فهرست مطالب

سرامیک ایران - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1397)

فصلنامه سرامیک ایران
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • تازه ها
  • دکتر فرهاد گلستانی فرد صفحات 1-7
  • صفحات 8-12
  • صفحات 13-17
  • مریم رحیمی*، علیرضا میرک صفحات 18-27

    در این مقاله با رویکرد اقتصادی تر کردن فرآیند تولید شیشه فلزات پایه آهن از طریق ارتقا قابلیت شیشه سازی از مواد اولیه با خلوص کم تر، ابتدا شروط و قوانین شیشه سازی از آلیاژ های پایه آهن و طبقه بندی های مختلف این مواد طبق نتایج کار محققان این بخش مورد توجه قرار گرفت. عناصر آلیاژی مرسوم مورد استفاده در شیشه فلزات پایه آهن در سه دسته فلزات واسطه، فلزات دیرگداز و شبه فلزات طبقه بندی شدند سپس تاثیر عناصر هر دسته بر قابلیت شیشه سازی تعدادی از ترکیبات آلیاژی و همچنین تاثیر این عناصر بر خواص فرومغناطیسی و استحکام شیشه فلز ها بررسی شد. به جز مشخصه های شیشه سازی سایر عوامل موثر بر شیشه سازی آسان نیز مورد بررسی قرار گرفت. در انتها کوشش شد تاثیر هر دسته از عناصر بر قابلیت شیشه سازی و برخی خواص شیشه فلزات پایه آهن با توجه به مدل ها و اصول شیشه سازی از این دسته از مواد جمع بندی و تحلیل شود.

    کلیدواژگان: شیشه فلز، آهن، قابلیت شیشه سازی، عناصر آلیاژی
  • پیمان شیخ الاسلامی کندلوسی *، سیدمحمود ربیعی صفحات 28-35
    در سال های اخیر تولید نانوالیاف با استفاده از روش الکتروریسندگی به منظور کاربردهای پزشکی و ترمیم بافت آسیب دیده مورد توجه بسیاری از دانشمندان و محققان قرار گرفته است.
    مهم ترین ویژگی نانوالیاف الکتروریسی شده، ساختار مشابه آن با ماتریکس خارج سلولی بومی می باشد. طیف وسیعی از مواد زیستی از جمله پلیمر، سرامیک و کامپوزیت آنها برای اهداف مهندسی بافت کاربرد دارد. کامپوزیت سرامیک/پلیمر به ​​دلیل زیست سازگاری، تجزیه پذیری زیستی و خواص مکانیکی مطلوب شرایط مناسبی را برای مهاجرت، چسبندگی، تکثیر سلولی و در نهایت رشد و جایگزینی بافت جدید فراهم می کند.
    هدف از این پژوهش، بررسی سرامیک ها، کامپوزیت سرامیک/پلیمر و مروری بر پیشرفت های اخیر در حوزه الکتروریسندگی بوده است.
    کلیدواژگان: سرامیک ها، الکتروریسی پیشرفته، کامپوزیت
  • کیوان اسدیان*، نفیسه شاهقلی، تورج عبادزاده صفحات 36-42

    در این تحقیق سنتز ترکیب BaTi4O9 با استفاده از واکنش حالت جامد از دو طریق حرارت دهی در مایکروویو و کوره الکتریکی بررسی شد. نتایج آنالیز XRD نشان داد که در حرارت دهی از طریق مایکروویو در دمای oC1100 اولین پیک قوی از فاز BaTi4O9 ظاهر شده است و پس از آن با افزایش بیش تر دما در oC 1200 تشکیل فاز کامل شده است. به عبارت دیگر در این دما هیچ فاز ثانویه یا مربوط به مواد اولیه در نمونه دیده نشده است. لازم به ذکر است که برای سنتز کامل پودر تک فازBaTi4O9در مایکروویو تنها 35 دقیقه زمان صرف شده است. همچنین به منظور مقایسه، پودر مورد نظر در زمان های مختلف در دمای oC1200 در کوره الکتریکی کلسینه شد. نتایج نشان داد که سنتز این فاز در کوره الکتریکی به 2 ساعت نگه داری در دمای oC1200 احتیاج داشت.تصاویر SEM نیز نشان داد که پودرهای سنتز شده در هر دو حالت آگلومره هستند و ذرات به هم جوش خورده اند. با این وجود اندازه این آگلومره ها در مایکروویو به دلیل سریع تر بودن فرآیند حرارت دهی بسیار کوچک تر است.

    کلیدواژگان: باریم تیتانات، مایکروویو، سنتز، سرامیک دی الکتریک مایکروویو
  • علی آراسته نوده، مجید ساقی*، محمد خواجه لکزای، محمد خزاعی نژاد، مهندس صادق تفریشی صفحات 43-49
    اکسید پتاسیم یکی از رئوس دیاگرام فازی سه تائی Al2O3-SiO2-K2O در تولید چینی سخت می باشد که اغلب از فلدسپار پتاسیک تامین می گردد. با توجه به اتمام معادن فلدسپار پتاسیک در کشور و لزوم واردات آن توجهات به سمت جایگزینی فلدسپار سدیک–پتاسیک و جایگزینی بخشی از اکسید کلسیم توسط اکسید سدیم جلب شده است. به منظور بررسی اثر مقدار اکسید سدیم در خواص نهایی چینی سخت نمونه های حاوی فلدسپار پتاسیک و مقادیر مختلف فلدسپار سدیک-پتاسیک آماده سازی و تراکم پذیری و خواص فیزیکی شامل سفیدی، چگالی، میزان انقباض، درصد جذب آب، تحمل شوک حرارتی و استحکام خمشی بررسی شدند. نتایج آزمایشات و مقایسه آنها با یکدیگر نشان دادند که به دلیل مقادیر بالاتر اکسیدهای گدازآور در فلدسپار سدیک، میزان تراکم پذیری در این فرمول بندی بالاتر است و با انجام اصلاحاتی می توان اکسید سدیم را جایگزین اکسید پتاسیم در ترکیب سه تایی چینی سخت نمود.
    کلیدواژگان: فلدسپار سدیک، فلدسپار پتاسیک، چینی، تراکم پذیری
  • معرفی کتاب
  • ترجمه: محسن نوری خضرآباد، آریا نیازاده، حسین سرپولکی صفحه 50