فهرست مطالب

خون - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1386)

فصلنامه خون
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1386)

  • 70 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهره خاتمی، صغری روحی دهبنه، صدیقه صادقی، پریناز سعیدی، رقیه میرزا زاده، پرستو بیات، عارف امیرخانی، اشرف سماوات، سیروس زینلی، محمد تقی اکبری، حسین نجم آبادی صفحه 239
    سنتز زنجیره های گلوبین و آنالیز DNA، آزمایش های تکمیلی در زمینه تشخیص تالاسمی می باشند. در حال حاضر آنالیز DNA به عنوان معتبرترین آزمایش تشخیص بیماری های ژنتیکی از جمله تالاسمی محسوب می شود. اما با توجه به پیچیدگی این بیماری هتروژن، که می تواند مربوط به وجود موتاسیون های ناشناخته و یا وجود موتاسیون در نقاط تنظیمی دوردست ژن باشد، سنتز زنجیره های گلوبین جایگاه خاصی در زمینه تشخیص افتراقی انواع تالاسمی حفظ کرده است. از این جهت بر آن شدیم که علاوه بر راه اندازی این روش به صورت روتین، محدوده نسبت آلفا به بتا را نیز در گروه های مختلف تالاسمی و گروه کنترل تعیین نماییم.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود. در این تحقیق جمعا 214 فرد شامل گروه کنترل(51 نفر)، گروه بتاتالاسمی مینور(24 نفر)، گروه آلفاتالاسمی ملایم(a Thal-2)(68 نفر)، گروه آلفا تالاسمی شدید(44 نفر)، گروه بیماری هموگلوبین H (6 نفر)، گروه بتاتالاسمی نهفته(تیپ II)(14 نفر)، گروه دلتابتا تالاسمی(5 نفر) و گروه آلفادلتابتا تالاسمی(2 نفر) شرکت نمودند. برای گروه های فوق آزمایش های زیر انجام شد: CBC، الکتروفورز هموگلوبین بر روی کاغذ استات سلولز در pH قلیایی و اندازه گیری هموگلوبین A2 با استفاده از کروماتوگرافی ستونی، شمارش درصد رتیکولوسیت ها، بررسی انکلوزیون های هموگلوبین H، بررسی مورفولوژی سلول های قرمز خون و سنتز زنجیره های گلوبین.
    یافته ها یافته های مطالعه نشان دهنده این نتایج هستند: 1- تغییرات معنی دار در مورد متغیرهای زیر نسبت به گروه کنترل در جهت افزایش میانگین گلبول های قرمز، کاهش میانگین هموگلوبین، کاهش میانگین هماتوکریت، کاهش میانگین MCV، کاهش میانگین MCH و کاهش میانگین MCHC، هم چنین کاهش میانگین نسبت آلفا به بتا در موارد آلفا تالاسمی و بر عکس افزایش آن در موارد بتاتالاسمی. 2- شیوع بیشتر آلفا تالاسمی نسبت به فرم های آتیپیک بتاتالاسمی در جمعیت مشکوک به تالاسمی(2/55% موارد مختلف آلفا تالاسمی در مقابل 8/9% موارد مختلف بتا تالاسمی آتیپیک).
    نتیجه گیری نتایج نشان می دهند که میانگین نسبت آلفا به بتا در این مطالعه منطبق با نتایج ارایه شده در سایر مقالات و کتاب های معتبر است با این تفاوت که انحراف معیار بزرگ تر می باشد. در نتیجه این انحراف معیار، محدوده بازتری برای نسبت آلفا به بتا به دست آمده است. وجود این محدوده باز سبب هم پوشانی محدوده ها در گروه های مختلف و مجاور می گردد. به همین دلیل از این عدد به تنهایی نمی توان برای تشخیص قطعی نوع تالاسمی استفاده کرد. لذا برای تعیین وضعیت نهایی بیمار، ضمن در نظر گرفتن قومیت بیمار و وضعیت بالینی وی، لازم است که نتایج آزمایش های CBC، مورفولوژی سلول های قرمز، الکتروفورز هموگلوبین، سنتز زنجیره های گلوبین و هم چنین نتایج آزمایش های پدر و مادر بیمار و در صورت لزوم آنالیز DNA آن ها، در کنار هم گذاشته شود.
    کلیدواژگان: تالاسمی بتا، تالاسمی آلفا، گلوبین
  • سید مهدی سجادی، شهرام سمیعی، مریم خیراندیش، زهرا عطایی، رضا مشکانی، مهناز کواری، سمیرامیس طوطیان، زهرا سهیلی، سید محمدرضا طباطبایی صفحه 247
    سابقه و هدف پلی مورفیسم Val34Leu در زیر واحد A از فاکتور 13 انعقادی، جایگزین شدن والین توسط لوسین در اسید آمینه شماره 34 را موجب می شود که این تغییر اسید آمینه را عاملی برای محافظت شخص در مقابل ترومبوز می دانند. در این مطالعه برای اولین بار در ایران، شیوع این پلی مورفیسم در بیماران مبتلا به وقایع ترومبوتیک و افراد سالم تعیین شد و ارتباط آن با وقایع ترومبوتیک مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع مورد – شاهدی گذشته نگر بود. تعداد 213 بیمار با مشکلات ترومبوتیک که در فاصله زمانی دی ماه سال 81 تا خرداد ماه 84 به آزمایشگاه مرکزی سازمان انتقال خون(تهران) ارجاع داده شده بودند و نیز 100 اهداکننده سالم به عنوان گروه شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. استخراج DNA با استفاده از کیت کیاژن و واکنش زنجیره ای پلیمراز(PCR) به وسیله سایکلر حرارتی تکنه انجام و سپس ژنوتیپ های این پلی مورفیسم با روش RFLP و در حضور آنزیم محدود کننده Cfol شناسایی گردید. تحلیل آماری یافته های به دست آمده با نرم افزار 5/11 SPSS انجام گرفت، ضریب اطمینان در کلیه محاسبات 95% بوده و 05/0 p< معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها شیوع پلی مورفیسم FXIIIVal34Leu در بیماران و افراد سالم به ترتیب 3/24% و 4/37% با فاصله اطمینان 95% به دست آمد. ضمن این که فراوانی آلل لوسین در دو گروه بیمار و شاهد به ترتیب 3/13% و 2/20% بود که این اختلافات به لحاظ آماری معنی دار می باشند.
    نتیجه گیری از مطالعه انجام شده نتیجه گیری می شود که به دلیل بالاتر بودن میزان آلل لوسین و نیز ژنوتیپ Val34Leu در گروه شاهد، حضور این پلی مورفیسم با مقاومت در برابر ابتلا به وقایع ترومبوتیک مرتبط می باشد
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، فاکتور XIII، والین، لوسین، ترومبوز
  • بی بی شهین شمسیان، دکترپ محمدتقی ارزانیان، احمدرضا شمشیری، ثمین علوی، امید خجسته صفحه 253
    سابقه و هدف در ایران حدود 20000 بیمار بتا تالاسمی ماژور وجود دارد که تحت تزریق خون و دسفرال قرار دارند. این گروه از بیماران نیازمند برنامه درمانی و پیگیری دقیق به منظور برخورداری از کیفیت زندگی طبیعی می باشند. در این مطالعه وضعیت تزریق خون در بیماران بتا تالاسمی ماژور بیمارستان کودکان مفید طی سال 1385 مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد وروش ها در این مطالعه توصیفی تحلیلی وضعیت تزریق خون در 121 بیمار بتا تالاسمی ماژور مراجعه کننده ثابت به درمانگاه تالاسمی بیمارستان کودکان مفید طی سال 1385 بر اساس جمع آوری آخرین اطلاعات موجود در پرونده بیماران بررسی شد. سپس یافته ها با استفاده از برنامه نرم افزاری SPSS و آزمون همبستگی اسپیرمن (Spearman) و آزمون من ویتنی(Mann-Whitney) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها تعداد 121 بیمار به صورت ثابت در درمانگاه تالاسمی بیمارستان کودکان مفید تحت تزریق خون با استفاده از فیلتر لکوسیت قرار داشتند. محدوده سنی بیماران 2 تا 26 سال و میانگین سنی 19/6 ± 13 سال بود. تعداد بیماران مونث 66 نفر(5/54%) و تعداد بیماران مذکر 55 نفر(5/45%) بود. هموگلوبین بیماران در محدوده 5/11-5/7 گرم در دسی لیتر و میانگین 97/0 ± 6/9 گرم در دسی لیتر بود. در 82 بیمار(8/67%) مقادیر هموگلوبین بیشتر از 9 گرم در دسی لیتر مشخص شد. سطح سرمی فریتین بیماران در محدوده ng/ml 9500-250 با میانگین ng/ml 1515 ± 2133 بود. سطح سرمی فولات در 100 بیمار از 121 بیمار ng/dl 19-1 و میانگین ng/ml 9/4 ± 9 بود. 3 بیمار(3%) سطح سرمی فولات کمتر از ng/ml 3 (محدوده طبیعی: ng/ml 5/17-3) داشتند. تعداد بیمار HBsAg مثبت، یک مورد(8/0%) و تعداد بیماران Anti HCV مثبت و HCV-RNA (PCR) مثبت 11 مورد(1/9%) بود. سن بیماران مبتلا به هپاتیت C، 16 تا 26 سال بود. در این مطالعه فقط یک بیمار (8/0%) مشترکا HBsAg مثبت و HCV RNA (PCR) مثبت شناسایی شد. آزمایش HIV Ab همه بیماران منفی بود. سطح سرمی فریتین بیماران مبتلا به هپاتیت C در محدوده ng/ml 9500-568 و میانگین ng/ml 2772 ± 3172 بود.
    نتیجه گیری در این مطالعه به نظر می رسد بیماران بتا تالاسمی ماژور در بیمارستان کودکان مفید از برنامه درمانی مطلوب تزریق خون و ترکیبات شلاتور آهن هم چنین پایش مناسب به لحاظ انتقال بیماری های عفونی برخوردار می باشند. قدر مسلم کنترل دقیق وضعیت تزریق خون و ترکیبات شلاتور آهن، غربالگری اهداکنندگان خون به لحاظ انتقال عفونت ها به ویژه هپاتیت C و واکسیناسیون بیماران علیه هپاتیت B موجب بهبود قابل توجه کیفیت زندگی بیماران خواهد شد، اما پیشگیری هم چنان مهم ترین اقدام در جهت کاهش مبتلایان بتا تالاسمی ماژور و در نتیجه پیامدهای اجتناب ناپذیر بیماری می باشد.
    کلیدواژگان: بتا تالاسمی، فریتین، دسفرال، هپاتیت C
  • محمدرضا دیهیم، فرهاد رازجو، مهتاب مقصودلو، مریم عابدینی صفحه 259
    سابقه و هدف ترومبوزهای عروقی به عنوان یکی از بزرگ ترین عوامل مرگ و میر در دنیا مطرح هستند. یکی از علل مهم آتروترومبوز، هموسیستئینمی می باشد که با تغییر در مورفولوژی عروق، کاهش و یا از دست دادن عملکرد آنتی ترومبوتیک آندوتلیال عروق، سبب فعال شدن مسیر انعقاد خون و مهار فیبرینولیز می گردد و تمامی این عوامل می توانند در ایجاد آتروترومبوز نقش داشته باشند. در این طرح سعی شده است با اندازه گیری میزان هموسیستئین خون در بیماران ایرانی مبتلا به ترومبوز عروقی در مقایسه با گروه شاهد(افراد بدون علامت و فاقد سابقه فامیلی آتروترومبوز) نقش این آمینواسید در ابتلا به ترومبوز بررسی گردد.
    مواد وروش ها تحقیق به روش مورد شاهدی(case-control) انجام گرفت. در این تحقیق 100 نفر بیمار مبتلا به ترومبوز عروقی به عنوان گروه مورد و 68 نفر به عنوان گروه کنترل انتخاب گردیدند. سپس از گروه بیمار و کنترل با شرایط ناشتا نمونه خون در لوله های حاوی ضد انعقاد EDTA گرفته شد که جهت اندازه گیری هموسیستئین پلاسما به روش الایزا با استفاده از کیت IBL به آزمایشگاه انتقال یافت. هم چنین پرسشنامه ای در رابطه با بعضی متغیرهای زمینه ای(سن، جنس، دفعات ترومبوز، محل ترومبوز و...) با رضایت خود بیماران تکمیل گردید. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نگارش 11 وارد رایانه شد و افراد دو گروه از نظر متغیرهای زمینه ای به کمک آزمون های t-test و Chi-square مقایسه گردیدند، odds ratio تعیین و فاصله اطمینان با احتمال 95% در جامعه برآورد گردید.
    یافته ها بر طبق نتایج به دست آمده، میانگین هموسیستئین در گروه مورد 4/18 ± 85/23 میکرومول در لیتر و در گروه کنترل 4/3 ± 48/11 میکرومول در لیتر بود که این اختلاف در میزان هموسیستئین بین دو گروه از نظر آماری معنی دار بود. افزایش چشمگیری در میزان هموسیستئین در گروه ترومبوتیک نسبت به گروه شاهد دیده شد. بر طبق همین نتایج 48 نفر(48%) از بیماران ترومبوتیک با هیپرهموسیستئینمی همراه بودند و این در صورتی است که فقط 12 نفر(6/17%) از افرادی که در گروه کنترل بودند هیپرهموسیستئینمی داشتند. طبق نتایج به دست آمده همبستگی متوسطی بین متغیر سن و افزایش میزان هموسیستئین وجود داشت.
    نتیجه گیری میزان 72/2= odds ratio نشان دهنده این است که هموسیستئین می تواند به عنوان یک عامل خطر برای ابتلا به ترومبوز مطرح باشد. به همین دلیل به نظر می رسد اندازه گیری میزان هموسیستئین در بیمارانی که سابقه آترواسکلروز، ترومبوز یا بیماری های عروقی را داشته و یا در خانواده درجه یک خود یکی از این بیماری ها را داشته اند امری ضروری می باشد. هم چنین کاهش هموسیستئین با مصرف مکمل های فولات، B12 و B6 می تواند در جهت پیشگیری از ترومبوز در افراد با ریسک بالا و هم چنین در جهت بهبود وضعیت بیماری امری مهم و ضروری تلقی شود.
    کلیدواژگان: هموسیستئین، ترومبوز وریدی، عامل خطر
  • منیره رحیم خانی، زهرا علیزاده محمدشیر، یوسف عرفانی صفحه 265
    سابقه و هدف فرآورده های خونی خصوصا پلاکت ها، طی فرآیند تهیه و تولید در معرض آلودگی قرار می گیرند. مواردی از سپتی سمی و حتی شوک و مرگ ناشی از تزریق فرآورده های خونی خصوصا پلاکت که شرایط نگهداری در حرارت محیط(2 ± ° C 22) را دارد، دیده شده است. در این تحقیق چهار روش تشخیص میکروبی روی 12 واحد پلاکت که توسط باکتری های شناخته شده با تعداد معین آلوده شده اند، با هم مورد مقایسه قرار گرفتند.
    مواد و روش ها مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. تعداد 12 واحد پلاکت کنسانتره در حداقل فاصله زمانی پس از تولید، تهیه شد. به 10 عدد از کیسه های پلاکت به طور جداگانه باکتری های استافیلوکوک اپیدرمیدیس واشریشیا کولی با تعداد 150، 15 و 5/1 عدد در هر میلی لیتر تزریق شده و دو کیسه نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. کیسه های پلاکت در حرارت محیط (2 ± ° C 22) نگهداری شده، در فواصل زمانی 24 ساعت تا 5 روز، از کیسه در شرایط استریل نمونه برداری شد. به چهار روش زیر نمونه ها بررسی شدند: 1- کشت 2- اندازه گیری pH توسط pH متر الکتریکی 3- اندازه گیری میزان گلوکز 4- تهیه اسمیر و رنگ آمیزی گرم.
    یافته ها میانگین میزان pH درکیسه های پلاکت آلوده شده سیر نزولی بسیار منظمی را نشان داد، چنانچه در روز پنجم به طور میانگین به 2/6 رسید. اما در میزان pH کیسه های شاهد تغییرات نزولی بسیار مختصر بود. مقدار گلوکز اولیه کیسه های پلاکت به دلیل استفاده از دکستروز از نظر مقدار، بالاتر از 200 میلی گرم درصد بود. در کیسه هایی که توسط باکتری آلوده شده بودند نسبت به کیسه های شاهد مقدار گلوکز سیر تقریبا نزولی اما نه چندان منظم را نشان داد. بررسی های میکروب شناسی نشان داد که واحدهای پلاکتی که توسط اشریشیا کولی و استافیلوکوک اپیدرمیدیس با تعداد 150 عدد در هر میلی لیتر آلوده شده بودند همگی در روز دوم تحقیق کشت مثبت و اسمیر مثبت داشته اند. در واحدهایی که با تعداد کمتری باکتری آلوده شده بودند، نتایج کشت و اسمیر پس از 3 یا 4 روز مثبت شدند. در مورد کیسه های پلاکت شاهد، تا پایان تحقیق از نظر کشت میکروبی و لام رنگ آمیزی، منفی باقی ماندند.
    نتیجه گیری با توجه به بررسی های به عمل آمده و مقایسه نتایج حاصله، اندازه گیری pH کیسه های حاوی پلاکت تغلیظ شده سریع ترین روش برای تشخیص آلودگی میکروبی در فرآورده های خونی می باشد. البته جهت مقایسه بین مقادیر به دست آمده بایستی میزان میانگین pH پلاکت تغلیظ شده از قبل تعیین شده باشد.
    کلیدواژگان: پلاکت، گلوکز، روش کشت
  • عباس جعفری کرمانی، فردین فتحی، سید جواد مولی، یوسف قیصری صفحه 275
    سابقه و هدف سلول های بنیادین با دو ویژگی کلیدی توانایی خودبازسازی و پر توان بودن آن ها تعریف می شوند. از آن جا که مکانیسم های کنترل کننده خودبازسازی در سلول های بنیادین مختلف می تواند متفاوت باشد، بررسی بیان ژن های مسؤول خودبازسازی در سلول های مختلف دارای اهمیت بسیار زیادی است. سلول های بنیادین بند ناف به تازگی مورد توجه زیادی قرار گرفته اند، چرا که این سلول ها دارای مزایای زیادی نسبت به سایر سلو ل های بنیادین، برای استفاده در روش های سلول درمانی هستند. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی بیان ژن های خودبازسازی Oct-4، Sox2، Nanog، Bmi-1، Sox-9 و Nucleostemin در سلول های بنیادین مزانشیمی جدا شده از ورید بند ناف انسان می باشد.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود. بند ناف ها در شرایط استریل جداسازی و در بافر HBSS به آزمایشگاه انتقال یافتند. سلول های بنیادین مزانشیمی به وسیله تیمار با آنزیم کلاژناز استخراج و بر اساس توانایی چسبیدن به ظروف پلاستیکی و در محیط DMEM حاوی 15% FBS کشت داده شدند. سپس مارکرهای سطحی CD105، CD45، HLA-DR، CD166، CD54 و CD34 در این سلول ها بررسی شد و نهایتا بیان ژن های مسؤول خودبازسازی با استفاده از روش های RT-PCR و ایمونوسیتوشیمی مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها بررسی فلوسایتومتری مارکرهای سطحی سلول های جداسازی شده نشان داد که این سلول ها برای مارکر CD105 (SH2)(98%) مثبت و برای مارکرهای CD34 (0%)، CD54 (1%)، CD45 (0%)، CD106 (0%)، CD166 (1%) و HLA-DR (0%) منفی هستند. هم چنین بررسی های انجام شده، برای اولین بار بیان ژن های Oct-4، Nanog، Nucleostemin، Bmi-1 و Sox-9 و عدم بیان ژن Sox-2 را در سلول های بنیادین مزانشیمی ورید بند ناف انسان نشان داد.
    نتیجه گیری نتایج حاصله نشان می دهد مکانیسم هایی که هم اکنون برای عملکرد ژن های Oct-4، Sox-2 و Nanog شناخته شده است، تنها مکانیسم ممکن برای تنظیم خودبازسازی از طریق این ژن ها نیست، بلکه ترکیبی از ژن های دخیل در تنظیم خودبازسازی سلول های بنیادین جنینی و بالغ نیز می تواند برای تنظیم خودبازسازی سلول های بنیادین مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادین مزانشیمی، بند ناف، ایمونوسیتوشیمی، PCR
  • بهزاد پوپک، سید ضیاءالدین لطیف زاده، حسن ابوالقاسمی، ابوالفضل یوسفیان، گلاره خسروی پور، کبری فراهانی، محمد جهانگیرپور صفحه 285
    سابقه و هدف در پاره ای از موارد لنفوم های بدخیم منظره مورفولوژیکی شبیه فرآیندهای واکنشی دارند و تشخیص قطعی آن ها با استفاده از روش های مرسوم هیستوپاتولوژیک دشوار است. یکی از بهترین روش های تشخیص، تعیین وجود جمعیت های سلولی مونوکلونال در نمونه های بیماران است، زیرا وجود این سلول های دارای بازآرایی کلونال مطرح کننده وجود بدخیمی است. با استفاده از PCR می توان بازآرایی ژنی زنجیره سنگین ایمونوگلوبولین را بررسی کرد و جمعیت های کلونال لنفوسیت ها را مورد شناسایی قرار داد.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع تحلیلی بود. در مطالعه حاضر بلوک های پارافینه یا نمونه آسپیراسیون مغز استخوان 12 بیمار با تشخیص هیستوپاتولوژیک غیر قطعی یا مشکوک به لنفوم مورد بررسی قرار گرفت. پس از استخراج DNA و انجام کنترل کیفی با استفاده از آغازگرهای ناحیه ثابت FR3 و JH، مناطق CDR3 ژن زنجیره سنگین ایمونوگلوبولین مورد تکثیر قرار گرفت. محصولات PCR پس از آنالیز هترودوبلکس روی ژل پلی آکریل آمید الکتروفورز شده و با رنگ آمیزی نقره مشاهده گردید.
    یافته ها 75% بیماران مطالعه حاضر دارای بازآرایی کلونال و 6/16% دارای الگوی پلی کلونال بودند. یکی از بیماران پس از تکرار متوالی PCR دارای باند ضعیف در پس زمینه اسمیر بود و در نهایت مشکوک گزارش گردید.
    نتیجه گیری نتایج مطالعه حاضر به طور کلی با مطالعات انجام شده در سایر کشورها مطابقت دارد و نشان می دهد بررسی بازآرایی کلونال ژن IgH با استفاده از PCR، روش مفیدی برای ارزیابی موارد مشکوک لنفوم غیر هوچکین است. به عبارت دیگر با کنار یکدیگر قرار دادن اطلاعات حاصل از بررسی هیستوپاتولوژیک و بررسی مولکولی، دستیابی به تشخیص قطعی در موارد مشکوک به لنفوم تسهیل خواهد شد.
    کلیدواژگان: لنفوم های سلول B، زنجیره سنگین ایمونوگلوبولین، بازآرایی ژن
  • نادر کهن، مانی رمزی صفحه 297
    سابقه و هدف بتا تالاسمی مینور از شایع ترین کم خونی های میکروسیتیک است. اگر چه بتا تالاسمی مینور نیازی به درمان ندارد ولی غربالگری آن به ویژه قبل از ازدواج جهت مشاوره پزشکی و جلوگیری از تولد نوزادان با بتا تالاسمی ماژور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تشخیص نهایی بتا تالاسمی مینور معمولا با شناسایی افزایش سطح HbA2 میسر می گردد، ولی تاکنون چندین شاخص متمایز کننده نیز معرفی شده اند که جهت شناسایی بتا تالاسمی مینور کمک کننده هستند. هدف از این مطالعه بررسی میزان حساسیت، ویژگی و شاخص یودن در مورد دو شاخص کرمان ایندکس I و II است که جهت افتراق بتا تالاسمی مینور پیشنهاد شده اند.
    مواد وروش ها مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. جهت انجام مطالعه، 82 بیمار دارای کم خونی میکروسیتیک(fl 4/78-2/58 MCV) که در طول سال 1384 جهت تشخیص به مرکز تحقیقات هماتولوژی مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند که 42 مورد مبتلا به بتا تالاسمی مینور و 40 مورد مبتلا به کم خونی فقر آهن بودند. ارزش عددی دو شاخص کرمان ایندکس I و II در مورد همه بیماران دو گروه محاسبه شد، سپس حساسیت، ویژگی و شاخص یودن دو شاخص محاسبه گردید.
    یافته ها برای کرمان ایندکس I حساسیت 93%، ویژگی 87% و شاخص یودن 80% و برای کرمان ایندکس II حساسیت 76%، ویژگی 90% و شاخص یودن 66% جهت افتراق بتا تالاسمی مینور به دست آمد.
    نتیجه گیری هیچ کدام از دو شاخص، حساسیت و ویژگی کامل برای افتراق بتا تالاسمی مینور را ندارند ولی کرمان ایندکس I با حساسیت بالاتر می تواند به عنوان یک شاخص قابل اعتمادتر در افتراق بتا تالاسمی مینور به کار رود.
    کلیدواژگان: بتا تالاسمی، ویژگی و حساسیت، شاخص گلبول قرمز
|
  • Sh. Khatami, S. Rouhi Dehboneh, S. Sadeghi, P. Saeidi, R. Mirzazadeh, P. Bayat, A. Amirkhani, A. Samavat, S. Zeinali, M.T. Akbari, H. Najmabadi Page 239
    Background and ObjectivesGlobin chain synthesis and DNA analysis are among complementary tests for thalassemia diagnosis. Nowadays, DNA analysis is the only definitive method for diagnosis of suspected carriers. Despite the complexity of this heterogenic disease which is attributed to mutations in gene regulation sites or unknown mutations, globin chain synthesis has maintained its significant role in identifying different kinds of thalassemia. As a result, besides the routine application of this method, we decided to determine the ranges of α/β ratio values in different kinds of thalassemia. Materials and Methods In this experimental study 214 cases were divided into the control (51 cases), minor β thalassemia (24 cases), mild α (α thal. 2) thalassemia (68 cases), severe α (α thal. 1) thalassemia (44 cases), Hemoglobin H disease (6 cases), silent β (type II) thalassemia (14 cases), δβ thalassemia (5 cases), and αδβ thalassemia (2 cases) groups. CBC, hemoglobin electrophoresis using acetate cellulose paper in alkaline pH, hemoglobin A2 measurement by column chromatography, reticulocytes percentage, hemoglobin H, RBC morphology, and globin chain synthesis were performed on each group.ResultsSignificant differences were observed in mean values of RBC, hemoglobin, hematocrite, MCV, MCH, MCHC, α/β ratio in α and β thalassemia cases as compared with the control group. High prevalence of α thalassemia was observed among suspected individuals (55.2% of different kinds of α thalassemia vs. 9.8% of different kinds of atypic β thalassemia) as compared with atypic β thalassemia.ConclusionsThe mean value of α/β ratio achieved in this study was similar to the others, but with a greater standard deviation. Because of this, there exists a wider range of α/β ratio. This width of range made overlaps in different and adjacent groups. Therefore, α/β ratio cannot be used by itself to firmly diagnose the type of thalassemia. As a result, for accurate diagnosis to be made, besides considering patient's ethnicity and clinical features, it is necessary to assess the results of CBC, hemoglobin electrophoresis pattern analysis, globin chain synthesis, familial tests, and DNA analysis.
  • S.M. Sajadi, Sh. Samiei, M. Kheirandish, Z. Ataiei, R. Meshkani, M. Kavari, S. Tootian, Z. Soheili, M.R. Tabatabaiei Page 247
    Background and ObjectivesReplacement of Val34Leu polymorphism in subunit A of coagulation factor XIII results in the replacement of Valine with Leucine in amino acid 34. As a result of this substitution, FXIII Val34Leu polymorphism acts as a factor for individual protection against thrombosis. For the first time in Iran, the prevalence of this polymorphism in patients with thrombotic events and in healthy individuals was determined and studied.Materials and MethodsThe study was performed as a retrospective case-control one. 213 referral patients with thrombotic complications were admitted to IBTO Thrombosis and Hemostasis Laboratory. Their DNA was extracted using Qiagene kit. Using Polymerase Chain Reaction (PCR) and RFLP methods in the presence of restriction enzyme Cfo1, genotypes of FXIII Val34Leu polymorphism were identified. Statistical analysis was performed by SPSS software version 11.5 and confidence coefficient was 95%. ResultsThe prevalence of FXIII Val34Leu polymorphism in patients was 24.3% in patients and 37.4% in healthy individuals. The allele frequencies of leucine in cases and controls were 13.3% and 20.2% respectively. These results showed significant differences between the two groups. ConclusionsThe present study demonstrates the association between FXIII Val34Leu polymorphism and protection against thrombotic disorders. The higher frequency of Leu allele and Val34Leu genotype in controls than in patients confirmed the results.
  • B. Sh. Shamsian, M.T. Arzanian, A.R. Shamshiri, S. Alavi, O. Khojasteh Page 253
    Background and ObjectivesBeta major thalassemia is one of the most prevalent diseases in Iran where 20000 affected patients live; They should receive regular blood transfusion and desferal iron chelation to lead a normal quality of life. In this study, we evaluated transfusion and laboratory status of those patients referred to Mofid Children Hospital during the year of 2006-07.Materials and Methods In this retrospective analytic-descriptive study, transfusion status of 121 patients referred to Mofid Children Hospital during 2006-07 was evaluated through their medical records. SPSS software and Mann-Whitney and Spearmann tests were used for data analysis.Results121 patients within the age range of 2-26 (average of 13 ± 6.19) years, including 66 (54.5%) females and 55 males (45.5%) participated in the present study. Their pretransfusion hemoglobin level was in the range of 7.5-11.5 g/dl (average of 9.6 ± 0.97 g/dl). In 82 patients (67.8%), hemoglobin level was above 9 g/dl. Serum ferritin level was 250-9500 ng/ml (average of 2133 ± 1515 ng/ml). Serum folate was checked in 100 patients out of whom only 3% were below 3 ng/ml (normal reference range: 3-17.5 ng/ml). Positive HCV antibody and HCV RNA (PCR) was detected in 11 (9.1%) of patients who were between 16 to 26 years old, but only one (0.8%) had positive HBS antigen. HCV RNA (PCR) test was also positive in the patients. No patients were detected with HIV antibody. Serum ferritin level in hepatitis C patients fell within the range of 568-9500 ng/ml with the average of 3172 ± 2772 ng/ml. ConclusionsIt seems that beta major thalassemic patients in Mofid Children Hospital use appropriate blood transfusion, and iron chelation agents; they are also tested for transfusion transmitted infections. Precise control over blood transfusion and use of iron chelation agents, blood donor screening for transfusion transmitted infections especially hepatitis C, and vaccination against hepatitis B are important in improvement of the status of beta major thalassemics, but prevention is yet the most effective way to reduce the incidence disease and it's of complications.
  • M.R. Deyhim, F. Razjou, M. Maghsudlu, M. Abedini Page 259
    Background and ObjectivesVenous thrombosis is one of the important causes of morbidity and mortality all over the world. Elevated plasma homocysteine is known as a cause of vein morphology changes and endothelial dysfunction which lead to platelet activation, fibrinolysis inhibition and finally atherothrombosis. In this study, we evaluated the role of homocysteine in atherothrombosis as compared to the control group with no history of thrombosis. Materials and MethodsIn this case control study‚ 100 patients with arterial thrombosis (54 men and 46 women) as the case group and 68 as control (40 men and 28 women) were involved. Blood samples were taken in the EDTA-located tube and transported to the laboratory for fasting plasma homocysteine to be measured by ELISA kits. Some data such as age, sex, thrombosis history, and familial thrombosis history were taken from the patients through a questionnaire. We measured fasting plasma homocysteine in both case and control groups by ELISA method. The statistical analysis was performed by SPSS statistical software using T-Test and Chi-square; odds ratio was also calculated.ResultsThe average rates of homocysteine in the case and control group were 23.85 ± 18.4 and 11.48 ± 3.4 µmol/lit respectively showing statistical significance. The hyperhomocysteinemia frequency in the case group was 48%, whereas 17.6% in the control. A significant difference was also observed in the frequency of hyperhomocysteinemia between male (70.4%) and female (21.7%) in the case group. There was a moderate correlation between homocysteine level and age in the case group. ConclusionsAccording to the achieved odds ratio (2.72), hyperhomocysteinemia is an independent risk factor for thrombosis. It means that homocysteine measurement should be determined in thrombosis-affected or high risk patients. Dietary supplementation with low doses of folate and vitamin B12 should be considered in affected persons.
  • M. Rahimkhani, Z. Alizadeh Mohammad Shir, Y. Erfani Page 265
    Background and ObjectivesBacterial contamination of blood products, especially platelets, may lead to bacterial sepsis or death and therefore is of concern. Many techniques have been explored to detect bacteria in blood products in order to prevent transfusion-related bacteria contamination and transmission. In the present study, four different methods were employed to detect 12 platelet units precontaminated with known bacteria.Materials and MethodsTen units of platelet concentrates were inoculated at three levels (150, 15, and 1.5 CFU per ml) with Escherichia coli and Staphyococcus epidermidis. All of the platelet concentrates and two control units of platelet concentrates were stored at 20 to 24 ° C for five days. Every morning during storage, platelet concentrates were tested for platelet pH, plasma glucose, quantitative plate culture, and gram staining on platelet centrifuged smears. ResultsEscherichia coli with 150 and 15 CFU per ml and staphylococcus epidermidis with 150 CFU per ml grew on culture medias after two days but staphylococcus epidermidis with 15 CFU per ml did after three days. The sensitivity rate of bacteria detection in platelet concentrates through gram staining was lower than quantitative culture. Despite lower plasma glucose level in platelet concentrates (as measured by hexokinase enzymatic method) inoculated with microbial staines, pH level in platelet concentrates (as measured by pH meter) contentiously increased during five days of storage. ConclusionsThe sensitivity rate of bacterial detection in platelet concentrates through measuring extra cellular pH was estimated to be higher than that of plasma glucose, culture and gram staining methods.
  • A. Jafari Kermani, F. Fathi, S.J. Mowla, Y. Gheisari Page 275
    Background and ObjectivesStem cells are defined with two main characteristics which are self renewal potential and pluripotency. It is of great importance to study expression of self renewal genes in different stem cells, because self renewal regulatory mechanisms may vary among different kinds of stem cell. Human umbilical cord stem cells have recently gained so much attention, because their use in cell therapy methods has several advantages. The main objective of the present study was to evaluate the expression of Oct-4, Sox-2, Nanog, Nucleostemin, Bmi-1 and Sox-9 self renewal genes in human umbilical cord vein mesenchymal stem cells.Materials and MethodsIn this experimental study, umbilical cords were obtained in sterile condition and carried to the laboratory in HBSS buffer. Mesenchymal stem cells were harvested by collagenase treatment and cultured by means of their adhesiveness to plastic surfaces in DMEM medium supplemented with 15% FBS. To confirm the mesenchymal identity of these cells, expression of some surface markers including CD105, CD106, CD54, CD45, HLA-DR, CD166, and CD34 was analysed by means of flowcytometery. Finally, expression of self renewal genes was evaluated by RT-PCR and immunocytochemistry techniques. ResultsFlowcytometry analysis of UBMCs revealed that the cells are positive for CD105 (98%) and negative for CD34 (0%), CD54 (1%), CD45 (0%), CD106 (0%), CD166 (0%), and HLA-DR (0%). Our results also revealed Oct-4, Nanog, Nucleostemin, Bmi-1 and Sox-9 expression in human umbilical cord vein mesenchymal stem cells, but not Sox-2 self renewal gene expression.ConclusionsThe results showed that the mechanism which is known today for Oct-4, Nanog and Sox-2 function is not the only possible mechanism in which these three genes can play role to regulate self renewal potential of stem cells. Obtained results can offer that a combination of regulatory mechanisms which regulate self renewal of adult and embryonic stem cells, may be responsible to regulate self renewal of stem cells.
  • B. Poopak, Z. Latifzadeh, H. Abolghasemi, A. Yousefian, G. Khosravipoor, K. Farahani, M. Jahangirpour Page 285
    Background and ObjectivesMalignant lymphoma may be very difficult to be diagnosed through routine histopathological methods because they may mimic reactive architecture or contain reactive infiltrates. Detection of the monoclonal lymphocyte population is one of the best methods of diagnosis since a monoclonal proliferation is strongly suggestive of neoplasia. By means of a PCR method it is possible to detect the immunoglobulin heavy chain (IgH) gene rearrangement and consequently the lymphocyte clonality. Materials and MethodsWe evaluated formalin-fixed, paraffin-embedded biopsies, and bone marrow aspiration of 12 cases with non definite or suspicious histopathological diagnosis of non Hodgkin B cell lymphoma. After DNA extraction and quality control, semi-nested PCR was performed using consensus primers for amplification of CDR-3 region. PCR products were analyzed after heteroduplex analysis using polyacrylamide gel electrophoresis and silver staining. Results75% and 16.6% of patients showed clonal and polyclonal patterns respectively. One case showed weak monoclonal band in smear background and remained suspicious after duplicate PCR.ConclusionsOur findings are comparable with other international studies and support the concept that molecular techniques such as PCR provide a helpful approach in detection of monoclonal immunoglobulin rearrangements in malignant lymphoma. This is especially true for suspicious cases, but always in combination with clinical and histopathological information.
  • N. Cohan, M. Ramzi Page 297
    Background and ObjectivesBeta thalassemia minor is a common form of microcytic anemia. Although it needs no treatment, prenatal screening of beta thalassemia followed by medical counseling for prevention of birth of children with beta thalassemia major is important before marriage. The specific criterion for beta thalassemia minor diagnosis is the elevated level of Hb-A2. Some discrimination indices helpful in detection of beta thalassemia minor were reported. The aim of this study was to define the sensitivity, specificity, and Youden's index for Kerman index I and II in screening of beta thalassemia minor.Materials and MethodsA total of 82 patients with microcytic anemia (MCV< 80 fl) including 42 with beta thalassemia minor and 40 with iron deficiency anemia were selected. Differential values of Kerman index I and II were calculated; then, the sensitivity, specificity and Youden's index were evaluated. ResultsIn screening of beta thalassemia trait, sensitivity, specificity, and Youden's index were observed to be 93%, 87%, and 80% for Kerman index I respectively; for Kerman index II these figures were calculated to be 76%, 90%, and 66% in order.ConclusionsAlthough none of the discrimination indices showed complete sensitivity and specificity, but Kerman index I with higher sensitivity and specificity came out to be more valid in screening of beta thalassemia minor.