فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 41 (زمستان 1390)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 41 (زمستان 1390)

  • 220 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • احمد واعظی صفحات 1-18
    تلقی سنتی و کلاسیک از فهم و تفسیر متن بر آن است که معنای متن مستقل از قرائت و مقدم بر تفسیر خوانندگان، موجود است و به قصد و نیت مولف وابسته است. نوپراگماتیسم یک مکتب فکری پست مدرن از زمره روی کردهای تفسیری «خواننده محور» و ذهنی گرا محسوب می شود که در تحلیل خود از فرایند قرائت متن، نقش محوری را به مفسر داده و سهم بسیار ناچیزی برای متن قائل است. مقاله ی حاضر ضمن تشریح مبانی نظری و فلسفی روی کرد نوپراگماتیسمی به تفسیر متن (که در آثار ریچارد رورتی و استانلی فیش متبلور است) و نقد و ارزیابی آن، وجوه ضعف و نارسایی آن را خاطرنشان می کند.
    کلیدواژگان: نوپراگماتیسم، نظریه ی تفسیری، ریچارد رورتی، استانلی فیش، عینی گرایی تفسیری، ذهنی گرایی تفسیری
  • احمد بهشتی، علیرضا فارسی نژاد صفحات 19-48
    مساله ی جبر و اختیار یکی از مسایل مهم در حوزه ی افعال الاهی است که همواره ذهن انسان ها را از ابتدای تاریخ تاکنون به خود مشغول داشته است. در این میان، جهمیه را طرف داران جبر محض، اشاعره را طرف داران جبر محض در یک مرحله و طرف دار کسب در مرحله ی دیگر، معتزله و قدریه را طرف داران اختیار محض و امامیه را طرف داران امر بین الامرین یاد کرده اند. بر این اساس، فخر رازی نیز به منزله ی یکی از برجسته ترین متکلمان اشعری، جبرگرا دانسته شده است.
    نگارنده در این مقاله، با جست وجوی کامل در آثار فخر رازی، موضع وی در قبال نظریات فوق را به دست آورده و نشان داده است که فخر رازی نه یک جبرگرای محض است و نه یک اختیارگرای محض، بلکه ضمن قادر و مختار دانستن انسان از یک طرف، و قول به عمومیت قضا و قدر الاهی از طرف دیگر، سعی کرده است تا میان این دو قول جمع نماید، ولی با وجود آن که همواره در جست وجوی راهی میان جبر و اختیار بوده و برای فرار از جبر و توجیه اختیار و مسوولیت انسان، همانند سایر اشاعره، به نظریه ی کسب گراییده، چون آن را ناتمام یافته، به نظریه ی امر بین الامرین روی آورده است. البته در تبیین این نظریه نیز توفیقی نیافته و آن را طوری تبیین نموده که به جبر منجر شده است. بنابراین به رغم اعتراف به اختیار انسان، بر سر دو راهی تردید میان جبر و اختیار باقی مانده، ضمن معرفی انسان به منزله ی مضطری در صورت مختار، قائل به غموض و پیچیدگی مساله شده و افراد را از خوض در این مسایل غامض بر حذر داشته است.
    کلیدواژگان: فخر رازی، جبر، اختیار، قضا، قدر
  • فاطمه فرضعلی، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 49-80
    آن چه پدیده ی دین را از سایر پدیده ها متمایز می سازد قداست آن است. موضوع اصلی این نوشتار بررسی روی کرد پدیدارشناسانه ی دو اندیشمند دین شناس خداباور مسلمان و مسیحی، یعنی سید حیدرآملی و رودلف اتو (1869-1937) به «امر قدسی» است. برای رسیدن به نقاط اشتراک و امتیاز آن ها، ابتدا به تبیین فرآیند پدیدارشناسی و اقسام نگرش پدیدارشناسانه، به ویژه نگرش عاطفی و عقلانی به پدیده ی قدسی، پرداخته ایم. دیدگاه ها و انتقادهای صاحب نظران بررسی شده و در انتها، تفاوت ها و شباهت های رهیافت پدیدار شناسانه ی آن دو درباره ی «امرقدسی» ارائه گردیده است. در این تطابق، روشن می شود که هردو با تحویل گرایی مخالف اند و امر قدسی را «خودآشکار» می دانند، ولی بر خلاف نگرش صرفا عاطفه گرایانه ی اتو، سید حیدر هر دو نگرش عقلانی و عاطفی به «امر قدسی» را به گونه ای کامل تر و بدون تعصب دینی، ارائه داده است.
    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، سیدحیدر آملی، تجلی، امر قدسی، رودلف اتو
  • مجتبی زروانی، ندا خوشقانی صفحات 81-106
    رنج به عنوان ادراکی انفسی و برخاسته از شرایطی نامطلوب، در مکاتب دینی، به ویژه از جهت خاستگاه و غایت آن، موضوع توجه قرار گرفته است. از این میان، دین انسان محوری چون بودیسم در همه ی شاخه هایش به واقعیت و علت رنج پرداخته، خاستگاه آن را در خود انسان می یابد و در صدد ارائه ی راه کاری است که نجات از همه ی رنج ها فراهم آید؛ اما از غایت و هدف رنج در جهان چیزی نمی گوید، چراکه به موجودی غایتمند در هستی شناسی خود باور ندارد که بخواهد برای فعلش نیز هدف و غایتی فرض نماید. اما در عهدین، به عنوان متنی خداباور، خاستگاه رنج از سه علت خارج نیست: یا متوجه فعل انسان است، که برای مثال، ناشی از سوء استفاده از اختیار و ارتکاب گناه اوست، یا به فعل خدایی غایتمند و اخلاقمند برمی گردد یا از فعل خدایی بی غایت و اراده محور ناشی می شود. در این صورت، غایتمند بودن یا نبودن خداوند در رنجور ساختن بندگان، رابطه ی تنگاتنگی با صفات وی دارد. از این رو برای رنج، در عهدین، هم علت فاعلی مشهود است و هم علت غایی؛ هم خاستگاه وجود دارد و هم غایت، به خلاف بودیسم، که فقط از خاستگاه رنج و راه نجات از آن سخن می راند و با مابعدالطبیعه کاری نداشته و در صدد تبیین غایتمندی جهان و رنج های موجود در آن نیست.
    کلیدواژگان: علت و غایت رنج، بودا، عهدین
  • مهدی حسین زاده یزدی، مجتبی مصباح صفحات 107-126
    یکی از مباحث مهم در فلسفه ی افلاطون، مساله ی بقا و خلود نفس است. افلاطون از طرفداران نظریه ی اصالت روح است که در مقابل مادی مذهبان و نیز قائلان به شبه پدیدارانگاری نفس قرار می گیرد. افلاطون درباره ی بقا و خلود نفس، استدلال های متعددی اقامه می کند. در آثار متفکران اسلامی نیز درباره ی بقا و جاودانگی نفس، ادله ی گوناگونی ارائه شده است. این نوشتار به منظور مقایسه میان ادله ی افلاطون در این باره و استدلال هایی که از سوی متفکران مسلمان عنوان می شود سامان می گیرد، تا از این ره گذر، تاثیرپذیری یا تاثیرناپذیری متفکران اسلامی از افلاطون در این باره روشن شود.
    کلیدواژگان: افلاطون، بقا و خلود نفس، متفکران مسلمان
  • قاسم کاکایی، منصوره رحمانی صفحات 127-156
    تحلیل معناشناختی اوصاف الاهی همواره مورد توجه متکلمان، فلاسفه و عرفا بوده و نظریات مختلفی در این باب بیان شده است. محدودیت های زبان بشری از یک طرف، و وجود نامتناهی خداوند از طرف دیگر، سبب شده است که دست یافتن به تبیینی معقول از اوصاف الاهی دشوار گردد. ملاصدرا با استفاده از اشتراک معنوی و تشکیک در وجود، می کوشد به گونه ای در باب اوصاف الاهی سخن بگوید که هم تعالی خداوند حفظ گردد و هم شناخت و اتصاف ذات باری تعالی به اوصاف ایجابی، ممکن شود. توماس نیز با نفی اشتراک لفظی محض و اشتراک معنوی متواطی و طرح نظریه ی تمثیل، خود را از افتادن در دام تشبیه و تنزیه می رهاند. در این مقاله، به بررسی و مقایسه ی این دو دیدگاه پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: تشکیک، تمثیل، ملاصدرا، آکوئیناس، اوصاف الاهی
  • زهرا ریاحی زمین، حسین طاهری صفحات 157-186
    آن چه مسلم است این که ابن عربی با عرفانی پیش رو و بسیار متعالی، عصاره ی ماترک تعالیم اولیای پیشین متصوفه را با برخوردی نظری و فلسفی و نبوغی عدیم المثل، چنان خلاقانه به بازتولیدی نو تبدیل کرد که هنوز، تا عصر حاضر، خود میراث گذار و پدر فکری اکثر عرفای متاله و متفکر به شمار می آید. سلطه ی اندیشه ی او از زمان حیاتش تا ظهور عرفای شیعی و نظریه پردازان و نقادان صفوی و قاجار و متاخرین معاصر، خود، گواه عظمت روح و فکر وی است.
    یکی از مهم ترین آموزه های فکری ابن عربی در عرفان نظری، در باب ولایت است. مبحث ولایت را می توان به دو دوره ی قبل و بعد از ابن عربی تقسیم کرد. آن چه از این مفهوم و مصادیق ظهوری آن در اندیشه ی شیخ محمود شبستری در گلشن راز برمی آید، ادامه ی تعالیم سنت اکبری و شارحین معاصر وی، چون قیصری و کاشانی است. در این مقاله سعی شده است آن چه از تعالیم محیی الدین ابن عربی در اندیشه ی شیخ شبستری درباره ی ولایت و انسان کامل رسوخ کرده است با تکیه بر منظومه ی گلشن راز، بررسی و تحلیل شود.
    این مقاله ماحصل تحلیل مقایسه گونه ای بین آرای ابن عربی و شبستری، برای نشان دادن نقطه های تاثر عارف شبستر از آثار شیخ اکبر است. بنابراین در خلال مطالب، به فراخور موضوع، از قیاسات و اشارات سایر شراح آثار ابن عربی و عرفای مقدم بر وی نیز استفاده گردیده است.
    کلیدواژگان: ابن عربی، شیخ محمود شبستری، گلشن راز، ولایت
  • رمضان مهدوی آزادبنی صفحات 187-204
    ارائه ی تفسیر جدید از شناخت در عصر پسامدرن سبب تغییر جهان بینی در فرهنگ غرب گردید. این دوره اگرچه دربردارنده ی عناصر فکری مختلفی است، نویسنده بحث خود را محدود به جزء معرفتی دوره ی مذکور می نماید. نویسنده بر آن است تا ضمن بیان تحلیلی مبانی معرفت شناختی عصر پسامدرن، پیامد و لوازم معرفت شناختی آن را در قالب نگرش دینی بررسی کند. در این باره مدعای نویسنده این است که میان مفروضات و مبانی معرفت شناختی عصر پسامدرن و مبانی معرفتی موجود در دین تعارضی وجود ندارد. عصر پسامدرن با بازنگری در مفروضات معرفت شناختی عصر جدید، تفسیر جدیدی از عقلانیت و حقیقت به همراه خود آورد. تاکید به درهم تنیدگی ذهن و عین، از دست رفتن اعتبار تفکیک سوژه - ابژه و کنار نهادن نقش بی طرفانه و منفعلانه ی ذهن در فرایند شناخت از ویژگی های عمده ی معرفت شناسی این دوره است. می توان به منزله ی نتیجه ی تحقیق پذیرفت که عصر پسامدرن با توجه به مبانی معرفتی اش در مقایسه با مفروضات معرفتی عصر جدید، قادر است شرایط مناسب تر و موفق تری را در دفاع از ارزش و جایگاه معرفتی باور های دینی فراهم نماید. وجود آموزه هایی مانند کران ناپذیری خداوند (که مستلزم کران ناپذیری فعل الاهی است) و هم چنین ایده ی وقوع من غیر احتساب امور در دین با جهان بینی پسامدرن توجیه پذیر است.
    کلیدواژگان: شناخت، باورهای دینی، پسامدرن، مبناگرایی
|
  • Dr. Ahmad Vaezi Pages 1-18
    According to classical opinion about understanding and interpreting a text, meaning of the text is independent of reading and exists prior to any interpretation of the readers; it depends only to the author's intention. Neopragmatism is a post-modern school which possesses an audience- oriented and subjective hermeneutics and which in its analysis of the process of interpreting text, gives the main role to the interpreter and sees very little portion for the text. In this paper, explaining the theoretical and philosophical fundamentals of neopragmatism's approach to hermeneutics (presented in Richard Rorty's and Stanley Fish's works), we will analyse and criticize this theory and show its weakness and shortcoming.
    Keywords: Neopragmatism, Truth, Hermeneutics, Richard Rorty, Stanley Fish, Interpretation community, Objectivism, Subjectivism, Relativism
  • Dr. Ahmad Beheshti, Alireza Farsinezhad Pages 19-48
    The question of determinism or free will has been a challenging problem in theology. Shii and Mutazili theologians defend free will and Ashari's defend determinism and sometimes give a theory named Kasb (acquirement) in this relation. Fakhre Razi is a great Ashari theologian. But he attemts to avoid pure determinism. In this paper we show how he tries to combine human power and freedom with determination that originates from divine omnipower. We will discuss that sometime he moves from Kasb theory to the theory of amrun bayn al-amrayn (a thing between determinism and free will), which is a characteristic of shii theology. But he cannot explain this theory. So he remains on the dilmma of determinism and free will and cannot give a clear explanation in this relation.
    Keywords: Fakhre Razi, Determinism, Free will, Kasb (a quirement)
  • Fatemeh Farzali, Dr.S. Morteza Hoseini Shahroudi Pages 49-80
    The main difference between religion and other kinds of phenomena is its sacredness. In this paper we will compare the phenomenological approaches to "The Sacred" maintained by two Muslim and Christian thinkers, Sayyed Heydar Amolia and Rudolf Otto. First we will explain what is meant by phenomenology. Secondly we will discuss different phenomenological attitudes (especially emotional and intellectual ones) to the phenomenon of the sacred. Finally we will compare the two mentioned thinkers on this subject. It will be shown that both of them reject the reductionalism and both see the sacred as "self- evident". Sayyed emphasizes on both emotional and intellectual attitudes but Otto's emphasis is only on emotional attitude.
    Keywords: Phenomenology, Appearance, The Sacred, Sayyed Heydar Amoli, Rudolf Otto
  • Dr. Mojtaba Zervani, Neda Khoshaghani Pages 81-106
    Suffering is a cognition derived from feeling undesirable conditions. Different religions take it as an important event in religious life and especially discuss about its origin and its goal. Buddhism as a human-centeric religion deals with suffering, its reality and its causes. According to Buddhism, the origin of suffering is in man himself. This religion is to represent a way for salvation of all sufferings but it does not say any thing about the origin and the goal of suffering because ontologically it does not believe in a purposeful and ultimate Being. But in the Bible, as a Theo- centeric text there may be three possible causes for suffering: man's act (for example sin), the act of a purposeful God, the act of an aimless and will-centered God. So, God's attribute (for example being purposeful or aimless) is very important in relation to man's suffering. Therefore we find both agent and ultimate causes for suffering in the Bible. It means that the Bible takes into account the origin and the goal of suffering. On the contrary, Buddhism considers only the origin of suffering and seeks a way to save us from it.
    Keywords: Buddhism, Suffering, Bible
  • Mahdi Hosseinzadeh Yazdi, Dr. Mojtaba Mesbah Pages 107-126
    The doctrine of the immortality of the soul is one of the major and the most important theories in Platonism. Plato was an uncompromising spiritualist, neither materialist nor epiphenomenalist. He adduced several arguments for the immortality of the soul. Also in the works of Muslim thinkers we find arguments for the continuance and immortality of the soul. This paper attempts to compare Plato's arguments with Islamic thinker's arguments, to clarify degree of Plato's influence on Islamic thinkers.
    Keywords: Soul 2, Plato, Continuance of the soul, Muslim thinkers
  • Dr. Ghasem Kakaie, Mansoureh Rahmani Pages 127-156
    Understanding and analyzing the true meaning of divine attributes has been one of the most important questions of theologians, philosophers and mystics. Different views have been presented in this regard. Limitations of human language, from one side, and infinity of God's being from the other side have maken it difficult to achieve a clear explanation of divine attributes. Mulla Sadra says that divine attributes and human attributes share not only in expression but also in meaning and in a graded hierarchy so he makes it possible to preserve God's transcendence from one side and to understand the meaning of God's positive attributes, from the other side. Thomas Aquinas, also, attempts to avoid both anthropomorphism and isolation regarding God's attributes. He denys both sharing in expression and sharing in meaning in relation to divine and human attributes and defends the theory of analogy. In this paper we will discuss and compare these two views.
    Keywords: Mulla Sadra, Tomas Aquinas, Analogy, Graded hierarchy, Divine Attributes
  • Dr. Zahra Riahi Zamin, Hosein Taheri Pages 157-186
    Ibn Arabi with his progressive mysticism reproduced the heritage of the previous great masters of Sufism in such a way that he is considered the forefather of the majority of mystical theologians and thinkers even up to the present time. The scope of his influence, from his own time to the appearance of Shiite mystics and theoreticians of the Safavid and the Qajar periods as well as contemporary thinkers is the evidence to the greatness of his soul and views. One of the most important aspects of Ibn Arabi's views in theoretical mysticism is on Sainthood (velayat) which can be divided into before and after Ibn Arabi. It is obvious that Sheikh Mahmud Shabestari's views in Golshan-e Raz is a continuation of the Ibn Arabi's tradition and his commentators such as Qaysari and Kashani. This paper is a study of the influence of Muhy al-Din Ibn Arabi's instructions on the views of Sheikh Shabastari about Sainthood and perfect man in Golestan-e Raz. Thus it is a comparative study of the views of Ibn Arabi and Sheikh Mahmud; and some inferences are made from other commentators of Ibn Arabi and mystics before him.
    Keywords: Ibn Arabi, Sheikh Mahumud Shabastary, Golshan, e Raz, Sainthood(velayat), prophecy
  • Dr. Ramezan Mahdavi Azadboni Pages 187-204
    In the present paper I aim at epistemological assumptions defended by postmodern thinkers. I attempt to display the epistemological consistency between postmodern and religious viewpoints. In this regard I will articulate that postmodern thinkers distinguishing their epistemological ground offer and introduce a new world view by virtue of which human beings acquire more freedom. Man is not to discover a ready-made universe; rather he makes his world. This world -view has its origin in a particular cognitive view. It is argued that the idea of limitless God requires limitless world which is very difficult to be defended by modern world- view and its epistemological assumption. But post-modern system of epistemology provides a foundation by virtue of which the limitless God and world could be defended. Some thinkers view postmodern as a threat for theistic belief due to its theological consequences. On the contrary, others view postmodern as an opportunity since it produces a new world -view. In this paper I will argue for the consistency between postmodern cognitive ground and that of religion.
    Keywords: Epistemology, Religious belief, Post, Modern, Foundationalim