فهرست مطالب

فصلنامه ژنتیک نوین
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله های پژوهشی
  • مهرآنا کوهی دهکردی، محمود خدام باشی صفحات 1-10
    پس از توالی یابی کامل ژنوم آرابیدوپسیس و شناسایی حدود 25498 ژن، نقش برخی از ژن ها در آن به صورت احتمالی تعیین شد. از جمله این موارد می توان به تعیین نقش هفت ژن در آرابیدوپسیس به عنوان ژن های احتمالی کد کننده آنزیم تیروزین آمینوترانسفراز اشاره نمود که تا به حال نقش سه ژن با تحقیقات انجام شده مورد تایید قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، نقش ژن احتمالی دیگری از این خانواده با استفاده از آزمون مکمل سازی با باکتری اگزوتروف DL39 بررسی شد. به دلیل وقوع جهش در ژن تیروزین آمینوترانسفراز باکتری DL39، این باکتری برای اسید آمینه تیروزین اگزوتروف می باشد. به منظور بررسی توانایی ژن احتمالی تیروزین آمینوترانسفراز مورد نظر در مکمل سازی نقصان فعالیت تیروزین آمینوترانسفرازی باکتری، توالی ناحیه کد کنند ژن در ناقل های بیان pQE همسانه سازی شد و برای تراریختی باکتری DL39 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج آزمون مکمل سازی موفقیت آمیز بود و باکتری های تراریخت شده قابلیت رشد در محیط بدون مکمل اسید آمینه تیروزین را بدست آوردند. بررسی فعالیت آنزیمی نیز نشان داد که آنزیم قادر است اسید آمینه تیروزین را به 4- هیدروکسی فنیل پیروات تبدیل نماید. نتایج بدست آمده در این تحقیق، نقش تیرزوین آمینوترانسفرازی ژن مورد بررسی را تایید می کند.
  • شهلا نعمت اللهیان، پاراخات برزین، سیدضیاءالدین میرحسینی، محمد، ناصرانی، علیرضا صیداوی صفحات 11-18
    پارامترهای ژنتیکی صفات وزن پیله، وزن قشر پیله و درصد قشر پیله دو لاین تجاری کرم ابریشم پس از سه نسل انتخاب انفرادی و تصادفی برای هر یک از این صفات برآورد گردید. مبنای انتخاب شامل (A) انتخاب انفرادی بر اساس وزن پیله و (B) انتخاب انفرادی بر اساس وزن قشر پیله بود. بدین منظور، از اطلاعات جمع آوری شده از دو لاین تجاری 153 و 154 در مرکز تحقیقات ابریشم کشور استفاده شد. پارامترهای ژنتیکی جمعیت های مورد مطالعه برای صفات وزن پیله و وزن قشر پیله با استفاده از نرم افزارWOMBAT و الگوریتم REML برآورد شد. در هر دو روش انتخاب، وراثت پذیری بالایی برای صفات وزن پیله و وزن قشر پیله برآورد شد. همچنین در هر دو لاین مورد مطالعه، وراثت پذیری بیشتری در صفت تحت انتخاب انفرادی مشاهده گردید. همبستگی ژنتیکی مثبت و بالای دو صفت مهم اقتصادی وزن پیله و وزن قشر پیله، نشان می دهد که می توان با انتخاب یکی از آنها دیگری را نیز بهبود داد. در کل با توجه به نتایج بدست آمده، جهت بهبود میانگین وزن پیله در کوتاه مدت، استرات‍ژی A کارآمد می باشد و اگر هدف بهبود صفت وزن قشر پیله در آمیخته ها باشد، استرات‍ژی B می تواند قابل توصیه باشد. همچنین استرات‍ژی A باعث بالا بردن درصد پیله های خوب شد.
  • زهرا حطری، ذبیح الله زمانی، وحیده ناظری، لیلا تبریزی صفحات 19-28
    گیاه دارویی کاکوتی با نام علمی tenuior Ziziphora به طور سنتی در درمان بیماری ها، کاهش درد و درمان عفونت ها استفاده می شود. کاکوتی گیاهی یکساله و معطر بوده و پراکنش وسیعی در ایران دارد. در این تحقیق، با استفاده از 13 صفت مورفولوژیک و 16 آغازگر RAPD به بررسی تنوع ژنتیکی 39 نمونه کاکوتی از 21 منطقه جغرافیایی ایران پرداخته شده است. میزان تشابه ژنتیکی محاسبه شده بین نمونه ها بر اساس نوارهای چند شکل در دامنه ای از 19/0 تا 77/0 قرار داشت، به طوری که 16 آغازگر به کار رفته میزان چند شکلی3/90 درصد را نشان دادند. هر دو نشانگرهای مولکولی و مورفولوژیکی درجه بالایی از چندشکلی را در بین نمونه ها نشان دادند. میزان همبستگی بدست آمده بین نشانگر RAPD و نشانگر مورفولوژیکی معنی دار نبود (01/0r =). بر اساس نتایج این مطالعه، این گونه گیاهی در ایران ازتنوع قابل توجهی برخوردار بوده که می تواند منبع ژنتیکی ارزشمندی برای تحقیقات به نژادی گیاه کاکوتی در آینده باشد.
  • زهره قدسی، علی شعبانی، بهاره شعبانپور صفحات 29-36
    ماهی کفال طلایی از گونه های تجاری ارزشمندی است که در نواحی جنوبی دریای خزر از اهمیت اقتصادی بالایی برخوردار است. در این مطالعه از 6 جایگاه ریزماهواره به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ماهی کفال طلایی در دو منطقه بابلسر و چالوس در استان گلستان استفاده شد. تمایز بارز ژنتیکی در میان مناطق از طریق Fst و آنالیز واریانس مولکولی مشاهده نشد و میزان نسبتا بالایی از جریان ژنی بین جمعیت ها مشخص گردید. تنوع ژنتیکی دو منطقه شامل بابلسر: تعداد الل در جایگاه: 833/12Na=، تعداد الل موثر: 402/9 Ne=، هتروزیگوسیتی مشاهده شده: 756/0Ho= و هتروزیگوسیتی مورد انتظار 887/0He= و چالوس: 667/13Na=، 945/9Ne=، 708/0Ho= و 882/0He= نیز تفاوت معنی داری نداشتند.
  • اسماعیل قاسمی، حسین هنری، هوشنگ علیزاده، منصور امیدی، علی، اکبر شاه نجات بوشهری، مختار جلالی جواران صفحات 37-46
    انتقال ژن به کلروپلاست گیاهان دارای مزایای زیادی مانند بیان بالای ژن خارجی و عدم آلودگی زیست محیطی می باشد. با توجه به توالی یابی ژنوم پلاستید کاهو می توان از قطعات همولوگ زیادی برای طراحی یک ناقل مختص گونه استفاده کرد. ما در این تحقیق از قطعات همولوگ rbcL و accD (برگرفته از ژنوم کلروپلاست کاهو)، راه اندازprrn، خاتمه دهندهpsbA و کاست ژنی مقاومت به آنتی-بیوتیک های استرپتومایسین و اسپکتینومایسین برای ساخت یک ناقل مختص گونه استفاده نمودیم و پس از توالی یابی، ناقل ساخته شده به نام pCL96-39(پلاسمید کلروپلاستی (Lactuca sativa) رقم TN-96-39 ایرانی) نامگذاری شد. جهت بهینه سازی انتقال ژن به کلروپلاست کاهوی ایرانی ژن بتاگلوکورونیداز (1800 جفت باز) پس از همسانه سازی در ناقل pCL96-39 با استفاده از تفنگ ژنی به کلروپلاست گیاه کاهو منتقل شد. وجود ژن بتاگلوکورونیداز در ژنوم پلاستید با استفاده از PCR تایید شد و جهت تایید بیان ژن، آزمون هیستوشیمیایی بتاگلوکورونیداز (GUS) برروی کالوس ها و ساقه های تراریخته انجام شد. تولید پروتئین بتاگلوکورونیداز در گیاهان تراریخته به وسیله روش الکتروفروز SDS-PAGE نیز تایید شد. نتایج این پژوهش می تواند راه را برای تولید وسیع پروتئین های پلاسما، آنزیم ها، فاکتورهای رشد، واکسن ها و آنتی بادی های نوترکیب در گیاه کاهوی ایرانی هموار کند.
  • فاطمه دهقان نیری، مسعود سلطانی نجف آبادی صفحات 47-58
    عوامل رونویسی، تنظیم کننده های مهم بیان ژن در فرآیندهای زیستی هستند و در علم ژنتیک از اهمیت زیادی برخوردار می باشند. براساس نتایج شناسایی عوامل رونویسی دخیل در چرخه سلولی به کمک روش qRT-PCR، ژن AT1G77640 متعلق به خانواده عوامل رونویسی AP2، در تنظیم چرخه سلولی در آرابیدوپسیس دخالت دارد. الگوی بیان ژن AT1G77640 طی مراحل مختلف چرخه سلولی نوسان دارد و سطح بیان آن در سوسپانسیون سلولی آرابیدوپسیس طی مراحل G2 و M کاهش می یابد. در این تحقیق جهت بررسی نقش ژن AT1G77640 در رشد و نمو گیاه آرابیدوپسیس، عملکرد این ژن از طریق افزایش و کاهش سطح بیان آن مورد مطالعه قرار گرفت. درگیاهان تراریخته با افزایش سطح بیان ژن AT1G77640، کاهش میزان تولید بذر مشاهده شد. افزایش سطح بیان این ژن تعداد و اندازه سلول های برگ را نیز تحت تاثیر قرار داد. همچنین الگوی مکانی تظاهر این ژن با بررسی های بافت شناسی و تجزیه گیاهان تراریخته GUS و داده های میکرواری موجود در بانک های اطلاعاتی مطالعه شد بطوریکه تعیین میزان بیان ژن AT1G77640 بوسیله qRT-PCR و نیز تعیین الگوی مکانی آن در گیاهان تراریخته راه انداز -GUS، بالا بودن میزان تظاهر این ژن را در آوندها، مریستم انتهایی ساقه، کوتیلدون، هیپوکوتیل و قسمت هایی از اندام های زایشی نشان داد. بطور کلی به نظر می رسد افزایش بیان AT1G77640 بیش از میزان طبیعی بیان آن در گیاه، اثر منفی براندام های زایشی داشته است.
  • ایرج هاشم زاده سقرلو، شیرین رحمتی، راضیه پوراحمد، کیاوش گلزاریان، پور، اصغر عبدلی صفحات 59-66
    وضعیت رده بندی ماهی کور غار ایران، Iranocypris typhlops و اشکال دیسک دار و بدون دیسک آن تا حدی مبهم است و بررسی آن با روش های مولکولی می تواند در این رابطه مفید باشد. در این مطالعه با توجه به فرضیات موجود با استفاده از توالی ′5 ژن COI جایگاه رده بندی ماهی کور غار ایران در مقایسه با گونه های جنس Barbus و Garra و سایر کپورماهیان بویژه گونه های کپورماهیان ایران در منطقه زاگرس بررسی شد. برای اولین بار توالی یک ژن برای ماهی کور غار ایران و توالی ژن COI برای گونه Garra rufa (در ایران) و برای اولین بار برای گونه های Capoeta aculeatae، Capoeta trutta، Barbus lacerta، Kosswigobarbus kosswigi، Kosswigobarbus sublimus، Luciobarbus barbulus، Luciobarbus esocinus و Cyprinion macrostomum گزارش شد. با توجه به نتایج بدست آمده در بررسی های شجره شناسی رابطه نزدیکی در بین این گونه و گونه های جنس Barbus، Capoeta، Kosswigobarbus، Lusiobarbus و Cyprinion مشاهده نشد. اما رابطه گونه ماهی کور ایران با گونه های جنس Garra و بویژه گونه G. rufa نزدیک و جالب توجه بود. در کل شاید بتوان ماهی کور غار ایران را از گونه های خویشاوند ماهی G. rufa دانست، که در طی تکامل خود فرایند مینیاتوری شدن را تجربه کرده است. در بین نمونه های ماهی کور بررسی شده یکی از نمونه های بدون دیسک دارای هاپلوتایپ گزارش شده برای ماهی کور دیسک دار بود، که با این مشاهده می توان احتمال دورگ گیری در بین اشکال دیسک دار و بدون دیسک ماهی کور و یا عدم ثبات صفت دیسک را در این ماهیان مطرح کرد، که قضاوت در این مورد نیازمند بررسی های بیشتر است.
  • زهرا رضی، حسن رهنما * صفحات 67-78

    انتقال ژن با کارایی بالا به ذرت Zea mays L.) (با استفاده از یک ناقل دوگانه استاندارد کاربرد زیادی در مطالعات مهندسی ژنتیک و ژنومیکس کاربردی دارد. هدف از انجام این پژوهش افزایش میزان تراریختی ارقام ذرت با استفاده از تیمار شوک حرارتی و هورمون های گیاهی است. در این مطالعه جنین های نارس ذرت mm) 2 – 5/1) مربوط به ارقام B73 و Mo17 با استفاده از Agrobacterium tumefaciens سویه AGL01 حاوی ناقل دوگانه pCAMBIA3301 آلوده شدند. جنین ها قبل از آلودگی تحت تیمار 1T (Co46 به مدت 3 دقیقه، یک دقیقه در یخ٬ 30 دقیقه سانتریفوژ × g000،20 در Co4) و 2T (بدون تیمارهای حرارتی و سانتریفوژ) قرار گرفتند. همچنین ترکیباتی مانند دی تیوتریتول (DTT) و پلورونیک اسید F68 (F68) به محیط هم کشتی اضافه شده و با هم مقایسه شدند. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که استفاده از تیمارهای دمایی و سانتریفوژ، انتقال ژن به B73 را کمی بهبود بخشیده در حالی که در انتقال ژن gus به Mo17 هیچ تغییری ایجاد نمی کند. همچنین اضافه کردنDTT و یاF68 به محیط هم کشتی منجر به افزایش چشمگیر انتقال T-DNA به B73 شد، در عین حال در رقم Mo17 هیچ نتیجه امیدبخشی مبنی بر انتقال ژن مشاهده نشد. در رقم B73، بسته به نوع تیمار 18-5 درصد از جنین های نارس، کالوس های مقاوم به فسفینوتریسین تولید کردند. آزمون هیستوشیمیایی بر روی کالوس های مقاوم بعد از 8 هفته در محیط انتخابی و همچنین PCR که تاکیدی بر انتقال و بیان ژن گزارشگر gus بودند، فرکانس 18 درصدی انتقال ژن در تیمارهای 1T به همراه F68 را در مقابل فرکانس صفر درصدی انتقال ژن در کالوس های مقاوم از تیمارهای 2T و بدون دترجنت نشان دادند. با توجه به نتایج حاصل تیمار 1T به همراه F68 برای انتقال ژن بواسطه اگروباکتریوم به رقم B73 ذرت پیشنهاد می شود.

  • رضا حیدری جاپلقی، رحیم حداد *، قاسمعلی گروسی صفحات 79-90

    قطعات DNA ژنومی و ORF یک ژن تیوردوکسین h، تحت عنوان VvCxxS2، از بافت حبه انگور جداسازی و همسانه سازی گردیدند. قطعه DNA ژنومی VvCxxS2 حاوی دو اینترون در موقعیت هایی مشابه با ژن های تیوردوکسین h انگور و گیاهان عالی بوده و اتصالات اینترون- اگزون آن همانند ژن های گیاهان عالی از قانون GT-AG تبعیت می نماید. بررسی موقعیت اینترونی نشان داد که دو اینترون از ژن تیوردوکسین کلامیدوموناس و یک اینترون از ژن تیوردوکسین مهره داران در موقعیتی مشابه با اینترون های ژن های تیوردوکسین های f و h گیاهان عالی قرار گرفته اند که به احتمال قوی یک خاستگاه اولیه را برای جلبک کلامیدوموناس، تیوردوکسین های f و h گیاهان عالی و مهره داران پیشنهاد می نماید. بررسی موقعیت اینترونی ژن های تیوردوکسین o نشان داد که این ژن ها دستخوش یک تکامل دیرهنگام شده و در مقایسه با تیوردوکسین های f و h، الگوی متفاوتی از تکامل را دارا می باشند. موقعیت اینترون ها در ژن های تیوردوکسین های m، p، x و y نیز مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج بدست آمده نشان می دهند که این ژن ها دارای یک اینترون بین توالی پپتید انتقالی و پروتئین بالغ بوده و اینترون-های خود را در طی یک تکامل دیرهنگام بدست آورده اند. در مجموع، نتایج بدست آمده در این بررسی نشان می دهد که تیوردوکسین های f، h و o منشا یوکاریوتی و تیوردوکسین های m، p، x و y منشا پروکاریوتی داشته و الگوی متفاوتی از تکامل را نشان می دهند.

  • هلن پورمظاهری، زهرا رسولی، ابراهیم کریمی، غلامرضا صالحی جوزانی، میثم طباطبایی، رضا معالی امیری، مریم موسیوند صفحات 91-98
    یکی از مهمترین عوامل موثر در فرآیند تولید کمپوست از پسماندهای کشاورزی و شهری، ریزسازواره های موجود در پسماند و فرایند کمپوست می باشند. لذا شناسایی این ریزسازواره های مفید می‎تواند نقش قابل توجهی در بهبود و غنی-سازی کمپوست حاصل ایفا نماید که در این بین، قارچ ها اثر موثرتری در تجزیه مواد آلی بستر دارا هستند. لذا در تحقیق حاضر به منظور جداسازی و شناسایی سویه های مهم قارچی تجزیه کننده ترکیبات آلی، از فرایند تولید کمپوست در کارخانه کمپوست اصفهان نمونه برداری صورت گرفته و عوامل قارچی به_صورت تک اسپور و یه روش سری رقت جداسازی و خالص سازی شدند. جدایه های بدست آمده از نظر فعالیت آنزیمی سلولاز، زایلاناز، لیپاز، آمیلاز و پروتئاز به روش های کیفی و کمی بررسی شدند. جدایه های بدست آمده از نظر فعالیت آنزیمی بسیار متنوع بودند. علاوه بر این، در بخش مطالعات مولکولی و جهت شناسایی جدایه ها، واکنش زنجیره‎ای پلیمراز با استفاده از آغازگر M13F و M13R جهت تکثیر قطعه bp1100 ژن 18SrDNA و در نهایت توالی یابی آنها انجام شد. نتایج توالی و بلاست براساس ژن 18SrDNA و مطالعات فیلوژنیک نشان داد که سه سویه بدست آمده متعلق به جنس و گونه Aspergillus fumigatus می باشند که بطور معمول در فرایند کمپوست وجود دارند. با توجه به اینکه ضایعات جامد شهری کشور بطور معمول غنی از ترکیبات سلولزی، لیگنوسلولزی، چربی، نشاسته ای و پروتئینی هستند و این سه سویه دارای توانایی بالای تولید آنزیم های تجزیه کننده مواد مذکور هستند، امکان تولید و استفاده از این سویه ها به عنوان عامل تسریع کننده فرایند تولید کمپوست (بوستر میکروبی) وجود دارد.
  • پیرایه فائز، سعید نواب پور، علی اصغری، سیده ساناز رمضانپور صفحات 99-110
    به منظور ارزیابی تاثیر تنش اکسیداتیو نیترات نقره و نقش پیش تیمار اسید اسکوربیک بر الگوی بیان ژن های پاد اکسیدان کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز در گندم آزمایشی در سال 1388 در محل گلخانه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار صورت پذیرفت. تیمارهای آزمایشی شامل سه میزان نیترات نقره (صفر، 75/0 و 5/1 میلی مولار) دو مقدار اسید اسکوربیک (صفر و 20 میلی مولار) و دو رقم گندم فلات و تجن به ترتیب حساس و نسبتا مقاوم به تنش اکسیداتیو بود. اعمال تیمار ها با محلول پاشی بر روی برگ در زمان ظهور سنبله صورت گرفت. تیمار شاهد محلول پاشی آب بود و در مورد تیمار های ترکیبی اسید اسکوربیک یک ساعت قبل از نیترات نقره محلول پاشی گردید. نمونه برداری برگ در زمان های 10 و 48 ساعت پس از محلول پاشی صورت پذیرفت. میزان کلروفیل a) و b) و شاخص سطح اکسیداسیون سلولی در زمان 48 ساعت پس از نمونه برداری اندازه گیری گردید. میزان رادیکال های سوپراکسید و پراکسید هیدروژن و میزان نسبی بیان ژن های سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز با استفاده از تکنیک اندازه گیری در زمان واقعی (Real time PCR) در زمان های 10 و 48 ساعت پس از اعمال تیمارها انجام شد. با اعمال تیمار نیترات نقره مقادیر کلروفیل a و b به ویژه در رقم فلات کاهش محسوسی نسبت به شاهد نشان داد. اعمال پیش تیمار اسید اسکوربیک یک ساعت قبل از محلول پاشی نیترات نقره (تیمار ترکیبی) موجب افزایش نسبی میزان کلروفیل در مقایسه تیمار نیترات نقره شد. این موضوع با توجه به نقش پاد اکسیدانی اسید اسکوربیک مورد انتظار بود. در مقابل شاخص اکسیداسیون سلولی TBARM در تیمار های نیترات نقره افزایش معنی دار و در تیمار‎های ترکیبی به طور نسبی تعدیل شد. این مسئله تا حد زیادی در مورد مقادیر رادیکال‎های سوپراکسید و پراکسید هیدروژن در تیمار های مزبور ملاحظه شد. بیان ژن سوپراکسید دیسموتاز در تمام تیمار‎های آزمایشی و به ویژه در رقم تجن برتری قابل توجهی نسبت به ژن کاتالاز نشان داد.
  • مقاله کوتاه
  • جلال زارع، سید ضیاالدین میر حسینی صفحات 111-116
    میوستاتین از اعضای خانواده TGF-β است که نقش مهمی در توسعه عضلات اسکلتی ایفا می کند. این ژن برروی کروموزوم شماره 2 گوسفند قرار گرفته است. در تمام گونه ها، این ژن دارای 3 اگزون و 2 اینترون است. تاکنون نه جهش در توالی ژن میوستاتین گزارش شده که باعث تغییرات غیر مشابه ای می شوند. این تحقیق با هدف بررسی چند شکلی موجود در اگزون شماره 3 این ژن در گوسفند قره گل ایران با استفاده از تکنیک PCR-RFLP انجام شد. از صد راس گوسفند قره-گل ایستگاه سرخس به طور انفرادی و تصادفی خونگیری به عمل آمد. DNA نمونه ها با روش بهینه یافته clotted blood استخراج شد. با استفاده از یک جفت آغازگر طراحی شده، قطعه 337 جفت بازی اگزون 3 ژن میوستاتین نمونه ها تکثیر شد. جهت تشخیص ژنوتیپ های ژن میوستاتین، با استفاده از آنزیم محدودالاثر HaeIII قطعه تکثیر شده مورد هضم قرار گرفت. تمامی نمونه ها در این جایگاه تک شکل بودند و ژنوتیپ MMرا نشان دادند. بر اساس گزارشات موجود و نتایج این بررسی مشاهده می شود که جایگاه این ژن در اکثر نژاد های ایرانی دارای چند شکلی بسیار پایینی است. لذا به نظر می رسد که پایین بودن فراوانی این ژن در نژاد های ایرانی از اختصاصات ژنتیکی گوسفندان ایرانی باشد.
|
  • Kohi Dehkordi M., Khodambashi M Pages 1-10
    after completion of the Arabidopsis genome sequencing project and identification of 25498 genes, the function of several genes defined putatively. For instance the function of seven genes in Arabidopsis defined as putative tyrosine aminotransferas which the function of three genes have been confirmed experimentally until now. In the present study, the function of putative gene from this family considered to be evaluated using complementation test with DL39 auxotroph bacteria. As a result of mutation in tyrosine aminotransferase gene, this bacterium is auxotroph for L-tyrosine amino acid. In order to evaluate the ability of Arabidopsis putative tyrosine aminotransferase gene to complement tyrosine aminotransferase deficiency in bacteria, the coding region of this gene was cloned into pQE expression vector and used for bacterial transformation. Successful complementation results in the restoration of the bacterial ability to grow in medium without L-tyrosine supplementation. Analysis of enzyme assay showed that the enzyme is able to catalyzes the conversion of tyrosine to 4-hydroxyphenylpyruvate. These results confirmed that this putative gene has tyrosine aminotransferase activity.
  • Nematollahian S., Barzin P., Mirhosseini Sz, Naserani M., Seidavi Ar Pages 11-18
    Genetic parameters of cocoon weight, cocoon shell weight and cocoon shell percentage was estimated in two commercial lines during three generations under individual selection and random selection schedule. The individual selection program included (A) individual selection based on cocoon weight and (B) individual selection based on cocoon shell weight. The data collected from two commercial lines 153 and 154 were used in the Iran Silkworm Research Centre. Genetic parameters of cocoon weight and cocoon shell weight were estimated using WOMBAT software and REML algorithm. For both selection methods, high heritability were estimated for cocoon weight and cocoon shell weight. Both lines had higher heritability for traits under individual selection. Since there are high and positive genetic correlation between cocoon weight and cocoon shell weight, so it is showed we can improve one trait using selection based on another trait. Generally based on obtained results, it must be noted we can improve cocoon weight average in the short term using strategy A. If our purpose is improvement of the cocoon shell weight in the hybrids, strategy B is effective and can be recommended. Also strategy A improved cocoon shell percentage.
  • Hatari Z., Zamani Z., Nazeri V., Tabrizi L Pages 19-28
    iziphora tenuior named Kakooti in Iran is a medicinal plant that is traditionally used in some treatment of diseases, pain reduction and infection treatment. Kakooti is an aromatic annual plant and has a wide distribution in Iran. In this study, 13 morphological characters and 16 RAPD primers were used to evaluate genetic diversity of 39 samples of Kakooti from 21 geographic regions of Iran. Calculated genetic similarity between samples based on polymorphic bands was in the range of 0.19 to 0.77, and 16 applied primers indicated 90.3% polymorphism. Both molecular and morphological markers showed high degree of polymorphism in the samples. Correlation levels between RAPD and morphological markers was not significant (r=0.01). Results showed this species have a considerable diversity in Iran that can be a valuable genetic resource for breeding research on Kakooti in the future.
  • Ghodsi Z., Shabani A., Shabanpour B Pages 29-36
    olden grey mullet (Liza aurata) is a commercially valuable fish in southern coastal parts of the Caspian Sea. In this study, we have used six microsatellite locations to investigate the level of genetic variation of Liza aurata in Babolsar and Chalus in Mazandaran province. The results showed no conspicuous genetic variation in these two regions using Fst and AMOVA and a relatively high level of gene flow was found among populations. Genetic variations in Babolsar (mean number of alleles per locus, Na= 12.833, mean effective number of alleles, Ne= 9.402, observed heterozygosity, Ho= 0.756 and expected heterozygosity, He= 0.887) and Chalus (Na= 13.667, Ne= 9.945, Ho= 0.708 and He=0.882) were not statistically different.
  • Ghasemi E., Honari H., Omidi M., Shahnejat Bushehri Aa, Jalali M., Alizadeh H Pages 37-46
    ransgenic plastids offer unique advantages in plant biotechnology, including high-level foreign protein expression and reducing environmental contamination risks. Here, the development of a specific plastid vector for lettuce, (Lactuca sativa L. TN-96-39), was described using of rbcl and accD as target fragments, Prrn promoter, psbA terminator and a gene cassette for antibiotic resistance. The species-specific vector for plastid transformation to Lactuca sativa, called pCL 96-39 (TN-96-39 (Iranian line) chloroplast plasmid), has been sequenced. Plastid transformation was optimized by biolistic bombardment. Transfomants were confirmed by PCR and also histochemical test for GUS protein production. Beta-glucoronidase production was confirmed by SDS-PAGE electrophoresis in transformants. This system will open up new possibilities for the efficient production of edible vaccines, pharmaceuticals, and antibodies in plants.
  • Dehghan Nayeri F., Soltani Najafabadi M Pages 47-58
    ranscription factors are important regulators of gene expression in all biological processes and are important in genetics too. Based on our results using qRT-PCR technique, AT1g77640 gene belongs to the AP2 transcription factor family, involves in cell cycle control in Arabidopsis. To identify biological processes regulated by AT1g77640 in detail, molecular characterization of transgenic plants with modified levels of AT1g77640 expression (constitutive over expression and amiRNA) was performed using profiling technology. Additionally expression pattern of the studied TF was analyzed using promoter-GUS lines and publicly available microarray data. Consistent with our data activation of AT1g77640 in cell cultures had fluctuation. Activity of AT1g77640 gene in the cell suspension decreased in late G2 and M phases. Constitutive over expression of AT1g77640 in Arabidopsis influenced cell size and cell number and also decreased seed production. The expression pattern of the gene was determined by qRT-PCR and through GUS fusions, indicated preferential transcriptional activity including flower buds, hypocotyls, vascular tissues, cotyledon and auxiliary meristem.
  • Hashemzadeh Segherloo I., Rahmati S., Purahmad R., Golzarianpour K., Abdoli A Pages 59-66
    he taxonomic status of the Iran blind cave barb, Iranocypris typhlops, is somehow ambiguous and molecular analysis can be helpful in clarifying its taxonomy. Based on the existing hypotheses on the systematic status of the blind cave barb, the 5' sequence of COI was used to analyze its systematic status compared to the species of the genera Barbus, Garra and a number of other cyprinids, especially Cyprinid species of Iran, inhabiting rivers in Zagross Mountains. The sequences reported in this study were among the first molecular sequences for the Iran blind cave barb, the first COI sequence for Garra rufa (in Iran) and were the first reports for the species including Capoeta aculeatae, Capoeta trutta, Barbus lacerta, Kosswigobarbus kosswigi, Kosswigobarbus sublimus, Luciobarbus barbulus, Luciobarbus esocinus and Cyprinion macrostomum. Based on the observations made in the phylogenetic analysis, no close relationship was inferred for the blind cave barb and the genera Barbus,Capoeta, Kosswigobarbus, Luciobarbus and Cyprinion. However, there was a close relationship between the blind cave barb and the species of the genus Garra, especially the native G. rufa. Finally, it might be possible to consider blind Iran cave barb as close relatives of G. rufa, which has experienced the miniaturization phenomenon during its evolution. Among the cave barb specimens analyzed, one discless fish carried a haplotype, formerly reported for the disced form of the blind cave barb. This observation can be inferred as an indication of the possibilities such as hybridization between the two disced and discless forms or the instability of disc bearing feature in the blind cave barbs, for which the clarification is in need of more detailed analysis.
  • Razi Z., Rahnama H. Pages 67-78

    he high efficiency of gene transfer to maize (Zea mays L.) using a standard binary vector is used widely in studies of genetic engineering and functional Genomics. The objective of the present study was to enhance efficiency of gene transfer to maize varieties using heat shock and hormones. To do this, embryo induction and plant regeneration from immature embryos of B73 and Mo17 cultivars immature embryos (1.5- 2 mm) were infected with Agrobacterium tumefaciens strain AGLO1 harboring pCAMBIA3301 binary vector containing gus gene. The immature embryos were treated by T1 (46 °C for 3 min, on ice for 1 min, centrifugation in 20000 g at 4 °C for 30 min) and T2 (without T1 treatment) treatments before inoculation with Agrobacterium. Moreover, the effects of Dithiothreitol (DTT) and Pluronic acid F68 (F68) detergents were studied on transformation efficiency by adding them to culture media. The results showed that heat shock and centrifugation treatments improved slightly genetic transformation of B73 but not on Mo17. The addition of DTT or F68 to co-culture medium led to a dramatic increase in T-DNA transfer to the B73, while there was no effects on Mo17 transformation. In B73, depending on the type of treatment, 18-5% of the immature embryos were produced resistant calli to phosphinotricin (PPT). Histochemical GUS assay on 8 weeks calli resistant to PPT and PCR analysis confirmed the transferring and expression of gus gene. These analyses showed 18% transformation frequency in T1+F68 treatment in comparation with 0% in T2-Detergents. Based on our results, the treatment T1+ F68 was suggested an efficient methodology to transfer genes by Agrobacterium to maize cultivar B73.

  • Heidari Japelaghi R., Haddad R., Garousi Ga Pages 79-90

    oth DNA genomic fragment and open reading frame (ORF) encoding a Trx h, called VvCxxS2, were isolated and cloned from grape (Vitis vinifera L.) berry tissue. The DNA genomic fragment of VvCxxS2 possesses two introns at positions identical to the Trx h genes from grape and higher plant. The exon-intron junctions obey the rule GT-AG, as in higher plant genes. The intron position analysis in the chlamydomonas reinhardtii and vertebrates Trx genes revealed that two introns of chlamydomonas and one intron from vertebrates Trx genes are located at the same positions with introns of higher plants Trxs h and f genes, strongly suggesting a common origin for green algae, higher plants Trxs h and f, and vertebrates. The intron position analysis in the Trx o genes showed that these genes have been subjected a late evolution and in contrast to Trxs h and f, contain a different pattern of evolution. The introns position in Trxs m, p, x, and y was also analyzed. These genes possess one intron between the regions encoding the transit peptide and the mature protein, and suggest a recent entry of other introns during late evolution. Totally, obtained results suggest that Trxs f, h, and o have a eukaryotic origin whereas Trxs m, x, y, and p are related to prokaryotic Trxs, indicating different patterns of evolution.

  • Pourmazaheri H., Rasouli Z., Karimi E., Salehi Jouzani G.*, Tabatabaei M., Maali, Amiri R., Mousivand M Pages 91-98
    uring the composing process, microorganisms involved in degradation of agricultural and municipal waste are of great importance. Therefore, identification of beneficial microorganisms could play an important role in improving the quality of the produced compost. Fungi play an effective role in degradation of organic matter, So the objective of the present study was to isolate and characterize effective fungal strains during composting process. The fungi were isolated from mature compost in Isfahan Compost manufacture using serial dilution method. The enzymatic activities (lipase, amylase, cellulose, xylanase and protease) of the isolates were measured by qualitative and quantitative methods. Three isolates with enzyme activity were isolated and used for more detailed studies. The isolated fungal strains showed a wide range of different enzymatic activities. Molecular identification of the selected strains was performed based on PCR amplification and sequencing of a 1100 bp fragment of fungal 18SrDNA using M13R and M13F primers. Phylogenic studies revealed that the isolated fungal strains belonged to Aspergillus fumigates which are commonly exist in composting process. According to Municipal Solid Waste enrich cellulosic, starchy and protein compounds and these three strains have high potential of producing degradation enzymes, application of these fungal strains as accelerator in composting process (microbial booster) with different enzyme activities can transform wastes rapidly, then the efficiency of compost.