فهرست مطالب

پژوهش های فقهی - سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله پژوهش های فقهی
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرحمزه سالارزایی* صفحات 447-459
    در مقاله پیش رو که از نوع توصیفی - تحلیلی است، برای نخستین بار بر دیدگاه مرحوم صاحب جواهر در نحوه تعلق فاضل دیه قاتلان با جنسیت های مختلف (مذکر، خنثی و مونث) که یک شخص را عمدا به قتل می رسانند، مناقشه جدی و محاسباتی وارد شده است. مدعای اساسی پژوهش این خواهد بود که: نظر فقیه مذکور در زمینه اصل دیه قاتلان با جنسیت های مختلف با فاضل دیه برگشتی در صورت قصاص چند نفر به قتل یک نفر، ناسازگار و ناهمخوان است. به نظر می رسد ایشان فاضل دیه قصاص شوندگان، با جنسیت های مختلف (مذکر، خنثی و مونث) را که در یک قتل عمد شرکت داشته اند، دقیق محاسبه نکرده است. از آنجا که جواهرالکلام، مطابق اصل چهارم و اصل 167 قانون اساسی ایران، برای تنقیح موضوعات فقهی و حتی برخی احکام مرتبط با موضوعات، فراوان، مورد مراجعه قضات و وکلای محترم دادگستری محسوب می شود، پرداختن دقیق به برخی قضایای کیفری آن به ویژه در امور محاسباتی، ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: فاضل دیه، قتل، قصاص، نسبت دیه، همدستی
  • عبدالله امیدی فرد، معصومه سادات فرحی* صفحات 461-484
    این امکان وجود دارد که زوج به دلایل مختلف غایب شود، به گونه ای که از او خبری نرسد و در اصطلاح مفقودالاثر شود. دو نظر درباره وظیفه زوجه مفقودالاثر مطرح شده است: یکی صبر و دیگری تربص. امامیه زمانی به صبر حکم می دهند که حیات غایب معلوم باشد یا نفقه برقرار باشد وإلا زوجه حق درخواست طلاق دارد. پس از چهار سال تربص و تفحص، زوجه مطلقه می شود. حنابله زمانی که ظاهر غیبت، مرگ مفقود باشد و فقهای مالکی درباره مفقود در سرزمین اسلام و در جنگ مسلمانان و کفار، وظیفه زوجه را تربص می دانند. حنابله زمانی که ظاهر، سلامتی مفقود باشد و مالکیه در مورد مفقود در سرزمین کفر و شافعیه و حنفیه به طور مطلق حکم به صبر داده اند.
    کلیدواژگان: تربص، تفحص، صبر، طلاق، غایب، مفقودالاثر
  • سید محمد هاشم پورمولا*، زهرا حسین پور صفحات 485-508
    در این مقاله صحت شرط عدم عزل وکیل (که قانون مدنی آن را پذیرفته است) بررسی می شود. یافته ها نشان می دهد که حقیقت و مقتضای عقد وکالت بر حسب متفاهم عرفی و لغوی، نیابت است و حق عزل با دلالت تضمنی و چه بسا با ادعای دلالت تطابقی در معنای نیابت نهفته است و این دو از یکدیگر جدا نمی شوند. بنابراین شرط مذکور خلاف مقتضای عقد وکالت است. همچنین شرط عدم عزل وکیل، از نظر مخالفت با کتاب و سنت نیز امکان نقد و بررسی دارد؛ به این صورت که اطلاق ادله خاص وکالت درباره رجوع موکل، حالت شرط و غیرشرط را شامل می شود و در صورت شک نیز اصل، استصحاب جواز رجوع موکل از وکالت است. همچنین جواز رجوع در وکالت حکم به معنای خاص محسوب می شود که متعاقدین نمی توانند خلاف آن را به واسطه شرط توافق کنند؛ بنابراین شرط عدم عزل، مخالف کتاب و سنت است. روش پژوهش در این مقاله توصیفی - تحلیلی (اجتهادی) خواهد بود.
    کلیدواژگان: حق، حکم، خلاف مقتضای عقد، سنت، شرط عزل، کتاب، نیابت
  • نصرالله جعفری خسروآبادی* صفحات 509-536
    بدون تردید مالیت و ارزش اوراق بهادار از حیث تحلیل اقتصادی، به منشا صدور آنها وابسته است و فی نفسه ارزش و مالیتی ندارند؛ در عین حال گروهی از حقوقدانان با تاکید بر اوراق سهام و بر مبنای نظریه تقلیدی «ادغام»، برای اوراق بهادار ارزش و مالیت استقلالی قائل شده اند و آنها را از روابط حقوقی منشا صدورشان، منفک و مستقل دانسته اند. این گروه اوراق بهادار را فی نفسه نوع خاصی از حقوق عینی محسوب می کنند و نقل و انتقال آنها را خارج از حقوق تعهدات و قراردادها می دانند. در این رابطه به نظر می رسد نه تنها هیچ یک از دلایل ارائه شده وجاهتی ندارد، بلکه به دلیل عدم انفکاک مقررات حقوق اموال از حقوق قراردادها در حقوق اسلامی و به تبع آن حقوق ایران، توجیه مالیت مستقل برای اوراق ضرورت چندانی ندارد و اثر خاصی بر آن مترتب نیست؛ در واقع این دیدگاه نه تنها توجیه اقتصادی ندارد، بلکه توجیه فقهی و حقوقی هم ندارد که در این مقاله با روش تحلیلی - توصیفی به نقد و بررسی آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: اموال، اوراق بهادار، تعهدات، سهام، صکوک، مالیت استقلالی
  • مهدی خاقانی اصفهانی*، محمدعلی حاجی ده آبادی صفحات 537-578
    سیاست جنایی، منظومه ای میان رشته ای و متشکل از چندین نظام تعامل گر ملی - حکومتی است که در مورد جرایم و انحرافات خطیر چاره جویی می کند و مدیریت عدالت کیفری را از رهگذر تنظیم روابط علوم جزایی و کنشگران نظام عدالت کیفری در عرصه نظری و میدانی بر عهده دارد. عدالت کیفری، از راهبردی ترین سطوح قدرت نرم هر نظام حاکمیتی محسوب می شود و ضعف در تدوین و پایش سامانه ملی سیاست جنایی، بحران کارایی و چه بسا بحران مشروعیت را متوجه آن نظام می کند. سیاست جنایی جمهوری اسلامی ایران، نقاط قوت و ضعف پرشماری دارد که از میان نقاط ضعف آن، نسنجیدگی راهبرد کلانی است که بر غالب تصمیمات تقنینی و قضایی و اجرایی نهادهای حقوقی کشور حاکم است.
    این مقاله، با روش تحلیلی، پس از مرور اهمیت بومی سازی سیاست جنایی، جلوه هایی از بحران بومی نبودن سیاست جنایی جمهوری اسلامی را توصیف و تحلیل می کند. آنگاه به طور خاص، تکوین و نضج جریان های عقل گریز در رویکرد سنتی به فقه جزایی را بررسی خواهد کرد و صدمه ای که این جریان ها به نظام کیفری ایران در وصول به مقاصد کلان و غایی عدالت کیفری وارد کرده اند را بازبینی می کند. در مقابل، راهکارهایی برای تقویت جریان رقیب ارائه داده ایم که ظرفیت های فقهی و حقوقی موجود در مسیر بومی سازی سیاست جنایی با محوریت فقه جزایی اسلام را نشان می دهد؛ تا بخشی از طرح کلان الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را در قلمرو نظام سیاست جنایی تامین کند.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی -ایرانی، سیاست جنایی بومی، عقل گریزی، فقه جزایی، نظریه و نص
  • محمد کرمی *، محمدتقی قبولی درافشان، حسین ناصری مقدم صفحات 579-607
    یکی از مهم ترین منابع فقه امامیه، سنت در قالب خبر ثقه بوده و بخش شایان توجهی از آن، ناظر به موضوعات خارجی است؛ ولی مشهور اصولیان، گستره اعتبار خبر ثقه را به احکام محدود می دانند و بر این نظرند که اخبار از موضوعات مربوط به باب بینه است که در آن عدالت و تعدد شهود، إخبار از حس و مشاهده معتبر خواهد بود. از سوی دیگر ظاهر، بلکه صریح فتاوای برخی از دانشیان فقه و اصول، حجیت داشتن خبر ثقه در موضوعات است. در مقاله پیش رو، قصد داریم با روش تحلیلی و توصیفی به واکاوی فتاوی و ادله موافقان و مخالفان حجیت خبر ثقه در موضوعات فقهی با محوریت دیدگاه سید احمد خوانساری بپردازیم تا این رهگذر، گستره آن را مشخص کند. یافته های پژوهش نشان می دهد که از دیدگاه موافقان، اعتبار بینه، برای اثبات موضوعات متعلق به دعاوی حقوقی و مالی تشریع شده است و حجیت خبر ثقه در سایر موضوعات، بدون اشکال خواهد بود. صاحب جامع المدارک نیز با نقد دیدگاه مشهور، شرط حجیت خبر ثقه در موضوعات را احراز بنای عقلا می داند.
    کلیدواژگان: احمد خوانساری، بینه، حجیت، خبر ثقه، خبر واحد، موضوع فقهی
  • یاسر حیدر* صفحات 609-630
    در این مقاله به دنبال بررسی آیه ششم سوره مائده و جایگاه نحوی کلمه «ارجل» است. این آیه که به آیه وضو شهرت دارد، بیانگر یک حکم مهم شرعی است که اعراب کلمه ارجل تاثیر بسزایی در روشن شدن حکم دارد.کلمه ارجل در آیه ششم سوره مائده به سه گونه رفع، نصب و جر قرائت شده است که دو قرائت جر و نصب مشهورترند. با توجه به اینکه در حالت جری عطف به «رئوسکم» و در حالت نصبی عطف به محل «رئوسکم» و رئوسکم معمول فعل «إمسحوا» است، دانسته می شود که وظیفه پا نیز مانند سر، مسح کردن است، نه شستن. از طرفی، عطف ارجل در حالت نصبی بر «وجوهکم» خلاف فصاحت است؛ زیرا در این صورت بین دو معمول یک فعل، فاصله به اجنبی شده است و در حالت جر نیز، عطف گرفتن بر «وجوهکم» و قائل به قاعده حمل بر جوار شدن نیز صحیح نیست. با توجه به قواعد نحوی، ارجلکم عطف بر وجوهکم نخواهد بود. بنابراین عطف بر «برئوسکم» است و وظیفه در وضو، مسح کردن پاست نه شستن آن.
    کلیدواژگان: حمل بر جوار و عطف، شستن، مسح، وضو
  • مصطفی همدانی* صفحات 631-662
    در تاریخ فقه شیعه، همواره این انگاره وجود داشته است که کودکان در هر حال دارای تکلیف نیستند و کیفر اخروی ندارند. این اندیشه غالب، مشتمل بر رهاورد آزادانگاری برای کودکان مراهق است که پیامدهای تربیتی و اجتماعی ناگواری دارد. رویکرد یادشده در سده اخیر توسط محقق نایینی به چالش کشیده شده است. ایشان بر این باور بودند که کودکان ممیز، در احکام عقل مستقل دارای کیفر اخروی هستند. این نظریه به دلیل معارضه با حدیث «رفع القلم» با اشکال همه متاخران همراه شده است، جز برخی از معاصران که تنها حکم به کیفر داشتن چنین کودکی کرده اند؛ بدون اینکه مشکل معارضه با حدیث یادشده را حل کنند.
    تحقیق حاضر با روش اسنادی کتابخانه ای و با تحلیل بینامتنی برای کشف اندیشه های پیشین و پسین از نظریه محقق نایینی، این نظریه را با یک تصحیح یعنی اختصاص به کیفر داشتن کودک در تخلف از مستقلات عقلیه ای که با امتنان بر غیر او منافی باشد، بازسازی و بازآفرینی کرده و اشکال افراد یادشده را با اثبات تضییق ذاتی حدیث مذکور به غیرمستقلات عقلیه پاسخ داده است.
    کلیدواژگان: کودک مراهق، کیفر کودک مراهق، محقق نایینی، مستقلات عقلیه
|
  • Amirhamzeh Salarzaee * Pages 447-459
    The main hypothesis in this paper is that Sahebe javaher is be wrong related to exact calculating of surplus of blood money to the difference sexuality (male, femal , hermaphrodite). In this paper which written on descriptive- analytic, the author in first time criticize on Sahebe javaher view point about to participate in killing of on Muslim person regarding to circumstances of calculation of blood money to the persons which participate on killing the person about their surplus Blood money that must be returned to them before killing them as a murder, by the state of different of genus: male, female, hermaphrodite. According to principle of 4 and 167 of Constitutional of Islamic Republic of Iran to Jurisprudentional Saheb javaher view points in the cases of judge-made law.
    Keywords: killing, participate, blood money, surplus, Retaliation
  • Abdollah Omidi Fard, Masoomeh Sadat Farahi * Pages 461-484
    The crises sometimes cause a man(zawj) to become absent so that no news have been received from him. Shiite and Sunnite religions have two opinions about the situation of the wife(Zawjah) of the continuously absent person: patience until his life or death becomes clear, and waiting four months and ten days(Ieddeh of death) after waiting for a determined period. Shiite Jurists, in condition that the man is alive and has left the maintenance(nafaqeh) for his wife, issue that the wife's duty is patience. Otherwise the wife can apply for divorce. After waiting for four years and looking for him by the judge, if no news have been received from him, the judge will grant divorce. Hanbali and Maleki jurists have views similar to Shiites'. Shafeei's and Hanafi's believe that the wife of the absent must have patience until the individuals like him die. Then she waits four months and ten days(Ieddeh of death).
    Keywords: Divorce, Continuously absent person, Patience, Waiting, Probe
  • Seyed Mohammad Hashim Pourmola *, Zahra Hoseinpour Pages 485-508
    This study analyses the condition of attorney dismissal which civil law has accepted because its previous studies presented that the truth and requirement of attorney contract in terms of customary and literally agreement, is representation. Removal of lawyers with guaranteed implication or even by claim of adjustment implication lies in the meaning of representation and the two parts are not separated.
    Therefore, the condition is opposite of the Book and Sunnah. Moreover,the condition of attorney dismissal can be analyzed in terms of the Book and Sunnah through presenting of attorney specific arguments about the client reference which includes conditional and un-conditional situations, and in case of doubt, there is the principle of command on client dismissal right from attorney. Also the license for reversion of attorney rules is considered special in which the parties can not agreed against it with the conditional statement. Thus, the condition of dismissal is against to the Book and Sunnah. The method of the study is Descriptive- Analysis.
    Keywords: representation_condition of dismissal_right_writ_contrary to requirement of a contract_the Book_Sunnah
  • Nasrolah Jafari Khosroabadi * Pages 509-536
    Without any doubt the value of the securities in the economic analyses isdepending on the origin of assets and they don’t have value themselves. In respect of the rule of paper document in the nature of securities, some of Iranian lawyer argues that the right to which the paper document relates materializes in the document and can therefore be transferred according to the rules governing tangibles. If the paper document is transferred, the buyer not only acquires title to the paper, but also becomes entitled to the right to which the paper relates. This view refers to the fact that the document relating to the security embodies a valuable right, but this view,based on the principles of Islamic law, in this system and therefor in the Iran legal system seems not correct.
    Keywords: Securities, Stock, Sukuk, property, obligation, independent value
  • Mahdi Khaghani Esfahani *, Mohammad Ali Hajidehabadi Pages 537-578
    Criminal policy is an interdisciplinary system consisting of several interactive nation-state subsystems that attempt to address serious crimes and deviances by managing criminal justice through organizing the relationships between criminal science and actors within the criminal justice system in both theoretical and practical settings. As an important element at the most strategic level of soft power for any system of governance, criminal justice requires particular attention since any inefficiency in development and monitoring of the national criminal policy system may lead to crisis of efficiency crisis or even legitimacy crisis of a regime. Despite its several strengths, criminal policy of the Islamic Republic of Iran suffer from a number of weaknesses including strategies developed at macro level to govern legislative, judicial, and executive decisions made by legal authorities in the country.
    By reviewing the significance of localization of criminal policy, the present study draws on an analytical approach to describe instances that indicate a crisis resulting from lack of a localized criminal policy in the Islamic Republic of Iran. In particular, it examines the process of formation and development of anti-rationalist approaches to penal jurisprudence through a scrutiny of how such approaches hindered realization of ultimate goals in terms of criminal justice at the macro level of the Iranian criminal system. On the other hand, a number of approaches are proposed to strengthen the opposite view that draws on the legal capacities of Islamic jurisprudence to localize a criminal policy centered on Islamic penal jurisprudence and to partially meet the requirements in development of an Islamic-Iranian progress model within the realm of criminal policy system.
    Keywords: Islamic, Iranian Model of Progress, Localized Criminal Policy, Penal Jurisprudence, Anti, Rationalism, Theory, Letter of Law
  • Mohammad Karami *, Mohammad Taghi Ghabooli Dorafshan, Hossein Naseri Moghadam Pages 579-607
    One of the most important sources of Imamiyyah jurisprudence is the tradition in the form of reliable report. And A significant part of it, refers to external threads, but the renowned Osuli's jurisprudents take the view that the scope of the reliable authority credit, Is limited to injunctions and argue that account is a subject concerning with evidence chapter in which justice and witnesse's multiplicity, is an accounting from sense and valid observation.
    On the other hand, appearance of judicial decrees of jurisprudents, or not, their explicit derees, is that the validity of the reliable authority is in subjects. This article wants to probe judicial decrees and arguments of opponents and proponents aboute the reliable authority in juridical subjects with a focus on Sayyed Ahmad Khuansari's view by analytical- descriptive method, and Through which Specify its scope. The findings indicate that, from the proponent's view, evidence validity, legislated In order to prove these issues belong to the legal and financial claims, and The reliable authority in other subjects wouldn’t have any problem. as well as Jamia-almadariks author, criticizing the famous view, considers the reliable authoritie's condition, wise foundation's authentication.
    Keywords: Single Account, Reliabe Account, Evidence, Juridical subjects, Validity, Seyyed Ahmad Khuansari
  • Yaser Heidar * Pages 609-630
    The word “Arjulakum” in the 6th verse of Sura al-Ma’ida is recited in three different vowelized endings; Marfu’, Mansub, and Majrur. The two later forms are more popular. Given that the word “arjulakum’ in the Majrur mode is coordinated to “Ru’usikum” and in the Mansub mode is coordinated to the position of “ru’usikum”, and the both possibilities would make the word “ru’usikum” object of the verb “imsahu”, the feet are also need to be wiped instead of being washed, the same as wiping for head. In another hand, coordination of “arjulakum” in Mansub mode, to “wujuhikum”, would make a distance between two objects of a single verb, which contradicts the eloquence of the sentence. Coordination to “wujuhikum” in the Majrur mode according to the rule of neighboring words is not correct here too. And according to rules of Arabic syntax, “arjulakum” could not be coordinated to “wujuhikum”, so the only possibility left is its coordination “ru’usikum” which concludes the obligatory of wiping of the feet in wudu’, instead of washing them.
    Keywords: Wudu', wiping, washing, rule of neighboring words, coordination
  • Mostafa Hamadani * Pages 631-662
    In history of Shia jurisprudence, it is supposed that children have no duty and obligation, so there is no punishment in hereafter for them. This dominant idea is considered a kind of freedom for immature children and has unpleasant educational and social consequences. In recent century above- mentioned approach is challenged by one researcher called Naeini; but his theory about children punishment in independent sentences of intellect is not accepted by late-comers due to its conflict with hadith of Raf' al-Qalam while some contemporary scholars decree a punishment for such children without solving the problem of its conflict with the mentioned hadith.
    This study is done by documentary- library method and intertextual analysis to discover the ideas before and after Naeini about this theory. This theory is rebuilt and recreated by allocating punishment for children that violate intellectual sentences (or orders), because God forgives sin and violation related to him and God's forgiveness and kindness does not cover violation in other human rights, accordingly problem of mentioned people is answered by proving inherent restriction of mentioned hadith toward independent intellectual sentences.
    Keywords: Naeini the researcher, intellectual sentences (or orders), immature children, punishment of immature children