فهرست مطالب

مجله پژوهش های فقهی
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرسول آهنگران*، امیر احمدی صفحات 1-25
    نظر به اینکه فناوری اطلاعات در امر قراردادها تحولات چشمگیری ایجاد کرده است و نیز با ورود ایران به دنیای قراردادهای الکترونیکی و عدم تصریح قانون تجارت الکترونیک، در خصوص بسیاری از مسائل قراردادهای الکترونیکی، امکان تحقق خطا و اشتباه وجود دارد. بنابراین پژوهشی با هدف بررسی آثار و احکام اشتباه و خطا در قراردادهای الکترونیکی در فقه اسلامی، آثار و احکام این گونه قراردادها و تطبیق این موضوع با فقه امامیه و حقوق ایران و همچنین بررسی خلاهای و نقص های موجود در قراردادهای الکترونیکی صورت پذیرفت. بنا بر اطلاعات و مبانی پژوهش نتیجه گرفته شد که خلاهای بسیاری در زمینه های مختلف آثار و احکام اشتباه و خطا در قراردادهای الکترونیکی موجود است که در این پژوهش راهکارهایی برای رفع این موانع و خلاها ارائه خواهد شد. پیشنهاد می شود که در این راستا قانونگذار، با توجه به مقررات جهانی و منطبق بر فقه پویا، شامل قواعد مربوط به صلاحیت، قواعد حل تعارض و نیز داوری در سطح ملی، به تصویب قانون ماهوی و آیین دادرسی مدنی خاص تجارت و قراردادهای الکترونیکی اقدام کند.
    کلیدواژگان: اشتباه، خطا، فقه، قرارداد الکترونیکی
  • جلال بیگ زاده*، محسن رهامی، مرتضی ناجی زواره صفحات 27-52
    تعدد جرم به عنوان یکی از مولفه های عام تشدید کیفر در حقوق جزای عمومی عرفی مورد توجه فقها قرار نگرفته است؛ هدف از این پژوهش واکاوی تعدد جرایم و مجازات ها در حدود، از منظر مذاهب خمسه است، چرا که فقها به جای طرح بحث های نظری مسائل حقوق جزای عمومی و بسط نظریات شخصی خود، بیشتر به مجازات های تشریع شده از سوی شارع مقدس همچون حد، قصاص، دیات و تعزیرات پرداخته اند. مجازات های حدی به لحاظ اینکه ماهیتا مقدر و مشخص هستند، در صورت ارتکاب متعدد آنها از سوی فرد واحد، از شمول قواعد ناظر به تشدید کیفر خارجند. با وجود این، فقها با استعانت از قواعد مندرج در علم اصول فقه، همچون قواعد ناظر بر تعدد اسباب و مسببات در صورت تعدد ارتکاب جرایم موجب مجازات حدی که یا موجب وجوب مجازات حدی در آن متفاوت است یا مجازات جرایم موجب حد، دارای ماهیت عینی متفاوت باشد، قائل به جمع کیفرهای حدی هستند که به نظر طبع مجازات حدی و هدف شارع مقدس از تشریع آن، اقتضای چنین برخوردی از سوی فقهای اسلام را طلبیده است، گرچه شاید در بادی امر، این برخورد قدری سختگیرانه به نظر برسد، اگر علم بشر امروزی به کنه اهداف این مجازات ها دست یابد، چه بسا عین رحمت بودن تشریع این قواعد از سوی شارع مقدس آشکار می شود.
    کلیدواژگان: تعدد جرم، تعدد مجازات، حدود، سبب، مسبب
  • سیدعلی علوی قزوینی، زهرا سادات سرکشیکیان* صفحات 53-73
    در عرف کنونی جامعه ایران معمولا میان عقد ازدواج و شروع زندگی مشترک زوجین، فاصله زمانی وجود دارد که به آن دوران عقدبستگی می گویند، در این بازه زمانی دختر علیرغم اینکه همسر شرعی و قانونی زوج محسوب می شود، عملا در منزل پدر یا منزلی غیر از مسکن شوهر سکونت دارد، این رویه اجتماعی احکام و قانون های فقهی و حقوقی ویژه ای در ارتباط با چگونگی رعایت حقوق زوجین در این بازه زمانی را می طلبد که از جمله مسئله خروج زوجه از محل سکونت خود بدون اسیتذان از شوهر یکی از این موارد است و در این مجال پرسشی مطرح می شود که آیا در این دوران نیز همانند دوران زندگی مشترک، استیذان از زوج برای خروج از منزل واجب است یا خیر؟ در این مقاله برای پاسخ به این سوال ابتدا به بیان حقوق زوج و طرح نظریات فقها در رابطه با وجوب یا عدم وجوب استیذان در دوران عقد پرداخته شده و سپس با طرح و نقد دلایل قائلان به وجوب استیذان، از منظر فقهی با استناد به شرط ارتکازی ضمنی، ملازمه بین حق و وظیفه، عرف رایج و استفاده از حق حبس و از منظر حقوقی با استناد به رای وحدت رویه دیوان عالی کشور، عدم لزوم استیذان زوجه از شوهر برای خروج از منزل در دوران عقد بستگی برگزیده شده است..
    کلیدواژگان: استیذان، حق حبس، خروج از منزل، شرط ارتکازی ضمنی، عقد بستگی
  • محمد مهدی احمدی، علیرضا عسگری، سید حسن عابدین کلخوران، محمدرضا ذاکری هرندی* صفحات 75-91
    در کتب روایی اهل سنت، احادیثی به چشم می خورد که ایشان بر مبنای آن به حلیت، بلکه استحباب استعمال برخی از آلات موسیقی حکم داده اند. در این نوشتار به نقد این احادیث پرداخته شده است. بیش از بررسی سندی، مدلول معنوی روایت مد نظر نگارنده بود. با توجه به برخی از تناقض ها در مدلول معنوی روایات که حتی با آرای جمهور فقهای اهل سنت ناسازگار هستند، می توان به این نتیجه رسید که حداکثر حکم قابل اخذ از این روایات، حلیت استعمال دف بدون حلقه و زنگ، آن هم فقط در مجلس زفاف است.
    کلیدواژگان: آلات موسیقی، آواز، دف، ساز
  • میثم تارم، سیده فاطمه طباطبایی*، فرزانه مددی زاده صفحات 93-113
    امروزه با توجه به رشد جمعیت، نیاز به زمین به یکی از دغدغه های همگانی تبدیل شده است؛ بنابراین بررسی فقهی اراضی موات ضروری به نظر می رسد، از آنجا که احکام، شرایط، تفاوت ها و شباهت های آن در فقه شیعه و اهل سنت به صورت مدون مورد تبیین نبوده، به روش توصیفی - تحلیلی به تقریب آرای مذاهب خمسه اسلامی پیرامون آن پرداخته شده است. نتایج گویای آن است که اراضی موات نزد فقهای مذاهب خمسه اسلامی به زمینی اطلاق می شود که از آن انتفاعی برده نمی شود. در مالکیت آن فقهای امامیه، حنفیه ومالکیه اذن امام را لازم دانسته، ولیکن نزد امامیه پیرامون مالکیت دو نظریه به چشم می خورد، یکی حق بهره برداری از زمین و پرداخت مالیات و دیگری حق مالکیت و تصرف در آن است و همچنین در ماهیت احیا و شرایط آن امامیه و اهل سنت اتفاق نظر دارند.
    کلیدواژگان: اراضی موات، شرایط، فقه امامیه، فقه اهل سنت، ماهیت
  • سید حسین آل طاها*، نادر مختاری افراکتی، عارف بشیری، سمیه نوری صفحات 115-139
    با وجود اینکه فقها بر وجوب نفقه زن باردار در عده، با استناد به آیه 6 سوره طلاق اتفاق دارند، پیرامون این نوع از نفقه، دو ابهام اساسی وجود دارد: از یکسو اختلاف شده که آیا نفقه مذکور برای زن است یا حمل؟ که مشهور فقها، نفقه را برای حمل دانسته و در مقابل، معدودی از فقها آن را برای زن دانسته اند و از سوی دیگر فوت مرد بعد از طلاق زن، به تعارض حق سکونت زوجه (به عنوان بخشی از نفقه) با حق تملک ورثه بر اموال متوفی منجر می شود و در این بین عده ای همچون صاحب جواهر قائل بر نظریه انقلاب عده بوده و در مقابل، مشهور قائل بر حق تقدم سکونت زوجه شده اند. یافته پژوهش پس از ارزیابی ادله فقها و نظریات ارائه شده، چنین شد که برخلاف تصور مشهور، پس از اثبات نفقه برای زن، با استناد به ظهور ادله آیات و روایات، این نفقه، به عنوان قسم سومی در قسیم «نفقه زوجیت» قرار می گیرد نه خود آن؛ و در مسئله تعارض حق سکونت بعد از فوت مرد نیز ادعا بر سر نظریه انقلاب عده به دلیل تقدم تاثیر حکم آیه، محقق نیست و از سوی دیگر به ورود ضرر به زوجه و جنین منجر می شود که چنین امری با استناد به قاعده لاضرر و کلام فقها جایز نیست.
    کلیدواژگان: حق سکونت، زن باردار، طلاق بائن، نفقه، ورثه
  • علی باقری*، محمد مهدی عزیزالهی صفحات 141-163
    چنانچه فردی مال دیگری را غصب کند یا مانع تصاحب مالک شود و یا با عدم تغییر در عین، مالیت آن کاهش یابد، در این هنگام بحث از نقصان مالیت در مسئولیت مدنی مطرح است. مطابق نوشته حاضر مالیت اموال را از دو حیث «ارزش استعمالی» و «ارزش مبادله ای» می توان لحاظ کرد. کاهش ارزش استعمالی، که با تغییر و تصرف در منافع و اوصاف با بقای عین رخ می دهد و سبب افت قیمت می شود، با وجود اختلاف در مصادیق آن، بنا به دیدگاه بیشتر نویسندگان، ضمان آور است. در نقصان ارزش مبادله ای،که متاثر از عرضه و تقاضاست، مشهور فقی هان آن را مضمون نمی دانند؛ اما نوشتار حاضر بر آن است که حکم به عدم ضمان، به صورت مطلق با مشکل مواجه است و باید در این مورد قائل به تفکیک شد. کاهش فاحش مالیت همانند از بین بردن آن، عرفا ضرر محسوب می شود و جبران پذیر است.
    کلیدواژگان: ارزش استعمالی، ارزش مبادله ای، ضمان مالیت، غصب مال
  • احمد مرتاضی*، محبوب نعل بندی اقدم صفحات 165-186
    قانون مدنی در ماده 836 فرد اقدام کننده به خودکشی را فاقد اهلیت خاص برای وصیت دانسته و وصیت او را چنانچه مسبوق به خودکشی بوده و فعل ارتکابیش به فوت منجر شود، باطل قلمداد کرده است. به لحاظ مبنایی باید گفت که فقی هان برای اثبات این ادعا، به ادله مختلفی همچون صحیحه ابی ولاد، جنون، سفه، عدم استقرار حیات و مقایسه با قاتل مورث استناد جسته اند که از میان آنها، تنها می توان صحیحه ابی ولاد را دلیل متقن این حکم محسوب کرد. گرچه برخی به استناد کلمه «ثلث» در صحیحه مذکور و لحاظ قرینیت برای آن واژه یا از باب قدرمتیقن یا از باب انصراف ظهوری، بطلان این نوع وصیت را مختص امور مالی می دانند؛ یافته های تحقیق، نشان می دهد که افزون بر اطلاق کلام بسیاری از فقی هان، اطلاق روایت یادشده نیز نظریه بطلان مطلق وصیت، اعم از وصیت های مالی و غیرمالی را تایید می کند و اطلاق ماده 836 ق.م. نیز همین نتیجه را می دهد. همچنین، بر پایه همین اطلاق و برخلاف قول برخی، بطلان وصیت فرد اقدام کننده به خودکشی، متوقف بر این نیست که عمل انتحاری او به مرگ وی انجامیده باشد، بلکه برای بطلان، خود اقدام به خودکشی، موضوعیت دارد.
    کلیدواژگان: اهلیت خاص، خودکشی، وصیت، وصیت مالی، ماده 836 قانون مدنی
|
  • Mohammad Rasool Ahangaran *, Amir Ahmadi Pages 1-25
    Considering the fact that information technology has made significant changes in contracts as well as the entry of Iran into the world of electronic contracts and the lack of specification of e-commerce law on many issues of electronic contracts. Therefore, a research aimed at examining the effects and errors of errors in electronic contracts In Islamic jurisprudence, the Rulings and effects of such contracts and the implementation of this issue were carried out with the Imams and jurisprudence of Iran, as well as the examination of the vacancies in electronic contracts. According to the information and foundations of the research, it has been concluded that there are many gaps in the various fields of error and misconceptions in electronic contracts. In this paper, solutions have been developed to address these barriers and gaps. It is suggested that the legislator in this regard approves the law and the specific civil procedure for commerce and electronic contracts in accordance with international rules and in accordance with dynamic jurisprudence, including rules of jurisdiction, conflict resolution rules, and national arbitration.
    Keywords: Mistake, Electronic contract, error, jurisprudence
  • Jalal Beygzadeh *, Mohsen Rahami, Morteza Naji Zavare Pages 27-52
    The purpose of this research is to analyze the multiplicity of crimes and punishments from the perspective of the religions of Khamseh; Because the jurisprudence, in place of the theoretical discussion of public criminal law issues and the development of their personal theories, are more likely to be punished by sacred laws; Limit, retaliation, blood money, and sanctions have been paid. Punitive punishments are intrinsically distinct in the case of multiple offenses; they will be exempted from the discipline by the individual. Jurisprudence using the principles of jurisprudence Such as rules governing the multiplicity of causes and perpetrators In the case of a multiplicity of offenses, a penalty is imposed which limits the amount of punishment to the limit Or the punishment of offenses lead to a degree of different, objective nature, to limit the punishment Which, according to the nature of the sanctions imposed on the sacred purpose of the sacrament, demands that the jurisprudents of Islam demand such a claim. Although this approach may seem somewhat rigorous at first but if modern human science achieves the goals of these punishments Perhaps The use of these rules may prove to be beneficial.
    Keywords: multiplicity of crime, multiplicity of punishment, limits, cause, causality
  • Sayyed Ali Alavi Ghazvini, Zahra Sarkeshekeyan * Pages 53-73
    Todays, engagement period (being under the marriage contract without having married life) becomes customary. In this condition, wife lives in his parent’s home. There are four views about taking permission by wife from husband to going outside. 1- some of jurisprudents believe taking permission is necessary and a few jurisprudents believe that taking permission isn’t necessary 3- famous jurisprudents believe that ‘a wife can go outside without her husband permission in obligatory matters’; and it is true inherently in engagement period. 4- wife, in these days, can use her lien right. According to this right, some jurisprudents have considered ‘taking permission’ as necessary matter; and some others have considered it unnecessary matter for wife. In law, according to article 1085 of the civil law, jurists, at first, gave two different opinions; but ultimately the supreme court expanded the scope of this article to absolute marital duties by issuing the unanimous vote of 718 dated 13.2.1390. As result, it can be said taking permission to going outside is not required in engagement period.
    Keywords: engagement period, taking permission from husband, lien right
  • Seyyed Mohammad Mahdi Ahmadi, Ali Reza Asgari, Seyyed Hassan Abedian Kalkhoran, Mohammad Reza Zakeri Harandi * Pages 75-91
    There are some traditions and narrations in Sunni narrative books that Sunni scholars have based on these narratives, the verdict of the legitimacy of playing, audition and other related work on musical instruments. In this article, the critique of these hadiths is discussed. More than the document review narratives, the semantic meaning of these narratives is examined. Given some contradictions in the semantic meaning of these traditions that are even incompatible with the Sunni jurisprudents’ opinions, we conclude that the maximum sentence that can be obtained from these traditions is the legitimacy of the use of no-ring "dafs", just at the wedding ceremony.
    Keywords: Musical instruments, Singing, Daf
  • Maysam Taram, Sayedeh Fatemeh Tabatabaee *, Farzaneh Madadi Zadeh Pages 93-113
    Nowadays, the growth of the population and the need for land has become one of the common concerns; therefore, jurisprudential investigation of the uncultivated lands is necessary, since the rules, conditions, differences, and its features in the Shiite and Sunni jurisprudence have not been systematically described in a descriptive-analytical way, Approximation of the opinions of the Islamic khumse religions has been considered. The results indicate that the uncultivated lands of the neighboring Islamic republics are referred to as lands that are not for profit. In their property, the jurisprudents of the Imamiyeh, Hanifa and Malikia considered Imam's permission necessary, but the promise of ownership was based on a theory that the right to exploit the land and the payment of taxes and the other right to property And capture it, and in the nature of the restoration and conditions of that Imamiyeh, and the Sunni are considered.
    Keywords: Imamiyeh jurisprudence, Sunni jurisprudence, uncultivated lands, nature, conditions
  • Sayed Hossain Aletaha *, Nader Mokhtariafrakti, Aref Bashiri, Somayya Noori Pages 115-139
    In terms of Islamic jurisprudence, the deprivation of deprivation from divorce is attributed to the existence of the carriage by the verse of the Qur'an and continues to maintain alimony. The ambiguity in the revelation of Shari'ah verse has led to clear controversy among the jurists, so that the famous believers consider alimony as a means of transportation, the right of inheritance of the heirs to the deceased's property, among which some people, such as the deceased jeweler, believe in the theory of revolution, and in On the other hand, celebrities have of divorce and narratives has been proved for the divorced believer of the carrier, according to his own reasons, was the reason for the alimony of the woman. And in the issue of housing conflict, the claim of the theory of the revolution of the people because of the priority of the effect of the verse is not researcher and, on the other hand, leads to the healing of the heal and the entry of harm to the wife and the fetus, which is not permissible under the rule of the wicked and the words of the jurists .
    Keywords: Alimony, divorce, pregnant woman, housing right, heirs
  • Ali Bagheri *, Mohammad Azizolahi Pages 141-163
     If someone usurps someone else s property or prevents owner from taking possession or reduces the price of the property by no changing it then there is a discussion of proprietary deficiency in civil liability. According to this study the value of properties can be considered in terms of "use value" and "exchange value". In spite of the controversy in the examples the depreciation of use value occurring with a change in benefits and the property survival and leading to a drop in prices is guaranteed by the author s views also in the basis of some reason the author believes that any action which reduces the "use value" of goods and brings about a proprietary deficiency would be guaranteed. In the deficiency of the "exchange value that is affected by supply and demand most jurists do not consider it as guaranteed but this study argues that the verdict of absolutely non-guaranteed has some problem and should be separated and some of them must be guaranteed
    Keywords: proprietary guaranty, property usurp, Use value, Exchange value
  • Ahmad Mortazi Pages 165-186
    According to Article 836 of the Iranian Civil Code, many Imamite jurisprudents have considered a person committing suicide with no special obligation to make a will, and he has considered his will if he has committed suicide and his deed has led to death. In principle, it should be said that the jurisprudents have relied on various arguments such as Sahiha'Abilvdad, madness, dysfunctional, non-deployment of life and comparison with the murderer, among whom only one can justify Abu al-Wahed The reason for this was a verdict. Although some scholars, referring to the word "third" in the wording of this article and in terms of the synonym for that term, or from the most significant issue, or from the discarded appearances, consider this kind of will to be ineligible for monetary affairs, but the findings of the investigation indicate that It is in addition to the use of the words of many jurisprudents,