فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 38 (بهار 1390)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 38 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدباقر عباسی صفحات 1-22
    توحید خداوند متعال و تحلیل اسما و صفات الاهی همواره مورد توجه متکلمان، فیلسوفان و عرفا بوده است و با توجه به این که از سویی، اسماء و صفاتی گوناگون به خداوند متعال اسناد یافته و از دیگر سو، بر وحدت و بساطتش تاکید شده است، این سؤالات مطرح می شود که آیا کثرت اسما و صفات الاهی یک کثرت واقعی است؟ و در فرض واقعی بودن کثرت، آیا اسناد آن ها به خداوند متعال یک اسناد حقیقی است؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ، آیا با وحدت و بساطت خداوند سازگار و جمع شدنی است؟ در پاسخ به سؤالات فوق، نظر توماس اکوییناس در مقایسه با نظر صدرالمتالهین مورد تحلیل و بررسی قرارگرفته و در نتیجه، اثبات شده است که صرفا با مبانی فکری و فلسفی صدرالمتالهین می توان به سؤالات فوق، پاسخی دقیق و فلسفی داد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، توماس آکویناس، صفات الاهی، الاهیات سلبی
  • سیده معصومه حسنی صفحات 23-48
    زبان شناسی دینی خواستار کشف رازهای زبان الاهی است که در قالب زبان بشری بیان شده است تا از این طریق، هم بتواند به سؤالات زیادی در مورد نحوه ی نزول کلمات الاهی، چگونگی حفظ معانی کلمات در عالم علوی و عالم سفلی و... پاسخ دهد و هم در مورد راه یابی به فحوای اصلی متون الاهی که همان نظر شارع مقدس است، به حقایقی دست یابد. در راستای فهم «زبان قرآن کریم»، شناخت نظریات ملاصدرا و قاضی سعید قمی از اهمیت به سزایی برخوردار است؛ زیرا با تقابل این دو دیدگاه، گستره ی این مسایل نزد متفکران اسلامی، به خوبی آشکار می شود. مهم ترین موضوع مورد بحث آن ها، مساله ی «معناشناسی صفات الاهی» است. ملاصدرا با اختیار کردن زبان رمزی و حقیقی و رد هر گونه استعاره به تفسیر کلمات واجب الوجود پرداخت؛ در مقابل، قاضی سعید به زبان سلبی روی آورد. این نوشتار در صدد کشف علت اختلاف این دو متفکر در گزینش نوع زبان دینی است که دامنه ی آن در «رابطه ی لفظ و معنا» و «نحوه ی دلالت اسم بر مسما» نیز کشیده شده است و پس از بیان دیدگاه های دو طرف در اثبات سخن خویش و رد نظر متقابل، به این مطلب دست می یابد که این اختلاف ریشه در مبانی انسان شناختی و جهان شناختی دارد و سرانجام در این نوشتار، دیدگاه قاضی سعید مورد نقد قرار می گیرد که از جمله پای بند نبودن قاضی سعید بر اصول مورد پذیرش خویش است.
    کلیدواژگان: زبان دین، قاضی سعیدقمی، ملاصدرا، اصالت وجود
  • رادمرز حسینی، مجتبی محزون صفحات 49-70
    با پیش رفت علوم در قرون اخیر، مسایلی در علم مطرح شده است که نیاز به انقلاب در ساختارهای فلسفی علوم را گوشزد می کند. در این جا به عنوان جای نشینی برای زیربنای فلسفی علوم، نظریه ی فلسفی «امر وجودی» پیشنهاد می شود که با الهام گرفتن از استعاره ی انسان متفکر و بر اساس دیدگاه حکمت متعالیه طراحی گردیده است. این نظریه ایجاد را جای نشین وجود می کند و با مخروطی دیدن نظام آفرینش، خلقت را عملی در ذات خداوند می داند که یک سویه است و از وحدت رو به کثرت دارد. این نظریه پدیده های عالم را «عمل آفرینش» دانسته، مفهوم موجود را حاصل دخالت ذهن انسان می انگارد. هم چنین دیدگاه کلی - جزیی را جای نشین دیدگاه کل – جز می کند. از دستاوردهای این نظریه، اتحاد بین اشیا مادی با یک دیگر و با قوانین حاکم بر آن ها و توصیف هماهنگ مفاهیمی چون کمیت، زمان، پیوستگی و... است.
    کلیدواژگان: پارادایم های علمی، امر وجودی، حکمت متعالیه، استعاره ی انسان متفکر، پارادوکس وحدت - کثرت، مکملیت
  • سعید رحیمیان، مسعود رهبری صفحات 71-94
    جایگاه عقل فعال در نظام اندیشه ی مشائیان و به ویژه در نزد ابن سینا، بسیار مهم و اساسی است. این موجود هم در ساختمان هستی نقش بی بدیلی دارد و هم در فرایند معرفت انسان. آن چه این نوشتار در پی آن است، تبیین جایگاه معرفت شناختی عقل فعال در نظام اندیشه ی مهم ترین فیلسوف مشائی جهان اسلام، یعنی شیخ الرییس ابوعلی سینا است. به باور ابن سینا، معرفت بشر بدون وجود عقلی مفارق و قدسی به سامان نمی رسد و فرایند معرفت در تمام مراحل خود، به افاضه و دست گیری چنین موجودی محتاج است. عقل فعال در اندیشه ی ابن سینا، دارای پنج نقش معرفت شناختی است: افاضه کننده ی معقولات اولیه، معقولات ثانویه، محل ذخیره ی صور ادراکی، اعطا کننده ی صور رؤیت شده به هنگام خواب دیدن و معطی صور کلی وحیانی به انبیا(ع). نحوه ی ارتباط نفس با عقل فعال از مقوله ی «فعل و انفعال» است که عقل فعال در سوی فعلیت و نفس انسان در سوی انفعال این رابطه ایستاده اند. نظریه ی عقل فعال از انتقادهای اندیشمندان بعد از ابن سینا مصون نمانده و هرکدام از آنان تشکیکات و تردیدهایی را نسبت به جایگاه وجودشناختی و معرفت شناختی این عقل وارد کرده اند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، فارابی، ارسطو، عقل فعال، واهب الصور
  • مهدی افتخار، مهدی زمانی صفحات 95-116
    از دید محی الدین ابن عربی و علاءالدوله سمنانی، مراقبه به معنای حاضر دیدن خود در محضر محبوب ازلی و مراقبت دل جهت مشاهده ی ظهور و معیت حضرت حق در آن است که به طور عام، از ضروریات و از لوازم سلوک و از ارکان عرفان عملی اسلامی محسوب می گردد و به طور خاص، از طریق عزلت و خلوت در قالب گذراندن اربعین های متعدد با شرایطی خاص حاصل می گردد.
    نزد ابن عربی و سمنانی، اربعین دارای مقدمات و شرایط خاص است که مهم ترینشان عبارت اند از: 1- خلوت، 2- وضوی دایمی، 3- روزه ی دایمی، 4- سکوت (مگر صحبت با شیخ برای حل واقعه ای)، 5- دوام ذکر لا اله الا الله ، 6- دوام نفی خواطر، 7- ربط دل به ولایت شیخ خود و طلب همت از او (به عنوان واسطه ی ربط با ولایت نبوی) و 8- رضا و ترک اعتراض به قبض و بسط و مرض و صحت و هرچه رسد.
    سالک با گذراندن آن، می تواند به تسخیر لطایف سبعه ی باطنی و به انواع بسیار متنوعی از ادراکات قلبی و مکاشفات صوری و معنوی و هم چنین تصرفات انفسی و آفاقی نایل آید و مهم تر از همه، در بالاترین درجات و مراحل، رسیدن به عین الجمع و فنای فی الله و مقام جمع الجمع و بقای بعد از فنا است.
    در روش سمنانی، نقش شیخ در اربعین برجسته تر است و ذکر لفظی گفته می شود، به خلاف ابن عربی، که نقش شیخ را تنها در صورت عدم ضبط خیال از جانب سالک می داند و به ذکر معنوی در خلوت معتقد است.
    کلیدواژگان: مراقبه، عزلت، ابن عربی، مکاشفه، سمنانی
  • ماریه سید قریشی صفحات 117-136
    نظریه ی حد وسط ارسطویی یکی از مهم ترین مبانی اخلاق ارسطویی به حساب می آید و بسیاری از اندیشمندان و فلاسفه ی اخلاق در دوره های طولانی عصر اندیشه ی فلسفی بر آن تاکید نموده اند، اما این نظریه با انتقاداتی مواجه شده است که چنان چه به آن ها پاسخی داده نشود، بنیان نظریه فرومی ریزد. یکی از انتقادات ناشی از اعتقاد به عدم جامعیت این نظریه به عنوان یک قاعده ی کلی عملی است و منتقدین معتقدند که برخی افعال و احساسات از قاعده ی حد وسط، به معنای لزوم وقوع حد وسط بین دو رذیلت (افراط و تفریط) تبعیت نمی کنند و فقط دارای یک طرف مقابل و ضد هستند. گذشته از این، برخی از افعال و احساسات نیز اساسا حد وسط نمی پذیرند. انتقاد اساسی دیگر این است که نظریه ی حد وسط ارسطویی قادر به ارائه ی راهکار جهت تشخیص و انتخاب درست در موارد جزیی و متغیر نیست. ما در این مقاله، برای پاسخ گویی به اشکال اول (عدم جامعیت حد وسط) ابتدا با بازسازی نظریه ی حدوسط ارسطویی، به ارائه ی تبیینی صحیح از این نظریه پرداخته، با تفکیک بین حد وسط حقیقی، به عنوان فضیلت کامل، و حد وسط در افعال و انفعالات، به عنوان قاعده ای کلی عملی، آن را چونان نظریه ای جامع و کارآمد، که بر تمامی افعال و انفعالات، انطباق پذیر باشد، ارائه خواهیم داد. و بر اساس همین تبیین، در پاسخ به اشکال بعدی، ملاک و معیار تشخیص درست را از نظر ارسطو ارائه کرده، ثابت خواهیم کرد که از نظر ارسطو، امکان وصول به تشخیص درست آن است که آدمی یا باید به فضیلت کامل حکمت عملی، که توام با فضیلت اخلاقی است، برسد و یا باید از حکیم و فرزانه ی عملی تقلید کند.
    کلیدواژگان: حد وسط، فضیلت، رذیلت، افراط و تفریط، ارسطو
  • احمد عابدی، سولماز کاراندیش صفحات 137-174
    قرآن کریم از تکریم انسان و برتری او بر بسیاری از آفریدگان خدا سخن گفته است. این بحث در طول تاریخ اسلام، همواره بین دانشمندان مسلمان مطرح بوده است که آیا این برتری مطلق است یا نسبی و اگر نسبی است، نسبت به چه موجوداتی؟ این تکریم به چه معنا و دارای چه ابعادی است؟
    در این گفتار، به بررسی این موضوع می پردازیم. امتیازات گروه های برتر موجودات (انسان، جن و ملک) را مورد بررسی قرار می دهیم و جایگاه انسان را در این میان تبیین می کنیم. به نظر نگارنده، انسان در میان موجودات مختار مکلف، از جن بالاتر است و اگر به مقام خلیفه اللهی دست یابد، از فرشتگان نیز برتر خواهد رفت. هم چنین اگر خود را با اعمال ناشایست از درجه ی انسانیت حقیقی ساقط سازد، نه تنها از جن مؤمن، که از هر موجودی پست تر خواهد گردید.
    کلیدواژگان: کرامت، تفضیل، برتری، انسان، جن، فرشته، ملک
  • لاله حقیقت، فاطمه صادقیان صفحات 175-198
    وجود و معرفت دو محور بحث در حوزه ی فلسفی اسلام به شمار می روند که مقولات علم، اتحاد عقل و معقول و ظهورات وجود در ذیل آن مباحث مطرح می گردد.
    وجود علم وجودی خارجی است که اصالتا و به منزله ی وصفی نفسانی در فضای نفس جعل می شود و به تبع آن، ماهیت علم محقق می گردد و در ظل وجود علم، وجود ذهنی معلوم و به تبع آن، ماهیت معلوم نیز جعل می گردد.
    صدرالمتالهین معتقد است که در حقیقت، علم نحوه ای از وجود است؛ چراکه علم حق تعالی به اشیا و به ذات خود و علم نفس به ذات خویش و هم چنین تعقل جواهر مجرد کیف نفسانی نیست؛ بنابراین در علم به غیر، آن هم در علم انفعالی، صورت علمیه ملازم با فعل و انفعال نفسانی و اضافه ی به خارج است. نفس در تکامل جوهری، به اعتبار تجرد برزخی، به عالم مثال متصل شده، صور خیالی را شهود می نماید. سر مکاشفات، معراج جسمانی و حشر عوالم وجودی به همین مرتبه ی نفس ارتباط دارد. صور عقلی رشح وجود عقل مجردند و به طور مسلم، مرتسم در نفس نمی باشند. و نفس در مقام صعود به عالم مجردات، با عقل مجرد و مثال نوری متحد شده، در نتیجه ی این اتحاد، حقایق و معارف کلی را شهود می نماید.
    کلیدواژگان: وجودشناسی، مثل افلاطونی، حقیقت انطباق، تجرید
|
  • Mohammad Bagher Abbasi Pages 1-22
    Unity of God and analysis of divine names and attributes have always been taken into consideration by theologians, philosophers and mystics. Many various names and attributes have been ascribed to God and on the other hand His unity or simplicity has been emphasized; so these questions are raised: Do the Divine names and attributes make an actual multiplicity? If yes, is ascribing them to God a real ascription? If so, is this compatible with the unity of God?To answer these questions, we have analysed Thomas Aquina's viewpoints comparing them with Mulla Sadra’s ideas. And finally we have concluded that giving accurate andphilosophical answers to these questions is possible only on the basis of Mulla Sadra’s thinking and philosophical fundamentals.
  • Seyyedeh Masoumeh Hassani Pages 23-48
    Religious linguistics, tries to explore the secrets of divine language presented in the structure of human language and in this way it wants to answer questions such as quality of the revelation of divine words and how the meaning of words is protected indescending from the higher world to the lower one. It can also be useful in accessing to and understanding of the hiden meaning of the sacred texts intentioned by God.Mulla Sadra’s and Qadi Sa’id Qumi’s viewpoints can help in understanding “language of the Holey Qur’an”. Comparing these two views, we can reach a better understanding of the scope of this subject among Muslim thinkers. The most important subject for them is semantics of the divine attributes. In interpreting divine words, Mulla Sadra considered it as a symbolic and literal language and denied it to be a metaphorical one. On the contrary, Qadi Sa’id regarded the language of the sacred texts as a “negative language”.In this paper we try to analyse why these two thinkers choose different religious language. In this way, we will discuss the “relation between the word and its meaning” and “how a name refers to the named”. We will show that this difference is rooted inthe difference of their anthropology and cosmology. Finally defending Mulla Sadra’s view we would show some contradictions in Qadi Sa’id's view.
  • Radmarz Hosseini, Dr. Mojtaba Mahzoon Pages 49-70
    Recent developments in science and the appearance of new scientific problems demand a fundamental re-examination of the philosophical structure of scientific theory. In this paper the “Existential Fact Theory” is proposed as an alternative to the conventional underlying philosophical structure of science. This theory is inspired by the metaphor of “Thinking Person” and is designed based on the Mulla Sadra's philosophical insights. Ourtheory substitutes the concept of existence (Wujud) by creation (Ijad), and advocates the process of creation as an interior action in God’s essence. A hierarchical structure, metaphorically like a cone, is attributed to the creational system of universe which isirreversible and proceeds from absolute unity down to multiplicity. In this theory, all events are seen as creational “actions” and the concept of being is regarded as an intervention of human mind. Also, the “Whole-Part” point of view is substituted by the“General-Particular”. The unification of material objects together with rules governing their behavior and a coherent description of concepts like quantity, time and continuity can be considered among the consequences of this theory.
  • Dr.Saeed Rahimian, Masoud Rahbari Pages 71-94
    The position of the Active Intellect in the system of Peripatetic thinking, and especially in Avicenna, is very fundamental and important. This being has a unique role in thestructure of the Universe as well as the process of human knowledge. The aim of this article is to explain epistemological standing of Active Intellect in the thinking system of the most important peripatetic philosopher in the Muslim world, Avicenna.According to Avicenna, human knowledge can not act correctly without a spiritual sacred intellect; so the knowing process in its all stages needs to emanation and intermediary of a being such as Active Intellect. Active Intellect in the thought of Avicenna hasfive epistemological roles: emanation of the first intelligible beings, emanation of the second intelligible beings, being as a place for collection of the perceptive images, presentation of the observed images in dream and presentation of universal revealed images to the prophets. The theory of Active Intellect has not remained safebecause of the future critics who have made criticisms on the ontological and epistemological standing of Active Intellect.
  • Mahdi Eftekhar, Dr.Mahdi Zamani Pages 95-116
    Self-watchfulness from Ibn Arabi's and Semnani's viewpoints is to see onself infront the presence of the divine beloved and to observe one's heart in order to experience God's self-disclosure and with-ness. It is generally regarded as one of the fundamentals ofpractical mysticism necessary for spiritual wayfaring and particularly can be achieved by withdrawaling the corporeal desires and sitting in solitude with many "Forty days" ('Arbain) and certain conditions. Ibn Arabi and Semnani consider many preparation and conditions necessary for Arbain (Forty days) the most important of which are: 1- solitude 2- permanent ablutions 3- permanent fast 4-د silence (except for asking the master to solve a problem) 5-permanent rememberance "la ilaha illallah", there is no god but Allah) 6- permanent rejection of incoming thoughts 7- submitting the heart to the authority of the master seeking his aspiration (as a mediator to the prophet authority) 8- to be pleased with God and to have no objection in every thing that comes from Him such asspiritual contraction, expanding, soundness and illness.
  • Marieh Seyyed Ghoreishi Pages 117-136
    Doctrine of the temperate in Aristotle is considered the most important principle in his Ethics. Despite its significance, there are some important critiques that need responding, which this paper attempts to do.One of the critiques is that his doctrine is not comprehensive and so does not apply to all behaviors and passions because some of them are not located within the two extremes and only have one side as the opposite, or similarly, that there are some behaviors and passions that have no “temperate.” In this paper, we respond to the first critique by re-explaining the doctrine of the temperate. We do so by distinguishing between the true“temperate” as perfect virtue, and the “temperate” in behaviors and passions as a general rule. Hence we are able to advocate that Aristotle’s doctrine is indeed comprehensive.Yet another critique is that this doctrine does not show us rules for particular situations in a satisfactory manner. We respond to the second critique in this paper by providing the criteria for “true conceiving” and are able to conclude that “true conceiving” inAristotle is obtained either by receiving the perfect virtue through particular wisdom, or by following the one who is wise and perfect which resolves the problem of lack of particular rules.
  • Dr. Ahmad Abedi, Dr. Soulmaz Karandish Pages 137-174
    In the holey Qur’an, man is respected and is introduced as “superior than many creatures”. In this paper we have studied this superiority and whether it is absolute or relative. We have compared him to two other kinds of rational creatures who dovoluntary acts, namely Jinn and Angel. We have discussed that his superiority depends to his decision and his acts according to which he can be superior than Angeles or inferior to the Jinn.
  • Dr. Laleh Haghighat, Fatemeh Sadeghian Pages 175-198
    Existence and knowledge are the two main fields argued in the Islamic philosophy; In this field, subjects such as: knowledge, union of intellect and intelligible and manifestations of existence are argued. The existence of the knowledge is an external one which can be found apart from our mind in the real world. As it can also be detected by human intelligence, it is also known as a mental connotation and, as a result of this, the natureof knowledge can be detected and known. Because of the effects of the knowledge, mental-existence can be known which can be led to the acknowledgement of the knowledge essence. Mulla Sadra believes that knowledge is just a mode of existence, for, God's acknowledgement to his own existence and to the objects and also direct and independent ideas is not the result of our sense- dependent mind. So our knowledge about objects, our understandings and conceptions are obtained by our sensualactivities in the relationship with the outer phenomena. So, our mind, in its inner evolution, can relate and visualize the meanings in the imaginal world, in its inner evolutional manner. This sort of connection can be obtained by sense-independent intermediate world. The secret of our mental direct discoveries, physical ascensions and hereafter associations are related to this kind of sense-independent knowledge. Intellectual conceptions are subordinate of sense- independent ideas and are notvisualized in our mind. Our mind while relating to the sense- independent world is also united with the sense-independent intellect and the lightening world, and as a result of this union, it can visualize total senseindependent ideas.