فهرست مطالب

پژوهش های فقهی - سال دهم شماره 3 (پاییز 1393)

مجله پژوهش های فقهی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید نظری توکلی، فاطمه کراچیان ثانی صفحات 433-468
    استفاده از روش های درمان ناباروری، هر چند آرزوی فرزنددار شدن را به واقعیت نزدیک می کند، در برابر، خانواده های نابارور را با مشکل چندقلوزایی روبه رو خواهد کرد. جامعه پزشکی در صدد است با کاهش تعداد جنین ها، ضمن بارور کردن زن و شوهر نابارور، آنها را از نگرانی داشتن چند فرزند نیز برهاند. در این پژوهش بر آن هستیم تا دلایل مشروعیت یا عدم مشروعیت کاهش جنین را بررسی کنیم. بررسی های فقهی مسئله کاهش جنین، نشان می دهد: 1. اصل نخستین در اموری که با جان انسان ارتباط دارد، احتیاط است و نه برائت. از این رو، هنگام تردید در مشروعیت کاهش جنین، چون موضوع این عمل از بین بردن موجودی است که می تواند به انسان بالغ و کامل تبدیل شود، باید احتیاط کرد و از هر اقدامی که به نابودی وی منجر شود، خودداری کرد؛ 2. مهم ترین دلیل برای اثبات عدم مشروعیت کاهش جنین، شخص انگاری جنین است. موجود داخل رحم تا پیش از برخورداری از روح انسانی، گرچه انسان کامل به حساب نمی آید، انسان بالقوه ای است که هرچه از طول دوره جنینی او می گذرد، از شخصانیت اخلاقی و در نتیجه از شخصانیت فقهی – حقوقی بیشتری برخوردار است؛ 3. رضایت پدر و مادر برای اثبات جواز کاهش جنین کافی نیست؛ زیرا سلطنت تکوینی آنها بر مایعات جنسی خود، سبب نمی شود پس از تشکیل سلول تخم، اختیار از بین بردن آن را داشته باشند.
    کلیدواژگان: جنین، شخص انگاری جنین، کاهش جنین
  • حمید مسجد سرایی صفحات 469-492
    انجام دادن بسیاری از اعمال حقوقی در قالب اعطای وکالت به غیر، امر رایج و مرسومی است، به گونه ای که موکل با هدف تحقق منویات خود توسط وکیل، به وی وکالت و نیابت می دهد. اما جواز و عدم جواز وکالت دادن واقف به غیر، به منظور انشای صیغه وقف و نوعی توکیل در وقف، همواره یکی از خاستگاه های اختلاف نظر فقهی بوده است، به طوری که از یک سو، ادله ای بر جواز چنین توکیلی، و از سوی دیگر، ادله ای نیز بر عدم جواز وکالت دادن در وقف دلالت دارد. البته درباره شرط وکالت در وقف در ضمن برخی از عقود لازم، نظیر بیع و رهن، مشهور فقها به جواز چنین شرط و آثار و احکام مترتب بر آن حکم صریحی داده اند و به صورت متقابل در قالب «شرط فعل»، توسط حقوقدانان نیز پذیرفته شده است.
    تبیین معنا و مفهوم ماهیت وقف از حیث عبادیت یا معاملیت و اینکه آیا در وقف، قصد قربت شرط است یا خیر؟ نقش تعیین کننده ای در اتخاذ موضع اثبات یا نفی در حکم این موضوع دارد.
    در نوشتار حاضر ضمن بررسی استدلال های قائلان به جواز و عدم جواز توکیل در وقف، از رهیافت ادله ای چند از جمله دلیل عرف، به این نتیجه اصلی می رسیم که وکالت دادن در وقف و به تعبیر دیگر توکیل در وقف، چه در قالب شرط ضمن عقد (شرط فعل) و چه به صورت ابتدایی، جایز و صحیح است.
    کلیدواژگان: ایقاع، توکیل، صدقه، عقد، قصد قربت، وقف، وکالت
  • محمد جواد فتحی صفحات 493-514
    تغلیظ دیه از جمله کیفیات مشدده اختصاصی عینی است که به چهار طریق صورت می گیرد. تشدید و تغلیظ دیه، مختص جرم قتل است که با توجه به نوع قتل و زمان ارتکاب در ماه حرام یا مکان ارتکاب در حرم مکه، نوع و میزان تغلیظ تفاوت می کند. قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در موارد تغلیظ دیه از اقوال مشهور فقها متابعت کرده است، اما در مقام اجرا، در مواردی مقامات دستگاه قضا با تعیین صرفا یک نوع دیه، مرز تفاوت میان دیه قتل عمد، غیرعمد و خطای محض را نادیده گرفته اند و در نحوه تغلیظ دیه نیز بر این زاویه گیری از حقوق کیفری اسلام افزوده اند. در این مقاله ضمن بررسی روش های چهارگانه تغلیظ دیه، بر ضرورت تعیین و تغلیظ بر حسب انواع مختلف قتل تاکید شده است.
    کلیدواژگان: تغلیظ دیه، حرم مکه، زمان پرداخت دیه، ماه های حرام، مسئول پرداخت دیه
  • سید محمد صدری، حکیمه سادات هندی زاده * صفحات 515-548

    آنچه در گذشته وقف می شد، زمین، خانه، باغ و گاهی اموال منقول دارای ارزش ذاتی بود، اما امروزه تغییر ماهیت پول و ظهور ارزش های مالی اعتباری دیگر مانند اوراق بهادار، ظرفیت های مالی جدیدی را در حوزه وقف ارائه می دهد. با این همه در مورد وقف پول و اوراق بهادار دو نظریه مطرح است. برخی از فقها آن را صحیح نمی دانند و برای اثبات ادعای خود ادله ای ارائه کرده اند. در مقابل، گروه دیگری ضمن نقد ادله مخالفان، وقف این ارزش های اعتباری را صحیح و منطبق بر موازین شرعی دانسته اند و به اثبات آن پرداخته اند. در این مقاله نظرها و دلایل هر یک جداگانه بررسی می شوند و در پایان با پذیرش صحت وقف این نوع ارزش های اعتباری، ضمن تاکید بر اهمیت مدیریت مالی وقف، الگویی پیشنهادی برای تامین این هدف ارائه می شود.

    کلیدواژگان: اوراق بهادار، پول، وقف، وقف اوراق سهام، وقف پول
  • مهدی بالوی، مهناز بیات کمیتکی صفحات 549-584
    تلفیق پیرایه های سیاست و دیانت در اندیشه بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی ایران، ارائه قرائت متمایزی از شیوه مطلوب حکمرانی با عنوان ولایت مطلقه فقیه را به همراه داشته است. اندیشه ولایت مطلقه امام، به مثابه نظریه مسلط در گفتمان فقه سیاسی شیعه در باب حکمرانی، آنچنان بر تارک جامعه معاصر ایران و پیکره نظام حکومتی سایه افکنده که نقش بی بدیلی را در عرصه مناسبات مختلف نظام سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، حقوقی، قضایی، اداری و نظامی کشور ایفا می کند.
    در این نوشتار، تلاش خواهیم کرد تا ضمن تبیین الگوی مطلوب حکمرانی از منظر آیت الله العظمی امام خمینی (ره)، نسبت به تشریح همه جانبه مشروعیت الهی و بلاواسطه دولت از دیدگاه امام راحل، مبادرت و تاثیر این قرائت متمایز از حکمرانی را بر سیاست های گوناگون دولت جمهوری اسلامی (که جملگی روند تکوین الگوی حکومت دینی در قالب جمهوری با محتوایی اسلامی را تسریع بخشیدند) بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: اسلامیت، جمهوریت، حکمرانی، حکومت، ولایت مطلقه فقیه
  • سید سلمان مرتضوی، رضا نیکخواه صفحات 585-608
    در حقوق جزای عمومی عللی بررسی می شوند که موجب تشدید مجازات مرتکب خواهند شد. از این علل با عنوان علل مشدده مجازات یاد می شود. از جمله این علل می توان به زمان و مکان، به کار بردن اسلحه، سمت و ماموریت دولتی، مستی، کفر و احصان و... اشاره کرد. در فقه جزای امامیه نیز علل و شرایطی وجود دارد که هرگاه با جرم قرین شد، موجب تشدید مجازات مرتکب می شود. از جمله این علت ها در فقه امامیه می توان به زمان و مکان وقوع جرم و تکرار اشاره کرد. موضوع این مقاله تاثیر تکرار جرم زنا در تشدید مجازات مرتکب آن است. در فقه امامیه «تکرار جرم» اعم از «تعدد جرم» است و فقها تعدد جرم را نیز ضمن «تکرار جرم» بحث می کنند. بنابراین در این مختصر علاوه بر تاثیر «تکرار جرم»، درباره تاثیر «تعدد جرم» نیز از منظر فقه امامیه در تشدید مجازات بزه زنا بحث می شود. اما «تکرار جرم» در مورد جرم زنا در فقه امامیه سه صورت دارد، که صورت اول و دوم آن منطبق بر تعدد جرم در حقوق جزاست، ما در این تحقیق ضمن بررسی دیدگاه فقها و ادله آنها پیرامون تشدید یا عدم تشدید مجازات بزه زنا به واسطه «تکرار جرم»، به ارائه نظریه مختار می پردازیم.
    کلیدواژگان: تشدید مجازات زنا، تکرار جرم زنا، حقوق جزای امامیه، علل مشدده مجازات
  • محمد هادی کاویانی صفحات 609-628
    تامین اجتماعی نهادی در دولت های مدرن است که بر اساس آن افرادی که به هر دلیلی زندگی عادی آنها دچار اختلال شده است، تحت حمایت این نظام قرار می گیرند پرهزینه ترین بخش این نظام، حوزه حمایت های اجتماعی است که به افرادی ارتباط دارد که به هیچ نحو نمی توانند حتی بخش کوچکی از بهای خدمات دریافتی را بپردازند امام علی (ع) در عهدنامه مالک اشتر بخشی از جامعه را با عنوان طبقه فرودستان معین می کند و مصادیقی از آنان را صریحا نام می برد. ایشان ضمن تعیین منابع مالی برای هزینه کردن در این راه، مدیریت این امر را وظیفه حاکم می داند و او را مسئول مستقیم تامین اجتماعی می داند. اگر چه اعلام می فرماید حاکم فردی خداترس و متواضع را برای این کار بگمارد. امام (ع) ماهیت این کار را حق الله اعلام و با همین عنوان، ضمانت اجرایی مناسب را برای این کار فراهم می کند.
    کلیدواژگان: اصول تامین اجتماعی، امام علی (ع)، تامین اجتماعی، طبقه فرودست، مالک اشتر
  • علی محمدیان، عباسعلی سلطانی صفحات 629-658
    قانونگذار در ماده 641 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 سهم انگشتان را در استحقاق دیه برابر دانسته است: «دیه هر یک از انگشتان اصلی دست، یک دهم دیه کامل است». دیدگاه مزبور مستظهر و معتضد به موافقت مشهور فقهای امامیه است. اما در مقابل دیدگاه هایی در فقه امامیه پدیدار شده است که با اختلافاتی که در جزییات مسئله وجود دارد، فی الجمله قائل به تفضیل انگشتان در استحقاق دیه بوده اند و برای انگشت ابهام، سهم بیشتری به نسبت سایر انگشتان در نظر گرفته اند. نظریه تفضیل، اقبال آیت الله خویی و فقهای منتسب به مدرسه فقهی ایشان (مکتب نجف) را به همراه داشته است.
    نگارنده در پژوهش مبسوطی در اقوال و مستندات طرفداران هر یک از دو رویکرد، دیدگاه قائلان به تفضیل را تام نیافته و با مناقشه در ادله ادعایی ایشان، قول به تساوی انگشتان در استحقاق دیه را دیدگاهی منطبق بر موازین یافته است.
    کلیدواژگان: انگشت ابهام، دیه انگشتان، نظریه تساوی، نظریه تفضیل
|
  • Saeid Nazari Tavakoli, Fatemeh Karachian Sani Pages 433-468
    Although using of treatment methods of infertility makes the realization of the hope of having children more possible، it makes the infertile families face the multiparity problem. The medical society is trying to decrease the numbers of embryos to fertilize the infertile couples for decreasing their anxiety about having some babies. In this study، we are trying to study the reasons of legality or illegality of decreasing of the numbers of embryos. According to the juristic considerations: 1)The first principle which must be observed in the affairs which deal with human life is precaution rather than acquittance. So، we must be aware in confrontation with the issue of discredit to the legality of decreasing of the numbers of embryos. The reason is that the theme is killing of an existent that can be changed into a perfect human being. In fact، each action which leads to his/her demolition must be avoided. 2) The most important reason for verifying of illegality of decreasing of the numbers of the embryos is considering the embryo as a person. Although the existent inside the womb cannot be considered as a perfect human being، he/she is a potential human being which will have moral personalities، and subsequently juristic-legal personality، in the passing of his/ her embryonic period. 3) The parents` consent is not enough for confirmation of the license of deceasing of the numbers of embryos. The reason is that their genetic dominion on their sexual liquids doesn’t give them freedom to his/her demolition after spermatogenesis.
    Keywords: embryo_decreasing of the number of embryos_considering of embryo as a character
  • Hamid Masjedsaraie Pages 469-492
    It is so common in many legal activitiesto appoint an attorney، who is selected to do something on behalf of a client. But whether it is right to appoint an attorney for making a formula of devotion has always been in dispute among jurisprudents. One finds evidences and discusses for، while another finds evidences against such an appointment، although there is an explicit agreement about the conditions of appointing attorney in some binding contracts like sale or mortgage. On the other hand، the lawyers have agreed about the issuein situations like “condition included in the contract” (Shart-e-fel). What is of a great importance here is that whether the devotion should be considered as an act of worship or، else، as a transaction (business)، and whether it is required a pure intention on behalf of the servant towards God or not.
    Keywords: devotion, power or attorney, binding, disputation, alms, pure intention, to appoint an attorney
  • Mohammad Javad Fathi Pages 493-514
    Blood money dilution is، inter alia، serious objective and unique quality conducted in four ways. Intensifying or dilution of blood money is unique to murder crime differs in terms of time and location of murder in Haram months or in Mecca. Islamic Penal Law ratified in 2013 has followed jurisprudents’ opinion in some cases of blood money dilution while in the case of execution، Judiciary has ignored border between deliberate murder، unintentional murder، and pure error by determining only one kind of blood money and in this perspective، they have added to Islamic criminal laws the way of blood money dilution. Present paper in studies four methods of blood money dilution and emphasizes on the necessity to determine and dilute blood money in different types of murder.
    Keywords: blood money dilution, Haram months, Mecca sanctuary, blood money payment time, blood money payment incumbent
  • Sayyed Mohammad Sadry, Hakime Sadat Hendizade Pages 515-548

    What in the past had been consecrated land، houses، gardens، and some movable property having intrinsic value، but Amrvz·htghyyr nature of money and credit values Dygrmannd emergence of new financial securities Mytvandzrfythay in the area dedicated to offer. However، the two theories have been proposed to devote money and securities. Some scholars do not consider it proper evidence offered to prove his claim. In contrast، another group also unsubstantiated criticism of the opposition، dedicated credit valid values and consistent with legal standards and these have to prove it.

    Keywords: Dedication, Securities, Endowment funds, Endowment shares
  • Mahdi Balavi, Mahnaz Bayat Komitaki Pages 549-584
    Relationship between religion and politics in the thought of Imam led adherence of the social، cultural، economic، legal، judicial، administrative، and military notions from Shiism. The theory of governance of Imam profound effect on the nature of the political system and its legitimacy In this paper، we explain the notion of governance from the perspective of Grand Ayatollah Imam Khomeini، the theory of Absolute guardianship of Faqih، and attempt to describe the basis of political legitimacy in the Islamic Republic era and also we will examine the characteristics and components of the central government policies in various legal، political، social، economic، cultural، administrative، military and religious aspects that all of them speed up the process of development governance model in Iran.
    Keywords: Absolute Guardianship of Faqih, Governance, Government, Republic, Islamic
  • Sayyed Salman Mortazavi, Reza Nikkhah Pages 585-608
    Some causes have investigated in the general criminal law that intensify punishment of crime. These causes are the intensifying causes of punishment. Some of these causes are: time and place of crime، Using the gun، Official Position and mission، drunken state، Blasphemy، Marriage-bound and so on. There is similar cause in the criminal imami jurisprudence that when a crime have one of them his punishment is intensified. Some of these cause in the imami jurisprudence are: time and place of crime، repeating the crime and so on. The subject of this paper is effect of the repeat of adultery in its punishment. “Repeat of crime” conclude “multiplicity of crime” in imami jurisprudence. And jurisprudents describe the multiplicity of crime by the way of repeat of crime. So in this brief in addition to the effect of “repeat of crime”، the effect of “multiplicity of crime” will have investigated in imami jurisprudence. All kinds of “repeat of adultery” in the imami jurisprudence fall under in three rubrics، that first and second rubrics of them match the multiplicity of crime in criminal law. We، in this paper، by the way of investigating the views of jurisprudent and their evidences about intensifying the punishment of adultery or not، caused by “repeat of crime”، offer the accepted view.
    Keywords: “Repeat of adultery”, intensifying the punishment of adultery, imami criminal law, causes of intensifying the punishment
  • Mohammad Hadi Kaviani Pages 609-628
    Social security institution of the modern state is based on the lives of ordinary people who for whatever reason are impaired، are supported by the system. The most costly part of the system، the field of social support that is relevant to people who are unable to do even a fraction of the price to pay for the services they receive. The Treaty of Imam Ali Malek Ashtar part of the community as determined by the lower classes، and they address those cases explicitly cites. He also determines the financial resources to spend in the way it manages the impressive task and he knows he will be directly responsible for social security. Although the ruling states fearing and humble person for the job Committee. Imam Ali''s (pbuh) Nature do it right، and it provides for enforcement with the same title.
    Keywords: Social Security, Imam Ali, Malik Ashtar, the lower classes, social security principles
  • Ali Mohamadian, Abbasali Soltani Pages 629-658
    Legislator in Article 641 of the Penal Code، adopted in 1392، has considered equal contribution for fingers in the wergild: «shall be any of the fingers of the hand، a tenth of the complete (wergild).» Imami jurists have supported the popular view. But in contrast، some views appeared in Imami Jurisprudence that – considering the existing differences in details of the issue- almost distinguished difference of fingers in the amount of wergild and deemed more contribution for the thumb. This view agrees Ayatollah Khoei and scholars attributed to his religious school (schools of Najaf). The author in a detailed query in the words and documents of the supporters of each of the two approaches، has found the perspective of supporters of the difference theory not complete، and objecting their alleged reasons، has approved the doctrine of equality of the fingers in the wergild as a consistent view with the standards of the Imami Jurisprudence.
    Keywords: wergild of fingers, equity theory, the theory of difference, thumb