of synoptic stations Shiraz. As a result of the structure rainy Shiraz from algebra chaos follows, In fact, the logic of chaos rainfall indicative of trend variable dynamics is the study of equilibrium to Nonequilibrium. The dynamic Nonequilibrium of pressure and temperature fractal Shiraz station complementary Disequilibrium at rainfall oscillational this station.
    Keywords: Chaos, Rain, fractal, equilibrium, Shiraz
  • A.Shamai*, L. Bigdeli Page 171
    Lack of attention to ability of the cities environment and increasing of environmental problems is caused the formation of urban poor and uninhabitable areas. Therefore, by careful evaluation of them, many issues and problems can be identified and took action to solve them. In the present era, most cities have been faced with numerous problems. But the environmental dimension has been more challenging. Many urban professionals constantly seek to present effective solutions in order to prevent damage to the environment. livability is about the human requirement for social amenity, health and well-being and includes both individual and community well-being. Different definitions of viability Rooted in different conditions of geographical locations. Geographic locations have numerous properties and have different environmental conditions. The dimensions and indicators of viability for each location should be localizing. In this research, Region 17 of Tehran as the most problem area, was selected and is one of regions of southern Tehran; and the overall goal of this study is understanding the relationship between dimensions of viability, In this way we can find solutions for current problems.
    Keywords: district 17, Tehran, Assessment, viability
  • A.R. Estelaji, A.R. Hatefi Page 193
    Considering the development of tourism in the country, it is essential that the information and communication technology (ICT) in the promotion and development of tourism in the province of Ardabil and explain Vakvtvrysm. Because despite the attractions of Ardabil province diverse cultural, historical, religious and ecotourism, worthy place in the international arena in terms of revenue is tourism. In general, revealed a destitute place in the country's tourism industry and one percent share of the global tourism portfolio, the province of Ardabil is no exception. Therefore, due to the improper position of the province's tourism industry seems to develop ICT infrastructure and its affiliates can partially compensate the vacuum. This study, a combination of two specialized branches of tourism and information technology and communications. The main method in this research is descriptive and analytical methods and statistical society, those tourists who have traveled in July 1395 in Ardebil province. From this population, a sample of 384 was selected through stratified random sampling method. To collect the data, so a combination of several other researchers questionnaire, a questionnaire containing 51 questions. Research questions through descriptive and inferential statistics using SPSS software and Lisrel were using. The results show that the role of information and communication Engines of Creation Glossary in the development of tourism based on trust model Morgan and Hunt, with an average of 3.4, the Technology Acceptance Model Davis, an average of 3.3 and 3.33 times the average in the Diffusion of Technology Rogers and Shoemaker. Thus, the impact of ICT on the development of tourism and ecotourism in the medium. In addition, according to the results of factor analysis, in particular the amount of 6.465 Sareyn with the greatest contribution to explaining the role of ICT in development is tourism. After that, Ardebil City Namin at 5.079 and 5.853 are next in rank.
  • Sh. Nowbakht Haghighi*, A.A. Khasseh Page 213
    The intellectual structure of knowledge and its research front can be identified by co-word analysis. This research tries to reveal the intellectual structure of rural studies in Human Geography, using co-word analysis, network analysis, and science visualization tools. Bibliometric methodology and social network analysis are used as the research methods. The research population comprises 11202 records in the field of Rural Geography during 1980-2015, which have been retrieved from Web of Science. Results indicated that “China”, “Migration”, and “Poverty” are the most frequent keywords in the rural studies; and “Rural--Urban”, “China---Migration”, and “China---Poverty” are the most frequent keywords coming co-occurrence. Use of hierarchical cluster analysis in coword created 7 topical clusters in rural studies. Clusters of "rural area" and "physical and natural environment of the village" located strategically in the best condition. In general, according to the results of this research it seems that in addition to geographical factors (such as the physical, natural, and spatial analysis), economic topics including livelihoods, poverty, income, and agricultural economy have gained the interest of researchers in in rural geography.
    Keywords: Rural studies, Scientometrics, Co, word analysis, Knowledge structure
  • M. Yasouri, N. Ofoghi, M. R. Alizadeh, S. F. Emami Page 241
    Agriculture is the most important activity in Guilan, Rasht and country rural areas. This city main activity is rice planting. This yield plant in addition to economic effects (Job and revenue creation) also has social effects. This research has studied relationship between credit rate and social effects using how rice planting production method. This research independent variable is credit rate and dependent variable social effects (cooperation, mitigating poverty, tendency to have baby, increasing job chances,..). Production method including traditional, mechanized and semi- mechanized has selected as mediatory variable. In this research has used descriptive- analytical method and collected data by questionnaire from 400 rural families. To analyze date and obtain final model in main hypothesis has Used 3d Cross-sectional table by SPSS. Results show that in 95% reliability level could say increasing receive validity increases social effects due to rice plant in traditional production method.
    Keywords: Rasht, traditional, social effects, 3D Cross, sectional table, SPSS
  • H. Fasihi* Page 257
    In islamic territories, some people interested in and advice on burying their bodies beside shrines. Hence, there has been creating cemeteries around shrines since 10th century. Two sacred shrines in shar-e Rey (Abu Abdullah & Sheikh-e Saddoogh) have been origins to form cemeteries that today seems as abounded urban spaces. In this paper, we use an analytic descriptive method to study and explore important cultural values of the abandoned cemeteries and to explain cemeteries, urban problems and difficulties. Findings show that the spaces are parts of cultural heritage, so they are able to introduce urban identity, history, literature, social customs, architecture and arts. However, the abounded cemeteries cause many problems for the city and citizens such as environmental problems. Ruined tombs seems agley and dangerous. They lower land prices so that reconstruction of buildings and worn-out structures are not affordable. Abounded cemeteries are scary for many people. Cemetery neighbors feel scared and insecurity. The most important problem in improving and reforming the cemeteries are monetary shortages and challenges between municipality and Awqaf & Charity Affairs Organization. It is necessary to plan to change abounded cemetery conditions and this planning must not forget cemetery cultural values.
    Keywords: Abandon Cemeteries, Shahr, e Rey, Cultural Values, Urban Difficulities, Chalenges
  • Hadi Veicy Page 283
    Water crisis is one of the important problems of world that it has more appearance in the south-east Asia region. Iran as one of dry countries this region has a lot of challenges in water sector. In this among, the province of Kerman as the vastest province of Iran is the driest province of this country. This dry province in terms of agricultural gardens is the first rank of Iran and in terms of industrial situation is one of main provinces of Iran. Accordingly, this province has great deal water needs and because of irregular consumption, water balance in the province is overwhelmingly negative. This study aims to examine the Kerman province's water needs and the consequences of water crisis in this province. This research implemented by descriptive analysis method and approach of study future. The results show that reduce of source water surface of underground and drying the shafts and karizs will threaten the agricultural sector and also will cause migration of villages and towns inhabitants to large cities and metropolises. There is a hydro-politics competition among cities, agriculture and industry parts that the metropolises and main industries have up hand and threat the water security of agricultural and rural regions.
    Keywords: Water Demands, Water crisis, Water Security, Hydropolitics
  • F. Sasanpour*, S. Nouruzi Page 309
    The growth of industry and urbanization are accounted as most important phenomenon in recent races. Urban rapid growth in semi developed country has made many kind of problems such as social, economic, environmental and physically Issue. The green city is a new approach that has made from constant development, that can use to the quality preferment of environment and urban constant development. The view point if constant development. The view point if constant development with green city's approach is a new method that peruse urban zones and also has been used to solve urban problems. Finally, in addition description of criterions and Index to zones constancy that is a process in front of planner and urban manager by help from that can making priority of actions toward doing preferment constancy of coincidence zones, in process of constant development. This research deals with the goal of constants preferment of Tehran metropolitan zones, want to identity and evaluation the quantity situation of maker factors this zones in urban area, also in addition to index identity of green city, and zones persuasion with focus on chosen index of research, do the zones making priority that they are more accordance with the green city indexes. Evaluation of results and analyst shows that to tally the zones of research has got deep gap in relating to in indexes, and results in the first method vikor fuzzy shows that zone 4 by 1 coefficient is in the first ranking and is in a favorite conditions. Zone 1 by 0/278 coefficient, is in un favorite conditions. The result of first method and second both of them shows that 4 zone is as the greenest zone in Tehran metropolis and the zones 4.22,1 have more utilitarian and constancy.
  • Dr. Masoud Hekmat, Panah, Dr. Masoud Nasri, H.Ghoddosi, H.H. Amini* Page 327
    THE implementation of passive defense in urban and regional planning has a prolonged historical background. This argument could be verified through historical facts such as moat digging and the building of barriers, ziggurats, ancient-forts, chateaus (sharestans), ligaments, barbicans, walls and castles. It is essential, because of the fundamental changes in military armaments technology, to employ modern passive defense in order to reduce casualties and inflictions of any type of war. Iran has- for the nature of its existence, its geographical and historical responsibility and potentials, among other reasons- always been and will remain under potential threats. The variables investigated in this applied research include the recognition of vital, critical and major installations of G Industrial State of Isfahan in order to reduce enemy attacks inflictions, enhance national resistance threshold and the defensive power, deterrence, resiliency and stability of the state. The study is mainly a secondary desk research, however, with regard to the type of it, field research- interviewing- have been deployed. The SWOT method has been used in the paper to analyze the Industrial State G and inspect its consistency with the passive defense principles and consequences of a potential attack. The results indicate the principles are not observed. It is possible to take measures before the outbreak of any war to diminish life and economical casualties of the strategic points whereupon the life cities and countries depend.
    Keywords: Passive Defense, War, the Industrial State G, Planning, Threat, SWOT
  • R.Afzali, H.K.Dastjerdi, M.H. Dashti* Page 345
    Geopolitics and its diverse realms continuously impact on different aspects of political and social life, internally, locally and globally. Therefore, geopolitical reaction and decisive factors in foreign relation of nations and complicated international dealings of the global system. The geopolitical and geostrategic region of Middle East has always been one of most important regions of the world. So that, any change in it greatly impacts on relationships all over the region . changes in the Syria have made that country a new arena for strategic competitions. For this reason, in the present research, reading historical relationships and strategically unity between Iran and Syria specially after our Islamic revolution. The crisis in the Syria and its geopolitical outcomes on our national security were studied. This study conducted employing descriptive – analytical method trying to answer the question of the impacts of Syrian crisis on Islamic Republic of Iran's national security. Theoretical bases and research finding indicate that with the continuation of crisis in Syria, threats such as disturbance of power structure and weakening of regional influence of Iran, disappearance of connectional chain and geopolitical link of resistance main, and consequently spatial discontinuity within that main, the downfall of our strategic ally, disappearance of Iran's strategic depth in the region, and finally, strengthening of competitors and enemies of the resistance main in Middle East will be inevitable. Therefore the present crisis may, like a domino contribute to the downfall of Assad as well as downfall of other allies, and as a result create a threat to the security and survival of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Geopolitical, Copenhagen school, Domino theory, Syria, Iran's national security
  • Yadollah Karimpour, Ataallah Abdi, Afshin Mottaghi *, Saleh Omar Eisa, Ahmad Ghamparvar Page 369
    Kurds are the native tribes of Meddle East. The new Turkey's dialectic has raised basic problems in the last century and has dominated blood geography over Kurd's geography. Their forced migration during the first world war¡ beating them severely during Ararat mutiny to Dersim events and death of 40000 people during fight with P.K.K are the most prominent symbols of bad situation governing the Kurd's geography that are the results of policy in the last century. It is clear that entering modern thoughts and above all¡ nationalism and modern and national government that considered centralizing power and unifying geography as the best choice for a modern¡ powerful¡ developed and democratic government¡ played an important role in this case. The data in the present research are taken from a part of PhD thesis. In a library way (internal and external) and in the other level we have treated them by an explanation/analytic method. The results show that Turkey's internal policy (dialectic) towards Kurd's geography guides the foreign policy of this country and even affect the foreign policy of the neighboring countries and in some cases has directed them. This fact has made a very complicated problem for Kurds in a way that the democratic solution looks out of reach and circumstances for peace geography has become very difficult. Finally¡ to exit this situation and make peace geography we proposed an ecological policy that has paid attention to the characteristics of difference geography in internal policy and it is inferred that it can lead the foreign policy towards peace and instead of a comprehensive equality that has a negative aspect¡ multilateral participation is the best way to determine the peace geography.
    Keywords: Turkey, Kurdistan, Kurd's problem, peace geography, blood geography
  • Dr. H. Lotfi Page 391
    Addition to the physical security One of the main needs of urban life safety concept that is referred to as a sense of security. This concept further highlights the mental security. Not only due to security threats and protect the city's police and judicial But the geographical and cultural, economic and political factors have a great impact on. The purpose of this paper is to examine the impact of environmental design in urban spaces and feel safe from it.The main question is how environmental design affects the sense of security? The hypothesis is that sense of security concept is fragile and brittle and, therefore, somewhat like a mirror that reflects the image of the surrounding environment and sustainable on an ongoing basis and as close. And so largely affected by these environmental factors. According to this Introduction In this article by using library and scientific and research papers domestic and Latin Analyze and explain the relationship between environmental design of urban spaces and a feeling of security.
    Keywords: feeling of security, environmental design, urban spaces, insecurity
  • Nasrollah Fallahtabar* Page 419
    According to the studies, Iran plateau has been separated from Africa plateau along with various breaks in its layers due to the morphotechtonics situation and various changes. Then it was changed into a platform with some faults in Iran’s crust Therefore Iran is considered in the central part of Alp – Himalaya belt located in one of three major earthquake belts of the world. From 1921 up to now, Iran has faced with more than 15 earthquakes with greatness of 5.7 Richter and more such as Roodbar earthquake with more than 7.6 Richter with lots of damages and destruction of cities and villages and casualties. Also another earthquake with a greatness of 6.5 Richter at Bam city was occurred in January.2004 with thousands of people died and great destructions. According to the statistics, more than one third of Bam population were killed because of earthquake. Needless to state that when Iran is included in 10 earthquake countries of the world, and also more than %70 of great cities of Iran are located on fault, a metropolitan city like Tehran is not exempted from such a danger. There are also some important faults including Mosha Fault and North of Tehran Fault and South & North faults of Ray. For this purpose and according to the experiences out of researches throughout the world, it is obvious that in case of enough knowledge about earthquake and readiness for natural disasters, it is possible to reduce the amount of physical and financial damages. As a result, one of the major worries of persons in charge and civil managers is occurrence a harmful earthquake at Tehran. They should inform people about realities more than before in order to make them believe a great danger for them. Then it is possible to reduce the amount of deaths and damages with public information and trainings and also cooperation in all ministries and organizations.
    Keywords: Tehran, Deadly earthquake, Informing, Training, Fault
  • Behrouz Darvish, Dr Rahim Sarvar *, Dr Mehrdad Navabakhsh Page 435
    Tehran growth and expansion, such as the establishment of annoying and polluting industries and the frequency and high density informal settlements surrounding the city have caused the existence of multiple management and lack of coordination of development programs populated places in Tehran, has fueled this problem. This increases the tendency to residential and nonresidential construction in Tehran is outside the legal range. According to earn the lands surrounding Tehran's approach and create fierce competition for the acquisition of shares by various stakeholders, such as competent bodies, is transformed into a crisis; What legal basis is, however, not only threatening the metropolis of Tehran, but also threaten human settlements in the privacy of Tehran. The results show that the most important basic obstacles to the development of integrated privacy; Lack of management and lack of coordination, Integration plan, the lack of privacy law, Inefficacy of the current tools for organizational convergence, Privacy was not an organization to manage financial resources for development efforts are. On the other hand, there are water views with air conditioning, a fertile land and approval of urban development plans in order to better manage privacy with a score of (0.066), (0.062) and (0.021) as the most important strengths are. Preparation and monitoring of optional parameters specified in the instructions issued capital with a score of (0.066), prepared guide plan for the villages without any real plan in privacy with a score of (0.062) are. Preparation of the plan of reorganization in the form of five points (0.060) is the most important opportunity. Finally, the components of a shortage of flat land for agricultural activities in space, lack of privacy and violated norms and standards for the development of the limited space inside and outside, respectively, with a score of (0.023), (0.019) and (0.017) as the most important known threats.
    Keywords: Privacy, Integrated management, SWOT, Metropolis Tehran
  • H.Ebrahimzade Asamin* Page 461
    Handicrafts constitute one of the artistic and cultural manifestations. Considering that each handicraft illustrating historical, social and cultural characteristics of its production location can also be taken as an important factor in declaring of culture and civilization and also considered as a cause for attracting tourists and foreign tourists. Because of providing income sources and job opportunities; many countries benefit from handicrafts as part of cultural tourism as well as archaeological sites and cultural heritage. In Lorestan province, because of the abundance of cheap raw material resources, long history of handcrafts production and variety of hand-made crafts fields, handicrafts can be known as an important factor to attract cultural tourists and the underlying employment and income for people of this province. The method of research includes descriptive-analytic and its type is applied -developed. To collect information, both documentary and field studies (questionnaires and interviews) were used. The research preliminary findings, using SWOT technique was investigated and finally 12 strengths and 13 weaknesses, 10 threatened and 13 the opportunity were studied, and 25 appropriate and applied strategies presented and finally the authorities, tourists and manufacturer's viewpoint-using TOPSIS technique strengths, weaknesses, threats and opportunities indexes- were ranked. TOPSIS technique results show that inner strength is more effective in developing handicraft than other factors. Thus, aggressive strategies perch on top of priority. Mobilizing and Integrating of the handicraft market, categorizing and prioritizing of products and fields which have the advantage of export products and crafts and complementary products, facilities granted to handicraft artisans, according to experienced and active marketers presence in the province and etc. are solutions to improve the current status of cultural tourism (handicrafts) in the studying area respectively.
    Keywords: Handicrafts, Cultural Tourism, SWOT, TOPSIS, Lorestan Province
  • M.H. Raznahan, M.Ashrafi Page 489
    City Khorezm Area Is Spacious Terminal On Both Sides Of The River Oxus And Near The Entrance To The Khorezm Sea. The City Due To Geographic And Economic Position Has Historically Been Considered By Other States. This Region Has Historically Been An Important City In Iran But The Qajar Position Causes Separation Of The Region From The Iranian Government Control.The Present Article Regarding This Issue, And In Order To Investigate This Situation As Grounds Khorezm Separation From Iran During The Qajar Period Is Written And Try To Find An Answer Befitting To The Following Questions: What Causes Separation Of The Iranian City Of Khorezm?Britain And Russia Were What Effect The Separation Of The Khorezm Region Of Iran? Accordingly, The Results Indicate That The Town Of Khorezm Being Away From The Center Of The Qajar Era, Strategic And Commercial Importance For Russia, Incompetence And Weakness Of Qajar Government, There Are Feudal States And Conflict In The Region, Russia And The British Colonial Competitions In The East And The Wrong Policies Of The Government Of The Qajar Iran Including The Weakening Of Local Khorezm Khanate, Non-Turkmen Repression And Disregard For The Separation Of Areas Of Khorezm Regions Of Iran During The Akhal Treaty Was Provided.
    Keywords: Khorezm, Khiva, Qajar Government, Britain, Russia, the Shah
  • A. Karam *, A. Safari, M. Taherkhani Page 515
    Geotourism as a main foundations of tourism it support economical development in different reaginal of country. So in this investigate we use Rocha and omansco models for assessing potential of Geotourism in Geoutorism land forms of Almout valley. As we now for select of better Geosits we use Rocha (2014). It representative and uniquely are concenteraited, between 23 Geosites 6 cases them are superior Geosites. That have selected and assessmanted. Capability method of Komensco relative to other method of evaluate of Gemorphosites, addation to modern method, more quality criterion for every effective criterion. On the basis of resuls Ovan lak . has scored the most point 15/52, and Vali Goshnehrod cave. The least point between all of other landforms. Geomorphosites of Garmaroad waterfall Garmarod valley Andoj cliff and Allamut citadel are between 2 to 5 degree. The most score is belong to Ovan lake. Because of scientific, educational potentials ecological divercity and unique envirirment. On the basis of this study shows that in spite of potential of province to development Geotourism, only some of Geosites such as Ovan lake and Garmarod water fall have more concenterated and the some cases such as ValiGoshnehrod cave and GarmGalo valley. Because of remoteness from centeral city and lack of appropriate woy and appro praite detections. This Geomorphosites have high potential and capacity for tourist and Gemovphosits. Key words; Geosites-Recha model-Komansco modelAlamout valley.
    Keywords: Geotourism, geosite, using Rocha, using Komansco, All amout vally