فهرست مطالب

سرامیک ایران - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1396)

فصلنامه سرامیک ایران
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • تازه ها
  • صفحه 6
  • صفحه 16
  • مقالات پژوهشی
  • فهیمه اصغری، سعید باغشاهی *، حمیدرضا بهاروندی صفحه 22
    ریخته گری ژلی یک فرایند نسبتا نوین شکل دهی مواد پودری است که به دلیل قابلیت دستیابی به بدنه هایی با استحکام خام بالا و امکان تولید قطعاتی با اشکال پیچیده، امروزه مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق از فرآیند نوین ریخته گری ژل در سیستم سدیم آلژینات غیر سمی برای ساخت پیش شکل کاربید سیلیسیم (SiC) استفاده شد و پس از آن تاثیر افزودن مقادیر متفاوت فسفات کلسیم در سوسپانسیون بر استحکام خام و چگالی نسبی پیش شکل کاربید سیلیسیم بررسی شد. سوسپانسیون به ترتیب شامل 35 درصد حجمی SiC، 5/1 درصد وزنی سدیم آلژینات بود. از فسفات کلسیم (Ca3(PO4)2و سدیم هگزا متافسفات ((NaPO3)6) به ترتیب به عنوان عامل جامدساز و کی لیت ساز استفاده شد. بعد از انجام ریخته گری، بدنه ها به مدت 36 ساعت در دمای اتاق خشک شدند. نتایج نشان داد که وجود مقدار بهینه 5 درصد حجمی فسفات کلسیم موجب تولید پیش شکل کاربید سیلیسیم با چگالی نسبی 1/56 درصد شد. همچنین تصاویر SEM، حضور ذرات سیلیسیم کاربید در شبکه سه بعدی ژل را نشان می دهد که باعث ایجاد پیش شکل سرامیکی با استحکام خمشی MPa 5/2 شد.
    کلیدواژگان: کاربید سیلیسیم، ریخته گری ژلی، سدیم آلژینات، پیش شکل، فسفات کلسیم
  • مریم کریمی، سید محمد میرکاظمی، جعفر جوادپور*، یاسر وحیدشاد، محمدرضا جهان نما صفحه 28
    نانوذرات اکسید روی )ZnO( با استفاده از روش ساده و تک مرحله ای ترمولیز، با حل کردن استات روی به عنوان منبع تامین کننده روی و پلی ونیل پیرولیدون به عنوان عامل فعال ساز سطحی در اتیلن گلیکول در دمای °C60 تهیه شده است. در این تحقیق تاثیر مقادیر مختلف عامل فعال ساز سطحی PVP بر روی ساختار و فاز نهایی نانوذرات حاصل بررسی شد. دمای تجزیه کمپلکس در این سنتز ها °C150 انتخاب شد. نتایج حاصل نشان می دهد ساختار بلوری ترکیب حاصل ورتزیت است و اندازه بلورک های این ترکیب با افزایش مقدار PVP تا 0/197 گرم دارای روند کاهشی است و بیشتر از این مقدار افزایش می یابد. ترکیب اکسید روی حاصل از سنتز، توسط آنالیزهای پراش اشعه ایکس (XRD) و UV-Vis به ترتیب به منظور مطالعه ویژگی های ساختاری، بررسی خواص نوری مشخصه یابی می شوند. همچنین برای بررسی رفتار حرارتی این ماده و بررسی توزیع اندازه ذرات به ترتیب از دستگاه توزین حرارتی و آنالیز پراکنش دینامیک نور استفاده شد.
    کلیدواژگان: نانو ذرات ZnO، ترمولیز، پلی ویتیل پیرولیدون
  • لیلا کرم زاده *، ایمان مباشرپور، محمد صادق عبدی مقصودلو، ابراهیم جباری صفحه 34
    دمای ذوب بالا، ضریب انبساط حرارتی بالا، هدایت حرارتی پایین و مقاومت سایشی خوب، زیرکونیا را به عنوان یک گزینه مناسب برای کاربرد های صنعت سرامیک مطرح ساخته است. در این پژوهش تاثیر pH محیط سنتز بر روی نوع فاز و اندازه ذرات زیرکونیا سنتز شده بررسی شده است. به منظور بررسی و مطالعه تغییرات ساختاری پودر زیرکونیا سنتز شده از روش های پراش اشعه ایکس (XRD) و طیف سنجی مادون قرمز (FTIR) استفاده گردید. با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (TEM) نیز اندازه دانه ها و مورفولوژی آنها تخمین زده شد. نتایج نشان دهنده آن بود که اندازه بلورک های فاز تتراگونال و مونوکلینیک به ترتیب برابر با 28 و 68 نانومتر با روش سنتز در محیط اسیدی و در محیط بازی اندازه بلورک ها به ترتیب 92 و 32 نانومتر برای فازهای تتراگونال و مونو کلینیک به دست آمد. با توجه به نتایج در محیط بازی اندازه بلورک های فاز تتراگونال افزایش یافته ولی درصد کسر حجمی فاز تتراگونال کاهش یافته است در حالی که در محیط اسیدی درصد کسر حجمی فاز تتراگونال به دست آمده نسبت به محیط بازی بیشتر بوده ولی از اندازه بلورک کوچکتری برخورداست.
    کلیدواژگان: زیرکونیا، تتراگونال، مونوکلینیک، سل، ژل
  • اکبر اسحاقی*، عباسعلی آقایی صفحه 40
    پنجره های مادون قرمز به عنوان محافظ سامانه های الکترواپتیک در صنایع هوایی و فضایی مورد استفاده قرار می گیرند. با این حال این پنجره ها تحت تاثیر شرایط نامساعد محیطی قرار گرفته و در نتیجه عملکرد سامانه های الکترواپتیک نیز دچار اختلال می شود. اعمال پوشش های محافظ بر پنجره های مادون قرمز باعث افزایش عملکرد این پنجره ها خواهد شد. در این تحقیق لایه نازک کربن شبه الماسی با استفاده از دو گاز هیدروژن و متان به روش رسوب شیمیایی بخار تقویت شده به کمک پلاسما با منبع تغذیه فرکانس رادیویی(RF-PECVD) بر سطح پنجره های مادون قرمز سیلیکونی اعمال گردید. ارزیابی ساختاری پوشش با استفاده از آنالیز پراش سنجی پرتوایکس و طیف سنجی رامان صورت گرفت. به منظور تعیین ضریب شکست لایه نازک کربن شبه الماسی روش بیضی سنجی مورد استفاده قرار گرفت. طیف بازتاب نمونه ها با استفاده از دستگاهUV-Vis-NIR recording spectrophotometer و همچنین برای اندازه گیری طیف عبور از روش طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز استفاده شد. تست سایش ملایم و شدید نیز با هدف بررسی مقاومت سایشی پوشش صورت گرفت. نتایج نشان داد با اعمال لایه نازک کربن شبه الماسی میزان عبور بستره های سیلیکونی افزایش یافته است. همچنین نتایج تست سایش نشان داد کربن شبه الماسی با ضخامتnm 540 در برابر سایش ملایم و شدید مقاوم بوده و عبور نمونه ها در اثر سایش کاهش نیافته است
    کلیدواژگان: پنجره مادون قرمز، خواص اپتیکی، کربن شبه الماسی، لایه نازک
  • کیوان اسدیان*، نفیسه شاهقلی، تورج عبادزاده صفحه 47
    در این تحقیق سنتز ترکیب Zn2TiO4 با استفاده از واکنش حالت جامد از دو طریق حرارت دهی در مایکروویو و کوره الکتریکی بررسی شده است. نتایج آنالیز XRD نشان داده است که در حرارت دهی از طریق مایکروویو در دمایoC1000 اولین پیک قوی از فاز Zn2TiO4 ظاهر شده است و پس از آن با افزایش بیش تر دما در oC 1200 تشکیل فاز کامل شده است. به عبارت دیگر در این دما هیچ فاز ثانویه یا فازهایی مربوط به مواد اولیه در نمونه دیده نشده است. لازم به ذکر است که برای سنتز کامل پودر تک فاز Zn2TiO4 در مایکروویو تنها 36 دقیقه زمان صرف شده است. همچنین به منظور مقایسه، پودر مورد نظر در زمان های مختلف در دمای oC1200 در کوره الکتریکی کلسینه شد. نتایج نشان داد که سنتز این فاز در کوره الکتریکی به 2 ساعت نگه داری در دمای oC1200 احتیاج داشت.تصاویر SEM نیز نشان داد که پودرهای سنتز شده در هر دو حالت آگلومره هستند و ذرات به هم جوش خورده اند. با این وجود اندازه این آگلومره ها در مایکروویو به دلیل سریع تر بودن فرآیند حرارت دهی بسیار کوچک تر است.
    کلیدواژگان: تیتانات روی، سرامیک دی الکتریک مایکروویو، گرمایش مایکروویو، سنتز، واکنش حالت جامد
  • تازه های نشر
  • صفحه 54
  • معرفی پایان نامه تحصیلات تکمیلی
  • لیست اعضای حقوقی انجمن سرامیک ایران
  • تقویم رویدادهای سرامیک