فهرست مطالب

پژوهش های فقهی - سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1394)

مجله پژوهش های فقهی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جلیل قنواتی، مهشید جعفری هرندی صفحات 443-488
    امروزه تجارت آزاد، به یکی از مهم ترین مباحث تجاری بین المللی در سطح جهان تبدیل شده و کشورها خواسته یا ناخواسته با این موج فراگیر همگام شده اند. با این حال، تبعیت از اصل تجارت آزاد و کاهش موانع تعرفه ای، بسیاری از کشورها را با خطر افزایش دامپینگ مواجه کرده است. دامپینگ به عنوان یکی از نتایج منفی تجارت آزاد، ابزاری است برای رقابت نامشروع که شماری از شرکت ها برای گسترش بازار خارجی از آن استفاده می کنند که در مواردی، بخش های تولیدی داخلی کشورهای وارد کننده را به نابودی می کشاند. هرچند ساختار اقتصادی ایران امکان تحقق دامپینگ را تا حد بسیاری منتفی کرده، با توجه به اینکه کشور ما در راستای الحاق رسمی به سازمان تجارت جهانی، مکلف به پذیرش نظام تجارت آزاد و به تبع آن کاهش تعرفه در برخی موارد است، این سیاست هرچند نه الزاما اما در مواردی، صنایع کشور ما را با خطر دامپینگ مواجه می کند. این در حالی است که در حال حاضر کامل ترین قانون در زمینه مبارزه با دامپینگ مصوبه هیات وزیران سال 86 است که قانون مزبور نیز در تطابق با موافقت نامه ضد دامپینگ سازمان تجارت جهانی نقصان هایی دارد. نگرش نظام حقوقی اسلام به تجارت بر پایه معنویت و فضیلت تنظیم می شود و در کتاب های فقهی معمولا بر تجارتی تاکید شده است که از روی عدل و انصاف انجام گیرد، زیرا هدف تجارت فراهم کردن وسایل رفاه عمومی در جامعه شرعی است. دامپینگ که از جمله رویه های غیرمنصفانه تجارت تلقی می شود، بر مبنای برخی قواعد فقهی مانند قاعده لاضرر، قاعده سوءاستفاده از حق و اخلال در نظام اقتصادی امکان بررسی و تحلیل دارد، به گونه ای که منع از آن را می توان از ادله شرعی استنباط کرد.
    کلیدواژگان: اخلال نظام، دامپینگ، رقابت غیرمنصفانه، سوء استفاده از حق، ضرر، لاضرر
  • حمید مسجد سرایی، کاظم هژبری صفحات 489-522
    صرف نظر از نوع کاربرد اصلی راه ها، نتیجه دیدگاه های مختلف فقهی، جواز هر نوع تصرف به شرط عدم ضرر است. راه های بسته (کوچه بن بست) نیز از قبیل املاک اختصاصی صاحبان خانه های کوچه محسوب می شوند. در مورد حکم تکلیفی ساخت سایه بان، های گوناگونی مبنی بر جواز مشروط به عدم ضرر، عدم ضرر همراه با عدم معارض و حرمت مطلق وجود دارد که در این نوشتار تلاش شده است با استمداد از مبانی فقهی، از قبیل یکسان بودن حق تصرف در معابر میان همه مردم، عدم تقدم یکی بر دیگری و همچنین استفاده از اصل لاضرر، دیدگاه دوم موجه تشخیص داده شود. درباره حکم وضعی موضوع نیز بدون شک، جواز ساخت به شرط عدم ضرر است. ممنوعیت قانونی اشغال معابر و رعایت موازین ساخت وساز های شهری از نظر قانونگذار وضعی، در راستای حفظ حقوق شهری و شهروندی، مویدی بر ادعای فوق محسوب می شود که در مقاله حاضر به مبانی آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: راه های باز، راه های بسته، سایه بان، سد معبر، ضرر
  • سید محمدرضا حسینی صفحات 523-544
    با نگاهی به کتاب های تاریخی می توان گفت که ساخت مجسمه، سابقه ای چندهزارساله دارد که به مرور زمان، تکامل و در شبه جزیره عربستان، در فرهنگ بت و بت پرستی شکل یافت. هنگام ظهور اسلام، غالب مردم آن منطقه، در تاریکخانه بت پرستی زندگی می کردند. ولی با وجود برچیده شدن بساط بت پرستی از جوامع اسلامی، نگاه منفی به آن به دلیل پیشینه تاریکش، همچنان ادامه یافت و بعضی فقی هان با بهره مندی از اجماع و روایات، به حرمت ساخت مجسمه حکم دادند. از این رو بعد کاربردی هنر مجسمه سازی، در جوامع اسلامی، موضوعی چالشی و بحث برانگیز شد. در این مقاله با بررسی و نقد اجماع به عنوان مهم ترین دلیل حرمت ساخت مجسمه، این نتیجه حاصل می شود که اجماع مورد ادعای قائلین به حرمت ساخت مجسه، مخدوش، استناد ناپذیر و استشهاد ناپذیر است.
    کلیدواژگان: اجماع، حرمت، فقه، مجسمه
  • اسماعیل نعمت اللهی صفحات 545-574
    در مسائل متعددی از فقه، خصوصا در بحث از قاعده «ما یضمن بصحیحه یضمن بفاسده» سخن از ضمان ناشی از عقد صحیح به میان آمده است. اگر در کنار این مطلب به سخن برخی از فقها در مورد وحدت معنای ضمان در تمام موارد توجه شود، مسئله مفهوم و مبنای ضمان در عقد صحیح مطرح خواهد شد. از لحاظ مفهوم ضمان می توان برای عقد صحیح سه مرحله تشکیل، تلف عوضین قبل از تسلیم و فسخ یا انفساخ عقد پس از تسلیم را در نظر گرفت. مقصود اصلی این نوشته، بررسی مفهوم ضمان در مرحله تشکیل است و به ناچار، از مراحل دیگر نیز سخن گفته می شود. در مورد ضمان در مرحله اول، رویکردهای متفاوتی در بین نظر فقها وجود دارد: برخی از فقها مفهوم ضمان در عقد صحیح را انکار کرده اند، برخی به وجود ضمان معاوضی معتقد بوده اند و گروه سوم، عقد صحیح را به گونه ای تفسیر کرده اند که متضمن ضمان قهری و به تعبیری، از اسباب ضمان قهری است. اقدام، استیفا، احترام و ضمان ید چهار نظریه اصلی هستند که ماهیت عقد در قالب آنها توجیه شده است. مباحث این تحقیق عمدتا ناظر به بررسی مفهوم ضمان در بخش اول قاعده «ما یضمن» در عقد بیع خواهد بود، اما می توان آنها را با تعدیل مناسب، به سایر عقود معاوضی نیز سرایت داد.
    کلیدواژگان: ضمان، ضمان قهری، ضمان معاوضی، عقد، فقه امامیه
  • حسین رحمت الهی، احسان آقامحمدآقایی، فاضل کاکا صفحات 575-600
    ساحت اندیشه سیاسی در اسلام به مثابه نظام منسجم و ساختارمندی، واجد آموزه هایی ناب و قدسی و کارویژه هایی درخور، برای اداره و تمشیت امور سیاسی، اجتماعی و تربیتی انسان هاست. از این رو می توان بازتاب بسیاری از ایده های اجتماعی امروزین را در نصوص، روایات و آرای متفکران اسلامی به عیان دید و محکی برای ارزیابی و نقد دیدگاه های گوناگون در آن سراغ گرفت. از جمله این ایده ها، مشارکت شهروندان در مدیریت کلان جامعه است که سابقه استقرار و میزان فراگیری آن در هر نظام سیاسی، از سرامدی، کارایی و مطلوبیت نظام مورد نظر حکایت دارد. در همین چارچوب، نظریه مشارکت در اندیشه سیاسی در اسلام، پیشینه و جایگاه منسجم و جاافتاده ای، به صورت منصوص، روایی و جدلی دارد که این امر، خود گواهی بر دیرینگی کاربرد این نظریه است و ضرورت ارزیابی آن در فقه سیاسی اسلام را توجیه پذیر می کند. با وجود این، باید توجه داشت که مشاورت در اسلام، با آنچه در نظام های سیاسی - حقوقی توسعه یافته از مشارکت مراد می شود، فارغ از تشابه، تمایزاتی هم دارد. در حقیقت نفس مشارکت - مشاورت در اندیشه های اسلامی، بر بنیادی از ایجاد شوق و رغبت در مردم سازمان یافته است و با سازوکارهایی چون: «بیعت»، «نظارت عمومی»، «حق النصیحه»، «دعوت به خیر» و «امر به معروف و نهی از منکر»از انگاره مشارکت سیاسی، به مفهوم متعارف آن در ادبیات سیاسی بازشناخته می شود. آری مقاله پیش رو از سه زاویه: نخست توجه به جایگاه نظریه مشارکت در منابع اسلامی؛ دوم، بررسی بازتاب مشارکت و مشورت در آرای متفکران اسلامی و سرانجام شناسایی سازمان حقوقی مشارکت در قوانین بالادستی، به موضوع پژوهش می نگرد.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی اسلام، خاستگاه حقوقی مشارکت در اسناد بالادستی، مشارکت در آرای متفکران اسلامی، مشارکت در منابع اسلامی
  • سید احمد میرحسینی، سیده فاطمه میر حسینی صفحات 601-624
    نکاح سازمان حقوقی ویژه ای است که بر مبنای رابطه جنسی و عاطفی زن و مرد تشکیل می شود. اشخاص در انتخاب همسر آزادی کامل دارند و عقد نکاح نیز مانند سایر قراردادها، به قصد و رضای طرفین وابسته است، ولی آثار این عقد از طرف قوانین معین می شود و حقوق جایی برای حاکمیت اراده طرفین باقی نمی گذارد. به ندرت می توان موردی را یافت که زن و شوهر بتوانند آثار متعارف نکاح را بر هم بزنند؛ از این جنبه نکاح از سایر معاملات جداست. یکی از این موارد اندک که زن و مرد می توانند آثار نکاح را خود تعیین کنند، مبحث شروط است. طبق ماده 1119 ق.م: «طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی را که مخالف با مقتضای عقد مزبور و مخالف کتاب و سنت نباشد، در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگری بیاورند و طرف مقابل را به آن ملزم کنند...». شاید شروط مختلفی بنا به شرایط زوجین و تمایل آنها گذاشته شود. یکی از این شروط، عدم مخالفت زوج با تحصیل زوجه است. در مقاله این موضوع بررسی خواهد شد که به چه طریق می توان این شرط را در ضمن عقد گنجاند و ضمانت اجرای آن چیست؟ البته توجه به جایگاه شرط در رسیدن به این مقصود، نباید سبب غفلت از دستیابی آسان تر به این مهم باشد که با رعایت فضایل اخلاقی حاصل می شود.
    کلیدواژگان: حق تحصیل، خسارت، سلب حق، شرط ضمن عقد، نکاح
  • میثم خزایی، طه زرگریان صفحات 625-648
    در شرع اسلام، بر اساس قاعده «إقرار العقلاء علی انفسهم جائز» اقرار از جمله ادله اثبات دعواست و حتی می شود گفت اقرار نسبت به سایر ادله، قدرت اثباتی بیشتری دارد و می توان آن را از مطمئن ترین ادله اثبات دعوا دانست. در فقه جزایی اسلام، برای اثبات بسیاری از جرایم، تکرار اقرار شرط است. لکن نسبت به برخی جرایم از قبیل محاربه، ارتداد و تعزیرات، در تعداد اقرار مثبت اختلاف نظر وجود دارد. پس این سوال مطرح می شود که در موارد مشکوک، آیا اصل بر اقرار واحد است یا تکرار اقرار موضوعیت دارد؟
    قانون مجازات اسلامی در ماده 172، در مواردی که نص صریحی وجود ندارد، اصل را بر اقرار واحد قرار داده است. در این تحقیق بر آنیم تا با ارزیابی دلایل نشان دهیم که در موارد وجود اختلاف، جرایم مربوط به حقوق الله از اطلاقات و عمومات ادله اقرار خارج می شود و برای اثبات آنها تکرار اقرار لازم است. اما در اثبات جرایم در حیطه حقوق الناس به دلیل اجرای اصول عقلایی عدم خطا، عدم اکراه و عدم احتیاط، همچنان باید به اطلاقات و عمومات ادله اقرار پایبند بود و اقرار واحد را در اثبات آنها کافی دانست؛ مگر در حقوق الناسی که شارع صراحتا به تکرار اقرار حکم کرده است.
    کلیدواژگان: اقرار، اصل در اقرار، تکرار اقرار
  • نسرین رهنما، عبدالله امیدی فرد صفحات 649-670
    فرزندآوری در نظام خانواده از چالش های جدی زوجین در عصر کنونی است. در اینکه فرزندآوری جزو ماهیت شرعی و مقتضای ذات عقد نکاح محسوب نمی شود، هیچ اختلافی میان فقهای امامیه وجود ندارد. گاهی زوجین در امر فرزندآوری دیدگاه یکسانی ندارند و این امر، سبب نگرانی و ناراحتی زوجین از همدیگر می شود. یکی از راه های کم کردن نگرانی های مزبور این است که زوجین فرزندآوری را به یک ضمانت الزام آور تبدیل کنند که در این صورت طرف مقابل حق تخلف از این شرط الزام آور را ندارد و در صورت تخلف تنها راه پشتوانه قانونی، طرح دعوای قضایی در این موضوع است. در این مقاله درصدد بیان دیدگاه فقها درباره فرزند آوری (استیلاد) هستیم. بر این اساس در ابتدا یکی از اهداف نکاح از منظر آیات و روایات (فرزندآوری و بقای نسل) مطرح و سپس اشاره مختصری به جایگاه و ارزش فرزند در آیات و روایات می شود؛ سپس مقتضای ذات و اطلاق عقد نکاح بررسی شده و در پایان دیدگاه فقها درباره فرزندآوری بیان می شود. این نتیجه حاصل شد که فرزندآوری جزو ماهیت شرعی و مقتضای اطلاق عقد نکاح نیست، اما هر یک از زوجین می تواند با شرط آن در ضمن عقد یا تبانی بر پایه آن، فرزندآوری در قلمرو نکاح را به الزام ضمانت آور و دارای پشتوانه قانونی تبدیل کند.
    کلیدواژگان: استیلاد، ماهیت شرعی نکاح، مقتضای اطلاق، نکاح
|
  • Jalil Ghanvati, Mahshid Jafari Harandi Pages 443-488
    Today, free trade is considered as, one of the most important issues in international trade around the world... However, adherence to the principle of free trade and reduce tariff barriers, will confront many countries with the risk of dumping. Dumping as one of the negative consequences of free trade, which used as a means for illegal competition to expand foreign markets the and in some cases, destroy domestic product of importing countries. The trade in Islamic legal system is based on. morality and virtue and emphasis is made on equity and justice to provide a means of public welfare in the Islamic community. Dumping as an, unfair trade practices deemed to be in contradiction with some Islamic legal rules such as the principle of abuse of right and la zarar and the rule of disruption of the economic system.
    Keywords: Dumping, loss, unfair, Competition, sell off
  • Hamid Masjedsaraie, Kazem Hozhabry Pages 489-522
    Regardless of the main utilization of roads, the conclusion of different jurisprudential viewpoints is being permitted of any possession provided there is not any loss. Blocked roads and alleys are also deemed as allocated states of Taklifi Hokm of constructing shade: conditional permission on loss of damage, loss of damage with lack of opponent and absolute illegality. In this research, we have tried to justify the second view on several bases: the equality of right of possession among people, lack of priority against each other and the application of LA ZARAR principle. Without any doubt, VAZIE HOKM of the issue, is also the permission of construction providing any damage. Legal prohibition of occupying passages and the observance of civil construction regulations, are, legally imposed to preserve civil and citizenship rights and that confirms the mentioned subject which its origins has been detailed in this research.
    Keywords: Blocking passage, Shade, Damage, Open roads, Blocked roads
  • Seyed Mohammad Reza Hoseini Pages 523-544
    Surveying historical books reveals that building status has a history of thousands of years. Gradually, this art developed and in the Arabian Peninsula it turned into building and worshiping idols, idolatry at the beginning of Islam, the majority of people in the region worshipped idols. After the eradication of idolatry through Islam, in the Islamic countries, the negative look and attitude towards making status continued and the Islamic jurisprudents (Faqihs) relying on narrations (hadiths) issued the prohibition of building statues. Therefore, the artistic aspect of building statues is still a challenging issue in the Islamic nations. The present study attempts to investigate and criticise the arguments for and against building statues and reveal that the reasons for the prohibition of building statues are not valid and the y can not be relied or considered as authentic.
    Keywords: Statues, Islamic jurisprudence (fiqh), Prohibition, Unanimous decisions
  • Esmail Nematollahi Pages 545-574
    In various subjects of Islamic jurisprudence, especially in the maxim “any contract in which there is responsibility for its valid one, there is responsibility for its void one”, the responsibility for valid contracts has been discussed by Islamic jurists. As regards the notion of responsibility, three stages could be regarded for a valid contract: formation, perish of considerations before delivery, and perish of considerations after termination. The main concern of this article is with the first stage although the other two stages are studied too. As to responsibility in this stage, there could be seen various attitudes among Islamic jurists: some ignore the notion of responsibility in valid contracts, some believe in contractual responsibility, and others interpret a valid contract so as to include non-contractual responsibility. This article deals with responsibility in a valid contract of sale; however, the discussions may be extended to other valid contracts with some appropriate modifications.
    Keywords: Contract, Responsibility, contractual responsibility, non, contractual responsibility, Imamiyyah jurisprudence
  • Hossien Rahmatollahi, Ehsan Aghamohammadaghaee, Fazel Kaka Pages 575-600
    Political thinking in Islam is seen as an integrated system with lean and holy teachings and special guidelines to rune social, political and educational affairs of people. Hence, one can see many today social ideas in the narratives and statements by both Shiite and Sunny Islamic thinkers as a benchmark to evaluate and analyze their different attitudes. An idea is citizens’ participation right in society’s macro management that its ongoing record and prevalence in any political system shows its superiority, efficiency and utility. In the same framework, participation theory has a well – established status in Islamic political thinking which indicates the long history of this theory and justifies the necessity to evaluate it in Islamic political jurisprudence. However, one should note that the bilateral nature of participation – consultation in Islam differs from what seen in western democratic systems irrespective of some similarities. In fact, in Islamic thinking, participation – consultation is based on institutionalizing religious enthusiasm in people through mechanisms as “allegiance”, “public supervision”, “the right of advice”, “invitation to wellness”, and “enjoining good and forbidding wrong” recognized as the variables of political participation in its relevant concept in political literature. In present paper, by focusing on analyzing the role of participation in Islamic political thinking in three angels (the origin of participation theory in Islamic resources; reflects of participation in the decrees by Islamic thinkers; and highlighting the legal status of participation in upstream laws), the participation theory is assessed in Islamic political thinking.
    Keywords: Islamic political thinking, participation in Islamic resources, participation in the decrees by Islamic thinkers, the legal origin of participation in upstream docs
  • Seyed Ahmad Mirhosseini, Seyyedeh Fatemeh Mirhosseini Pages 601-624
    Marriage is a special institution which is formed on the basis of sexual and emotional relation between woman and man. In choosing their spouses, people are compeletly free; the effects of this contract [of marriage], however, are specified by laws and there is no room for rule of two parties’ wills. One can rarely find a case in which wife and husband is able to eliminate the conventional effects of [the contract of] marriage. In this respect, contract of marriage is other than other contracts. One of the rare cases in which woman and man are entitled to specify effects of their marriage concerns ‘conditions [to marriage]’. According to the Article 1119 of the Civiil Code ‘the parties to the marriage can stipulate any condition to the marriage which is not incompatible with the nature of the contract of marriage or the Scripture or Sunnah and require the other party to accept it …’ Based on the situations of two spouses, various conditions may be stipulated one of which concerns non-disagreement of the husband with wife’s education. The present article tries to find how this condition may be included in the contract of marriage and what its sanction is. Of course, attention paid to the condition to attain this goal should not be an excuse to neglect the easier way to attain this important goal which is observance of moral virtues.
    Keywords: marriage, condition to marriage, right to education, foreclosure, loss
  • Meisam Khazaee, Taha Zargarian Pages 625-648
    In Islamic law, confession is among evidence to prove a claim considered as based on the principle of ‘’ confession by the sane about himself is allowed’’. Even, it can be said confession has a higher demonstrability as compared to other ones in such a way that it is included among the most assured evidence to prove claims. In Islamic criminal jurisprudence, to prove many crimes, the repetition of confession is the necessary condition. However, there are discrepancies regarding the number of demonstrative confession about some crimes such as declaring war on God, apostasy and discretionary punishment. Accordingly, the question arising here is whether in questionable cases, a single confession cans considered based or the repetition of confession matters? The article 172 of Islamic penal code based the single confession whenever no clear wording exists. Through evidence assessment, this study tries to show that in disputed cases, crimes related to the Rights of God are out of the generalities and prediction of confession evidence and the repetition of confession are needed to prove them. But in proving the crimes considered as the Rights of People, the predictions and generalities of confession evidence should be considered and single confession should be enough to prove them because of theRational principles no errors, no reluctantly and no caution, Cases in which lawyer precisely commanded the repetition of confession are excluded.
    Keywords: Confession, Repetition of Confession, The principle of confession
  • Nasrin Rahnama, Abdullah Omidifard Pages 649-670
    In the family system bringing child is a major challenge of wives in the modern time. There is no disagreement among Imamites (Shi, as) jurisprudents about this issue that bringing child has no legal nature and is not considered a natural requirement of marriage contract. Sometimes wives have different views about bringing child and this makes them worried and upset. One way to lower these concerns is that wives make bringing child a binding guarantee; in such a case the parties to the contract has no right to violate this binding condition and in the case of violation, litigation is the only legal solution. comment on this article jurists about childbearing (estilad) as well. the first expression of one of the purposes of marriage from the perspective of verses and hadiths that childbearing and survival is the generathion evaluated، then a brief reference to the position of the child in Yat. V tradition، the next requirement was nature and refers to marriage and in the view of scholars have expressed about having children. it was concluded that having children was a religious nature and requirements of each application of the marriage، but couples can be provided in the contract or collusion on the territory of childbearing marriage and the requirement guarantee backed Apr legal turn.
    Keywords: estilad, mhiarriage contract, inherent appropriateness, absolute appropriateness