فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 50 (تابستان 1396)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 50 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الناز حقیان، منصوره سادات صادقی، لیلی پناغی، فرشته موتابی صفحات 179-196
    هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل پیش بینی کننده شادکامی زناشویی و ارائه مدل پیشنهادی برای پیش بینی شادکامی زناشویی افراد متاهل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر زنان و مردان متاهل با دامنه سنی 20 تا 50 سال و ساکن شهر تهران بودند که حداقل دو سال از زندگی مشترک آنها گذشته باشد. نمونه گیری در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول نمونه گیری به صورت در دسترس بود و 67 نفر از افراد متاهل به پرسش نامه های رضایت زناشویی انریچ و شادکامی زوجین تگریان پاسخ دادند. در مرحله دوم و به شیوه هدفمند با 20 نفر از افراد متاهلی که در هر دو پرسش نامه نمرات بالایی کسب کرده بودند، مصاحبه انجام شد. در نهایت با استفاده از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش کیفی (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) به تدوین کدها و مقوله ها پرداخته شد. نتایج نشان داد که چهار دسته از عوامل در شادکامی زناشویی نقش ایفا می کردند. این چهار دسته شامل عوامل جمعیت شناختی مثل فاصله سنی، تحصیلات و درآمد، عوامل درون فردی مثل گذشت، عوامل بین فردی مثل پذیرش و عوامل مربوط به خانواده ها می باشند. با توجه به نتایج این طور به نظر می آید که از بین این عوامل، عوامل درون فردی به خصوص ویژگی های شخصیتی خود فرد و درک و استانداردهای وی نقش بسزایی در پیش بینی شادکامی زوجین داشتند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، شادکامی زناشویی، عوامل درون فردی، عوامل بین فردی، عوامل جمعیت شناختی
  • رویا رضاپور، محمد مهدی ذاکری، لقمان ابراهیمی صفحات 197-214
    گسترش شبکه های اجتماعی و استفاده گسترده از آن ها توسط زوجین، تاثیرات مهمی بر جنبه های مختلف زندگی آنان داشته است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش شبکه های اجتماعی مجازی در خودشیفتگی، ادراک تعاملات اجتماعی و تعارضات زناشویی زوجین استفاده کننده از شبکه های اجتماعی بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری را زوجین استفاده کننده از شبکه های اجتماعی شهر زنجان تشکیل داده که 120 زوج که از شبکه های اجتماعی به صورت گسترده استفاده می کردند به صورت در دسترس انتخاب شدند. از پرسش نامه های اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1998)، شخصیت خودشیفته (ایمز و همکاران، 2006)، ادراک تعامل اجتماعی (گلاس، 1994) و تعارض زناشویی (ثنایی، 1379) استفاده شد. روش همبستگی پیرسون و رگرسیون برای تحلیل داده ها مورد استفاده قرارگرفت. یافته ها نشان داد بین استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی با ادراک تعامل اجتماعی رابطه منفی معنادار و با خودشیفتگی و تعارض زناشویی رابطه مثبت معنادار وجود دارد (01/0>P). هم چنین بین تعارض زناشویی با خودشیفتگی رابطه مثبت معنادار و با ادراک تعامل اجتماعی رابطه منفی معنادار وجود دارد (01/0>P). شبکه های اجتماعی با تاثیرات منفی روی روابط زوجین و احساس آن ها نسبت به یکدیگر و از سویی دیگر، با تقویت خودشیفتگی، باعث مشکلات ارتباطی مختلف و کاهش احساس های مثبت زوجین نسبت به یکدیگر و تعارضات زناشویی می شود.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، خودشیفتگی، ادراک تعاملات اجتماعی، تعارضات زناشویی
  • خسرو رشید، مریم حسینی اصل نظرلو، ابوالقاسم یعقوبی، رسول کردنوقابی صفحات 215-236
    تربیت کودک و بهبود ابعاد گوناگون رشد انسان از چالش های اساسی زندگی جوامع امروز است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های تربیت کودک بر اساس دیدگاه والدین ایرانی بود. روش تحقیق کیفی و جامعه آماری بر اساس قومیت های شهرهای ارومیه (ترک و کرد) و تهران (فارس) بودند. نمونه ها به شیوه نمونه گیری هدفمند و تا حد اشباع داده ها از این شهرها انتخاب شدند. به منظور جمع آوری نظرات والدین در ارتباط با مولفه های تربیت کودک با 300 والد مصاحبه نیمه سازمان یافته به عمل آمد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها (کدگذاری و مضمون یابی) 9 مقوله اصلی شامل تربیت اخلاقی، تربیت دینی، تربیت جسمانی، تربیت اقتصادی، تربیت سیاسی، تربیت اجتماعی، تربیت جنسی، تربیت عاطفی و تربیت عقلی استخراج گردید. با توجه به نتایج تحلیل داده ها والدین ایرانی اشاره بیشتری به اهداف تربیتی دینی، اخلاقی و اجتماعی داشتند و در برخی از حیطه ها از قبیل تربیت عاطفی، جنسی، سیاسی و اقتصادی اطلاعات اندکی داشتند. نتایج پژوهش حاضر می تواند بستری مناسب برای پر کردن خلاهای فرهنگی موجود در زمینه فرزندپروری از دیدگاه والدین ایرانی فراهم آورد.
    کلیدواژگان: تربیت کودک، تربیت اقتصادی، تربیت سیاسی، تربیت اجتماعی، تربیت جنسی
  • صدیقه آقایی، زهرا یوسفی صفحات 237-250
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش کیفیت زندگی درمانی بر کاهش استرس والدینی و ابعاد آن در بین مادران کودکان با ناتوانی هوشی انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری عبارت بود از مادران دارای دانش آموز با ناتوانی هوشی شهر سمیرم. نمونه آماری 30 مادر دارای فرزند ناتوان هوشی بودند که به شکل در دسترس انتخاب شدند و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. در حالی که گروه گواه در لیست انتظار قرار داشت، گروه آزمایش طی 9 جلسه 90 دقیقه ای بسته کیفیت زندگی درمانی را دریافت کردند. ابزار پژوهش عبارت بود از فرم کوتاه پرسش نامه استرس والدینی آبدین (1983). هر دو گروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون در معرض ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل کواریانس چندمتغیری) استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد گروه کنترل در ارزیابی های پس آزمون نسبت به گروه آزمایشی استرس بیشتری نشان می دهند. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت که این روش برای کاهش استرس های والدینی و ابعاد آن در بین مادران کودکان با ناتوانی هوشی موثر است.
    کلیدواژگان: استرس والدینی، آموزش کیفیت زندگی درمانی، کودکان با ناتوانی ذهنی
  • امید عیسی نژاد، سید یوسف قاسمی، فریده خندان صفحات 251-272
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی، روایی و پایایی مقیاس تعامل والد فرزندی در خانواده های ایرانی بود. مقیاس تعامل والد فرزندی به سنجش دو زیرمقیاس حل تعارض و پذیرش در دو بعد والدین (21 سوال) و فرزندان (25 سوال) می پردازد. پرسش نامه از نسخه انگلیسی آن مورد ترجمه و بازترجمه قرار گرفت و روی نمونه ای تصادفی مشتمل بر 400 نفر (200 دختر و 200 پسر به همراه والدین شان) در مدارس متوسطه اجرا گردید. به منظور تعیین روایی سازه سوالات از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. برای بررسی اعتبار نسخه های (ارزیابی فرزند از پدر، ارزیابی فرزند از مادر، ارزیابی پدر از فرزند، و ارزیابی مادر از فرزند) پرسش نامه از روش بازآزمایی و همسانی درونی به شیوه آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج پایایی سنجی با استفاده از ضریب آلفا، پایایی 89/0 تا 97/0 را برای زیرمقیاس های ابزار به دست داد. زیرمقیاس های ابزار نشان دادند شاخص های برازندگی تحلیل عاملی تاییدی، تایید کننده ساختار دو عاملی هستند که نشان می دهد مدل دو عاملی در 4 نسخه ابزار با داده ها برازش دارد. در مجموع می توان گفت که این مقیاس، ویژگی های یک آزمون روا و پایا را داراست و می توان در موقعیت های پژوهشی و مشاوره ای از آن استفاده کرد. تعداد کم اما جامع سوالات پرسش نامه، مزیتی است که موجب به دست آوردن اطلاعات لازم در زمانی اندک می گردد.
    کلیدواژگان: تعامل والد فرزندی، ساختار عاملی، روایی سازه، پایایی
  • منیژه احیاءکننده، فریده یوسفی صفحات 273-291
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه الگوهای ارتباطی خانواده و سازگاری دانشجویان با دانشگاه با توجه به نقش واسطه ای راهبردهای مقابله با استرس، اجرا شد. پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان بود. برای انجام پژوهش 523 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و ابزارهای سنجش شامل پرسش نامه الگوهای ارتباطی خانواده، شیوه مقابله با موقعیت های استرس زا و پرسش نامه سازگاری دانشجویان با دانشگاه را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که الگوی گفت و شنود قدرت پیش بینی سازگاری با دانشگاه را به طور مستقیم و معنادار دارد. رابطه راهبرد مسئله مدار با سازگاری با دانشگاه به صورت مثبت و معنی دار و رابطه راهبرد هیجان مدار با سازگاری با دانشگاه به صورت منفی و معنی دار بود. هم چنین، بین الگوهای ارتباطی خانواده با راهبردهای مقابله با استرس رابطه معنی دار به دست آمد. علاوه بر این، الگوهای ارتباطی خانواده توانست از طریق واسطه گری راهبردهای مقابله با استرس، به نحو غیرمستقیم نیز سازگاری با دانشگاه را پیش بینی نماید. در مجموع می توان نتیجه گرفت که الگوی گفت و شنود خانواده از طریق راهبرد مسئله مدار و الگوی هم نوایی از طریق راهبرد هیجان مدار می توانند به ترتیب به صورت مثبت و منفی بر سازگاری دانشجویان با دانشگاه اثر بگذارند.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، راهبردهای مقابله با استرس، سازگاری با دانشگاه
  • ماهرو غدیری، مهران اسماعیلی صفحات 293-318
    در سال 1392 با تصویب قانون حمایت از کودکان بدسرپرست و بی سرپرست، در تبصره 26 این قانون مقرر شد: «... ازدواج چه در زمان حضانت و چه بعد از آن بین سرپرست و فرزندخوانده ممنوع است، مگر این که دادگاه صالح پس از اخذ نظر مشورتی از سازمان، این امر را به مصلحت فرزندخوانده تشخیص دهد». ادعا شد که با عدم ممنوعیت شرعی و سکوت قانون، مواردی از ازدواج با فرزندخوانده وجود داشته که لااقل با این مقرره انجام چنین ازدواج هایی موکول به اجازه دادگاه مبتنی بر مصلحت فرزندخوانده خواهد شد و بدین ترتیب از فرزندخوانده در برابر آسیب های احتمالی حمایت خواهد شد. سوالی که در این جا مطرح می شود این است چنین مقرره ای در راستای اصول 10، 20 و 21 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تا چه حدودی می تواند حافظ قداست و استواری روابط خانوادگی بر پایه حقوق و اخلاق اسلامی، ایجاد زمینه های مساعد برای رشد شخصیت زن و احیای حقوق مادی و معنوی او، حمایت از کودکان بی سرپرست و حمایت حقوقی برابر برای همه اعم از زن و مرد باشد. این مقاله توصیفی، تحلیلی و انتقادی بوده و با روش کتابخانه ای با توصیف عواقب و پیامدهای چنین مقرره ای، به این سوالات پاسخ داده است و نهایتا پیشنهاد می کند برای پیشگیری از بی اخلاقی و فروپاشی نهاد خانواده، حمایت بدون تبعیض از کودک در برابر آسیب های جبران ناپذیر و حفظ حقوق مادی و معنوی زن، اصلاح این تبصره هرچه سریع تر در دستور کار قانونگذار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ازدواج با فرزندخوانده، قداست و استواری خانواده، حمایت از کودک، مصالح عالیه کودک، کودک آزاری
  • امیررضا اصنافی، الهه حسینی، سارا آمایه صفحات 319-333
    هدف از پژوهش حاضر ترسیم و تحلیل شبکه هم نویسندگی مقالات کنگره ملی «آسیب شناسی خانواده» با بهره گیری از شاخص های تحلیل شبکه اجتماعی است. این پژوهش به روش توصیفی، با رویکرد علم سنجی و با استفاده از شاخص های خرد و کلان تحلیل شبکه های اجتماعی انجام شده است. ترسیم و تحلیل شبکه هم تالیفی با استفاده از نرم افزار یو.سی.آی.نت و ترسیم شبکه چگالی هم تالیفی با استفاده از نرم افزار وس. وی.یو.ئر بوده است. کنگره ششم با بیشترین مقاله و کنگره پنجم دارای کمترین تعداد مقالات است. الگوهای دونفره و سه نفره بیشترین الگوهای تالیف گروهی را به خودش اختصاص داده است، البته الگوی تالیف مقالات در طول شش دوره این کنگره اکثرا به صورت گروهی و مشارکتی بوده است. شبکه از انسجام پایینی برخوردار است و دارای گره های منزوی بسیاری است. مرکزی ترین و مشارکت پذیرترین پژوهشگران، «صادقی»، «محمدعلی مظاهری» و «دهقانی»، «زرداموی» و «یاریاری» هستند که بیشترین درجه مرکزیت (هم تالیفی) را دارند که نوعی سرمایه اجتماعی در این شبکه محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: شبکه هم تالیفی، علم سنجی، تحلیل شبکه اجتماعی، چگالی، آسیب شناسی خانواده
|
  • Haghiyan, Elnaz, Sadeghi, Mansooreh Sadat, Panaghi, Leili, Mootabi, Fereshteh Pages 179-196
    The aim of this study was to identify the predictors of marital happiness and to suggest a pattern for predicting marital happiness in married individuals. The population of the present study comprised all married men and women with an age range of 20 to 50 years, residing in Tehran, and married for at least two years. The Sampling was conducted in two stages. The first stage was conducted via convenient sampling and 67 married individuals completed the Enrich Marital Satisfaction and the Tagarian Marital Happiness Questionnaires. At the second stage, via purposeful sampling, 20 of married individuals with the highest scores on both questionnaires have been­ interviewed. Finally, data were analyzed using qualitative research methods (open, axial and selective coding) to develop codes and categories. The results showed that four types of factors contributed to marital happiness. They were demographic factors such as age difference, education and income; interpersonal factors such as forgiveness; intrapersonal factors such as acceptance and family factors. According to the results, it seems that among these factors, intrapersonal factors, particularly one’s personal characteristics, perception and standards play a main role in prediction of the marital happiness.
    Keywords: Marital Satisfaction- Marital Happiness- Interpersonal Factors- Intrapersonal Factors- Demographic Factors
  • Rezapur, Roya, Zakeri, Mohammad Mehdi, Ebrahimi, Loghman Pages 197-214
    The prevalence of social networks and the excessive use of them by couples have had a significant impact on various aspects of their lives. The aim of this study was to investigate the role of social networks in the formation of narcissism, perception of social interaction and marital conflicts in couples who use these social networks. The study design was correlational and the statistical population included couples of Zanjan city who use social networks. 120 couples which widely used social networks were selected by random sampling. The questionnaires of Internet Addiction (Young, 1998), Narcissistic Personality (Ames and et al, 2006), Perception of Social Interaction (Glass, 1994) and Marital Conflict (Sanaei, 2000) were used. Pearson correlation coefficient and Regression were used for data analysis. This study showed that there is a significant negative relationship between the use of social networks with perception of social interaction, and a significant positive relationship between the use of social networks with narcissism and marital conflicts (P
    Keywords: Social Networks- Narcissism- Perception of Social Interaction- Marital Conflicts
  • Rashid, Khosro, Hoseiny Asl Nazarloo, Maryam, Yagoobi, Abolghasem, Kord Nogabi, Rasool Pages 215-236
    Child rearing and improving various dimensions of human development are basic life challenges of contemporary societies. According to this, the aim of this research was to identify the main components of child rearing based on Iranian parents’ view. The research method was qualitative and the statistical population, based on ethnicity were Urmia (Turkish & Kurdish) and Tehran (Persian) cities. The samples were chosen purposively until theoretical saturation was achieved. 300 Semi-structured interviews were conducted to collect the Parents’ viewpoints of child rearing. After data analysis (coding and content analysis), nine main components of moral, religious, physical, financial, political, social, sexual, emotional, and intellectual trainings were extracted. According to the results of survey, the Iranian parents mainly focused on religious, moral, and social training goals, while they had few information about some of components such as emotional, sexual, political, and financial trainings. The results of the present study can provide proper background information to fill the existing knowledge gap of Iranian parents’ perspectives about child rearing.
    Keywords: Child Rearing- Financial Training- Political Training- Social Training- Sexual Training
  • Aghaei, Sedighe, Yousefi, Zahra Pages 237-250
    The purpose of this research was to examine the effectiveness of quality of life therapy on reducing parental stress and its dimensions among mothers who have children with intellectual disability. The research was designed as semi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population was all mothers who had school children with intellectual disability in Semirom town. The statistical sample contained 30 mothers with intellectually disabled children who were voluntary selected. They were randomly assigned in experimental (15 mothers) and control (15 mothers) groups. While the control group was in waiting list, the experimental group received eight 90-minutes sessions of quality of life therapy. The measurement was the short form of Parental Stress Questionnaire (Abedin, 1983). Both groups were evaluated in pre-test and post-test. Collected data were analyzed by descriptive (means and standard deviations) and inferential statistic (multivariate covariate analysis) methods. The results showed that the scores of control group in posttest parental stress was higher in comparison to experimental group. As regard to the results it can be said that the quality of life therapy training is significantly effective on improving parental stress and its dimensions among mothers with Intellectually Disabled Children.
    Keywords: Parental Stress- Quality of Life Therapy- Children with Intellectual Disability
  • Isanejad, Omid, Ghasemi, Seyed Yousef, Khandan, Farideh Pages 251-272
    The present study was aimed at examining the factor structure, validity, and reliability of Parent-Child Interaction Questionnaire-Revised (PACHIQ-R) among Iranian families. This questionnaire measures two subscales of conflict resolution and acceptance in the two dimensions of parents (21 questions) and children (25 questions). PACHIQ-R questionnaire was translated from English and back-translated and was carried out on a random sample of 400 individuals (200 girls and 200 boys and their parents) in high schools. Factor analysis was employed in order to determine the construct validity. Retest method and internal consistency by Cronbach’s Alpha were used to check the reliability of the questionnaire’s forms (father evaluation by child, mother evaluation by child, child evaluation by father, and child evaluation by mother). The results of measuring the reliability using Alpha coefficient indicated 0.89 to 0.97 for instrument’s subscales. Subscales showed that fitness indices of confirmatory factor analysis confirmed the presence of two first-order factors in both scales, which showed that the two-factor model of the four forms was fit with the data. In general, it can be stated that this scale has necessary properties of validity and reliability and can be employed in family research studies and consultation. Few and comprehensive items of this questionnaire result in collecting sufficient data in minimum time.
    Keywords: Parent, Child Interaction, Factor Structure, Validity, Reliability
  • Ehyakonandeh, Manizheh, Yousefi, Farideh Pages 273-291
    This study was aimed to investigate the relationship between family communication patterns and students’ adjustment to university with the mediating role of coping strategies. Research design was correlational and the statistical population was all undergraduate students at Islamic Azad University, Behbahan Branch. To conduct this study, 523 students who were selected by random multi-stage cluster sampling method, completed the revised Family Communication Pattern, the Multidimensional Coping Inventory, and the Student Adaptation to College Questionnaire. The findings showed that the family conversation orientation could directly and significantly predict adaptation to university. The relationship between problem-oriented coping and adjustment to university was positive and statistically significant; while the relationship between emotion-oriented copying and adjustment to university was negative and statistically significant. Also, the relationship between family communication patterns and coping strategies was significant. In addition, family communication patterns could indirectly predict the adjustment to university through coping strategies as a mediator. All in all, it can be concluded that the family conversation orientation through problem-oriented coping strategy can positively affect students’ adjustment to university, and the family conformity orientation through emotion-orientated coping strategy can negatively influence it.
    Keywords: Family Communication Patterns- Coping Strategies- Adaptation to university
  • Ghadiri, Mahroo, Edmaeili, Mehran Pages 293-318
    Recently Iran passed a law titled “Protection of Children without Guardian or with an Improper Guardian” that provides in part: "... marriage between a guardian and an adopted child is prohibited both during and after custody, unless a competent court, after obtaining the advisory opinion from the (state welfare) organization, affirms that it is in the interest of the adopted child." It was claimed that in the absence of a prohibition under Sharia law and silence of the legislation in force, there exist some cases of marriage with an adopted child. Hence, with this regulation a competent court may allow such marriages based on the interest of the adopted child and in this way, at least the child will be protected against possible harms. This claim raises the question that given articles 10, 20 and 21 of the Constitution, to what extent can such a provision protect the sanctity and solidarity of familial relations based on Islamic law and ethics, woman's rights, protecting children without guardians, and equal legal protection for all, including men and women? This paper addresses this question by analyzing the consequences of such a provision, and ultimately suggests that, in order to prevent the immorality of relations within families and the collapse of the family, and to ensure the protection of the child from harms and protect the rights of women, repealing this provision must be placed on the agenda of the Legislature as soon as possible.
    Keywords: Sanctity of the Family- Family Solidarity- Best Interests of the Child- Domestic Violence- Child Abuse
  • Asnafi, Amir Reza, Hosseini, Elaheh, Amayeh, Sara Pages 319-333
    The present paper aims to visualize and analyze the co-authorship network of articles of national congress on family pathology using social network analysis (SNA) indicators. The present paper employed the descriptive research method with scientometrics approach and analyzed social network by micro and macro indicators. UCINET software was used to visualize and analyze the co-authorship network, and VOS viewer software was utilized to visualize a density network of the co-authorship. The 6th congress includes the most articles and the 5th includes the least papers. Dual and triple patterns of co-authorship are assigned as the most common patterns in the studied network. However, the most applied authorship pattern during the 6th hold congresses was the collaborative co-authorship pattern. The network has low consistency and contains many isolated nodes. “Sadeghi”, “Mazaheri”, “Dehghani”, “Zardamvi” and “Yaryari” are considered as social capitals of the network due to their high centrality and collaboration degree.
    Keywords: Co-authorship Network- Scientometrics- Social Network Analysis (SNA)- Density- Family Pathology