فهرست مطالب

ژنتیک نوین - سال نهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1393)

فصلنامه ژنتیک نوین
سال نهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/09
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سخن سردبیر
  • منصور امیدی صفحه 1
  • پژوهشی کامل
  • یاور وفایی، مصباح بابالار، محمد افشار شاندیز، شکوفه صدراوی، هوشنگ علیزاده* صفحه 127
    تا سال 2010 حدود 34 میلیون نفر آلوده به ویروس HIV بوده اند. ایدز با روش های کنونی قابل درمان نیست اما پروتئین گریفیتسین GRFT توانایی غیرفعال کردن HIV و جلوگیری از انتقال سلول به سلول HIV را دارد. در این تحقیق ابتدا توالی ژن بر اساس ترجیح کدونی گیاه بهینه سازی شد، سپس دو سازه ژنی pBIgR-KD و pBIgR-ZR ساخته شدند که ژن GRFT به ترتیب تحت کنترل پپتید راهنمای KDEL و بخش انتهای N پپیتد راهنمای Zera قرار گرفت. قطعات برگی توتون رقم سامسون با آگروباکتریوم سویه LBA4404 حاوی سازه های مورد نظر تلقیح شد. شاخساره های تشکیل شده بر روی محیط MS حاوی یک میلی گرم بر لیتر BA و 1/0 میلی گرم بر لیتر به محیط القای ریشه (1⁄2 MS بدون هورمون) منتقل شدند. بررسی شاخساره های تراریخت مقاوم به کانامایسین با PCR و سادرن بلات الحاق موفق دو تا سه نسخه از ژن GRFT را در لاین های مورد بررسی نشان داد. بررسی بیان گریفیتسین در سطح رونوشت با RT-PCR و Real Time PCR نشان از قابلیت متفاوت لاین های تراریخته توتون در بیان GRFT داشت. بر اساس نتایج SDS-PAGE یک باند احتمالی در ناحیه KD 27 مشاهده شد. آزمون وسترن بلات دو باند پروتئینی به صورت دایمر و مونومر به ترتیب با وزن های مولکولی 13 و 27 کیلودالتون را نشان داد. کمی سازی نتایج آزمون ELISA نشان داد که با هدف گذاری پروتئین در اجسام پروتئینی در مقایسه با شبکه آندوپلاسمی انباشت بالاتر پروتئین نوترکیب را در پی دارد. بر اساس این تحقیق با بهینه سازی توالی ژن، انتخاب میزبان مناسب و استفاده از پپتید راهنمای موثر می توان سطوح بالایی از پروتئین نوترکیب را به دست آورد.
    کلیدواژگان: آگروباکتریوم، پپتید راهنما، توتون، گریفیتسین، HIV
  • خدیجه بذرافشان، بیتا ارچنگی*، محمدتقی رونق، محمدعلی سالاری، احمد سواری صفحه 135
    امروزه نگرانی های زیادی در استفاده از ذخایر دریایی در جهان وجود دارد به طوری که تنوع زیستی دریایی در اثر فعالیت های صید و صیادی تحت فشار شدید می باشد. در این میان مطالعات اکولوژی مولکولی می تواند راه حلی مهم برای تعیین خصوصیات ژنتیکی و همچنین انتخاب ژن مطلوب و یا ترکیب ژن های با ارزش در گونه های تجاری باشد. شناخت منابع و ذخایر دریایی در مدیریت و حفاظت گونه ها از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا این مساله اولین پیش نیاز برای حفظ سازگاری جمعیت ها تحت شرایط محیطی و در حال تغییر است. ماهی حلوا سفید از گونه های با ارزش شیلاتی و اقتصادی در آبهای جنوبی ایران محسوب می شود. بنابر این، به منظور حفظ و حراست این گونه با ارزش دریایی، ارزیابی ذخایر ژنتیکی این گونه ضروری به نظر می رسد. در مطالعه حاضر، ساختار ژنتیک جمعیت ماهی حلواسفید در سواحل خلیج فارس و دریای عمان، با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره مطالعه شد. تعداد 144 قطعه ماهی حلوا سفید صید شده از 5 منطقه (استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر و خوزستان) در طول سواحل شمالی خلیج فارس و دریای عمان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از Fst (040/0) و Rst(129/0) تمایز ژنتیکی پایینی را در مناطق نشان داد. همچنین، بر اساس تجزیه واریانس مولکولی، تنها 4 درصد تنوع مشاهده شده مربوط به بین جمعیت ها می باشد. نتایج نشان داد که جمعیت های مورد بررسی از غنای آللی و تنوع ژنتیکی قابل قبولی برخوردارند و همچنین استفاده از جایگاه های ریزماهواره می تواند اطلاعات کاملی از ذخائر ژنتیکی گونه مذکور ارائه کند.
    کلیدواژگان: حلوا سفید، خلیج فارس، دریای عمان، ریزماهواره، ژنتیک جمعیت
  • ابراهیم محمودی*، عباس یداللهی، بهرام محمدسلطانی، لیلا دهاقین، شاداب فرامرزی صفحه 143
    سیب های گوشت قرمز از نژادگان های سیب ایرانی هستند که حاوی مقادیر بالای آنتوسیانین در کورتکس وگوشت می باشد که موجب ایجاد رنگ قرمز درون میوه شده است. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی این ژنوتیپ های گوشت قرمز بومی، تعداد 20 ژنوتیپ گوشت قرمز و سفید انتخاب شد و با استفاده از 11 جفت آغازگر ریزماهواره مورد ارزیابی قرار گرفتند که از این میان 7 جفت آغازگر چندشکلی مناسبی بین کل ژنوتیپ ها نشان دادند و در مجموع 56 آلل را شناسایی کردند. تعداد الل در هر مکان ژنی بین 3 تا 11 متغیر و با میانگین 8 بود. میانگین تعداد الل موثر مقدار 74/5 برآورد شد. همچنین هتروزیگوسیتی قابل مشاهده 6/0 و هتروزیگوسیتی قابل انتظار 77/0 محاسبه شد. تجزیه خوشه ایبا استفاده از ضریب تشابه دایس به عنوان معیار مقایسه و روش UPGMA انجام گرفت که کل ژنوتیپ ها به هفت گروه تقسیم شدند. بر اساس دندروگرام، ارتباطی میان گروه بندی و منشا جغرافیایی مشاهده نشد و بنابراین ژنوتیپ های مربوط به مناطق یکسان در گروه های متفاوت قرار گرفتند. از آنجا که عامل رنگ قرمز گوشت در سیب فاکتور رونویسی MYB10 می باشد لذا به منظور بررسی پلی مورفیسم احتمالی این ژن در ژنوتیپ های مورد مطالعه، ناحیه بالا دست ژن جداسازی و تعیین توالی شد. نتایج نشان داد که یک ناحیه تکراری شامل پنج تکرار در ژنوتیپ های گوشت قرمز وجود دارد که در ژنوتیپ های سفید موجود نیست. با توجه به خودناسازگاری سیب به نظر می رسد که تلاقی ژنوتیپ های گوشت قرمز هتروزیگوت (حامل ژن (MdMYB10 با ژنوتیپ های گوشت سفید منجر به تولید ارقام سفید و قرمز نزدیک (از لحاظ ژنتیکی) شده است.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، سیب گوشت قرمز، نشانگر ریزماهواره، DNA، MYB10
  • میثم شعبانی*، محمد فارسی، امین میرشمسی کاخکی صفحه 151
    پروانش (Catharanthus roseus) یک گیاه مدل دارویی است. ریشه این گیاه محل تجمع دو آلکالوئید اجمالسین و سرپنتین است، که در درمان بیماری های قلبی-عروقی، از جمله فشار خون بالا استفاده می شود. این گیاه به خصوص به علت وجود آلکالوئیدهای وین بلاستین و وین کریستین، که در درمان سرطان به کار برده می شود، اهمیت زیادی پیدا کرده است. با توجه به افزایش تولید متابولیت های این گیاه در تیمار با اتیلن، هدف این تحقیق بررسی بیان ژن ها و شناخت ژن های موثر در این رابطه بود. بدین منظور بیان ژن های T16H، G10H،DAT و AVLBS پس از تیمار با اتیلن، و در بازه های زمانی 6، 12، 24، 48 و 72 ساعت با استفاده از تکنیک واکنش زنجیره ای پلیمراز در واحد زمان (qRT-PCR)، بررسی شد. بیان ژن ها T16H، DAT و AVLBS در 6 ساعت پس از تیمار با اتیلن نسبت به شاهد افزایش و در 12 ساعت کاهش یافت و پس از آن روند ثابتی پیدا کرد. همچنین ژن G10H با تابعیت از این الگو در 72 ساعت نیز افزایش بیان داشت و از الگوی سه ژن دیگر تبعیت نکرد. با توجه به نتایج این آزمایش به نظر می رسد که ژن G10H، ژن مهمی در پاسخ به اتیلن باشد.
    کلیدواژگان: اتیلن، بیان ژن، پروانش، Catharanthus roseus، DNA
  • معصومه فرزانفر*، محمدرضا بی همتا، مینا کوهی حبیبی کوهی حبیبی، حمیدرضا دری، مصطفی صالحی فر صفحه 161
    این تحقیق به منظور مطالعه نحوه توارث مقاومت به ویروس BCMNV در لوبیا انجام شده است. تلاقی مورد استفاده در این آزمایش بصورت گلی (والد مقاوم) و درخشان (والد حساس) بوده است. بذور 6 نسل (P1، P2، F1، F2، BC1 و BC2) حاصل از تلاقی گلی و درخشان از ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین تهیه و بصورت طرح بلوک های کامل تصادفی و با چهار تکرار در گلدان های پلاستیکی کشت و آلوده سازی شد. ارزیابی گیاهان پس از 21 روز با آزمون الایزا و IC-RT-PCR و 45 روز پس از کشت بصورت مشاهده ای انجام شد. مطالعه نحوه توارث مقاومت با استفاده از تجزیه میانگین نسل ها نشان داد که اجزا افزایشی و غالبیت نقش مهمی در کنترل صفت میزان آلودگی برگ دارند و مدل ساده افزایشی - غالبیت می تواند توجیه کننده تغییرات ژنتیکی باشد. همچنین مشخص شد که برای همه صفات مورد بررسی ژن های کاهش دهنده صفات غالب هستند و نیز ژن های کنترل کننده این صفات از لحاظ علامت و بزرگی در مکان های ژنی گوناگون متفاوت می باشند. متوسط توارث پذیری عمومی و خصوصی برای میزان آلودگی برگ به ترتیب 74 و 50 درصد برآورد شد. لذا گزینش برای مقاومت های بالاتر می تواند موثر واقع شود. برآورد تعداد عامل های موثر (ژن ها) نشان داد که یک ژن بزرگ اثر در کنترل ژنتیکی مقاومت نقش دارد (احتمالا ژن I) و به نظر می رسد یک یا چند ژن کوچک اثر نیز ژن I را در القاء مقاومت همراهی می کنند.
    کلیدواژگان: الایزا، تجزیه میانگین نسل ها، توارث مقاومت، لوبیا، BCMNV
  • ایرج هاشم زاده سقرلو*، اصغر عبدلی، راضیه پوراحمد، مجتبی پوریا، کیاوش گلزاریان پور صفحه 171
    در این مطالعه 22 قطعه از ماهیان متعلق به گونه های Capoeta trutta، C. damascina، C. aculeatae و C. buhsei از رودخانه های سیروان (پالنگان)، ارمند، الوند، سرخکان بالارود، ماربر، چنار خشکه، بهشت آباد، دوپلان و آب ونک در منطقه زاگرس برای تهیه توالی بارکد یا ژن COI مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع 13 هاپلوتایپ به دست آمد. مقدار تمایز توالی بارکد در سطح درون گونه ای برپایه ضریب تمایز K2P 13/0 درصد بود. نتایج نشان داد که ماهیان جنس Capoeta گروه تک شجره ای بوده و در مقایسه با سایر گونه های مورد بررسی به گونه Barbus barbus نزدیک تر بودند. بیشترین تمایز در بین گونه های Capoeta trutta و C. aculeatae (3/7 درصد) و کمترین مقدار تمایز در بین گونه های C. buhsei و C. damascina (7/2 درصد) وجود دارد. با توجه به ضرایب تمایز محاسبه شده بیشترین و کمترین زمان انشقاق گونه های مورد مطالعه 38/14-6/9 و 19/5- 55/3 میلیون سال برآورد شد.
    کلیدواژگان: بارکد، تمایز، زاگرس، Capoeta، COI، K2P
  • یوسف شرفی، محمد مهدی مجیدی* صفحه 179
    روش تجزیه ارتباطی (Association analysis) امکان شناسایی اولیه و سریع ژن های کنترل کننده صفات کمی را میسر می سازد. در این پژوهش ارتباط 27 جفت آغازگر ریزماهواره با 16 صفت مورفولوژیک در 36 نمونه از 7 گونه جنس براسیکا توسط رگرسیون مرحله ای و با استفاده از نرم افزار SAS مورد ارزیابی قرار گرفت. 27 جفت آغازگر مورد مطالعه، 130 الل تولید کردند که 127 الل آن چند شکل بودند. میانگین تعداد الل ها 8/4 الل برای هر مکان ریزماهواره بود. میزان محتوای اطلاعات چند شکلی (PIC) برای جایگاه ها از 16/0 تا 49/0 متغیر بود. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که بین همه مکان های ژنی و حداقل یکی از 16 صفت مورفولوژیک ارتباط معنی-داری وجود دارد. بنابراین احتمالا بتوان از این مکان ها همراه با اطلاعات مربوط به صفات مورفولوژیک در اصلاح کلزا جهت شناسایی والدین مناسب به ویژه در جمعیت های در حال تفرق استفاده کرد. مقدار قابل توجهی از تغییرات مورفولوژیک توسط نشانگرهای BRMS-008 و BRMS-024 توجیه شد که نشان می دهد احتمالا ژن های مربوط به این صفات در مکان های کروموزومی نزدیک به هم قرار دارند. همچنین بیشترین تغییرات مربوط به صفت درصد روغن (992/0) توسط نشانگرهای BRMS-001، BRMS-005، BRMS-007، BRMS-008، BRMS-029، BRMS-031، BRMS-040، Ni4-D09، Na14-G06، Na12-F03، Na12-D04، O113-D02a، Ra2-E12 و Ni2-F02 تبیین شد. در این پژوهش مکان های مورد مطالعه در اطراف صفات مورد بررسی توزیع یکنواختی داشتند، بنابراین در مطالعات بعدی می توان با توالی یابی مکان هایی که R2 بالایی دارند ژن های کدکننده صفات مهم زراعی را شناسایی کرد. از نشانگرهایی که دارای ارتباط قوی تر با صفات خاص هستند می توان در اشباع نقشه های لینکاژی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کلزا، صفات مورفولوژیک، تجزیه ارتباط، نشانگر ریزماهواره، DNA
  • مجتبی راعی*، حسین زینلی، اردلان علیزاده صفحه 189
    شوید یکی از گیاهان دارویی است که در طب سنتی و مدرن استفاده می شود. جمعیت های زیادی از این گیاه در سراسر ایران کشت می-شوند. اطلاعات کمی درباره وضعیت سیتوژنتیکی این جمعیت ها وجود دارد. بنابراین این تحقیق به منظور بررسی صفات سیتوژنتیکی 15 جمعیت گیاه شوید جمع آوری شده از نقاط مختلف در قالب یک طرح کاملا تصادفی با سه تکرار با استفاده از روش استو آهن هماتوکسیلین انجام شد. صفات اندازه گیری شده شامل تعداد کروموزم، طول بزرگترین کروموزم، طول کوچکترین کروموزم، نسبت طول بزرگترین به کوچکترین کروموزم، میانگین نسبت بازوی بلند به کوتاه، میانگین نسبت بازوی کوتاه به بلند، میانگین طول کروموزم ها و شاخص تقارن کاریوتیپی در هر جمعیت بود. بر اساس نتایج به دست آمده، عدد پایه کروموزمی در تمام جمعیت های مورد مطالعه x=11و تعداد کروموزم 2n= 2x=22 بود. جمعیت های مورد مطالعه بر اساس روش دو طرفه استبینز، دو جمعیت گرگان و بهبهان را در کلاس 1A، جمعیت هلندی را در کلاس 2B و سایر جمعیت ها را در کلاس 2A قرار داد. بررسی عدم تقارن کاریوتیپی نشان داد که جمعیت های فریدن، هلندی و تیران دارای نامتقارن ترین کاریوتیپ و جمعیت های گرگان، بهبهان و شیراز دارای متقارن ترین کاریوتیپ بودند. دندروگرام حاصل از گروه بندی جمعیت ها بر مبنای ویژگی های کاریوتیپی، جمعیت ها را در چهار گروه قرار داد که از نتایج آن می توان جهت تعیین روابط تکاملی و جایگاه رده بندی جمعیت ها و انتخاب جمعیت های مناسب جهت تلاقی به منظور ایجاد تنوع استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، شوید، سیتوژنتیک، کروموزوم، کاریوتیپ
  • محمدحسن شمسی فرد، خالد میرزایی، بهمن بهرام نژاد* صفحه 199
    یکی از مهمترین پروتئین هایی که در بحث خاموشی ژن و ایجاد مولکول های RNA کوچک نقش فعال و بسزایی دارد، پروتئین های آرگونات هستند که فعالیت برشی اندونکلئولیتیکی برای بسیاری از آنها ثابت شده است. هدف از این تحقیق مطالعه بیوانفورماتیکی پروتئین های آرگونات موجود در گیاه توت فرنگی جنگلی با استفاده از روش های بیوانفورماتیکی است. توالی های نوکلئوتیدی ژن های آرگونات گیاه توت فرنگی جنگلی با استفاده از توالی های پروتئین های آرگونات آرابیدوپسیس، بوسیله BLASTاز پایگاه اطلاعاتی مورد نظر دریافت شد، سپس همردیفی توالی ها، تصاویر سه بعدی، دامنه ها و درخت فیلوژنی این پروتئین ها مشخص شد و در انتها خصوصیات بیشتری از این پروتئین ها مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق نشان داد که توت فرنگی جنگلی دارای 13 پروتئین آرگونات می باشد. این پروتئین ها در سه دسته مجزا قرار می گیرند. طول آنها بین 845 اسید آمینه تا 1956 اسیدآمینه متغیر بود. میانگین طول همه پروتئین های آرگونات در توت فرنگی جنگلی 1076 اسیدآمینه است و میانگین وزن آن ها در توت فرنگی جنگلی 120 کیلو داالتون است. این پروتئین ها دارای سه دامنه اصلی به نام های PAZ، MID و PIWI به صورت حفظ شده می باشند که پروتئین آرگونات شماره 6 توت فرنگی جنگلی علاوه بر سه دامنه اصلی ذکر شده دامنه دیگری به نام GT1-Sucrose-synthase را دارد. وجود این دامنه در پروتئین های آرگونات یک گیاه برای اولین بار گزارش می شود و تا به حال در سایر گیاهان و جانوران گزارش نشده است.. نتایج این تحقیق نشان داد که پروتئین های آرگونات توت فرنگی جنگلی مانند آرگونات های آرابیدوپسیس در سه گروه مجزا قرار می گیرند که این موضوع نشان دهنده حفظ شدگی پروتئین های آرگونات در گیاهان متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، پروتئین های آرگونات، توت فرنگی جنگلی، ژنوم
  • نفیسه مهدی نژاد*، منصور امیدی، محمدرضا جلال کمالی، محمدرضا نقوی، براتعلی فاخری صفحه 207
    به منظور نقشه یابی QTL های کنترل کننده 9 صفت فنولوژیک و مورفولوژیک گندم، جمعیتی شامل 167 لاین اینبرد نوترکیب حاصل از تلاقی Seri M82 و Babax به همراه دو والد مورد مطالعه قرار گرفتند. این تحقیق در سال زراعی 1390 در قالب دو طرح آلفا لاتیس با دو تکرار تحت دو شرایط نرمال و تنش شوری اجرا شد. صفات تعداد روز از سبز شدن تا ظهور سنبله، تعداد روز از سبز شدن تا گرده افشانی، ارتفاع گیاه، تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه مورد اندازه گیری قرار گرفتند. تجزیه QTL به روش نقشه یابی فاصله ای مرکب برای هر محیط به طور مجزا و برای میانگین دو محیط انجام گرفت. بر اساس نتایج تجزیه واریانس مرکب، اثر اصلی رقم برای کلیه صفات مورد بررسی معنی دار بود. برای کلیه صفات تفرق برتر از والدین در دو جهت مثبت و منفی مشاهده شد. برای صفات مورد مطالعه در مجموع 27 QTL بدست آمد. واریانس فنوتیپی توجیه شده به وسیله این QTL ها از 0/5 تا 0/16 درصد متغیر بود. بیشترین و کمترین واریانس فنوتیپی به ترتیب برای صفات تعداد روز تا گرده-افشانی و وزن هزار دانه در شرایط نرمال و تنش شوری بدست آمد. LOD در دامنه 05/4-52/2 قرار داشت. بیشترین و کمترین LOD به ترتیب مربوط به QTL های شاخص برداشت در میانگین دو شرایط و وزن هزار دانه در شرایط تنش شوری بدست آمد. اکثر QTL های نقشه یابی شده از پایداری لازم برخوردار نبودند. لذا به نظر می رسد که استفاده از گزینش به کمک نشانگر در این جامعه برای صفات تحت بررسی از کارایی لازم برخوردار نباشد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، جایگاه صفت کمی، عملکرد، گندم، لاین های اینبرد نوترکیب
  • سمیه خون رز*، براتعلی سیاه سر، مسیح فروتن صفحه 219
    هدف این تحقیق بررسی تنوع ژنتیکی ارقام انگور بومی و غیر بومی موجود در سیستان با استفاده از نشانگرهای REMAP می باشد. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ارقام انگور بومی و غیر بومی مربوط به ایستگاه تحقیقاتی زهک در سیستان، 33 رقم انگور (Vitis vinifera L.) موجود در این ایستگاه توسط 7 ترکیب آغازگری REMAP حاصل از ترکیب آغازگر های ISSR و آغازگر های مبتنی بر رتروترانسپوزون از خانواده Ty1-copia و Ty3-gypsy مورد ارزیابی قرار گرفتند. میزان چندشکلی مشاهده شده در هر کدام از نشانگر های MS1/Gret1 Ra و MS5/Gret1Rb هم در ارقام بومی و هم غیر بومی به ترتیب 80 و 75 درصد بود. نتایج حاصل این احتمال را تقویت می کند که رتروترانسپوزون Gert1 در فرایند تکامل گیاهان مورد تحقیق بیشتر جابجا شده و تعداد نسخه های بیشتری را داخل ژنوم تکثیر کرده است. دندروگرام بر اساس الگوریتم UPGMA و ضریب تشابه جاکارد ترسیم شد. ارقام مورد مطالعه در ضریب تشابه (44/0) به یک گروه بزرگ با 12 زیر گروه و یک گروه کوچک با یک رقم تقسیم شدند. نتایج بدست آمده از تجزیه به مختصات اصلی نشان داد که 6 مختصه اول در مجموع 44/50 درصد از کل تغییرات را توجیه می کند.
    کلیدواژگان: انگور، تنوع، رتروترانسپوزون، REMAP
  • ماهرخ شربتخواری، زهرا سادات شبر*، راضیه سرابادانی، صغری علوی صفحه 229
    تجمع فروکتان ها که از ذخایر اصلی ساقه گندم هستند در دوره شوری افزایش می یابد. انتقال مجدد این ذخایر به دانه می تواند در ممانعت از افت شدید عملکرد نقش مهمی ایفا کند. به منظور مطالعه اثر شوری بر الگوی بیان ژن های کلیدی مسیر متابولیسم فروکتان گندم، بیان ژن های ساکارز-ساکارز فروکتوزیل ترانسفراز (1-SST) و ساکارز-فروکتان فروکتوزیل ترانسفراز (6-SFT) دخیل در بیوسنتز فروکتان، فروکتوزیل اگزوهیدرولاز (1-FEH) و اینورتاز واکوئلی (IVR) به ترتیب دخیل در تجزیه فروکتان و ساکارز و ژن مربوط به ناقل ساکارز (SUT1) در ارقام متحمل بم و حساس قدس بررسی شد. تیمارهای شاهد و شوری از طریق آب آبیاری به ترتیب با هدایت الکتریکی 5/0 و 12 دسی زیمنس بر متر از مرحله گیاهچه ای، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اعمال و بیان ژن های نامبرده در بافت های برگ و ساقه در گلدهی به روش Real time PCR و مقدار فروکتان ساقه طی پر شدن دانه در پنج نوبت به فاصله یک هفته اندازه گیری شد. طی شوری بیان ژن 1-SST و 6-SFT ساقه رقم متحمل بم افزایش معنی داری یافت که با افزایش فروکتان همراه بود در صورتی که بیان این دو ژن در ساقه رقم حساس قدس کاهش یافت و افت فروکتان ساقه را به دنبال داشت. بیان ژن های 1-SST،1-FEH و SUT1 برگ نیز در هر دو رقم طی شوری افزایش معنی دار داشت. نتایج این مطالعه نشان داد که بارزترین تفاوت ارقام بم و قدس از نظر تاثیر شوری بر بیان ژن های کلیدی متابولیسم فروکتان در گلدهی مربوط به ژن 6-SFT ساقه بود. بیان بالاتر 6-SFT همراه با تولید بالاتر فروکتان و افزایش ظرفیت ذخایر ساقه در رقم بم با عملکرد بالاتر این رقم در شوری همبستگی دارد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، گندم، فروکتان، بیان ژن، Real time PCR
  • پژوهشی کوتاه
  • عاطفه ذاکری، فروه سادات مصطفوی نیشابوری، سعید نصرالله نژاد* صفحه 239
    در سال های اخیر علائم بیماری های ویروسی مانند موزائیک منجر به کاهش رشد و کاهش محصول در سطح زیادی از مزارع ذرت شده است. از پوتی ویروس های غلات در ایران دو ویروس موزائیک کوتولگی ذرت (Maize dwarf mosaic virus، MDMV) در شمال ایران و موزائیک ایرانی قیاق (Iranian Johnson grass mosaic virus، IJMV) در اکثر مناطق کشور از مهمترین ویروس های ذرت محسوب می شوند. به منظور ردیابی این دو ویروس از مزارع ذرت استان گلستان، تعداد 350 نمونه از مناطق مختلف تهیه شد که این نمونه-ها با آزمون الایزای غیرمستقیم توسط آنتی سرم های اختصاصی دو ویروس مذکور مورد بررسی قرار گرفت و استخراج آر ان آی ویروس از نمونه های آلوده صورت گرفت. cDNA حاصل با جفت آغازگرهای اختصاصی در آزمون واکنش زنجیره ای پلی مراز تکثیر شد. نتایج حاصل از آزمون الایزا نشان داد که در برخی مناطق آلودگی توام مزارع ذرت به IJMV و MDMV وجود دارد به طوری که برخی نمونه های ذرت با آنتی سرم های هر دو ویروس واکنش مثبت نشان دادند. همچنین آلودگی به MDMV، نیز در نمونه های ذرت و قیاق این مناطق مشاهده شد. ضمن اینکه تمام مناطق مورد بررسی آلوده به IJMV تشخیص داده شدند. واکنش های مثبت در آزمون PCR با آغازگرهای استفاده شده نیز نتایج بدست آمده از آزمون الایزا را تایید کرد و وجود دو باند تکثیر شده مربوط به هر ویروس در الکتروفورز نیز بیانگر آلودگی توام برخی نمونه ها به دو ویروس بود، همچنین نتایج حاصل از الکتروفورز محصول PCR نمونه های مایه زنی شده به ارزن مرواریدی نیز فقط قطعه مربوط به MDMV را نشان داد. بر اساس نتایج این بررسی اکثر گیاهان ذرت و قیاق با علائم موزائیک، زردی و کوتولگی به یکی یا هر دو ویروس IJMV و MDMV آلوده بودند.
    کلیدواژگان: ویروس، ویروس موزائیک کوتولگی ذرت، ویروس موزائیک ایرانی قیاق، الایزا، واکنش زنجیره ای پلی مراز
  • نرگس آهنی*، مجید علیپوراسکندانی صفحه 245
    Bacillus cereus باکتری گرم مثبت، هوازی و بی هوازی اختیاری و اسپورزایی است که به طور وسیعی در طبیعت انتشار دارد. بسیاری از سویه های این باکتری، باعث مسمومیت غذایی با علایم اسهال و استفراغ می شوند. PCR یک روش دقیق و سریع و ارزان و اختصاصی برای شناسایی Bacillus cereus انتروتوکسیژنیک در مواد غذایی است، تا مطمئن شویم که مواد غذایی سالم و قابل مصرف می باشند. در مطالعه حاضر تعداد 35 نمونه ماهیSchizothorax zarudnyi از دریاچه چاه نیمه تهیه شد. از هر کدام از نمونه های ماهی با استفاده از محیط کشت انتخابی PEMPA، باسیلوس سرئوس جداسازی شد. توانایی تولید انتروتوکسین در 13 ایزوله بدست آمده از نمونه های تایید شده از نظرBacillus cereus با آزمون RPLAمورد بررسی قرار گرفت و حضور ژن hblA با روش PCR ارزیابی شد که Bacillus cereus و باسیلوس سرئوس انتروتوکسیژنیک به ترتیب در 2/37 و 8/25 درصد از نمونه های ماهی شیزوتوراکس زارودنی یافت شد. در این مطالعه همه ایزوله های انتروتوکسیژنیک دارای ژن hblA بودند و در هیچکدام از ایزوله های غیر انترو توکسیژنیک ژن hblA یافت نشد. یافته ها نشان داد که واکنش زنجیره ای پلیمراز PCR)) اختصاصی ژن hblA می تواند برای متمایز کردن ایزوله های باسیلوس سرئوس انتروتوکسیژنیک از ایزوله های باسیلوس سرئوس غیر انتروتوکسیژنیک به کار رود و روش جایگزین مناسبی برای RPLA می باشد و قادر است در مدت زمان کوتاه تری و با هزینه کمتری ایزوله های باسیلوس سرئوس انتروتوکسیژنیک را از ایزوله های باسیلوس سرئوس غیر انتروتوکسیژنیک متمایز کند.
    کلیدواژگان: انتروتوکسین، ژن hblA، Bacillus cereus، PCR، Schizothorax zarudnyi
|
  • Vafaee Y., Babalar M., Afshar Shandiz M., Sadravi S., Alizadeh H.* Page 127
    Atend of 2010 year, about 34 million people living with HIV. With current therapy AIDS is still not curable. Griffithsin (GRFT) is a potent anti-HIV protein that binds to HIV and inhibits cell to cell transmission of virus. In this study, first GRFT gene sequence was optimized. Then pBIgR-KD and pBIgR-ZR vector containing GRFT gene plus N termination of Zera SP ZERA and endoplasmic reticulum retention signal peptide (SEKDEL) was constructed. To obtaining transformants, young leaf explants of Nicotiana tobacco cv. Samsun were transformed with agrobacterium LBA4404 strain containing pBIgR-KD and and pBIgR-ZR. Formed shoots on MS medium containing 1 mg/l BA and 0/1 mg/l NAA and 100 mg/l kanamycin were transferred to root inducing medium (½ MS hormone free) containing 50 mg/l Kn. PCR using GRFT and 35S primers and sothern blot analysis showed succefull integration of GRFT transgene in tobacco genome. RT-PCR and real time PCR showed expression of GRFT gene at transcriptome level with high differences of expression transgenic lines. A band with corresponding size (27 KD for dimer GRFT protein) was detected based on SDS-PAGE analysis. Western blot analysis with anti-GRFT antibody confirmed production of GRFT protein as monomer (13 KD) and dimer (27 KD). Based on ELISA data, targeting to protein bodies using Zera signal peptide resulted in higher amount of recombinant GRFT in comparison to ER targeting via KDEL signal peptide. Based on our results high level of recombinant protein expression is achievable by optimizing of gene codon, selection of suitable host plant and application of suitable promoter and signal peptides.
    Keywords: Agrobacterium, Griffithsin, HIV, Signal peptide, Tobacco
  • Bazrafshan K., Archangi B.*, Ronagh Mt, Salari Ma, Savari A Page 135
    There is growing concerns of over utilization of fish stocks in the world so that marine biodiversity is under extreme pressure by commercial fishing activities. As a solution, molecular genetic studies are being applied to determine genetic characteristics and also to select desirable genes or gene combinations in commercially important species. Silver pomfret (Pampus argenteus) is one of the most important marine food fish species in Persian Gulf and Oman Sea. In this study, genetic variability and population/s structure of Silver Pomfret were studied by genotyping 144 individuals from 5 localities (Sistan and Blauchestan, Hormozgan, Busher and Khuezstan provinces) using 11 microsatellite loci. Results of Fst (0.040) and Rst (0.129) showed low genetic differentiation among regions examined. Analysis of molecular variance (AMOVA) revealed 4% of genetic variation between groups and high genetic diversity observed within groups. This study suggests allelic richness and high genetic diversity of species across Persian Gulf and Oman Sea. Therefore, using microsatellite loci can provide scientific data of genetic resources of this commercial important species in the area.
    Keywords: Microsatellites, Oman Sea, Pampus argenteus, Persian Gulf, Population genetics
  • Mahmoudi E.*, Yadollahi A., Mohammad Soltani B., Dahaghin L., Faramarzi S Page 143
    Red flesh apple is one of the Iranian apple genotypes containing high level of anthocyanin in the cortex and flesh of fruit which causes red color in fruits. In order to assess genetic diversity of these native red flesh genotypes, 20 genotypes from red and white flesh fruits were selected and evaluated using 11 SSR primer pairs among which seven pairs showed polymorphism and a total of 56 alleles were generated. The number of alleles per locus varied from 3 to 11 with an average of 8 and also the average number of effective alleles was 5.74 per SSR locus. Furthermore, the averages of expected and observed heterozygosity were 0.6 and 0.77, respectively. The cluster analysis based on Dice similarity coefficient and UPGMA method distinguished genotypes into 7 groups. According to the dendrogram, no significant relation between classification and geographical origin was observed therefore those genotypes originating from the same area classified into different groups. As MYB10 gene is responsible for color of red flesh apple, we used the information about polymorphism in the promoter of the gene from all the studied genotypes. Considering self-incompatibility of apple, it seems that crossing between heterozygote red flesh genotypes with MYB10 and white fleshes have resulted in generation of the red and white flesh apples that are closely related.
    Keywords: DNA, Genetic diversity, Microsatellite marker, MYB10, Red flesh apple
  • Shabani M.*, Farsi M., Mirshamsi Kakhki A Page 151
    Vinca (Catharanthus roseus) is a model medicinal plant. Roots of this plant is a place for accumulation of both alkaloids ajmalicine and serpentine. These materials are used for treatment of cardiovascular diseases, such high blood pressure. This plant is also very important, for production of alkaloids, vinblastine and vincristine, which are used in cancer treatment. Ethylene treatment significantly increased production metabolites of this plant. The objective of this research was investigation of ethylene effect on expression of some genes and detection of responsible genes for increase these metabolite. Effect of ethylene on the expression of T16H, G10H, DAT and AVLBS genes, at time course of 6, 12, 24, 48 and 72 hours, by Real time RT-PCR was investigated. Expression of T16H, DAT and AVLBS genes were up-regulated at 6 h after treatment with ethylene and down-regulated at 12 hours, then followed steady pattern. Also, the expression of G10H was increased at 72 h, and did not follow the pattern of the other three genes. According to results of the G10H gene is important gene to respond to ethylene.
    Keywords: Catharanthus roseus, DNA, Ethylene, Gene expression
  • Farzanfar M.*, Bihamta Mr, Kohi Habibi M., Dori Hr, Salehifar M Page 161
    This research was conducted to study the resistance inheritance of common bean to BCMNV virus. The Cross used in the experiment was between cultivars Goli (the resistant parent) and Derakhshan (the sensitive parent). Six generation seed obtain from Khomain bean national station and as randomized complete block design with four replications, planting and inoculate in plastic pot. Evaluation of plants performed with Elisa test and IC-RT-PCR 21 day after planting, and by observation at 45 day after planting. Resistance inheritance study with use of generation mean analysis, indicate that additive and dominant component have important role in control of infection rate. And simple model of additive – dominant can explain for genetic changes. Also determined that, for all traits under study, traits reduce genes are dominant and also this traits controlling genes with according to symptom and largeness are at different place. Means of broad-sense and narrow-sense heritability account 74 and 54 percent respectively. Thus selection for highest resistance can be effective. Accounting of effective factors number (genes) indicate that a great effect gene have role to genetic resistance control (probably I gene) and seem one or some small effect gene assistant to I gene for resistance induction.
    Keywords: BCMNV, Common bean, Elisa, Resistance inheritance, Generation mean analysis
  • Hashemzadeh Segherloo I.*, Abdoli A., Purahmad R., Puria M., Golzarianpour K Page 171
    In the present study 22 fish belonging to the species Capoeta trutta, C. damascina, C. aculeatae and C. buhsei from Sirvan (Palangan), Armand, Alvand, Sorkhakan – Balarood, Marbor, Chenarkhoshkeh, Beheshtabad, Dopolan and Ab-Vanak Rivers in Zagros region were analyzed for their COI barcods. In total 13 haplotypes were retrieved. The mean intraspecific barcod sequence divergence was 0.13 % based on K2P base substitution model. The results showed that the genus Capoeta is monophyletic and compared to the other species analyzed here, are of closer affinity to the species Barbus barbus. The maximum pairwise divergence was revealed between C. trutta and C. aculeatae (7.3%) and the least divergence level was for C. buhsei and C. damascina (2.7%). According to the measured divergence coefficients, the oldest and latest divergence times for the studied species are 9.6-14.38 and 3.55-5.19 MY (Million years).
    Keywords: Barcod, Capoeta, COI, Divergence, K2P, Zagros
  • Sharafi Y., Majidi Mm* Page 179
    Association analysis allows precise and fast methods for positioning of genes controlling quantitative traits. For this purpose, present study was conducted to assess the association of 27 primer pairs and 16 morphological traits recorded on 36 accessions belonged to 7 species of genus Brassica by stepwise regression using SAS software. Twenty-seven SSR primers amplified 130 alleles which 127 were polymorphic bands, with an average of 4. alleles per locus. Polymorphic information content (PIC) ranged from 0.16 to 0.49, with an average of 0.77. Primers O113-D02a and Ra2-E12 had the highest PIC. The result of stepwise regression analysis showed significant relationship among 27 SSR markers and at the least one of the morphological traits. Therefore, it is possible to use these markers along with morphological data in canola breeding programs for identification of suitable parents especially in segregation populations. A significant amount of morphological variation was explained by markers BRMS-008 and BRMS-024 indicating that genes associated with these traits are possibly located in chromosomal loci close together. The most variation of oil content (0.99) was accounted by BRMS-001, BRMS-005, BRMS-007, BRMS-008, BRMS-029, BRMS-031, BRMS-040, Ni4-D09, Na14-G06, Na12-F03, Na12-D04, O113-D02a, Ra2-E12 and Ni2-F02 markers. In this study, all studied loci were uniformly distributed around traits. Therefore, coding genes of agronomcal traits could identify by sequencing of loci with highest R2. Also markers with highest association to traits can be used for saturating linkage maps.
    Keywords: Association analysis, Canola, DNA, Microsatellite markers, Morphological traits
  • Raei M.*, Zeinali H., Alizadeh A Page 189
    Anethum graveolens is one of medcinal plant that use in traditional and modern medicine and some of populations cultivate all of Iran. There is alittle information about cytogenetic status of cultivated populations. Thus, this study was carried out in order to evaluate cytogenetic variation of 15 populations of dill (Anethum graveolens) in a completly randomaized design with three replications using aceto iron hematocylin staining. Measured cytological traits were include number of chromosomes, length of longest and shoetest chromosomes, ratio of longest to shoetest chromosome, ratio of long arm to short arm of chromosomes, total of form, and symmetric index of chromosome. The results indicated that all populations had the basic chromosome number of eleven (x=11 and 2n=22). According to symmetry classes of Stebbins, one population from Gorgan and one from Bahbahan were placed in symmetric class of 1A, one population from Poland was placed in symmetric class of 2B and the rest of populations were placed in symmetric class of 2A. Investigation of asymmetry index showed that populations of Friedan, Poland and Tiran had the lowest symmetry while populations of Gorgan, Behbahan and Shiraz had the highest asymmetry. Cluster analysis classified populations into four groups. This grouping may be used to determine the evolutionary relationships and classification position of populations and for selecting the appropriate populations in future crossing with the purpose of creating diversity.
    Keywords: Anethum graveolens, Chromosome, Cluster analysis, Cytological traits, Karyotype
  • Shamsi Fard Mh, Mirzaei K., Bahramnejad B.* Page 199
    Among proteins involved in gene silencing and creation of small RNA, argonaute proteins play an important role that has been shown to possess endonucleolytic activity. In the present study, we aim to use bioinformatics tools for analyzing putative argonaute genes in forest strawberry. A BLAST analysis was performed against the available strawberry genomic sequence draft to identify argonaute sequences using previously reported argonaute sequences of Arabidopsis. Sequence alignment, 3D structure, phylogenetic tree and conserved domains were generated for strawberry argonautes. Results showed that 13 putative argonaute genes are spread on different chromosomes of forest strawberry. There were three classes of argonaute proteins similar to that of Arabidopsis, and each varies in length from 845 to 1956 AA, with an average of 1076 AA and 120 kDa. Forest strawberry argonaute proteins have PAZ, PIWI and MID conserved domains. argonaute 6 contained a new domain GT1-Sucrose-synthase which has not been reported for plants and animals previously. Our results showed that forest strawberry have three classes of argonautes and a new argonaute that needs more studies.
    Keywords: Argonaute proteins, Bioinformatic, Forest strawberry, Genome
  • Mahdinejad N.*, Omidi M., Jalalkamali Mr, Naghavi Mr, Fakheri Ba Page 207
    In order to mapping QTLs of 9 phenological and morphological traits of "Seri M82×Babax" drived recombinant inbred line population of wheat, an experiment was conducted in two alpha lattice with two replications under normal and salt stress conditions in 2012. Days to heading, days to anthesis, plant height (cm), spike number, grain number in spike, biological yield, thousand grain weight, harvest index and grain yield were measured. QTL analysis was conducted by composite interval mapping method separately for each trait in each condition and mean of two conditions. Based on combined analysis of variance, the main effect of genotype was high significant for all studied traits and transgressive segregation in both directions (positive and negative) was observed. Twenty seven QTLs were found for the studied traits. Phenotypic variation that were explained by these QTLs, varied from 5-16%. The highest and lowest phenotypic variations were related to days to anthesis and thousand grain weight. Highest and loest LOD scores were obtained for the QTLs of harvest index in mean of two conditions and thousand grain weight in salt condition. Most of mapped QTLs were unstuble. Therefore, use of MAS in this population for studied traits seen to be unefficient.
    Keywords: QTL, Recombinant inbred line (RIL), Salinity stress, Wheat, Yield
  • Khunraz S.*, Siyahsar Ba, Forootan M. Page 219
    The aim of this study Investigating the genetic variation in the collection germplasm Sistan grapevine native and non-native cultivars using REMAP marker. To study the genetic diversity of grapevine native and non native cultivars of Zahak research station in Sistan, 33 grape varieties (Vitis vinifera L.) were evaluated by by 7 primer combination REMAP combination ISSR primers and retrotransposons based primer from of Ty1-copia and Ty3-gypsy families. The observed polymorphism for markers MS1 / Gret1 Ra, MS5 / Gret1Rb in both native and non-native varieties were 80 and 75%, respectively. The results revealed that the Gret1 retrotransposon has more transcription and translocation trough the genome. Cluster analysis based on Jaccard's similarity and UPGMA algorithm showed that the population is divided into two groups at (0.44) similarity; one group with twelve sub-groups and one group with one varieties. The results of principal component analysis extracted six components that explained 50.44 % of the total variation among the studied population.
    Keywords: Biodiversity, Grapevine, REMAP, Retrotransposon
  • Sharbatkhari M., Shobbar Zs*, Sarabadani R., Alavi S Page 229
    Fructans as the main wheat stem reserves are accumulated during salt stress and their remobilization into grains can be significant to reduce severe yield loss. To study the effect of salinity on wheat fructan metabolism at molecular level, expression of the key genes including sucrose-sucrose fructosyl transferase (1-SST) and sucrose- fructan fructosyl transfarease (6-SFT) involved in fructan biosynthesis, fructosyl exohydrolase (1-FEH) and vacuolar invertase (IVR) involved in fructan and sucrose degradation, respectively, and sucrose transporter (SUT1) was analyzed in Bam as a salt-tolerant and Ghods as a salt-sensitive wheat cultivars. Control and salt treatments were applied by irrigation water with EC of 0.5 and 12 dSm-1, respectively from seedling stage in the greenhouse with three replicates using completely randomized design. Gene expression analysis was carried out at anthesis on leaf and stem by real Time PCR and stem fructan measurement was done at five points with 7-day intervals during seed filling period. The results showed the up-regulation of stem 1-SST and 6-SFT and the increase of fructan content in Bam and down-regulation of these genes and decrease of fructan content in Ghods under salinity. In leaf tissues of both cultivars, 1-SST, 1-FEH and SUT1 up-regulated under salt stress. Based on the obtained results, the most remarkable difference of fructan metabolism involved gene expression under salt stress between Bam and Ghods at anthesis was related to stem 6-SFT gene. The results showed that the up-regulation of 6-SFT, the higher fructan production and having greater capacity of stem reserves in Bam correlates with its higher grain yield under salt stress.
    Keywords: Fructan, Gene expression, Real time PCR, Salt stress, Wheat
  • Zakeri A., Mostafavi Neishaburi Fs, Nasrollahnejad S.* Page 239
    In the recent years, symptoms of viral diseases such as mosaic, stunt and yield reduction has been observed at corn fields. Maize dwarf mosaic virus (MDMV), in the north, and Iranian Johnsongarss mosaic virus (IJMV), in the most regions of Iran, are important viruses in corn fields. For detection of these viruses from Golestan province corn fields, 350 plant samples from the fields were selected and then samples survived from DNA-ELISA with specific antiserums of two viruses and RNA production is accomplished. Extracted cDNA were replicated by specific primers at PCR test. Results of ELISA test showed that corn fields are infected to two viruses simultaneously in the some regions. That some of the corn samples response positive. Also infection of MDMV observed in samples of zea and Johnsongrass. All of studied regions are infected to IJMV. Positive responses in PCR test with used primers supported the results of ELISA test and existence two section of reproduction fore per virus in electrophoresis showed simultaneously infection samples for two viruses. Also results of PCR product electrophoresis from symptoms infected to Millet-pearl show only section of MDMV. For result of this study the most zea, johnsongrass with mosaic, yellow and stunt infected to one or both of IJMV and MDMV.
    Keywords: Eliza, Iranian Johnson grass mosaic virus, Maize dwarf mosaic virus, PCR, Virus
  • Narges Ahani*, Majid Alipour Eskandani Page 245
    Bacillus cereus is a Gram-positive aerobic or facultative anaerobic, spore-forming bacterium that is widely distributed environmentally. The organism causes emetic and diarrheal food poisoning syndromes. This study was aimed at determining the of enterotoxigenic hblA gene carried by B. cereus strains isolated from Schizothorax zarudnyi samples in Iran using specific primers. PCR is a rapid and prompt method for detection of presence of enterotoxigenic B. cereus in food, to ensure that food products are safe for consumption. We provided 35 Schizothorax zarudnyi from Chah nime in sistan. Selective plating on polymixin-pyruvate-egg yolk-mannitol-bromocresol purple agar (PEMPA) was used for isolation of B. cereus from Schizothorax zarudnyi. Enterotoxin producing ability of all 13 isolates obtained from the samples was judged by reverse passive latex agglutination (RPLA) test and the presence of hblA gene was screened by PCR. B. cereus and enterotoxigenic B. cereus were found to be in 37.2 and 25.8 per cent of fish samples, respectively. All the diarrhoeal enterotoxin producing isolates showed the presence of hblA gene, but hblA gene was not present in any of the non-enterotoxigenic isolates tested in this study. This indicated that the data of hblA gene specific PCR is a promising result in differentiating of enterotoxigenic B. cereus from non- enterotoxigenic ones. PCR is a good alternative for a RPLA and PCR is able to distinguish Enterotoxigenic B. cereus isolates from non Enterotoxigenic B. cereus in shorter time and with less cost.
    Keywords: Bacillus cereus, Enterotoxin, hblA gene, PCR, Schizothorax zarudnyi