فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 24 (پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/08/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات فارسی
  • دکترسیدمحمدعلی دیباجی صفحه 1
    چگونگی آفرینش، فاعلیت الهی و پیدایش کثرت در عالم، سه تعبیر از یک مساله مهم فلسفی در نظام های فلسفی نوافلاطونی و اسلامی است. قاعده «الواحد» یکی از عناصر مهم در نظریه فاعلیت خدا در نظام های مذکور است. ریشه این قاعده در افکار افلوطین و تا اندازه ای ارسطو یافت می شود؛ در نظام های فلسفی فارابی و ابن سینا تبیین های دقیق تر و جامع تری از این اصل وجود دارد.
    مهم ترین مسایلی که پیرامون این اصل در نظریه فاعلیت خدا مطرح است عبارتند از: این قاعده تا چه حد می تواند نحوه فاعلیت الهی و پیدایش کثرت در عالم را بازگو کند؛ دیگر این که اعتماد نظام های فلسفی فارابی و ابن سینا به این اصل تا چه اندازه است؛ و سرانجام، شیخ اشراق چه نقدهایی بر این اصل و توجیه آن دارد و خود از چگونگی آفرینش الهی، چه تبیینی ارائه می دهد؟
    شهاب الدین سهروردی این اصل را با نگاه اصلاح و تعدیل نگریسته و به تنسیق جدیدی از آن دست یازیده است. در راه حل وی، ضمن محدود شدن جریان قاعده به رابطه ایجادی خدا و معلول اول، از رابطه کمالی و مستقیم خدا با همه معلول ها، و کنار رفتن فرضیه های نجوم بطلیموس و صدور کثرت از واحد سخن گفته شده است.
    کلیدواژگان: قاعده الواحد، فاعلیت الهی، سهروردی، پیدایش کثرت از وحدت
  • مقاله انگلیسی
  • امیر حسان کرباسی زاده صفحه 7
    ادعای مهم و کلیدی پلانتینجا این است که اگر مدعیات مذهب مسیحیت صادق باشند در این صورت به احتمال بسیار زیاد موجه هستند. به نظر مؤلف چنین ادعایی درست نیست. حتی اگر مدعیات و باورهای مسیحیت درست باشند آن ها صرفا درست می باشند. موجه بودن این باورها توسط واقعیت کثرت ادیان زیر سؤال می رود.
  • مقالات فارسی
  • محمد ذبیحی صفحه 25
    هدف اصلی پژوهش پیش رو بررسی وجود و ماهیت در فلسفه سهروردی است. به یقین در بین مسایل فلسفی، کمتر مساله ای می توان یافت که اهمیت آن به اندازه شناخت ماهیت و وجود باشد. در این میان چنان که رایج شده است نگاه شیخ اشراق درباره ماهیت و وجود با ابن سینا و ملاصدرا متفاوت شمرده شده است و مجادلاتی پردامنه را برانگیخته است. اگر در نگاه صدرا، وجود اساس تمام معارف به شمار آمده است، در نگره شیخ اشراق، وجود امری اعتباری بوده، معانی سه گانه آن مفاهیمی اعتباری و ناشی از انتزاع عقلی اند.
    شایان توجه است که با توسعه مسایل جدید کلامی و فلسفی، نه تنها از اعتبار و اهمیت این دو مفهوم اساسی کاسته نشده است، بلکه همسان با فلسفه کلاسیک در فلسفه مدرن، وجود و ماهیت جزو بنیادی ترین مفاهیم اساسی به شمار می آیند، به گونه ای که حل و فهم بسیاری از مسایل فلسفی در گرو شناخت دقیق این دو واژه اساسی است. از این رو پژوهش حاضر کوشیده است با بیان خاستگاه مباحث وجود و ماهیت، معانی و کاربردهای هریک از این دو و ارائه نمونه هایی از عبارات شیخ اشراق، در سه محور کلی به این سوال اساسی پاسخ دهد که آیا ماهیتی که شیخ اشراق آن را مجعول و حقیقت نوری می داند همان ماهیتی است که ملاصدرا درباره آن می گوید «ما شمت رایحه الوجود» یا این که نوعی خلط بین مصداق و مفهوم صورت گرفته است و نزاع ها بیش از آن که محتوایی باشد، جدال هایی گفتاری است.
    کلیدواژگان: وجود، ماهیت، اتحاد مصداقی، تغایر مفهومی، اعتباریت و اصالت
  • زهره توازیانی صفحه 47
    سخن بر سر نسبت یا عدم نسبت بعضی از صفات به خدا و جواز عقلی این انتساب بعد از اثبات اصل وجود خدا، جدی ترین مساله فلسفه در بخش الهیات به معنای اخص آن است. فیلسوفانی که نگاه تئولوژیکی به مساله دارند، عموما خدا را در کسوت صفات تعریف می کنند، اما در همان حال، عده ای از ایشان بعضی از صفات را قابل نسبت به خدا نمی دانند و البته برای این اعتقادشان دلیل هم دارند. نویسنده این مقاله با توجه به دیدگاه دو فیلسوف بزرگ، ابن سینا و اسپینوزا، در پی آن است تا نشان دهد که چگونه در ورای الفاظ به ظاهر معارض می توان مشترکات مبنایی میان دو گونه از تفکر یافت. به نظر نگارنده، چنین رسیده است که ابن سینا و اسپینوزا در خصوص سه وصف عقل، اراده و اختیار و نسبت آن ها به خدا دارای مبانی مشترک هستند. هرچند در کلام اسپینوزا از نسبت عقل و اراده به خدا پرهیز شده و اختیار نیز به معنای خاصی به او نسبت داده شده است، ابن سینا نیز انتساب معنای عرفی پاره ای از این صفات را به خدا صحیح ندانسته است. این امر برای خواننده از رهگذر مطالعه تطبیقی روشن تر خواهد شد.
    کلیدواژگان: عقل، اراده، اختیار، ابن سینا، اسپینوزا
  • حمیدرضا خادمی صفحه 69
    سعادت وصفی مرتبط با لذت و بهجتی است که برای یک موجود در اثر برخورداری از کمالات و خیرات وجودی اش تحقق می پذیرد. مراتب داشتن لذت و الم به طور طبیعی مقتضی تشکیکی شدن سعادت و شقاوت و در نتیجه، تفاوت یافتن درجات سعدا و درکات اشقیا خواهد بود. ابن سینا با توضیح سعادت و شقاوت در حیات جاویدان، نفس عاقله را پس از مرگ، بالاترین مقام انسانی تلقی می کند. نکته مهم در تصویری که ابن سینا از جاودانگی ارائه می دهد آن است که چنین جاودانگی ای در ظاهر به نفوسی تعلق دارد که به مرتبه عقل بالفعل رسیده باشند. اما باید توجه داشت این دغدغه ابن سینا قابل تامل است که او برای توجیه این که نفوس بدون ابدان نمی توانند درک الم و لذت جزیی داشته باشند یا به عبارت دیگر، کارکرد نفس برای دریافت امور جزیی در گرو بدن است، وی می خواهد نفوس ناقص ابزاری به منزله بدن دنیوی در اختیار داشته باشند تا بتوانند به تکمیل خود ادامه دهند و از این طریق بر شمار نیک بختان افزوده شود و معاد پدیده ای کثیرالخیر باشد. با این بیان، این مقاله بر آن است که به تبیین و بررسی سعادت و شقاوت در حیات جاویدان از نگاه ابن سینا بپردازد.
    کلیدواژگان: سعادت، شقاوت، لذت، الم، حیات جاویدان، تکامل، معاد جسمانی، ابن سینا
  • علی اکبر کلانتری صفحه 89
    بر اساس برداشت بدوی از برخی آیات قرآن، این کتاب با شاعران برخوردی منفی نموده و آنان را- اگر با ایمان و درست کار نباشند – مورد نکوهش قرار داده است.
    از سوی دیگر، در سخن و سیره پیشوایان دین در پیوند با موضوع شعر و شاعری، به نصوص و گزارش هایی برمی خوریم که به حسب ظاهر، متعارض و ناسازگار به نظر می رسند؛ زیرا برخی از آن ها، این کار را مورد نکوهش قرار داده و پاره ای دیگر آن را بی اشکال دانسته اند و حتی گاه، مورد تشویق قرار داده اند.
    مقاله پیش رو با بررسی آیات و روایات یادشده، در پی تبیین این نکته است که هیچ یک از فرازهای قرآنی و روایی در صدد تخطئه و نکوهش اصل این کار نیست و روایات به ظاهر ناسازگار نیز با توجه به این که ناظر به گوناگونی محتوای شعر و نیز شرایط و موقعیت های مختلف هستند، با هم سازگار و قابل جمع می باشند و به احکام متفاوت و متناسب با وضعیت های مختلف اشاره دارند.
    کلیدواژگان: شعر، شاعران، قرآن، روایات، اهل بیت(ع)
  • ناصر مومنی صفحه 111
    در این مقاله، کوشش شده است تا نشان داده شود که نگاه ملاصدرا به نفس، نگرش وی به علم و ادراک را به گونه ای دیگر کرده و نتایج نوینی به بار آورده است.
    در این نوشتار، بیشتر نظریات خاص صدرا در رابطه با نفس شناسی و ارزیابی نگاه او به نفس و تاثیر این نگرش بر دیدگاه های این فیلسوف بزرگ در خصوص شناخت مورد نظر است. بنابراین کوشش شده است تا میزان تاثیر پذیری معرفت شناسی ملاصدرا از مبانی نفس شناختی او تبیین و تحلیل شود.
    نتیجه بدیعی که از این پژوهش به دست می آید، روش شناسی معرفتی ملاصدرا است. دقت در این روش شناسی ما را به یک هندسه منسجم رهنمون می کند و ارتباط و پیوستگی دو حیطه نفس شناسی و معرفت شناسی را به خوبی نشان می دهد.
    هرچند تلقی صدرالمتالهین از معرفت، با نگرش فیلسوفان جدید کاملا متفاوت است، می توان با رویکرد امروزی نیز به آرای او نگاه کرد و با توجه به مبانی نفس شناختی و نظام معرفتی او، آن را مورد ارزیابی قرار داد. به همین دلیل، از این زاویه نیز به مساله معرفت از نگاه ملاصدرا توجه شده است.
    کلیدواژگان: نفس شناسی، معرفت شناسی، علم شهودی، عقول مفارقه، شهود عقلانی، ملاصدرا
|
  • Dr. Sayyed Mohammad Ali Dibaji Page 1
    The Divine agency, the mode of creation and the appearance of plurality in the universe, are three synonymous words of an important philosophical question in Neoplatonism and Islamic philosophy. The rule of»Alvahed«(the rule about Divine agency) is one of the important elements of the Divine agency’s theory in the above mentioned schools. The root of this rule could be found in the works of Plotinus and Aristotle. There are more exact and more complete explanations in Farabi's and Ibn-Sina’s points of view. The important questions about this rule are: To what extent it can explain the mode of Divine agency and the plurality? How mach the Farabi-Ibn-Sina’s system rely on this rule? And how does Sohrawardi criticize this rule and what is his explanation about it? Shihab al-Din Sohrawardi (1155-1191), who was the reviewer and the revivalist of»Hekmat«(Islamic philosophy), reformed the rule and produced a new formula of it; he limited the rule to the relation between God (Alvahed) and first creature, but argued the direct relation between God and all creatures, and reject the astronomic propositions, and explained the procession of plurality from»Alvahed«.
  • Dr. Mohammad Zabihi Page 25
    The present paper is going to deal with the problem of existence and quiddity in Shaykh al-Ishraq Suhrawardi’s philosophy. Certainly, among philosophical problems few topics can be found which enjoys as much importance as the topic of existence and quiddity. Meanwhile, Shaykh al -Ishraq’s viewpoint on this topic is considered different from that of both Ibn Sina and Mulla Sadra and has raised a hot debate. Whereas in Mulla Sadra’s outlook, existence is fundamentally real, in Shaykh al-Ishraq’s theory existence is something mentally-posited, and its three technical meanings are abstract ideas. It is noteworthy that in spite of the developments of philosophical and theological issues, the value of these two concepts not only has not decreased, but they are also regarded among the most basic concepts in the modern philosophy as much as the classical philosophy so that the understanding of these two basic terms assists in the solution of other philosophical problems. So explaining the origins of the discussion on this topic, and presenting the meanings and usages of the terms as well as bringing examples from Shaykh al–Ishraq’s phrases, the author attempts to response the question whether the quiddity, which Shaykh al–Ishraq considers as a made thing and luminous reality, is the same as the quiddity, about which Mulla Sadra says: “it has not smelled the fragrance of existence”, or whether there has been some confusion between concepts and their instances, and in fact controversies have been verbally rather than based upon content.
  • Dr. Zohreh Tavaziani Page 47
    After proving God's existence the problem of ascribing some attributes to Him and it's rational permissibility is one of the most important problems in the old philosophy, specially in it's theological part. Some of the philosophers, who have theological attitude, ascribe some attributes to God, while others believe that we cannot ascribe such attributes to Him. Each group has some arguments for their attitudes.In this paper, comparing Ibn Sina's and Spinoza's attitudes, in spite of some superficial contrasts, we will show that one can find some basic principles common between them. The attributes that Ibn Sina ascribes to God, are Reason, Will and Freedom. The way that Spinoza ascribes Freedom to God is different from that of Ibn Sina. Nevertheless, we can find some common foundations in their perspectives and therefore we can make a comparison between them.
  • Hamid Reza Khademi Page 69
    Felicity is related to the pleasure and happiness which a creature finds when it enjoys its ontological good and completeness. So felicity has a hierarchy according to different degrees of the lucky existents and unlucky ones. Explaining, felicity and adversity in the eternal life, Ibn Sina considers the rational soul as the highest degree of a human being after his death. A notable point in his attitude is that such eternity belongs to the souls who have reached the active intellect. But, Ibn Sina, believes that the soul can not enjoy particular pleasure or pains without having a body. In this paper we aim to see how Ibn Sina justifies his view about eternity by finding something which could play the role of the body for incomplete souls in order to enjoy pleasure and felicity after the death.
  • Dr. Ali Akbar Kalantari Page 89
    At the first glance, some of the verses of the Quran look like to have a negative attitude towards the poets and have criticized those poets who are not faithful and honest.We also find texts and reports from the tradition of the leaders of the religion which seem to contradict each other on this subject. Some of them have blamed poets and others have encouraged them. Reviewing these verses and traditions, this paper aims to show that no one of them blames poetry and poets in general. The apparently inconsistent traditions refer to different contents, situations and conditions of the poetries and the poets. So based on the different conditions, we can find different attitudes of the Quran and Sunna towards poetry and poets.
  • Naser Momeni Page 111
    It is universally accepted that the presuppositions, thoughts, and mental foundations of a scholar influences his/her ideas continually. It is, therefore, useful to study the relationship between a thinker’s mentality and thoughts and his/her other academic ideas in order to have a better understanding of their options and discover the delicacies of those ideas. This article attempts to show that Mulla Sadra’s view about the soul has changed his approach towards perception and knowledge, and produced new results. The aim, here, is not to study the whole of Mulla Sadra’s psychology and epistemology, but to consider his specific views concerning knowledge of the soul and to evaluate his attitude about the soul and the effect of such an attitude on the great philosopher’s specific ideas concerning knowledge. In other words, it is attempted to explain and analyze the extent of the influence of Mulla Sadra’s psychological bases on his epistemology.The innovated outcome obtained from this research is Mulla Sadra’s epistemological methodology. A careful look at this methodology leads us to a coherent geometry which clearly shows the relationship between the two domains in a way that one can claim such psychological bases will inevitably result in his specific epistemology. Although epistemology, in its modern sense, was not in the mind of the philosopher, Sadrolmota’allehin, four centuries ago, and his attitude was basically different, it is possible to consider it from today’s point of view and examine it by focusing on his psychological and epistemological foundations. Thus, Mulla Sadra’s view towards knowledge is considered from this angle, too.