فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 69 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی پیروجعفری *، محمد جواد عنایتی راد صفحات 1-28
    تعارض و نزاع میان علم و دین و بررسی آرا و دیدگاه های گوناگون این حوزه، چالش همیشگی فلسفه دین بوده است. یکی از مهم ترین مباحث این حوزه، تعارض میان نظریه فرگشت و اعتقاد به آفرینش موجودات بر مبنای ظاهر کتاب مقدس است. این چالش نظریه های گوناگونی را از انکار تام فرگشت تا پذیرش کامل آن در نظام فکری دینی در بر داشته است. یکی از این نظریه ها، « طراحی هوشمند»است که بیان می کند نظام پیچیده خلقت، حاصل طراحی مدبرانه طراح خردمندی است که به قلم صنع خود، نظام آفرینش را بر این اساس بنانهاده است. این نظریه با تمسک به مقدمات علمی چون «پیچیدگی کاهش ناپذیر» و «پیچیدگی معین شده» بی هدف بودن فرایند خلقت و نیز تصادفی بودن روند آفرینش را زیر سوال برده و سعی دارد روش شناسی علمی رایج را به چالش کشانده و فرگشت را نظریه ای ناتمام و جهت دار در رواج اندیشه مادی گرایی معرفی نماید. این پژوهش درصدد بررسی جایگاه نظریه طراحی هوشمند در چالش علم و دین است و در پایان این نتیجه حاصل می شود که خود این نظریه با چالش هایی روبرو است و نمی توان آن را پاسخی مناسب در رابطه علم و دین تلقی کرد.
    کلیدواژگان: طراحی هوشمند، علم و دین، فرگشت، برهان نظم، طبیعت گرایی روشی
  • الهام تمدن، محمدرضا نصر اصفهانی * صفحات 29-52
    علوم مختلف مانند فلسفه، کلام، حکمت و عرفان همه در جستجوی راهی برای دست یابی به معرفت الهی هستند، اما آن چه عرفان را از آن ها متمایز می کند؛ استفاده از روش کشف و شهود به عنوان ابزار به کارگرفته شده، برای رسیدن به مقصد نهایی عارف است.، روزبهان بقلی عارفی است که تجارب عرفانی خود را به طور مستقل در کتابی به نام کشف الاسرار به تفصیل بیان کرده است و این کتاب از این جهت منحصر به فرد است. او بیش تر از عارفان دیگر بر کشش و جذبه الهی و کمتر از دیگر عارفان بر کوشش تاکید دارد. علاوه بر موضوعات بحث برانگیزی که در کشف الاسرار خود بیان می کند، دیدگاه او در مورد مسئله کشف و شهود نیز قابل توجه است. در این مقاله مبانی نظری و دیدگاه روزبهان در مورد کشف و شهود بررسی شده است. تقسیم بندی مکاشفه توسط روزبهان به سه دسته مکاشفه ذات و صفات و افعال الهی و مصادیق و نشانه های آن و پس از آن طرح مبحث مشاهده و مقدمات و نتایج آن از مهم ترین مسایل مطرح در این تحقیق است. هم چنین مقوله رویت خداوند از دیدگاه روزبهان مورد توجه قرار گرفته و ابزارهای رویت یعنی روح و قلب و نفس و سر و سر السر و محل رویت هر یک از آن ها مطرح شده است.
    کلیدواژگان: کشف و شهود، روزبهان بقلی، مشاهده، رویت الهی
  • کاظم راغبی *، منصور نصیری صفحات 53-76
    معناداری زبان دین یکی از مسائل مهم فلسفه دین است که با طرح دیدگاه بازی های زبانی در اوایل قرن بیستم وارد مرحله ی نوینی شد. دیدگاه افعال گفتاری آستین، با تکیه بر دیدگاه ویتگنشتاین متاخر و با نگاه کارکردگرایانه، ماهیت زبان را ، فعل و کنش می داند و معنا را از رهگذر متن و بستر قابل فهم می داند. این صورتبندی از نظریه معنا، راه را برای معناداری غنی تر زبان دینی هموار می سازد. جیمز مک کلندان با بهره از این دیدگاه، معنا داری زبان دینی را دارای مولفه های عرفی، عاطفی و توصیفی معرفی کرده و هرکدام از آن ها را از شروط اصلی معناداری زبان می داند و با طرح این نظرگاه اهمیت وجوه و جوانب مختلف یک گفتار دینی را حفظ می کند. در این نوشتار با بررسی دیدگاه افعال گفتاری و نظریه ی مک کلندان، موفقیت این دیدگاه در زبان دینی را مورد ارزیابی قرار داده ایم.
    کلیدواژگان: نظریه بازی های زبانی، نظریه کاربردی معنا، افعال گفتاری، جان آستین، جیمز مک کلندان
  • سعید رحیمیان* صفحات 77-100
    هم متکلمان مسلمان و هم متکلمان مسیحی و فلاسفه منسوب به هر دو دین برای حل مشکله ی سخن گفتن درباره ی خدا نظریاتی را مطرح کرده اند؛ از قول به لزوم سکوت در مورد معانی صفات الهی تا راه سلبی و از قول به اشتراک لفظی تا اشتراک معنوی و نیز راه صفات علی اقسام آن در این زمینه مطرح شده است.در این مقال ، نظریه ی دو فیلسوف و متکلم هم زمان یعنی خواجه نصیر الدین طوسی فیلسوف و متکلم مسلمان و توماس آکویناس فیلسوف و متکلم مسیحی بررسی و مقایسه می شود. ابتدا سخن از توماس آکویناس و قول خاص و ابداعی او در این زمینه یعنی انالوژی و مبانی کلامی آن خواهیم گفت آنگاه مرام خواجه طوسی در قول به اشتراک معنوی تشکیکی و مبانی و مدلولات آن تشریح خواهد شد و در انتها به مقایسه و بررسی تطبیقی آن دو نظریه پرداخته خواهد شد که همین مقایسه و داوری نهایی بین دو فیلسوف جنبه نوآورانه این مقال را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: انالوژی، اشتراک معنوی تشکیکی، صفات الهی، توماس آکویناس، خواجه نصیرالدین طوسی
  • سیدعلی سراج *، موسی عربی صفحات 101-118
    تفسیر قرآن از زمان پیامبر آغاز شد، در دوره صحابه مورد توجه قرار گرفت و در زمان تابعین گسترده شد. با ورود جریانهای فکری به حوزه فرهنگ اسلامی، و گسترش نیازها، نگاه به قران کریم و تفسیر آن گونه های مختلفی پیدا کرد و از دیدگاه های مختلف مورد توجه و تفسیر قرار گرفت. یکی از این جریانهای فکری، رویکرد عرفانی به تفسیر قرآن بود. از آنجا که نگاه عارفان در بررسی هایشان کاملا مطابق با قرآن و سنت بود، نوع نگاه آنان از آن رو که سرشار از تعابیر لطیف در بررسی آیات قرآنی است، از جایگاه رفیعی برخوردار است. در پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی، ضمن نگاه به سیر تحول روش و رویکرد در تفاسیر عرفانی بعد از ابن عربی، جایگاه ابن عربی از نظر تحولی که در رهیافت عرفانی تفاسیر، ایجاد کرده است، بررسی شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که رهیافت عرفانی مفسران در تفسیر قرآن، در تفاسیر عرفانی تا قرن هفتم، بیشتر مبتنی بر زهد و شریعت بود. پس از آن تحت تاثیر آرای ابن عربی و به تبعیت از او، رویکرد تاویلی به آیات قرآن بیشتر مورد توجه مفسران قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، تفاسیر عرفانی، ابن عربی، تاویل
  • حسن عباسی حسین آبادی * صفحات 119-136
    چیستی و بحث مفهوم خدا از بحث های مهم خداشناسی فلسفی است. در تاریخ فلسفه خدا با وجود و علت و خیر و عقل تبیین شده است. وجود با فعل و علت بودن همراه است اثولوجیا در تبیین چیستی خدا در میمر پنجم، با وجود خدا آغاز می کند. اما از نور و روشنایی نیز برای تبیین بهتر خدا بهره گرفته است در تبیین وجود او، صفات دیگر ازجمله علت وجود بخش بودن و علت اندیشه نیز می آید. باتوجه به نسبتی که میان فعلیت و علت با وجود هست و باتوجه به اینکه خدا در اثولوجیا با بحث وجود مطرح شده مسئله ما این است آیا می توان گفت خدای اثولوجیا خدای وجودی و قابل بیان است و در این زمینه متاثر از نگاه ارسطویی است؟ برای بررسی این مسئله پرسش هایی مطرح می شود که وجود به چه معناست چه دلایلی برای اطلاق فعل و علت به وجود در مبحث خداوند در اثولوجیا است؟ نسبت وجود و فعلیت و علیت چگونه تبیین می شود؟آیا می توان نور را نیز وجودی تفسیر کرد و نورالانوار بودن را در راستای وجود بودن خداوند تلقی کرد؟ در اثولوجیا وجود و فعل و نور یکی هستند و همه به عنوان مبدا و منشا موجودات لحاظ شده اند خدای اثولوجیا وجودی است که جوهر نیست و فعلی است که صورت نیست و از این حیث با ارسطو متفاوت می شود؛ اما چون علت العلل است و با نظر به خود ایجاد می کند متاثر از ارسطو است. در ذیل بطور مفصل درباره آن بحث می کنیم.
    کلیدواژگان: مفهوم خدا، اثولوجیا، ارسطو، میمر
  • خسرو مرادی که واده *، رضا رسولی شربیانی، مرضیه اخلاقی، محمد علی عباسیان چالش تری صفحات 137-156
    انسان وشناخت ابعاد وجودی او از دیر باز مورد توجه اندیشمندان حوزه دین و فلسفه بوده است. این مقاله در صدد بررسی این مسئله است که با توجه به شمول حکمت صدرایی بر تمام جنبه های مختلف هستی وانسان، چگونه می توان مبتنی بر نظریات خاص ملاصدرا، مبنائی فلسفی وعقلانی برای تعلیم وتربیت نفس انسان ترسیم نمود؟ لذا سعی شده است با روش مطالعه ی کتابخانه ای و نظری وبا بررسی اصول ابتکاری ملاصدرا درفلسفه به این سوال پاسخ داده شود. ازنظرملاصدرا وجود اصیل است، ولی وجودانسان ازموجودات دیگرمتفاوت است. براساس حرکت جوهری، نفس به تدریج دردامن بدن به ظهورمی رسدوبه درجات بالاتری ازتجرد نایل می شود. ازاین منظرحقیقت هرفرد با اعتقادات واعمال وی ودرپرتوتعلیم وتربیت ساخته می شودو هویت خودش را کسب می نماید ودرنهایت هرانسانی نوع خاصی است وماهیت همه انسانها یکسان نیست. براساس دستاوردهای این تحقیق، با تبیین خاص ملاصدرا درباره چگونگی تربیت نفس انسان، علاوه براینکه جایگاه رفیع انسان درمجموعه خلقت معرفی می گردد تاثیرونقش برنامه های تربیتی، دررسیدن به درجات شایسته و بایسته فرد انسانی نیز بخوبی ترسیم می گردد. هدف عالی درنظام تربیتی مبتنی بربینش صدرائی، ارتقاء انسان به مقام خلیفه اللهی است. و نتیجه اینکه: براساس انسان شناسی صدرائی، تدوین برنامه های تعلیم وتربیت، بستری عقلانی می یابد ومنطبق بر فطرت انسان خواهد بود.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، ملاصدرا، نفس انسان، نظام تربیتی
|
  • Morteza peirojafari *, mohammadjavad enayatirad Pages 1-28

    The conflict between science and religion and evaluation the views is one of the most challengeable issues in philosophy of religion. And one of the most significant subject in this field is the conflict between the theory of evolution and creationism. This challenge rise up verity theories includes complete denial of evolution to acceptance of it. The Intelligent Design theory (ID) is one of these theories that try to reduce tension between science and religion and states that the complex system of creation is the result of the deliberate design of a wisdom designer. With the Irreducible complexity and specified complexity that support the (ID), this theory tries to challenge the common scientific methodology and introduce evolution as an unfinished and oriented theory in the propagation of materialism.
    In this paper, we will criticize and review this theory on the relationship between science and religion and also some critics about it. Finally, we will conclude intelligent design doesn’t have a strong foundation to seize some conflict between science and religion.
    Keywords: Intelligent Design, science, religion, Evolution, metodological naturalism
  • Elham Tamaddon, Mohammad Reza Nasr Isfahani * Pages 29-52
    Different sciences such as philosophy, al-kalam, theology and mysticism all are seeking a way to achieve divine cognition, but what distinguishes mysticism from the others; is the use of the method of revelation as a tool applied to reach the ultimate mystic purpose. Roozbehan Baqli is a mystic who has detailed his mystical experiences independently in a book called Kashf al-Asrar, so this book is unique in this regard. He emphasizes on fascination and attraction of God more than other mystics and he emphasizes on endeavor less than other mystics. In addition to controversial issues expressed in his Kashf al-Asrar, his point of view about the issue of revelation is also significant. In this article, theoretical foundations and Roozbehan's views on revelation are reviewed. The division of revelation by Ruzbehan into three categories such as revelation if entity, divine attributes and acts and its instances and signs, followed by presentation the topic of perception and its preliminaries and outcomes are one of the most important issues raised in this research. Also, the issue of seeing of God from the point of view of Roozbean is considered and the means of seeing, namely the soul and the self and the situation of seeing each of them are rose.
    Keywords: revelation, Roozbehan Baqli, perception, seeing of God
  • Kazem Raghebi*, mansour nasiri Pages 53-76

    A study of McClendon's perspective on religious language based on Austin's Speech -act
    Meaningfulness of the religious language is one of the central issues of the philosophy of religion, which came into a new stage by the presentation of language games in early twentieth century. John Austin's speech act theory which was founded on the late Wittgenstein's view as well as on the theory of functionalism, introduces the nature of language as an act and considers meaning through context. This formulation of the theory of meaning paves the wa y for a richer meaningful religious language. using this approach, James McClendon identifies conventional- affective - descriptive conditions as main conditions for meaningful language and by presenting this view, maintains the significance of different aspects of religious utterance. In this paper, we evaluate the successfulness of this perspective in the religious language by investigating the theory of speech-act and McClendon's theory
    Keywords: The Theory of Language Games, Ordinary Language Philosophy, Speech-Act, John Austin, James Mcclendon
  • Saeed Rahimian* Pages 77-100
    Both Muslim and Christian theologians have put forward some solutions in order to solving problem of " speaking about God" from Silence theory to negative theology and from considering Divine attributes as Equivocal to considering them as Uni vocal .in this research it is supposed to compare two theory that are belonging two contemporary Philosophers and theologians i.e. Thomas Aquinas and Khajeh Tusi. First it is discussed specific and innovated theory of Aquinas that is Analogy and its foundations , its dimension its divisions and its usage in Divine attributes also some divisions about Divine attributes then we discuss the theory of Khajeh Tusi that is hierarchy uni vocal attributes and its alternatives, its fundamental theological basis( like transcendence of God) and also some divisions about Divine attributes from his viewpoint .the last chapter will be the comparative study between the two theories and their common aspects and their differences that may be considered as the innovation of this article.
    Keywords: Analogy, Hierarchy uni vocal, Divine attributes, Aquinas, Tusi
  • Seyyed Ali Seraj *, moosa arabi Pages 101-118

    Interpreting the verses of the Quran, which had already begun while the Prophet was still living, received attention in the time of the Companions and further developed and expanded at the time of Tabein (i.e. close followers)? With the inflow of new intellectual views to the developing Islamic culture, different perspectives and approaches to the interpretation of the Quran were developed. Among these was the mystic approach. The mystic approach enjoys a distinguished position since the interpretations of verses within this approach not only closely correspond with the Quran and Sunnat (i.e. the Prophet’s way), but also contain a variety of subtle and clever observations.
    A descriptive-analytical approach was adopted in this study to review the mystic approaches after Ibn Arabi and how they have evolved, and also to explore the extent and type of influence caused by Ibn Arabi on mystical interpretations of the Quran. The findings of the study suggest that mystical approaches to the interpretation of the Quran were largely based on piety and Shariat (i.e. strict religious conventions) up until the seventh century (in Hijra lunar calendar), after which more interpretive approaches have received attention under the influence of Ibn Arabi’s views and his work.
    Keywords: Quran interpretation, mystical interpretation, Ibn Arabi, interpretation
  • hasan abasi hasan Abadi* Pages 119-136
    Quiddity the meaning and discussion of the concept of God is one of the important discussions of philosophical theology. In the history of Philosophy, God is Existence, Cause, Good and intellect. Existence is associated with Act and cause. Otheologia in Mimar the fifth, to explain Quiddity of God, begin of Being of God. But he uses light and brightness to better explain God. In explaining his Being, it including the cause of being and cause of thought. According to relation between Actuality, Cause and Being, According to in Oteologia God begin with Being, Our Issue is whether it is possible to say that the god of Otheology is the God of existence. Affected by Aristotle in this regard? Questions will be asked to investigate this Issue, what does mean Being? What are the reasons for the use of Act and cause to existence in the context of God in Otheology? How is the ratio of existence, reality and causation explained? Can light be interpreted existentially? Considered the lightness of the light as God's being? Oteology God is existence that is not substance, and is Act that is not Form and differs in this respect with Aristotle. But because it is causal cause and it creates depend on an opinion Affected by Aristotle. We discuss this in more detail below.
    Keywords: Existence, Good, Cause, Light, Intellect
  • khosro moradikohvadeh *, reza rasoolysharabiani, Mohammad Ali Abbasian Chaleshtori, marzieh akhlaghi Pages 137-156
    From the distant past, human and recognition of his aspects has been considered by thinkers in the field of religion, philosophy, this study is about to find out that regarding the inclusion of Sadraee wisdom on all different aspects of existence and human and according to Mullasadra’s unique points of view, how a philosophical and intellectual basis can be formed in order to educate and bring up the human’s entity? Therefore, through theoretical and library study and by investigating the creativity principles of Mullasadra in philosophy, an effort has been made to answer this question. From his point of view, the existence is original but human one is different from other creatures. Based on the process of the substantive progress, the soul appears gradually in context of the body and achieves higher ranks of independency. The reality of every human is built by the light of educational system and not all the mankind has the same identity. According to the consequences of this research, by considering the quality of education and excellence of human soul, Mullasadra specifically explains not only the high position of human in universe, but also the impact of educational programs on reaching proper grades of humanity. Mullasadra believes human has authority and values are absolute he offers a dynamic education for the soul. In an educational system, based on Mullasadra's insight, the great goal is to promote human rank to caliph of Allah. the result that on the Mullasadra's anthropology, educational programs are effective and efficient
    Keywords: anthropology, Mulla Sadra, human identity, education system, soul