فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 47 (تابستان 1392)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 47 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی زالی*، روح الله عالمی، مهدی قوام صفوی صفحات 1-28
    ظهور مفهوم جهان های ممکن در فلسفه ی تحلیلی معاصر و تاثیر فراوان آن در غلبه بر تشکیک تجربه گرایی جدید مبنی بر نفی منطق وجهی، به مباحث فراوانی پیرامون ماهیت این مفهوم منجر شده است. عده ای از فلاسفه جهان های ممکن را اموری انتزاعی و چونان وضعیت ممکن امور همین جهان واقعی قلمداد کرده اند. در مقابل، برخی دیگر از فلاسفه که چهره ی برجسته ی آن ها دیوید لویس است با اتخاذ روی کردی که از آن تعبیر به نام گرایی تقلیلی می شود، تمامی جهان های ممکن را بالفعل می پندارند. بر این اساس، جهان های انضمامی دیگری غیر از جهان بالفعل وجود دارند و مفاهیم وجهی با استناد به مفاهیم غیروجهی تبیین می شود. در این مقاله، پس از طرح نظریه ی لویس، به برخی از انتقادات مطرح شده به نظریه ی او اشاره می شود. سپس با استناد به قول حکمای مسلمان نشان داده می شود که چگونه مفاهیم وجهی را از واقعیت عینی می توان استنتاج کرد و برای تبیین مفاهیم وجهی، نیاز به فرض جهان های کثیر انضمامی نیست.
    کلیدواژگان: نام گرایی تقلیلی، جهان های ممکن، ضرورت، امکان
  • سید مرتضی شاهرودی*، وحیده فخار نوغانی صفحه 29
    یکی از پرسش های اساسی که در حوزه ی زبان دین در خور طرح است پرسش از صدق زبان دین است. این مساله از منظر متفکران دینی، حایز اهمیت است، چراکه اعتقادات و باورهای دینی مومنان برگرفته از آموزه ها و گزاره هایی است که در زبان دین بیان شده است و از منظر معرفت شناسی، حصول معرفت در پرتو احراز صدق باورها امکان پذیر است. علاوه بر این، از منظر ایمان دینی، وقوع گزاره های کاذب در زبان دین با علم مطلق و خیرخواهی خداوند ناسازگار است. در این نوشتار، ضمن مرور اجمالی نظریه های صدق، مساله ی صدق زبان دین در سه محور کلی«قابلیت اتصاف زبان دین به صدق»، «امکان دست یابی به صدق زبان دین در مرتبه ی فهم بشری» و«معیار و ملاک حجیت باورهای دینی در صورت عدم امکان دست یابی به صدق» مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: صدق، نظریه مطابقت، نظریه انسجام، نظریه پراگماتیستی، صدق پذیری زبان دین، حجیت باورهای دینی
  • قاسم کاکایی*، حسن رهبر صفحه 53
    فیلسوفان حکمت متعالیه از میان نظریه های صدق، به مطابقت معتقدند. آنان گزاره ای را صادق می شمارند که با عالم واقع، اعم از ذهن و عین، و به عبارتی با نفس الامر مطابق باشد. در میان فیلسوفان دکارتی، تنها اسپینوزا از نظریه ی مطابقت دفاع می کند و سایر دکارتیان ملاک صدق را وضوح و تمایز می دانند. در باب توجیه معرفت، معرفت شناسان نظریه های توجیه را در دو قالب درون گرایی و برون گرایی تقسیم می کنند. فیلسوفان صدرایی و دکارتی، هر دو به درون گرایی معتقدند، با این تفاوت که صدراییان صرفا از نظریه ی مبناگرایی، چونان ملاک توجیه نام می برند.
    با تمام این اوصاف، فیلسوفان دکارتی از جایگاه والای خدا در توجیه و صدق معرفت نام می برند و فیلسوفان حکمت متعالیه نیز نقش برجسته ای را در معرفت شناسی خویش برای خداوند قائل هستند. چنان که دکارت وجود خداوند و فریبکار نبودن او را ملاک توجیه معرفت می داند و ملاصدرا نیز الهام و اشراق خداوند را یقینی ترین معارف انسان می داند. نویسندگان در این مقاله تلاش دارند تا نظریه ی صدق و توجیه معرفت را در معرفت شناسی این دو گروه از فیلسوفان، با نگاه مقایسه ای، تبیین و تشریح نمایند و وجوه اختلاف و اشتراک آنان را نمایان سازند.
    کلیدواژگان: نظریه صدق، نظریه توجیه، فیلسوفان صدرایی، فیلسوفان دکارتی
  • طاهره قشقایی*، حسین اترک صفحه 75
    این مقاله به بررسی علل گرایش انسان به دین، از دیدگاه اریک فروم می پردازد. روی کردهای مختلف جامعه شناختی، روان شناختی و فلسفی - الاهیاتی، در این مساله وجود دارد. اریک فروم دو عامل نیاز به نگرش مشترک و همگانی، و مسوولیت گریزی را سبب گرایش انسان به دین بیان کرده است. از آن جا که این دو نیاز در بشر دائمی است، گرایش به دین نیز در طول تاریخ، همیشگی بوده است. فروم معتقد است گرایش به دین، پیامدهای ناگواری دارد؛ مانند پیدایش حکومت های ستمگر و مستبد دینی، ظهور طبقه ی عالمان دینی سوء استفاده گر و بروز جنگ های متعدد. دیدگاه های اریک فروم در باب منشا گرایش به دین اشکالاتی دارد: به نظر می رسد که وی مرتکب مغالطه شده و پیدایش نگرش مشترک در سایه ی دین واحد را، که نتیجه ی دین داری است، علت فاعلی گرایش انسان به دین بیان کرده است. همچنین مسوولیت گریزی عامل گرایش به دین نیست؛ چراکه دین، خود، مسوولیت آور است و به سبب همین ویژگی است که برخی، از پذیرش آن سر باز می زدند. لوازم ناگواری که فروم برای گرایش به دین برشمرده است درباره ی همه ی ادیان صادق نیست.
    کلیدواژگان: علل گرایش به دین، اریک فروم، روان شناسی، انسان
  • لاله حقیقت*، الهه زارع صفحه 95
    ایمان یکی از مهمترین موضوعات دین و فلسفه ی دین است و در واقع، گوهر دینداری محسوب میگردد. واژه ی ایمان به وفور در قرآن و کتب مقدس به کار رفته است؛ به همین دلیل، فهم و طلب آن از نظرگاه تمام معتقدان به خدا مهم به نظر می رسد و هر کس در قلمرو خود سعی می کند معنای این کلمه و منظور خداوند از کاربرد آن را دریابدایمان در طول تاریخ، باعث بحثهای دامنهداری،چه در میان متکلمان اسلامی و چه در میان فیلسوفان دین گردیده است، به صورتی که دستهای ایمان را از سنخ اعتقاد به گزاره ها و دستهای با نقد تلقی گزارهای از ایمان، آن را به رویایی با خدا و اعتماد و دل سپردن به او تعریف میکنند.
    در مقاله ی حاضر، در میان اقوال و آرایی که در مورد ایمان بیان شده ما به بررسی دیدگاه ملاصدرا، فیلسوف مسلمان ایرانی و کارل یاسپرس، فیلسوف اگزیستانسیالیست آلمانی پرداختهایم و برآنیم تا پس از بیان یک پیشینه ی کوتاه از مساله ی ایمان در میان متکلمان اسلامی و نقل قول چند متفکر غربی در باب ایمان، به بیان و مقایسه ی مساله ی ایمان از دیدگاه این دو فیلسوف بپردازیم و در نهایت، نظریات آنها را باهم مقایسه نماییم. ایمان ملاصدرا ایمان برخاسته از وحی و از سنخ ایمان مذهبی است. وی دارای تلقی گزارهای و دارای روی کردی معرفتگرایانه است و حقیقت ایمان را علم و تصدیق میداند و عمل را از ارکان ایمان نمیشمارد. نظر صدرا در بحث ایمان، برگرفته از نظریه ی اصالت وجود، تشکیک وجود و... میباشد، ولی ایمان مد نظر یاسپرس ایمان فلسفی نام دارد که مبتنی بر وحی نیست و گونهای تجربه ی فراگیرنده محسوب میگردد. ایمان فلسفی یاسپرس برگرفته از چند اصل اساسی فلسفه ی وی می باشد، از جمله: وجود و مراتب آن، خدا و تعالی، آزادی و اختیار انسان، تاریخی و انفسی بودن حقیقت.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، ایمان مذهبی، یاسپرس، فراگیرنده، استعلا
  • سعید گراوند* صفحه 137
    بهکتی یا آیین پرستش عاشقانه صورتی از تفکر ویشنویی است که ریشه در تاریخ هندوئیسم دارد. این آیین طی جریان ها و سنت های گوناگون در جنوب و شمال هند مطرح می شود و از سوی حکیمان و متالهان مختلف دست خوش تحولات بسیار می گردد.
    آثار و عناصر این صورت از دین داری در وداها، اوپانیشادها و در آیین بهگوت، ادبیات دوره ی حماسی، پورانه ها، سوتره ها و در نهایت در اندیشه ی شارحان مکتب ودانته به ویژه در تاملات عرفانی رامانوجه و دیگر متالهان ویشنویی شایان بررسی و شناسایی است.
    در این نوشتار، سعی بر آن است که ابتدا به نشانه های این شیوه از صور اعتقادی در دوره های مختلف تاریخ تفکر هندویی پرداخته شود، سپس از پیچیدگی اندیشه های فلسفی و سهولت تفکر معطوف به پرستش عاشقانه سخن به میان آید.
    کلیدواژگان: بهکتی، فلسفه ویشنویی، پرستش عاشقانه، تفکر دینی
  • عزیز الله سالاری صفحه 153
    علامه اقبال لاهوری نظریه پرداز فلسفه و حکمت خودی است که حکمت درآمیخته با درد و عشق و نیز عشق همراه با حکمت و خردورزی و خودباوری را که از ژرفای فطرت، خلقت و حقیقت برخاسته، بیان می دارد. پیامدهای چنین حکمتی عبارت اند از: حرکت، حرارت، تپش، کوشش، مقاومت، پویایی، رهایی و تعالی:ای خوش آن کو از خودی آیینه ساخت و اندر آن آیینه عالم را شناخت (16، ص: 428)نقطه ی نوری که نام او خودی است زیر خاک ما شرار زندگی است(9، ص: 14)یا:تو خودی اندر بدن تعمیر کن مشت خاک خویش را اکسیر کن(16، ص: 419)نظام دیدگاهی اقبال گونه ای خرد و عرفان نورانی شرقی است که افزون بر نفی خرد غربی (سکولاریزم، فمنیسم، مارکسیسم، اپیکوریسم، نیهیلیسم، ناسیونالیسم، آمپریالیسم و...) بر ابعاد گوناگون شخصیتی یک انسان آرمانی تاکید می ورزد؛ انسانی که هم دارای خرد رحمانی و هم صاحب دل، پرتپش، پویا و ستم سوز است.
    کلیدواژگان: خدا، حکمت خودی، اقبال لاهوری، فلسفه شرقی
  • خسرو باقری نوع پرست*، محمد زهیر باقری نوع پرست صفحه 1
    با بررسی سه متفکر، یعنی غزالی، هیوم و کانت، ملاحظه می کنیم که هر سه با شک مواجه بودند اما با نگرش هایی متفاوت با آن رویارو شده اند. در حالی که هیوم در فضای شکاکیت باقی می ماند، غزالی و کانت، راه حل هایی برای شکاکیت فراهم می آورند، هر چند راه حل های آنان با یکدیگر تفاوت اساسی دارد. محور بحث ما در باب شکاکیت و نظر این سه متفکر، رابطه علت و معلولی است. غزالی با نقد دیدگاه ارسطو در باب ضرورت ماهوی، راه ابن سینا را در تاکید بر تجربه توسعه بخشیده و در نتیجه، رابطه ضروری بین علت و معلول را نفی کرده است. غزالی در این خصوص از هیوم سبقت جسته و جان مایه اندیشه وی را در حدود 6 قرن پیش از او مطرح کرده است. اما در حالی که کانت برای غلبه بر شکاکیت هیومی، به عقلانیت و زمینه های پیشینی عقل توسل جسته، غزالی مشیت و اراده خدا را مطرح کرده و به تجربه مستقیم درونی بها داده است.
    کلیدواژگان: غزالی، کانت، هیوم، شکاکیت، تجربه، علت، معلول
|
  • Mustafa Zali*, Ruhollah Alemi, Mehdi Ghavam Safari Pages 1-28
    The concept of possible worlds was borne in analytic philosophy. It had an important role in overcoming the skepticism which was resulted from new empiricism and rejected modal logic. This led to a vast discussion around the nature of the concept of possible worlds. Some philosophers considered possible worlds as abstract and possible states of the affairs of this actual world. Some others, the most important of who is David Lewis, using the approach called reductive nominalism have considered all the possible worlds as concrete. According to this approach there exist other concrete worlds in addition to this actual one; so modal notions must be defined based on non modal notions.In this paper, first we describe Lewis's theory. Then we discuss some objections to his theory. Finally, based on the theories of Islamic philosophers, we will show how modal notions can be extracted from reality and so there is no need to assume plural concrete possible worlds in order to explain modal notions.
    Keywords: Possible Worlds, Reductive Nominalism, Necessity, Possibility, David Lewis
  • Sayyed Morteza Hosseini Shahroodi*, Vahideh Fakhar Noghani Page 29
    The question of the truth of language of religion is among the key questions in the field of religion language. The importance of this issue for religious scholars originates from the fact that most religious beliefs of the believers are retrieved from the doctrines expressed in religion language. From the perspective of epistemology, knowledge achieving concerning religious beliefs is possible if they are true. In addition, from the perspective of religious faith, false doctrines in religion language are in contrast with God's absolute knowledge and benevolence. In this paper, a brief review of truth theories is presented and then three main topics of the truth of religion language are studied as: capacity of religious language to be described as true, the possibility for human understanding to achieve the truth of religion language, the criteria of authority of religious beliefs if achieving their truths is impossible.
    Keywords: Truth, correspondence theory, Coherence theory, Pragmatic theory, religious language, authority of religious beliefs
  • Ghasem Kakaie*, Hasan Rahbar Page 53
    The followers of transcendent wisdom believe in correspondence theory among the theories of the truth. In their opinion a proposition is true if it corresponds to the "Fact- itself" which is more general than object and subject (mind). Among Cartesians, it is only Spinoza who defends the correspondence theory. The other Cartesians consider clarity and distinction as the criteria of the truth. In epistemology there are two approaches to the justification: internalism and externalism. Both Sadrai and Cartesian philosophers believe in internalism. But Sadrais consider foundationalism as the criterion of justification. Anyhow, Cartesians emphasize on the role of God in both the justification and the theory of the truth. Discard said that because there is a God who does not deceive us, we can gain true knowledge. Also Sadrai philosophers believe in an outstanding role of God in epistemology. Mulla Sadra considers inspiration and enlightening by God as the most certain knowledge. In this paper we will compare the true and the justification theories in the epistemological systems of these two groups of philosophers.
    Keywords: Truth Theory, Justification Theory, Sadrai Philosophers, Cartesians
  • Tahereh Gashghaei*, Hossein Atrak Page 75
    This paper Studies the causes of human's tendency toward religion from Erich Fromm's point of view. There are different approaches to this issue: sociological, psychological and philosophical-theological. Fromm believes that two agents cause human beings to go toward religion: first, the need to common outlook and second, escaping responsibility. Since these two factors have been permanent in human history, his tendency to religion has been permanent too. Fromm believes that human's tendency to religion has had unpleasant results such as: establishing unjust and opinionated religious governments, emergence of religious scholar class who misused religious concepts, and multiple wars. Fromm's viewpoints on human's tendency to religion have been faced some objections. Common outlook is a result of Religiousness not a cause of tendency toward a religion. Escaping responsibility also is not a tendency agent toward a religion. For religion itself creates responsibility, and that is way some people do not accept any religion. Those unpleasant results which Fromm counted for religion cannot be generalized to all religions.
    Keywords: Erich Fromm, tendency to religion, psychology, common outlook, escaping responsibility
  • Elahe Zare, Laleh Haghighat* Page 95
    Faith is one of the central concepts in religious thought and in philosophy of religion. But there is not a unique understanding of this concept among theologians and philosophers. Some define faith as belief in proposition and others, criticizing the propositional view of faith, define it as facing God, belief in God, and committing to him. In this paper we will compare the views of two philosophers from two different cultures in this subject. We should consider both revelational and philosophical elements in Mulla Sadra's concept of faith while Jasper's faith is not based on revelation but only on his philosophical concepts such as existence and its different levels, God and transcendence, human's freedom and free will, and historical and subjective dimensions of the truth. Mulla Sadra has a propositional view in this relation and sees faith as an epistemological issue. So we can find some similarities between these two thinkers.
    Keywords: Mulla Sadra, Religious faith, Jaspers, encompassing, Transcendence
  • Saeed Geravand* Page 137
    Bhakti or Devotional Worship is a form of Vishnu thought that has its roots in the history of Hinduism. This ritual exists in various traditions and movements throughout the south and north India and it underwent numerous changes made by different theologians and philosophers. The elements of this form of religion and its effect could be studied and identified in Vedas, Upanishads, Bhagavatism, literature of epic era and other theologians, Sutras and eventually in thought of interpreters of mystical thought of Ramanuja and the other Vishnu theologians. In this paper, first we will discuss the signs of this way of rituals in various periods of the history of Hinduism and then we will show the complexity of philosophical thought and simplicity of thought based on Bhakti.
    Keywords: Bhakti, Divine Love, Devotional Worship, Religious Thought
  • Aziz Allah Salari* Page 153
    Allama Iqbal Lahoori is the theorist of wisdom of selfness who sees wisdom as mixed with pain and love. He believes in wisdom, nationality, andself confidence which rises from the depth of human nature, creation and truth. This wisdom has consequences such as dynamism, resistance, and transcendence. Iqbal's worldview is rest on an oriental and lightened mysticism and intellect which not only reject the western reason (Secularism, Feminism, Marxism, Nihilism and Nationalism) but also stress on an ideal man who possesses both a divinely given intellect and a dynamic and resistant heart which can fight against the injustice and oppression.
    Keywords: God, Selfness, Love, Oriental intellect, Wisdom, Divine nature of man
  • Khosrow Bagheri Noaparast*, Mohammad Zoheir Bagheri Noaparast Page 1
    Considering three philosophers – Ghazali, Hume, and Kant – we perceive that they were at grips with skepticism and each had a different attitude towards it. While Hume remains in a skeptical sphere, Ghazali and Kant offer solutions for skepticism, although their solutions differ largely. Criticizing Aristotle’s view on essential necessity, Ghazali expands Avicenna’s emphasis on experimentation and, in effect, negates the necessary relation between cause and effect. Ghazali preceded Hume in this regard for some 6 centuries and put forward Hume’s main idea. In order to overcome skepticism, Kant appealed to rationality and it’s a priori backgrounds, while Ghazali put forward God’s will and put the emphasis on the inner direct experience. It will be argued that God’s deeds, rationality and faith should be compatible in principle.
    Keywords: Ghazali, Kant, Hume, skepticism, reason, faith, cause, effect