فهرست مطالب

پژوهش های فقهی - سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1395)

مجله پژوهش های فقهی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نجادعلی الماسی، عبدالرضا علیزاده، صالح کریم پور* صفحات 1-36
    شکل می گیرند که در عمل در روابط اجتماعی، چهره مصالح عمومی را به خود می گیرند. از گذشته ها اندیشمندان حقوقی در تلاش بودند تا با ایجاد سازوکاری از این مفاهیم (که قوام و دوام جوامع به آنها بستگی بسیار دارد و موجد نظم عمومی هستند) حفاظت کنند. حقوقدانان در بررسی قواعد و نهادهای حقوقی، مفهوم نظم عمومی را شناسایی کردند و آن را ضابطه ای برای تحدید اراده افراد می دانند. با وجود این، عالمان حقوق درمورد ماهیت مفهوم نظم عمومی اتفاق نظر ندارند و این به دلیل تکیه گاه این مفهوم بوده که شناخت حقیقت آن را با دشواری مواجه کرده است. در این مقاله، با هدف تحلیل نظری و جامعه شناختی مفهوم نظم عمومی، سعی در ارائه دیدگاه متفاوتی خواهیم داشت. به عنوان نتیجه این تحقیق، باید دانست که بر خلاف برخی تصورات، عنوان نظم عمومی یک قاعده نیست و به معنای اخص کلمه هم مفهومی حقوقی محسوب نمی شود؛ بلکه مفهومی اجتماعی و مولود اجتماع است. بنابراین خود نظم عمومی یکی از ویژگی های اصلی زندگی اجتماعی خواهد بود، لذا لزوم رعایت آن و حفظ این نظم، جزو اصول مسلم و راهنمای هر نظام حقوقی است که قانونگذاران همیشه در وضع قانون به آن متمسک می شوند و دادرسان نیز با تفسیرهای خود، هدف قانونگذار را در برقراری نظم اجتماعی تامین می کنند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی حقوق، قاعده نفی اختلال نظام، نظم اجتماعی، نظم عمومی
  • سید جعفر صادقی فدکی* صفحات 37-72
    قرآن کریم اولین منبع تشریع احکام شرعی به شمار می رود که همه احکام مورد نیاز بشر را دربر دارد؛ ولی از آنجا که همه این احکام در قرآن به صورت صریح و جزیی بیان نشده اند، باید این احکام را در روش های دیگر بیان قرآن جست وجو کرد و یکی از این روش ها، بیان احکام فقهی در قالب قواعد عام و کلی است که از آنها در اصطلاح فقه با عنوان «قواعد فقهی» یاد می شود. بر این اساس، فقی هان اسلامی در استنباط احکام شرعی قرآن، افزون بر استناد به آیات مربوط به احکام خاص و جزیی، قواعد عام و کلی متعددی را نیز از قرآن استخراج و وارد حوزه فقه کرده اند و این تلاش ها هرچند ارزشمند بوده و ثمرات فراوانی را در پی داشته است، از یک سو همه قواعد عام و کلی قرآن نیست و در قرآن آیات دیگری نیز وجود دارد که شاید به عنوان مستند قواعد فقهی جدید استفاده شود و از سویی، در حد ظرفیت این قواعد از آنها در فقه استفاده نشده است و موضوعات دیگری نیز در فقه وجود دارد که می توان حکم شرعی آنها را با استناد به این قواعد تبیین کرد. از این رو، در این پژوهش ضمن اشاره به ادله استخراج قواعد فقهی از قرآن کریم، برخی از قواعد جدیدی که می توان آنها را از آیات قرآن استخراج کرد و نیز موضوعات دیگری که می توان حکم شرعی آنها را با استناد به قواعد فقهی موجود تبیین کرد؛ با ارائه مستندات قرآنی آنها، بیان و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: احکام شرعی، فقه، قرآن کریم، قواعد فقهی
  • علی بنایی* صفحات 73-88
    بنیان شناسی فقهی نمایندگی مجلس در نظام جمهوری اسلامی با توجه به ویژگی های نظام و تفاوت بنیادین آن با نظام های عرفی اهمیت دارد. در نظام های عرفی، چگونگی رابطه نماینده مجلس با مردم، از نظر حقوقی تعیین کننده جایگاه و نقش نماینده، مسئولیت ها و وظایف اوست؛ اما به دلیل بنیان فقهی نظام اسلامی ایران، پی بردن به جایگاه حقوقی و فقهی نماینده مجلس تنها به بررسی رابطه نماینده مجلس با مردم خلاصه نمی شود، بلکه رابطه نماینده با جایگاه ولی فقیه نیز به همان اندازه مهم است.
    این گفتار با روش استنادی در پی آن است که نشان دهد گرچه به گونه هایی از رابطه، مانند وکالت و نیابت در این زمینه توجه شده است، به نظر می رسد این گونه ها، هر کدام، تنها به یکی از رابطه ها (رابطه نماینده با مردم، یا رابطه نماینده با ولی فقیه) توجه دارد و هیچ کدام، به هر دو رابطه همزمان و در یک نظریه توجه نداشته اند؛ درحالی که ضرورت بنیان شناسی فقهی این دو رابطه، به طور همزمان در یک نظریه، احساس می شود.
    کلیدواژگان: بنیان فقهی، گونه شناسی، نمایندگی مجلس، نیابت، وکالت
  • مهدی شوشتری*، حسین ناصری مقدم، حسین صابری صفحات 89-110
    راه های تعدی از نص، بررسی علیت و ملاکات احکام و سازوکارهای کشف مقاصد شریعت، گفتمانی است برای پویایی شریعت که با دگرگونی موضوعات و تغییر در احوال و شرایط اجتماعی، چگونگی تغییرات در احکام را مشخص می کند. البته فهم پذیری غایات احکام، هرچند سبب بالندگی فقه است، ولی بدون ضابطه نیست. نوشتار حاضر، با بررسی نظرهای فقهای شیعه، ضمن تبیین مقاصد شریعت و ادله اثبات مقاصد با ادله نقلی و عقلی، روش های کشف مقاصد شریعت را بررسی می کند که عبارتند از: روش استقرا، روش فهم علل اوامر و نواهی، مجرد امر و نهی ابتدایی، استفاده از تعبیرات و روش استفاده از سکوت شارع با وجود مقتضی و نبود مانع.
    کلیدواژگان: ادله اثبات مقاصد، راه های تعدی از نص، کشف مقاصد شریعت، ملاکات احکام
  • فاطمه فلاح تفتی* صفحات 111-136
    شیر مادر مهم ترین و ارزنده ترین غذا برای کودک محسوب می شود و به دلیل برخورداری از مواد معدنی، آنزیم های گوارشی و پادتن، عامل موثری برای حفظ سلامت و افزایش هوش نوزاد خواهد بود. این امتیازات و بسیاری از امتیازات دیگر که شیر مادر دارد، سبب شده است که عده ای به فکر تاسیس محلی برای جمع آوری شیرهای مادران و در اختیار قراردادن آن برای درمان نوزادان بیمار بیفتند که این محل با عنوان بانک شیر فعالیت می کند. خطری که در این زمینه وجود دارد، جهل به زنانی است که شیر خود را به بانک اعطا می کنند؛ چرا که تشخیص مادر حقیقی غیرممکن است و به اختلاط انساب منجر می شود. بر اساس نظر علمای اهل سنت اعم از شافعی، مالکی، حنبلی و حنفی، چون آنها حتی ریختن به دهان یا بینی کودک را موجب نشر حرمت می دانند، از آنجا که کیفیت این گونه بانک ها هم به این طریق است، شیرهای کاربردی موجب نشر حرمت می شود. ولی با شک در عدد یا فرد شیردهنده می توان اصل را بر عدم حرمت قرار داد و به صحت چنین بانک هایی حکم کرد. در لسان شیعه چون عملا شروط رضاع باهم جمع نمی شوند، در نتیجه استفاده از شیرهای این بانک ها هیچ گونه حرمتی را موجب نمی شود.
    کلیدواژگان: امتصاص، بانک شیر، رضاع، شیر مادر
  • کامران محمودیان اصفهانی *، حسن پوربافرانی، علی یوسف زاده صفحات 137-170
    مجازات ازاله بکارت بر حسب جنسیت فاعل جرم، رضایت دوشیزه و کیفیت رفتار مرتکب (آمیزش یا غیرآمیزش) متغیر است؛ در موارد ازاله بکارت از طریق زنا، علاوه بر حد، اجرای تعزیر جایز نیست و در این مورد اگر ازاله بکارت با اکراه باشد، ضمان مهرالمثل معادل دیه ازاله بکارت تلقی نمی شود؛ بر خلاف موردی که ازاله بکارت با اکراه در مورد غیرمجامعت محقق می شود که در این حالت مهرالمثل، دیه ازاله بکارت و ملحق به قواعد حاکم بر دیات است، اما ازاله بکارت در موارد غیرآمیزش بنا به نظر مشهور فقهای امامیه، از مصادیق موضوع تعزیر منصوص شرعی است؛ به علاوه یکی از ویژگی های منحصر به فرد این قسم از ازاله بکارت در مقایسه با سایر جرایم جنسی، برخورداری بزه دیده از حق قصاص است که این حق در صورتی اعمال می شود که دختر بکر بدون رضایت دوشیزه به ازاله بکارت وی مبادرت کند. ضمن آنکه ازاله بکارت در موارد غیرمقاربت مشمول «حدود غیرمذکور» موضوع ماده 220 قانون مجازات اسلامی یا «تعزیر منصوص شرعی» موضوع تبصره دوم ماده 115 همین قانون نیست. گذشته از این ازاله بکارت در موارد غیرنزدیکی به تبع کیفیت رفتار ارتکابی شاید مشمول بعضی از مقررات قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات شود.
    کلیدواژگان: ازاله بکارت، تعزیر، مجازات
  • سیده ریحانه افسریان محصل، سید محمد مهدی قبولی درافشان*، سعید محسنی صفحات 171-200
    عدم نفوذ، ضمانت اجرای فقدان برخی از شرایط اساسی صحت معاملات است و به طور معمول در عقود فضولی، اکراهی و برخی از قراردادهای محجورین مطرح می شود. بر اساس این وضعیت حقوقی، قرارداد، فاقد اثر بوده و سرنوشت آن به الحاق بعدی رضای معتبر (اجازه) یا اعلام رد توسط ذی نفع وابسته است. این وضعیت به طور معمول در عقود به رسمیت شناخته شده، لیکن نظر مشهور، عدم پذیرش آن در ایقاعات است. با این همه مسئله این است که آیا ادله نظر مشهور، توانایی توجیه تبعیض میان عقد و ایقاع از این جنبه را دارد؟ در این جستار با رویکردی فقهی - حقوقی و با روشی توصیفی - تحلیلی، در صددیم تا از سویی به تبیین و نقد ادله پذیرفته نشدن عدم نفوذ در ایقاعات بپردازیم و از سوی دیگر، نظریه پذیرش عدم نفوذ در ایقاعات را تحلیل و سعی در اثبات آن می کنیم.
    کلیدواژگان: اراده، ایقاع، ایقاع اکراهی، ایقاع فضولی، عدم نفوذ، عقد، عمل حقوقی
  • محسن رئیسی، مریم آقایی بجستانی* صفحات 201-228
    امروزه اموال معنوی در دو عرصه مالکیت فکری و مالکیت صنعتی به طرز شگفت آوری گسترش یافته اند. این گسترش و شیوع، حمایت وسهولت در نقل و انتقال اموال معنوی را می طلبد. قانون های موجود در ایران تلویحا به قابلیت نقل و انتقال اموال معنوی اشاره دارند، اما به اصول حاکم بر این نقل و انتقال نپرداخته است، علاوه بر این در مورد قابلیت انتقال در قالب های رایج نیز، خلاهای قانونی وجود دارد.
    قانون های موجود در اثبات مالیت و اهمیت حقوق معنوی به نسبت پذیرفتنی است، اما در جهت انطباق کامل مبانی سنتی و مرسوم مالکیت و نقل و انتقال آن با نظام مالکیت معنوی و نحوه انتقال آنها مشکلاتی وجود دارد. نقل و انتقال اموال معنوی در برخی عقود مانند رهن، صلح، هبه و بیع با موانعی روبه روست و در عقود اجاره، وکالت و عاریه نیز قانون های فعلی پاسخگو نیست. با عنایت به مواد 454 و 465 قانون مدنی انتقال اموال معنوی در قالب عقد معاوضه امکان پذیر است.
    نگارنده با بررسی عقود معین وامکان سنجی انتقال اموال معنوی در قالب این عقود ضمن طرح چالش های موجود به تبیین نحوه انتقال صحیح این گونه اموال پرداخته است.
    کلیدواژگان: انتقال مالکیت، عقود معین، مالکیت معنوی، معنوی
|
  • Nejadali Almasi, Abdorreza Alizadeh, Saleh Karimpour* Pages 1-36
    There are prevailing Rules and Values in each society that formed Social Institution including social and legal institution, actually these values appears public interest in social relationships. From long time ago jurists try to defend these rules and values with derivation a mechanism from its. Values that social consolidation and establishment depend on it and makes public order. Jurists in dealing with legal rules and institutions distinguish the public order and make it a criterion for restriction of Individualistic free will to protecting of public rules and social interests. Despite these efforts, jurists could not come into accordance on the meaning and substance of public order. Because understanding of public orders natural foundation is too complicated. In this article, based upon some theoretical and sociological analysis, we try to present a different percept on public order. it is notably As results that despite some current concept, public order is not a principle and it's not a legal term, haply it is a social Idea that generated by society. So the public order is one of core features of social life. Then indispensability of its protection and consideration is one of advisor given rules for each legal system that legislators always use in order to in legislation and magistrates with their interpretations, provides legislators goals to maintaining social order.
    Keywords: Public order, social order, Principle of social disorder refutation, Sociology of law
  • Sayyed Jafar Sadeghi Fadaki * Pages 37-72
    Koran is the first and most important resource to canonize religious commands which encompasses all commands required by humans; however, since all these commands are not expressed in Koran explicitly and detailed, they must be sought through other Koran’s expression methods. One of these methods is expressing juridical commands in form of overall principles, which are known as “the Juridical Principles”. On this basis the Islamic jurists in deducting the Koran’s religious commands, in addition to citing to the verses related to the special and small commands, have drawn numerous general and overall principles out of this divine book and have inserted these rules and principles into the domain of jurisprudence and its discursive resources; therefore, these efforts although being worthy and fruitful, on one hand, are not the totality of the general and overall Koranic rules, and there are many other verses in Koran, which can be used as the documentary of modern juridical principles, and on the other hand they are not used in jurisprudence up to their level of capacity, and there are many other cases the religious commands of which can be clarified on the strength of these rules and principles. Therefore, within this research, in addition to alluding to the reasons of extracting the juridical principles out of Koran, some instances of other rules which can be extracted out of the Koran’s verses and also other subjects the religious commands thereto can be specified based on the available juridical principles are expressed and proposed.
    Keywords: Holy Koran, Jurisprudence, Religious Commands, Juridical Principles
  • Ali Banaee* Pages 73-88
    Parliament established jurisprudence of the Islamic Republic with due regard to the fundamental difference with conventional systems, is important. In conventional systems, the relationship between parliament and the people, legally determines representative role, responsibilities and his duties. But in the Islamic Republic of Iran to the foundation Fqhyash to find out the legal status and legal MP MP with people is not limited only to the relationship but the relationship with the supreme leader's representative is also equally important. This article seeks to show that citation. Although the types of relationship such as attorney and proxy of this is taken into consideration. But it seems that most of these species, each, exclusively to one relationship (correlation representative of the people, or the relationship with the representative of the Supreme Leader); and none at the same time both the relationship and is not considered a theory, but necessary established jurisprudence of this relationship, simultaneously in one theory, be considered.
    Keywords: MPs, lawyers, Representation, legal basis, Typology
  • Mahdi Shooshtari *, Hosein Naseri Moghadam, Hosein Saberi Pages 89-110
    Ways to aggression the text, check the sentences causality and the criteria and mechanisms for discovery purposes sharia, sharia dynamic the discursive, that could change latest and changes in situations and social conditions, to determine how changes in sentences. However, nderstanding ends of sentences, although caused development of the jurisprudence, but it can not be without regulation. Present article reviews the Shia scholars, besides the explaining the objectives of the the sharia and the purposes of proving reasons for the why traditional and rational approaches to discover the intentions of the law review: the inductive method, method and forbid and orders to understand the causes of, and single the elementary injunction, a lawyer with the appropriate interpretation and use of silence and lack of a barrier.
    Keywords: aggression detection purposes Sharyat, criterion Ahkam, Ways to aggression the text, evidence purposes
  • Fatemeh Fallah Tafti* Pages 111-136
    Breast milk is the most important and most valuable food for children. Breast milk because of minerals, digestive enzymes and antibodies, an important factor for maintaining health and increase infant intelligence. These concessions and many other concessions that breast milk has Caused some people to think establishment of local for the collection of milk and the placing it for treating sick babies that this place is called Bank's of milk. There is a danger in this field, Ignorance about the women who are their milk are granted to banks because it is impossible to distinguish real mother and result in the incorporation of logarithms. According to Sunni scholars, including al-Shafii, Maliki, Hanbali and Hanafi because they say, even spilling into the mouth or nose of the child, causing to be forbidden, Since the quality of these banks in this way, so the milk is used to make prohibition. But with a doubt, in the number or person donor, Can put principle that is not forbidden and ordered on the validity of such banks Shia scholars, say the conditions infant not be together as a result, the milk these banks would not be any forbidden.
    Keywords: Bank of milk, breastfeeding, infancy, sucking
  • Kamran Mahmoudiyan *, Hasan Pourbafrani, Ali Yousezadeh Pages 137-170
    The penalty for defloration may differ based on the gender of the crime subject, consent of the girl, and the behavior of the perpetrator (intercourse or non-intercourse). In cases defloration through adultery, in addition to the extent, execution of tazir is not permitted, and in this case if the defloration is performed with grudge, the liability for Mehr-ol-masal is not considered equivalent to redress for defloration; this is contrary to the case of grudge defloration through non-intercourse where the Mehr-ol-masal is the same as the redress for defloration and is incorporated in the rules governing the redress. Defloration in cases of non-intercourse, according to the reputed Imamiya jurists, is an example of authorized legal tazir; in addition, a unique feature of this kind of defloration compared to other sexual offences, is the victim’s right to retribution. This right is exercised in the event that the virgin female, without the consent of the maiden, attempts to deflower her. While, defloration in cases of non-intercourse is not subject to «Hadd» of Article 220 of the Islamic Penal Code or «authorized legal tazir» subject to the clause 2 of Article 115 of the same law. Furthermore, defloration in cases of non-intercourse, based on the committed behavioral quality can be subject to certain provisions of the Islamic Penal Code in the tazir section.
    Keywords: Defloration, penalty, tazir
  • Sayyedeh Reyhaneh Afsarian Mohassel, Sayyed Mohammad Mahdi Qabuli Dorafshan *, Saeed Mohseni Pages 171-200
    Uninfluenced is the sanction of lack of some basic terms of validity of contracts and regularly is proposed in unauthorized, reluctant contracts and some contracts of persons under legal capacity. According to this legal situation, contract is uninfluenced and its fate dependents on next incorporation of the valid assent (allowing) or declaration of refusing by beneficiary. This situation has been normally known as formal in contracts; but famous opinion is rejection of that in unilateral acts. However, the question is that if the reasons of famous opinion have the ability to justify the difference between the contract and unilateral act by this point? This article with juridical-legal approaching and with the descriptive- analytical method is seeking to explain and criticism the reasons of rejection of Uninfluenced in unilateral acts and on the other side, it is Analyzing the theory of accepting the Uninfluenced in unilateral acts and tries to proof it.
    Keywords: Uninfluenced, contract, unilateral act, legal act, will, reluctant unilateral act, unauthorized unilateral act
  • Mohsen Raisi, Maryam Aqai Bejestani * Pages 201-228
    The intellectual property in the field of intellectual property and industrial property amazingly expanded. This expansion of the prevalence of support to ease the transfer of intellectual property in Iran law implies the ability to transfer intellectual property, referred . But the principles of this transfer is paid in addition to portability in common formats as well, there is a legal vacuum.
    The rules on proof of taxes and the importance of intellectual property rights is relatively acceptable, but in full compliance with the principles of traditional ownership and transfer of intellectual property and the transfer of intellectual property problems transfer some contracts such as mortgages, peace, gift and obstacles facing sales and lease contracts, powers of attorney and loan current law is not responsive. 454 and 465 of the Civil Code with regard to the transfer of intellectual property in the form of swap contracts is possible.
    The author examines the feasibility of certain contracts, transfer of intellectual property in the form of the contracts, while posing challenges to explain how the transfer of ownership has been correct.
    Keywords: intellectual property, intellectual property transfer, Certain contracts